Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Tévékritika: DEXTER, 1. szezon *****

2007.12.28. 08:14 Bajtai András

Már ejtettünk szót a Dexter idén bemutatott második évadáról, de az első etap még "csak" most ősszel ment le nálunk a Viasaton, úgyhogy ideje, ha utólag is, de megemlékezni a kezdetekről.

Amikor először hallottam a Showtime csatorna új sorozatgyilkolós sorozatáról, bevallom, valamiért azonnal idegenkedni kezdtem, talán csak a Masters of Horror kínos és megalázó bukásának nehezen kiheverhető és fájdalmas emléke miatt. Akkor még persze el se tudtam képzelni, hogy mit is lehet egy ilyen veszélyesen csúszós témából kihozni, némiképp talán jogosan, hiszen a már kívülről fújt serial killer-tematika a nemzetközi filmipar egyik legjobban és mégis legsikertelenebbül kizsákmányolt territóriuma, ahová lassan most már minden utolsó filmes is betette a retkes lábát - leszámítva azt a néhány valóban emlékezetes és korszakos alkotást, amelyeknek értéke és színvonala az évek, évtizedek múltán is vitathatatlan.

Talán éppen ezért volt számomra ekkora meglepetés Dexter Morgan nevének tavaly őszi rituális beiktatása a sorozatuniverzumba. Nem hittem volna ugyanis, hogy a készítők képesek lesznek arra, amit végülis (minden korábbi ellenérzésem ellenére) hibátlanul és lehengerlően valósítottak meg az első évad tizenkettő közel egyórás epizódjában: a közkedvelt és mára már teljes mértékben kilúgozott valódi rémalakokra, illetve azok borzalmas tetteire való (nyílt vagy burkoltabb) reflektálástól történt bátor elrugaszkodás a fikcionalitás üdítő talaja felé olyan lendülettel és energiával kavarta fel a sorozatgyilkos-mitológia posványos állóvizét, hogy csak pislogtunk. A Dexter nyitánya megközelítőleg akkora öklöst jelentett a gyomrunknak, mint anno a Kemény zsaruk megismételhetetlen első epizódja: az aprólékosan feldarabolt áldozat vértelen testrészeinek absztrakciója úgy égett bele kitörölhetetlenül az agyunkba, hogy napokig nem nagyon tudtunk másra gondolni.

És aztán az első évad belső egyensúlya a későbbiekben sem borult fel, a Hűtőkocsis Gyilkos és a vérspecialista Dexter lassan kibontakozó és egyre kiélezettebbé váló párharca olyasfajta intelligens vetélkedéssé fejlődött észrevétlenül, amihez hasonlót az utóbbi években nem igazán láthattunk. Persze az első évad csak jelképes egyharmadát teszi ki a két gyilkos felejthetetlen viadala, közben ugyanis két másik síkon is adagolják nekünk az egyedülálló és szokatlanul merész Dexter-mítoszt. Egyrészt Dexter kíméletlenül és megállíthatatlanul szedi nevelőapja kódexe értelmében bűnösnek ítéltetett áldozatait, másrészt a gyerekkori idősík vissza-visszatérő beiktatásával részesei lehettünk annak, amire mindig is kíváncsiak voltunk, de sosem mertük megkérdezni: a szörnyeteg születésének. Egyszerre láthatjuk ugyanis Dextert a jelenben bájos pótapa-szerepben, megszállott gyilkológépként, illetve a múltban összezavarodott és magányos kamaszfiúként, akit nevelőapja akkurátusan oktat a technikai elővigyázatosságtól kezdve a viselkedésformák kényszerű imitálásán át a nőkkel való bánásmód rafinált pszichológiájáig kivétel nélkül mindenre.

Vagyis Dexter személyében egy olyan összetett és magas hatásfokú magánmitológiát teremtettek meg a készítők, amelynek szuggesztivitásához kétség sem fér, és amelynek lényegi eleme a kérlelhetetlen súrlódás, az a robbanékony belső feszültség, amely Dexter különböző társadalmi és magánéleti szerepeinek végletekig feszített ellentmondásaiból fakad, és amelyek mégis lehetővé teszik a vele való érzelmi azonosulást: az érzések nélküli, álarcot viselő Dexter ugyanis egy személyben törődő apa és szerető pár, profi és hidegvérű mészáros, szeretnivaló testvér és megbízható munkatárs. A szigorú ellenpontozás megfigyelhető azonban további síkokon is: a téma „sötétsége” ellenére a helyszín a napfényes tengerparti Miami, illetve a soundtrack nagyobbik részét is könnyed és hangulatos latinos tánczenék teszik ki, amelyek szintén szemben állnak a sorozat ügyesen leplezett komorságával. Nem beszélve arról a lendületes és ügyes narratív megoldásról, mint a belső narrátor szubjektív nézőpontjának összeütköztetése a külsőségekkel, amely újra és újra a lelepleződés örömének ismerős őszinteségét nyújtja.

Ez a tudatosság, ami a jellemábrázolás sokrétűségét és az a hideg és kőkemény precizitás, ami az első évadot jellemzi, teszi számomra a Dextert igazán fontossá és meghatározó élménnyé. A feszes forgatókönyvek profi módon tartják meg minden epizódban ezt a kényes belső egyensúlyt, ami így a teljes első évad átgondolt és már-már mértani pontosságú felépítését jelenti. Ezzel szemben a második évaddal kapcsolatban már sokkal-sokkal kevésbé vagyok elnéző, ott ugyanis a készítők módszeresen próbálták lerombolni mindazt, amit az első évadban tökéletesen felépítettek. Ezzel természetesen semmi baj sem volna, de Dexter második évadbeli hosszan elnyújtott, idegesítő identitás-zavara és múltjának új szemszögből való felülbírálása számomra mégis totális kudarccá válik, ami persze nem jelenti azt, hogy a második évad nem lett volna még így is baromira szórakoztató, ám véleményem szerint a sok lelkizés és érzelmi csöpögés egyáltalán nem Dexterre vall, és habár a második évad fináléjában a rend mintha helyreállni látszana, én azért mégis aggódom. Remélem, megint csak alaptalanul.

20 komment

Címkék: horror 5csillagos tévékritika dramedy

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr79266539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RoFä 2007.12.28. 09:58:38

Tegnap fejeztem be a második évadot, tényleg kicsit olyan mintha azzal a felkiáltással ültek volna le, hogy tekerjünk még egyet az egészen, még nem volt elég bizarr :)

Vajon ezt a vörös fonalakból készült vérnyom-irányfüggönyt vagy mi a hóhért tényleg használják, vagy csak Dex perverz ötlete? Iszonyat jó, annál már csak az jobb, mikor valamelyik epizódban lég-késel, másikban meg vörös festékkel "gyakorol".

Beyonder 2007.12.28. 11:16:29

Számomra a második évad identitás-zavaros Dexterje (ahogy a linkelt posztban le is írtam), egyáltalán nem volt idegesítő. Nálam épp a 2. évad tudta utólag helyretenni az 1. évad legnagyobb hibáját, a kiindulópont hiteltelenségét. Ha józan ésszel nézzük, akkor elég abszurd, hogy egy apa gyilkolni tanítja a (fogadott) gyerekét (csak mert látja, hogy szeret állatokat ölni...)és ebben semmi kivetnivalót nem talál. A főhős meg elmondja 100-szor, hogy "I'm empty inside" miközben kilométerekről látszik, hogy ez nem igaz. A 2. évadnak épp az a legpozitívabb hozadéka, hogy "reálisabbá" tette ez a fantasy-ba illő háttértörténetet, azzal, hogy kiderült az igazság Harry-ről. Az identitás zavar pedig logikus következmény, merthogy a kód, amire Dexter egész élete épült, összeomlott. És ami a legszebb: ez mind-mind az első évadból levezethető, úgyhogy nem köpték magukat szemen az alkotók.

virtualdog 2007.12.28. 11:23:55

RoFä: tényleg használják, legalábbis volt egy Shield-epizód (ami elég reális szándékú sorozatnak tűnik), ahol egy emeleti szobából leadott lövéseket az utcáig vezető hosszú vörös zsinórral "modellezték". :)

Beyonder: jó érvek, és tény, hogy az első sorozatban sem elég "empty inside" Dexter (szemben a könyvvel, ahol tényleg nagyon érzéketlen és értetlen az emberi reakciókkal kapcsolatban).

encs 2007.12.28. 11:37:32

@Ramiz: azért a kettő nem ugyanaz: Dex a vér fröccsenését modellezi, az általad említett dolog pedig a lövedéket hivatott megjeleníteni. Ez utóbbi egyébként egészen biztosan nem használt, mert hibás eredményt adna. Egy lövedék röppályája a legritkább esetben egyenes, ami ugye ezzel a módszerrel modelleződik, hiszen a kifeszített zsineg egyenes.
Szóval ez tuti hogy fake.

Nihil 2007.12.28. 12:18:04

Ez a sorozat minden hibajaval, logikai hibajaval egyutt is lebilincselo es nagyszeru, en pl. kepes voltam a masodik evadot egyhuzamban vegignezni (12 ora egyben, igen, talan mert masodallasban egy idiota vagyok :) ), de meg az edesanyam is vegignezte mind a 2 evadot, 4 napba belesuritve a 2x12 reszt. A masodik evad sokkal mozgalmasabb, az elso legnagyobb hibaja szerintem az volt, hogy mar akkor lehetett tudni ki az ITK (IceTruckKiller) amikor eloszor megjelent a kepernyon, ezzel szemben a most dec.16-an vegetert 2.evad az utolso pillanatig mozgalmas, erdekes, mindig van vmi csavar a tortenetben, amit hiszel az egyik epizod vegen, a masik vegere mar teljesen felul kell biralnod. Felek a folytatastol, vajon tudja-e hozni majd a 3. evad is ezt a szintet? Azt hiszem, tul nagy elvaras... pedig milyen jo lenne! :)

Beyonder 2007.12.28. 12:19:39

RoFä 2007.12.28. 09:58:38
encs 2007.12.28. 11:37:32

Létezik ez a szakma, és igen, zsinegezés is van (az internet a haverod:)
Itt van részletesen leírva, hogy mit lehet kikövetkeztetni a vérnyomokból:
en.wikipedia.org/wiki/Bloodstain_pattern_analysis
A "stringing" szóra keresettek rá.
Kép:
fsi.research.wvu.edu/r/images/galleries/images_of_fsi_events/3157
www.wichitagov.org/NR/rdonlyres/E8B648FD-480D-4417-995F-483A4470BA95/28159/BSpro1.b

Tibi 2007.12.28. 12:19:46

encs: szerintem ha egy emeletről leadnak az utcára egy lövést, és nem vízszintesen, hanem mondjuk egy járókelőre, akkor ott még simán lehet nagyjából egyenesnek tekinteni a röppályát :)
ha vízszintesen lőnék ki, ott már igazad lenne :)

a posthoz hozzászólva, nekem nagy kedvencem lett a dexter. A showtime a szivembe lopta magát vele, a második évaddal is :) Meg az L-lel is :P

Spider 2007.12.28. 12:21:29

Én még nem láttam a másodikat, most nézem újra az elsőt barátnőmmel - ezt csak így elöljáróban.

Nekem nagyon bejött a humora, a zenei kettősség (a főcímzene és a sötétebb részeknél hallható zene eléggé más, mint a latinos cucc), az érdekes mellékszereplők (Masuka, LaGuerta, Deb, Angel, Doakes), a spanyol dumák, és a flashbackek is. Szerintem a csúcs az volt, amikor négyen léggitároztak és táncoltak az elhunyt papa házában :-)

Szerintem a vérfröccsenés-modell annyira nem fake, több szúrás és vágás után meg kell és lehet állapítani, hogy melyik volt az első, második, stb, vágtak vagy szúrtak, milyen késsel, indulatból vagy profi csinálta, meglepetés-szerűen támadtak vagy szemtől-szembe harc volt, stb. Ezek az eljárás során bizonyítékok lehetnek, és ismerve a jogi csűrést-csavarást (pláne az amcsit!), igenis lehet jelentősége ezeknek.

Ami a blogbejegyzést illeti, szerintem ha több mondatra szedsz szét egy-egy barokk körülírást, értelmezhetőbb lesz :-)

Spider 2007.12.28. 12:31:13

Tibi, szerintem a röppálya-elemzésnél is lehet egyenesnek tekinteni a golyó útját, mert ott főleg az a célja az elemzésnek, hogy megállapítsák a lövés irányát/kiindulás helyét. Közeli lövöldözésnél, akár 10-15 méterig szerintem nincs jelentősége annak, hogy mennyit esik a lövedék vízszintes pályán.

Ha meg orvlövésről van szó, tehát távcsövespuska, akár többszáz méter, akkor már van jelentősége. De akkor már bejön mondjuk a szélerősség, meg minden más. Ott mondjuk az lehet a lényeg, hogy egy távoli ház melyik ablakából lőttek, és nagy távolságnál fontos tényező az esés. Nem mindegy ugye, hogy melyik emeltről lőttek. De ez elég off, így visszaolvasva :-)

virtualdog 2007.12.28. 12:45:33

Persze, hülyeség, hogy 8-10 méteren akkorát essen a golyó, hogy a "hihetetlenül precíz" zsinóros megoldás már ne legyen alkalmazható...

bélabá 2007.12.28. 12:59:32

nem lehetne ezt a barom röppálya elemzést elfelejteni végre? :) ki a fenét érdekel? teljesen másrol volna itt szó elvileg...
love derailing threads, huh? :) c'mon, "make up your mind" :)

mörderá 2007.12.28. 15:20:09

A cikk jó volt, (most is az), tetszett a retrospektív hátraszken az új évad végéről.

Érdekes, hogy a helyszíni elemzések (pláne az amerikai, state of the art helyszínelési technológiák) hatékonyságáról megy a smúz.

Számomra nyilvánvalónak tűnik, hogy egy Dexter féle vérszakértő a gyilkosság helyszínén töltött pár óra óra analízis után bőven megmondja, mikor evett a gyilkos utóljára Pilóta kekszet, és hogy mi volt az áldozat kedvenc tévésorozata. Egy rigorózus tudományról beszélünk, aminek az elemeit hatvanhétezer oldalas tankönyvek foglalják össze, a Spektrum TV-n is szokódnak lenni néha a témát felvázoló ismeretgerjesztések.

Konklúdálásom: a gylkosság helyszínéből virtuálisan minden visszafejthető, ami történt, a gyilkos hihetetlenül tupa, ha azt hiszi, hogy az áldozaton kívül senki sem látja. Mert hiszen hát a tett helyszíne: az abszolút látja őt. Az analízist végzők pedig folyékonyan beszélik a helyszín nyelvét, a helyszín pedig elképesztő mód szószátyár entitás, ez a helyzet.

RoFä 2007.12.28. 18:27:50

mörderá 2007.12.28. 15:20:09

Lehet benne valami, Dex sem véletlenül csomagolja be az egész szobát munka közben :D

mörderá 2007.12.29. 02:54:28

Hátja, sőt, ha Dexter elmulasztaná a "kivégző-shrine" ilyetén mód történő biztosítását, úgy az évezred leg-ordas-kurvanagyobb plot hole-ját mondhatná magáénak a sorozat.

gus · http://gus.freeblog.hu 2007.12.30. 09:18:30

én a második évad első két részéig jutottam, és nem éreztem túl nagy késztetést a folytatásra, de azért januárban majd pótolom.

cobain15 · http://killerdexter.extra.hu/ 2008.01.04. 22:24:08

Ez tetszik!
Nézzétek meg a honlapom!

Sierpe (törölt) 2008.01.31. 21:47:34

Gondoltam megnézem mi kapott 5 csillagot, hát a Dexter esetében teljesen az egyetértek. :) Az első évad nagyon tetszett, azon kevesek közé tartozott amit szinkronosan néztem, úgyogy még a második évad várat magára.

brigi 2008.02.08. 15:48:33

Apropo második évad. MIKOR lesz?? ugyértem magyarul :))))))))))))))))))))))))))))
léci léci vki mondja meg.
süti beállítások módosítása