Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Fekete villám (Черная Молния, aka Black Lightning)

2010.01.22. 20:08 Beyonder

Timur Bekmambetov feltűnése óta az orosz közönségfilmeket illik komolyan venni. Pontosítsunk: már a ’90-es évek végén beindult valami az orosz filmiparban, de az Éjszakai őrség volt az első, amely külföldön is sikert aratott. Nem csoda, hogy Hollywood egyből le is igazolta Bekmambetovot, aki viszont (Luc Besson mintájára), producerként segíti tovább egykori alkotótársait. Például Dmitrij Kiselevet, az Őrség-széria vágóját, aki első rendezésével kis híján túlszárnyalta mesterét.

Kényelmes-kellemes kritikusi közhely egy filmen (bármely filmen) az un. „eredetiséget” számon kérni, pedig, mint a tárgyalt opusz is bizonyítja, sok esetben egyáltalán nem ezen múlik, hogy működik-e a produkció. A Fekete villám az amerikai szuperhős-képregények és filmek – egész pontosan a Pókember – sablonjainak szemérmetlen lenyúlása, pontosabban átültetése orosz környezetbe. A hangsúly az átültetésen van: az ismerős klisék ellenére a Fekete villám az első perctől az utolsóig annyira sajátosan orosz, amennyire csak lehet.

Főhőse, akárcsak Peter Parker, csóró egyetemista, akit talpig becsületes apja (vö: Ben bácsi) születésnapjára egy ősöreg Volga típusú autóval ajándékoz meg. Dima nem boldog, sőt: kifejezetten kínosnak érzi, hogy egy ilyen ócskasággal kell járnia, miközben újgazdag haverja egy vadonatúj Mercedes-szel szédíti az évfolyam legszebb csaját (vö: Mary Jane, csak Ekaterina Vilkova nagyjából háromszor olyan bájos, mint Kirsten Dunst), míg rá nem jön, hogy a lesajnált Volga jobban fel van turbózva, mint Kitt és Herbie együttvéve: lehet vele repülni. Kiderül szép lassan, hogy az autó egy régi szupertitkos szovjet kísérlet mellékterméke: egy olyan nanokatalizátor működteti, amely a gázolajat nanoüzemanyaggá alakítja, egy Holdról származó kristály segítségével. Csak ez az egyetlen működő modell készült el, erre fáj egy rosszarcú „üzletember” foga, aki természetesen gonosz terveket forgat a fejében. Dima közben saját kárán tanulja meg, hogy különleges autóhoz különleges felelősség jár, és elkezdi üldözni a bűnt, illetve katasztrófahelyzetekben is a moszkvai lakosság segítségére siet.

Az Éjszakai őrséghez hasonlóan a Fekete villám is a hiteles környezettől és figuráktól működik. A Pókember alapdilemmája (mások önfeláldozó megsegítése vs. a saját boldogulásunk) itt is ugyanolyan „érvényes” és „hiteles”, sőt talán még hitelesebb és aktuálisabb. Aki már elolvasott legalább egy Pelevin-regényt, pontosan tudja, milyen az a poszt-szovjet világ, ahol a hirtelen meggazdagodott kiskirályok diktálják a morált és jelentik a követendő példát: nem véletlen, hogy a főgonosz maffiózó tart egyetemi kurzust arról, hogyan kell az (üzleti) életben érvényesülni. Ennek az Oroszországnak bizony saját szuperhősre van szüksége, és persze saját, helyi viszonyokra adaptált tanmesére a gonosz felett győzedelmeskedő csakazértis-becsületes kisemberről.

Ez persze csak (a nagyon is szükséges) háttér, a Fekete villám elsősorban egy „ifjúsági kalandfilm” hollywoodi mércével is értékelhető akciójelenetekkel és látvánnyal, sajátos humorral és az Éjszakai őrségben is megcsodált, súlyos arcokkal a mellékszerepekben. A történet a sablonok ellenére sem válik unalmassá, hála az ügyesen szövögetett mellékszálaknak, egyszóval: kívül-belül profi munkáról van szó. Egyedül csak a kulcsmondatokat és a jeleneteket megismétlő, a történet tanulságait nyomatékosító flashbackekért kár: Bekmambetovék nyilván nem bíztak a nézőik értelmi képességeiben, de persze még az is lehet, hogy nekik van igazuk. A Fekete villám végső soron tényleg csak egy kiváló popcorn mozi, amelynek – ideális esetben – a világ minden multiplexében az egyre jobban kifulladó amerikai szuperhős-mozikkal kellene versenyeznie, és érdemei alapján: győznie.




1. A filmet a UIP-Duna Film vetítette le nekünk, és a többi kritikusnak, hogy kipuhatolja, érdemes-e bemutatni. Szerintünk igen.
2. Egy kollegina ötlete nyomán szerettem volna a "Zúg a volga"-poént elsütni a cikkben. Nem sikerült. :(

25 komment · 3 trackback

Címkék: scifi akció vígjáték filmkritika kaland 4csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr541693362

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: www.ecmm.ch 2018.12.06. 16:03:36

Performance review phrases secretary - reugobg

Trackback: http://www.ecmm.ch 2018.11.16. 07:24:28

Szervezők - Tücsök és Bogár

Trackback: emagrecer brasilia 2018.04.12. 17:37:47

Montreal wheelchair van sale - giomapc

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2010.01.22. 20:24:51

Azt kell mondjam, évek óta nem szórakoztam ennyire jól mozifilmen. Imádtam.

martinriggs 2010.01.22. 20:25:17

Szerintem vizuálisan valóban kiemelkedő darabok a Bekmambetov-fantasy-k, csak az a kidolgozott forgatókönyv, csak az lenne meg hozzájuk...Szerintem nagyon jó bemutatkozása volt viszont a WANTED,mégha vissza is fogta alkotói "perverzióit" benne.És ott még Angelina Jolie-t is elviseltem.Ez nagy szó nekem...

Chavez 2010.01.22. 20:25:31

Ennek örülök. Annak is, hogy Feri jól szórakozott, de főleg annak, hogy jó lett a film, mert én speciel nagyon szurkolok a ruszki filmeknek.

Poénkísérlet: "Moszkva egén zúg a Volga, mert benne kefél Igor, Olga.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2010.01.22. 20:32:19

Az a jégcsapos jelenet... Na az tipikusan olyan, amilyenek segítségével pl. én a hongkongi filmgyártásba beleszerettem. Totális túlzás minden téren, és teljes varázslat.

martinriggs 2010.01.22. 20:34:16

Nincs más hátra minthogy megtekintsem a fenti kritika tárgyát.A négy csillag biztató, és az Avatarral számomra egy kis időre megszűnt létezni az amerikai fantasy, naaa, nem azért mert az annyíra cool volt hogy nincs tovább...:-)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2010.01.22. 20:54:25

"1. A filmet Fórum Hungary vetítette le nekünk, és a többi kritikusnak, hogy kipuhatolja, érdemes-e bemutatni. Szerintünk igen."

helyett a UIP.

mókás darab volt, de hollywoodban ennél sokkal jobb hollywoodi filmeket csinálnak.

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2010.01.22. 21:51:52

Idovel megnezem.

Mondjuk a repulo Volga az igy elsore eleg eros.

redrick 2010.01.22. 21:57:32

ahh, kell nekem! A 9-Ya Rota ota vadaszok az uj orosz filmekre...

Gulandro 2010.01.22. 23:17:11

Nemrég láttam az Inhabitad Island új orosz sci-fi eposz két részét. Előre kelet filmesei!

elefes 2010.01.23. 02:26:32

Akkor lesz nálunk vagy sem? Mert akkor várok - szeretném, ha ezt vetítenék nálunk, azért is, mert orosz. Máskülönben nagyon bűnöző akarok lenni.

Bala2.0 2010.01.23. 08:38:16

@redrick: nem szeretek önreklámozó lenni, de oroszmozi.blogspot.com :)

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.01.23. 09:49:45

Vége a világnak, ha egy forgalmazó a kritikusoktól kérdi meg, mit érdemes moziba vinni és mit nem. Volt egyszer egy UIP nevű forgalmazó cég Magyarországon.

Ettől függetlenül persze, nyilván lehet ez egy jó film is, de ezt -és a kritikusok véleményét- a közönség, tehát az, aki fizetni fog érte, kurva magasról fogja leszarni. Főleg egy ilyen rétegmozi hypolását. Esetleg ha néhány kopasz szekrény terelné be őket a moziba...

Beyonder 2010.01.23. 11:42:40

@efes: Ja, és a tesztvetítésnek sincs semmi értelme, mert az egy hülye halivudi szokás, ugye?

Egyébként nem csak a kritikusoknak vetítették le, hanem "külsősöknek" is, eleve azt kérte a forgalmazó, hogy vigyünk magunkkal 18 és 25 közötti ifjakat.

redrick 2010.01.23. 11:44:13

@Bala2.0: Engem nem zavar, sot koszi :)
A geekz egy masik kerdes, de oket sem hiszem...
Kssobb meglesem.

@efes: Kitol kerdezze meg? Hiller Istvantol? Maunikatol? Vagy szedjen ossze par droidot a plazaban es figyelje, hanyat rohognek percenkent a film alatt? Ja, tudodm, hogy uzleti szempontbol bla-bla-bla... De most oszinten, hany normalis filmet lattal moziban mostansag? Marmint rendes moziban, nem vmi koszos lyukban.
Kurva jo lenne, ha egy forgalmazo elkezdeni arra (is) koncentralni, hogy rendes filmeket hozzon be, ne eldugott torrent szajtokon kelljen beszerezni oket.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.01.23. 12:08:49

@Beyonder: Hát, szerintem semmi. Önfény és parsztvakítás az csak. A közönség várható reakcióit néhány beavatott és lekent újságírón nem lehet lemérni. Példa rá a sok kapufa és mellé, milyen filmeket kaszáltak el tesztvetítés alapján, és mik kaptak szabad jelzést, persze be is jött néhány. Tehát szart sem ér az egész.

@redrick: Szerintem bátorság és hitkérdés kell legyen. Ne mond már, hogy néhány kritikus olyan szemmel néz egy filmet, mint a 17-49 éves korig terjedő lényeges nézőréteg?! A droidgyűjtögetés (ez milyen, bazmeg, te tán nem vagy droid ilyen értelemben?) ebből a szempontból lényegesen jobb módszer lenne, mint néhány fikatojást (magam is beleértve) összecsődíteni.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.01.23. 12:10:28

@Beyonder: Ja, a másik felét nem olvastam el, így már kényelmesebb a csaj fekvése, hogy civileket is hívtak. Kíváncsi vagyok azonban mennyien voltak...

redrick 2010.01.23. 12:31:40

@efes: hogy droid vagyok-e, az csak definicio kerdese. Teged olvasva viszont felmerul a kerdes: mi a reteknek tartunk kritikusokat? Csak azert, hogy utolag megmondja, mekkora szart neztunk meg elozo este? A kritikusnak sztem egy eloszuro szerepet is be kene toltenie, hogy ne keruljon a fogyaszto ele mindenfele szutyok. Alomvilag, tudomen... Ma ilyen idealista hangulatban ebredtem, na hehh )
Mindenestre a droidhadsereg nem rendelkezik azzal a kepesseggel, hogy eldontse, mi a jo neki. Ezzel gondolom nem vitatkozol. Ezert van ekkora nezettsege maunikanak is. Ha ugyanaz a teve ugyanabban az idoben vmi ertelmes, neaggyisten erdekes musort tolna, azt is ugyanugy megnezne es esetleg jobb iranyba terelgetne a csopp kis agyat.
Uhh, kicsit elkanyarodtam, bocsi )

Oidipus Prime · http://oidipusprime.blog.hu/ 2010.01.25. 02:34:51

Ha nincs Hasselhoffos mellszőrzete nálam kutyafülét se ér. Anélkül nincs csodaautó sofőr.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2010.02.08. 18:05:35

sajna mégsem lesz nálunk moziban. :(

Sidewinder 2010.05.20. 22:02:05

Érdekes, jó elemzés. De akkor most lesz a film a moziban,vagy nem? Mert eddig 2 kritikát olvastam róla.A másik kritika, (a Gamestar újságé) is alapvetően pozitívan nyilatkozik a filmről. Ha a kritikusok pozitívan értékelték akkor mikor kezdik végre adni a mozik. Vagy inkább mégsem adják a pozitív kritka ellenére,mert orosz,vagy mi a bajuk? Csak mert akkor sok értelme volt a tesztvetítésnek.

Beyonder 2010.05.20. 23:07:32

@Sidewinder: A forgalmazó úgy döntött, mégsem mutatja be. :(
süti beállítások módosítása