Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

2008-as toplisták (Ramiz szerint)

2009.01.01. 15:00 virtualdog


Tisztelt olvasóink! Önök nyilván kíváncsiak voltak a 2008-as év legjobb filmjeire! De mivel ezen blogon már többen is megírták a tavalyi legnagyobbakat, ezért a legfigyelemreméltóbb alkotások top 3-as listáján kívül én a legjobb magyar dvd megjelenések és az idei legjobb igazán pocsék, alávaló rosszfilmek közül is kiválasztanám a legjobbakat. Ahola ho 2009!

2008 legjobb jófilmjei


1. In Bruges - Humor, érzelem, izgalom, de minden a helyén van, ráadásul (és ez ritka!) tiszteletre méltó önmérséklettel adagolva. Colin Farrel és Ralph Fiennes zseniálisan játszanak!

2. Taken - Tökös, dinamikus akciófilm, ahol nem lőnek el hatszáz tárat és robbantanak fel tíz kocsit, mégis az a fajta maszkulin, lendületes cselekmény rángatja maga után a nézőt a végkifejletig, amely a műfaj legjobbjainak sajátja. A főszereplő ráadásul akkora profi, hogy még a fal sem ad hozzá másikat, így ellenfele nem ember, hanem az idő és az információhiány maga - igazi 21. századi parafilm!

3. There Will Be Blood - Így (ilyen tempóval, formanyelvvel, eszközökkel, játékidővel) ma már nem szokás filmezni. Önmagában nézve tökéletes (bár a végére a kelleténél hajszálnyival didaktikusabb) felemelkedés- és bukásmozi, a naptárra pillantva őszintén nosztalgiázó hommage-film.

+1. Ádám almái - Nagyon nem idei film, de hazánkban 2008-ban jött ki dvd-n. Ha kéne választanom egy filmet, amit minden ismerősömnek egyszerre odaajándékozhatnék egy-egy dvd-n, ez lenne az. Groteszk, okos humorú, bibliai parabolákkal dolgozó modern mese az alázatról, amely - kereszténység ide vagy oda - rettenetesen hiányzik a mai világból és emberekből.


   

2008 legjobb magyar dvd megjelenései


1. Monty Python Repülő Cirkusza
- A humor nagyágyúinak legendás tévésorozata végre kiadásra került dvd-n, magyar felirattal (és szinkronnal, de az kit érdekel...), csinos díszdobozban! Azt hiszem, egyéb kommentár szükségtelen: minden geeknek a polcán a helye!

2. Kamerales - Történelmi remekmű, pofás kiadásban. Ha összefostad magad a Psycho-tól, ébredj fel, és nédd meg ezt, pajtás!

3. Audition- Bár extrák terén igen szűkmarkú az (amúgy olcsó) kiadás, maga a film akkora megkerülhetetlen, tömény zsenialitás, hogy még így is az idei legfontosabb kiadások között a helye. Akinek bármi kétsége lenne afelől, hogy a szerelem nem más, mint héjanász a zongorahúrokkal szabdalt végtagok között, annak legalább annyira kötelező, mint az anyukádnak meg a farkát épphogy megtalált öcsédnek.


 

2008 legjobb rosszfilmjei


1. Tokyo Gore Police
- A trash esszenciája. Undorító, mocskos, beteg, pszichopata rémálom, amit egyszerűen soha nem kéne celluloidra vetni, nemhogy bárkinek valaha is megnézni. És valahol mégis perverz mód szép...

2. Machine Girl - Két nagy popkulturális áramlat találkozása: nyugatról a (napjainkban világszerte egyre népszerűbb és egyre gyakrabban újrafelfedezett és -felhasznált) grindhouse, keletről - Japánból - pedig a képregény-feldolgozások, azaz anime live action alkotások adnak egymással randevút. Igazi kihívást jelentő "hány utalást ismersz fel?" játék a geekeknek, de felhőtlen szórakozás az átlagos trash-zabálóknak is. Yikes!

3. Competitive Swimmers - Idén mit is tudtak Amerikában a legígéretesebb trash alkotások felmutatni? Kivénhedt pornós színésznőkkel forgatott zombis sztriptízfilmeket? Mialatt Japánban tizenéves, fürdőruhás szépségek vergődnek, halnak és élveznek el egy beteg pszicho-nindzsás történet keretében... Ez bizony egyértelmű 1-0 a japánoknak, gyerekek! A grindhouse-revivalban jelenleg ők a legjobbak (beleértve a Tarantino-Rodriguez-féle double feature-t, ami fontos, de nem első tagja a retró hangulatú neo-exploitation filmeknek).

11 komment

Címkék: toplista top 2008

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr25850964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beyonder 2009.01.01. 16:48:23

Ezért a nyitóképért egy barátságos fakjú azért kijár... :)

VVega · https://debugme.eu/ 2009.01.01. 18:36:45

Nálam is az In Bruges nyert. A Kameralest pedig már igazán meg kéne néznem.

kaamir 2009.01.01. 19:58:37

Azért az In Bruges-ban azért Brendan Gleeson is hatalmasat alakított, talán a legnagyobbat.
A Taken-hez pedig nagyon megjött a kedvem.

virtualdog 2009.01.01. 21:40:15

A Taken-t nagyon ajánlom. Többek ellenérve a Geekz brigádban, hogy a főhősnek nincs méltó ellenfele, és ez kiöli a filmből a feszültséget, nos szerintem éppen az az érdekes, hogy hogyan küzd valaki az idő és az információhiány ellen.

(Fellelhető egyébként sok párhuzam a 24-gyel, csak itt már sokkal személyesebb oka van hősünknek a morális gátak áttörésére, ami az amerikai külpolitika és közvélemény változásait tekintve nem is véletlen...)

Rusznyák Csaba 2009.01.01. 22:31:02

A Takenhez csatlakozom. Bár nálam az éves legjobbak közt azért bőven nincs benne, de tény, hogy tökös, lendületes, durva és nagyon fasza akciófilm, ami ráadásul rohadtul jól van vágva (a Bourne Ultimatum óta nem láttam ilyen jól összerakott eksön múvit)

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2009.01.02. 15:45:26

@Ramiz: ez konkrétan a Feri véleménye egyedül, de mondjuk ő legalább kettőt ér!
Taken nagyszerű mozi, a Felonnal együtt az év arannyal bevont B-csúcsságai! :-)

aFx 2009.01.02. 23:43:22

apró kiigazítás: a Monty Python's Flying Circus még 2007 április és szeptember között jelent meg, viszont a gyűjtemény kiadása már lehet idén januárra tolódott:) igaz az még csak évadonként volt, de létezett hozzá 300 darabban egy gyűjtődoboz is (nekem is van, két nappal a második évad megjelenése után beszereztem, merhát mégiscsak az általam legjobban várt hazai megjelenés volt). egyébként tény, hogy nekem a tavalyi listán az évados+utólagos gyűjtős megjelenés az év legfontosabb kiadása volt, leszorítva a Bosszú Triológiát, mint egyetlen szupernehézsúlyú ellenfelet.

RoFä 2009.01.03. 15:08:58

A nyitókép miből van? Vicces.

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2009.01.04. 07:03:02

a jobb oldali macát blokkolnám

kaamir 2009.01.04. 12:23:26

Megnéztem a Taken-t, nagyon jó volt.
Először nekem kicsit fura volt Neeson ebben a szerepben, de hibátlanul teljesített.
Sztem jó volt h nem volt egy fő ellenfél, így izgalmasabb volt (nem arra várta, h na mikor öli meg x-et és van vége).

virtualdog 2009.01.04. 19:23:56

@ ringsider: Parraghramma is ezen a véleményen van (ez az a 2008-as, évente egyszer előforduló eset, amikor egyetértenek :D).

@ Olórin: azért toplistás, mert nem volt, ami kiszorítsa. :) Neked egyébként mik voltak a kedvenc idei filmjeid?

@ aFx: köszi a kiigazítást!

@ RoFä: nem hiszem, hogy nehéz lett volna kitalálni, de mindegy, a Tokyo Gore Police-ból van (illetve sajtófotó, a filmben ez a kép nem szerepel).

@ kaamir: pontosan, én is így voltam vele. :)
süti beállítások módosítása