Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Filmkritika: 1408 (USA, 2007) ***

2007.11.05. 13:23 virtualdog

Hazai bemutató: 2007. november 8.

Mikael Håfström, az 1408 rendezője igyekezett biztosra menni és minden divatos horror-kelléket belezsúfolt a filmbe. A Stephen King írásából származó szellemes alaptörténet (ezt nyugodtan szabad kétféleképp értelmezni) jó lehetőséget szolgáltat a szokásos valóság és képzelet összefonódására épülő kavarásra is, mely ez esetben nem slusszpoén, hanem a főszereplő kiszólásait tekintve egy nyíltan vállalt játék, mely ráadásul a néző részvételével zajlik. (Számítógépes szakzsargonnal biztosan „Recycle & Refresh”-nek neveznék a módszert, mellyel a film e két divatos horrorfilm-motívumhoz nyúl, de hát ez még mindig jobb egy fokkal a „Remake á la nature”-nál…)

Mike Enslin (John Cusack), a kísértetjárta helyek kutatója, azonban hiányzik belőle az, ami jóval fontosabb lenne állhatatosságánál és szakszerűségénél, mégpedig a hit ezekben a históriákban. Házassága kislánya halála után zátonyra futott, most csak a munkájának él (néha pedig elmegy szörfözni, bár egyáltalán nem tud). Igazi cinikus, illúzióktól mentes fickó ő, ám mindez megváltozik, amikor egy éjszaka megszáll a Dolphin Szálló 1408-as lakosztályában, ahol a hoteligazgató (Samuel L. Jackson) szerint még senki sem húzta egy óránál tovább: a legváltozatosabb módokon vetettek véget életüknek. Mike ezt természetesen csak a szokásos porhintésnek hiszi, ám a legnagyobb meglepetésére itt valóban furcsa dolgok történnek: ki-be kapcsolgat a rádió, az óra megőrül és visszafele kezd számolni hatvan percről, a zárt lakosztályban néhány dolog átrendeződik és így tovább. A férfi eleinte természetesen mindenre racionális magyarázatot keres, ami egyre inkább nehezére esik, ahogy a jelenségek fokozatosan durvulnak. (Jó poén, hogy mivel a szimplán ijesztgetésnek szánt jelenetek valódi témája és lefolyása a történet szempontjából tulajdonképpen érdektelen, ezek a részek lehetőséget adnak egy ügyes, a horrorfilmek világára tett tablószerű visszatekintésre: kapunk slasher-filmből szalajtott baltás gyilkost, villámgyorsan kúszó rothadó modern zombit, de előkerül a j-horrorok tipikus csendes, sápadt, hosszú hajú kislány-szelleme is, ezúttal a szokásosnál kevésbé kártékony kiadásban.) Hamar nyilvánvalóvá válik tehát, hogy itt vagy valami igen keményen paranormális zajlik, vagy Mike kezd megőrülni, de az is lehet, hogy csak a hoteligazgató kevert valami hallucinogén szert az italába. A helyes választ nem könnyű megtalálni, addig pedig a hősünknek túl kell élnie sok mindent. Ráadásul a legijesztőbb dolgok sosem kívülről jönnek, mint tudjuk, Mike-nak tehát az egy óra letelte előtt szembe kell még néznie saját múltjával és jó mélyen a tudata mélyére temetett rettegésével is.

A tapasztalt néző már a trailer alapján jól tudja, mire számíthat a film során, és túl sok meglepetés nem is fogja érni, legfeljebb az időzítést illetően. (Kérdés, hogy szándékos volt-e, mindenesetre még az izgalomfokozó szellem-jelenések nagy részét is sikerült megmutatni az előzetesben…) Éppen ez az őszinteség azonban az 1408 legnagyobb előnye: látomásokat és halott kislány-kísértetet láthattunk már eleget, de mégis vevők vagyunk egy újabb körre (pont mint a kocsmában), ahogy a századik keresztrejtvény elé is leülünk, ha eléggé érdekel a megfejtés. A húzónevek pedig kellően erősek, hogy megadják az utolsó lökést, és csábító a szexepil is, amit a tipikus King-alteregó főszereplő humora biztosíthat. Ez amúgy remekül működik, a hoteligazgatóval való beszélgetés során mindketten sziporkáznak (Cusack és Jackson láthatóan nagyon élvezte a felvételt), a későbbiekben pedig a diktafon biztosít lehetőséget Mike gúnyos-ironikus megjegyzéseire (hiába, a narráció ma nem divat…). A múlt árnyaival szembesítő, valamint a valóságot és a képzeletet összemosó filmeket viszont nem parodizálják, az 1408 a főszereplő (a film vége felé egyébként is egyre inkább csak önmagán ironizáló) megjegyzéseinek ellenére komolyan veszi magát. Håfström nagyon is tudatosan kerüli el a csapdákat: a kiszámíthatóságot menetrendszerűen érkező, ötletes szellem-jelenetekkel, a nézőt találgatásra késztető, rejtvényszerű filmvégi csavarokkal és persze elegáns tálalással fedi el. Ebben oroszlánrésze van a színészeknek: John Cusack rutinos, profin megy neki a one-man-show (a játékidő nagy részében egyedül szerepel a vásznon), Samuel L. Jackson a film kedvéért hosszabbra vett mellékszerepével pedig csak hab a tortán, amolyan mozis eye-candy. Nem csoda, hogy kettejük jelenete a film legélvezetesebb pontja. Önmagában is zseniális például az amúgy Stephen Kingre reflektáló kiszólás, mikor a hotel igazgatója megkérdi Mike-ot, iszik-e egyet vele, ő pedig így felel: „Természetesen. Író vagyok.”

Mikael Håfström tudja, hogyan kell szórakoztatni a nézőket: az 1408 szerény célokat tűz ki maga elé és kényelmesen teljesíti is azokat. Popcorn-mozi egy kis ajándék horror-tablóval – bőven megér másfél órát.

37 komment

Címkék: horror filmkritika 3csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr70219059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ae · http://aeonflux.freeblog.hu 2007.11.05. 14:44:03

ja. az identity után újabb horrornak álcázott ócska rejtélyturmix - megfejtés nélkül.

frankchi 2007.11.05. 14:47:25

:)
az a jelenet nagyon ott van, amikor borul az egész... kis sejtetés, aztán hirtelen omlás... s szinte úgy tűnik, az utolsó 10 percben költik el a film költségvetésének 90 százalékát.

ae · http://aeonflux.freeblog.hu 2007.11.05. 14:52:28

szerintem a filmnek még a ritmusa is gyatra: emberünk az első tíz percet azzal tölti, hogy mindenhol trükköket keres, aztán fél perc alatt hívő lesz és már abban bízik, hogy csak megkattant. egy jó rendező egy normális forgatókönyvből biztosan jól megoldotta volna a finom átmenetet.

most mondhatnám kubrickot, de a ragyogásban jack már őrülten érkezett.

bobbyperu 2007.11.05. 14:52:39

pff. szóra sem érdemes... közhelyparádé: az év egyik legnagyobb csalódása.

travis 2007.11.05. 15:29:50

'Önmagában is zseniális például az amúgy Stephen Kingre reflektáló kiszólás, mikor a hotel igazgatója megkérdi Mike-ot, iszik-e egyet vele, ő pedig így felel: „Természetesen. Író vagyok."'

Ez nagyjából minden íróra áll. F. Scott Fitzgerald a mosogatólevet is megitta, ha valaki whisky-s rongyot facsart bele, Joe Eszterhas annyit vedelt, hogy a gégerákot kapott, és a csodával határos módon sikerült megműteni. Hemingwayt pedig inkább nem is részletezném...
King írta Az írásról című könyvében, hogy minden reggel egy kocka sörrel nyitott. :-))

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2007.11.05. 16:06:05

King addig ért valamit, míg piált meg kokózott. Azóta... ó jaj...

virtualdog 2007.11.05. 16:17:43

Nemtom, szerintem a sok sablon ellenére nézhető a film, mert nem akarja magát többnek eladni, mint ami. A váltás viszont tényleg kicsit hirtelen volt, bár jelenségek sem volak az előző helyeken, szóval ez sem annyira túlzás. Mondjuk én Cusackot és Samuel L. Jacksont alapban bírom, szóval lehet, hogy ezért is kapott tőlem három csillagot. :)

groundwalker 2007.11.05. 18:27:20

Állítólag 2 vége van a filmnek. És hogy ide lehet másik verzió jött, de lehet hogy nem. Tudom, csak mondom... ("egy vagy több elkövető") :D Sg novemberi filmajánlójában említik.

masterblaster 2007.11.05. 18:53:15

John Cusack-nak még nem nagyon volt rossz filmje, az egyik legjobb színész. Az Identity-ben is jó volt.
Megnézem a filmet, bárki bármit mond.

Beyonder 2007.11.05. 19:29:20

"Samuel L. Jackson a film kedvéért hosszabbra vett mellékszerepével pedig csak hab a tortán, amolyan mozis eye-candy."

Na, asszem erre Parraghramma kolléga, a geekblog hírhedt látencia szakértője mondana valamit. ;-) Én is, ha nem ismerném a szerzőt... :)

Daved · http://buxevo.com/hu 2007.11.05. 20:16:18

Az a baj ezzel az egész forgatókönyvvel (szar) nincs befejezve. Legalább ha megkattant volna a főhős, de nem! Nagy herce-hurca a semmire. Mindenki képtelen belenyugodni, hogy a szoba öl.

virtualdog 2007.11.05. 20:38:13

"Na, asszem erre Parraghramma kolléga, a geekblog hírhedt látencia szakértője mondana valamit. ;-) Én is, ha nem ismerném a szerzőt... :)"

Akkor mondd e-mailben, kíváncsi vagyok, nem vágom, miről van szó. :)

ps. : IMÁDOM SAMUEL L. JACKSONt!!! :D

virtualdog 2007.11.05. 20:42:24

Daved: van egy olyan érzésem, hogy nem igazán értetted a filmet... Minek kattanjon be akárki? Miért ölne a szoba? Még a szellemek meg a sok látomás is csak nyalánkság (mint Samuel L. Jackson :D). Az egész Mike-ról, a bűntudatáról és a gyászáról szól, amit nem tud feldolgozni (a végén sem, amikor már túl van mindenen, és látszólag jól van).

travis 2007.11.05. 23:42:16

"King addig ért valamit, míg piált meg kokózott."

Gyermekkönyvek sorozatunk mai epizódjának ezzel vége!
:DDDDD

moRtiZ 2007.11.06. 08:14:58

Lehet velem van a baj, de szerintem nagyon ott volt a film, én kifejezetten élveztem.

Ramiz 2007.11.06. 13:37:59

Miért lenne veled baj? Szerintem is bőven lehet élvezni ezt a filmet, persze kritizálni is, a kettő még csak nem is üti egymást. :)

RoFä 2007.11.06. 14:19:55

S.L. Jackson, a számítógépes jelenet, a csőzombi, és Cusack néhány jó pillanata miatt érdemes volt megnézni. A konyakot (???) meg megkóstolnám, ha tényleg nem volt benne semmi.

Ja, velemszületett, néha visszatérő tériszonyom van, úgyhogy a párkányos jelenetnél én bizony markoltam rendesen a karfát.

RoFä 2007.11.06. 14:20:40

Ja: 'That is an evil FUCKING room', nagy beszólás valóban.

virtualdog 2007.11.06. 21:23:43

Néha visszatérő tériszony? Az milyen? Csak akkor tér vissza, ha éppen nagy magasságban érzed magad? :) (Kicsit mint a viccben: "... csak ha nevetek?" Illetve pont fordítva.)

bobbyperu · http://twitter.com/bobbyperublog 2007.11.06. 23:34:16

akkor hát ajánljuk szeretettel a filmet (visszatérő) tériszonyban szenvedő filmszerető barátainknak?

billy 2007.11.07. 00:11:50

Meg ne haragudjatok,én hatalmas horrorbuzi vagyok,és szerintem az év egyik legjobb filmje...
Elég szőrösszívű vagyok,de nálam ez egy 9/10 simán. Egyébként a cinemától is 90%-ot kapott,szóval szerencsére nem vagyok egedül. :-)

u.i.: tényleg 2 befejezés van. Nem tom megitélni melyik a jobb,mert csak az egyikkel (nem a rendezőivel) láttam, a másikkal nem néztem újra végig,így nem tom,h nagyobbat ütött-e volna azzal... Bocs,h kicsit zavaros lett!

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2007.11.07. 04:14:34

Rohadjak meg, mosmá megnézem...

RoFä 2007.11.07. 11:03:06

Ramiz 2007.11.06. 21:23:43

Olyan, hogy nem mindig jön ki, ha magasban vagyok. Amikor igen, akkor sem durva csak kellemetlen. A filmbeli jelenetben asszem kijönne :D

shp 2007.11.08. 03:38:26

Nem jó, átok (sic!) megnézni. Olyan, mint egy rosszul összekevert turmix, elején még lehet belőle valami, a végén a katyvasz nem kell senkinek. Nekem legalábbis nem ízlik. Egészségünkre :)

aranyhaj.blogspot.com 2007.11.08. 06:39:50

De jó, itt egész sok horrorblogot találtam :-) Éljen! Kedvenc műfajom.

aranyhaj.blogspot.com

moRtiZ 2007.11.08. 12:08:23

Billy, én is horror fanatikus vagyok, nagyon sokat nézek legalábbis, és nálam is kb. 8.5/10 a film, én mondjuk Director's Cut-ot láttam.

billy 2007.11.08. 15:28:23

Mortiz, én a mozisat láttam,szerintem így visszagondolva az a jobb, ijeszöbb, a rendezői inkább nyomasztó... nézd meg azt is,hátha nálad is felcsúszik 9-re! :-)
Egyébként tudja valaki,hogy a befejezésen kívül van-e más különbség is a 2 verzió között? Mert emiatt most nem akarom újranézni...

virtualdog 2007.11.08. 23:09:00

És mi a különbség a két befejezés között? Spoiler jöhet nyugodtan! :D Kíváncsi vagyok.

jamesb · http://filmhirek.wordpress.com 2007.11.09. 21:23:23

Nos én is csalódtam kicsit a 1408-ban. Gyakorlatilag Cusack viszi el a hátán az egész filmet, de azért az átlagos amcsi tucathorroroknál még így jobb volt.

Én is kiváncsi lennék a két befejezés közötti különbségre. Aki tudja, dobja már be!

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2007.11.10. 00:27:14

travis, valaki ezt nálam konkrétabban fogalmazta meg: "The old Stephen King was all balls to the wall and kill'em all. The new Stephen King is a pussy."

billy 2007.11.11. 15:50:09

Ok,akkor elmondom

MEGASPOILER

A Director's Cut-ban ugye bent ég,aztán a Samuel L. Jackson elviszi a temetésre a diktafont,amit a exfeleség nem vesz át,és a fickó a kocsiban hallgatja meg.

A mozisban kimentik a pasit a tűzból a tűzoltók,és a pasi otthon visszahallgatja a diktafonját,az exfelesége meg majdnem elájul...

Szóval ennyi,viszont sztem a két verzió között több az időeltérés ennél,szóval lehet,hogy a Director's Cut-ban más egyéb más is van...

sheepee 2007.11.14. 12:48:13

szerintem nagyon jó SK adaptáció lett (kiemelkedő a többihez képest) mindenki nézze meg, aki szereti a műfajt, aztán utána döntse el, hogy melyik táborhoz csatlakozik.
Sajnos az utóbbi évek több ezer sablon filmje elérte a kívánthatást, egységesre faragta a legtöbb fogyasztót, egy nem sablon filmet keveseknek vesz be a gyomra. A kötelező "a jó a végén győzedelmeskedik" klisehez pedig már betegesen ragaszkodnak a nézők. Ez vezetett ahhoz, hogy két befejezése lett a filmnek. A tesztvetiteseken kiderült, hogy a főhős halálát az amerikaiak többsége nem bírja elviselni, meg se nézné a filmet. És ugye a pénz az úr, így született meg a kettes számu befejezés. Egyébként hasonló dolog a történt a (szerintem szintén remek) Descent (A barlang) c. filmben, míg mi európában azt láttuk, hogy az utolsó életben lévő főhősnő kimenekül a barlangból, megnyugszik, majd egyszercsak magához tér: és igen ez csak álom volt, még mindig ott fexik a barlagban (és ott is fog megrohadni sejteti a film) Amerikában a fentebb ismertetett okok miatt ott lett vége a filmnek, hogy kijut a barlangból és jupijé heppi end.
Úgy tűnik, lassan eljutottunk oda, hogy gazdasági okok miatt nem születnek formabontó alkotások, ami azért valljuk meg, elég szomorú

Sancez 2007.12.03. 15:39:09

TEgnap megnéztem a filmet moziban, és szerintem elég hatásos lett. Kifejezetten az a fajta horror, ami után azért nem vagy teljesen nyugodt a szobádban éjszaka. Viszont ma megnéztem a második számú befejezéssel, és azzal azért annyira nem lett jó. Bár elég ijesztő mikor a szénné égett író felvillan a hátsó ülésen, de valahogy engem jobban szívenvágott, amikor a kislány hangja megszólal a kazettán..
Hiba volt két befejezést csinálni. Ez meg fogja osztani az embereket rendesen.

josé73 2021.09.16. 15:12:30

@travis: Bizony, amikor Hemingway a háború alatt Eisenhower táborában tartózkodott, és üres borosüvegekbe slagolt. Aztán részegen néha összekeverte a palackokat, és jókat húzott saját vizeletéből.
süti beállítások módosítása