Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Filmkritika: Charlie Wilson háborúja (Charlie Wilson's War, USA, 2007) ***

2008.02.27. 08:00 Parraghramma.

Karfát megmarkolni, mély levegő. Az afgán háborút nem John J. Rambo nyerte meg az „afgánoknak”. Nem ám! A magasztos tett a hatáskörét jó késhegynyivel túllépő, republikánus-fejpántos allegória helyett sokkal inkább tulajdonítható egy jól szituált, fehér öltönyös, archetipikusan amcsi képviselőnek, akinek a tokája Jáksóéval vetekszik, al- és felkarjának izomzata pedig a kilincsek sűrűn ismételt elfordítására lett kalibrálva. De arra nagyon. 

Mike Nichols based on true sztorija a nyolcvanas évek mediatizált felszíne mögé enged bekukkantanunk egy biografikus ihletésű szemszögből, a texasi 2. kerületi választókörzet képviselőjének, Charlie Wilsonnak hardcore diplomáciai munkálatain keresztül.

A Tom Hanks formálta Wilson 1980-ban egy kokaincsíkokkal és playmate-ekkel buján megkínált buli pezsgőfürdőjéből lesz figyelmes az orosz-afgán konfrontáció első televíziós közvetítéseire. Hogy – hogy nem, az addigra kicsit fellangyult hidegháború diktálta ideológiai elkötelezettsége a szovjet haderő sanyargatta afgán szabadságharcosok láttán lármás ébresztőt fúj jótékony ambícióinak. Wilson számára szinte nyilvánvaló: amennyiben a Hindukus-hegységbeli vörös agresszió sikeres, Brezsnyevék már a spájzban tudhatják magukat. Hivatalos hősünknek így nincs más választása, kénytelen a tettek vaskos íróasztalokkal, dekoratív titkárnőkkel, protokolláris repülőutakkal, valamint – és ez a legfontosabb – a külföldi segélykeretet képező, 11 milliárd dollárral vastagon behintett mezejére lépni.

Ahhoz azonban, hogy a védelmi albizottságról lefitymáló öt-tíz millióknál tetemesebb summát lehessen legombolni, még neki is további kapcsolatok kellenek. Ezeket, továbbá a folyamatos eszmei ösztönzést George Washington húgának egyenes ági leszármazottja, Joanne Herring biztosítja, akit a roskadásig sminkelt Julia Roberts a burzsoázia diszkrét és pragmatikus bájával alakít. (Talán a Capitolium renoválásához használhatnak ennyi vakolatot. Talán.) Ezen felül Wilsont a pénzzel történő, szakszerű sáfárkodásban a hírszerzés szerfelett szabadszájú, ám annál profibb expertje, Gust Avrakotos (Philip Seymour Hoffman, a vásznon uralkodik, mint mindig) segíti. Ő és kollégái tudják, milyen radar és milyen föld-levegő rakéta kell a szegény mudzsaheddiknek, hogy kilőhessék a gonosz MI-24-eseket.

Mert ugye erről van szó, alacsonyabb hőmérsékleten így működnek a háborúk. Más lő a mi puskánkkal – és nekünk még a kezünket se kell öblögetni.

A narratíva a bürokrácia rideg közege ellenére lendületes, a szövegkönyv kellőképpen frivol. Wilson pedig olyan provokatív lezserséggel lejmolja körbe az Államok és a fél Közel-Kelet (egymással mindenközben rutinosan acsarkodó) államigazgatásainak legfelsőbb disztribúciós hivatalait, hogy a cselekményre tán akaratlanul is néminemű, bájos abszurditás hangulata telepszik. Nichols azonban még rá is játszik minderre: karcos karakterekkel és a verbális mögött settenkedő, dramaturgiai humorral vezényli le a fanyar (ön)iróniában rendszeresen megmerítkező történetet. Persze, hogy a politikai szatíra oltárán mennyi stilizációnak lett kitéve a valóság, hogy a Kilincselés életben abszolválható-abszolválandó mechanizmusai mennyire korrelálnak a filmben látottakkal, azt nem tudhatom, naivitásomhoz azonban társul annyi cinizmus, hogy komolyabb lelkiismeret furdalás nélkül merjem kijelenteni: a Charlie Wilson háborúi játszi könnyedséggel hihető el.

És noha Nichols egy büdös szót nem szól arról, hogy az afgán mizéria kauzális origójához közelebb van a Jimmy Carterék által suttyomban támogatott mudzsaheddik militáns, kormánydöntögető fészkelődése, mint az arra válaszoló, katonai invázió, a ’89-es szovjet kivonulástól 2001 szeptemberén keresztül egészen napjainkig átívelő, face-to-face konklúziójával mégis szánalmas idézőjelbe ránt minden szöveget, mely egy lapon említi az „amerikai” és a „karitatív” kifejezéseket. E tanulság önmagában is értékelendő – ráadásul szívmelengetően obszcén tálalásnak örvend.

20 komment

Címkék: háborús filmkritika 3csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr63354653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rettentó 2008.02.27. 08:20:10

Utoljára az Amikor a farok csóválja volt ilyen film. Most már meg kell nézni, annyira dícsérik. Sajnos Hollywoodban tíz évente engednek meg maguknak egy ilyen filmet, az önirónia mintha nem lenne túl kelendő arrafelé. Talán a Dr. Strangelove volt az első ilyen önfricskázás, és hát az is klasszikus.
Mondjuk ehhez képest hol van a magyar filmgyártás? Az állam adja a pénzt, így senki sem akar az elmúlt 30 év történelmi eseményeiről filmet csinálni. Szerintem ez a magyar film egyik betegsége...

travis 2008.02.27. 10:57:44

Jót nevettem Julia Roberts azon mondatánál, hogy "nem ő ölte meg Bhuttót!". A pakisztáni elnököt, akinek lányát pont pár hónapja lőtték le.

Nem tudom, valami hiányzott ebből a filmből. De azért voltak jó dumák benne: "Elnök úr, az országukkal érez az egész texasi második választókerület".
:)))

Beyonder 2008.02.27. 13:12:20

Engem csak Julia Roberts tart vissza attól, hogy megnézzem a filmet. Olyan verzió nincs valahol, ahol ki van kockázva a feje?

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2008.02.27. 13:32:46

Julie Roberts helyett walkie talkie? ;)

blabal 2008.02.27. 14:07:42

Julia pixelvödörrel a fején is harap, trust me.

Dr. No 2008.02.27. 14:45:06

Google, első találat: en.wikipedia.org/wiki/Charles_Wilson_(politician) (Fénykép is van!!!) Ebből kiderül, hogy a főszereplő (az igazi) nem Afganisztánban kezdte a komcsiriogatást. Korábban már Nicaraguában is a filmben ábrázolt módszerrel falta a vörösöket, kevesebb sikerrel. Szóval nemcsak a tévériporter fura ruhája keltette fel a figyelmét... Pakisztán pedig havi 30.000 dolcsis lobbista-állással honorálta az események után Mr. Wilson közreműködését a hitetlen hordák kiűzésében. Nálam egyébként Julia Robertssel együtt (!) megütötte a 4 csillagot, pont a könnyedsége és a hősies világmegmentő póz hiánya miatt. Kicsit naiv volt ugyan a vége, hogy ha az amcsik adtak volna pénzt iskolafelújításra, akkor a későbbi események nem úgy alakultak volna, ahogy... (A Támad a Mars jutott eszembe, amikor Jack Nicholson kijelenti az elnöki bunkerben, hogy ha a marslakók inváziója közben is minden nap elviszik a szemetet, akkor megnyugszik a lakosság.) De ez is beleillett. Az afganisztáni háborúról amúgy is kevés a hiteles és hozzáférhető anyag.

Dr. No 2008.02.27. 14:48:55

Bocs, szarul sikerült a belinkelés, a wikis listából az első az emberünk (aki 1933-ban született). A betű szerinti Charlie Wilson fiatalabb és ohioi. P. S. és először nem is a tévében látta igaziból, hanem újságban olvasta!!!!!!!

Köbli Norbert (törölt) 2008.02.27. 14:51:09

négy csillagot megkockáztatnám... valami tényleg hiányzott a filmből.

mike nichols egyébként az egyik legnagyobb kortárs rendező. ezeket a filmjeit minden valamirevaló geekznek látnia kell:

1966 - Nem félünk a farkastól
1967 - Diploma előtt (az egyik kedvenc filmem)
1970 - A 22-es csapdája (talán a legjobb háborúellenes film)
1971 - Testi kapcsolatok (Jack Nicholsonnal, kurvajó mozi)

Itt jön egy kis szünet...

1988 - Biloxi Blues (kiképzős, mintha a Full Metal Jacket vígjáték-változata lenne, de ugyanolyan jó)
1990 - Képeslapok a szakadékből (Carrie Fisher könyvéből, Hollywood-szatíra)
1998 - A nemzet színe-java (Clinton-kampány szatírája, jobb, mint a Wag the Dog)
2004 - Közelebb (én nagyon szerettem, olyan, mint a Testi kapcsolatok)

jó töltögetést...

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2008.02.27. 15:08:54

Rohadjak meg, írok egy Pritivumen kritikát...

I love you Madeleine · http://torrance.freeblog.hu/ 2008.02.27. 15:11:28

Mongyuk a There Will Be Blood cikk helyett...

Oké, megbeszéltük.

travis 2008.02.27. 16:32:40

"Engem csak Julia Roberts tart vissza attól, hogy megnézzem a filmet."
Kábé 15 percet szerepel a filmben összesen.

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2008.02.27. 17:07:40

"Kábé 15 percet szerepel a filmben összesen."

Akkor meg elég nagy pofátlanság a nevével meg a képével reklámozni a filmet (lásd a fenti posztert)...

Beyonder 2008.02.27. 17:27:04

off:

Kedves Vérző olaj fanok!

Legyetek erősek! Bekövetkezett a legrosszabb, amitől tartottunk. Az egy dolog, hogy nem kapta meg az Oscart a film, hogy netszerte kigúnyolják a milkshake-es poént, hogy az IMDB fórumain minden második hozzászólás nettó fika, erre most (pontosabban ma délután) kiderül(t), hogy a geekzre Parraghramma írja a kritikát.

Elnézést kérünk előre is.

virtualdog 2008.02.27. 17:45:19

A fikát nem érdemli meg a film, és valószínűleg a jelenet is szándékosan lett gúnyosan vicces, de akkor is legendary poén, azt a táncot pedig meg kell tanulnom, amit ebben a videóban Day-Lewis eljár (már-már a Félelem és reszketés Las Vegasban-beli, deppi mozgáskulturális magasságokba emelkedik):

There Will Be Milkshakes - spoileres!
www.youtube.com/watch?v=FQAoFlgZy1Q

Egyébként meg pont azért rakta be PTA szerintem, mert erre a jelenetre tuti emlékezni fogunk tíz év múlva is. :) (Persze ehhez a film ereje is kell.)

Beyonder 2008.02.27. 18:19:59

Maga a milkshakes hasonlat azért került bele, mert anno tényleg elhangzott:

The infamous "I drink your milkshake!" is, in part, a real quote. Paul Thomas Anderson found the metaphor in congressional transcripts from the 1920's Teapot Dome scandal, in which New Mexico Republican Senator Albert Fall was convicted of accepting bribes for oil drilling rights to various lands. According to Anderson, "I think it was Albert Fall, who was asked to describe drainage before Congress. And his way of describing it was, 'If you have a milkshake and I have a milkshake, and my straw reaches across the room ...' I'm sure I embellished it and changed it around and made it more Plainview. But Fall used the word milkshake, and I thought it was so great. It was mad to see that word among all this official testimony and terminology - a fucking milkshake. I get so happy every time I hear that word."

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2008.02.27. 19:18:36

Én a Közelebbet is imádom, meg Juliát is, aki nem, az bekaphatja!! :-D

sima 2008.02.27. 22:21:04

inkább ne, mert harap.
ebből lehetne oltás is:
vegye be neked a julia roberts.

lyukrafutó 2008.08.01. 15:32:26

Szerintem jó film volt, bár az oldalt olvasgatva azt kell gondolonom ehhez sem értek igazán. Nekem tetszettek a feszes és párbeszédek az első kb 50 percben. Kétszer néztem meg egymás után, hogy minden poént megértsek. A végéről annyit, hogy nyilván nem kell leegyszerűsíteni arra az 1x1 millió dollárra az amcsik hozzáállását. Sokkal jobb példa amikor az egyik bizottsági tag megszólal kb ilyesmit: beszéltem az Elnökkel és ő kérdezte, hogy ennek az egésznek még nincs vége ott Pakisztánban?

Talented Torrance · http://torrance.freeblog.hu/ 2008.08.01. 16:13:30

Jó film ez, nyugottan odaképzelheted az értékeléshez a negyedik csillagot.
süti beállítások módosítása