Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Batman: Face the Face

2012.07.18. 09:00 Rusznyák Csaba

batmanfacefacecov.jpgÍgy 2012-ből visszatekintve már nincs különösebb jelentősége ennek a sztorinak Batman történetét, illetve történelmét tekintve, de 2006-ban nagyon is volt. A Face the Face kijavított, elsimított, rendbetett, megnyugtatott. Kellett.  Az azt megelőző években az írók nagyon látványosan próbálkoztak változtatni a főszereplő világán, és olyan sötétté, komorrá tenni azt, amennyire csak lehetséges. Gordon felügyelő nyugdíjba vonult (Officer Down), Bullockból öngyilkosságra hajlamos magánnyomozó vált (Gotham Central), maga a Sötét lovag pedig, hogy is mondjam csak, egy elviselhetetlen seggfej lett.

Nem bízott legközelebbi barátaiban és szövetségeseiben sem (persze némi oka adódott rá, ld. Identity Crisis), a füttyszavára táncoló csicskásosztagnak tekintette a rendőrséget, hallgatag, mogorva, rideg, érzéketlen és távolságtartó szobor volt (a tahósodási folyamat legaljának a War Games című, igen szerény színvonalú crossover bizonyult). Kb. úgy kell ezt elképzelni, mint a híres-hírhedt 1966-os tévésorozat ellentétpárját – ez volt a másik totális véglet. A DC szerencsére rájött, hogy túl messzire ment, így amikor az Infinite Crisisban felrázták és megváltozatták az egész DC Univerzumot (megint), az azt követő, a cselekményben egy évet ugró One Year Later sztorifüzér részeként Batmant jóval érettebbé és szimpatikusabbá tették, mint amilyen az azt megelőző hosszú időszakban volt.

Az Infinite Crisis eseményeit követően Batman, Éjszárny és Robin afféle önkereső útra indult a világ körül (erről bővebben az egyébként igen érdektelen és unalmas 52-ben lehet olvasni), így Gotham egy teljes évig legfőbb védelmezője nélkül maradt. A rendet az ő kérésére a Hush-ban lelkileg és fizikailag is meggyógyult Harvey Dent tartotta fenn, miközben Gordon és Bullock is visszavergődött a rendőrség kötelékébe. Amikor Batman és Robin egy év után újra beteszik a lábukat Gothambe, szembetalálják magukat egy távollétük alatt valahogy megerősödött Méregcsókkal, majd nyomába erednek egy gyilkosságsorozatnak, aminek a Sötét lovag másodrangú ellenségei az áldozatai – a gyanú az elvileg jó útra tért Harvey-ra terelődik.

batmanfacetheface3.jpgA Face the Face elsődleges feladata az volt, hogy (újra)bemutassa az utazásai után visszaért főszereplőt – a többi szinte csak körítés. Robinson törte meg azoknak az íróknak a sorát, akik egymást próbálták felülmúlni Batman halálpesszimista ábrázolásával, és jó érzékkel prezentálta a fentebb említett Batman-camp és Batman-asshole közti arany középutat. A főhős továbbra is egy sötét, könyörtelen árny az éjszakában, de társait és barátait emberhez méltón kezeli, ne adj Isten, érezteti feléjük tiszteletét, megbecsülését és szeretetét.

Robinson főleg Batman és Robin kapcsolatára koncentrál, és pont a megfelelő húrokat pengeti: felteszi, és meg is válaszolja a kérdést, hogy miért van szüksége a Sötét lovagnak egy segédre, elméláz Robin helyzetén apja és legjobb barátja, Superboy halála után, és mindezt egy megkapó befejezésbe vezeti, amelyben szépen teljesíti be a két karakter, vagyis apa és fiú viszonyát. (Kapcsolatuk szorosabbá válása egyébként az akciójeleneteken is meglátszik – Robinson egyetlen lehetőséget sem mulaszt el, hogy megmutassa, milyen bámulatos összhangban képesek rosszfiúkat szarrá verni.) Más karakterekkel (Aflred, Gordon, Bullock) is tisztázza a főszereplő kapcsolatát, talán csak Superman hiányzik a sorból – de nem is biztos, hogy az Acélember illett volna ide.

De azért a Face the Face nem csak ennyi, nem csak karakterszabászat, sőt, az emocionális vázra a korszak egyik legjobb Kétarcú története simul rá. Anno még Jeph Loeb vezette be a kontinuitásba a megújult, megjavult Harvey Dentet, hogy aztán abszolút semmit ne kezdjen vele – Robinson ezt is korrigálja. A történet keserű iróniája az, hogy bár Batman előnyére változott, Harvey-ból mégis azért lesz újra Kétarcú, mert megkérdőjelezi barátja ártatlanságát, mikor régi ellenségei egy kétcsövű pisztolyból származó golyóktól kezdenek hullani. Persze hiába indítja el ez a bizalmatlanság a tragikus folyamatot, Robinson azt is nyilvánvalóvá teszi, hogy Dent számára a megváltozás csak ideiglenes lehet – másik, torz énje végig ott lappang a felszín alatt, és csak az ürügyet keresi, hogy kitörhessen. Az író a karakter általában egyszerű kettősségét ezúttal egy mélyebb lelki vívódásra vetíti le: jó batmanfacetheface1.jpgúton akar járni, az igazságért akar harcolni, ugyanakkor vonzza az erőszak, a sötétség világa, és nem képes személyiségének ezt az agresszívabb aspektusát eltüntetni. Így végül inkább teljesen „visszafogadja” azt. Fizikai értelemben is.

Mivel az új status quo lefektetésének igénye miatt Batmannek sok karakterrel kell találkoznia, és sokféle szituációban kell helytállnia (ellenségei, Gyilkos Kroktól Méregcsókon át Madárijesztőig egymásnak adják a kilincset), a sztori kissé csapongó és epizodikus, ráadásul az események hátterében álló manipulátor kiléte csalódásként hat a sok felvezetés után. De az efféle írói botlásokat korrigálja a képi világ. Leonard Kirk és Don Kramer felváltva rajzolták a sztorit (minthogy az felváltva futott a Batmanben és a Detective Comicsban), és mindketten szép munkát végeztek. Gotham sötét és vészterhes (a színek gyönyörűek), az arcok és érzelmek ábrázolása nagyszerű, az akciók dinamikusak – de a legjobb az, hogy a rajzolók is elérték ugyanazt a vizualitással, amit Robinson a prózával. Batman megmarad rejtélyesnek, árnyékokba húzódónak és fenyegetőnek, de nem vág állandóan savanyú és mogorva képet, sőt! Hiszed vagy sem, egyszer még egy mosolyra is futja tőle.

31 komment · 1 trackback

Címkék: akció képregénykritika

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr344663692

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Gotham Knights 026 - Bruce Wayne Murderer? 10 2012.11.19. 10:13:44

Innocent until... Ez a füzet a megrendült bizalomról szól. Egyrészt Robin részéről, amin Nightwing bukik ki, másrészt a családi barát, Leslie Thompkins részéről, ami pedig Afredet készteti komoly elgondolkodásra, hogy aztán Nightwinggel egym...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.07.18. 12:13:20

ezek után csak elő kell venni ismét ezeket a történeteket.

Balakin · http://balakin.blog.hu/ 2012.07.18. 13:39:14

Én szeretem a 52-t.
Robinsonnál mindig úgy éreztem, hogy kicsit ömlengősen ír (főleg az agyon ajnározott Starmannél) de ez elég érdekesnek tűnik.

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2012.07.19. 08:10:28

Érdekesen hangzik. Úgy rémlik, mint, ha lett volna szó róla, hogy ezt is kiadják itthon. Teljesen esélytelen?

prick 2012.07.19. 10:04:03

Soha nem sikerült nekilátnom valahogy, de meghoztad hozzá a kedvem.

TheBerzerker 2012.07.19. 10:13:56

Ha már 52. Most akkor mi a Tököm van Tim Drake-el? Lobdell bejelentette a con-on, hogy Tim Drake sosem volt Robin. Amiben van is némi ráció, mert elvileg asszem az 52-ben 5 éves az univerzum. De akkor mi van a Batman and Robin-al? Vagy most mi van itten? Én nem teljesen értem ezt most.

TheBerzerker 2012.07.19. 10:33:55

Most nézem, hopgy ez a barom ezt írta a Teen Titans első számában:

www.comicbastards.com/storage/dc-comics/Tim%20Drake%20Not%20Robin.jpg?__SQUARESPACE_CACHEVERSION=1342410789848

És ez a kép is szerepel benne, amit Drake nézeget a szobájában:

goodcomics.comicbookresources.com/wp-content/uploads/2012/07/ttrr-620x422.jpg

Ebből hogy másznak majd vajon ki?

Rusznyák Csaba 2012.07.19. 12:26:59

5 éves? Én eddig abban a hitben éltem, hogy kb 10 évről van szó, de most utánanéztem, és tényleg... Szóval 5 év alatt: jött Batman, aztán jött Dick, az első Robin, aki kinőtte magát Nightwinggé, aztán jött Jason, a második Robin, akit agyonvert Joker, aztán jött Tim Drake, a harmadik Robin, majd pedig kiderült, hogy Batmannek van egy 12 éves fia, akit... akit már Batmanként nemzett... vagyis... max öt évvel ezelőtt... és ő a negyedik Robin... és... óbazmeg.

Rusznyák Csaba 2012.07.19. 12:28:28

@The Man Who Laughs: Rémlik, hogy szó volt róla, de az rég volt. Azóta összezsugorodott kicsit a magyar képregénypiac. Szerintem kb. 0% esélye van, hogy még megjelenjen.

TheBerzerker 2012.07.19. 12:37:15

@Rusznyák Csaba: És ha belegondolsz valahol logikus az, amit Lobdell mond, hogy nem lehetett Tim Drake Robin, de akkor a miért kezdte a Teen Titans első részét azzal az általam belinkelt két képpel? Olyan mintha minden író a saját feje után menne és elfelejtette volna, hogy retcon volt. Van nem retcon. A tököm tudja már mi volt ez az egész tavaly szeptemberi dolog...

Rusznyák Csaba 2012.07.19. 12:41:20

@TheBerzerker: Az egész ott borul, hogy a 12 éves Damiennek 5 évvel ezelőtt kellett születnie.
Amúgy rémlik, hogy George Perez is azért lépett le a Supermantől, mert semmiféle információt nem kapott senkitől arra vonatkozólag, hogy Morrison hogy írja a karaktert az öt évvel korábban játszódó Action Comicsban.

TheBerzerker 2012.07.19. 12:57:28

@Rusznyák Csaba: Iszonyat vicces, hogy az egész 52 körüli marhaság úgy megy, hogy az írok nem kommunikálnak egymással. Az már csak hab a tortán, hogy van, aki a kezdeti "feltételeket" is figyelmen kívül hagyja.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.07.19. 13:20:32

@Rusznyák Csaba: összezsugorodott "kicsit"?? Vannak Angyalok, meg Pókember (már ami az amcsi szuperhősőket illeti) oszt jónapot...

ghavin 2012.07.19. 19:26:29

A Face to Face arc áll egyrészt a Batman 651-654-ből, illetve a Detective Comics 817-820-ból, ezeket felváltva kell olvasni a 'Tec #817-től kezdődően, tie-in pedig nem tartozik hozzá, jól mondom, ugye?

Gulandro 2012.07.19. 22:54:59

Személy szerint nagyon unalmasnak találom ezeket a történeteket. Unalomig ismert, ezerszer újraélesztett szereplők vekengenek, mindegy, hogy újraértelmezés e vagy sem.

Amikor annak idején még érdeklődve olvastam a képregényeket rengeteg fantasztikus történet volt, újabb és újabb érdekes ellenséggel: hol van a népe becsületéért küzdő ausztrál vadember, a régi Gotham épületeit védelmező terrorista?

Elfogadom, hogy nem nekem való már talán a képregény, mint műfaj, elfogadom, hogy Batman karakterét sikerült (elsősorban a filmekkel) megutáltatni velem, de a rajzfilmsorozatok és az említett képregény számok/évadok mindig tudtak újat hozni Sötét Lovag történetébe.

Ehh ... rinya off.

Chavez 2012.07.19. 23:30:26

@Gulandro: Nem benned van a hiba. Nem lehet a végtelenségig fejni egy egyébként sem túl színes és sokoldalú karaktert, ráadásul egyszerre több irányból. Én pont emiatt rühellem a szuperhősöket, mert az évtizedek során teljesen felhígultak. Már nem lehet komolyan venni semmit, mert nincsenek biztos pontok. Meghalnak, újra élnek, egy másik sorozatban tinédzserek, meg ugye a sok illogikus hülyeség, és hogy ugyanazt a sztorit mesélik el újra, csak más szereplőkkel...stb. A Batmant ugye pont a szupererő hiánya miatt tudtam szeretni én is, de mostanra már azt látom, hogy ez sem jelent semmit, mert emberként is emberfeletti. Ezeket gyerekként még megeszi az embert, de 20-25 év felett már nem egészséges, ha az embert ezek nem zavarják.

Chavez 2012.07.19. 23:32:10

Túl sok az "ember". Ki kellett volna írtanom párat, de most már mindegy. :s

ghavin 2012.07.20. 05:01:24

@Chavez: Azért elég meredek, hogy egyik oldalról a kiszámíthatóságot várnád el a szuperhősöktől úgy en bloc (~biztos pont), a másikon meg már minden 20-25 év feletti olvasóra egyaránt érvényes imperatívuszként próbálod beállítani eme kiszámíthatósághoz való ragaszkodást. Egyrészt gratula, hogy sikerült megragadnod az amcsi mainstream képregény lényegét, másrészt nem tudnád esetleg kevésbé induktív módon leérvelni a dolgot? Én például tudomásul veszem a kontinuitással, s ismétlődéssel járó esetleges problémákat, de képes vagyok túltekinteni azokon egy-egy jó történet reményében, aminek élvezete már kurvára nem korfüggő. Persze mindjárt jöhetne a "bezzeg az én időmben" meg "ma már ugar" kezdetű nóta, amire kapásból visszavághatnék, hogy no de hát honnan is tudhatnád, ha már nem foglalkozol a témával, másrészt meg I call bullshit on that one: jelenleg tucatnyi kiváló történet fut a szuperhős ongoingok piacán. Egyébként meg milyen geek már az, aki ilyen részleteken pattog? Ez kábé olyan, mintha a kaiju filmekben alapvetően az óriásszörnyeket vagy a zombifilmekben a zombikat kifogásolnád.

Rusznyák Csaba 2012.07.20. 07:01:06

Ez így van, a kontinuitást könnyű rugdosni, mert valóban szar, de akit ez megakadályoz abban, hogy élvezzen egy jó sztorit önmagában... ő baja.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.07.20. 10:20:17

@Ghavin: hozzátéve, hogy régen is voltak gyenge történetek is, nemcsak klasszikusak...

TheBerzerker 2012.07.20. 12:33:31

@Rusznyák Csaba: Egyetértek. Én csak röhögök ezeken a "bakikon", bár ezek már inkább durva hibák, de a mainstream képregény nagyjóból a 70-es évek második fele óta tele van ilyen hibákkal. De ki nem szarja le, ha van egy jó író és ír egy jó story-t. Nem kell követni az egész univerzum történéseit.

Maya-- 2012.07.20. 17:08:33

@Chavez: ma realisan embereket irtottak. valami valahol tenyleg nem egeszseges. most vajon mi lesz a filmmel? mert ez a tragedia kapcsolodik automatikusan hozza.

Chavez 2012.07.20. 17:40:19

@Maya--: Nem én voltam, bár kétség kívül van benne valami ijesztő, hogy tegnap éjjel pont ilyet írtam. Jobb lesz odafigyelnem, hogy miket irkálok, hátha nekem meg ez a szuperképességem.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.07.20. 18:12:05

@Maya--: még többen nézik majd meg, ahogy Ledger halála miatt is sokan nézték meg a TDK-t.

Chavez 2012.07.20. 18:19:24

@doggfather: Azért ez egészen más eset. Szerintem meg inkább éppen hogy kevesebben mennek egy darabig moziba Amerikában.

Maya-- 2012.07.20. 18:20:21

nem, neked a kurvajo humor a szuperkepesseged. meg maturabb vagy, s ezert tobbet tudsz. ennyit biztosra tudok rolad. ami nekem eleg is.
tehat irkalj minel tobbet. ja, s ne figyelj oda, akkor 100x jobb vagy :)

Maya-- 2012.07.20. 18:23:35

@doggfather: bar ugy lenne. de most szerintem is inkabb felni fognak a moziktol.

Maya-- 2012.07.20. 18:39:17

a kurvajo humoros szuperkepesseges komment kizarolag Chaveznek megy :)..most lattam meg, hogy addig beszelgettem idokozben telefonon, hogy megcsuszott a sor. szornyu vagyok. ez az en szuperkepessegem :)

Chavez 2012.07.20. 18:43:51

@Maya--: Nyugi, anélkül is tudta mindenki. :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.07.21. 09:45:03

@Chavez: @Maya--: nem hiszem, hogy emiatt kevesebben mennének moziba.

Maya-- 2012.07.21. 22:21:25

@doggfather: gondolkodnak, hogy bevonjak e a filmet vegleg a mozikbol. :(
a tegnap mar Parizsban volt ahol lefujtak a premiert, unokatesoim reszkettek, hogy ok majd, hogy nezik meg, pedig jegyuk sem volt az idiotaknak :)
amugy azt mondtak, hogy nem fogjak hivatalossa tenni a bevetelt sem, ami ugye mar hatalmas.
süti beállítások módosítása