Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Amerika Kapitány: A tél katonája

2014.04.07. 15:43 Rusznyák Csaba

capwinter01.jpg(spoilermentes) Úgy látszik, a Marvel filmes univerzuma felnövőben van. Elődeihez képest az Amerika Kapitány folytatása mer kicsit durvább, tökösebb és sötétebb lenni, és ahhoz hasonló realisztikusságot vinni a szuperhős-zsánerbe, mint annak idején Nolan Sötét lovag-trilógiája (ezúttal tényleg: nem egy marketingfogásról van szó, ami a film első pár jelenete után elfüstöl, á la Vasember 3.). A többnyire hótegyszerű ellenségképekkel (idegen invázió, radikális náci sereg) dolgozó alomjához képest a Marvel legújabb etapja realisztikusabb és kényelmetlenebb gazembereket sorakoztat fel, akiket a habzó szájú, megalomán, hatalom- és pusztításfetisiszta félőrültekkel ellentétben nagyon is érhető motiváció hajt: a politika és a rendfenntartás radikális eszközeit használják ugyan, de csak jobbá akarják tenni a világot (elsősorban persze nyilván saját maguknak). Ja, hogy az pár millió ember életébe kerül? Hát, istenkém: a szabadság árát ugyebár meg kell fizetni, ezt még maga a csillagokat és sávokat viselő megahős is elmondja.

A tél katonája Ed Brubaker The Winter Soldier című, 2005-ös sztoriját dolgozza fel (ezzel pedig az első adaptáció, ami egy konkrét képregényből táplálkozik, és nem csak egy legendás karakter kánonjából úgy általában), és noha nyilván jelentősen eltér az alapanyagtól (sőt, a cselekményét illetően alig van köze hozzá), mégsem csak a cím- és alcímszereplője miatt lehet ráismerni. Hanem azért is, mert a film megtartotta eredetijének fő koncepcióját. Míg a 2011-es Amerikai Kapitány bájos, oldschool háborús kalandként pozícionálta magát (többet köszönhet az Indiana Jonesnak, mint a tényleges szuperhősmítosznak), addig a mostani felteszi a nehéz kérdéseket arról, hogy ez a tiszta, nemes, és idealisztikus Amerikai-kép, amit a főszereplő képvisel, mennyire illik bele a mai Amerikába, ami már réges-rég elveszítette minden tisztaságát, nemességét és idealizmusát.

Marvel-filmben még nem ropogtak fegyverek ilyen keményen, a halálnak még nem volt ekkora súlya, az akciók tétjét még nem lehetett ennyire érezni, a suspense még nem volt ennyire hatásos. A finálé ugyan már „csak” a szokásosan grandiózus, esetenként pofátlan túlzásokkal operáló – de azért persze baromi látványos és hatásos – , egy kisebb ország éves költségvetését felélő szuperhősfesztivál, ám a korábbi akciójelenetek nyersessége és intenzitása, még ha csak ideiglenesen is, elementáris erővel szakítja ki A tél katonáját a zsánerre jellemző pózolásokból és bombasztikusságból. A képbe tökéletesen illik az eddigieknél sokkal hűvösebb és kiismerhetetlenebb Fekete Özvegy is - Scarlett Johanssonnak végre tényleg erős, hangsúlyos szerep jut.

capwinter02.jpgNick Fury autós menekülése Washington utcáin, vagy a Kapitány szökése a S.H.I.E.L.D. központjából nem csak az akció  keménységével és realisztikusságával rángatja földközelbe a Marvel filmes univerzumát, hanem a belső ellenség és a teljes bizalmatlanság és bizonytalanság kontextusával már-már a ’70-es évek politikai thrillereinek atmoszféráját idézi. Gyönyörű, középső ujjat mutató gesztus, hogy ebben a szürkévé, mocskossá, korrupttá és komplikálttá vált világban, amiben nyájas(nak tűnő) politikusok áskálódnak a köznép szolgálatának maszkjában (Robert Redford a puszta megjelenésével növeli a film IQ-ját), a Kapitány csak  azért is a régi, második világháborús szerelésében indul a végső csatába. Mert a szürkeség, a mocskosság és a korrupció megbaszhatja magát, az idealizmus és a naivitás pedig igenis badass, ha akkorát képes rúgni az ellenbe, hogy az félholtan száll az utca másik végéig.

Most őszintén: már nagyon kellett ez a film. A Bosszúállók után érezhetően megtört a Marvel lendülete, ahogy a Vasember 3. és a Thor 2. is elsüllyedt a tematikai, és a vizuális ötlettelenségben (ha hozzávesszük a DC Acélemberének kudarcát is, akkor pedig tényleg elég szar évet zártak a szuperhősök tavaly), mire A tél katonája végre mert kicsit változtatni a bevett recepten (ráadásul úgy, hogy az itt történteknek bőven lesznek komoly következményei). Ha A galaxis őrzői sem csak egy jópofa marketingfogás, hanem valóban egy ironikus űropera lesz, ami ehhez képest pont az ellenkező irányba (komédia) mozdul el, akkor a Marvel még a végén tényleg összehoz magának egy színes, változatos, és nem csak a szereplők által megkülönböztethető univerzumot. Addig is az Amerika Kapitány 2. a legjobb filmjük a Bosszúállók után.

56 komment

Címkék: akció thriller filmkritika szuperhős

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr865976303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Is 2014.04.07. 15:54:13

Hej, de várom már, hogy lássam!

A végén mikor volt extra jelenet? (Nyilván volt, Marvel film :) ) A legvégén, vagy a végefőcím alatt?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.07. 15:56:39

@Is: 2x is van benne állítólag, középen és a végén is!!!

"(ezzel pedig az első adaptáció, ami egy konkrét képregényből táplálkozik, és nem csak egy legendás karakter kánonjából úgy általában)"

Mármint a marvelnél, ugyi?!

Rusznyák Csaba 2014.04.07. 16:07:23

@doggfather: Elsősorban igen, bár egyébként is erre igaz a leginkább, a korábbiak (X3, Wolverine, F4 2) jóval kevésbé támaszkodtak az adott sztorikra.

@Is: Kettő van, igen. Az első a Bosszúállók 2-t vezeti fel, a legvégén lévő egy rövid epilógus a filmhez.

prick 2014.04.07. 16:13:57

Anyám ,de meg fogom ezt nézni moziban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.07. 16:53:27

@Rusznyák Csaba: de az x2 mondjuk egész jól hozza a god loves man killes-t, nem?!

Rusznyák Csaba 2014.04.07. 16:58:35

@doggfather: Elég kevés köze volt hozzá. (De majd a Days of Future Past...)

Rusznyák Csaba 2014.04.07. 17:23:32

@Cseh Dániel: Ja, megvolt, mindenki jót röhögött:)

kukilopezromero 2014.04.07. 23:13:30

örülök a jó kritikának, várom én is nagyon, féltem, mert pár külföldi oldal lehúzta egy kicsit, túl kémesnek mondták, de a tavalyi marvel év után csak jobb jöhet, fene se tudja, lehet, hogy én nem értettem azokat a filmeket, sima vidám kalandot vártam tőlük, aztán egyik se olyan lett, én mindig adok ezeknek több esélyt, na mindegy, várós, rohanok rá, amint lehet

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.08. 08:23:49

@Rusznyák Csaba: azok után mertem írni példaként, hogy erről a winter soldier-ről te így írtál: "és noha nyilván jelentősen eltér az alapanyagtól (sőt, a cselekményét illetően alig van köze hozzá)".

;)

Rusznyák Csaba 2014.04.08. 11:03:46

@doggfather: Majd megnézed ezt, és észreveszed a különbséget.

Case · http://streetartbp.hu/ 2014.04.09. 14:56:04

Fasza kritika. A film meg baromira várós volt, már az elözetesek alapján is, most meg aztán pláne. :) (pedig az elsöt meg sem néztem, mert AmcsiKapcsi, mint karakter totál hidegen hagy)

kukilopezromero 2014.04.10. 12:49:19

már adjááák :))) mindenki nézi ugye?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.10. 14:25:30

@kukilopezromero: természetesen, ha nem a de hétvégén mindenképpen.

Bad Ass Cinema 2014.04.10. 14:32:38

Úgy látszik Kevin Feige végre átfordította a fején a baseball sapit a'la Stallone és belevágnak valami eredetibe!

Maya-- 2014.04.10. 17:45:25

mi is megnézzük hétvégén.

szkristof92 2014.04.12. 18:28:35

Excuse my language, de ez kurva jó volt! A Bosszúállók mellett magasan a legjobb Marvel film, a felvezető filmek közül a legerősebb (még az első Vasembert üti), de még ha csak kontextusból kivéve nézi az ember, még úgyis az utóbbi évek legszórakoztatóbb és legjobb popcornmozijaként lehet rá tekinteni. Egész jó történetet sikerült összerakni hozzá a fordulatait előreláthatja az ember (mondjuk számomra még így is volt egy kifejezetten ügyes csavar) viszont a kiváló rendezésnek köszönhetően olyan gőzhenger tempóval megy a film, hogy az tanítanivaló, a 136 perces játékidő szinte elszalad. Szuperhősfilmhez képest remekül van beleépítve a 70-es évek paranoid thrillereit idéző "senkiben-sem-bízhatsz" hangulat, a szereplők mind remekül hozzák a karaktereiket, Redford csúcs volt, Scarlett most is gyönyörű. Az akciók láttán pedig nem egyszer az állkapcsomat kellett a földön keresni, pedig láttam én már a műfajban nem egy remekművet, elképesztően jól megkomponált összecsapások vannak benne, amikben minimális a CGI (inkább csak a fináléban dominál), igazi kocsik törnek, igaziak a robbanások, a bunyók pedig végig követhetőek. Legszívesebben már most mennék vissza a moziba újranézni, ilyen pedig nem gyakran van!

Satellitedog 2014.04.12. 19:52:22

Önálló filmként még az Avengers-nél is jobban sikerült, még a filmvégi nagy CG jelenetek is belefértek, bár túlnyújtották az akció legvégét, és persze minél tovább emelték a tétet, annál több képregényfilmes túlzás is becsúszott, főleg a szokásos: "a fizika nem szokott ilyen gyakran és jóindulatúan kivételezni az emberi testtel" fajtából.

De tényleg közelebb áll a Keselyű Három Napjához, mint a Bosszúállókhoz, tehát a paranoid hangulatú kémjátszma, és a nagyon kemény, szórakoztató és jól időzített akciójelenetek kiválóan elegyednek. Ritkán élvezem a hentelős perceket, általában az essünk túl rajta kategóriába kerülnek, de ez az akciófilmek minden bevált elemét remekül használta. A kombináció igazából sokkal jobban tetszett a vásznon, mint a megtekintés előtt leírva. Ráadásul az alapszituval sikerült megfelelő környezetet teremteni a legvirgoncabb kilencvenötévesnek, hogy önmagában érdekes lehessen. És ehhez jön még, hogy amennyire nem érdekelt soha a képregénykarakter, annyira kedvenceim közé emelte Chris Evans szimpatikus játéka, és a szuperdinamikus pajzsos akciói a filmes változatot (már az első filmben, és azóta is). Mondjuk az alcímszereplőt kicsit kifinomultabb módon is használhatták volna, de így is sűrű, jól sikerült film ez, megvásárlós.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.13. 09:21:35

tegnap végre én is megnéztem és azt kell mondjam, egyetértek mindenkivel aki dicsérte, tényleg nagyon jó film lett.

Sólyom szépen lett felvezetve, Özvegy, meg Fury se csak ott "lógtak". Sólyomszem hiányát azért egy mondattal megválaszolhatták volna azért.

A második stáblista utáni jelenethez nincs linkje valakinek?!

Satellitedog 2014.04.13. 11:45:06

Tényleg, az AK2 eszembe juttata, hogy Sam Jacksonnak tök jól áll, ha elkalapálják. Már vagy húsz éve egy-két kivétellel ugyanazt a faszagyerek pózt nyomja (mert erre kérik fel, és mert kényelmes) és egészen mostanáig Nick Fury is ugyanaz az unalmas pozőr szerep volt. De ezt is sikerült kellőképp megcsavarni, szóval fakje.

Maya-- 2014.04.13. 19:11:11

én igazándiból csak Batmant szeretem. és hűséges típus vagyok.
de ezt a kapcsit annyit dicsérték, h muszáj volt megnézni. meg amúgyis kíváncsi voltam, h lehet egy pajzs akkora nagy veszélyes fegyver?..meg R.Redford is lesz, meg jól néz ki a télikatona is..na ilyesmikért néztük meg. a pajzs néha tényleg egész erős fegyver, főleg ha eldobod, oszt az vágja a fejeket, de a télikatona csak úgy elkapta félkézzel. o_O neki amúgy honnan van ilyen nagy ereje? ezt azért elfelejtették tudatni. vagy lehet benne
van a filmben, csak én most nem emlékszem rá. kár.
Redford 1000x öregebb mint ahogy én gondoltam..vagy nem tudom. vagy tényleg ilyen öreg. és tetszett, h ő az a rossz volt aki jónak gondolta magát. :) többet nem írok, de ez a film tetszett. és most komolyan hogyan lett ennyire erős a tél katonája?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.13. 21:02:59

@Maya--: mondták, hogy a hídra találta meg, valószínű ők csináltak belőle is szuperkatonát, ahogy a vörös koponya is az volt.

A képregényben a szovjetek csináltak belőle szuperkatonát.

Tiger Woods 2014.04.13. 23:53:59

ellenvélemény: szerintem a thor 2, a vasember 3 és legtöbb marvel-film jobb volt, mint ez (beleértve az első amerikapitányt is).
az meg nem tudom kinek az elbaszott ötlete volt, hogy scarlett johansson haját a koponyájára vasalják...

kukilopezromero 2014.04.14. 09:39:12

nem volt rossz, ez a mostanában jellemzően túlbonyolított marvel sztori ment, az egész a történetre, és a csavarokra koncentrált, , de talán egy kicsit túlgondolták

az akciókat nagyon szépen kidolgozták, minden egyes ütésnek helye és súlya volt, azzal nagyon sokat foglalkozhattak, öröm volt nézni a harci és pajzsos jeleneteket, de tényleg ködös volt a kamera néha, ráadásul túl közel ment az akcióhoz, hiányoltam a városi üldözés, lövöldözésnél is a távolabbi képeket, mindent fél méterről kellett mutatni, ha ennyit foglalkoztak a harccal, akkor ez a zavaros, ugráló kamera kicsit kár, de lehet ez volt a rendező szándéka

SPOILERnem szoktam belekötni a lehetetlen dolgokba se, de itt kicsit irreálisnak tűnt Nick fury menekülése, ahogy rálőttek 50ezer töltényt, meg ahogy a végén levágta magát a csatornába a betonon keresztül az egyenes röhejes volt SPOILER OFF

a tél katonáját is gyerekesnek éreztem, ahogy bamba topmodell fejjel bámul a kamerába ( nézzé keményen előre dühösen ), ezt többször is megjátszották, a kér-e tejet poénokon meg kiakadtam, valahogy nem illett oda, de ha egy nagyra nőtt, debil pszichopata gyerekként akarták ábrázolni a jellemét, akkor sikerült

tetszettek az erősen képregényes jellegű ötletek, pl mikor a tudós agyában álltak, vagy a náci orvosok a kísérletnél

pozitívum viszont, hogy a rendező rakott bele high tech kütyüket, amik régen kötelező elemek voltak, pl Nick Fury autójának számítógépe, vagy a tárgyaláson használt hologram technika, a rendőrség által használt ablaktörő ( viszont vicces volt, hogy képtelenek egy db ablakot áttörni vele ), na ezek régen minden jó akciófilm kellékei voltak, többet is elviseltem volna

az is furi, hogy nem értem kiknek készült ez a film, felnőtteknek vagy gyerekeknek, mert egy gyereknek ez túl komoly, túl száraz

én megint csak egy hülyülős, kalandfilmet vártam, de ezek már rég nem azok, ez is inkább dráma volt, sötét, súlyos film, inkább szomorú, mint vidám
kicsit többet vártam a pénzemért, és nem egy rossz film ez, sőt zseniális a sztorivezetés, zseniálisak az akciók, mégis kicsit hiányérzetem volt, kicsit lazábbra vehették volna néha, pár poénnal enyhíteni az egészet, na mindegy, ígéretes kezdés 2014-re alig várom a többi szuperhős filmet :)

kukilopezromero 2014.04.14. 09:42:52

@doggfather: a második stáblista jelenet nekem eléggé csalódás volt, 10 percet ültem a film vége után, és kb 3 másodpercben annyi van, hogy a tél katonája dühös fejjel nézi amerika kapitány szobrát a múzeumban, kb semmi értelme nem volt

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.14. 11:09:42

@kukilopezromero: nekem meg az volt a csalódás, hogy az első stáblista utáni jelenetnél villany felkapcs, vetítés kikapcs, mert a mozigépészjánykának randija volt (gondolom). Mikor kérdezem, hogy nem nézhetjük meg a film végét azt mondta ez volt az. nesze neked vidéki kis mozi. :S

És a neten sehol nem találom, csak olyan videókat ahol elmagyarázzák. :S

kukilopezromero 2014.04.14. 11:26:08

@doggfather: :)))) hát az is vicces, de tényleg semmiről se maradtál le, 3 másodperc és a tél katona fejét mutatják

kukilopezromero 2014.04.14. 11:51:23

@doggfather: én úgy láttam, hogy amerika kapitány szobrát nézi, és vagy dühös rá, vagy azokra akik ezt tették vele, de lehet lemaradtam valamiről, és egy képregény szakértő kell ennek megfejtéséhez, a blogosok majd válaszolnak

Maya-- 2014.04.14. 17:51:20

@doggfather: köszi. bár lehet következtetni, de azért mégiscsak szerettem volna látni erről egy-két jelenetet. és pl. míg a tél katonája eléggé nehezen adaptálódik az új korszakhoz, a kapitány mintha észre se venné. talán ezt is jobban kibontogathatták volna. szerintem.

Maya-- 2014.04.14. 17:55:36

@kukilopezromero: nekem meg pont ez tetszett eddig legjobban a szuperhős filmek közül. :)

ps: persze a Batmaneseket leszámítva.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.14. 19:13:35

@Maya--: a tél katonájának nem kell adaptálódnia, erre is csak utalnak, de ő folyamatosan hibernálva van csak akkor olvasztják fel ha szükség van ár 1-1 munkához.

prick 2014.04.16. 21:59:50

@Rusznyák Csaba: Én lehet, hogy nem figyeltem. Mi volt ott Fury nevén és egy Ezékel idézeten kívül?

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2014.04.17. 12:17:09

@prick: Jackson híres Ponyvaregényes monológjának első sora volt

virtualdog 2014.04.18. 09:45:46

@Rusznyák Csaba: A két karakter az első zárlatban ismert képregényes karakterek? Nekem, mint gyakorlatilag szuperhős-képregényszűz, tiszta X-Men volt az a jelenet...

Egyébként nekem is bejött a film, @Case: eddig én is elég érdektelennek tartottam Am.Kapitány karakterét, de jól fogják meg, és nagyon izgalmas, ahogy a hagyományosan megdönthetetlen erkölcsi értékrendű hősök hogyan keresik az útjukat az elbaszott 21. századi amerikai kollektív tudatban botladozva (háború a terror ellen - de hogy?, biztos megtehetjük ezt?, biztos jól járnak a megszállással azokat az országok?, miért tart MINKET a világ egyre nagyobb része terrorista államnak, amikor mi vagyunk a Home Of The Brave And Land Of The Free?): hogy lehet, hogy Amerika Kapitány, a nemzetiszín, all-american jóképű "jock boy" azt mondja, hogy mindig is csak jót akart cselekedni, de most nem tudja, mit csináljon? Hogy egy Stan Lee-stílusú, alapvetően pozitív zárlatú és patrióta filmben megkérdőjeleznek a központosított, az egész világon rendet fenntartani kívánó állami hatalom eszméi, és a film végére az egyetlen érték, amiért a hősök küzdeni tudnak, egymás? (Állandóan: "bízol bennem?", "mindig ott leszek melletted" stb.) Elhullik a SHIELD, megbízhatatlanok a politikusok, megroppan a nemzeti magabiztosság, csak az "egymásért" küzdés, a "senkit sem hagyunk hátra" marad (á la Black Hawk Dawn) - azért ez elég pesszimista happy end egy szuperhősfilmnek, nem?

Satellitedog 2014.04.18. 11:13:17

@Borbíró Andris:

Pesszimista volna, ha nem egy szinte kötelezően happy-endre hangolt filmsorozatról lenne szó, ahol nagyon óvatosan adagolják a hősi halált, az ártatlan áldozatokat és az okozott szenvedést pedig meg sem mutatják.

Amúgy az AK2 a Marvel "A Birodalom visszavág"-ja. A rendezők bevalottan, és érthető módon rajonganak érte, és a fináléban a két címszereplő face-offja totál lemásolta, de megengedő hangulatban vagyok, szóval inkább "tisztelgett" a bespini kézlevágós, "én vagyok az apád" jelenet előtt, épp csak fordított lezárással.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.18. 11:30:53

SPOILERES kérdés:

nézi vki a shield-es sorit? Azzal most mi lesz, hogy ennek a filmnek a végén a shield-et beszántották?

Illetve mi lesz Fury-val?

kukilopezromero 2014.04.18. 11:36:18

@Borbíró Andris: és amit most az oroszok csináltak az rendben van ? őket miért nem utáljuk ? mert a magyar nép még mindig a posztkomcsi, gyűlöld a Nyugatot tudatállapotban tengődik és képtelen irányítani a saját sorsát ? ne felejtsd el, hogy ez egy amerikai film, és nem általánosítani kell, mert nem minden politikus volt hibás, csak a Hidra, ha vannak hibái egy rendszernek, az nem azt jelenti, hogy teljesen rossz, bocs, hogy reagáltam, de ennek az egésznek vagy a felszínes és talán egy mélyebb rétege, hogy nem háborúval kellene megoldani a nemzetközi problémákat, de nem biztos, hogy az Usa hibája ha néha csak így lehet, de azért érdekes, hogy sokkal nagyobb visszhangot kelt bármi amit az Usa csinál tőlünk ezernyi kilométerekre, de hogy az oroszok egy szomszédos országban területeket foglalnak alig okoz kisebb népfelháborodást, azért ez elgondolkodtató, és a magyar nép apátiáját jellemzi

virtualdog 2014.04.18. 12:57:45

@kukilopezromero: Egyáltalán nem tudom, hogy jön ide a magyar nép sorsa, és utálatról sem írtam, mint ahogy azt sem írtam, hogy bármi rendben lenne azzal, ahogyan a világ másik legnagyobb nagyhatalma viselkedik a sakktáblán, úgyhogy inkább úgy érzem, ez érzékeny téma számodra, és kiszakadt belőled egy érintőleges téma kapcsán. :) (Nem baj, mert nekem is gyenge pontom, hogy mennyire nem szabad beszélni egyes témákról terror-píszí, vadkapitalista korunkban.)

Egyébként meg egy Amerika kapitányos film kapcsán miért ne beszélhetnénk az USA történelmi bűneiről (amiket a film maga is előhoz egy gyorsan vágott videokollázs erejéig), miért is kéne Szovjetúniót/Oroszországot akár vegzálni, akár védeni? (Ugyan a filmben a Tél Katonájának múltbeli története ott játszódik, mégis a játékidő sokkal nagyobb részében céloznak meg korunkban égető amerikai/ny-európai dilemmákat.)

kukilopezromero 2014.04.18. 13:19:38

@Borbíró Andris: arra gondoltam, hogy divat nálunk is meg sok helyen amerikát gyűlölni, sokszor ok nélkül, minden országnak vannak történelmi bűnei, mi is kiirtottunk ugye itt mindenkit a Honfoglaláskor, stb. stb. szerintem hülyeség mindent az Usára kenni, mikor igenis sokszor próbálnak normálisak lenni, és gyanítom boldogabbak az állampolgárai, mint az irániak vagy a kínaiak vagy akárki, de az is igaz, hogy sokat háborúznak, és kurva sokat fogyasztanak és ez sem fer a világ többi részével szemben, de azért nem ők felelősek a világ összes gondjáért, az is fura, hogy a magyar fiatalság körében is divatosabb az amcsikat fikázni, közben az oroszok voltak azok akik 40-50 évig diktatúrát csináltak nálunk, de az embereknek annyi politikai műveltsége sincs, hogy ez bárkit is érdekeljen, és igen ráéreztél , ez engem iszonyatosan zavar, hogy sokan azt se tudják miért utálják amerikát, egyszerűen azért mert ez a hülyeséget kapták másoktól, ezt a közhely vírust, kb annyi valóságtartalma van, minthogy a Dalai Láma egy bölcs ember vagy a buddhisták jó emberek, meg Indiában van a boldogság, meg hasonló baromságok

kukilopezromero 2014.04.18. 14:13:21

@Borbíró Andris: ok ok bocs, ez csak az Amerika Kapitány :))) de akkor is le kell nyesni a felesleges ágakat :)))

virtualdog 2014.04.18. 14:16:33

Szerintem a "mai fiatalok" nagy része még mindig ajnározza Amerikát.

Hogy a szocializmus mennyi kárt tett, arról tényleg túl kevés fogalmuk van, de ezért jórészt a "politikai kultúrát" okolom (párttól függetlenül), de ebbe ne menjünk itt bele. (Egyszer egy sör mellett szívesen, gyere el Geekz-es sörözésre, gyanítom hamarosan lesz is egy. :D)

A sztereotíp baromságokkal meg az a baj, hogy sajnos sokszor van bennük igazság. :) Én nem tudom, hogy a buddhisták jó emberek-e, de a buddhizmus filozófiai részében (nem a "miként van és hogyan működik az, amiről sohasem szerezhetük a posteriori tudást?", hanem a "hogyan éljünk normálisan, harmónikusan együtt magunkkal és másokkal?" rész) szerintem sok bölcsesség van. Indiában pedig nem voltam, de egy (bevallom, idealista) sebész barátom szentül elhatározta, hogy Indiába megy dolgozni (és ettől csak egy szerelem térítette el...), gyakorlatilag nyomorgó körülmények közé, pedig gazdag ny-európai és skandináv országokba várják a magyar orvosokat tárt karokkal, mert annyira _boldognak_ érezte az utcán guggoló koszos, csóró indiaiakat, mikor ott járt.

Na de ez már tényleg egyre inkább off-topik! Azt mondd meg inkább, Kukilopezromero cimborám, hogy (1) hogyan lehet megjegyezni a nickedet? :D, (2) Scarlett Johansson segge kicsit gusztusosabb-e, mint amilyen buta az arca, vagy sokkal?

szoni_ 2014.04.18. 14:19:27

@kukilopezromero: hát én úgy látom, hogy még mindig a legtöbbször az oroszok a bunkó gonoszok...

kukilopezromero 2014.04.18. 14:27:05

@Borbíró Andris: ez még a kuki lopez roderoból jön, ami az Emlékmás végén villan fel a képernyőn, segédrendezőként, sőt imdb-n is fenn van, csak annyira hülye neve volt, hogy megragadt, aki ilyen névvel ilyen sokra viszi, az példaképem lehet

a második kérdést meg inkább gyakorlatba kéne ültetni és kipróbálni melyikkel bánik ügyesebben, talán ő is eljön egy geekz sörözésre ?:) Jude Law után szabadon

de sajnálom, hogy közbeszóltam, amerika kapitány fejtegetést még szívesen olvasgatnék, mert csak jól megírták a sztoriját, szóval ne hagyd magad, nem trollkodni akartam

kukilopezromero 2014.04.18. 14:31:40

@szoni_: kifejezetten felüdülés volt a filmben, hogy francia terroristákat láttunk ( vagy algír ), a tél katonáját is inkább a nácikra fogták, az eredetit sajnos nem olvastam még, de a Hidra ötlete, az ellenség köztünk van is jó volt

virtualdog 2014.04.18. 15:01:23

SPOILERZ!!! (mondjuk már eddig is)

@kukilopezromero: Még annyit fejtegetnék (amit tegnap a Corvin előtti mozis sörözőben fél egykor szerencsétlen tesómnak & unokatesómnak), hogy Nick Fury "utolsó" szavai: ne bízz senkiben! És egy pillanatra, csak egy pillanatra Am.Kap. elbizonytalanodik, amikor rátörik az ajtót Fury lelövése után a SHIELD-esek: na akkor ebben a "közlegényben" most meg kéne bíznia? Aztán megbízik (otthagyja neki Fury-t), mert ilyen a jelleme, nem akar, nem is tudna másképp harcolni (a film legelején ezt le is szögezi Fury-nek), később pedig még sokkal jobban megbízik az Özvegyben, a film végén pedig kell a sikerhez, hogy interkomon, egy rövid, de (az ő szájából) nagyon őszinte beszéddel megnyerje magának a SHIELD személyzetét, akik gyakorlatilag dezertálnak és önkényesen mellé állnak. Fury tehát - erkölcsileg - veszít, a "ne bízz senkiben!" elve megdől, a "mindent egy kézben tartani" elve megdől (ugye ez adott hatalmas lehetőséget a Hidra kezébe), és végső soron az emberi összetartás lesz az oszthatatlan érzelmi atom, csak ez győzedelmeskedhet, mert a Nemzet és a Cég léptéke nem megbízható, az már korrumpálódik, sőt: akkora léptékben eleve lehetetlen tisztán játszani (vagy elzüllik az ember morálisan, vagy - talán az utolsó előtti pillanatban? - szembenéz a helyzettel és hátralép, mint Fury).

Hmmm, írtam még egy csomót, de nagyon kaotikus lett (régóta kerengő dolgok belekerültek remek cyberpunk alapművekből, amelyek lassanként kezdenek beszivárogni az alternatív jelenkorban játszódó szuperhősfilmekbe), úgyhogy most kiszedtem innen, inkább átfésülöm, megfogalmazom, aztán valamikor kiteszem posztnak, amikor kerek. :)

Rusznyák Csaba 2014.04.18. 15:24:15

@Borbíró Andris: Quicksilver és Scarlet Witch, és nem tévedtél, X-Men tagok, sőt, Magneto gyerekei. Először rosszarcok voltak, de aztán hősök lettek, és beálltak az Avengersbe (de hogy Magneto kölykei és mutánsok, azt itt majd persze nem lőhetik el, mert a karaktereknek ez az aspektusa az X-Menhez tartozik, aminek a filmes jogai meg a Foxnál vannak - nájsz jogi kalamajka)

virtualdog 2014.04.18. 15:30:44

@Rusznyák Csaba: Hmm, ez elég érdekes... Mármint hogy a jogok itt is vannak, meg ott is.

kukilopezromero 2014.04.18. 15:43:46

@Rusznyák Csaba: de akkor bátrak, hogy behúzzák :)

@Borbíró Andris: a cyberpunkból az óriáscégek sajnos nagyon beváltak, meg a gépiesedés, sőt a futuristák 100 éve megmondták, hogy itt techno zene lesz :) mi várható 10 év múlva ? te még tudsz bízni a jövőben?:)

mizrolist 2014.04.19. 00:32:25

@Borbíró Andris: az X-Menhez kapcsolódó jogokat eladta a Marvel annak idején, az Avengershez kapcsolódóakat nem.

Satellitedog 2014.04.19. 09:37:45

@doggfather:

SPOILERezés alant:

Nézem a sorozatot. Abban már korábban összekapcsolták az AK2 Shield-es eseményeit egy Centipede projektes (Vasember 3 felrobbanó szuperzsoldos szérumának bitorlói) nyomozással, ami végül elvezetett egy Hidra ügynökig, és Coulson csapatába is beférkőzött legalább egy Hidra áruló. Elég jól csűrték a fonalat, nem unalmas, bár viszonylag kiszámítható. Van egy olyan érzésem, hogy ezt még párszor meg fogják tekerni, mire a végére érünk. Amúgy a sorozatban inkább a tempóval és a színészi játékkal vannak gondok, meg az orbitális kliséparádéval, kb. a Kaméleon vagy a Láthatatlan ember sorozat szintjén mozog, ami 2013-14-ben már nem menő.

SPOILER OFF

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.19. 10:51:50

@Satellitedog: köszi a választ, és arra reagáltak már, hogy shield feloszlott?!

Rusznyák Csaba 2014.04.19. 12:33:59

@doggfather: Naná. "Rogue Agents of SHIELD"

TomDylan 2014.04.29. 08:20:24

Végre én is megnéztem, és mondhatom, frankó kis film lett. Közel sem tökéletes, de azért erőteljes, lüktető, látványos, (többnyire) átgondolt és minőségi. Én személy szerint bírom ezt az idealista karaktert, de aki annyira nincs oda érte, annak is egy élvezhető lesz.

Amúgy csak én szúrtam ki, hogy Stan Lee mellett ezúttal Brubaker is nyomott egy cameo-t?
süti beállítások módosítása