Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Filmkritika: A BOURNE ULTIMÁTUM **** (USA, 2007)

2007.10.22. 08:35 Beyonder

Hazai bemutató: 2007. október 25.

Negatív kritikát írni mindig élvezetesebb, ezért essünk is túl gyorsan a nehezén, azaz a könnyes hangú laudáción. Greengrass rendezőnek és kollégáinak sikerült az a bravúr, ami még a legnagyobbaknak is csak a legritkábban jön össze: méltóan, minőségromlás nélkül fejeztek be egy trilógiát. Sőt, a harmadik Bourne film talán még izgalmasabb és látványosabb is, mint a második. (A Doug Liman rendezte első felvonás annyira eltérő stílusú, hogy ahhoz nem érdemes hasonlítgatni.) A sztori szinte ugyanott folytatódik, ahol az előző részben befejeződött, illetőleg van néhány időugrás, de a koreográfia változatlan: Bourne-t üldözik, Bourne dühös, Bourne nem hagyja magát, Bourne mindenkit legyak.


Ritmust illetően is tartja a szintet Greengrass, vagy talán még fokozza is a tempót, mivel a cselekményt fékező romantikus betétek ezúttal hiányoznak. Maradt viszont John Powell prüttyögős elektronikából, hagyományos vonós muzsikából és többféle dobhangzásból összemixelt filmzenéje, ami tökéletesen festi alá a Moszkvát, Párizst, Londont, Madridot, Tangert és New Yorkot érintő városkép-amortizációs akciótúrát.

És itt kéne következnie a rosszalló recenzionista fejcsóválgatásnak, hogy „szép, ami szép, de miért bízta a rendező megint az operatőri munkát egy Parkinson-kórban szenvedő kollégára?” A sirámok helyett jöjjön inkább a válasz: azért mert Greengrass ravasz. Pontosan tudja, hogy Bourne abszurd kalandjait, és a cselekményen tátongó, elefántcsapda méretű lyukakat legjobban a realizmust sugalló (hazudó) kézikamerás és steady-cames módszerrel tudja elfedni. Másképp hogy tudná túltenni magát a néző azon, hogy Bourne keményebb, mint az új Bond, okosabb, mint Jack Bauer és hallhatatlanabb, mint John McClane és Chuck Norris együttvéve? És azon, hogy miután beleugrott egy üvegablakba, majd széttörtek a fején egy egész fürdőszoba-berendezést, egyetlen vágás se marad az arcán? Vagy, hogy több év kiesés után is jobban ismeri a legfrissebb csúcstechnikát, mint a CIA expertjei? A Bourne-taktika pofonegyszerű: a rángatózó közelképekkel olyan drámai feszültséget kell kelteni, és olyan sebességet diktálni, hogy a nézőnek se ideje, se kedve ne legyen a történet realitásán elméláznia.

A körítés amúgy is lényegtelen, a néző nem arra utazik, hogy megismerje a titkosügynökök világát, hanem, hogy a főhőssel azonosulva átélhesse a legyőzhetetlenség érzését. Bourne ugyanis csak egyszer szívja meg igazán, még az első rész kezdete előtt, amikor elveszíti az emlékezetét, utána viszont egy pillanatig sem lehet sarokba szorítani. Nem tudják komolyan megsebesíteni, nem rabolják el a szeretteit (mert nincsenek is) és nem tudják egyszer sem elkapni. Mindig egy lépéssel az ellenfelei előtt jár, nemcsak erősebb, de ravaszabb is náluk. Vele azonosulni olyan, mint egy FPS játék halhatatlanná cheatelt hősével játszani. Ropognak a csontok, törnek a karosszériák: igazi macsó élvezet. Sallangok, úgy mint kikacsintós humor, csillagsávos patetizmus vagy Casino Royale féle romantikus ömlengések, nincsenek. Ja, hogy közben ez a Jason fiú, Bonddal ellentétben, egyáltalán nem élvezi ezt az egészet? Lényegtelen. Amikor a legvégén beúsznak Moby zseniális Extreme Ways-ének első taktusai, úgyis csak egy konklúzió marad Bourne-t és a trilógiát illetően: COOL!

21 komment

Címkék: akció filmkritika 4csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr94138078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

human · http://yummie.hu 2007.08.13. 17:51:48

steady cam az a rögzített. shaky inkább vagy mi erre a kinti szó :)

Beyonder 2007.08.13. 22:27:37

Attól, hogy rögzítve van az operatőr testére, még a steady cam is kézikamerának számít. Az előnyei legalábbis ugyanazok (könnyű mozgathatóság, a szereplők egyszerű követése). Csak épp nézőbarátabb.

Adamsky 2007.08.14. 10:09:35

Szomorúan olvasom, hogy megint ez az elmebeteg kamerarángatás fogja jellemezni a filmet. Az első rész nagyon tetszett, a második már inkább nem, mint igen. Ez a harmadik... hát nem is tudom.
Lehet, hogy majd csak DVD-n nézem meg.

A Lyukastorkú Rézfaszú Bagó 2007.08.14. 10:21:23

Első rész a legjobb. A 2. rész egy akciófilm, (persze még így ís jobb mint a legtöbb eksönmúvi) az első meg egy egyedi , kicsit régivágású krimi volt.
Azé' ezt is megnézzük.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2007.08.14. 11:34:35

Ez a shaky-cam dolog engem egyáltalán nem zavar, hátra kell dőlni és hagyni hadd zúduljon a zavaros képzuhatag. Most láttam a 28 héttel később-et, amihez képest a Bourne Ultimátum kamerarángatás szempontjából semmi, és nagyon élveztem, az utóbbi évek egyik legjobb amerikai horrorja.

Bomarr 2007.08.14. 12:07:43

A 28 héttel később-öt az imdb angol-spanyol koprodukcióként jegyzi. Elvileg nincs 'amerikai' vonzata, viszont tényleg az utobbi idők egyik legjobbja :)

Beyonder 2007.08.14. 13:23:20

Adamsky: egy fokkal talán kevesebb a rángatás, mint a második részben. Nézd meg nyugodtan.

peti 2007.08.17. 15:44:44

a steadicam (egy kameramozgató eszköz) az steadicam, nem kézikamera!
a végeredmény olyasmi, mint a kis kamerákon a képstabilizáló, de az egy optikai megoldás, ez meg pusztán mechanikai.
az egy dolog, hogy az opertőrhőz van rögzítve, de ha úgy tetszik, ha jól használják, nem veszi fel annak mozgásait, csak a helyváltoztatását. van egy jellegzetes lágy, úszó mozgása.
ezért szeretjük annyira. :)

Beyonder 2007.08.17. 16:35:36

Ne hasogassuk már a szőrt Péter. Lényege annak, amit állítottam, hogy a steadycames technika során is pont ugyanolyan kamerát használnak, mint amikor minden eszköz nélkül, kézben viszi az operatőr a kamerát. A szó jelentése pedig bővebb annál, mint amit leírtál.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2007.08.17. 20:13:21

Ezt még nem kérdezték: mi az a steady cam?

bobbyperu · http://twitter.com/bobbyperublog 2007.10.22. 11:23:17

petinél a pont. nem hasogat semmiféle szőrszálat, csak pontosít. azért max köszönet jár(na)
:)

ae · http://aeonflux.freeblog.hu 2007.10.22. 13:39:36

élvezetes kritika, kicsit intrikus, mivel voltak sebhelyek bourne arcán, nem is kevés - de azért nem olyan sok, mint az öklén. :)

akit érdekel, összegeztem a trilógiát:
aeonflux.freeblog.hu/archives/2007/10/22/the_bourne_revival/

Highbury · http://checkpointfilmblog.blogspot.com/ 2007.10.23. 14:57:36

Jó kis írás. Vélemények vannak, néha eltérnek. Mindenféle negatív észrevétel ellenére azért a 4 csillag azt jelenti, hogy neked is tetszett ;)

McClane pár hónapja lényegesen valószerűtlenebb dolgokat úszott meg relatíve ép bőrrel. :) Nem is ez a lényeg. Igazibb ez itt valahogy, mert nem borítja fel az egész várost, csak zajlik az üldözés. Az utca embere meg alig vesz észre mindebből valamit (kivéve a robbantást és a sniperrel leszedett Paddy Considine-t). Tény, hogy egy akciófilm nem lehet dokumentumfilm, mert akkor már az ötödik percben véget érne a kaland.

Külön köszönet, hogy benéztél hozzám ;) d.

rolo tomasi · http://www.oriasi.blog.hu 2007.10.24. 20:42:02

Végre valaki(rajtunk kívül is:))fején találta a szöget.Ha beülök erre a filmre beszorulok a székbe és leszarom hogy hányszor kellett volna betörnie Bourne koponyájának,húsbavágó adrenalinbomba elegáns lezárással.Bár most olvastam,hogy elképzelhető,hogy lesz még egy.

Norbert 2007.10.26. 12:37:39

jó a film szerintem,nekem legalábbis igy bemutató alapján tetszik

Scarlett 2007.10.31. 18:56:43

Nagyon bírom, hogy mindenki a kézikamerás-nemkézikamerás megoldásról meg az akciójelentekről vitatkozik, miközben a film egyszerűen nem szól semmiről...

Beyonder 2007.10.31. 20:47:08

Scarlett: az akcióról szól. Érzelmek helyett csak zúzás van benne, ettől igazi macsó-móka. Ha nem szereted a műfajt, akkor kár erőltetni. Amúgy meg mire számítottál az első 2 rész után?
süti beállítások módosítása