Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Ocean's 13

2007.07.25. 08:02 ringsider

USA, 2007.

Hazai bemutató: 2007. július 26.

Utánam, srácok! - kurjantotta el magát Steven Soderbergh, összetrombitálta kedvenc szélhámosbandáját és leforgatta zsiványszériájának legfrissebb epizódját. Kurvára itt volt az ideje, ha engem kérdeztek, ugyanis a nyári folytatások unalmába úgy kezdtek befülledni a légkondicionált multiplexek, mint gyereksegg a pelenkába.

Sok mindennel lehet vádolni az Ocean's-sorozatot, csak azzal nem, hogy szokványos és unalmas lenne. Az első epizód, amellyel a rendező új jelentést adott a starpower fogalmának, egy generikus zsánermozi volt, remek tempóban, hibátlan stílusban, üdítő öniróniával elmesélve. A második résszel Soderbergh talán egy kicsit elrúgta a pettyest, és egy olyan posztmodern mozis örömzenélést rakott le az asztalra, ami bizony sokaknak megfeküdte a pociját (én imádtam!). A legfrissebb etapra egy kicsit visszafogta hát a lovakat, visszakanyarodott kissé a szajréfilmek gyökereihez, de egyet se aggódjatok felebarátaim, így is minden geek megtalálja majd benne a kedvére való nyammognivalót!

A történetre nem érdemes túl sok szót vesztegetni, Soderbergh is elintézi kb. 2 percben a példásan rövid felvezetésben. A lényeg, hogy most személyes érintettség okán (t.i. az egyiküket csúnyán rászedték) kell a csapatnak összegyűlnie. Ott is hagynak csapot-papot-asszonyt és olyan méretű szervezkedésbe kezdenek ami szinte szétfeszíti a műfaji kereteket. És most éppen ez adja a film eredeti ízét, a fergeteges tempó és temérdek szálnak köszönhetően a szajréfilmek legizgalmasabb szcénája, az átverés, a "sting" van kozmikus méretűvé nagyítva és tölti ki szinte az egész filmidőt. A többi a megszokott minőségben zajlik, a film vizualitása rendkívül erős, a díszletek pompázatosak, az öltönyök jól szabottak, a onelinerek ütnek, és a film egész szövetét csordultig átjárja a játékosság és az (ön)irónia, hogy a posztmodern utalások tömkelegét ne is említsem.

Felhőtlen móka ez a rész is, mondom, és annak értékét, hogy Soderbergh ilyen többfenekű, stílusos, és kimeríthetetlen mesélőkedvvel előadott mozi levezénylésére használja az alkotói szabadságát olyan időkben, amikor Tarantino dögunalmas és öncélú explotation-csökevényre pazarolja ugyanazt, nem lehet túlhangsúlyozni.

16 komment

Címkék: krimi

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr66124293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csite 2007.07.25. 08:32:09

Naggyon szép írás!

Filmelemző bácsi 2007.07.25. 09:48:25

Ügyes.

Beyonder 2007.07.25. 10:39:01

A Tarantino-fikázó részek természetesen nem az egész szerkesztőség álláspontját tükrözik. :) Soderbergh csak szeretne akkora zseni lenni, mint Quentin barátunk...

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2007.07.25. 10:49:55

Itt nem Tarantino zsenialitásáról van szó, hanem "függetlenségi nyilatkozatáról" :-D

Beyonder 2007.07.25. 12:06:48

Ez most nem vágom...
Az Ocean sorozatról szólva: nekem is nagyon bejött az első rész, ami pont ugyanannyira öncélú amennyire a QT-féle Grindhouse project. Nagyon. Csak a hangsúly van máshol: SS öncélja a gigasztárok összegyűjtése egy filmbe, a celebfieszta, QT-é pedig kedvenc műfajának megidézése és reklámozása. Utóbbi hozzáállás jóval szimpatikusabb számomra.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2007.07.25. 13:12:04

QT hozzálása nekem is igen szimpatikus...volt, amíg nem láttam filmet.Nekem a DeathProof csak csekély részt volt az explotation műfaj diadaléneke, leginkább egy saját önteltségétől és hatalmi pozíciójától megzavarodott rendezőzseni balul sikerült bemutatója arról, hogy "Igen, én kurvára mindent megtehetek!"

Tom Keller · http://tomkeller.blog.hu 2007.07.25. 14:14:00

Én sajnos a harmadik részétől olvastam egy külföldi cikket, ahol volt egy marha nagy spoiler, ami remélem csak kamu lesz, mint ahogy az a Harry Potter befejező részével kapcsolatban is volt...

Beeg Feha 2007.07.26. 00:10:29

Tutira megnézem tesókám!!!

Beeg Feha 2007.07.26. 00:30:28

Hja, elolvastam a Bujdoso Borika cikkjét is... ejj!!! Naon máshonnan közelít! Neked hiszek :)

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2007.07.26. 07:16:06

Bár halvány gőzöm sincs ki az a Bujdosó Borika, Ringsiderrel teljesen egyetértek. Én magam nem nagyon szerettem az első két részt, de ez kimondottan bejött.

múvemáccsó 2007.08.06. 17:11:59

exploitation (!!!) cicukák.
ha már nagyon villogni akartok a filmtudásotokkal,írjátok helyesen.
...jézusom...

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2007.08.06. 17:15:43

...ki is akar itt a tudásával villogni? >;)

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2007.08.06. 17:19:37

Nyugi Linko, ez sem tudja kivel beszél... ;)

Mack 2007.11.22. 16:35:29

Nyilván a blog bevezetőjében elhangzott olyasmi, hogy "ízlések és pofonok..." vagy valami politikailag korrekt gondolat a filmízlés szubjektivitásáról.
Nem is ebbe kötnék bele, de nem tudok elmenni szó nélkül amellett, hogy WF 4 csillagot adott az Ocean's 13-nek. Persze filmbarátoknak sem kell tökéletesen egyetérteniük mindenben, de WF cikkeiben kitűnő stílusról, kategorizálásában pedig nagyszerű ízlésről tesz tanubizonyságot. (Miatta néztem meg az egyaránt ötcsillagos The Descentet és Wildernesst - pedig már eltemettem a horror műfajt - amiért azóta is hálás vagyok.) A kifejezetten frappáns és szellemes Ocean's 11 után a 12 nézhetetlen, s a 13-at komoly csapatmunkával sikerült feljavítani csapnivalóra. Az elmaszkírozott jelenetek feleslegesek és öncélúak, a poénok erőltetettek, a dialógusok harmadosztályúak, a fordulatok ostobák. Süt a filmről, hogy olyanok írták, akiknek lövésük sincs a szerencsejátékokról és a bűnözésről olyanoknak, akiknek fingjuk sincs a szerencsejátékokról és a bűnözésről. :-) Ha valami pozitívumot ki kellene emelnem, komoly bajban lennék. (Érdekes módon a borzalmas második részből tudnék.)

Ahogy WF írta is a kedvcsinálóban: "a történetre nem érdemes túl sok szót vesztegetni". Márpedig egy film, amelynek nincs jó története, forgatókönyve, jó nem lehet. Szerintem ez axióma, de ha tud valaki ellenpéldát hozni, örömmel olvasnám.

Persze pozitív, ha a film sokaknak kellemes perceket okoz, bár félek tőle, hogy a legkellemesebbeket az alkotóknak okozta, akik kedélyesen elbohóckodták a(z amúgy is parodisztikusnak szánt) jeleneteket. És nyilván azoknak is tetszhetett, akik nagy rajongói a szereplő sztároknak. Mint ahogy egy vérbeli szurkoló is ki tudja emelni a pozitív motívumokat és majdnemeket kedvenc sztárcsapatának 2:0-ás hazai veresége után. De a semleges nézők többsége számára az csak egy rossz meccs marad.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2007.11.22. 16:49:25

Kedves Mack, ezt a cikket nem én írtam! Ott a szerző nick-je a cikk címe alatt. :)

Mack 2007.11.22. 22:26:26

Huh, akkor most alaposan hülyét csináltam magamból. :-)
Mindenesetre a dícsérő jelzők érvényesek az 5csillagos filmkritikáidra, kéne több ide vagy a 4csillagosba is.

Sory all.
süti beállítások módosítása