Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

The Event - pilot

2010.09.27. 08:30 Magócs Dávid

Az öszi sorozatos szezon kezdetét vette, ami annyit jelent, hogy a számtalan visszatérő széria mellett akad jópár újonnan kezdődő, többek között olyanok is, amikkel nekünk is foglalkoznunk kell. A kedves olvasók készüljenek hát fel, mivel ezen okból meg fognak szaporodni a sorozatokkal kapcsolatos írások a következő hetekben.

A múlt héten kezdetét vette a sokak által legjobban várt high-concept jellegű sorozat az NBC műsorán. A Hősök mélyrepülését követően, saját agóniájából képes volt magát feltornászni a csatorna és mostanra egész pofás felhozatallal büszkélkedhetnek. Egy teljesen elfogadhatónak mondható szitkom blokk mellett, jut idő a vicces-kémes (Chuck, Undercovers) sorozatok szerelmeseire is, illetve berobbantak egy olyan szériával, melyet tévés körökben a LOST utódjaként kezdtek emlegetni. A FlashForward iszonyatos buktájából nem tanulva, országok tucatjai csaptak le a The Event-re, hogy azonnal profitálhassanak majd a sikerből. A pilot nem ad sem fanyalgásra sem örömünnepre okot, de nem is ragad meg a középszerűségnél, ahogy a No Ordinary Family tette. Az első rész sokat sejtet, sok kérdést feszeget, még több szereplőt mozgat, de még csak meg sem próbál válaszokat adni.

Hogy ne érje szó a ház elejét, a készítők megígérték, hogy a következő rész választ ad legfontosabb kérdésünkre, mi is ez az ominózus Esemény. A kérdés már csak az, mennyire fogja ez meghatni az egyszeri amerikai tévénézőt, aki a pilot láttán heves rángógörcsök közepette kapcsolt át Jerry Springer-re. A flashback-ek és nyitva hagyott kérdések tömkelege, nem éppen egy jó húzás arra, hogy megnyerjék maguknak az egyszeri tévénézőt. A LOST is hasonló koncepcióval dolgozott, itt mégis hiányozni érzem azt a bizonyos faktort, ami a LOST-ban megvolt, itt pedig nincs. Nem mintha véleményt lehetne alkozni mindössze az első részt látván, de megvan az okunk a félelemre a The Event-tel kapcsolatban.

A hasonló elgondolásból született szériák, mindig egy ponton váltak sikeressé vagy éppen buktak meg a nagyközönség előtt. A misztikum óvatos elegyítése és egyensúlyban tartása a nézőket kielégítő válaszokkal, lételeme az ilyen sorozatoknak. Ha nem tudják kellő mértékben adagolni a WTF momentumokat, a nézők szemében okafogyottá válik a show és erőltetettnek mitöbb idegesítőnek fogják tartani. A szkepticizmus szemüvegét leemelve, azért megengedhetünk magunknak némi optimista felhangot is. A The Event elsőre nagyon jól összerakottnak tűnik, profi színészgárdával, rengeteg más sorozatban már bizonyított öreg rókával, illetve remek beállításokkal.

A történetről nem hogy egy hasábot két mondatot is keserves kínok közepette tudnék csak összehozni. A fele még úgy is csak találgatásokból állna, mivel nem látszik még körvonalazódni semmi sem néhány evidencia mellett. Az egyik szál, ami talán a legérdekesebbnek tűnik, az egyik főszereplő srác menyasszonyának eltűnésével foglalkozik. Külön szálat kapott az elnök is, illetve itt jön be a nagyobb összeesküvés elmélet is, ami a rész végi felesleges cliffhangert szolgáltatta nekünk. A feleslegest itt úgy értem, hogy akinek eddig bejött, annak nem volt szüksége hasonlóra, hogy rávegye magát a következőre részre, egyszerűen elbaltázták rányomva ezzel a hatásvadász bélyeget az egész befejezésre. Még ha az időben való folytonos ugrálás ellent is mond neki, a sorozat a LOST után támadt űrön kívül, a 24 befejezése miatti hiányt is szeretné valamennyire pótolni. Akciójeleneteivel és sokszor pörgős történetvezetésével, nem kérdés melyik vonalat szeretnék meglovagolni

A folytatás sikere itt már tényleg csak azon múlik, hogy mennyire képesek a készítők kezelni a szálakat, hány logikai bukfencet engednek meg maguknak, illetve mennyire viszik el ilyen-olyan irányba a fejleményeket. Biztosan lesznek, és már vannak is olyanok, akik azonnal szanaszét fogják szedni a koncepciót és csak fanyalognak, hogy mennyire infantilis az egész, de én inkább a másik táborhoz tartozom. Szeretném azt hinni, hogy van normálisan megírt történet, a misztikum túladagolása nem fullad unalomba és tartják magukat egy bizonyos színvonalhoz. A pilot nézettsége alapján megvan minden esélye a túlélésre, az már egy másik kérdés mennyi nézőt fog elveszteni a következőekben.  A második rész után már sokkal okosabbak leszünk, mind a nézettséget, mind a minőséget illetően, így addig mindenkinek marad a bizakodás annak az irányában, hogy újabb nagyszerű high-concept sorozattal gyarapodtunk.

     

10 komment

Címkék: akció dráma 4csillagos tévékritika misztikus

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr322318996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geomayler 2010.09.27. 14:10:38

Még kimagyarázhatják, de nálam ott írta le magát a pilot, hogy szintén a hatásvadászat kedvéért Sean a gépen kezd el pisztollyal hadonászni, ahelyett, hogy indulás előtt állította volna az apósát.
Persze ez is önbeteljesítő visszaugrás lesz az időben biztos.

mesko 2010.09.27. 19:06:43

Megnéztem, én is így gondolom...de tényleg az ami benne volt a LOST DNS-sében, azt nem hiszem, hogy valamelyik sorozat produkálni tudná.
Nem megy...erről meggyöződtem a FlashForward, a Persons Unknown, a Fringe-nél is..ezért nem vagyok hajlandó elfogadni semilyen hígítótt LOST-ot ezután.
A LOST az LOST, indifferent, hogy sok ember nem kapta meg benne sem az alanyt, sem állítmányt..szerintem a mostani éra legnagyobb sorozata, nálam!:)
de megy az élet tovább ezért érdeklödve várom a többi írást is a sorozatokról..

Magócs Dávid · http://geekz.blog.hu 2010.09.27. 21:12:05

@mesko: A Fringe-el vitatkoznék, de majd jön az írás róla, szóval ez most csak így off the record...

mesko 2010.09.28. 04:59:40

...igen, a Fringe-t nem lehet egy napon sem említteni pl.a Persons Unknown-val, mea culpa:)
csak nagy LOST rajongó voltam, s úgy látszik..fölébredt ez bennem.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2010.09.29. 18:55:50

Az nem teljesen világos számomra, hogy a lost vajon mitől lost...
mindenhol úgy hivatkoznak rá, hogy jaj, meg juj, de sztem már az eleje is nézhetetlen volt...
Szval nem biztos, hogy jó ha ahhoz hasonlít vmi.
(Ez csak magánvélemény, nem kell megenni érte)
Ennek a pilotja bejött, lehet belőle vmi, csak ne húzzák, 12 rész, olyan dexteres évad 1 összesen, oszt jónapot.
(vmi mutánsos, fajgyűlölős cucc lenne az tetszene nagyon.)

Magócs Dávid · http://geekz.blog.hu 2010.09.29. 19:19:11

@doggfather: Abban igazad van, hogy túl van misztikfikálva a dolog a LOST-tal kapcsolatban.

A mutánsos dolog meg már bukta a második rész ismeretében, de alakul attól még.

mesko 2010.09.29. 19:33:39

@doggfather: nézhetetlen volt a Lost?..méghogy nem kell megenni érte, dehogyis nem:-kirántlak tojásba, vagy prézlibe és vacsira megeszlek:)
(nem igaz, csak a pofám jár, lengeti a szél)

szerettem a LOST-ot, és semmi, de semmi nem komparálható vele, s védem a körmöm szakadtáig:)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2010.09.29. 19:51:29

@Artemis: Nem láttam ég csak az elsőt, de akkor bukta.

@mesko: nem is mondtam akkor semmit...
(és ágy alá bújtam)

;)

mesko 2010.09.29. 19:57:30

@doggfather: azt nagyon jól csináltad, ám:), de nem vagyok olyan veszélyes..most elfordultam, elő jöhetsz:))
süti beállítások módosítása