Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

The Walking Dead: 4. évad

2014.04.01. 08:00 Rusznyák Csaba

twd41.jpgA kormányzónak igaza volt. Nincs béke, nincs együttélés, nincs megnyugvás, nincs happy end. Nincs, és nem is lehet, mert ez a világ nem arról szól. Sőt, maga az ember sem arról szól. Egy fegyveres, a rothadó zombikkal teli posztapokalipszist járó, ölő-erőszakoló redneckekből álló banda vezetője nem is szégyelli a dolgot: nem katasztrófaként éli meg a civilizáció összeomlását, hanem lehetőségként, életmódja kiteljesedéseként. Végre levetheti magáról a társadalom képmutató béklyóit, és az lehet, aki mindig is lenni akart: a maga ura, aki elveszi, amit akar. Ember embernek farkasa, most még jobban, mint sok száz vagy ezer éve bármikor. Ez a The Walking Dead realitása, és ezért suhintotta meg a Kormányzó azt a katanát a kritikus pillanatban, ahelyett, hogy elfogadta volna a puskacsövek kereszttüzében nyújtott békejobbot. Hogy őrült, gyilkos és pszichopata volt? Igen. De nem hülye.

A The Walking Deadnek bő két év kellett, hogy összeszedje magát, és tényleg arról szóljon, amiről szólnia kell: az ember elembertelenedéséről és a hagyományos értékek hosszú távú fenntarthatatlanságáról az apokalipszis után. A harmadik évad már végleg túllépett a zombihentelés rutinján, és a túlélő közösségek természetét vizsgálva feltette a kérdést, hogy milyen (poszt)társadalmi rendszer keretein belül lehet fenntartani a civilizáció elcsökevényesedett maradékát. A negyedik évad egyetlen szóval válaszol, de azzal kurvára hangosan: semmilyennel. Mindenki baszhatja.

Az évad a cselekmény szempontjából két markáns részből állt (amiket a téli szünet is látványosan elkülönített), közben azonban az elejétől a végéig kitartott jól átgondolt, fő témája mellett. A börtön falai közt elszabadult járvány a balga módon otthonnak hitt ideiglenes menedék nyújtotta biztonságérzetét erodálta, és gejzírként hozta felszínre azt, hogy még a közösség hangadó tagjai is mennyire összeegyeztethetetlenül más pontján állnak a moralitás/pragmatizmus skálájának. Az ellenség kívülről támad, a barát pedig belülről bomlaszt, még akkor is, ha jó szándék vezérli, mert a régi törvények már nem relevánsak, az újak pedig még túlságosan képlékenyek, túlságosan szubjektíven értelmezhetők, és valószínűleg már mindig azok is maradnak. Hogy miért? Mert nincs esélyük megszilárdulni, mert nincs többé olyan, hogy állandóság.

twd42.jpgA járvány után jött a Kormányzó, és a börtön odalett. A túlélők szétszóródtak, és az évad egész második fele azzal volt elfoglalva, hogy megerősítse mindazt, amit az első fele vírussal, katanával és tankkal „sugallt”: nincs menedék, megmenekülés pedig még kevésbé. Minden, ami annak tűnik, átverés, csapda és hazugság. A börtön éppúgy, mint a kis redneck közösség, amihez Daryl kényszerűen csatlakozik, vagy a kis erdőbeli vityilló, amiben Carol és Tyreese a kislányokkal meghúzzák magukat – Terminusról pedig ne is beszéljünk. És aki azt hiszi, hogy a tudós Eugene, aki a katona Abraham védelme mellett utazik Washingtonba, majd tényleg megmenti a világot, húzza ki a kezét a biliből, mert csak büdös és ázott lesz.

Olyan káosz uralkodott el, amiben már nem lehetséges a civilizáció újjáépítése, mert egyre inkább csak azok képesek életben maradni, akik annak szabályait, törvényeit elvetve érvényesítik akaratukat. Kíméletlenül ölnek, hogy élhessenek – az egyik legősibb ösztön. Vagy meghalsz, vagy megváltozol, és bár a negyedik évad második, egyben csendesebb és lassabb fele csalfán elmerült egy sor szívmelengetően humánus jelenetben (mint a Michonne és a Carl közt kialakuló kötelék, vagy az, ahogy Glenn, meglátva Maggie üzenetét, azonnal, szó nélkül, vigyorogva rohanni kezd, a többiek meg csak néznek bután), ezeknek aztán nyilván kibaszottul meglett a böjtjük.

A negyedik évad 14. része a normális élet utolsó illúzióit is összezúzta, méghozzá egy olyan húzással, ami kegyetlenségében és merészségében valószínűleg egyedülálló a tévétörténelemben – még Robert Kirkman se nagyon lép meg ehhez hasonlót a képregényben, pedig ő aztán híresen nem zavartatja magát az olvasók esetleges érzékenysége meg a tabuk miatt. A The Grove című epizód a jövőnek, az emberiségnek a mindenféle komfortzónán messze kívül eső, nyomasztó elhantolása, hisz ha már a gyerekekre is keresztet kell vetnünk, akkor hová jutunk, miben bízhatunk? A sorozatnak (ahogy az eredetinek is) kezdettől fogva markáns aspektusa volt az, hogy hogyan reagálnak a kicsik a pokollá vált világra, ami számukra lassan természetessé válik, hiszen  már ebben nőnek fel. Ezt a szempontot leginkább a főhős fia, Carl képviseli, viszont ebben a részben a Carollal és Tyreese-zel menekülő Lizzie és Karen demonstrálják a számára és a kortársai számára lehetséges, mindössze két végeredményt: őrület vagy halál.

twd43.jpgAztán az évad fináléjában Carl jéghidegen nézi, ahogy apja vérgőzös tébolyában cafatokká vagdos valakit - érik a pszichopata. A börtönös flashbackek hazug majdnem-idillje direkt kontrasztban áll az erőszak elszabadulásával: az azóta halott Herhsel földművelésre tanítja a fegyvert letevő Ricket, hogy segítsen neki békére lelni, és a fiának példát mutatni. De ahogy az évad véget ér (egy kissé túlzó, sőt, nevetségesen tökös végszóval), világos hogy Hershel tévedett, és hogy ezt mind Rick, mind Carl felismerték, és végre elfogadták ennek a ronda, új világnak a realitását. Vagyis azt, hogy nem az élet határozza meg többé, hanem a halál, és nem az, ami van, hanem az, ami hiányzik, és már mindig is hiányozni fog belőle. És ezt a problémát nem lehet fejbe lőni. Földművelés? Menedék? Otthon? Béke? Civilizáció? Az élőhalottak beszarnának a röhögéstől, ha lenne humorérzékük és anyagcseréjük. A kormányzónak igaza volt.

23 komment

Címkék: sorozat horror dráma tévékritika 18+

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr385888495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.01. 08:59:20

Az eddig legjobb évad volt azt kell mondjam. Ennek is voltak üres járatai, de többségében jó részek, és kellő vattafakk pillanatok.

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2014.04.01. 10:47:38

Nekem is eddig ez az évad tetszett a legjobban. Különösen a második, szétszakadva-bolyongós fele. Remélem hasonló minőségi növekedés, de legalább konstans minőség fogja majd jellemezni a következő (és azutáni) évadokat.

Sajnálom, hogy ezt kell mondanom, de a széria jobb darabont nélkül mint vele.

kukilopezromero 2014.04.01. 11:33:53

van ennek a sorozatnak valami célja ? halad valamerre ? vagy csak úgy mászkálnak az erdőben órákon keresztül?

Dave Campestre 2014.04.01. 11:39:48

@kukilopezromero: neee neee ne kezd. ha elolvasod az eddigi évad kritikákat tudni fgod, hogy mi a sorozat célja.

TommyFCIM 2014.04.01. 12:52:33

Sztem is ez volt eddig a legerősebb évad. Rick végre visszatért!:)

clegane 2014.04.01. 13:24:18

tényleg nagyon jó volt az évad második fele.

a nevetségesen tökös végszóval főleg az a bajom hogy
1. ha igazán tökös lenne Rick, akkor nem tíz perces nézdegélés után sétált volna gyanútlanul a csapdába, hanem legalább egy napig figyeltek volna a kerítésen túlról, hogy mi folyik ott
2. úgyis az lesz a megoldás hogy jön Carol és mindenkit kiszabadít, és ennek semmi köze nem lesz ahhoz hogy Rick mennyire gondolja magát tökösnek.

kukilopezromero 2014.04.01. 17:32:07

az a baj, hogy ez a cikk szólhatna az emberek mindennapi életéről is : " Olyan káosz uralkodott el, amiben már nem lehetséges a civilizáció újjáépítése, mert egyre inkább csak azok képesek életben maradni, akik annak szabályait, törvényeit elvetve érvényesítik akaratukat" , " hogyan reagálnak a kicsik a pokollá vált világra, ami számukra lassan természetessé válik, hiszen már ebben nőnek fel ", " őrület vagy halál " ez a sorozat olyan mintha Magyarország mai állapotáról szólna :))))) a zombik és az őrültek köztünk élnek

és nekem az sem tetszik, hogy a mai írók minden szabályt felrúgnak és lemészárolják a saját szereplőiket,trónok harcában is ( bár lehet az író már annyira unta a saját történetét, hogy inkább lemészárolt mindenkit és tiszta lappal kezdett ) tényleg ez lenne a fejlődés? ezzel kéne meglepetést okozni ? vagy mutattak egy részt az évadból, egy 10 éves körüli kislány befogja egy baba orrát, hogy ne kapjon levegőt .... és lehet ez illeszkedik a sztoriba meg meg van magyarázva, de olyan betegesnek és kifordultnak hat, milyen hatással van ez egy gyerekre aki nézi ? nem sírni akarok, de valahol ez már beteg lélekre vall

hiányzik az egészből a humor, a hülyülés, a lazulás, nem lehet egy jót röhögni rajta na

kukilopezromero 2014.04.01. 17:40:49

szóval lassan előttem is világossá válik, és meg tudom fogalmazni amit akarok

az zavar ebben a sorozatban, hogy mindenki tele van benne lelki problémákkal, mindenki ki van fordulva magából mint az állat, és nem tudsz egy jót röhögni az egészen miután megnézted, és lehet, hogy ez a célja meg minden, és lehet a világ is tényleg ennyire beteg amiben élünk, de nekem akkor is hiányzik belőle a poénkodás, az az egészséges borzongás, amikor félig röhögsz, félig félsz

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.01. 18:03:21

@clegane: az még tetszene is (carol, mint hero) úgy is ő a legtökösebb a brigádban.

Meg ki kéne derüljön még az is, hol van beth.

Maya-- 2014.04.01. 19:40:34

engem nem is érdekelt, h mit mondott Rick a végén, én csak Darylt lestem, s ő vigyorgott. ez jó :) utáltam azt a sok flashbacket, főleg az öreg mondandóit, lezsibassztották az egész részt, viszont értettem a lényegét. az, h honnan hová jut az ember. ja..és bírtam azt a torokharapást..az jó volt mi?

Maya-- 2014.04.01. 19:44:59

s meg mi az a nagy szakál Ricknek? Daryl bezzeg érti hogyan kell kinézni..de ez a Rick :/

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.04.01. 23:50:18

@doggfather: szerintünk Beth rotyogott az terminusi néni üstjében :D

@Maya--: torokátharapás nagyon jó volt, nekem is bejött! Rögtön meg is lett a párhuzam a "szörnyeteggé válás" témakörben :)

@kukilopezromero: ez nem olyan sorozat. Ez olyan komolykodós shit.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2014.04.02. 11:46:54

Hogyan folytatódik? Rick-ék több tucat zombi elől menekültek, azok meg szépen csoszognak, csoszognak és elérkeznek a Terminushoz.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.02. 13:56:33

@Maya--: az még csak hagyján, de ebben a világban csak rick szakálla nő, vele ellentétben a katonának minden alkalommal tökéletesen beretvált az arca a bajusza mellett. :D

@Werewolfrulez: vazz, csak nem?!?!?!

Conan The Librarian 2014.04.06. 10:04:58

Kirkman se lép meg nagyon olyat, mint ami a lányokkal történt a grove-ban? Az konkrétan a képregényből lett átvéve, csak eléggé felvizezve. Ott két sokkal fiatalabb kisgyerek volt az alany, és Carl "oldotta meg" a szituációt éjszaka titokban ("megtettem értetek apu"). Az azért betegebb volt.

Rusznyák Csaba 2014.04.06. 10:10:47

@Conan The Librarian: Az attól függ honnan nézzük, vagyis ki hozza a döntést. Zavarodott kisgyerek vs. felelősségteljes, racionális felnőtt.

K.Leslee 2014.04.06. 10:46:28

@Maya--: Rick azt mondja a vegen hogy 'They are messing with the wrong people'.
Megis van humor a sorozatban :-)

@kukilopezromero: a komolysag rendben van, remekul adagoljak a dramat, tele van a sorozat dilemmakkal es tenyleg azon gondolkodsz hogy vajon Te mit csinalnal a szereplok helyeben.
Viszont nem tetszik, hogy technikailag meg mindig hulyenek neznek minket a keszitok. Peldaul, az utolso resz elejen elernek egy tisztasra ahol egy csavot korulvette kb 5 zombi, de meg messze vannak es siman el lehetne szaladni, megneztem, az egyik oldalrol 4 meteres res van a zombik kozt. De nem, inkabb elkezd hadonaszni es megeszik:-) Ezek az amator szinhazi jelenetek sokat levonnak a sorozat ertekebol.

@clegane: szerintem azert sem varhattak a Terminusnal napokig mert nem volt naluk elelem, mert Michonne mondta az uton, hogy szerezniuk kell kajat surgosen. Raadasul nem volt gyanus a hely, de igen, egyetertek, rossz dontes volt ami nem vall Rick-re.

Rusznyák Csaba 2014.04.06. 10:49:26

@K.Leslee: Ami Terminust illeti, én azon csodálkoztam, hogy a legutolsó részig mindenki készpénznek vette, hogy az tényleg egy fasza menedék. Jó, persze, miért is lenne bennük bármiféle gyanú, hisz nem mintha belefutottak volna korábban mondjuk egy pszichopata gyilkos vezette közösségbe...

K.Leslee 2014.04.06. 13:20:27

@Rusznyák Csaba: En is csodalkoztam rajta, foleg hogy Rick mennyire ovatos. Viszont arra is volt mar pelda hogy Rick-ek kerdes nelkul befogadtak valakit maguk koze, masokat meg nem. Nem tudom, hogy mitol fugg.
Egyszer-ketszer emlitettek hogy lehet hogy a Terminus csak kamu, de valoban, senkiben nem merult fel hogy a hely veszelyes lehet. En annak tudom ezt be hogy egyre kimerultebbek es ha csak egy szikranyi remeny is van nem ketelkednek benne, mert semmi masuk nincs amiben hihetnek. Szerintem Rick sem annyira ovatos mint regebben, mert mar kezd elmenni az esze.

K.Leslee 2014.04.06. 13:22:44

@Rusznyák Csaba: ' nem mintha belefutottak volna korábban mondjuk egy pszichopata gyilkos vezette közösségbe...'

hahaha, ez annyira szarkasztikus mintha En irrtam volna:-)

Conan The Librarian 2014.04.06. 13:44:32

@Rusznyák Csaba: Carl egyáltalán nem volt zavarodott a képregényben, amikor megtette, sőt. Látta, hogy a felnőttek képtelenek kezelni a helyzetet (kb mindenki leblokkolt, aztán pathelyzet alakult ki), viszont nincs más megoldás, így megtette ő. Ráadásul utána el sem mondta senkinek, csak a faternak súgta oda. Tehát pontosan tudta, hogy mit csinál, miért csinálja, és mik lennének a következményei, ha a szülők megtudnák, hogy ő volt. Ez azért is volt sokkal parásabb, mert megmutatta, hogy a felnőttek még őriznek valamit a régi világból (ezt láthattuk a sorozat ominózus részében), Carl viszont már az új generáció példánya, aki ezekben a krízishelyzetekben sokkal józanabb, és erkölcsi gátaktól mentes.

Ettől függetlenül én kifejezetten élvezem, hogy elkezdtek ilyen cinkes részleteket átvenni, az ominózus bekattanós felkoncolás is benne volt az eredetiben, csak kicsit máshogy.

Rusznyák Csaba 2014.04.06. 14:58:40

@Conan The Librarian: Épp ez a lényeg. Egy gyerek még nyilván nem fogja fel ennek a súlyát (max azt érzi, mint Carl, hogy mások helytelenítenék), egy felnőtt (főleg egy ANYA) viszont nagyon is.

(Egyébként úgy rémlik, hogy Carl a sorozatban is ölt már, ha nem is gyereket, de tinédzsert.)

Maya-- 2014.04.06. 22:27:21

@K.Leslee: ja. miről is álmodik megint ez a Rick? :)
süti beállítások módosítása