Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Lost-finálé

2010.05.24. 20:00 Freevo

Véget ért a Lost. Az elmúlt évtized kétségkívül legjelentősebb műfaji sorozata befejeződött. Ezt a gondolatot sokáig kell még ízlelgetnie a rajongóknak, mire igazán megbarátkoznak vele. Előbb azonban a finálén kell túltenniük magukat, amely éppen olyan lett, amilyen a sorozat maga: helyenként hatásvadász, korántsem zökkenőmentes, mitológiailag megfoghatatlan és borzongatóan drámai. Hogy mindez kielégítő lezárás-e, az attól függ, ki milyen szemmel nézte a sorozatot.

Ahogyan közeledtünk a záró epizód felé, vált számomra egyre nyilvánvalóbbá, hogy a rejtélyek másodlagos szerepet fognak játszani. A legégetőbb kérdésekre még időben megkaptuk a válaszokat, hogy az utolsó, bő másfél óra a karakterekre lehessen kihegyezve. Ezzel a gondolattal hamar azonosulni tudtam, hiszen a mitológiában hasonlóan gazdag Battlestar Galactica ugyanezt a megoldást választotta, és a Lost esetében is tartottam, hogy elsődlegesen a szereplőiről kell, hogy szóljon. Csakhogy túl sok olyan befoltozatlan hézag maradt, amelyeket nem tudok megbocsátani a készítőknek.

A Lost készítői, mikor túlnőttek rajtuk a saját maguk által feldobott misztikumlabdák, fogták magukat, és karakterdrámának deklarálták a sorozatukat. Abban bíztak, hogy ha ezt a felfogást erőltetik, akkor büntetlenül állíthatják a fantasztikumot a fantasztikum szolgálatába. Ott hibáztak, hogy a Lostban a rejtélyek és a karakterek gyakran külön úton jártak, az előbbiek nem az utóbbiak változását és fejlődését szolgálták.

Bár efféle prekoncepciók nélkül álltam neki a finálénak, amellett mégsem tudtam szó nélkül elmenni, hogy a legújabb mitológiai elemre, a Fénylő Lyukra végül semmilyen magyarázatot nem kaptunk. Ugyanolyan borzalmasan papírmasé MacGuffin lett, mint a Gyűrűk Ura Egy gyűrűje. Beszélik róla, hogy milyen gigászi ereje van, de számunkra ennek csupán a töredéke látszik.

Ráadásul ez sem volt konzekvens módon végigvezetve: korábban láttuk, ha egy ember bekerül a lyukba, akkor egy meglehetősen irritáló hangú füstgomolyag formájában távozik, amely nem kedveli a hamuval körbeszórt földterületeket. Erre később rácáfoltak, amikor Jack teste landolt odabent, majd különösebb élettani következmények nélkül bukkant elő újból a sziget egy másik pontján.

Elfogadom én, hogy a Fénylő Lyuk komplexebb entitás annál, mint hogy egy szalagos számítógép módjára rendre szmogot gyártson az emberinputból. A lyukról azonban lényegében semmit sem tudtunk meg a létezésén kívül, és így még a leginkább keményvonalas rajongóktól is komoly fan-wankinget igényel, hogy decens magyarázatot szolgáltassanak az összefüggéstelen funkcióira.

A fantasztikumot nem lehet egy vállrándítással elintézni. Hogy a zsáner szabályai követelik-e meg, vagy az emberi beidegződések, nem tudom, de nem lehet valamire azt mondani, hogy azért viselkedik így, mert természetfeletti. Nem kell, hogy hajmeresztő kvantumfizikai elméletekbe bocsátkozzanak, csak határozzák meg előre a jelenségek szabályszerűségeit, és ne a bűvészkalapjukból rántsák elő őket, amikor a sztori épp úgy kívánja. Ezt egy olyan produkció esetében, amely a premisszáját az ember és az emberen túli közötti feszültségre építi, becsapásnak hívják.


Lépjünk túl a fantasztikumon, elvégre ez egy karaktercentrikus finálé volt. Az úgynevezett flash-sideways, vagyis a tévesen alternatív valóságra hitt kitekintésünk volt lényegében az egész évad egyetlen olyan cselekményszála, amelyben valódi események történtek. Az egész koncepcióra adott magyarázat nekem összességében tetszett, de már szörnyűnek érzem kimondani, hogy ez is hazugságra és becsapásra épült, nem is beszélve az érdektelenségéről.

A történetben sosem az a fontos, hogy hova jutunk a végén, hanem az, hogy hogyan jutunk odáig. A flash-sidewaysről mindent el lehetett mondani, csak azt nem, hogy látszik valami értelmes kimenetele. Mivel az írók az utolsó pillanatig nem voltak hajlandók elárulni, hogy miről is szól ez a kitekintés, az évad legjobb szála elkerülhetetlenül ellaposodott. Nem lehet olyan karakterekbe bizalmat fektetni, akikről azt sem tudjuk, van-e céljuk, vagy léteznek-e egyáltalán.

Miután összeállt a kép, és kiderült, hogy minden azért történik velük, hogy átléphessenek a fizikai világbeli problémáikon, letehessék a horgonyaikat, amelyek ide kötik őket, az egész szezon értelmet nyert, de a kifordított narratívát ez még nem tette működőképessé.

Mindemellett az egész alternatív cselekmény azzal a képpel indított, hogy a sziget a tenger mélyén nyugszik, megközelíthetetlenül. Érthető, hiszen azt a tévhitet kellett bennünk elültetni, hogy ezen az idősíkon felrobbant Jack bombája. Csakhogy az nem derült ki, hogy a sziget Hurley vezetése alatt megsemmisült-e, így ez a feldobott labda megmaradt annak, ami: a néző arcul csapásának.

Ebben a metavalóságban a szereplők egy idealizált élethelyzetbe kerültek, amely elősegítette a felülemelkedésüket. Ehhez képest miért kerültek egyesek sokkal nehezebb, vagy egyszerűen teljesen más szituációba, mint amilyenben eredetileg éltek? Miért nem könnyítették meg a saját dolgukat a saját maguk által kreált fiktív világban? Hát mert a nézőnek azt kellett hinnie, hogy ez a bomba okozta párhuzamos univerzum.

A teljes sorozat legszebb karaktermomentumai, legerősebb alakításai mégis ezekhez a kitekintésekhez köthetők. A szerelmesek találkozásai hamar repetitívvé váltak (nem értem, hogy Sun és Jin számára miért most és miért így következett be az emlékdömping, miért nem történhetett volna egy korábbi epizódban), ezért Kate és Jack összeborulásánál már ásítoztam, de az érzelmi csúcspont minden bizonnyal Juliet és Sawyer közös jelenete volt.

Hasonlóan nedves tekintettel kísértem figyelemmel Ben és Locke beszélgetését a ravatalozó előtt. A sorozat két doyenje, Terry O’Quinn és Michael Emerson alakítása tette igazán hitelessé a megbocsátás pillanatát, nem a gyönge forgatókönyv, amely elfelejtett lehetőséget teremteni Ben számára, hogy jót cselekedjen a szigeten, és kiérdemelje a néző és Locke bocsánatát.

Minden színész a szokásosnál kiemelkedőbb teljesítményt nyújtott, de az epizód két meglepetésembere Matthew Fox és Jorge Garcia voltak. Garcia túl tudott lépni a karaktere skatulyáján, és roppantul megindítóan alakított, amikor Jack kinevezte Hurley-t vezetővé. Fox jelenetek egész sorában képes volt arra, hogy az arcán érzelmek sokaságát vegyítse, teljességgel el tudta velem feledtetni a megszokott bárgyú nézését.


A szigeten játszódó jelenetek a háttérbe szorultak, és a többségükről jobbnak is látom megfeledkezni. Locke és Jack végső konfliktusa dilettáns párbeszédekre épült, majd a crescendóját a nyolcvanas évekbeli akciókat és a távol-keleti szamurájfilmeket idéző képsorban érte el.

A deszaturált színvilág, a meredeken zuhogó eső, a hatásvadász zene, a lassított felvételek, a csalóka vágás és a késért folytatott tusakodás alapján nem tudtam eldönteni, egy Michael Bay-reklámot vagy egy B-mozit nézek-e. Lehet, hogy nem figyeltem eléggé, de az sem volt teljesen világos számomra, hogy egy olyan szigeten, amely hemzseg a fövenyes partszakaszoktól, miért egy sziklaszirt mellett horgonyozza le valaki a csónakját, illetve miért süt hét ágra a nap harminc másodperccel az évszázad vihara után.

Az írók jól választották ki, mely karakterek maradjanak a szigeten, és melyek távozzanak. Egyedüliként Desmond pontos szerepe nem tisztázódott bennem. Richard Alpert végső feloldása, hogy öregszik, nélkülözhetetlen volt, de szívesebben megnéztem volna, mit csinálnak ők a szigeten kívül, mint hogy huszonnyolc szerelmespár egymásra találását ismételjék előttem.


Carlton Cuse és Damon Lindelof biztonsági játékra vállalkoztak, mégis ellentmondásos finálét tettek le az asztalra. A huszonegyedik századra egyáltalán nem jellemzően – megkockáztatom, fantáziátlanul – totális happy enddel zárták a történetüket. A vallási felhangokat a Battlestar Galacticához hasonlóan obskúrus utalgatások szintjén tartották azzal, hogy a ravatalban elhelyezték az összes nagyobb vallás jelképét. Nem a természetfelettiben való hit fontossága volt a Lost végső kicsengése. Azt Ben példáján láttuk, mégis univerzálisan igaz minden szereplőre. A megváltás elnyerhető, csak hinni kell hozzá valamiben, és, ha lehet, bírni kell egy közösség támogatását.

213 komment

Címkék: scifi fantasy dráma 3csillagos tévékritika

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr532028320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

victor vacendak 2010.05.25. 00:04:52

@kreatívszajha: ettől függetlenül a történet túl képlékeny volt végig. A színészek viselkedése (és kiírása), az írók sztrájkja, megannyi tényező, ami miatt inkoherens, illogikus maszlaggá vált az egész. Ami meg is tudtam volna bocsátani, ha mondjuk a rendkívül irritáló Kate-t (akit egy rendkívül tehetségtelen anti-színésznő alakított - saját magát adva :-) eltiporja a füst már az első részben, mikor mondjuk pissenteni megy a bozótba.

Friedmann Juci 2010.05.25. 00:05:20

@rollerpig: az csak egy mellékhatás volt.

Friedmann Juci 2010.05.25. 00:06:27

@victor vacendak: ó igen!!! Hat éve várok rá, hogy valaki lője hasba azt a büdös kislányt, de nem... ááá. :)

MontanaLaOnda 2010.05.25. 00:07:10

@victor vacendak: azért blokkolnám...
mármint Kate-et
nem mondanám tehetségtelennek, azok a bariköztben vannak

Sierpe (törölt) 2010.05.25. 00:07:16

@rollerpig:
na azt én sem, ellene vagyok az időutazásnak :)
azért hozott jónéhány fasza jelenetet, de fogtam a fejem mikor elkezdődött

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2010.05.25. 00:07:32

Jó kritika lett, objektiven mutat rá a dolgokra nem istenítés, de nem is ész nélküli fikázás. Objektiv szemmel egyetértek vele, de ha szubjektíven nézzem, akkor a következő az álláspontom.

Megértem azt aki csalódott, válaszokat várt, nem kapott vagy akit nem izgatott a flashside. Én nem vártam válaszokat, mert ez a sorozat nem (csak) a rejtélyekről, hanem a karakterekről is szólt. Persze én is kíváncsi voltam dolgokra, de nem éreztem, szükségét, hogy minden apróságot megválaszoljanak. Engem kielégített a befejezés, nem is tudom, hogy láttam-e már érzelmileg ilyen erős lezárást.

Szerintem gyönyörű volt a befejezése, méltó lezárása, az utóbbi évek egyik legnagyobb hatású (és ezt még az ellen szimpatizánsok sem tagadhatják, akiknek nem tetszett a sorozat) sorozatának.

Ami meg a totál happy endet illeti, szerintem akik nem voltak a templomban azok nem nyerték el a feloldozást (Anna lucia, Mr. Eko stb., bár az ő sorsuk meg nem olyan megrázó mert jó régen találkoztunk velük.

makk_ász 2010.05.25. 00:07:49

@MontanaLaonda: én ezt csak arra írtam, hogy szerintem meg átalakult(vagy nincs kizárva hogy átalakult)
@SyneT87:erről pedig Jacket kellett volna megkérdezni:)

vargatom 2010.05.25. 00:07:51

@kreatívszajha:
Szerintem a sziget semmiképpen sem kapu sehova, mert nincsenek túlvilági hatalmak a Lost világában sem; sőt önmagában még csak nem is jó vagy gonosz, és akarata sincsen. Afféle szabad potenciál, amit elsősorban az önjelölt védelmezők és valamilyen mértékben a rajta élő hétköznapi emberek öntenek formába, természetfeletti jelenségektől kezdve meggyógyuláson át a mindenféle nyakatekert szabályokig.

Igazából védeni se nagyon kéne, csak valamikor régen éretlennek találták valakik a többi embert és elzárták előlük, aztán az utódaik leragadtak ennél a megközelítésnél. Illetve mondjuk Jacob tett egy kísérletet a Dharmával, de a részeges hippik és paranoid idióták nem váltották be a reményeket és ezért hagyta Bent kicsinálni őket.

Ez jól illene ahhoz, hogy a sorozat két kiemelt témája a hit és a racionalitás, illetve a végzet és a szabad akarat ellentéte. Egy "mágikus", vagy legalábbis a tudományos ismereteinkkel megmagyarázhatatlan környezet a szokásosnál tágabb kereteket biztosít ezeknek a boncolgatására, anélkül hogy bármiféle vallásos elemeket is be kelljen hozni.

MontanaLaOnda 2010.05.25. 00:08:10

@rollerpig: rejtély...
adhattak volna rá valami választ, valóban

CruelAngel 2010.05.25. 00:08:16

@kreatívszajha: Arra csak a szórakozás kedvéért hívom fel a figyelmet, hogy Kate és Sawyert azzal dolgoztatták, hogy repülőgép leszállópályát építsenek. Guess what, két szezonnal később érkezett az Ajira gép, és kiválóan leszállhatott ott. XD

loldongs (törölt) 2010.05.25. 00:09:14

a flash-sideways univerzumot hogyan teremtették volna a szigetelők?

lehet én nem néztem elég alaposan az utolsó évadot, de sztem az alt lost pont arról szólt, hogy a kedvenc szereplőinknek megvolt a kis élete, amiben benne volt a repülőút, de végül nem zuhantak le, így folytatódott minden a megszokott kerékvágásban.

aztán meg kikötnek a templomban és beflesselnek a szigetre? vagy már a zuhanás/nemzuhanás előtti életüket is csak beképzelték? dezmondneó átugrált a mátrixon és felvilágosított mindenkit? wtf...

ez az utsó rész csak a színészek virtuális meghajolása volt a rajongók felé, más értelmét nem igazán találtam egyelőre.

Friedmann Juci 2010.05.25. 00:09:49

@vargatom: most egy kicsit szeretlek. ezt jó volt elolvasni.

MontanaLaOnda 2010.05.25. 00:10:33

@CruelAngel: honnan tudni, hogy az repülő leszálló volt?
tetszik egyébként az ötlet...

victor vacendak 2010.05.25. 00:10:46

@Sierpe: ettől függetlenül a purgatórium a fő irányvonal. Amira, ha őszinte a producer, nem csóválja a fejét. Max kínjában, hogy leleplezték. Plusz, önmagában az, hogy nem maga a sziget a purgatórium, nem cáfolja azt, hogy az írók tanácstalanságukban a rajongói ötleteket vették számba.

Minden esetre a 12-13 milliós nézettség a nagy hype ellenére is szánalmas.
Anno a MASH 105, Seinfeld 70, a Magnum, Jóbarátok 50-60 millióval búcsúzott.

Alikam 2010.05.25. 00:10:51

Nézzetek animét, ott is van misztikum, de ott meg is magyarázzák őket, mert van gógyija az írónak:)

Azt én is meg tudom csinálni hogy kitalálok mindenféle misztikus eseményt, aztán találja ki a néző, hogy mi volt az:)
Abban van a kunszt, amikor meg is kell magyarázni, de úgy, hogy az álladat kapargasd a földről.

Ettől volt ez olyan kurva felkapott sorozat?
Akkor megyek is ehhez a Fox-hoz azt leszerződtetem magamat.

lOc (a pasztafáriánus) 2010.05.25. 00:12:34

@Bruti: :) jó, egy párra már volt válasz, de nem a fináléban.

Egyébként a füstre már mondták egyik részben hogy biztonsági rendszer (security system). Hát annak sincs semmi értelme.

vargatom 2010.05.25. 00:15:10

@kreatívszajha: Hehe :)

Mondjuk el tudom képzelni, hogy egy mélyen vallásos embernek viszont pont az a magyarázat tetszene, hogy a szigeten Isten teszi próbára a hívőket, és akkor ebből a szempontból meg mégiscsak bölcs lépés volt homályban hagyni a magyarázatot. Így mindenki kitalálja magának és örülhet...

Sierpe (törölt) 2010.05.25. 00:16:43

@r_:
"a flash-sideways univerzumot hogyan teremtették volna a szigetelők?"
haláluk után átléptek egy másfajta tudatállapotba (nem viccelek)

kedvenc mondatom egyébként: "Well, there is no now here." :)

"aztán meg kikötnek a templomban és beflesselnek a szigetre? vagy már a zuhanás/nemzuhanás előtti életüket is csak beképzelték? "
a sziget előbb volt és az a "rendes" életükben volt

Friedmann Juci 2010.05.25. 00:17:30

@vargatom: Igen! Pont ezért jó. Mindenki kitalálhatja magának. Felcsillant az értelmes gondolkodás. Tényleg szimpatizálok veled drága.

victor vacendak 2010.05.25. 00:18:38

@MontanaLaOnda: nem tehetségtelen, eredeti szakmája szerint pincérnő, stewardess - bizonyára remekelhetett a három jól megkülönböztethető arckifejezésével. Ámde ahhoz, hogy színésznőnek hívhassuk több kell, mint egy tanodai diploma. Ahhoz, hogy tehetséges színésznőnek hívjuk pedig...hát színészkedni kellene. :-D

Alikam 2010.05.25. 00:19:31

@kreatívszajha: így van, véletlenül se azért nézzél meg egy filmet, hogy a történetet lásd, halld, hanem azért, hogy magadnak találd ki:)))

Ez a legjobb, majd bevetítek neked egy fehér hátteret, rajta egy fekete pontot, aztán azzal reméljük el leszel egy darabig:)

Friedmann Juci 2010.05.25. 00:22:39

@Alikam: ésúgyamúgy könyv volt már a kis kezedben? :)

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.05.25. 00:25:14

Akár az is lehetett volna a vége ,hogy egy lóhúgyba bódult muslinca álmodta az egészet Tokajhegyalján...

Az ,hogy a hegylakó spanyolról ,mg a szellemekkel suttogóról semmi,az meg mindennek a teteje...

vargatom 2010.05.25. 00:26:18

@kreatívszajha: Azért pl. a Sherlock Holmes könyvek nem annyira azért lettek népszerűek, mert a rejtélyes bűnügyekre tök jó magyarázatokat találhatott ki az olvasó magának, hanem mert az író állt elő ötletes megoldásokkal, nem? :)

Szerintem itt a Lost esetében azért igencsak jogos a vita arról, hogy sikerült-e jól egyensúlyoznia az íróknak, illetve egyáltalán mennyire volt szándékos az egész és mennyire kényszeredett...

Friedmann Juci 2010.05.25. 00:28:13

@vargatom: jó, akkor meghunyászkodom.

(bár már említettem, hogy nekem is voltak apróbb problémáim, és nem, nem magasztaltam fel totttálisan ezt az egészet az égbe.)

jóéjt-csók

victor vacendak 2010.05.25. 00:28:20

@vargatom: ez egyértelmű. Kényszeredett. :-)

syllogz 2010.05.25. 00:35:44

Elolvasva az io9-es review-t, az ugrott be, hogy igazabol azzal lett elcseszve egy kicsit a dolog, hogy behoztak Desmond-ot mint egy dzsoker-lapot, hogy rovidre tudjak zarni a sorozatot.

Szerintem ha adtak volna neki meg egy evadot, hogy a karaktekerek _sajat maguk_ intezzek el az ugyes-bajos dolgaikat az FSL vilagban, sokkal jobban jottek volnak ki. Es melle meg lett volna idejuk a szigeten torteno dolgokat is jobban osszefercelni.

Na mindegy, lehet, hogy 6 evad eleg volt...

Gulandro 2010.05.25. 00:38:15

Ugyanilyen a Twin Peaks, az mégis kult, ez is az lesz. És 10 év múlva ez sem fog senkit érdekelni. "Long story short."

Coffeyville (törölt) 2010.05.25. 00:44:59

@vargatom: azt honnan tudni hogy a dharma jacob kezdeményezése? Pont nem ő akart mindenáron a fényhez jutni.
BTW én jobban örültem volna ha bővebben kifejtik a dharma vonalat, vagy a katonaságot, vagy ben és widmore globális csatájának okait, és még ezer más nyitvamaradt rejtélyt, mint hogy a szerelmesek egymásratalálása... megható volt de unalmas. Ha meg vallásilag nézzük, pont Jézust akarták csőbe húzni azzal az álkérdéssel, hogy ha valakinek több férje is volt az életben, akkor a mennyországban ki lesz a férje. Ő megmondta, a mennyek országában nem házasodnak, hanem úgy élnek mint Isten angyalai. Tehát pl. akkor Julietnek miért pont Sawyer, Sayidnak miért nem Nadia, hol maradt Libby, hogy kerültek oda Bernardék, ja és Rose-t kivéve egy feka se maradt a végére? ...stb. Kár.

Még_mit_nem! 2010.05.25. 00:46:18

szerintem meg egy fos, ahogy a többi mai agyonhypeolt sorozat is... :/

EasyFriend 2010.05.25. 00:53:16

Találóan mondja rollerpig fent, hogy az az elég sok minden, ami nem lett megmagyarázva, és nem is volt lényegi kérdés a sztori szempontjából, az díszlet. Illetve én díszítésnek mondanám. És ilyenformán talán az egy problémám, hogy a sorozat így visszanézve kicsit túldíszített, barokkos volt. Nem az a bajom, hogy nem lett minden elmagyarázva, hogy fílinges lett a befejezés, engem is elkapott és vonszolt magával az egész, ahogy Brutit. Alapvetően élveztem. Kevesebb lényeegtelen részlet azért jobb lett volna, de hát ez az, hogy alighanem az írók sem tudták még ezek bevezetésekor, hogy mi lesz lényeges és mi nem. Valószínűleg pont olyan ad-hoc módon írták a javát, ahogy azt fentebb többen gyanítják. És a példaként felhozott Babylon 5-öt vagy BSG-t (utóbbit csak túlnyomórészt) az előre gondolkodás emeli a Lost fölé az írói munka tekintetében.
De én nem akarok ezen többet rugózni, mert a Lostban meg volt más, amitől úgymond összevissza szartam magam.

vargatom 2010.05.25. 01:04:22

@Coffeyville:
Úgy értettem, hogy Jacob engedte a Dharmát érvényesülni - megtalálták a szigetet, kísérleteztek, satöbbi - hogy kiderítse, érett-e már az emberiség a sziget lehetőségeinek a kihasználására. Richard is visszavonta az aktuális other csapatot, de aztán a sok hülye, Radzinsky-vel az élen, persze elszúrta az egészet.

csibra 2010.05.25. 01:06:20

Beigazolódott az amit már a 3. évad körül kezdtek sejteni az emberek, hogy igazából az írók sem tudják, hogy mit is akarnak. Csak húzták elő az újabb és újabb rejtélyeket, és annyira belekeveredtek, hogy a végén már csak valami nagy baromság jöhet ki belőle, mint pl. amikor Bobby feltámadt a Dallasban. Nem kellett csalódnunk.

raven_seldon 2010.05.25. 01:06:31

na de mikor haltak meg? a repülőn? akkor hol a tail section? :) amúgy ha elfogadjuk a készítők lezárását, értelmetlen gondolkodni azon hogy a szigeten mi miért volt, hisz kvázi egy agyszülemény volt, nem a "valóság", ergo nincs mit számonkérni rajta - a lényegi történéseken sem kell gondolkodni (pl Smokey szerepe), hisz csak a végső célt szolgálták: a "karakterfejlődést" --- csak pont itt lép be a blogger véleményének a csúcspontja, miszerint hogy szándékosan félrevezettek minket, hogy aztán meglepjenek - ez bizonyos pontig rendben van, hisz a legtöbb történet kicsit csalókán játszik a kulcsmomentumokkal, hogy aztán meglepődj mikor a szálak összefutnak - de kvázi háttérsztorit alkotni egy elképzelt szereplőnek, na az már epic misleading.

dzsefi 2010.05.25. 01:16:38

@raven_seldon: a szigeten történtek (vagyis amit nézünk hat évig) volt a valóság, egyedül a flash-sideways nem "igazi".

raven_seldon 2010.05.25. 01:18:44

BTW én azt vártam az emberek összegyűjtése és visszaemlékezései kapcsán, hogy a sziget és mindenki rajta BOOM vagy elsülly és lila égbolt, vagy ilyesmi, és ott találjuk magunkat a repülőn az alter valóság vonal kezdetén, így ergo amit eddig láttunk az alter valóságból az flash forwarddá válik és a végén amikor már mindenki emlékezik akkor összejönnek a találkahelyen és bumm így lett a chocapic. Happy End, mindenki megmenekült... Ez lett volna igazi HE, nem az bazmeg hogy mindenki meghalt igazából, téged meg az orrodnál fogva vezettek... Elbaszták ezt, de nagyon.

raven_seldon 2010.05.25. 01:22:49

@dzsefi: de akkor duplaplusz bénaság az egész mert nem értem miért volt a templomban Claire pl, aki ugye elrepült a felhők szárnyán Lapidusszal? Ennek így pláne semmi értelme... Szóval dzsefi, pls tell me, hol is derül ki pontosan hogy a sziget nem volt kitalációság? :)

vargatom 2010.05.25. 01:28:18

A szigeten zajló események befejezése, és a flash sideways indulása között meghatározatlan, de sok idő telt el, a repülőn elmenekült túlélők leélték az életüket, sőt a szigeten maradt Hurley és Ben akár több száz évig is vihették a boltot. Ezalatt a többiek vártak rájuk a túlvilágon és közben nem töstént velük semmi.
Amikor aztán végül mindenki meghalt, akkor indult a közös történetük újra, de már csak afféle képzelt világban, a 815 le nem zuhanásával.

boomcheecavaauvaa 2010.05.25. 01:29:18

@raven_seldon: brutit idézem , mert szégyen vagy nem ,nekem is csak sokkal később esett le "minden megtörtént, ahogy láttuk, a végén Kate-ék elrepültek haza és leélték az életüket. Hugo és Ben a szigeten maradt védeni azt, Jack meghalt. Eddig tiszta gondolom.
Aztán mikor az összes szereplő felvette a néhai előnevet, akkor lépett be az ALT világ, amiből ízelítőt kaptunk a 6. évad során. Ott várakoztak, amíg Desmond helyre nem tette őket és össze nem gyűltek a templomban, ahol átléptek egy másik létbe, vagy a mennybe tetszés szerint.
Szerintem ennyi." és ettől szemét dolog ez a befejezés

boomcheecavaauvaa 2010.05.25. 01:30:33

a végén jack apja a templomban meg aszonta ,hogy nincs itt és most

fingerbangs 2010.05.25. 01:31:36

a lost jól indult, de aztán nagyon lement kutyába a nézettségért

pretend 2010.05.25. 01:32:03

a post kurvjó, egyetértek.
a 6. évad a legpocsékabb, a legszarabb záróepizóddal és utolsó perccel. meg váá, annyi mindent nem magyaráztak meg, hogy igazából semmi értelme az egésznek...

nagyon nagy csalódás.

karakterdrámának meg totál nagy rakás szar.
ha azt akartam volna nézni, akkor megnézem még egyszer a drót-ot, a sírhant műveket vagy ezer más ilyen téren jobb sorozatot...

raven_seldon 2010.05.25. 01:32:40

hát akkor ez még jobban el van kúrva, mint amennyire gondoltam hogy van :)

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.05.25. 01:42:38

Srácok, ellentétben a többségi véleménnyel, szerintem ez zseniális befejezés volt, és kétségkívül tragikus. Hiszen mi történt? Az anno sok tucatnyi odavetődött emberből összesen 3 személy élte túl a szigetet, nem beszélve a később odaérkezett, de meghaltakról és közülük is csak újabb 4. Minden bizonnyal Hurley és Ben a szigeten élték le az életük.

Majdnem megkönnyeztem, nagyon szomorú vég volt. Bennem a leginkább ezt azt időn kívüli helyzetet Jack apjának a szavai, illetve a ravatalozó előtti Hurley és Ben párbeszéd tudatosította. Itt már mindenki halott volt, Bruti jól mondja, hogy azok, akik végül meg is menekültek, róluk sem mondhatjuk hogy boldogok lettek volna, lévén Kate Jack nélkül - lásd a koncert utáni szavait - Sawyer pedig Juliet nélkül élte le az életét.

Summa summarum, méltó befejezés volt, én a lényegi kérdések nagy részére választ kaptam és nagy űr marad bennem a sorozat után. Nagyon szomorú vég volt ez, akárhova is léptek ki a fényességbe.

Welt (törölt) 2010.05.25. 01:44:25

Nekem nagyon tetszett a befejezés, igazi LOST-os végkifejlet, egyfelől válaszokat kaptunk, de másfelől ránk is van bízva az értelmezésük... Látom elég sok kérdést írtatok, hogy lezáratlanok. Miért? Egész egyszerűen azért mert nem lényegesek... Itt a lényeg az embereken volt és nem a mögöttes dolgokon :)

Londonisommelier 2010.05.25. 01:45:25

Tulajdonkeppen 6-8 resz utan nem kovettem, majd kovetkezo sorozatba belenezve az jott le, hogy mindig van valami nagy titok, ami soha nem leplezodik le, es amugy a kover ember nem fogy egy dekat sem. Jo konyha volt a szigeten!!! Szerintem kb 3 reszbe bele lehetett volna suriteni ugy, hogy lenne cselekmeny es tortenne valami. Ja persze a reklamidot akkor nem lehetett volna eladni. De jo is a kapitalizmus!

ddevil 2010.05.25. 04:07:15

De a legeslegvégén azok az Oceanic815 roncsai voltak?

ddevil 2010.05.25. 04:10:46

De a legeslegvégén azok az Oceanic815 roncsai voltak?

nocibambi 2010.05.25. 04:36:03

Viszonylag friss az élmény mert épp most néztem meg a finálét, de végül is miért is akarjuk hogy kapjunk az arcunkba egy viszonylag koherens történetet? Ha jól vágom maguk a készítők is bevállalták egy idő után, hogy a legelején csak az elejét meg a végét tudták a történetnek a többi meg útközben derült ki számukra is.

A sok misztikus-scifi elem meg az esetleges bénaságai (pl párbeszédek néha) ellenére bizonyos szempontból egy tök realista hozzáállásnak is fel tudom fogni az egészet. Az élet sem alapvetően egy koherens történet és azért nem csak Istenről nehéz végső állításokat tenni. (Abba viszont egészen biztos vagyok hogy meg fogok halni egyszer, bár az elfogadáson még dolgozni kell :D.)

Szumma szummárum: A végső üzenet csak annyi, hogy álljunk már fel a TV elől és ne színes-szagos sorozatok nézésével töltsük a hátralevő időnket, hanem inkább...ööö :-P

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2010.05.25. 04:58:56

Még szerencse, hogy nem nézek sorozatokat, és tévém sincs, de azon is a Spektrum megy. Én csak ezt szerettem volna mondani.

Sierpe (törölt) 2010.05.25. 07:31:14

@ddevil:
én is azt kérdem, hogy hol? Mert már másvalaki is írta, hogy a záróképen roncsok vannak, de az a zárókép amit én láttam, azon Jack szeme becsukódik és ennyi. Lemaradtam valamiról?

gunzen · http://holegyunkgyrost.blog.hu/ 2010.05.25. 07:48:35

ÁÁáááá... Hat évad és megannyi kurva érdekes dolog...És erre a végét így elbaszni...Nekem nem tetszett. Sry a kirohanásért, de muszáj volt. Aki tudja ne nézze meg az utolsó részt. Elront mindent.

skvugdskuvsdiov 2010.05.25. 07:56:50

az itt kommentelok tobbsegenel nem ertem minek nezte egyaltalan a lostot. hamar kozben szarnak tartom akkor nem nezem tovabb..
ugyhogy vitatkozni se erdemes veluk.

ö_cs 2010.05.25. 08:13:39

Megnéztem a zárást, elolvastam a kommenteket, és azt mondom, hogy el tudom fogadni ezt a végét, még ha nem is érek mindent és ha a véleményem az, hogy kicsit többet vártam, mint az évszázados "üzenet" (éljük az életünket tartalmasan, barátokkal körülvéve, meg hogy az út a lényeg, nem a megérkezés, stb.) egyik újabb megfogalmazása.

Szerintem itt alapvetően a kétféle hozzáállás létezhet (azok között, akik nézték): a racionális (miért nincsenek válaszok?) és az irracionális attitűd (a spirituális befejezés méltó). Nem vagyok fanatikus Lost rajongó, de végig néztem a sorozatot és élveztem (bár a végén az eleje és a közepe már jelentősen kiesett). Az utolsó részt is, sok mindent megmozgatott bennem, nekem tetszett, úgy általában az évad végi részek bejöttek. Holott a racionális fajtához tartozom.

Értem és el tudom fogadni, h nincs magyarázat, értem, hogy mindenki leélte így vagy úgy az életét, a Sziget létezett, még ha nem is tudunk meg róla szinte semmit, és azt is értem, hogy a szereplők a haláluk után egyfajta emlékezetben éltek, majd újraegyesültek, hogy továbblépjenek együtt.

Több dolgot azonban még így sem tudok hova tenni.

Az egyik az, hogy miért kellett ezeknek az embereknek együtt tovább lépni? Oké, hogy a szigeten történtek összekötötték őket, de ha általánosítjuk a mondanivalót, akkor mindenkinek megvolt a saját élete, és hiába mondja Jack apja, hogy Jacknek ez volt élete legfontosabb eseménye, de ez nem biztos, hogy igaz mindenkire, szóval miért is kellett újra összegyűlniük, hogy együtt menjenek tovább???

A másik Desmond szerepe. Mi volt ő a 6. évadban? Mindenki elképzelt magának egy életet halála után (?), ezekben a történetekben Desmond ott volt, másrészt ő volt az, aki összeterelte a csapatot újra, segített "emlékezni". De miért?

És még egy dolog: Jacob miért nem volt ott a végén? Elvégre ő végig pozitív hős volt, feloldozást nyerhetett, nekem hiányzott onnan.

És millió kérdés még, az irracionális lehetőségen belül is. Nehéz, szinte emészthetetlen.

mrgeez 2010.05.25. 08:24:10

Szerintem Kate karaktere lett a legérdekesebb. Ahhoz képest, hogy ő a nő a csapatban (bocs Sun, de valljuk be...) - már az előélete is a legtökösebb. Ő merte megkérdezni, 'miért vagyunk kiválasztottak', miközben ő 'ki lett húzva', csípőből lelövi a monstert, míg a többiek bárgyú fejjel azt csinálják, amit mondanak nekik. Ezek után meg felszáll a repülőre, (és elszív egy cigit mint chuck norris).

Senkifia 2010.05.25. 08:31:45

@vargatom: van ebben valami.
Aműgy az egész sorozat alatt az volt az érzésem,hogy jó az,ha én képzelek-magyarázok bele dolgokat a sztoriba,mert az alkotók sokmindent nem fognak tudni elmagyarázni a végkifejletben. Az elején még volt rá remény, de ahogy bonyolódott(valóban olyan brainstorming-os feeling-je volt az egésznek,hogy nosza, ki tud még valami plusz rejtelmet kitalálni,amin rágodhat a közönség egy hétig? aztán majd magyarázzák is el maguknak :)), úgy fogyott a remény,hogy ezeket majd mindmind megmagyarázzák. Hogy logikusan, az már ki volt zárva. Misztikusan talán, de az nem magyarázat, attól misztikum :)
amúgy olyan volt ez a sorozat,mint a fagyizásban a sorban állás. Addig jó,amíg várod a végkifejletet,és bármilyen ízű fagyit elképzelhetsz ... ami lehet, mire odaérsz,elfogy. de a sorban állás izgalmas volt. Nem is értem,miért jó az az emberkéknek, ha a végén minden megoldódik, kitisztul.Nem jübb így,hogy akár a jegesmedve fehérsége jelképezhetné Isten jelenlétét a szigeten. akit aztán a halandók rövid úton lelőnek. És onnan már csak a füst marad, meg szentpéter... ja nem, szentjakab :)

resztli 2010.05.25. 08:33:54

Szerintem meg kognitív disszonancia arról beszélni, hogy ez azért volt jó befejezés, mert karakterközpontú meg a többi...

Nem tudom magam túltenni azon az ultragagyi alapmegoldáson, hogy a nyomorult afterlife/purgatórium/mennyország/"nagy fényességbe megyünk a templomból" témát kellett behozni, és egy egész évadon át boncolgatni, hogy le tudják zárni a témát.

Tök mindegy, milyen frappánsan megfogalmazott mondatokból (there is no now) derül ki a csattanó, ha az csak annyi, hogy ez itt a kibaszott túlvilág majmok... szevasztok, parasztok. Jaj, és ez a csöpögősség.

Az a lehetőség meg, hogy mind a hat évad Jack halál előtti agyrobbanása lett volna (lássuk be, a zárás alapján lehetséges), egyrészt a legkevésbé sem eredeti (pl. Jacob's ladder, hahaha, mi, Jacob), ezért ezt sejtetni is fájdalmas, másrészt a legundorítóbb klisé a sorozatok világában. Ébredj, Bobby, a kurva anyád.

A vödörszámra locsolt emóciók ellenére ennél lelketlenebb és egyben ostobább lekerekítése nem is lehetett volna a 6 évadnak.

Túlvilág? Seggem lyuka.

ps.
twin peaks záráshoz hasonlítani megalol

Yeto 2010.05.25. 08:40:04

Én kvára nem értem hogy ha valaki végignéz a Lostból hat évadot, akkor hogy jut egyáltalán eszébe hogy racionális befejezése lesz. Mit akartatok tudni? Hogy hol van a szigeten a fluxuskondenzátor ami mozgatja? Hogy Julietnek mikor jön meg? Hogy Sawyer elvette-e Katet és született-e gyerekük? Mennyi volt a Dharmát létrehozó Hanso alapítvány alapító vagyona és nyilvántartási száma? Mi volt MiB neve? Ha ezekért és hasonlókért néztétek a sorozatot, akkor megértem hogy csalódtatok, de nem értem hogy miből gondoltátok hogy ilyen és hasonló kérdésekre válaszokat kapunk majd, csak azért mert pár misztikus dologra (jegesmedve, others, stb) kaptunk némi (korántsem teljes) magyarázatot...

nemecsek ernő áruló 2010.05.25. 08:40:45

Flocke visszaváltozott emberré, ez igaz. A sziget azonban süllyedt, és meg akarták menteni. Ehhez ki kellett nyírni, hogy vissza lehesse állítani a dolgokat. Ha visszadugják a dugót, és Flocke még él, ő is visszakapja az erejét.

Jack erdőben való felébredése egyértelmű jele annak, hogy Smokey tovább él - az ő testében. Emlékezzünk: Jack ugyanott ébredt fel, ahol Jacob megtalálta a testvérét. MIB csak azért nem kelt fel saját lábán utolsó erejével, mert már halott volt, amikor leesett a lyukba.

A megváltás kellett a karaktereknek. Nem játszhatták el, hogy a semmiért haltak meg, szerintem ez rendben volt. És a sziget miért volt a tenger mélyén? Egyértelmű. A karakterek a haláluk előtti pillanatokban átélték az AlterLost történetet. Ez pedig mi lett volna ha... Azaz ha a sziget már korábban elsüllyedt volna (akár az ősidőkben is, erre utal, hogy dr. Changnek ép volt a karja, amit a bomba robbanása előtt egy vasoszlop szétzúzott, tehát nem a bomba miatt süllyedt el.

A kérdések özöne meg szerintem nem lényeges a történet szempontjából. Épp az a jó benne, hogy nem válaszolták meg, hanem mint egy versnél is, rád bízzák, hogy neked mit jelent, szerinted miért történtek egyes dolgok.

Nekem nagyon tetszett a finálé, utoljára a Babylon5 utolsó percei voltak rám ilyen hatással. :)

resztli 2010.05.25. 08:42:02

@Yeto:
na de pont túlvilág? az aztán az arculcsapás. lágy zselébe burkolt szarral.

victor vacendak 2010.05.25. 09:06:00

@resztli: Abszolút egyetértek. De én úgy mondanám, hogy 5 év hűségért pofán csaptak a 6. évvel. Mert az egész nagy szar volt.

Jedlik_ 2010.05.25. 09:10:06

Valaki spoilerezzen már egy mondatban! Most akkor Pamela csak álmodta az egészet?

A'sel 2010.05.25. 09:32:13

Tomoren:

Minden ami a szigeten jatszodott az igaz volt. az utolso jelenetig amikor Jack meghal.

A parhuzamos vilag meg tok mindegy mikor jatszodott a lenyeg, hogy mikor a legvegen Jack becsukta a szemet es meghalt akkor az altervilagban leesett neki, hogy o valojaban mar meghalt es el kell engednie az anyagi vilagot. Kb mint a Masvilag cimu filmben ha valakinek az meg remlik.

Tehat a alter vilag jatszodhatott akar 20.000 evell Jack halala utan is annak nem kell idotartalmat krealni. Az altervilag a jovot a real vilag meg a multat szimbolizalta a filmben.

tomoren ennyi a sztory.
Az hogy ki mikor halt meg az pedig igazabol lenyegtelen.

victor vacendak 2010.05.25. 09:45:28

A legviccesebb, hogy 3 éve megy a hype a befejezésről, pár hónapja megállás nélkül mennek a reklámok az ABC-n, minden busz, metró, nagy billboardok tele a poszterekkel (USA-ban természetesen, nem Mo-n), erre mennyien nézik? 12 millióan. Mikor a Castle vagy a House 14-15 millió embert vonz egy évközi epizódra. Nagy csalódás minden szempontból.

regression 2010.05.25. 09:49:41

Ehh, sci-fi a faszom. Ez csak fi.

Egyébként össze tudja valaki foglalni 10 mondatban miről szól ez a sorozat?

resztli 2010.05.25. 09:53:07

@Jedlik_:
annyi a lényeg, amint azt jézus dezmondnak szégyentelenül a szájába is adják az epizódban, hogy kurvára mellékes volt bármi, ami történt, meg ami történHETne ezután, vagy akár lezárásként,... mert... dobpergés... mert már mindannyian hallotak, és úgyis együtt lépnek át a nagy fényességbe.

ha nincs ötlet bazze, akkor majd felcsapjuk a bibliát, hollywood módra, cukrosan, tele van jó karakterekkel. jaj, jákob, jaj névtelen gonosz, jaj, elveszett lelkeket összeterelő pásztor krisztiánus, shepherd fater, egy nagy jaj-jaj az egész. unitárius templom, persze.

mindegy, igazából örülök, feloldozott, asszem ez volt az utolsó sorozat, amit megtekintettem életemben...

...kivéve talán, ha lynch csinál valamit.

Wynonna · http://wynonna-photoblog.blogspot.com 2010.05.25. 09:59:22

De sok komment lett este óta :) Fórumokat olvasva azt nem értem, hogy azok, akiknek tetszett, miért vannak felháborodva ennyire azon, hogy sokan igenis válaszokat követelnek? Én még mindig ugyanúgy szeretem a sorozatot, nem tartom feleslegesnek az elmúlt 6 évet, de akkor is valamivel több magyarázatra számítottam. Nekem egy ideje már a misztikus szál volt az, ami vitte a sorozatot, és ezért hiába tetszett a finálé, én csalódott vagyok. Én elfogadom, ha valaki szerint ez tökéletes befejezés, akkor más is fogadja el, hogy szerintem meg nem.

piszkosfred 2010.05.25. 10:02:05

Szerintem abszolút rendben volt a befejezés, és a 6. évad is nagyon bejött. Aki nem tudja kikövetkeztetni a fontosabb válaszokat a látottakból, az jobb is ha nem nézi meg. Mindenre pedig nyilván nem fognak válaszolni, de ez így rendben is van, szerintem normális ember ezt nem is várta.

Mindenképpen 10 pontos a sorozat.

sanya64 2010.05.25. 10:13:11

Kiváncsian várom, mikor jelenik meg az első szokásos Hitler-videó, ahogy a führer értelmezi as Lost fináléját... )

kukko 2010.05.25. 10:35:04

Megpróbáltam megfejteni a sorozatot, és íme az én elméletem:

1. Sok sci-fi meghalt amiatt, hogy nem hozta a várt nézettséget (hogy csak a legfájóbbat említsem: Firefly). A sorozat elején szerintem tisztázták, hogy a sorozatban kapják meg a sci-fi rajongók is az élményt, de nem ők a fő célpont, mert kevesen vannak. Ezért a végén nem mi lettünk "kielégítve".

2. A sziget Jacob szerint az a dugó, ami a gonoszt visszatartja attól, hogy rászabaduljon a világra. Ehhez van szükség emberekre, akik ott élnek, és a hely fogvatartja őket. Ezt nem fogadja el a MiB, ezért vissza akarja kapni rendes, emberi életét. Valójában nem ő a GONOSZ, hanem a gonosz akarja őt felhasználni arra, hogy elpusztítsa a szigetet.

3. A sziget maga képes kommunikálni az emebrekkel valamilyen módon. Pl. amikor Jacob testvére építi a kereket, és az "anyja" megkérdezi, hogy honnan tudja, hogy mit kell csinálni, azt mondja, hogy mert ő különleges. De JAcob se hiszem, hogy képes lenne minden segítség nélkül irányítani és kalibrálni a "világítótornyot"

4. A fény és a víz valahogyan kapcsolatban vannak. Amikor kihúzzák a dudót a folyó kiszárad. Tehát a fény valahogyan felelős a víz körforgásáért is a szigeten, tehát annak is lehet valamilyen. Talán attól gyógyulnak meg az emberek, vagy halnak meg a csecsemők, stb.

5. Nem véletlen, hogy az első és az utolsó évad között volt a legtöbb átfedés. Valójában a köztes évadok a blöff szerepét töltötték be. Elsokalták, maguk sem tudták megmagyarázni, hogy mi miért volt.

Jedlik_ 2010.05.25. 10:46:38

@resztli: Dehát 3 vagy 4 éve pörög a neten az a hint, hogy ezek a purgatóriumban veszkődnek, mer már jól meghaltak. Hát erre meg tényleg??? Na neeeee.

elektronik (törölt) 2010.05.25. 11:10:39

arra, hogy mi történt Sawyerékkel miután elrepültek elég világos magyarázatot adtak szerintem. miután Jack lehunyja a szemét van még egy jelenet, amin egy lezuhant repülőgépet mutatnak, ami nem az 815, más helyen is van. szerintem ezzel arra utalnak, hogy nem jutottak Frank-ék se messzire:D

Bruti · www.facebook.com/Brutistandup 2010.05.25. 11:15:45

@Jedlik_: @resztli: Ne hülyítsétek már egymást, meg a népet!
Nem az történt, hogy a purgatóriumban veszkődtek az 5 év alatt. Ezerszer le lett írva itt is, hogy ami történt, az valóság volt.
Jedliknek ajánlom, hogy nézze meg a sorozatot, vagy legalább olvassa el a kommenteket mielőtt értetlenkedik itt.

SyneT87 2010.05.25. 11:17:35

@resztli: dehogyis!!! úrsiten nagyon elvagytok tévedve!! egyáltalán nem a purgatóriumban veszkődnek 5 évig hanem az a valóság.

Az alter life az ami a menny elötti "gyülekezőhely" :)

ennyi

Bruti · www.facebook.com/Brutistandup 2010.05.25. 11:18:01

@elektronik: te hol láttad ezt a jelenetet???? Amit én láttam, abban Jack lehunyja a szemét és LOST felirat.

Bruti · www.facebook.com/Brutistandup 2010.05.25. 11:19:17

@elektronik: Ez már a második ilyen hozzászólás, szóval nagyon kíváncsi vagyok milyen verzióban láttad ezt.

ThufirHawat 2010.05.25. 11:24:17

Valaki írja már le, hogy most akkor mi a megfejtés... Plíz! Mi a fasz volt a sziget, miért voltak ott, stb.

Csak az első évadot láttam.

Yeto 2010.05.25. 12:04:35

@regression: Pont attól jó hogy nem.

@Bruti: a "vége" után a stáblista alatt lehet látni az eredeti 815 roncsot, csak a torrenten terjedőből azt jó szokás szerint levágták.

Yeto 2010.05.25. 12:08:27

@victor vacendak:
In its original American broadcast, "The End" was viewed by 13.5 million households with a 5.8 rating/15% share in the 18-49 demographic, coming first in every timeslot and boosting ABC to the highest rated network on Sunday. The best rated half-hour (the last one) was viewed by 15.31 million viewers and earned a 6.4 rating/19% share in the 18-49 demographic.

Azért mert neked nem tetszett a finálé, még nem kellene a szezont a fazonhoz hasonlítani.

SapFlow (törölt) 2010.05.25. 13:29:08

Szép Napot Mindenkinek!

Csalódtam....nem kicsit, nagyon! Nem ezt érdemeltem volna 6 év után! Megértem azon emberek/fórumok alapján a többség/, véleményét akik szerint ez gyönyörű befejezés volt! És tényleg az volt! A 6.évad befejezése! De ezt ne keverjük össze a LOST mint sorozat befejezésével! Mert ez kedves barátaim nem az volt! Ez egy cukros-mézes-mázos, szappanoperás, mindenki szenved aztán a halál után fehér fény és örömbódottág befejezés volt, ami mély érzelmeket kelt az emberekben, nézőkben, mert azonosulni tudnak vele, a szeretteink elvesztésével, a találkozással az örökkévalóságban! Engem is a hideg rázott az utolsó részek alatt, szerintem is szép volt, nekem is vannak érzéseim, bennem is megmozgatott valamit! De miután vége lett, és tovatűnt a rózsaszín köd, rám szakadt az a hatalmas kérdőjelekkel teli zsák ami 5 éven keresztül lógott a fejem fölött. És nagyot ütött...nagyon nagyot! Előtte a gyönyörű befejezéstől küszködtem az érzéseimmel, utána a fájdalommal vegyes harag miatt. A 4. évad körül már ott motoszkált bennem, hogy nem fogok válaszokat kapni, de reménykedtem! Hétről, hétre, időt nem sajnálva vártam, néztem az új részeket, olvastam a fórumokat! Mint előttem többen írták, sok kérdésre kaptunk választ...és még több kérdést! Egy sorozatnak elsősorban a szórakoztatás a feladata! A LOST szórakoztatott, lenyűgözött, majd egyre jobban eltávolodott a racionális, nem rózsaszín ködben úszó nézőktől, és pimaszul az arcunkba csapott egyre több talányt, megválaszolatlan kérdést! Ami valljuk be a befejezés szempontjából nem is fontos! De könyörgöm, Én nem ezt a befejezést vártam!! És amit vártam abban igenis a válaszok nagy szerepet kaptak volna! Akik azt írják, hogy mindenki hülye aki nem értette, pedig mindenre volt válasz, az egy HAZUG ember aki magát is próbálja abba hitbe ringatni, hogy tényleg így van! És aki tényleg tudja mindenre a választ az legyen szíves egy e-mail címet adni és privátban írja meg a választ a kérdéseimre! Mert van belőlük rengeteg!

Tényleg korszakalkotó sorozatként indult, ritka az ilyen összetett sorozat! Aztán ahogy haladtunk egyre jobban esett elemeire a sorozat a saját talányai és irracionális karakter viselkedések miatt! Ezzel a befejezéssel elég lett volna 1 max 2 évad, és semmivel sem lett volna szegényebb az átlag Tv-néző!

Elnézést a hosszúra sikerült komment miatt!
Remélem más is hasonlóan élvezte a sorozatot és hasonló érzésekkel búcsúzott tőle!!

lOc (a pasztafáriánus) 2010.05.25. 13:38:26

@HusztiG: dettó ugyanígy érzek és szinte ugyanezt leírtam már én is máshol.

SapFlow (törölt) 2010.05.25. 13:53:27

Előző kommentemhez még annyit, hogy aki olvasott már Philip K. Dick könyvet az tudja miről beszélek és érti a hiányérzetemet! Azok zseniálisan megírt könyvek aminek van eleje, közepe, vége, kérdések WTF-ok, lehet rajta agyalni, de mégis próbál választ adni a hozzám hasonló halandóknak is! Az pedig, hogy a LOST-os smokey-t is Dick egyik kreálmányához hasonlítják szerintem no comment! Ben olvassa Dick - Valis című könyvét a 4. évadban, amelyben leírt Valis nekem erősen hasonlít a füstre! Kicsit olvasgathatták volna többet is a forgatókönyv írók ezeket a zseniális műveket és lehet ők is össze tudtak volna hozni egy épkézláb történetet!

blood 2010.05.25. 15:53:44

Sziasztok!
Az senkinek nem tűnt fel, hogy az "áll Locke" a "halála után mit mond Katenek és Jacknek? -"Már elkéstél"- és vigyorog.
A műtőasztalon pedig a műtét után egyből felébred és Jacknek azt mondja, hogy reméli valaki ugyanolyan sokat tesz vele is, mint Jack adott neki. Én ebből azt szűröm le, hogy kiszabadult a szigetről "füst" és bejut velük egy más világba.

resztli 2010.05.25. 16:16:52

@SyneT87:
nem arra utalt a válaszom, hogy a sziget lenne a purgatórium

attól hányok fel,hogy az altervilág/purgatórium bármilyen formában része a lezárásnak. nem hiányzott ez a vallásos lötty.

Rollover 2010.05.25. 19:13:16

Én is azokkal értek egyet akik szerint az egész LOST cselekményszövés ad hoc jelleggel működött. Talán a legjobb példa rá a füst dolog. Eleinte gép hangokat hallató fa döntögető valami volt. Nem volt pénz gondolom rendesen meganimálni. - Ezért - önvédelmi mechanizmus lett. Fekete füst formájában. Egyszerű füst szimulátor. Hugyér szarér legyártják a CGIsek. A legvégén pedig maga Vader nagyúr. De szerintem mivel az alkotók szintén Trekker-nek tűnnek, így ezért kaptunk egy karakter orientált lezárást. Amint összegyűlik a della, készülhet a LOST: Next Generation. Hát persze ha itt megválaszoltak volna mindent akkor nem lett volna miért nézni a majdani mutációkat. Pár színésznek pedig még feltették a kérdést, hogy akarnak e benne lenni a többi soriban. Ők maradtak a szigeten, vagy repültek el róla, hogy majdan zászlót lengetve visszatérhessenek. Aztán mikor már tényleg nem lehet több bőrt lenyúzni erről a szigetről akkor majd szépen megmagyaráznak mindent. Mivel válaszokat kitalálni indokolatlan misztikumokra a legegyszerűbb. Tehát hamarosan Lost: Next geberation, Lost: Deep Sea 9, etc.
Szerintem...

doktor.dikhed 2010.05.25. 23:39:34

Én kicsit haragszom a Lostra. Egy megfelelő költségvetésű, kifejezetten érdekes sorozatnak indult, tehetséges színészekkel. Úgy tűnt, hogy a sorozat elindult valahonnan és tart valahová, aztán - már az első szezon végén - érkeztek a töltelékesemények, és a második szezontól már biztos voltam benne, hogy - ahogy előttem is említették - ad hoc írják az epizódokat, ezzel számomra tönkre is vágták az egészet. A sok hirtelen fordulat és "álmisztikum" nem tud lenyűgözni, ha nincs mögötte semmi, még halvány összefüggés sem.

Kb. három szezont láttam, de az első után már egyre inkább csak a kíváncsiság hajtott, és minden rész után kicsit csalódott voltam. Örülök, hogy nem néztem végig, főleg így, hogy még egy kis vallásos színezetet is adtak az egésznek.

A Battlestar Galacticát is - többek között ezzel rontották el. Voltak nagyon erős szezonok, aztán a végére egyre halványabb lett az egész, amit csak egy jó lezárással lehetett volna helyrehozni, de a történet befejezésénél világossá vált, hogy hiába tudták a készítők az indulásnál, hogy merre a tart a sztori, a sok változtatás miatt végül gőzük sem volt, hogyan fogják össze és zárják le rendesen az egészet.

Persze a vallásos magyarázat mindig menő az ilyen sorozatoknál, hiszen a Biblia is legalább olyan ellentmondásos és zavaros, mint a Lost :)

A másik meg, hogy ilyen sok rész után karakterdrámaként is érdektelenné válik az egész, mert a szereplők annyiszor mentek át ugyanazokon a konfliktusokon, hogy már 3 szezon után is az agyamra ment.

Kár a Lostért, de sajnos, az 1 szezonnál hosszabb sorozatok közül eddig csak a Róma, a Deadwood, a Carnivale és a Drót tudott lenyűgözni...no meg a House.

Azért persze, össze lehetne állítani - filmrajongós hagyományok szerint - egy listát "100 dolog amit megtanultam a Lostból" címmel. Kezdem is:

1. A kőkemény rosszfiúk (Sawyer) soha senkit nem hagynak helyben durván a jófiúk közül, viszont mindenki megveri őket legalább egyszer. Még Hurley is.

2. Fél életnyi katonai tapasztalat a Lost szigetén csak arra jó, hogy szigorú arccal elindulj, hogy a hátába kerülj az ellenségnek, aztán a végén meg leüssenek, mielőtt bármi lényegeset tehetnél. (Sayiddal szerintem legalább háromszor megtörtént :D )

Sint 2010.05.26. 00:55:18

Jól éreztem én, hogy nem kell feleslegesen a billentyűzet festést koptatnom, előbb-utóbb megszólal a tiszta ész kritikája.

Minden tiszteletem HusztiG-nek, Rollover-nek, és doktor.dikhed-nek, hogy volt türelmük begépelni a véleményük. Egyetértek.

Ideje lenne ráébredni, hogy érzelmeket kelteni egy jó vicc, vagy egy szomorú történet is képes, nem egy nagy „was ist das” az egész. Mindez a modern média eszközeivel megtámogatva pedig szinte gyerekjáték. Aztán ugye akikkel sok időt töltünk együtt, vagy több dolgot élünk át, azokhoz kötődünk, ez alapvető emberi tulajdonság. Legyenek akár fiktív sorozatszereplők, akár valódi emberek. Összességében ne csupán ezt az emocionalitást keressük a sorozatokban, alkotásokban – inkább a közeli környezetünkben. Ha már úgyis ez volt az egyetlen érdemleges üzenete a Lostnak. Nem ezt kéne értékelni mindenek felett.

Továbbá öröm látni, hogy egy dikhednek is lehet remek ízlése.:)

űrszekerek 2010.05.26. 09:26:10

Sokan félreértették a befejező részt.
Nem volt semmi vallásosság, és pont annyira volt csöpögős és érzelgős, amennyire egy ember, Jack halála lehet.
A befejezés két ismert tényre épül:
1. Halálközeli élményen átesett emberek beszámoltak arról, hogy nagyon rövid idő alatt lepereg életük filmje. Ez itt az ALT. Lost,
ami a keretét adta a 6. sorozatnak.
2. A halálból visszahozott emberek földöntúli fényességről számoltak be, ez nem más, mint vegyi folyamatok megindulása az agyban.

Tehát nem arról van szó, hogy a lelkek egy utolsó pikniken átsegítik Jacket a túlvilágra, hanem Jack filmje úgy fejeződik be, hogy az elméjében összegyűlnek azok az emberek, akik sokat jelentettek életében.
Ez a tudat, valamint az, hogy amiket értük tett nem volt hiábavaló, lelki megnyugvással tölti el, és segít neki elfogadni az elmúlást.
A film készítői arra a közhelyre akartak rácáfolni, hogy a halála pillanatában mindenki egyedül van. A jelenet csúcspontja az volt, amikor a kutya Jack mellé feküdt, így fizikai értelemben is volt mellette valaki.

Egy lehetséges másik befejezés, amire fogadni mertem volna, a jelenetek kb. 80%-a megegyezik az eredeti befejezéssel, gyanítom egy ilyen lehetőséget is mérlegeltek az alkotók:
Alt. Lostról kiderül, hogy az a valóság. Amikor a szereplőkben előtörnek az emlékek, megkeresik egymást, és összegyűlnek egy helyen, hogy megbeszéljék ezeket az élményeket, hiszen minden emlék oly valóságosnak és megtörténtnek tűnik. Nyomozásba kezdenek és kiderítik, hogy a 815-ös járat menetidejével nem stimmel valami, mintha egy óra kiesett volna. A fizikus megállapítja, hogy idő paradoxonba kerültek.
Arra, hogy a megtörténtek valóságosak voltak, vagy csak egy tömegpchiózis révén ugyanazt a virtuális valóságot élték át, nem kapunk egyértelmű választ. Utóbbi esetben nem is szükségesek a történtekre magyarázatok, hiszen egy virtuális valóságban bármi lehetséges.
Mi lett volna a lezárás? Fogalmam sincs.

SapFlow (törölt) 2010.05.26. 14:54:19

@űrszekerek: A Te befejezésed nagyon hasonlít Dick - A halál útvesztője című könyvére. Egy másik blogban ahonnan "kivágtak a picsába" a "hisztim" miatt, azt írták, hogy Dicket ne hozzak fel nekik, mert az csak egy drogos volt aki maga sem tudta, hasonlóan a Lost íróihoz, hogy mit is akar! Szerintem ez nem így van! A halál útvesztőjében is magyarázatot kapunk arra a sok zagyvaságra ami végigkíséri a könyvet. Egy szimuláció volt az egész, azért volt erőszakos és zavart, mert az őrület határán ültek a szimulátorba és dönthettek is, hogy az űrben bolyongva megőrülnek majd meghalnak, vagy visszaülnek a szimulátorba ami megint nem egy leányálom volt... Én még ezt is jobban elfogadtam volna befejezésként mint amit elénk löktek a készítők! Amikor felröppent a pletyka, hogy a sziget a purgatórium, - és nem ebben a profitorientált világban élnénk - akkor tisztességesen lezárták volna a sztorit 1 évad alatt és mindenki boldog lett volna. Aki drámát és karakterfejlődést/vívódást akart és az is aki az összetett mítoszok és kérdések miatt nézte! Sajnos ez nem történt meg, nálam az írók 19-re lapot húztak és bebukták, és mégis Ők nyertek! Sokan az "érzelmes" táborba tartozók közül, nem tudják elfogadni, hogy mi miért nem látjuk a húdeegyértelmű válaszokat. Azért kedves Lost fanok, mert én nem 1-2 apró dologra szeretnék választ kapni, hogy mi volt a füst, mit reggelizett Jákob, stb, hanem a sok apró kérdéshalmazból és válaszaikból szeretnék összerakni magamban egy teljes kerek történetet. Még akkor sem lett volna bajom, ha nem tudok meg semmit, de a mítoszok és kérdések nem úgy vannak beállítva, hogy azokon áll vagy bukik a történet. Akkor megértem, hogy ezek nem lényeges dolgok, ez egy újabb szappanopera volt templomi esküvővel a végén és pont. De ha nekem végig azt sugallják, hogy nagyon figyelj arra a fára mert ott találsz valamit amin áll vagy bukik minden, és utána kiderül, hogy a fának semmihez sem volt köze mert a mögötte lévő szerelmespárt kellett volna néznem akkor morcos leszek! Nem akarom ráerőltetni senkire az igazamat, sem jogom sem képességem nincs erre, de mind2 fél értse már meg végre a másik csalódottságát, akár a sorozatban akár egymás felfogásában.

Közepes 2010.05.27. 22:25:47

Azt sem magyarázták meg, hogy miért volt fontos visszamenniük mindannyiuknak(kivéve Áron)a szigetre.
süti beállítások módosítása