Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

2008 legjobb filmjei - Beyonder

2009.01.05. 08:00 Beyonder

Valószínűleg már mindenkinek könyökén jönnek ki a Best of 2008-as listák, úgyhogy igyekszem rövidre fogni. A 2008-ban hazai forgalmazásba kerülő, vagy fesztiválok keretében bemutatott filmekből válogattam 13 + 1-et. Szólok előre: nagy meglepetések nem lesznek. Annyi biztos, hogy remek (mozi)év volt a tavalyi.



+1 Kung Fu Panda
Csupán annyival előzte meg nálam a Wall E-t, amennyivel szívesebben töltök el másfél órát egy vicces harcművész-tanonc medve, mint egy szentimentális robot társaságában.
LJ (legemlékezetesebb jelenet): a Panda és mestere harcol a kajáért.

13. Ananász Expressz (Pineapple Express)
Nem rajongok különösebben Seth Rogen művészetéért, de a rutinból nyomott egy, azaz 1. db karaktere (nagydumás, állandóan beszívott-szétesett haversrác) ebben a smoker -akciókomédiában tökéletesen érvényesül. Igen, a film humora nagyon fárasztó, de épp ettől működik. Nem való mindenkinek.
LJ: A két idióta erdei tripje.

12. Érzékeny pont
(Nothing is private / Towelhead)
Alan Ball első rendezése messze nem hibátlan (a befejezést elmaszatolta), de nála jobban kevesen tudják megragadni a képmutató kertvárosi Amerika elfojtásait. Telitalálat a tenyérbemászó libanoni apa karaktere, de Aaron Eckhart is tökéletes a nyájas cukrosbácsi szerepében. Akinek egyébként Jasira láttán hasonló bűnös gondolatai támadnának, ne aggódjon: a 13 éves lányt egy 19 éves színésznő alakította.
LJ: A szűztelenítés.

11. Égető bizonyíték (Burn after reading)
Nagyjából mindenki félreértette ezt a ravasz, gonosz és cinikus szatírát. Coenék szándékosan készítettek egy anti-komédiát, ahol persze van min röhögni, csak nem pont azon, amin a műfaji szabályok alapján kéne. A kulcs a nyitó és a záróképsor: Coenék ezt az egész röhejes földi cirkuszt kívülről és felülről figyelik, mintha marslakók végeznének antropológiai terepmunkát.
LJ: Pitt és McDormand ellátogat az orosz nagykövetségre.

10. Csak egy szerelmesfilm (Kaerlighed Pa Film)
Gátlástalanul hatásvadász műfajzsonglőrködés, avagy egy elejétől a végéig szórakoztató, thrillerbe oltott romantikus neo-noir. 
LJ: a feleséggel és a szeretővel való két ágyjelenet bravúros egymásra vágása.



9. Keleti ígéretek (Eastern Promises)
Semmi új nincs a sztoriban, de Cronenberg olyan atmoszférát, olyan feszültséget teremt, hogy nem tudod nem komolyan venni ezeket a súlyos orosz arcokat, akik amúgy, más rendező keze alatt, sablonkarakterek lennének.
LJ: Viggo egy szál péniszben osztja az ellent.

8. A zóna (La Zona)
Nagyon aktuális és nagyon komor tanmese korrupcióról, önbíráskodásról, emberségről és a biztonság illúziójáról. Le a kalappal az elsőfilmes Rodrigo Plá rendező előtt, hogy nem volt hajlandó halivudias befejezést kanyarítani a történet végére: csak így üt igazán a film.
LJ: a tisztes polgárok (vö: „mi, rendes emberek”) pusztakézzel lincselnek az utca közepén, fényes nappal.

7. Elah völgyében (In the Valley of Elah)
Paul Haggis filmje végig Amerikában játszódik, mégis többet tudunk meg belőle az iraki háború, sőt, úgy általában a háborúk természetéről, mint bármelyik látványos-lövöldözős blockbusterből. Didaxisnak nyoma sincs, a film csendes, elégikus és szikár, pont mint a Tommy Lee Jones alakította veterán katona, de közben Haggis kőkemény morális ítéletet mond Bush Amerikája felett.

6. A nyomozó
Első filmje alapján Gigor Attila egy intelligens, tehetséges és öntörvényű rendezőnek tűnik, akik képes lehet a jövőben is összehangolni a műfaji szabályokat a szerzői szándékokkal. Közönséget moziban spontán tapsolni még soha nem hallottam, a Filmszemlés sajtóvetítésen ez is megtörtént.
LJ: Malkáv meghúzza a ravaszt.

5. A sötét lovag (The Dark Knight)
Messze nem hibátlan (gondok vannak például az arányokkal), de nincs még egy olyan képregényfilm, amely ennyire felnőttszámba veszi a karaktereit és a nézőit is. Jobb, komolyabb, drámaibb film ebben a műfajban még nem született.
LJ: Batman „kihallgatja” Jokert.



4. Erőszakik (In Bruges)
Kevés filmnek van ekkora szíve, és kevés film tud eközben egyszerre lenni vérkomoly és elegánsan könnyed. Nem tudom, Bruges fizetett-e az ingyenreklámért, ha nem, nagyon jól jártak (de ha igen, akkor is.)
LJ: Finálé a purgatóriumban.

3. Engedj be! (Låt den rätte komma in)
Hibátlan minden kockája. Szép, kegyetlen és kegyetlenül szép.  
LJ: Finálé az uszodában.

1-2. Nem vénnek való vidék (No Country for Old Men) és Vérző olaj (There Will Be Blood)
Nem lehet dönteni közöttük, mindkettő überelhetetlen mestermű. Talán Coenéknek volt könnyebb dolguk: készen kapták az irodalmi alapanyagot (PTA csak kiindulópontnak használta Upton Sinclair történetét), de a végeredmény – a katarzis – ugyanolyan erős.
LJ: Chigurh fej vagy írást játszik illetve Plainview behódol a prédikátornak.

10 komment

Címkék: toplista top 2008

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr80858191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

virtualdog 2009.01.05. 11:21:46

Jó kis lista! A Zónától eddig féltem, a Szerelmesfilm egyre inkább pótlandó. A Coen-filmet viszont nem hinném, hogy "majdnem mindenki" félreértette: lehet, hogy egyszerűen nem jött be nekünk ez az egész kétdimenziósra csupaszított karakterekkel operáló, valahogy feleslegesnek érződő komédia? Coenék többi filmje sem szokványos humort használ, ott mégis sokkal meggyőzőbben működik... És ez így még csak nem is túl eredeti.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2009.01.05. 11:31:33

jó lista!
a Zóna tényleg rendben van, főleg az utolsó fél óra erős! lehetne egy-két filmmel vitatkozni, de minek? :-)
az én listámból 5 film szerepel rajta, az nem is rossz arány...;-)

kaamir 2009.01.05. 16:53:46

Az első kettő közül tényleg csak hasra ütés alapján lehet dönteni. Nálam is ez a két film volt a legjobb tavaly.

VVega · https://debugme.eu/ 2009.01.05. 22:09:14

A Zónát és a Csak egy szerelmesfilmet mindenképpen pótolom :)

Edgar 2009.01.06. 11:22:46

Egy fesztiválon láttam a Csak egy szerelmesfilmet, tényleg jó. Tudnak ezek a dánok.

Vékony Gábor 2009.01.06. 15:39:39

Kedves Beyonder!

Az Égető bizonyítékról írt kis összefoglalód elárulja, hogy olvasod a Filmvilágot. Schubert Gusztávnak a velencei filmfesztiválról szóló beszámolójában olvashatók a tieidhez nagyon hasonló mondatok. Szerencse, hogy a filmet félreértő "nagyjából mindenki"-be így már te nem tartozol bele :)
Nincs harag, tiszteletadásnak veszem.

Beyonder 2009.01.12. 10:16:23

Csak most esett le, hogy a Hellboy 2-t és a [Rec]-et kifelejtettem... Vegyétek úgy, hogy benne van mindkettő. :)

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2009.01.12. 11:08:40

@Beyonder: ezé nem szabad kapkodni a listával...:-D
süti beállítások módosítása