Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Paranormal Activity

2009.11.02. 11:30 nyogta

Pontosan tíz év telt el a Blair Witch Project bemutatása óta. Ennyi idő kellett ahhoz, hogy az amatőrfilmes társadalom újra kitermeljen magának, amgából egy minimálköltségvetésű, viszont a hollywoodi blockbusterek sikereit ostromló horrort. Azért a nagy előd para-szintjét sajnos nem sikerült elérni.

A horror az egyik leghálásabb zsáner az elsőfilmesek számára, hiszen kellő kreativitással olcsón lehet valami igazán látványosat és hatásosat alkotni. Ha azonban még arra sincs pénzünk, hogy egy lelkes és kezdő maszkmestert megfizessünk néhány zombimaszk előállításáért, még mindig támaszkodhatunk arra az elméletre, miszerint mindig sokkal félelmetesebb az, amit nem láthatunk. Így tette ezt Oren Peli rendező is, akinek a legenda szerint akkor jutott eszébe a Paranormal Activity ötlete, amikor egy éjjel egy polcon lévő doboz magától leesett a szobájában, pedig nagyon stabilan a falhoz volt tolva. Egy lelkes filmes ilyenkor nem törődik az anyagi korlátokkal, és az őt izgató sztorit akkor is elmeséli, ha csak néhány ezer (11 vagy 15, a netes információk szerint) dollár áll rendelkezésére. A helyszínen sokat spórolt, ugyanis a saját családi házában forgatott, más helyszínre pedig nem is volt szükség.

Peli ügyesen elkerülte a klasszikus kísértetházas filmek csapdáját, miszerint miért mennek a szereplők folyton vissza a házba, ahol minden éjjel egy szellem válogatott borzalmait kell átélniük. Az ő verziójában a kísértet/démon az egyik szereplőhöz kötődik, tehát hiába is mennének bárhová, az mindig követni fogja őket. Mondjuk kíváncsian néznék meg egy kísértettámadást egy tömött diszkó közepén, de ez a fajta tömegbe menekülési mód talán csak számomra tűnik logikus megoldásnak. Az amatőr kézikamerás felvételek itt indokoltak, mivel a szereplők maguk veszik filmre a paranormális történéseket, és még azt az irrealitást is elkerülik, hogy a legnagyobb bajban nem a filmezéssel vannak elfoglalva a Cloverfield vagy a Blair Witch szereplőivel ellentétben. Az ilyenkor állványon lévő kamera miatt persze sok érdekes történésről maradunk le, de a felvételek így maradnak reálisak, sőt nem is baj, hogy időnként ráhagyják a dolgot a fantáziánkra, amivel még a költségeken is spórolnak.

A két ismeretlen főszereplő (Micah Sloat és Katie Featherston) végig hiteles és szimpatikus, viszont Peli talán túl sok időt tölt velük a nappali beszélgetős részeknél. A Paranormal Activity ilyenkor sem válik unalmassá, viszont sokáig nem értjük, miért tartják az USA-ban a filmet minden idők egyik legfélelmetesebbjének, amikor egy-két rejtélyes ajtómozgáson, és pár fura éjszakai zajon kívül az első hetven percben semmi nem történik benne. Peli aztán az utolsó tíz-tizenöt percben tényleg kitesz magáért, és két valóban csontig hatolóan félelmetes szcénával ajándékoz meg minket. Kétségtelen, hogy van tehetsége a műfajhoz, de a készülőfélben lévő Paranormal Activity 2-ben reméljük nem vár az ijesztgetésekkel az utolsó percekig. A végeredményében pozitív összképhez az is hozzátesz, hogy a sztori végén a vászon elsötétül, és stáblista nélkül kell kisétálnunk a moziteremből.

18 komment

Címkék: horror filmkritika 4csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr971492534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Köbli Norbert (törölt) 2009.11.02. 16:50:08

gyerekek, figyeljetek arra, hogy az amerikai moziverzió sok-sok helyen más, mint a netről letölthető 2007-es screener (amiről a mostani kritika készült).

pl. rövidebb 10 perccel, meg egész más a befejezése (spielberg javaslatára megváltoztatták).

úgyhogy majd arról is kell egy kritika.

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2009.11.02. 17:25:35

Elégé dicsérik ezt a filmet, bárhol olvasok róla, ez a kritika megadta a végső lökést most már mindenképpen megnézzzem, remélem megjelenik itthon DVD-n.

Father Merrin 2009.11.02. 17:32:51

Messze nem olyan szórakoztató (pláne nem olyan félelmetes), amilyennek sokan tartják - van benne pár értékelhető momentum és az utolsó 10-15 perc, ha már végiguntatta a nézőket, elsüti a még kezében levő puskaport, de akkor is összességében csalódás.
Egy próbát még teszek majd vele, de túl sok változást nem várok tőle.
A 2007-es év kis költségvetésű horrorjai közül szerintem az End of the line viszi a prímet.

Köbli Norbert (törölt) 2009.11.02. 18:46:55

5-ből 2 csillag, vagy max. 3.
olyan szintű, mint a blair witch.

Pacey · https://filmleltar.blog.hu/ 2009.11.02. 20:35:25

Én a blair witch-et szerettem. Kiváncsi vagyok erre is.

endberg 2009.11.02. 21:24:20

"Mondjuk kíváncsian néznék meg egy kísértettámadást egy tömött diszkó közepén"

a Jákob lajtorjájában van egy jelenet, amikor egy táncos mulatság közepén kezd el a fickó hallucinálni, szerintem nagyon ütős.

amúgy a Blair witch egy kalap trágya volt :)

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2009.11.03. 01:23:35

"mindig sokkal félelmetesebb az, amit nem láthatunk"

Ez már lassan klisé lesz, egy elcsépelt közhely. Carpenter is megmondta.

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2009.11.03. 06:55:17

Megnéztem, hatásos. Pont azt találták el nagyon, hogy akár rólad vagy rólam is szólhatna, nincs világrengető kataklizma, csak egyszerű emberek hétköznapjai, amit feldúl egy kis poltergeist tevékenység. Kialvatlanságtól szenvedők különösen át fogják élni a főszereplők egyre kellemetlenebbé váló helyzetét. Ami jó, hogy a paráztatás nincs eltúlozva és ez az első alkalom, amikor egy reality horror női szereplője (és az inkább idegesítő, mint ijesztő sikoltozás) nem ment az agyamra.

Ui.: ez tényleg az a tipusú film, amit minimál körülmények között (este, egyedül, sötétben, fülessel a fejeden) érdemes megnézni. főleg ha félsz a halk, idegtépő zörejektől, melyeknek forrása valahonnan a sötétből jön...

reznik 2009.11.03. 13:12:10

Nos, messze nem olyan félelmetes, mint ahogy beharangozták.
Amolyan eccernézős fajta, és bár végig képes volt lekötni, a befejezés (screener) szerintem nagyon erőltetett, "valahogy csak le kell zárni" típus...
A Spielberg féle befejezést majd lecsekkoljuk, oszt annyi.

Bagheera Kiplingi 2009.11.03. 16:40:24

a screenert láttam én is, hát jóval nagyobb a füstje mint a lángja... unalmas, de legalabb a karakterek (főleg a csaj) hitelesen játszanak, gondolom jópár órányi improvizált szituaciót vehettek fel.

anno volt egy blair witch promó ál-dokumenumfilm is amit a TV-ben nyomtak amikor kijött a film (biztos ott van a DVD exrák között), emlékeim szerint izgalmasabb volt mint maga a mozi.

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2009.11.05. 08:56:57

@Köbli Norbert: na most fogalmam sincs, hogy én melyiket láttam...

Parraghramma. · http://torrance.freeblog.hu/ 2009.11.05. 09:17:39

@Linkovic Csumoszky: nemtom, az ofisöl trélerben (amiben a nézőtéri reakciók is teret kapnak) pl van olyan kamerának repülés (!!!), ami az általam látott vörzsönben meg nincsen is.

Egyébként nekem tetszett, de nem annyira a ijesztgetési teljesítménye (jó, oké, a "Ne aluggyá Katie, hanem gyere inkább velem a gardróbhoz" jelenet mindenvivősen kurvafasza), mint inkább a karakterek és a mitológia kidolgozottsága miatt.

.m.

Father Merrin 2009.11.05. 22:57:34

@Parraghramma.: Azért, mert a trailerhez felhasználtak részeket mind a három befejezésből.

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2009.11.06. 05:24:54

@Father Merrin: három is van? :) máshol is belenyúltak a vágásba vagy csak a befejezésből létezik többféle verzió? (bár elég ciki, hogy ezek az alternatív lezárások nem maradtak a vágópadon...)

Father Merrin 2009.11.06. 15:44:26

@Linkovic Csumoszky: Az eredeti befejezés az, amit láttunk a screeneren. Készült egy olyan verzió, aminek a végén a leányzó a kamera előtt átvágja a torkát. A harmadik pedig az, amit a mozikban játszanak - itt már valami CGI-t emlegetnek (talány a lány arca torzul el) - de nagy vonalakban hasonló mind a három.
A kamera felé röpítős rész azt hiszem a második változatban van.

Parraghramma. · http://torrance.freeblog.hu/ 2009.11.06. 20:28:34

@Father Merrin: Hmm! Köszi. (End of the line... hm, hmm. Megnézzük, atyám, megnézzük!)

mamba 2009.12.27. 21:17:55

nem olyan félelmetes egyáltalán,ahogy beharangozták.
Első 1 óra dögunalom,vége felé már vannak érdekesebb részek.
10-3 pont.
süti beállítások módosítása