Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Waxwork

2013.08.27. 06:00 Rusznyák Csaba

waxwork02.jpgAz önreflektív, komikus horror Sam Raimi Evil Dead-filmjeivel utat tört magának a ’80-as években, és ennél jobb korszakot nem is találhatott volna magának. A minőségi stúdióhorroroknak már a ’70-es évekkel leáldozott, a klasszikus szörnyek nem voltak divatban, és az évtized második felére a shasher is kivérzett – jöttek a műfajt iróniával, összekacsintással frissítő B-filmesek, és a független horrorvígjátékok. A The Monster Squad, a Fright Night és persze az Evil Dead II nyomdokain Anthony Hickox, aki később többek közt a Hellraiser 3-mal blamálta magát, rongyos másfél millióból forgatta le 1988-ban a Waxworkot, ami a horropanteon minden valamire való rémét csatasorba állította a tehetetlen, több liter felesleges vérkészlettel rendelkező, szexéhes tinédzserek ellen. A film roskadozik a vámpíroktól, zombiktól, farkasemberektől és egyéb szörnyektől, vagyis egyfajta, a Cabin in the Woodst évtizedekkel megelőző horrorgeek-gejzír, amiről kissé méltatlanul feledkezett el az utókor.

Egy kis kertvárosban (check) egy csapat tinédzser (check) meghívást kap egy furcsa, ijesztő idegen (check) újonnan nyílt viaszmúzeumába – a buli pontban éjfélkor kezdődik (check). Neeem, egy kicsit sem gyanús. A szexuális szabadosság és frusztráció különböző fokozatain tengődő tinik (ribanctól a szűzig) vidáman mennek a vágóhídra (líding man: a Szörnyecskék Zack Gilliganje). Persze, honnan is tudhatnák, hogy a horrortémájú viaszmúzeum minden egyes kiállítási eleme életre kelhet, ők pedig szereplőivé, áldozataivá válhatnak a valaha létezett/kitalált legnagyobb rémalakok történeteinek. Ráadásul az emberfelettin erős óriással és az emberfelettin irritáló törpével felszerelkezett tárlatvezető (David Warner) nem csak úgy l’art pour l’art irtja a múzeumába tévedő hülyéket: van egy terve, ami a viaszba zárt szörnyetegek világra szabadításában kulminálódik. A büdös mindenit, hát nem az egész emberi civilizáció függ már megint egy hajszálon?

A sztori pusztán egy jól kitalált ürügy a minél több horrorkarakter és –toposz minél rövidebb idő alatti felsorakoztatására, és a film akkor kel életre, amikor egy-egy szereplő belekeveredik valamelyik garantáltan csúnyán és gore-ban végződő fiktív (?) történetbe, hogy aztán kiterített áldozatként végezze a viaszmúzeumban. A draculás inzert mind közül a legvéresebb és leggonoszabb, míg a fekete-fehér zombis kitérő egyértelmű Romero-homage. És a már említetteken kívül van itt még földönkívüli, mutáns, múmia, voodoo pap, boszorkány, láthatatlan ember, Frankenstein-kreálmány, operaházi fantom és Mr. Hyde (noha némelyikük csak egy-egy pillanatra bukkan fel), és persze maga a keret, a viaszmúzeum is egy klasszikus rémtörténet előtt tiszteleg. A Waxworkben minden a horrorról szól, minden kép, mondat, karakter műfaji ijesztés, poén, díszlet vagy idézet. Végtelenül lelkes, áltimét geekfilm.

waxwork01.jpgCsak egy baj van vele: Hickox nem egy Raimi, nem egy különösebben, vagy egyáltalán, akármennyire tehetséges rendező, így az egyébként remek koncepció vizuális kivitelezése suta és ötlettelen (írónak jobb, a szereplők például diverzifikáltabbak, mint a korszak műfajfilmjeinek tipikus egyentinédzserei). A Cabin in the Woods végének őrült horrorforgatagát megelőlegző fináléban ez különösen kiütközik, és a borzalmas színvonalú trükkök sem segítenek (bár akadnak köztük egészen impresszív megoldások is – ó, a jó öreg latex és művér!). Hickox csak akkor képes direktorként felmutatni valami pluszt, amikor extra célja van egy jelenettel: az említett romerós szekvenciának például még a kameramozgása is pont olyan, mint Az élőhalottak éjszakájában.

A Waxworköt a koncepciója, a könnyedsége, az ’80s fílingje adja el. Most megmondom: az egész világmindenségben nem találsz még egy filmet, amiben egy vén fószer militáns festésű, légterelő szárnyakkal felszerelt tolószékben, duplacsövű puskával, „Tallyho!”-t kiáltva indul csatába egy seregnyi szörny ellen.

10 komment

Címkék: horror vígjáték filmkritika

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr385478183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2013.08.27. 06:49:41

Hogy miket nem leltek! Nem adta ezt valamikor a Film+..? :)

Fratello (törölt) 2013.08.27. 10:08:49

Ha már régi, (néha nem véletlenül) elfeledett horrorfilmekről beszélünk, egy kvízkérdés:

Ki tudja miféle horrorfilmben szerepelt együtt anno Christopher Lambert, Kulka János, Kern András, Szabó Győző és Ganxsta Zolee? :)

A megfejtés:

www.imdb.com/title/tt0431265/?ref_=sr_1

Nem terveztek erről a filmről is egy "kritikát" írni? :D

Tiger Woods 2013.08.27. 11:05:34

én csak a második részt láttam, amiben ugrálnak az időben és BRUCE CAMPBELL kibeleződik, de az elég rossz volt ahhoz, hogy ezt is megnézzem (+ most a cikk is meghozta a kedvem).

mr.roper 2013.08.27. 12:37:54

@Fratello: a rejtvény választ nem illik a kérdésfeltevés után rögtön közölni. :D nem dicsekvésként, de elmondhatom, hogy láttam az ominózus 2006-os filmtornádót. Azért is rühelltem, mert a dvd extrán megtekinthető ungarische rendező által narrátorkodott werk izgalmasabb és bizonyos szempontból megmosolyogtatóbb volt mint maga a film.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2013.08.27. 12:39:09

@Tiger Woods: úristen, hát a Waxwork 2 AZ a film! Évek óta kutatom azt a horrorkomédiát, amiben ugrálnak az időben, különféle horrorklisés helyeken, van benne fekete-fehér lovecraftes, meg űrbéli alienes rész is. Gyermekkoromban láttam, akkor a Félelem Mauzóleuma vagy valami hasonló néven futott, és nagyon tetszett. Meg akartam újra nézni, de sehol sem találtam meg a magyar címmel... de most már tudom az eredeti címét, és meg tudom szerezni, nagyon köszi!

mr.roper 2013.08.27. 12:42:31

ja, és igen, a haverom rászánt a projektre 990 Ft-t. :D Ezt a Waxwork-öt ha jól emlékszem még a szép emlékű Flamex Interstar forgalmazta. De én csak a Trancers sorozat néhány epizódját láttam tőlük. Drága kilencvenes évek első fertálya. :D

Tiger Woods 2013.08.27. 14:35:06

@Werewolfrulez: nm, anno én is gyári videokazettán néztem gyerekként. egyik havernak megvolt és tényleg félelem mauzóleuma címen adták ki. :D igazi mestermű!

Case · http://streetartbp.hu/ 2013.08.27. 16:06:28

Ezt imádtam annak idején, mondjuk ha Hickox, akkor nálam a Sundown a kedvenc... Campbell, Carradine, Ireland, napszemcsis vega vámpírok, megminden. :D Emlékszem, hogy ezek után hogy örültem, hogy ö kapta a Hellraiser III-at... aztán mekkora volt pofárasesés (mondjuk sztori szempontjából jó film az, csak minden más szempontból rémes.)

memora 2013.08.28. 21:36:23

Épp azon gondolkodtam, mit nézzek esete, kösz a tippet és a kedvcsinálót :)

@Case: A Hellraiser III esetében minden rendben van, éppen "csak" a lényege hiányzik. Állítom, hogy még az újabb részek is hűebbek az első két rész szelleméhez (kivéve persze talán az ultraszar Rick Bota epizódok, és a legutóbbi). Egyszerűen 1-1 jól ismert horrorfilmes fabulába beletették Barker karaktereit, akik viszont legalább eredeti önmagukhoz hű verzióban vannak jelen.

memora 2013.08.28. 21:51:52

...vagyis a morális többlet (ismét) az ő oldalukon van
süti beállítások módosítása