Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Ramiz geeknaplója

2008.01.02. 23:33 virtualdog

2013. október

Ed Wood **** - Az első igazán jó Tim Burton-film, amit láttam...
Warm Bodies *** - Pont amit az előzetes alapján vár az ember. De azért "still a better love story than Twillight."
The Adventures of Tintin *** - Csinos film, de a képregények báját nekem nem tudta visszaadni.
Final Cut - Ladies and Gentlemen! ***** - Szórakoztató és elgondolkodtató (műfajteremtő?) stílusbravúr!

2013. szeptember

Who can kill a child? ***** - Hátborzongató, komplex, érzelmileg távolról sem kíméletes film!
Birds **** - Nem Hitchcock legjobbja, de nem rossz. A férfias női és a gyermeklelkű férfikarakter párosa érdekes.
The Beguiled / A tizedes háreme **** - Kosztümös romantikus komédiának indul, de a végére már-már Audition- vagy Szalmakutyák-erősségű, az erősebbik és a szebbik nemet érő osztássá dagad... Hű!
This Is The End * - Mi ez a hígfos? Komolyan, Hollywood!
Riddick (2013) * - Mi ez a fos?
Thief ***** - Cinikus, kiégett, romantikusan lelketlen neo-noir a legkarcosabb fajtából, egyben a legjobb Michael Mann-film talán (bár Az embervadászt is csíptem). James Caan állati!
Alien ***** - Csakúgy, mint a Terminátor esetében, pár éve ebből a film-sorozatból is az első film vált a kedvencemmé a második helyett.
Huszadik század *** - Kicsit időben, érzelmekben, mindenben túl sok, de örülök, hogy megnéztem, és azóta egy csomó sokat idézgetett jelentre ráismerek.
The Outlaw Josey Wales **** - A legviccesebb és legbölcsebb western, amit láttam, rengeteget köpködő 
For A Fistful Of Dollars *****
Deliverance *****

Society **** - Kellemesen beteg és perverz fantasy/horror, ami csak a 80-as években készülhetett el az USA-ban.
Network ***** - Tökéletes! Miért nincs nagyobb füstje? MIÉRT NINCS?!? Money Talk! Kedvenccé avanzsált azonnal. Csúcsjelenet: a fekete forradalmárok tárgyalása a TV-stábbal.
Kelly hősei *****
Chattahoochee *** - Lehetne sokkal jobb film, de a színészek jók! (Gary Oldman, Anthony Hopkins)
The Whistle Blower **** - Nem a legerősebb kémfilm a világon, de egynek jó, Michael Caine-t pedig mindig szívesen nézem bármit csinálni. A berúgás-jelenet hátborzongató!
Prison on Fire - Ringo Lam + Chow Yun Fat = ISTEN
Prometheus ** - Szégyentelen blöffparádé, pedig az első fél órája borzongatóan tökéletes. Hatalmas csalódás, nagy-nagy kár érte! Pedig Ridley Scott-tól túl sok jóra manapság már amúgy sem számít az ember.
Wargames ***** - Lásd eggyel lentebb! Baromira bejött, ráadásul pont jókor néztem (épp most fejeztem be a Ready Player One-t).
The Breakfast Club ***** - Cheesy eighties, full force! Mégis csíptem, nagyon. 80-itiszem van! (Eddig eléggé kimaradt a korszak, egy marék akciófilmet leszámítva...)
Cycle ***Furcsa, full CGI-s Űrodüsszeia-hommage egy maroknyi lelkes magyartól (nagyrészt egyetlen embertől!). Helyenként kifejezetten szép, a történet viszont túl bonyolultan és túl sokat akar mondani, de nincs rá elég patronja.
Killer Joe - Meglepően merész és beteg, pusztulatos, csoffadt neo-noir. Maradandó élmény!
I'm A Cyborg But That's OK (x) - Szégyenszemre nem bírtam végignézni... Máskor bírom a vadóc ázsiai hangnemkeverést, itt sok volt, erőltetett a hangulat, a sztori érdektelen, halálosan idegesítő volt számomra.
Broken City ** - Sablonos és unalmas, Marky Mark szörnyű, Russel Crowe unottan rutinos. A barátnő művész-szexfilmes elvesztése volt az egyetlen izgalmas motívum.
Őrült Stone - Egyszerűen képtelen vagyok megunni a világ legszórakoztatóbb és legnagyobb dumákkal teli B-filmjét.

2011. szeptember - 2012. február

The Church *** - Beteg és némileg inkoherens, de hangulatos Sátán-film, erős Demoni beütéssel. Asia Argento tiniként, viszont még nem is vetkőzik.
Grimm ** - Kifejezetten szomorú, vacak, időpazarlás.
Hudsucker Proxy *** - A Coenes túlstilizáltság és a mese-film elemek számomra kicsit fárasztóak voltak, biztos nem kerül a kedvenc Coenjeim közé.
A némafilmes *** - Élvezetes, de sok benne a kihasználatlan potenciál, épp csak eljátszik a némafilmes keret feszegetésével.
Midnight In Paris ***** - Tudom, hogy nem a legkomolyabb Woody Allen filmek közé tartozik, de nagyon élveztem, egy csomó témában magaménak éreztem a főszereplő karakterét.
Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén ***** - Nagyon kellemes csalódás, eddig ódzkodtam az Almódovar-filmektől. Persze a későbbiek nem is biztos, hogy bejönnének.
Diary Of Bridget Jones **** - Jobb, mint vártam!
High Tension **** - A befejezés kicsit erőltetett, de Aja a felhasznált ordas műfaji közhelyek ellenére valóban végig magasan tartja a feszültséget, egyszer mindenképp érdemes.
Sound Of Noise ***** - Ááá, pár havonta beesik egy-egy különös, szokatlan megoldásokat és történetet használó, relatíve ismeretlen (vagy legalábbis aluldicsért) alkotás, amitől leteszem a hajamat. Most a Sound Of Noise volt az. Zenészeknek kötelező!
Drive (2011) *** - Nem rossz. De tényleg ennyire kell ma örülnünk egy nézhető kriminek?
Cast A Deadly Spell **** - Lovecraft + Film noir + Fred Ward = pure win!
New York Ripper **** - Fulci jobb horrorjai közé tartozik, de azért kell egy kis idő, míg az ember megszokja a Donald kacsa hangú gyilkos gondolatát.
Die Hard ***** - Akárhányszor! Karácsonykor kötelező. :D
Sleuth ***** - Tökéletes. Minden szempontból. Még ilyet!
Die Welle **** - A Das Experiment párja, mindkettő remek. A németek tudnak a legjobban előadni egy realista, szociológiai-politikai tanulságokkal megtűzdelt krimisztorit!
A Hero Never Dies ***** - Igazi "heroic bloodshed" akció-szimfónia, avagy melodráma csak férfiaknak!
Rango **** - Nem tökéletes, de sokkal jobb, mint a legtöbb amerikai animációs film manapság.
Hellraiser **** - Mocskos, amorális, időtálló.
Necronomicon *** - Lovecraft írásának finomságát, pszichotikus belső monológjait és a sejtetést az elkészült adaptációk alapján úgy tűnik, lehetetlen visszaadni filmen. Én azért bírom a 80-as évek hentelős horror-feldolgozásait is. Három rövid sztori egy jegy áráért!
Johnny English 2. ** - Két jó poén...
Attack On The Block *** - Nem rossz, de ismerősök lelkesedése után csalódás volt, az erőltetett és számomra féloldalasan, demagógul bemutatott tanulság miatt nehéz volt szeretni.
Blood Simple ***** - Talán a legjobb Coen!
Revolver * - MIÉRT?!?!?!?!? Ez fájdalmasabb volt, mint a Donnie Darko...
Rolling Thunder ***** - Remek, szikár bosszúfilm a háború feldolgozhatatlanságáról.
Death Wish ***** - Az önbíráskodó am.akc.filmek egyik első (még igen élvezetes) képviselője.
Foxy Brown **** - Sexy, groovy, Foxy!
The Game **** - Egyik kedvenc Michael Douglas filmem. Bár elsőre jobb volt.
Heartless - Sajnos nem tudtam végignézni, fél óra alatt megtelt és kigyulladt az emo-szűrőm.
Amores Perros **** - Sosem bírtam a drámákat, ez a film mégis tetszett.
Judgement In Nuremberg **** - Több, mint 2 óra hosszú, fekete-fehér bírósági film a nácizmusról és a felelősségről? Igen, és nagyon jó!
Taking Sides ***** - Harvey Keitel-lel és Stellan Skarsgard-dal amúgy sem lehet melléfogni, de még a rendezés (Szabó István) és a forgatókönyv is tökéletes.

2011. július-augusztus

Black Belly Of The Tarantula **** - A giallo egy szűkös, maroknyi zseniális film által kitaposott ösvényen haladó, kötelező elemekkel teli szubzsáner. A Black Belly... a munkáját utáló, nem éppen bátor és elszánt rendőr karakterével visz érdekességet a szokásos whodunit? történetbe. A tipikus furcsa, állatneves filmcím pedig legalább egy snitt erejéig meg van magyarázva! :)
Team America: World Police *** - Ahhoz képest, hogy a South Park alkotói csinálták, helyenként egész vicces.
Tágra zárt szemek **** - Akkor most Illuminati vagy nem Illuminati? Összeesküvés-elmélet-szimbólum-katalógus Kubrick módra! Tom Cruise és Nicole Kidman is idegesítő, önimádó sztárok, de ez a szerep remek nekik! Ez az igazi Kubrick-búcsú, nem a Spielberg által elbaszott Mesterséges intelligencia.
Dagon *** - Messze nem tökéletes, mégis az egyik kedvenc Lovecraft-adaptációm.
Szalmakutyák ***** - Ijesztően jó film, többedszerre is végigborzongat.
Kocka *** - A sztori kissé logikátlan, nem elég bátor (nem mer kiállni a tisztán szimbolikus, "misztikus" magyarázat mellett, de nem kerekít semmilyen más értelmes okot sem), és a kissé erőltetett párbeszédek nem segítik a közepes tehetségű színészek dolgát. De maga az alapötlet, a környezet annyira ijesztő, hogy mégis megérte megnézni, felkavart (like it should!).
The Wire (Season 1.) ***** - Pont olyan jó, mint amilyennek mondták: remek karakterek, realista és ily módon szükségszerűképpen cinikus fordulatok, kellő mennyiségű humor.

március-június

  • A Scanner Darkly ***** - Már a bogaras nyitójelenettől készen voltam, aztán jöttek azok az agycsavaró párbeszédek, a végtelen tükörpárt idéző történet és maga a folyton izgő-mozgó, mindig csak hasonlító és nem pontosan leíró képi világ... Hát, a végére majdnem becsavarodtam, és még rovarokat is elkezdtem hallucinálni. Aztán kiderült, hogy a szúnyogok legalább igaziak voltak (ám igen halkak).
  • Female Prisoner 701: Scorpion *** - Van benne néhány remek jelenet, és díjazom a rengeteg cicit meg a varázslatos zenéket is, de sokkal összerakottabb - vagy legalábbis ötletekkel telibb - exploitation filmeket is láttam már ebből a korszakból.
  • Pop, csajok, satöbbi / High Fidelity ***** - Ahogy öregszem, egyre jobban szeretem, pedig elsőre is bejött. Ugye, hogy lehet olyan romantikus témájú filmet csinálni, amit a férfiak is meg tudnak nézni?


február

  • Santa Sangre *****
  • Serenity ****
  • Vissza a jövőbe 1-3.

2011. január

Bring Me The Head Of Alfredo Garcia - Még mindig sötét, kilátástalan és cinikus film, igazi lehozó, Tarantino sokat tanult Peckinpah-tól, de sosem tudna ilyen erős anyagot létrehozni.
City Of Lost Children **** - Kaotikus, sok szálon futó (egy fontosabb nincs is lezárva), hullanak a szereplők és kevés dolgot lehet előre megtippelni... egyszóval nagyon bejött! Olyan, mint az Amélie, csak fosatós rendesen, de tényleg. Most már kénytelen leszek megnézni az ezer éve leszedett, felsoroltaknál régebbi Jean-Pierre Jeunet kultfilmet, a Delicatessen-t.

2010. december

Catfish ****
Szalmakutyák *****
Black Swan *****
Four Lions ***** - Geci leszek, de ilyet odaát nem tudnak! Angol-francia éjfekete 

november

  • Harry Potter 7/1. *** - Nem rossz, nem jó. A nyitójelenet odavág, de aztán szörnyen vontatottá válik. Még a romantikát bírtam benne a legjobban, ez milyen már? :D
  • Harry Potter 6. *** - Nem rossz, nem jó.
  • Technotise: Edit & Me **** - Tisztességes cyberpunk animációs film Szerbiából a GitS nyomdokain, mely a pénz hiányát kreativitással, az eredetiséget pedig hamisíthatatlan k-európai hangulattal pótolja. Ilyet mi is!
  • City Of Violence *** - Charles Bronson és szőke cica meztelenkedése ide vagy oda, ez a gyengébb és kiszámíthatóbb polizieschi filmek egyike, a záró liftes jelenet viszont egyenesen zseniális!

október

  • Crank 2 *** - Nekem épp elég komolytalan volt az első rész, a folytatásnak már semmi méltósága sincs, a poénok is erőltetettek. Ez a film egy igazi ribanc.
  • Tommy *** - A The Who kattant rockoperája. Sztori gyenge, sztárparádé, nulla kohézió. Good trip, bad trip.
  • The Player (r.: Robert Altman) ***** - Sűrű, gyilkosan vicces, aprólékosan megrendezett krimi-szatíra az embertelen hollywoodi filmiparról. Beyonder, 1000 db hála a tippért!
  • Inglorious Basterds (USA, r.: Qunetin Tarantino, 2009) *** - Aprólékosan vontatott, ahol mennie kéne (nem nő ám mindig a feszültség, csak mert nem történik semmi!), és durván elnagyolt, ahol ki kellett volna dolgozni. QT-nek egyre rosszabbat tesz, hogy bármit csinál, agyondicsérik... 

 

szeptember

  • Symbol (japán, 2009) ***** - Ázsiafilm-kedvelő jóbarátom szerint a tavalyi év legjobb filmje, és én is csak a Fantastic Mr Fox miatt haboznék ezt állítani. Mindenkinek tiszta szívvel ajánlom! Gondolkodós, szürreális, filozófikus komédia.
  • Office Space (í. & r.: Mike Judge) ***** - Zseniális szatíra a kedvenc amerikai komédia-írómtól - hál' istennek van annyira groteszk és maró, mint a The Office (UK) sorozat a kedvenc angol komédia-írómtól/színészemtől. :)
  • American Nightmare *** - Rövid, de velős (haha) doksi az amerikai horrorfilmekről és a nagy fellendüléseket, megunhatatlan klasszikusokat megelőző nemzeti traumákról. A nyilatkozó beszélő fejek miatt megéri - (majdnem) mindenki itt van, aki számít, ahogy mondani szokás.
  • It Might Get Loud (francia-olasz, 2010) **** - Miért imádjuk az elektromos gitárt? Jimmy Page, The Edge és Jack White elmondja. Illetve lejátssza. Érdeklődőknek többször nézős lesz, azt garantálom!
  • A belső kör (francia-olasz, 2010) **** - Egyszerű, tisztességes rendőr-gengszter krimi - se több, se kevesebb. De nekem manapság ennyi is bőven elég. :D
  • Minority Report *** - Iszonyat gáz látványvilágú (mire vették ezt, WC-papírra? és ki világosította?), TV film-hangulatú elkoptatott sci-fi gyenge poénokkal és Tom Cruise-zal. PKD-et továbbra sem sikerül tisztességesen filmre vinni a legtöbbeknek, hiába szól erről az amerikai sci-fi immár legalább egy évtizede...
  • Inception **** - Jól indul, van benne pár tökös rész (csapat-toborzás), de túlságosan el van nyújtva, egyáltalán nem eredeti (nagy része az eleve összelopott Mátrix direkt nyúlása, DiCaprio pedig karakterestül-arckifejezésestül a Viharszigetből lett átcopypaste-elve) - és természetesen nem ér fel a hype-hoz. (Igaz, soha semmi sem teszi.) Ja, és még mindezzel együtt is ez a legjobb PKD-film az utóbbi időkből - még ha nem is ő írta az alapanyagot. :D
  • The Cynic, The Fist And The Rat **** - Átlagos (= igen szórakoztató) polizieschi, remek zenével és a mindig brilliáns Tomas Millian-nel, Maurizio Merli-vel és John Saxon-nal. Micsoda évtized volt!...
     

július-augusztus

  • The Expendables **** - Stallone és Rourke arca ijesztően szét van esve, és kicsit sokat fényezik egymást a színészek, de a film TÖKÖS!!! :D
  • Stingray Sam **** - Nem annyira jó, mint az American Astronaut (túl szájbarágott), de izgalmasan tágítgatja McAbee varázslatos univerzumát.
  • RoboCop **** - Remekmű a 80-as évekből.
  • The Simpsons - The Movie **** - Sokkal jobb, mint vártam.
  • The Limits Of Control *** - Jarmusch is kezd talajt veszteni és belecsavarodni a saját stílusába, bár lassabban, mint Lynch (és Christopher Doyle is nagyon rosszat tett a filmnek). De legalább volt benne egy egyszerre édes és kurvásan dögös szemüveges csaj, aki minden jelenetében meztelen.
  • Don't Look Now ** - Kultikus pszicho-thrillerként ajánlott 70-es évekbeli film, mely leginkább lassú cselekményével, unalmas fordulataival és gyenge színészi játékával sokkolt. (Az Antichrist-nél még így is jobban nyúl az elvesztett gyermek okozta trauma témájához.) Azért az utolsó jelenet ütős, főleg (CENSORED FOR SPOILER)-fanoknak.
     

június

  • Rémálom az Elm utcában **** - Nagy lemaradásom volt, és jobban tetszett, mint számítottam rá: bár van pár teljesen érthetetlen és kínos momentum, jó ötletekből sincs hiány, Freddy pedig remekül eltalált, teljesen beteg figura.
  • Wild At Heart **** - Inkább furcsa, mint jó, de mindenképpen emlékezetes film. Vicces volt megnézni a kommentárokat, mindegyik így szólt: "Lynch az isten, bár nem értettem sose, hogy mit miért." Ha nem olvastam volna a könyvet, akkor azért jobban tetszett volna, ehhez a sztorihoz nekem a stílusbeli szikárság passzolna, Lynch meg teliszórta az egészet csodabogarakkal, akikkel aztán nem is kezd semmit. De a két főszereplő és karakterük zseniális lett.
  • Leningrad Cowboys Menni Amerika **** - Aki Kaurismäki no-budget ökörködése az Egyesült Államokban, Jarmusch szívesség-szereplésével és kölcsön-kocsijával, az elborult L.C. banda szereplésével.
  • Shaun Of The Dead ***** - Hibátlan, megunhatatlan top 10-es.
  • Village Of The Damned (USA, 1995, r.: John Carpenter) - Nem tökéletes, de jobb, mint vártam - határozottan nézhető, néhány igen jó ötlettel.

 

március - május

  • The Road **** - Erősen gyomormegfekvős darab, de a kelleténél leheletnyivel mégis kiszámítottabb, hatásvadászabb, logikátlanabb.
  • Braindead ** - Azt hittem, ez egy jó film, pedig szar.
  • Igazából szerelem ***** - Hát ez tényleg imádnivaló film... :)
  • A nagy Lebowski ***** - Még mindig imádom.
  • Arizonai ördögfióka *** - Megnéztem még egyszer, hátha tévedtem elsőre, de szerintem sajnos még mindig az egyik legrosszabb Coen film, nem tudtam ráállni erre az idegesítő családi vígjáték-stílus(paródiá)ra.
  • Zombie Striptease * - Szar volt nagyon, talán az egyetlen értékelhető ötlet az állkapocs híján harapni képtelen zombi volt, bár ebben sem vagyok biztos, hogy ők találták ki. A műmellek és a poénok meg végig szánalmasak voltak.
  • Alice in Wonderland XXX :D
  • A titánok harca (2010) **
  • Egek ura (2010) *** - Uncsi.
  • Viharsziget (2010) *** - Uncsi.
  • Farkasember (2010) *** - Uncsi.

 

február

  • Hanyatt-homlok (1984, r.: Révész György) ***** - Új kedvenc magyar filmem van, avagy milyen film sülne ki abból, ha a Monty Python, Sabu, Terry Gilliam és Örkény összeülnének egy LSD-trip-re és közben megírnák a magyar Brazilt. Másfél órányi szürreális, nyomasztó és halálosan vicces rémálom-bohózat az egyik önkényuralomból a másik vödörbe botladozó Magyarországról.
  • Rocky Horror Picture Show ***
  • The Tournament *** - Egynek jó volt, bár az amúgy is kiszámítaható befejezést szörnyen elnyújtották.
  • Shoot 'Em Up! ***** - Másodszorra is remek, főleg társaságban.
     

január

  • The Imaginarium Of Dr Parnassus (2009, r.: Terry Gilliam) **** - Tömény Gilliam-humor kész színészparádéval és agyament látványvilágokkal - de az etalont, a Brazilt nem ugorja meg. A Sátán meg a legjobb fej a filmben, mi van itt?! (Imádom Tom Waits-et amúgy, úgyhogy nem panaszképpen mondtam...)
  • Giallo (2009, r.: Dario Argento) *** - Egészen nézhető, de az aranykorhoz képest tökéletesen fantáziátlan ön-kópia a műfaj összes ismertetőjegyével. A Terza Madre-nél sokkal giallóbb! Adrian Brody meg jól adja a nyomozót.
  • Children Of Men ***** - Baszott jó, angolosan lehangoló poszt-ap realizmus. Hogy is mondta Miike? "Even wolves do not prey each other, but humans will eat each other alive..." Ilyennek kellett volna lenni a 28 ...-cal később filmeknek is. (Ilyenek is akartak lenni.)
  • How To Lose A Guy In 10 Day? * - Az a fajta film, amit csakis egy nő miatt néz meg az ember, de még úgy is többször megbánja a játékidő alatt.

 

2009

diciembre

  • District 9 ***** - Okos. Sci-fi. Akinek ez a két ok nem elég, annak még mindig ott van az Office-os, tömény, kegyetlen jellemkomikum a főszereplő remek karakterében. Hip-hip-hurrá, hogy a rendező nem tudta megcsinálni a Halo-filmet a terv szerint!
  • Vadító szép napok ***** - Talán kedvenc Wong Kar-Wai filmem. És ha meleg lennék, Leslie Cheung-ba lennék szerelmes... :D
  • Cowboy Bebop ***** - Legjobb anime sorozat.
  • István a király *** - Vicces Superstar-nyúlás bénább zenékkel. Deák Bill és Nagy Feró rulez - éljenek a rockerek!
  • Santa's Slay **** - My favourite guilty pleasure for Christmas...
  • Slumdog Millionaire ***** - Tökéletes. (Megkönnyeztem... de psszt!)

november

  • Arrested Development S3 ***** - A végére belehúzott a sorozat. Imádom!
  • Hail! Hail! Rock and roll ***** - Remek film a 20. század egyik legjelentősebb zenészéről, akinek neve egybeforrt a rock 'n' roll-lal. Featuring: Bo Diddley, Little Richard, Keith Richards és Eric Clapton! Tanulság: nobody can sing & rock like those black dudes back then.
  • Rolling Stones - Let's Spend The Night Together **** - Éjszakába nyúló koncert remek, ám szerencsés módon szigorú pórázon tartott művészi ötletekkel és nagyon gázosan öltözködő Stones-szal.
  • Twillight - New Moon *** - Kissé következetlen történetvezetés és több szenvelgés, de vannak "teenage werewolf"-ok (viva los Cramps, hehe) és pár jó poén.
  • Masters Of The Universe *** - 80% Star Wars, 20% Conan. Pofátlan nyúlás az egész, de legalább szórakoztató! És meglepő, de még csak nem is Törökországban készült, ahogy P. Ramma oly találóan megjegyezte.
  • Twillight *** - A legtöbb jelenet arcpirítóan átlátszó hatásmechanizmussal rendelkezik, és a gyalogkakukk módjára sprintelő vámpírokon nagyot röhögtem (Kung Fu Hustle, anyone?), de mégis egész szórakoztató volt, a Harry Potter filmeknél pölö jobban lekötött. (A gyöngyházfényű bőr azért túlzás volt, legalább ott bevállaltak volna valami undorítóságot!...)
  • Interstate 60 ***** - Shit is addictive... nem bírom megunni! :D
  • Arrested Development S2 **** - Jumping the shark, Star Wars Kid reference... Oké, poén, meg aktuális popkult, meg minden, de azért fárad a cucc. Ezek a jelenetek a netre kirakva viccesek, de a sorozat ütősebb volt, mikor komolyabban vette a történetet. Azért még így is veri a 30 Rockot meg a How I Met Your Mother-t: a humora sokkal intelligensebb, nem megy át szingli-életmód védőbeszédbe (amitől lassan herótot kapok mán).
  • Zombieland *** - Az ilyen "fiatal csávó csajozni próbál" filmeket nem bírom, és a két csaj szereplő nagyon idegesítő volt, de az első 10 perc, Bill Murray és a vidámparkos vizuális poénok megérte. Azért a Shaun-hoz hasonlítani nagyon sértő "A Legjobb Zombikomédia Ever" cím koronázott királyával szemben...

október

  • From Beyond (r.: Stuart Gordon) *** - A Re-Animator sokkal összeszedettebb és viccesebb, de ez is kellemes guilty pleasure volt. Ne a barátnőddel nézd meg! :D
  • The King of Comedy (1982) ***** - Scorsese és DeNiro: tuti páros. Kicsit lassan indul, de megéri, mert a vége így érvényesül igazán. Az az utolsó 5-10 perc!...
  • Interstate 60: Episodes of the Road (2002) ***** - Igazi meglepetés-film! Azért is, mert sose hallottam róla, pedig remek, és azért is, mert sosem lehet megtippelni a következő 5 percet. Hatalmas figurák vannak benne!

szeptember

  • A szamuráj (1967, r.: Jean-Pierre Melville) ***** - Melville rulez, Alain Deloin-nak meg olyan arca, olyan nézése, olyan acélkék szeme és olyan hideg pillantása van, hogy az beszarás. Ez a fajta férfitípus számomra macsóbb és keményebb, mint a kigyúrt akciósztárok vagy bármi más. (Keményebb, mint The Rock és Chuck Norris együttvéve!)
  • Wall-E **** - Nyálasabb és didaktikusabb, mint számítottam (mindenki rajongott érte), de az első felének unalma után már egészen lekötött.
  • Antichrist ** -  Ez... nagyon nem én. Defoe viszont remek színész.
  • Thiefs and robbers *** - Bud Spencer-Terence Hill vígjáték, Terence Hill szerepében az önfeledten ökörködő zseniális poliziesco-sztár Tomas Milliannel. Egyszer nézhető, mert az alaphelyzet ismerős és jól bevált, de a filmnek mégsincs húzása.
  • The Big Bang Theory S2 *** - Ugyan kicsit lenézi a saját potenciális rajongói táborát (célközönségét?), és a tudomány-geekeket szociopata robotoknak mutatja be, azért erre a sorozatra is rá lehet akadni. Egyszer.
  • Arrested Development S1 ***** - Ez az, amilyen közel az amerikaiak el tudnak jutni az angol humor abszurditásáig, tele hasfalrepesztően kínos helyzetekkel és a valószerűtlenség határait feszegető, de azt át nem lépő karakterekkel. A kult státusz garantált.
  • Dr Horrible's Sing-Along Blog ***** - Minél többedszerre látod, annál lenyűgözőbb... Legalább 5-6-szor megnéztem, azaz jóval kevesebbszer, mint Parraghramma, és ő meg töredékeszer annak, ahányszor Santito látta. All Geekz hail Dr Horrible! :D

     

augusztus

  • Calibro 70 *** - Szórakoztató olasz pastiche/paródia a policiesco-nak.
  • Sleepy Hollow *** - Kár, hogy Burton mindig mindent vadul idézőjelek közé tesz: ebből egész jó kis horror (avagy Vidocq-szerű nyomozós krimi-thriller) lehetett volna, ha nem komolytalankodja el végig szándékosan.
  • Big Bang Theory S1 *** - Nem elég "nerd"! Mert ugye mégiscsak el kell tudni adni a nagyközönségnek is...
  • Másnaposok / The Hangover **** - Szórakoztató, ráadásul bőven merít a Félelem és reszketéstől is, ami nagy kedvenc! Az alapszitu meg gondolom mindenkinek ismerős... :D


július

  • Angyalszív ***** - Másodszorra is végigborzongtam a végjátékot... remek film!
  • Madagaszkár *** - A pingvineknek azért voltak jó poénjaik.
  • Hihetetlen család **** - Az egyik legnézhetőbb az animációs családi filmek között.
  • Shrek 2. ** - Ezen mit esznek az emberek?!...


június

  • Cry-Baby (1990) *** - Giccs, de nem nézhetetlen, és néhol egész vicces...
  • Violent Naples **** - Kicsit csapongó és nincs igazi története, de Merli nagy arc, a zenéje telitalálat és tele van méltán legendás jelenetekkel.
  • 12 oz Mouse ***** - Zseniális!

május

  • The Graduate ***** - Remek, fordulatos film ötletes vizuális megoldásokkal.
  • Rise Of The Footsoldier **** - Anglia egy kibaszott durva hely lehet...
  • Fanboys <3 - Tömény geek szórakozás millió Star Wars-utalással és vicces kameókkal... Beleremeg az ember szíve!!! :D
  • Fur TV ***** - Kihagyhatatlan!
  • Blade Runner ***** - Századszorra is meghat és mindig találok benne valami apróságot... mestermű.


április

  • Super Size Me **** - továbbra sem szeretem a műfajt, de a film geci durva, főleg ha láttad testközelből ezt odakint...
  • Keoma ****


március
 

  • Johnny Mnemonic *** - Nagyrészt csupán egy gyenge Gibson-feldolgozás (= '80-as évek akciófilm-hangulata), a net viszont pöpec, és Udo Kiernek meg Kitanonak is örültem.
  • Flight Of The Conchords S1 ****
  • Carnivale S1 ****
  • The Office (UK) S1 *****
  • 30 Rock S1, S2 ****
  • Punisher - War Zone ***
  • Barbarella ***
  • 28 héttel később ****
  • Gran Torino ***** - Kiváló! Húsz évvel fiatalabb emberek, mint Eastwood, érzelgős létösszegző filmeket csinálnak, ő meg egy olyan tökös és humoros filmet tesz le az asztalra - aminek még szíve is van! -, hogy el sem hiszem... Hatalmas riszpekt!
  • Bug (William Friedkin) *** - Egy Masters Of Horrors vagy egy X-akták epizódnak elment volna...
  • The Proposition **** - A Jesse James meggyilkolása... és a profi, komor anti-westernek (Nem vénnek való vidék, Melquiades Estrada három temetése) között félúton. Minden szempontból.
  • The Three Burials Of Melquiades Estrada ***** - Szép és bámulatos önmérséklettel rendelkező film, groteszk és mégis igazi, őszinte drámával: az Ádám almái méltó párja számomra. Tommy Lee Jones meg csupa brutál jó filmet csinál öregkorára... Vajon az Elah völgyében is van ilyen jó?
  • Let's Scare Jessica To Death **** - Hangulatos pszichofilm néhány erős jelenettel (az a záró képsor!), varázslatosan elborult motoszkáló zenével és trükkös címmel.
  • Evil Dead 3 **** - Annyira nem tömör gyönyör, mint a 2. rész, de azért akad benne pár klasszis jelenet... Bruce Campbell meg állati! :D
  • The Abominable Dr Phibes **** - Óh, azok az őrült '70-es évek!...

 

február

  • Mr Majestyk ***** - A forgatókönyvírás egyik alaptételét igazoló szórakoztató film: ha elég jól kitalálsz néhány karaktert, ők majd megírják a sztorit maguk köré!
  • Female Vampire (francia, 1973, r.: Jess Franco) **** - Őszinte vallomás a női test iránti férfiúi rajongásról, Jess Franco tollából, Lina Romey-re hangszerelve. Teli van amatőr (eurotrash hangulatot árasztó) filmrendezői fogásokkal, mégis szerethető, a férfi-női viszony fájóan őszinte parabolája pedig igen elegáns! De hát éppen ezt szeretjük - a ciciken kívül - ilyen filmekben (Faster Pussycat), nem igaz?
  • The Wrestler ***** - A dráma nem az én műfajom, de ez egy közel tökéletes film. Ideje bepótolnom Mickey Rourke filmjeit!
  • Csúfak és gonoszak **** - Furcsa film, nagyon szokatlan. Nagyokat nevettem rajta, de valahogy nem felhőtlenül. Nyomasztó, groteszk görbe tükör. Óh, Itália és azok a mocskos '70-es évek!...
  • Domino **
  • 101 Reykjavík *****
  • Félelem és reszketés Las Vegasban *****
  • Blöff *****

 

január

  • Felon (2008) ***** - A Taken-hez hasonlóan a tavalyi év egyik titkos remeke: egyszerű, tökös, de nagyon hatásos zsánerfilm. Ha korábban látom, helyet szorítok neki a listámon! Még Val Kilmer karaktere is tetszett, pedig a Dr Moreau... és a szégyenletes Angyal-remake óta rühellem a faszit.
  • Night Of The Living Jews (2008) *** - Oltári nagy trash. Rövid, egyszer elmegy.

     

2008

december 

  • The Long Good Friday (1980) *****
  • Őrült Stone, avagy 2008, a Patkány éve ***** - Kedvencem.
  • Phenomena (r.: Dario Argento) ***** - Keveset vártam, sokat kaptam. Fordulatos és szépen fényképezett giallo, és bár a természetfeletti(? - ha a rovarok csinálják, miért lenne természetfeletti?) szál nélkül is megállna, mégis minden a helyén van, koherens egész a végeredmény. És mindehhez jön az európai horror remekműveit idéző gonosz, kegyetlen finálé...
  • Kairo (r.: Kiyoshi Kurosawa) **** - Másodjára kisebbet üt a pszichikai horror a lassú tempó és a sok magyarázat miatt, de a zárlat, a borzongatóan gyönyörű egzisztencialista magány-szimfónia újra letaglózott.
  • Boot Hill / Akik csizmában halnak meg (1969) ****
  • Dead Leaves *** - Iszonyatosan őrült animációs film, sziporkázik az ötletekkel és remek képi humora van, de nekem túlságosan is elborult és a sztorija is elég erőltetetten agyament...
  • Resident Evil Degeneration (2008) - Nem tudtam végignézni, játék filmen, csak nem lehet belenyúlni - idegesítő. Hozzáteszem, nem vagyok RE-fan.
  • Tokyo Gore Police (2008) x - Totális, végletes, undorító és mégis szórakoztató trash. Alapvetően tetszett, valahogy mégsem szeretném, ha trend lenne belőle...
  • Serpico (r.: Sidney Lumet) ***** - Kiváló film, végig feszült és Al Pachino is remekel. Érdekes, hogy mennyivel ütősebbek, hatásosabbak az ebből a korszakból származó kiegyensúlyozott, mértékletes, életszagú művek, mint a mai, túlzásokba eső képregényes sztorik.

<p

91 komment

Címkék: napló

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr80282676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

I love you Madeleine · http://torrance.freeblog.hu/ 2008.01.06. 18:26:24

A sorozatok így egybe, vagy eccerűen feltüntetéskor érsz a végére?

virtualdog 2008.01.06. 18:34:53

Miután pár részt megnéztem, már fel fogom tüntetni, mert nem mindig nézem őket végig (időhiány miatt is meg mert a legtöbbet megunom). De ez a kettő idáig elég jó.

A My Name Is Earl a legnagyobb lazaság, ami mostanában készült, számomra egy az egyben a Beavis And Butthead (örök, sírig tartó szívszerelmem: egyszerre iszonyú röhejes és tahó és nagyon-nagyon okos) filmes (sorozatos) megfelelője. Azt esténként fogyasztom, pihenésnek.

A Pushing Daisies meg egy "sorozat-Amélie", most áll a kilencedik epizódnál a sztrájk miatt, odáig láttam. Egy cikket szeretnék írni róla, mert érdekes darab, de számomra nem (5*)-os.

Beyonder 2008.01.06. 21:34:54

Ejnye, már megint megszaladt a klaviatúrád... :) A My Name Is Earl szórakoztató baromság, de 5 csillagot nem érdemel.

virtualdog 2008.01.06. 23:31:45

Talán nem, de azért néha szabad elfogultnak lenni, ugye? :) Komolyra fordítva: kategóriájában tökéletes, részleteiben pedig nagyon árulkodó az amerikai néplélekről, és ez nekem elég (volt) öt csillagra. Meg talán sorozatok esetében lágyszívűbb az ember, az mégsem annyira régi és vérre menő téma, mint a film.

virtualdog 2008.01.22. 16:35:04

Na jó, meggondoltam, egy csillagot lecsippentettem belőle. :) Amúgy sajnálom, hogy úgy tűnik, mintha mindent felpontoznék (a filmeket is), de hát mostanában tényleg csupa jót láttam. :D

xyzdg1981 2008.02.06. 20:17:24

a Türkish Star Warsról írjál lécci :D

virtualdog 2008.02.06. 21:01:34

Oké, hamarosan sort kerítek erre a kult klasszikusra. :)

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2008.02.11. 09:47:26

shield s5 5 csillag? akkor mennyi az s1 és a s2??? :-D

virtualdog 2008.02.11. 15:34:40

Shield S1, S2 is öt csillag, S3 és S4 kevesebb talán. :) De ha a PD meg az Earl négy, akkor ez öt. :D (Azért a sorozatokat máshogy pontozza az ember, mert kevés az igazán igényes, komoly szándékú köztük - nyilván sokkal inkább kiszolgálni igyekszenek a közízlést.)

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2008.02.11. 15:42:00

nálam S1, S2 5*, a többi 4*, habár nagyon nem kedves a szívemnek amifelé a sorozat tart...
de tudom, ez itt offtopic! :-D

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2008.03.01. 11:33:50

Ramíz, csak szólok, hogy a blood-nál lehagytál egy csillagot, légszí javítsd! :-D

virtualdog 2008.03.05. 17:20:30

rapidshare.de/files/38750835/Residents.zip.html
Ajándék azoknak, akik néha benéznek ide... :D Három csodálatos szám.

louisgara 2008.04.06. 13:26:03

Hú, a Meteo-t már egy jópár hónapja keresem mindenhol, mióta láttam belőle egy rövid részletet. Egyszerűen ötletem sincs honnan szerezzem be.

Beyonder 2008.04.06. 13:36:56

Na, mondtam, hogy a Crank jó, vagy nem mondtam? :)

xyzdg1981 2008.05.08. 18:55:09

A Becsavarfej tényleg jó cucc, igaz nekem tszomichban van meg de űber
(ja, és kösz a Residentset :) )

Chavez 2008.05.16. 14:38:46

Ramiz, ne komolytalankoggyá!!!

virtualdog 2008.05.19. 15:25:37

Bárcsak tudnám, miről beszélsz... :D

Beyonder 2008.05.28. 11:57:12

Chavez, egy apró infó: Ramiz enyhén -khm- illuminált állapotban szokta szerkeszteni a cuccnaplóját. Tudom, mert személyesen is tanúja voltam egyszer. :)

virtualdog 2008.05.28. 12:37:56

Az nem mindig úgy történik azért... :) Csak igyekszem feldobni az unalmas listahangulatot, no meg ellensúlyozni azt, hogy nem mindenki szerkesztgeti szorgalmasan a cuccnaplóját... :D

Chavez 2008.05.28. 12:53:45

Én is csak a felét írom be annak, amit látok. Mert hát vannak olyanok, amiket a nyilvánosság előtt nem merek felvállalni. :)

virtualdog 2008.05.28. 13:01:38

Ugyan, geekek vagyunk, nincs mit szégyellni... ugye? :D

xyzdg1981 2008.06.02. 20:04:19

hát igen, Pimpinkin nekem is szívem csücske... :)

virtualdog 2008.08.04. 11:16:53

Jól van, jól van, lehúztam ötre, hogy beférjen a hivatalos keretek közé. De a friss élmény hatására, első megnézésre, éjjel egykor, részegen megbocsájtható a hat csillag, ugye? Legalább ezen film esetében? :D

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2008.08.04. 11:27:47

te részegen tudsz filmeket értékelni???
vagy csak úgy tudsz?? :-P

virtualdog 2008.08.04. 12:51:57

Hat csillagra csak úgy. :D

namhanman · http://namhanman.blog.hu 2008.08.19. 03:52:27

Marky Mark az, nem Mark Markie;)
Brutáldemó: www.youtube.com/watch?v=UnzgNAzquCw

Beyonder 2008.09.04. 03:02:08

A Hellboy2-t nagyon benézted. Ha nem is tetszett, ennyire azért túlzás lehúzni. Tudomásul kellett volna venned már előtte, hogy ez elsősorban Del Toro film és csak utána adaptáció. Túl elfogult vagy / voltál a képregénnyel szemben, azt gyanítom. A Man in Black meg hogy kerül egy mondatba ezzel a filmmel?? Vicces lenne, ha pont Del Torónak kéne nyúlnia onnan, van a csávónak fantáziája bőven, nincs rászorulva erre.

Parraghramma. · http://torrance.freeblog.hu/ 2008.09.04. 08:33:27

Baszki, te 1/2re értesz dolgokat. Nem azzal van a gond, hogy egy tökéletesen unalmas sztorira aggatja a deltorós, valóban kreatív kreatúrákat, hanem hogy - bár valóban ez adja a cucc minőségét - a deltorósság itt ki is merül. A Helbojkettő hijába annyira kibaszott szép díszlet (film? sicc), hogy na, ha az egésznek a hangneme olyan ordenárén hálivúd, hogy az innenső fal adja a harmadikat. Igen, bizony, MIB, meg Dzsedikámbekk - tematikailag, de a zigazi baj az affektáns, sűrűszirupos, liffedt emódrámával van, és mivel én csendlör és récsel (meg a dévidsvimmer, na bazmeg, azt ütném naphosszat negyvenes zártszelvénnyel) esti regnálásakor - még a keddszerdai bajnokok ligáját megelőzően is!!! - eltájolom a viaszatháromról a tévét (nekirepül egy légy a távkapcsolónak, vagy bármi, én nem kockáztatok!), a film alatt komoly tüneteket produkált a szépérzékem.

Ha az egész merő vicc (mármint, a "film"), akkor nem szó'tam.

És engedtessék már meg Ramiznak, hogy nem producerként nézi a filmeket.

bakfitty · http://ismerosvalahonnan.blog.hu 2008.09.04. 10:09:34

a shaftben az a zseniális, amikor a digó besétál az étterembe "I'm looking for a nigger named John Shaft" és akkor érzed, hogy Roundtree kiskanállal fogja kivakarni a faszi szívét.

virtualdog 2008.09.04. 12:52:18

Lehet, hogy elfogult voltam, de kifejezetten kínos élmény volt nézni, ezért úgy döntöttem, érzéseimet követve őszintén pontozok. Nemcsak adaptációnak gyenge a film, hanem Del Toro alkotásnak is! Hol van a Faunban rejlő, elszabadult fantáziálgatásra alkalmat adó magyarázat? Hol az erős, tömött script?

A Man In Black és ezernyi más áthallás (még a Mononoke Hime is fájt...) pedig éppen azért zavart, mert a csávónak szerintem is van fantáziája bőven... (Csak az egyetlen Halál Angyalából egy korrekt horrorfilmet össze lehetne hozni... csak a piactérből egy vicces fantasy-t... épkézláb sztorival és rendezéssel.)

vittorio 2008.09.08. 15:02:46

Nagyonjó ötletnek tartom, hogy nemcsak csillagozol. Nagyon kell az a pár szó utána. Így teljes a kép.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2008.10.01. 20:39:07

S.P.L. 5 csillag??
Jól van Ramiz fiam, leülhetsz...:-D

vittorio 2008.10.03. 08:37:29

Na, látom elindultál (európa felé) a lejtőn.
Azt tudnod kell, hogy most már nincs visszaút! :)
Isten hozott a Pokolban!

wurlitzervili 2008.10.03. 12:22:54

Ramiz, egy aranybánya bejáratánál állsz :) Ha megengedsz egy javaslatot, Lenzitől a Rome armed to the teeth legyen a következő. Egyébként meg jó kutakodást!

virtualdog 2008.10.03. 13:37:50

Oké, köszi! Minden tippet szívesen fogadok! :)Ja és előre is (meg az eddigiekért is) köszönet Wostrynak és vittorionak, akik meglöktek a lejtő tetején. :D

wurlitzervili 2008.10.03. 16:12:18

Nekem az avmaniacs és a lovelockandload fórumai sokat segítettek az érdemes eurocult címek utáni vadászatomban. (Most, egy Elio Petri által rendezett olasz pszicho-thrillerszerűség, a Quiet place in the country angolnyelvű verziója a legnagyobb álmom.)

virtualdog 2008.10.03. 18:20:29

Csekkolom! De igazából nem is a címekkel van bajom, hanem a beszerzéssel... :)

Chavez 2008.10.14. 21:16:25

Ramiz, te képtelen vagy elszakadni ettől a "kikacsintás"-tól! :D

virtualdog 2008.10.14. 21:22:18

Ezt már Parraghramma is jelezte! Guilty as charged! :D Mentségemre szóljon, hogy nem direkt volt.

virtualdog 2008.10.19. 13:24:27

Kezdek egyre többet pofázni... az egysoros kommentárok jobbak voltak, nem?

Chavez 2008.10.19. 15:00:05

Ja, úgyhogy kussoljá', és csak tömören! :D

Beyonder 2008.10.19. 17:45:26

Ha szeretsz sokat írni, vár a főoldal... :D

virtualdog 2008.10.19. 19:12:49

Csak utánad, miszter. :D

Sajnos mostanában nagyon sokat melózok, még arra is alig van energiám, hogy este megnézzek egy-egy filmet néha, nem hogy értelmes mondatokat tegyek egymás után... :) De majd igyekszek (hosszú hétvége, pölö).

vittorio 2008.10.22. 13:14:15

A Live Like A Cop, Die Like A Man hírével ellentétben nekem nem tetszett. Semmilyen téren nem közelíti műfajának korlátait. Egy teljesen átlagos rendőrfilm. Azt tartom, ha már a művészi értékekre a műfaji elvárásoknak "szinte természetszerűen" megfelelve szarunk, legalább lehetett volna barbárabb, primitívebb, stb. :)

vittorio 2008.10.22. 13:19:08

Ugyanígy a Big Racket-et is sokan szeretik,
pedig annyira értelmetlen, kínosan szar film az egyik kedvenc rendezőmtől (sírva írom e sorokat), de ott legalább lőnek, mint a kurvaélet.

vittorio 2008.10.22. 13:25:49

Bava-nak minden filmje jó! Még a gyengébbek is jobbak bármelyik kortárs filmnél. Szerintem.

virtualdog 2008.10.22. 22:20:35

Lehet, hogy a hirtelen támadt rajongásom is bejátszott, hogy annyira élveztem a Live Like A Cop-ot, de nekem az kifejezetten tetszett a filmben, hogy végig egyensúlyozik aközött, hogy a néző azonosulhasson a főhősökkel és hogy morálisan egyértelműen és teljesen elítélhesse őket.

Chavez 2008.10.24. 17:36:06

Deadly Prey? Már el is kezdtem róla írni, de aztán abba kellett hagynom, mert rájöttem, hogy képtelen vagyok rá. :)

virtualdog 2008.10.24. 17:45:01

Pedig ezt meg kell írni! Chavez, rajtad a magyar geek társadalom szeme! :D

Chavez 2008.10.24. 17:58:53

Nem kizárt, bár erről nem kritikát írok. Azt erről nem lehet. Amúgy micsoda véletlen, hogy te is mostanában láttad.:)

virtualdog 2008.10.24. 18:19:46

Hát igen, véletlenek előfordulnak...... :D

Chavez 2008.11.08. 21:11:35

Nem vagy hülye, vagy akkor én is az vagyok. A The House With Laughing Windows szerintem is egy fájdalmasan unalmas egy valami, de aztán mondták, hogy ez mekkora nagy giallo klasszikus, és hogy ha ez sem tetszett, akkor ne is erőltessem a műfajt. Hallgattam is rájuk, és azóta nem is kínzom magam többet ezekkel a dögunalmas First Person Slasher-ekkel, amiket egyes kulturkörökben giallonak szoktak hívni. A rák is lassan öl, mégsem forgatnak róla filmeket. (Jó, tudom, hogy te amúgy szereted őket, nem is tagadom, hogy velem van a baj. Legalábbis remélem, hogy velem.)

Ramiz 2008.11.09. 09:45:21

Jó, de épp az a furcsa, hogy nekem maga a műfaj bejön, ez a film pedig, ami elvileg jeles képviselője, egyáltalán nem. Amúgy én azokat is megértem, akik nem bírják a giallokat, elég speciális hatásmechanizmusa és eszköztára van. De azok a zenék, a színek, beállítások és főleg a mindenhol tetten érhető fojtogató szexualitás egyszerűen túl izgalmas. :)

Varga Denes 2008.11.09. 11:22:57

Talán ott lehet a kutya elásva, hogy a Nevető ablakos ház nem is giallo. Én erre jutottam, mikor megnéztem és összevetettem a műfaj nagyjaival. Inkább horror, átveszi a vidéki lét tempóját és azzal riogat.

Ramiz 2008.11.09. 11:28:24

Lehetséges, bár mutat hasonlóságokat és nem is keveset (például az emlékképekkel és egy régi történettel operáló sztori, a késes gyilkosságok, a belső nézetes beállítások stb). De nem is azt mondtam, hogy giallo-nak rossz a film, hanem hogy hangulatilag is lapos és a forgatókönyv tele is van ásító lyukakkal...

A közösség által ismert és rejtegetett bűn témájához pedig sokkal jobban is nyúltak már filmek, például a Wicker man (a régi!).

vittorio 2008.11.10. 10:11:56

Hát, nekem meg nagyon tetszett.
Bár én nem a világmegváltást vártam tőle.
Csak egyet a sok elmebeteg olasz krimik/horrororok közül.
Azt javaslom, ne írd le még Avati-t.
Tégy egy próbát a Bűvös Árkánum-mal.
Majd kölcsönadom, ha van videód.

Ramiz 2008.11.10. 11:06:05

Rendben, leírni semmiképp nem fogom. Úgyis jön egy új mozija.

Varga Denes 2008.11.10. 11:53:13

Azt tudtátok, hogy jön Magyarországra Avati? És egy héten keresztül Avati filmeket fognak vetíteni az Urániában. Ramiz ott adhatsz neki még egy esélyt ;) Igaz nem vetítik a két másik horrorfilmjét, csak a nevetőablakosat. Viszont az olasz filmnapokon (most pénteken) van egy film, A Tó leánya, lehet hogy jó. "Egy vízbe fullt lány ügyében nyomozó rendőr súlyos titkokra lel egy észak-olasz kisvárosban."

vittorio 2008.11.10. 15:23:53

Ó, azt már régóta meg akarom nézni.
Kár, hogy messze lakok a Puskintól.

Ramiz 2008.11.10. 15:26:17

Én meg Szegeden leszek... :(

vittorio 2008.11.12. 09:00:07

Nem biztos, hogy jó.
Sőt. De látni akarom.

Chavez 2008.11.27. 00:55:14

Látom, megtaláltad az új szavadat: "koherens". :)

virtualdog 2008.11.28. 00:17:07

Te kis lingvisztikai leleplező detektív, te! :)

(Egyébként szégyentelenül átlátszó vagyok, valóban. Nem kéne annyit olvasgatni a saját geeknaplómat... :D)

namhanman 2008.12.25. 23:37:17

Eden lake kurva jó, csak a végét baszták el. Amilyen zseniális a Descent zárlata, annyira erőltetett, didaktikus fos emennél.

virtualdog 2008.12.26. 00:56:59

Van benne jópár olyan "véletlenül" minden eseményt a lehető legrosszabb irányba terelő csavar és cinikusan nézve is túlzó emberi reakció, amit csak némi jóindulattal lehet elfogadni, azonban ezt a fajta (egyébként szükséges és egészséges) nézői jóindulatot akaratlanul is félreteszem azon filmek esetében, melyek egy általánosabb vagy nagyobb igazságot akarnak megfogalmazni, mint amit a történet maga elbír.

Egész biztos híressé fog válni, mert valóban intenzív, geci film (hála a gyermeki erőszak felkavaró hatásának exploitív kihasználásának, amit filmen még nem sokszor, könyvben és animében annál többször láttunk már...). De az Eden Lake számomra pont olyan hatásvadász (mely kifejezés önmagában nem feltétlenül negatív, lásd Argento imádnivaló szélsőségeit), mint a Legyek Ura, és ezek a fajta túlzó gesztusok egyszerűen hiteltelenné teszik azokat a nagyvonalú általánosításokat az emberi alaptermészettel kapcsolatban, melyekre a fenti könyv is serényen mutogat.


Szerintem amúgy röhejes(en kiszámítható és üres) a Descent vége. :) De a Descent a műfaji megfelelések azon szégyentelenül őszinte esetei közé tartozik, amit valamiért nem látok vagy nem értékelek annyira, mint a legtöbb kollega, szóval a hiba valószínűleg az én készülékemben van. :D

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2008.12.27. 15:07:31

jó az Eden Lake, és nekem a végével sem volt semmi bajom, de néhol olyan manipulatív, hogy nézni is borzasztó volt, és ezt most valamiért nem annyira tudtam értékelni...azért a négyes megvan, buksi megsimogatva :-D

2009.01.06. 09:52:03

Fasza a napló.
Csak így tovább.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2009.01.27. 11:05:27

frissíteni, frissíteni, frissíteni! :-)

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2009.02.15. 18:28:33

a Wrestler tényleg kurvanagy film!
és Rourke pedig az év alakítását nyújta benne!
DE, a korábbi filmjeit ettől még nem kell bepótolnod! :-D

Varga Denes 2009.02.15. 21:14:31

Az Angyalszív pl. azért meghálálja a rászánt időt.

_Henrik_ 2009.02.16. 10:53:15

Szerintem az Önpusztítók is.
Kellemes csalódás volt ez a Wrestler amúgy.

virtualdog 2009.02.16. 19:55:31

Az Angyalszívet imádom! :D Kevés filmjét láttam, az Angyalszívet pont igen. Pár híreset azért még be kell pótolnom tőle, többek között a tökös című Vengeance Unlimited sorozatot...

Chavez 2009.02.16. 20:14:30

Miről beszélsz te blogbetyár? :D
Az nem Rourke, hanem Madsen!!!

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2009.02.17. 09:41:32

@wurlitzervili: az Angyalszív az ősalap, én az utóbbi időben elkövetett pótolnivalókra gondoltam...:-P

virtualdog 2009.02.25. 15:13:48

Hú, Chavez, ezt elnéztem (mind2 színésznek mostanában tervezem pótolni a régebbi filmjeit), köszi a javítást... :D

2009.03.02. 15:30:49

Azért a Female Vampire kicsit kreatívabb,
mint a Mr. Majestyk. Mr. Bronson sem rossz, de a pontozás fordítva igaz. :)

virtualdog 2009.03.02. 20:12:56

Ízlések... mindkettőt élveztem. :D

Beyonder 2010.09.15. 20:10:11

"(és Christopher Doyle is nagyon rosszat tett a filmnek). "

miért is?

virtualdog 2010.09.30. 18:34:19

Mert ami egy álmodozós Wong Kar-Wai filmben tökéletesen megállja a helyét, az Jim Jarmusch szándékosan hétköznapi és profán stílusához eleve csak annyira illik, mint tejszínhab az uborkasalátához, ráadásul ez a film szövegileg-eseményileg messze nem annyira erős, magával ragadó, mint Jarmusch korábbi munkái, sok a blöff-szagú jelenet, és így számomra ezek a művészfotó-szerűen túlkomponált képek nagyon manírosan hatottak.

Edgar 2010.09.30. 22:11:05

Hogy szar lenne a Minority Report világosítása? Nekem az a kedvencem belőle. Végig (legalábbis amíg létezik a gondolatrendőrség) szemből jön a fény. Hátulról világít meg mindent, bele a néző szemébe. Ezt úgy hívják: koncepció.

virtualdog 2010.10.02. 11:00:17

"Végig (legalábbis amíg létezik a gondolatrendőrség) szemből jön a fény. Hátulról világít meg mindent, bele a néző szemébe. Ezt úgy hívják: koncepció. "

Ez nem is jutott eddig eszembe, de ha tényleg az, akkor szerintem ez egy rossz koncepció. :) Egyszerűen sértően, zavaróan rondának találtam a filmet (nem tudom, mire forgatták, de nem csak a világtással volt bajom). De hát ez talán csak izlés dolga (a Tetsuo-nak például imádom a látványvilágát, pedig az egész egy nagy szőrös mócsing (persze (szintén?) direkt)).

megnevezhetetlen · http://www.facebook.com/xyzdg1981 2011.11.07. 18:40:55

TE LÁTTAD A HANYATT-HOMLOKOT B-MEG??? (8I (nemvagyokráméltó nemvagyokráméltó nemvagyokráméltó nemvagyokráméltó nemvagyokráméltó nemvagyokráméltó nemvagyokráméltó nemvagyokráméltó nemvagyokráméltó...)

virtualdog 2012.02.25. 22:08:16

@megnevezhetetlen: Sorry, hogy nem válaszoltam eddig! Igen, láttam, megvan DVD-n. Sajnos nem mondhatom meg, hogy honnan van meg, de ha rám írsz privátban, elmesélhetem: kazan(at)bandi(pont)gmail stb.
süti beállítások módosítása