Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Transzcendens

2014.04.16. 23:39 Rusznyák Csaba

transc01.jpgNéha abszolút meg tudom érteni Hollywoodot. De tényleg: mindenkinek sír a szája (és ez alól mi sem vagyunk kivételek), hogy leszarják az eredeti ötleteket, hogy csak a brandekkel foglalkoznak, hogy nem mernek kockáztatni, hogy szinte már minden csak a szuperhősökről, az óriásrobotokról meg az egyéb cool, vagy legalábbis annak gondolt koncepciókról szól, és különben is, rég nem művészetben utaznak, hanem fröccsentett árucikkek tömegtermelésében. Erre megcsinálnak egy Transzcendenst, mondván, hogy tessék, ilyet is tudunk (ez mondjuk épp csak félig hollywoodi, de pszt, ne rontsd el a fasza bevezetőmet). Azaz: egy újonc forgatókönyvíró eredeti sci-fi ötlete (nem képregényen, nem YA-könyvön és nem is kibaszott Hasbro-játékon alapul) és egy Oscar-nyertes operatőr rendezői debütálása a stúdiófőnökök két lábon járó erogén zónája, Christopher Nolan produceri felügyelete alatt, Johnny Deppel, Morgan Freemannel, Cillian Murphyvel (meg úgy mindenkivel, akinek a száma benne volt a castingos mobiljában), és 100 millió dollárral (bár ez manapság már nem sok). És rossz lesz. De nem ám csak úgy simán nemjó, hanem annyira rossz, hogy a fal meg a Sucker Punch adja a másikat. Transformers 5? Pókember 24? Bring it on, máderfákersz!

Ismered az érzést, amikor elkezdesz nézni egy filmet, és még le se ment az első jelenet, még ki se írták a címet, de máris sejted, hogy kegyetlenül hosszú két órának nézel elébe? Igen? És azt az érzést ismered, amikor ez a balsejtelem eloszlik, és átadja a helyét egy remekmű élvezetének? Hát, én sem. Amikor a Transzcendens (kezdjük ezzel: röhejesen felesleges) keretes szerkezetéből megtudjuk, hogy az internet az egész világon megdöglött (a legtöbb helyen áram sincs), és ezt azzal illusztrálják, hogy egy lerobbant ház lakója egy immár használhatatlan laptoppal támasztja ki az ajtaját, elkezdődik az utazásunk a dilettantizmus és a didaktikusság egy olyan sötét bugyrába, amiben még Zack Snyder is kétségbeesne. Szerencsére ennyi kifinomult vizuális utalást elégnek ítéltek a bevezetőre az alkotók, ezért nem kell végignéznünk, hogy egérpadokat poháralátétnek, meghajtókat papírnehezéknek, videókártyákat meg könyvtámasznak használnak. Úgyis lesz még részünk épp elég marhaságban.

A sztori szerint egyébként Depp egy mesterséges intelligencia kialakításán dolgozó tudós, akit technológiaellenes terroristák ölnek meg – de mielőtt beadná a kulcsot, felesége, Rebecca Hall egy forradalmi módszerrel feltölti a tudatát egy számítógépre, és miután onnan kiszabadul az internetre, már megállíthatatlan. Pro-humán Skynetként kezd dolgozni az emberi civilizáció (szerinte) szép új világán, csak hát ezt ugye nem mindenki nézi jó szemmel. Egy idő után már saját felesége sem. A történet egy csomó lehetőséget rejt magában, és látszik a végeredményen, hogy ezt tudták az alkotók is – csak kezdeni nem tudtak vele semmit.

transc02.jpgFelmerülnek érdekes kérdések (tényleg maga Depp karaktere váltott analógról digitálisra, vagy csak egy program használja a feltöltött emlékeit?), és a nyilvánvaló sci-fi aspektusok mellett az egésznek egy szerelmi dráma hivatott emocionális súlyt adni, csakhogy sokkolóan nyögvenyelős, száraz és élettelen minden. A karakterek annyira sincsenek kidolgozva, mint egy Bay-látványpornóban, a cselekmény döbbenetes logikai bukfencek, értelmetlenségek és vadbaromságok mentén botladozik előre, a technológia vs. ember témája pedig gyalázatos naivitással jelenik meg. Pl. egy mesterséges intelligencián dolgozó tudós két év után talán ne döbbenjen meg rajta, hogy az egész világon jelenlévő, mindent látó és halló, bármilyen anyagot nanorobotokkal pillanatok alatt fel- és újjáépítő szuperszámítógép-férje képes figyelemmel kísérni a szívverését, a hormonjait és az érzelmi állapotát. Ezen a forgatókönyvírói készségszinten csak kézamputálással lehet javítani.

Wally Pfister gyalázatos rendező. Jelenetei elkapkodottak, stílustalanok, és kész botrány, hogy Oscar-díjas operatőr létére olyan ötlettelen, dögunalmas képi világot böfög ki, amit egy első évben kibukott filmszakos hallgató is szégyellne. Deppről összesen annyi pozitívum mondható el, hogy legalább nem Jack Sparrow manírjait hozza (ellenben már akkor is halottnak tűnik, amikor még él), Freeman és Murphy tanácstalanul téblábolnak nettó tökfelesleges szerepükben, és mindent, de tényleg mindent, az ötletektől kezdve a kivitelezésig elborít a totális ostobaság. Az összehasonlítás a korábban példaként hozott Sucker Punch-csal csak elsőre tűnik túlzónak: mert igaz, hogy a Transzcendens nem egy röhejesen exploitív, nedves férfigeekálom lengén öltözött, óriásszamurájokat aprító tinilányokkal – viszont az intelligenciaszintje és a kifinomultsága alapján mégis totál ugyanaz a szánalomkategória.

46 komment

Címkék: scifi thriller dráma filmkritika

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr496044945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.04.16. 23:52:57

Akkor ezt most nem nézem meg moziban :)

Beyonder 2014.04.17. 00:05:25

Akkor ez egy újabb emlékeztető arra, hogy a rendezés külön szakma. Az nem elég, hogy évtizedek óta a filmiparban dolgozol, egy kis tehetség sem árt. Lásd még: Ragályi Elemér vagy Frank Miller szomorú példáját.

smokey2k 2014.04.17. 00:06:43

ezek szerint mintapéldája mikor informatikából merítkező sci-fit csinálnak és szokás szerint észre se veszik mekkora illogikus ökörségeteket találnak ki, ez megér egy külön blog postot hogy mekkora fatális butaságokat szoktak kitalálni mikor az IT-t veszik alapul (kedvencem a giccsparádét megütő total useles user interface-ket buheráló nasa-hoz 2 másodperc alatt betörő hackerek a filmekben)

egy kis poén: www.youtube.com/watch?v=k6C_HjWr3Nk

amúgy ha sci-fi én nagyon bízok Terry Gilliam új filmjében a Zero Theorem-ben.

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2014.04.17. 00:16:33

Kár, pedig bőven volt benne potenciál. Mondjuk annyira nem vártam, hogy most nagyon szomorú legyek, meg még amúgy is van három már bemutatott film amit meg kéne néznem moziba.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.17. 08:19:46

pedig a trailer alapján jónak/jobbnak vártam. :S

kukilopezromero 2014.04.17. 08:53:55

az alapötlete se túl eredeti, az ember a gépben, és a mesterséges intelligencia ellenünk fordul egy elég lejáratott dolog, és a bemutatója is gyanúsan kevés érdekes jelenetet tartalmazott

amilyen hülye vagyok lehet, hogy megnézem, mert a következő 2 hétben semmi nem lesz a Pókemberig

vagy megyek inkább focimeccsre

szkristof92 2014.04.17. 09:25:08

Azt a rohadt.
Pedig én is egy tök jó kis sci-fi-re számítottam az előzetesekből. Ezek szerint maradjon a cipész a kaptafánál.

Tadt 2014.04.17. 09:31:15

wow, még az is lehet hogy ez a film jó lesz :D

♔batyu♔ 2014.04.17. 09:37:27

Hollywood-ból származó sci-fit pár éve már meg sem nézek. Megvárom míg lecsurog, mindenki megnézi, már a DVD-t is unják és akkor töltöm le megnézésre.

A minőséget jól jelzi, hogy az újabbakat már végignézni sem tudom, nem hogy megtartani.

cenzuratroll bosszanto 2014.04.17. 09:50:13

Panel kilencedik ezerrel hisztizik. Ez jó film lesz.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2014.04.17. 10:01:32

A hirtelen több más projekttel kapcsolatba hozott forgatókönyvírót van egy érzésem, hogy egyre kevesebben hívják majd vissza.

eßemfaßom meg áll 2014.04.17. 10:33:49

Ez a poszt baromság, az index hónapokkal ezelőtt megírta, hogy az évtized szcifije ez a film.

szoni_ 2014.04.17. 10:37:10

ezt tényleg szó szerint végigszenvedtem

szoni_ 2014.04.17. 10:42:48

mármint a filmet:)

RevoltED 2014.04.17. 11:25:12

Úgy látszik a Hollywood-i mozigépezet nem igazán tud mit kezdeni az eredetiséggel és legyen bármilyen bugyuta vagy baromi jó a cselekmény, a film végső formájában eleve bukásra van ítélve. Lassan elkezdhetnének gondolkozni a nagy filmesek, hogy a jól bevált formátum nem minden esetben, nem minden sztorinak áll jól. Ha csak az elmúlt bő 5-6 évben készült amerikai filmeket nézem akkor szinte majdnem mindig ugyanazt látom... külsőleg legalábbis. Ez így unalmas...

kukilopezromero 2014.04.17. 11:36:24

ha a nagy Nolan imádat azt jelenti, hogy egyre dokumentaristább, realistább ( ??? ), szürke, unalmas filmeket kapunk, akkor köszi, de inkább nem, mert Nolan is csak nagyon nehezen tudja összehozni a saját stílusát néha, a koppincsai meg iszonyat unalmasak és depressziósak

pont azért szerettem a filmeket, mert látványosak és kiszakadnak a valóságból, nem akarok drámákat és tv sorozat szintű mozikat nézni

de persze ha eszünkbe jut az előző cikk, a kritikus szerepéről, ne hozzunk azonnali ítéletet anélkül, hogy látnánk a filmet, meg kell nézni, aztán mindenki maga eldönti, hogy tényleg szar-e

Malachi 2014.04.17. 12:20:39

annyira elcsépelt a téma, és a felhajtáshoz képest annyira semmitmondó volt az előzetes, hogy kb. pont ilyesmire számítottam. megnézem majd, itthon.

thegoddamnbatman 2014.04.17. 12:51:43

hát jó.:(
Mondjuk valami nem világos: ha behalt az egész internet, a csávó tudata hogy tud átköltözni oda?

Before · http://azbeszt.blog.hu 2014.04.17. 13:10:49

Őszintén szólva, már a sztori és a trailer is abszolút hidegen hagyott (vagyis inkább elriasztott), szóval nem nagyon számítottam másra...
Pedig lehetne hasonló ötletre jó történetet is felépíteni.

♔batyu♔ 2014.04.17. 14:12:27

Én ezt úgy képzelem, hogy valaki csinál egy jó filmet és beviszi a mogulokhoz. Azok meg:

1. Tegyünk bele egy négert, persze pozitív hőst, a nő maradjon fehér, legyen értelmiségi, sok a rasszista, nevelni kell őket.
2. Mi az, hogy a zsidónak nincs a filmben humora. Legyen, elvégre ők pénzelik.
3. Gyerek, esetleg kutya is kell bele, családok is nézhessék
4. Mi az, hogy realisztikus? Látványos legyen ne realisztikus, arra jön a közönség, nincs számítógépetek? Azt a sok tudományos szart dobják ki, nem értik meg a tizenévesek.

clegane 2014.04.17. 15:26:24

ennek már a trélerén látszott hogy szar film lesz, egyáltalán nem értettem a hájpot körülötte.

lehuto 2014.04.17. 15:33:18

Ha Zsonidepp is szerepel benne, akkor más nem is lehet, csak szar. Eleve a faszér' nincs kimázolva a képe fehérre?

Rusznyák Csaba 2014.04.17. 15:34:43

@Hanula Zsolt Péter: BÁRMIT csináltál Transzcendens nézés helyett - jó döntés volt.

Dr. Sick Fuck 2014.04.17. 16:05:13

Szar érzés volt olvasni a kritikát, szerettem volna szeretni ezt a filmet.

Maya-- 2014.04.17. 17:23:31

:P :(..s mennek az a...

K.Leslee 2014.04.17. 18:59:35

Egyertelmu volt hogy bukas lesz.

@smokey2k: nekem meg az a kedvencem hogy a filmekben mindig mindenhez ami a monitoron tortenik van vizualizalo szoftver, mert nem eleg elmondani, hogy a kovetett jarmu behajtott egy alagutba, de meg animaljak is az alagutat :-)

K.Leslee 2014.04.17. 19:00:23

@K.Leslee: ez amugy nem a Transcendece-re vonatkozik, mert nem lattam.

Elmeboy 2014.04.17. 19:45:49

A Johnny Depp jelenséget én kurvára nem értem. Oké, hogy anno voltak marha jó pillanatai (utoljára olyan másfél évtizede), de nagyon sok hozzá hasonló kaliberű színészt láttunk már eltűnni ennyi önismétlés, ripacskodás, és szarul választott szerep után. Vagy elég annyi, hogy látszólag nem öregszik? (Persze végül is Pitt és Cruise ugyanez a kategória, szóval lehet, hogy tényleg elég)

TommyFCIM 2014.04.17. 20:10:48

Az előzetesek se nagyon győztek meg, de a sztori és a színészgárda miatt úgy voltam kap egy esélyt ha jókat fognak írni róla, hát nem fog.

Tiger Woods 2014.04.17. 22:00:10

@Elmeboy: azért nem egészen ugyanaz a kategória. pittnek határozottan több jó pillanata volt, mint mellényúlása. cruise meg a szart is el tudja adni és általában el is adja, mert sajnos jó színész (ezért kapok a pofámra).

Elmeboy 2014.04.17. 22:11:05

@Tiger Woods: Tőlem ugyan nem, Cruise szerintem is jó színész, már abban az értelemben, hogy iszonyatosan szórakoztatóan és karizmatikusan hozza önmagát újra és újra. Pittel kapcsolatban igazad van, ő kilóg ebből a sorból, mert pár meggondolatlan hülyeségen kívül jó filmeket, még fontosabb, változatos szerepeket választott.

Deppet viszont akkor sem értem :)

szkristof92 2014.04.17. 23:01:44

A figyelmeztetések ellenére megnéztem és teljesen jogosak a lehúzások. Köpedék rossz film, az utolsó 25 percben már szinte szétfolytam az ülésen, annyira untam.

kukilopezromero 2014.04.18. 07:47:55

@szkristof92: te vagy a hősünk ! :) akkor marad a focimeccs

False_GOD 2014.04.18. 10:27:01

Állítólag ennek a nyominak a kezébe fogják az új BSG film írását. Jaj, ne!

Desrix 2014.04.18. 11:38:22

@False_GOD: Miaf...?! Ó, csak azt ne!

mézesmackócskácska 2014.04.18. 18:05:23

Hmmm okés... láttad a filmet, vagy szokásos posztmásolás folyik megint...
Imádom amikor valaki kitalálja aki nagyokos, hogy valami SZ** utána meg mindenki majmolja, mert ugye xyz nagymegmondó akártudja kiafranc föf*** elfin**tta magát...
A filmben lehetnek logikai bakik, de akkor sem mondanám, hogy rossz. Szóval ne kezdjük már el megint ezt a jól megmondom, mert én tudom silánykodást...

Rusznyák Csaba 2014.04.19. 12:32:24

@mézesmackócskácska: "szokásos posztmásolás"

aranyos kis troll vagy.

Maya-- 2014.04.19. 15:01:22

ez a kis troll még semmi..majd mi ezután jön. :(

Gringo 2014.04.19. 20:52:15

Nekem a Sucker Punch bejött. Lehet hogy ezt is szeretni fogom? Bár, ha unalmas, akkor nem.

Roden 2014.04.26. 14:39:00

Megnéztem, annyira nem volt rossz, mint a kritika alapján vártam. A legfőbb problémám itt is az volt, mint a legtöbb emberiség vs MI/idegen faj/bármiamifejlettebbnálunk témáknál, nevezetesen az a mérhetetlen önhittség és arrogancia, ami arra készteti az embert, hogy saját emberiségét minden más fölé helyezze és élből utasítson el mindent, ami a szánalmas természetén jobbítani próbál, és esetleg még a bolygó buzgó tönkretételét is akadályozza. Tényleg ennyire értekés az ember embersége vagy csak én vagyok túl kocka, hogy ezzel a mentalitással azonosulni tudjak?

kukilopezromero 2014.04.27. 00:13:00

@Roden: nem mindegy ? most őszintén ?

keios 2014.12.08. 21:57:33

A film szerintem leginkább a technológiai szingularitásról szól. És azt remekül mutatja be azon keresztül, hogy míg az emberek, és szemeiken keresztül mi nőzők, indítékok és (emberi) logika után kutatunk, a történések bizony számunkra felfoghatatlanok. A dramaturgiát hagyhatjuk amúgy, ja.

Felszopólány 2015.01.27. 00:21:47

Naaaa.....Nem is vót annyira szar. Szeretem az elgondolkodtató filmeket. Tegnap néztem az Időhurkot, szerintem az se vót sokkal jobb. Mindenesetre egy nézést megért. Szerintem.
süti beállítások módosítása