Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Tévékritika: DEXTER – 2. ÉVAD *****

2007.12.17. 08:00 Beyonder

Megcsinálták, igen. Kedvenc sorozatgyilkosunk második évadbéli kalandjai még izgalmasabbra és meglepőbbre sikeredtek, mint az elsőben látottak. Volt rá esély, hogy az irodalmi alapanyagtól elrugaszkodva csökkeni fog a színvonal, vagy épp a morális felhorkanásokat csillapítandó, puhítanak Dexter karakterén és a sorozat hangulatán az írók, de nem ez történt. Ahogy egy IMDB-fórumozó jól megmondta: „The writers on Dexter have balls.” Valóban. Így kell, és így érdemes sorozatot csinálni.

(A tovább után szinte teljesen spoiler-mentes szöveg!)


Amikor július végén megnéztem a netre kiszivárgott első két részt, azon reményeimnek adtam hangot, hogy ezúttal nem lesz Ice Truck Killer szintű nemezis, hanem teljes egészében Dex zavaros személyisége kerül majd fókuszba. Tévedtem is, meg nem is. Doakes őrmesterből, a madöfakkolás virtuóz művészéből remek damoklészi kard lett, aki pont a megfelelő pillanatban (képzavar következik) sült el, de Dexter – kezdetben legalábbis – szappanoperát idéző magánéleti zűrjei is ugyanolyan fontos részét képezték a dramaturgiának. Míg az első évadot tulajdonképpen meg lehetett úszni anélkül, hogy mint nézők nyíltan azonosuljunk egy sorozatgyilkossal, itt csak akkor működik a történet, csak akkor van tétje, ha elkezdünk Dexternek drukkolni. Jár a riszpekt az íróknak, rendezőknek és persze Michael C. Hallnak, hogy el tudták érni: a főszereplő belső vívódásai, a lebukásának belengetése jobban bevonja a nézőt, mint egy másik pszichopatával való, sokkalta véresebb kergetőzése (lásd: első évad).

Ennek két pofonegyszerű oka van. Egy: amíg az első évadban már jóval a finálé előtt sejteni lehetett a slusszpoént, itt végig két- vagy inkább sokesélyes volt a játék kimenetele. Az elképesztően intenzív utolsó 5 részben minden teljesen nyitott volt, hogy aztán a fináléban – szerencsére – elmaradjon a kötelező nagyjelenet, illetve nem úgy, és nem azokkal a szereplőkkel következzen be, ahogy azt az egyszeri néző várta. Kettő: Dexter karakteréről ezzel összefüggésben kiderült, hogy valóban változik, a hangzatos belső monológjai mögött tényleg igazi identitásválság van. Egy Vic Mackey, történjen vele bármi, mindig Vic Mackey marad. Dexterről viszont ebben az évadban, egy rövid ideig, nem lehetett tudni, hogy "Dexter"-ként fejezi-e be a szériát, vagy elveszti a „nihilista, de azért tök ari”-killer imázsát. Megkockáztatom: épp ettől a bizonytalanságtól lett olyan körömcsócsálósan feszült az évad második fele. Végül persze annyira nem mertek az írók radikálisak lenni, ezért az utolsó rész túlzott lekerekítettsége miatt akár csalódottnak is érezhetnénk magunkat. Igaz, az első szezon végén sem hittük, hogy ennyi potenciál van még ebben a figurában, így arra tippelek, jut még a 3. évadra is meglepetés, noha ezúttal tényleg nehezebb elképzelni, hogy hova fejlődhet még a történet.

Addig is lehet filózni a sorozat morális vonatkozásain, mármint a néző szemszögéből, azaz, hogy miért is ilyen jó (?) azonosulni egy gyilkossal. Odaátról nyilván máshogy fest a dolog. Ahol akkora hagyományai vannak az önbíráskodásnak, mint Amerikában, ott talán könnyebb szemérmesen fátylat borítani arra a bizonyos 5. parancsolatra, ha az, aki megszegi, a jó ügy érdekében cselekszik. Csoda, hogy Jack Bauer is azt ver (khm.) bucira, akit csak akar?

(Enyhe spoiler, most:) Az évad legeslegutolsó Dexter-monológja ez: „Gonosz vagyok? Vagy jó? Többé már nem teszem fel magamnak ezt a kérdést. Mert én nem tudom rá a választ. Van olyan, aki igen?” Azt jelentené ez, hogy nincs jó és rossz, az erkölcs relatív? Veszélyes konklúzió: bármelyik agyhalott iskolai lövöldöző-jelölt elfogadná mottónak (és lehet, hogy lesz is, aki el fogja). Ez azért már majdnem több, mint „a határok konszolidált feszegetése.” Veszélyes, tehát iszonyatosan izgalmas. Zárójel bezárva.

52 komment

Címkék: horror 5csillagos tévékritika

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr71266404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RoFä 2007.12.17. 09:32:48

Dekszter rokksz!

Valamiért a főcímzenéje a csengőhangom :D T'om ez nyálas dolog, de mit csináljak, ha jó.

virtualdog 2007.12.17. 09:41:55

Egyetértek a cikkel, bár nekem az évad eleje túl lassú volt, de a vége tényleg pöpec!
Egyébként a cikk végi idézethez még valami: az utolsó epizód utolsó mondata ez, aminek végén egy pillanatra Dexter a kamerába néz, aztán feketeség és jönnek a betűk... de az a "Van olyan, aki igen?" és a Dexter szemébe nézés akkor is hátborzongató élmény, ha egy kicsit hatásvadász.

Beyonder 2007.12.17. 09:56:18

Mielőtt még lopással vádolódnék meg, az utolsó idézetet ("a határok konszolidált feszegetése") a kiváló Parraghramma kollégától vettem kölcsön, aki az első évadot jellemezte így. Találóan.

Beyonder 2007.12.17. 10:37:41

A producerek beszélgetnek a 2. évadról és a készülő 3.-ról:
www.sho.com/site/dexter/chat.do

Ez tényleg spoileres (és csak IE alatt fut a videó).

Lopva: c:c-ről.

Yeto 2007.12.17. 11:43:13

wáááá

Harmadik könyvet és harmadik évadot akarok. Most!

VaracskosGörcs 2007.12.17. 11:58:45

Hehe, nekem az ébresztőm jelzése a főcím zenéje, a csengőhangom pedig egy kiragadott zenés monológ a Sometimes I wonder kezdettel, és alatta az a szétcsapós betétzene megy :-) Hja, én se vagyok fan, ÁÁÁ! Előtte maffiózókból volt Tony Soprano csipogós polifonikus csengése, de mostanra már Dexter uralkodik :) a könyv letölthető vhonnan e-book-ként vmelyik torrentről nemtudjátok? Mert már szarrá kerestem érte a netet, de semmi.(egyékbént magyarul mennyi jelent meg belőle?)

kompi · http://filmtrailer.hu 2007.12.17. 12:10:59

Jó volt! Humorosabb, eredetibb, és csavarosabb az első szériánál. Így tovább a harmadikat! Tetszettek a "víziók" pl. amikor megmondja a húgának hogy ő a mészáros:))

zaphodbeeblebrox 2007.12.17. 12:15:07

tényleg ütősebb lett a 2. évad, Dexterbe több érzelmet pumpáltak kicsivel:) bár ez a Lájlá az agyamra ment, idegesítő volt nekem az a szál. nekem is fut FF alatt a video.

Angelo 2007.12.17. 12:21:12

Megjött a kötözködős köcsög :)
A 6. (six,sechs->sex) parancsolat a ne paráználkodj. A ne ölj az az 5. (ott a cikk vége felé)
De a kritika és a sorozat is jó lett.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2007.12.17. 12:21:25

Hadd idézzek pár sort az egyetlen embertől, aki nem szereti ezt a szériát: magamtól!

Pedig rohadjak meg, megpróbáltam... De nem megy, nem bírok megkedvelni egy sorozatgyilkost, még ha más sorozatgyilkosokat öl is. Utálom ezt az un. apocalypse culture-t, a sorozatgyilkosok, a beteg állatok istenítését, bármilyen kontextusba is helyezzék őket.

Szeretem a hőseimet és az antihőseimet. Dexter már a ló tulsó oldala.

Beyonder 2007.12.17. 12:23:48

Varacskos: Dexter Dühödt Démonai címmel megjelent egy könyv magyarul(nyilván az első).

Beyonder 2007.12.17. 12:29:27

Angelo: a zsidóknál és a protestánsoknál a 6. a "Ne ölj", de javítom, ezen nem múlik. :)

hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%ADz_parancsolat

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2007.12.17. 12:35:28

Ferenc: akkor már két ember nem érti, mit esznek ezen a sorozaton.

Beyonder 2007.12.17. 12:42:37

A magyar DVD-kiadásra ez ütős tagline lenne:

"A sorozat, amelytől még Wostry Ferenc, a horror-expert is iszonyodik!" :)

Nem mondom, hogy nem a tiéd a "normális" reakció, az utolsó 2 bekezdés is azért született, hogy essen szó a morális dolgokról is.

Dexter 2007.12.17. 12:43:51

Az egészben az a legszörnyebb, hogy hosszú hónapok következnek a 3. évadig. CSI-nél legalább nincs ilyen probléma.

Az "elfogja" inkább két szó, ebben az esetben.

virtualdog 2007.12.17. 12:44:07

"Pedig rohadjak meg, megpróbáltam... De nem megy, nem bírok megkedvelni egy sorozatgyilkost, még ha más sorozatgyilkosokat öl is. Utálom ezt az un. apocalypse culture-t, a sorozatgyilkosok, a beteg állatok istenítését, bármilyen kontextusba is helyezzék őket.

Szeretem a hőseimet és az antihőseimet. Dexter már a ló túlsó oldala."

Logikus, amit írsz, mégis kicsit furcsa volt hallani tőled. Egyébként pedig nem muszáj megkedvelni Dextert. Én sem élem bele magam a helyzetébe teljesen, nem megy. (Ha valaki igazán megérti Dextert, az gáz, mert hamarosan gyilkolászni fog, és az csak a filmen tud szép és tiszta és szentesíthető lenni.) De megértem a problémáit és izgulok érte mégis. A Black Book is nagyon tetszett, pedig soha nem fogok tudni egy nő fejével gondolkozni. De a filmet értettem és beleéltem magam a helyzetekbe, amennyire tudtam.

virtualdog 2007.12.17. 12:46:20

Mindenesetre ha a következő amerikai ifjú egyetemista tömeggyilkos Dexterre hivatkoik majd halála előtt (a legutóbbi is azzal jött, hogy ő ártatlan, a többiek mind mocskos rohadékok), kíváncsi vagyok, mi lesz a sorozattal... meg a rajongókkal.

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2007.12.17. 12:50:42

Ramiz: ne is mondd, már a Call of Duty-ból is kikulminálták, hogy ezé' vannak Irakban katonák (hót komoly). :)

BaNG 2007.12.17. 13:08:15

Szerintem a Dexter azért 'veszélyes', mert... Emberek!!! Mi a baj veletek??? Ez az ember egy GYILKOS!!! Lehet matekozni erkölcsi, etikai, és úgyáltalában morális rugalmasságon, de a végső tény az, hogy olyan emberért izgulunk, aki más embereket GYILKOL!!! Lehet, hogy izgalmas a saját erkölcsi szintünket nyomáspróbázni ilyesmivel kockázatmentesen, de... gondoljunk bele, hogy hiába kockázatmentes, azért 'alakul', miközben vizsgáljuk. Egyébként is... szükséges nekünk egy olyan viselkedés minta, ami azt mondja, hogy 'Ha nem tetszik valaki, akkor MEGÖLÖM'? Erre majd akkor lesz válasz, ha a kés rossz oldalán állunk valós körülmények között... mert egy eszement a filmek alapján legalizálta ezeket a módszereket.

hengerfejtömítés 2007.12.17. 13:41:56

BaNG: John McClane meg John Rambo és a többiek nem öltek meg senkit? Mi a különbség?

Moso 2007.12.17. 13:42:20

"nem tetszik valaki, akkor MEGÖLÖM'? "
te melyik sorozatot nézed?
Dexter önbíráskodik.
azokat öli meg, akit egy szakértő rendőrség nyomozása során elítélnének, és kivégeznének.
Mindig 100%-osan megbizonyosodik a tett jogosságáról.
nem értem a problémátokat.
mennyivel más, hogy a 24-ben, halomra lövik a gonosztevőket, vagy a kemény zsarukban a bűnözőket?

RoFä 2007.12.17. 13:51:59

Valóban érdekes egyébként, milyen magasra kapaszkodott az ingerküszöbünk. Csak az első szériát láttam, és figyeltem közben magamat: érzelmeket nemigen váltott ki belőlem a dolog.

Most jobban belegondolva az utolsó film, ami érzelmeket váltott ki belőlem, a Constant gardener (Elszánt diplomata) volt, ami lehet, hogy egy jól megcsinált giccs, de attól még hihetetlen intenzív filmélmény.

RoFä 2007.12.17. 13:54:56

Beyonder · geekz.blog.hu/ 2007.12.17. 12:23:48

Dexter dühödt démonai, istenem de kibaszott idiótán hangzik.

Asszem írok egy magyar Dexter spinoffot, amiben a főhős (legyen mondjuk Gordon Demeter) vicces címfordítókat öl sorozatban.

(Tudom hogy az eredeti is csupa D-s, de miért a törvény betűjét erőltetjük, miért nem a szellemét...)

RoFä 2007.12.17. 13:57:37

A sorozat egyébként a humora miatt jó, és a belső monológok nagy része is ütős. Akkor kezd általában jó lenni, mikor átmegy teljesen elröppentbe. Maga a sztori valóban nem egy nagy truváj szerintem, a részletmegoldások viszont néha nagyon jók. És istenien van fényképezve. A főcím pedig zseniális :D

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2007.12.17. 13:59:28

"mennyivel más, hogy a 24-ben, halomra lövik a gonosztevőket, vagy a kemény zsarukban a bűnözőket?"

24-et utálom, fantáziátlan, úgyhogy azzal nem állítanám kontrasztba, de a SHIELD-ben (WIRE után a legjobb sorozat) pl. Mackey egy bukott ember, abszolúte nem hős, nincs sok különbség közte meg a bűnözők között.

RoFä 2007.12.17. 14:12:16

A 24 egy rossz drog. Rohamosan egyre szarabb, de nagyon addiktív. (Bár a 6-os már annak sem nevezhető).

Amúgy az addikció valószínűleg csak addig tart, amíg az ember nem talál valami jobbat :D

virtualdog 2007.12.17. 15:06:59

"24-et utálom, fantáziátlan, úgyhogy azzal nem állítanám kontrasztba, de a SHIELD-ben (WIRE után a legjobb sorozat) pl. Mackey egy bukott ember, abszolúte nem hős, nincs sok különbség közte meg a bűnözők között."

Mégis drukkol neki az ember... :)

Beyonder 2007.12.17. 15:15:27

Na igen, Mackey lepuffantja a kollégáját, akit utána küldtek kémkedni: ilyet Dexter soha se tenne, D-t se tudta megölni.

A kérdés egyébként felmerülhet a maffiafilmek rajongói kapcsán is, ők se határolódnak el mondjuk Tony Sopranótól. Sőt.

inmate 2007.12.17. 16:21:58

BaNG írta:

Szerintem a Dexter azért 'veszélyes', mert... Emberek!!! Mi a baj veletek??? Ez az ember egy GYILKOS!!! Lehet matekozni erkölcsi, etikai, és úgyáltalában morális rugalmasságon, de a végső tény az, hogy olyan emberért izgulunk, aki más embereket GYILKOL!!! Lehet, hogy izgalmas a saját erkölcsi szintünket nyomáspróbázni ilyesmivel kockázatmentesen, de... gondoljunk bele, hogy hiába kockázatmentes, azért 'alakul', miközben vizsgáljuk. Egyébként is... szükséges nekünk egy olyan viselkedés minta, ami azt mondja, hogy 'Ha nem tetszik valaki, akkor MEGÖLÖM'? Erre majd akkor lesz válasz, ha a kés rossz oldalán állunk valós körülmények között... mert egy eszement a filmek alapján legalizálta ezeket a módszereket.

-

Sorry, de azt kell mondanom, hogy ez pjúr prüdériának tűnik. Amiért nézik az emberek ezt a sorozatot, az pont az, aminek a kapcsán vádbeszédet intézel a jelenség felé. Dehiszen ez egy GYILKOS!!Hát igen, pont ez a sorozat működési felülete, mert hiszen ez egy gyilkos.

Ezt a szériát nyilván a felnőtt, kvázi saját viselkedésmintáiért (legalábbis többségi alapon :) felelős közönségeknek szánták, a felnőtt közönségek pedig bőven képesek a szintetizálásra anélkül is, hogy te az általad helyénvalóként védhető erkölcsi értékrenddel készségesen eltakarnád a szemüket.

Különben pedig, Dexter egy tökéletesen disturbed fazon, úgy gondolom, hogy nem csak nekem világos, hogy kurvára nem óhajtok vele lelkileg relate-elni, a sorozat báját pedig éppen AZ adja, hogy a készítők ettől függetlenül még megmutatják, hogy milyen érzelmi/szellemi csatornákon LEHET megnyitni (bleh) a karaktert. A mutatvány pedig ezen áll, vagy bukik, hidd el. A gyilkosságok puszta aktusa a legközhelyesebb fejlemények a szériában.

Ha Dextert nem lehetne megérteni, senkit nem érdekelne, hidd el. Megérteni és megélni viszont korántsem ugyanaz, hiszen hogy Dexterré váljunk, ahhoz ugye először szét kell hogy nyírják körülöttünk a családi egységet stíllel, és nem árt, ha közben csak 5 éveskék vagyunk. Szinte biztosra merem adni, hogy Dexteren kívül ez kevesekkel következett be, vele is "csak" a Show(Time) kedvéért. (Különben ma már szilárdulni látszó megfigyelés, hogy excesszív traumák hatására valóban heavy duty elváltozásokkal reagálhat a piszché, s mint ilyen, Dexter karaktere abszolút védhető narratív entitás.)

Egyetértek veled abban, hogy a Dexter nem mindenkinek való sorozat. De ez egy füst alatt kismilliárd popletéteményről is kijelenthető ezeken az alapokon. Az érett, felelős benyalábolás
aktusának szuperszuverenitásával szerintem kénytelen leszel megbarátkozni, kivált 2007 végén.

Mindenki azt enged be, amit akar. Ha meg egy rohadék disturbed gyilkos lesz belőle, engem nem zavar, majd Dexter elintézi.

Chavez 2007.12.17. 16:32:51

Az ilyen karakterekkel való szimpatizálás valahonnan onnan eredhet, hogy irigyeljük a hatalmukat. Ki ne szerette volna már legalább egyszer elvágni a főnöke torkát egy sötét sikátorban, vagy egy telefonra eltöretni az állandóan zajongó szomszéd lábát, esetleg halálosan megfenyegetni a bunkó kallert? Nem tehetjük meg, ezért arra a 45 percre beleéljük magunkat, és már oldottuk is a streszt. Én legalábbis szívesen lennék sorozatgyilkos/maffia főnök, csak ne büntetnék! :)

inmate 2007.12.17. 16:40:09

Ezeket bármikor megteheted, de az Erő nem ebben van.

Remember George Washington:

"Vajon nem pusztítom el ellenségemet, ha barátot csinálok belőle?"

Chavez 2007.12.17. 16:49:29

Persze múlik a perspektíván is, mert a zsarus sorozatokban a gengszter sosem szimpatikus, míg a maffiafilmekben a zsaruk mindig rohadékok. Gyilkolászós témájú dolgoknál is hasonló a helyzet.

inmate 2007.12.17. 17:08:19

Hátja, node a Dexter jelenség egy fő vezérvonása szerintem éppen az, hogy teljesen függetleníti magát az előzőekben már stabilizált zsánerek bevált toposszerkezeteitől.

-- Dexter Trivia! --

Hány olyan epizódot láttál a második évadban, ahol Dexter húga nem kerekedik egy jó kis "FUCK! Oh, FUCK! FUCK!" - ozásra?

Köbli Norbert (törölt) 2007.12.18. 00:10:02

"Ki ne szerette volna már legalább egyszer elvágni a főnöke torkát egy sötét sikátorban?"

Hm. Azért ez így kicsit erős.

Szólják, Chavez, ha Wostry Feri iránt is kezdesz így érezni.

Chavez 2007.12.18. 00:30:35

Erős? Szóval a láb eltöretése, meg a halálos fenyegetés ellen semmi kivetnivalód? :)

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2007.12.18. 18:28:08

Norbi bátyám, ne adjon ötleteket, csókoltatom... :)

Ardarich 2007.12.18. 19:55:26

A Dextertől senki nem lesz sorozatgyilkos. Ahhoz túlságosan összetett érzelmi reakciókat vált ki a leghülyébb nézőből is a sorozat. Eleve morális problémaként jelenik meg benne a gyilkosság- akkor már egy Dolph Lundgren-baromságtól, ahol az emberélet értéke nulla, nagyobb eséllyel lesz valaki sorozatgyilkos :-).

virtualdog 2007.12.18. 20:03:13

Senkiből nem lesz sorozatgyilkos, aki eleve nem annyira defektes, hogy késztetést érezzen az ölésre ok nélkül is...

Chavez 2007.12.18. 20:39:30

Nem lesz tőle senki sorozatgyilkos, ezt nem is mondtam. A Túl a barátságon-tól se lesz senki meleg, és a Terminátor-tól se lesz senkiből se kiborg a jövőből.

Beyonder 2007.12.18. 20:53:54

Perszehogy nem a filmen múlik, de lehet, hogy egyes filmek alkalmasabbak rá, hogy a kezdő pszichopatáknak ürügyként szolgáljanak. Asszem a Született gyilkosokra hivatkozva is ámokfutott már valaki.

Chavez 2007.12.18. 21:29:16

Igen, ilyenre már volt több példa is.

virtualdog 2007.12.19. 00:20:05

Hivatkozzanak! Ha én politikusokra hivatkozva rabolnék ki bankokat, akkor engem is büntetlenül hagynának szabadlábon garázdálkodni? :D

blabal 2007.12.19. 22:01:11

A politikus nem rabol. A politikus érdekérvényesít.

andrew375 2007.12.21. 11:42:57

Ezt szépen mondtad blabal:)

Érdekes az amit felvetettetek. Nálam ezel valahogy fordítva sülnek el. Például a Maffiózók után nem arra gondoltam, h milyen fasza dolog terrorizálni másokat, hanem arra, h basszus van egy csomó iskolázatlan paraszt aki lelkiismeret furdalás nélkül bassza el mások életét. Éz ez az érzés az eredeti szonkronnal jön ki nagyon. Speciel elégtételt éreztem amikor az FBI váratlanul betoppant. Ha valaki járt már olaszországban akkor megérti miért.

A Dexterben sem élvezem ahogy folyik a vér, de kétségkívül érdekes bepillantani egy szociopata fejébe. A vége rohadt izgalmas amikor a Doakes rászál. És az egész tényleg nagyon jól van megcsinálva, nem olyan átlagos sorozat.

Egyébként nem véletlenül kötik korhoz a filmeket. Mert azok akiknek épp kialakulóban van a személyiségük, hajlamosak pozitív példaként tekinteni akárkire, és hát ha egy maffiózó vagy egy sorozatgyilkost tekinti példának az eléggé meg fog rajta később látszani.
Ez persze nem a sorozat hibája, hanem a szülőké akik hagyják.

Várom a folytatást^^

toxx 2007.12.21. 11:48:37

@Beyonder 20:53:54
"Perszehogy nem a filmen múlik, de lehet, hogy egyes filmek alkalmasabbak rá, hogy a kezdő pszichopatáknak ürügyként szolgáljanak."

Kezdő (és/vagy haladó) pszichopatáknak ürügyként szolgálhat bármi, ettől pszichopaták. Pl. esetek végtelen sorát sorolhatnánk, amikor a Biblia (értsd: a kereszténység legszentebb könyve, megkérdőjelezhetetlen erkölcsi tanítások, v.ö. Dexter, ugye mennyire más?) szolgáltatta az alapot pszichopatáknak a gyilkolászásra. Ha már a Biblia is kiválthatja ezt a hatást, vagy egy repülő fecske látványa, egy gumitalp csosszanása a murván, a zöldborsókonzerv címkéjének érdessége, akkor nincs mit parázzunk azon, hogy milyen hatással lehet rájuk a Dexter. Sőt, ennyi joggal úgy is érvelhetnénk, hogy bizonyára lehet olyan pszichopata is, akit épp a Dexter nyugtat meg annyira, hogy nem kezd el gyilkolni, na.

A pszichopatákat egyébként is hagyjuk. Évente csak Németországban 110.000-140.000 ember hal meg (állítólag) a dohányzás következtében (azaz naponta 300-400), ehhez képest hányan halnak meg ugyanott pszichopaták keze által? Évente 20-30-an?

KopaszMercis 2007.12.21. 17:56:03

sok hulye buzi elitista itt vitatkozik a semmirol
gratulalok

blabal 2007.12.21. 19:07:30

andrew375: mire célzol az Olaszországos példával? Van valami saját személyes élmény? Oszd meg lécci.

toxx: akiben kialakul a potenciális sansz egy pszichotikus kattra, az sajnos jó eséllyel meg fogja magának csinálni az összeomlást. Voltaképpen mindegy, hogy Isten Hangja dörög e reá, hogy meg kell büntetnie a pénztárosnőt, vagy egy megalázott almáspite. Valamelyik rá fog.

KopaszMercis: egy Legenda vagy, tényleg.

sankoneri · http://sankoneri.freeblog.hu 2007.12.22. 12:01:38

bwáháháháháháháhá!!

na, jó, most gyorsba megnéztem két nap alatt az egész évadot, és...

bwáháháháháháháháhá!!

úgy értem, mit csináltak ezzel? én kedveltem Dextert. most meg ilyen szánalmas szappanoperával jönnek? ne már.

a negyedik résztől Doakes-nak drukkoltam. pedig... én valamikor kedveltem Dextert.

a hatodik résztől eltekertem MINDEN jelenetet, ami a húga és annak aktuális kanja körül forog. MINDET. és MINDEN jelenetet, amiben Dexter és Rita, vagy az anyja vagy a kölykei szerepelnek. MINDET! és MINDEN jelenetet amiben Lila és Dexter puttóskodtak. MINDET. és tudjátok, mi van? nem maradtam le semmiről. vicc.

a történet túllihegett, sivár, kevés, a szereplők gyászosak.

a végére tényleg ott tartottam, hogy kettő szereplő érdekelt az egészből: Doakes és LaGuerta. ők meg kevesek, hogy órákat üljek a képernyő előtt.

pedig nekem is dícsérték az évadot. soha többet nem dőlök be az arcnak.

GyZ · http://mediaplayer.blog.hu 2007.12.22. 20:59:30

Jajjjaj, nem hangzik jól. Remélem nem igazolódik be a' állításod, én csak 4 részt láttam eddig, fixanyuval fogunk Dexter másodikévad-maratont tartani. Dexter húgának folytonos hisztiparádéját már a 4.ik résznél cseszett mód unom, ez sajnos igaz.

GyZ · http://mediaplayer.blog.hu 2007.12.22. 21:10:25

Kis kieg: a sztori fővonala viszont eddig (4.ik rész) teljesen jó szerintem.

zuckerfrei 2008.02.17. 21:31:00

senki sem kötelez senkit, hogy nézze
süti beállítások módosítása