Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

The Quiet Earth

2010.01.02. 08:00 Rusznyák Csaba

POSZT-APOKALIPSZIS MOST! - SOROZAT, 1.

Félőrült fickó üvölt a templomban, a krisztusszobor előtt, női ruhában, puskával a kezében: „Ha nem jössz elő, lelövöm a kölyköt!” Mindez a valaha volt legcsendesebb apokalipszis után: nem volt globális járvány, sem világpusztító természeti katasztrófa, sem pedig nukleáris holokauszt – és nincsenek földet borító hullák sem. A korszak egyik legjobb sci-fijében az emberek egyszerűen csak eltűnnek, egyik pillanatról a másikra, minden nyom nélkül, mintha soha nem is léteztek volna.



A nyolcvanas évek egyik legintelligensebb és legszórakoztatóbb (és sajnos egyik legkevésbé ismert) sci-fijéről van szó, amit Craig Harrison regénye nyomán, az Új-Zélandon akkorra már kultuszrendezőként számon tartott Geoff Murphy vezényelt le (a direktor ezzel a művel szerzett magának nemzetközi elismerést, hogy aztán Hollywoodban gyorsan meg is szabaduljon tőle a Vadnyugat fiai II és a Száguldó erőd segítségével). A kontinens egyik neves, azóta elhunyt színésze, Bruno Lawrence nagyszerűen alakítja a tudományos intézetben dolgozó kisvárosi tudóst, Zac Hobsont, aki egy nem túl szép reggelen arra ébred, hogy az utcák, a rajtuk álló autók, és a lakások üresek, használóik után még csak hullák sem maradtak. A The Quiet Earth tehát a posztapokaliptikus filmek sorát gyarapítja – legalábbis látszólag. Merthogy egyrészt, az „utolsó ember a Földön” klasszikus témájának megfelelően elinduló sci-fi a játékidő előrehaladtával túlnő az alapkoncepción, és egy jóval sokrétűbb alkotássá válik, ami magában foglalja a szerelmi háromszöget és a jelentéktelen kisember drámáját is, másrészt a forgatókönyv bőven rafináltabb annál, semhogy el lehetne intézni annyival, hogy a világvége után vagyunk.


A film első harmada frappánsan, kreatívan mutatja be az utolsó ember hétköznapjait: először természetesen jönnek a zsánertől megszokott momentumok, így a bóklászás, a többi túlélő keresése, a kutatás a lehetséges magyarázatok után, és az eredménytelen kapcsolatteremtési kísérletek sora. Amiben azonban a The Quiet Earth továbbmegy a hasonló stílusú filmeknél, az a főszereplő lelkiállapotának egyszerre frenetikusan vicces, és szinte már nyomasztóan drámai ábrázolása. A folyamat, amelyen Zac átmegy az egyedüllét totális kiélvezésétől (beköltözés egy luxusvillába) a teljes őrület határáig (show-műsor történelmi papírmaséfigurákból álló közönségnek), lenyűgöző, és minden abszurditása ellenére (avagy részben talán éppen azért), a körülményeket figyelembe véve, abszolút hiteles. Az alkotók a világvége utáni szcenáriók „ó, istenem, meg fogunk halni”-féle szetereotip központi gondolata helyett gyilkos, anarchikus humorral töltik fel Zac posztapokaliptikus lelki vesszőfutását, ami nyílegyenesen tart a totális nihil felé. És persze ezt a nihilt csakis a heves érzelmek válthatják ki, amikhez nem is kell más, mint egy második, majd egy harmadik túlélő felbukkanása, vagyis az, hogy újjáéledjenek a pitiáner emberi konfliktusok – még a civilizáció lassan elrohadó kulisszái között is.


Ezen a ponton a The Quiet Earth részben az 1959-es, méltatlanul elfeledett, Harry Belafonte főszereplésével készült The World the Flesh and the Devil nyomdokain indul el, vagyis egy szerelmi háromszöget vázol fel a főhős Zac, a maori kamionsofőr, Api, és az utolsó nő, Joanna között. Sajnos ennek a szálnak az erejét némileg csökkenti Alison Routledge épphogy elviselhető, és Peter Smith kicsit sem elviselhető játéka – viszont itt mélyül tovább a főszereplő karaktere. Zac egész életében egy jelentéktelen kisember volt (hogy mennyire, azt életben maradásának konkrét oka is világossá teszi), akinek nincs szüksége egy teljes pompájában működő modern társadalomra ahhoz, hogy kisebbségi komplexusa legyen – merthogy még az apokalipszis után is gyorsan háttérbe szorul egyetlen megmaradt vetélytársával szemben. A pásztorórákért folyó csendes küzdelem új irányt és lendületet ad a filmnek, de amikor azt hinnénk, hogy a cselekmény az utolsó nő birtoklásáért vívott konfliktusban csúcsosodik majd ki, Zac rájön, hogy az effektus, ami eltüntette az emberiséget a bolygóról, hamarosan újra megismétlődik.


Az alacsony költségvetés ugyan helyenként meglátszik a filmen, de Murhpy energiával, szenvedéllyel, ötletekkel teli rendezése még a lécet rezegtető jeleneteken is gond nélkül átvezeti a nézőt. Ebben segítségére van John Charles tökéletesen eltalált, hangulatos zenéje, ami a szokottnál is erőteljesebben szól, ugyanis az utómunkálatok során a teljes hangsávot újra rögzítették, hogy kizárjanak belőle minden hétköznapi zörejt, így erősítve a néma, kihalt Föld koncepcióját. És amikor a film végén Zac áll a tengerparton, kezében az „okosságait” gyűjtő diktafonnal, ez a némáság mindennél nyomasztóbb – a befejezés ugyanis az a fajta, amitől egy valamirevaló sci-fi rajongó a nadrágjába élvez. Nem egy nagy, mindent átértelmező csavarról van szó, csak egy ügyes és következetes, fantáziadús fordulatról, ami gondolkodásra készteti a nézőt – mert ezen a ponton Murphynek eszében sincs szájba rágni a látottakat. Végül úgy állunk fel a The Quiet Earth elől, hogy kaptunk egy remek karaktert, egy zseniális ötletet, egy jól levezényelt szerelmi háromszöget, egy hatásos emberi drámát és egy rejtélyt, amin törhetjük a fejünket – mindezt egy intelligens sci-fi keretein belül. A műfaj rajongóinak kötelező darab.

55 komment

Címkék: scifi 5csillagos 80 klassix post apocalypse

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr261637613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fék_Emil 2010.01.02. 09:05:50

Nagyon nehezen tudtam megszerezni ezt a filmet, pár hete sikerült megnéznem. Nekem is nagyon tetszett, bár nem biztos, hogy értettem a végét. Egyébként lehet, hogy Bogáti Péter innen kapta az ihletet a hasonló történetű, de persze eléggé más könyvének, Az utolsó embernek a megírásához.

Fék_Emil 2010.01.02. 09:09:43

Hopsz, most látom, hogy Bogáti könyvben 1982-ben jelent meg, a film meg 85-ös.

Samott 2010.01.02. 09:13:09

Erdekes, de en pont nem erzekeltem az alacsony koltsegvetest... sot, amikor neztem neha felvetodott bennem, hogy honnet a fenebol volt ezeknek erre penzuk. Nem mintha a film tele lenne draganak kinezo kutyukkel, de a kihalt varosokat eleg reszletesen mutatjak, es akkor az ilyenek meg nem renderfarmokon szulettek, ki is kellett uriteni a terepet hozza. Amugy a film erdekes volt, de en egy kicsit soknak ereztem a "teljes orulet" kornyeken eljatszott musort.

Fék_Emil 2010.01.02. 09:13:58

A film alapjául szolgáló novellát meg szintén 1982-ben írta Craig Harrison, döntetlen!

Fék_Emil 2010.01.02. 09:17:53

Az őrületes részekbe én beletekertem, nekem is sok volt. Azért vannak drága kütyük a filmben, a korszak számítástechnikájának a csúcsa benne van, meg a távirányítós fűnyíró is! Többször visszatekertem a kihalt városos részekhez, még az ablakban sem állnak emberek, nagyon jól megcsinálták, kevés pénzből.

lánczi sixx... izé... suxx 2010.01.02. 09:28:46

@Fék_Emil: épp Bogátit akartam emlegetni a történet kapcsán. :)

bolhaplaza.hu 2010.01.02. 09:31:44

@Fék_Emil: Az de k jó volt.A téma is különleges volt és elég félelmetes is volt meg akciódús.Nekem nagyon tetszett.

2010.01.02. 10:18:29

benne lenne a top 10-ben, de ez a szerelmi háromszöges téma nekem nagyon betette a kaput. nekem igazán addig tetszik, amíg egyedül van a fazon, az zseniális.

nothing_fancy 2010.01.02. 10:26:19

Pár éve megnéztem, nagyon tetszett, főleg az első fele.

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2010.01.02. 10:41:58

A maori meg a nő nem kellett volna bele. Különben tényleg jó film.

rettentó 2010.01.02. 10:44:28

A főszereplő pedig egyszerű, őregedő fószer, nem egy Charlton Heston vagy Will Smith. Én Vincent Price-ban is ezt bírtam a Last Man on Earth-ben. Ma már a tiniknek nem kéne egy ilyen főszereplő, pedig ilyen embereknek is van történetük.

Közöd?? (törölt) 2010.01.02. 10:53:10

a leírás alapján kedvem támadt megnézni, olyan linkjen nincs valakinek ahol szinkronos vagy magyar felirattal?

T. Norbert 2010.01.02. 11:20:53

@mr lebowski: Remélem, csak poénból írod.

gothmog 2010.01.02. 11:21:18

@Közöd??: a magyar felirat hozzáférhető a nagy magyar feliratos közösségi oldalon. :) Meg a nemzetközin is.

Santito · http://geekz.blog.hu 2010.01.02. 11:43:47

@Fék_Emil:
Ne aggódj, sokan vannak ezzel így, elsőre sokat gondolkoztam rajta mi történt a film végén, majd miután megalkottam a saját teóriámat és utánanéztem a neten, rábukkantam ugyanarra, csak mások által megfogalmazva és még vagy három másik, eltérő magyarázatot teljesen elfogadható érveléssel alátámasztva.

Ennyire jó ez a film.

redrick 2010.01.02. 11:56:35

Hehe, index powa. Jo regen raktam fel a kozismert magyar torrent szajtra, senki ra se bagozott mar vagy fel eve, most meg hirtelen egy rakas leecher van ra :) Jovan, nezzetek csak. Udito valtozatossag a sok szutyok utan.

Rusznyák Csaba 2010.01.02. 12:04:51

Amikor én először láttam, még nem volt hozzá magyar felirat - és szenvedtem is vele rendesen. Az az ausztrál akcentus amivel Api beszél, vagyis nem is beszél, hanem mormog, hadar és elharap, egyszerűen érthetetlen (Bob Hoskinsszal szenvedtem még így a Long Good Fridayban). Akkor értettem először mindent a filmben, amikor megrendeltem a DVD-t, és meg tudtam végre nézni angol felirattal...

rettentó: nekem ez (is) tetszett az Avatarban is. Nem is tudok az utóbbi évekből olyan hollywoodi blockbustert mondani, aminek a főhőse nem egy menet közben hőssé magasztosuló töketlen lúzer/félpercenként laza beszólásokat pufogtató macsó nőcsábász/gránátokat szaró szuperkatona... hanem csak egy egyszerű, szimpatikus srác. A Quiet Earthnek meg (azt se tudtam amúgy, hogy van magyar címe - ezek szerint leadta valami tévé valamikor?) baromi fontos része, hogy itt csak egy együgyű kisemberről van szó.

deepbeat · http://beatsofbudapest.freeblog.hu 2010.01.02. 12:09:55

Engem meg Ray Bradbury egyik elbeszélésére emlékeztet a történet, amely, ha jól emlékszem, a Marsbéli krónikákban jelent meg, 1950-ben. Nincs új a nap alatt.

redrick 2010.01.02. 12:17:25

@deepbeat: Nem mindig a tortenet a lenyeg. Van, amikor a megvalositas az elmeny. A Japanok ennek a mentalitasnak a nagymesterei. Mi itt Europaban mindig az "eredetiseget" varjuk es leszarjuk, hogy jo-e ez nekunk.

deepbeat · http://beatsofbudapest.freeblog.hu 2010.01.02. 12:19:24

Megvan: "2005, november A néma városok". A benépesített és meghódított Marson marad egyedül egy férfi, mivel a többiek hazahúznak a Földre...

deepbeat · http://beatsofbudapest.freeblog.hu 2010.01.02. 12:24:13

@redrick:
Számomra a történet, illetve a történet története is fontos. Hogy honnan indul egy ötlet, milyen utat jár be, ugyanazt a témát, vagy alapötletet ki és hogyan dolgozza fel, milyen előzményei voltak az irodalomban és a filmművészetben, kinél mivé válik. (Lásd: Dűne.) Szeretem követni a nyomokat. :) Aztán majd kiderül, vezetnek-e valahová.

mangorlo 2010.01.02. 12:29:38

kicsit lassan jon sebaj 1 het mulva meg is tudom nezni :)

en altalaban mindenre harapok ami scifi de nem igazan sikerul joba belefutnom. ezek a mostani agyondicsertek se (moon, district 9, meg az ami egy hajon jatszodik csavot kiolvasztjak oszt lehet harcolni a mutansok ellen, a vegen meg kideul h a viz alatt vannak es biztos lesz 2. resz)

redrick 2010.01.02. 12:39:49

@deepbeat: Ha' me'nem ezzel kezdted? :) Es ugy is van. Az elozmenyek, meg a hatter nelkul nem is lehet megerteni egy filmet. Legalabbis egy rendes filmet nem.
Ehh Dune... Probalom en szeretni azt a filmet, de nem birom. Sajnos egy lehetetlen kuldetes volt. Keptelenseg azt a filmet jora megcsinalni. Kihozta belole Lynch, amit lehetett, de az nagyon-nagyon keves. Szemelyes velemenyem: kar volt nekiallni. Van allitolag vmi sok-oras rendezoi valtozata (6 talan?) de azt nem sikerult beszereznem egyelore. Annak nekifutnek azert...

Rusznyák Csaba 2010.01.02. 12:45:07

Tényleg túl kéne már lépni azon, hogy egy film (regény, akármi) egyenlő a történetével. Lehet valami eredeti úgy is, hogy a sztoriját már ezerszer láttuk (ld. Nem vénnek való vidék... vagy Quiet Earth:)) Amúgy az említett Bradbury novellának is vannak ám előzményei, nem ő az első, akinek eszébe jutott az "utolsó ember" koncepció. Ott van pl. a '33-as Deluge, de hasonló témájú Mary Shelly The Last Man c. könyve is.

Alf (törölt) 2010.01.02. 13:11:36

Na ez jó tényleg, láttam pár x nem mint a top 10-etek :)

pixelpiréz plüssvitéz · http://kigondoltam.blog.hu 2010.01.02. 14:23:46

Hinnye, kösz a figyelemfelhívást, beszerzem! Nekem is egyik kedvencem a "utolsó ember" téma.

Amúgy számmisztikailag nem kizárt, h épp ma lesz a világvége. :)
2010.01.02.

K.Leslee 2010.01.02. 18:15:03

Wow..létbizonytalanság, romok közt mászkáló emberek, kiéleződő személyiségbeli különbségek, a kétségbeesés lélektani súlyának ábrázolása. Kedvenc témám. Be is szerzem gyorsan.Remélem, még be tudom fejezni Világvége előtt. Bár mondjuk éjfélig még van jópár óra...

Bruti · www.facebook.com/Brutistandup 2010.01.02. 18:42:53

@K.Leslee: Ezt a választ még értelmeznem kell :F

K.Leslee 2010.01.02. 19:28:47

@Bruti: Bocs. Éppen most jött le a film és rákészültem, hogy jól megnézem, erre bespoilereztél!!!
Szóval csak reagáltam a spoilerre.

K.Leslee 2010.01.02. 21:43:55

@Bruti: Nna. Megnéztem. Válaszolva a kérdésedre, hogy ki halt meg és ki nem. Szerintem *spoiler on* senki *spoiler off*. :-I

A vége viszont két módon értelmezhető szvsz, az egyik egy fizikai értelemben vett magyarázat, a másik sokkal inkább spirituális. Találtam az imdb-n egy magyarázatot, aminél szerintem nem kell többet belemagyarázni a filmbe. Eztet most meg is osztom veled:

*Spoiler on*
WARNING! SPOILER! Explanation of ending., 12 March 2004

Author: spike_steel from USA

*** This review may contain spoilers ***

I see in the comments a few people did not like / understand the ending. I'd like to rectify this if possible. Due to the first effect when the planetary energy grid was set up, the survivors "either died or were shifted sideways into a parallel dimension" (where things are slightly different) according to Zack. The question before you is "What is death?" When Zack blows up the grid (dying in the process) he finds himself on what looks like a normal Earth beach. The beach is significant because it is where Zack goes to heal after his bout of madness. He emerges from the water in the earlier scene much like a rebirth. Again in the final scene you notice the clouds are very odd, and then a ringed planet rises over the water. Is this another parallel Earth, an alien world, or heaven? This ties in with another question in the movie, whether Zack and the other scientists are responsible for the effect, or if "God just blinked, and the human race was wiped out". All this can be summarized as: What is our place in the Universe, where are we heading, and do we have any control over it? Don't reject The Quiet Earth because it leaves you with questions; this is it's best quality.
*spoiler off*

fishbone973 2010.01.03. 09:50:43

@redrick:
off
a dűnének 6 részes hallmark verziója van, william hurt-tel. szvsz teljesen korrekt.
engem lynch dűnéjében nagyon zavart, hogy a harkonneneket ENNYIRE betegre vette.

kovacsbalint · http://kovacsbalint.blog.hu/ 2010.01.03. 09:57:36

Bazki, gájsz, n már, hogy 99,6%-nál lép le minden seeder! Arra a maradék 3 percre nem osztaná meg valaki? :(

PuruttyaIrto (törölt) 2010.01.03. 13:43:48

Nem rossz, a mai blockbustereknél jobb, de azért ebbe is tekertem rendesen. Folyton vártam, hogy az egyik elhagyatott utcában zombikba botlik, vagy gyilkos szörnyekbe, de úgy néz ki ez ennyi.

A zárójelent jópofa, de magamtól nem jöttem rá a magyarázatra, az imdb-s sem győzött meg, így max 5 pontot kapna nálam a 10-ből.

Bruti · www.facebook.com/Brutistandup 2010.01.03. 16:19:53

@K.Leslee: Hát ez a magyarázat kicsit filozofikus nekem.

És még az sem biztos, hogy elvinném vallási vonalba, hogy isten pislogott, vagy félrenézett éppen. Mióta világ a világ isten nagyon csúnyán pislog. Biztos belement valami a szemébe...

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2010.01.03. 21:19:10

Imádom a film végét. Halivúdban biztosan valami lapos és közönségbarát és jajnemármiezaszar befejezést erőltettek volna bele.

Gulandro 2010.01.03. 21:26:13

Sikerült megtekinteni az ajánlás hatására (a 99,6-os nekem sem jött le, mást próbáltam végül). Sajnos a film nagyon régi és ez sok részére komoly hatással van. Ez annyiban dráma csak, hogy nem hiszem, hogy valaha "divatba jönne" megint az ilyen "solaris" jellegű sci-fi, amikor egy-egy bolygó hosszas képe flashben tartana bárkit.
A nő és a maori karaktere egészen addig zavart ameddig eszembe nem jutott, hogy akár képzelheti is őket(erre a végén van vizuális utalás is). A befejezés nekem nagyon tetszett...de nem terelném a megoldást sem teológiai sem tudományos útra. Én azt mondom filmművészet.

CorteZuma 2010.01.03. 23:09:23

Ajánlom a témához : www.post-apocalypse.co.uk/reviews.html , válogatott "műremekek" lelőheje(némelyik tényleg jó), külön kiemelném a számos, kisgyermekkori blaupunkt-katarzisaim okozói közül ezt a gyönygszemet (ő talán egy kevésbé sikerült darab :): www.post-apocalypse.co.uk/exterminators.html

GPS fun 2010.01.04. 00:57:22

Tegyük fel nem csak képzelte társait a főszereplő: ez esetben ha egy városban maradtak hárman akkor az egész földön több tízezren. Velük mi lett?

pixelpiréz plüssvitéz · http://kigondoltam.blog.hu 2010.01.04. 02:09:12

@mr lebowski:

Tessék a témában egy IMDB-s comment. :))

----------

There is not really a remake (thank God)... but if there was, who do you think they would cast and how would they change the story?

It would probably be Nicholas Cage as Zak
Keira Knightly as the red head
and Sam Jackson as Api.

There would perhaps be more survivors, not all of whom would be nice, so this would give the studio a chance to up the body count a little, and add more chances for explosions, car chases and sex scenes.

It would perhaps end with him returning to Earth One (the original earth) and it would be a happy ending with a full explanation as to what happened...and of course there would be the Directors cut of him getting killed.

Rusznyák Csaba 2010.01.04. 09:36:47

@K.Leslee: őszintén szólva ez az Istent belekeverő magyarázat sosem jutott eszembe, de nem is szimpatikus. Én maradok a "földhözragadtabb" elméletnél:)

tetsuo_ · http://www.ekonyv.hu/ 2010.01.04. 13:40:24

Ha minden igaz, idén jön a könyvváltozat magyarul, Craig Harrisontól a Galaktikánál.

K.Leslee 2010.01.04. 22:46:03

@Olorin: szerintem is volt fizikai magyarázata a filmnek, csupán nem Michael Bay-féle. Viszont a vége akkor sem egyértelmű, mert nincs elég utalás a miértekre. Azt gondolom, hogy az történt, amit láttunk és nincs mit a történtek mögé magyarázni. Az imdb-s komment első fele lehet a megoldás. Viszont, ha nem teleportálásról volt szó, hanem magáról a halálról, akkor miért nem maradtak hátra testek? Szóval nem tudom, de Én sem hiszem, hogy isteni magyarázata lenne.Legalábbis remélem.

brainy_peter 2010.01.05. 13:32:05

Én kétszer is láttam ezt a filmet, nagyon odavág! Az ugyan nem tetszett, hogy a csaj Apival is elment, dehát milyenek a nők...^^ Na de a film, az ötlet és a kivitelezés is üt!

besucher 2010.01.11. 00:36:34

Megnéztem én is, de nem tetszett, sajnálom.

petterisz 2015.08.31. 20:04:04

Köszi az ajánlót, korábban nem ismertem, és tetszett.
süti beállítások módosítása