Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Sorsügynöség

2011.03.24. 14:08 Forgács W. András

Mit csináljon az ember, ha ígéretes fiatal forgatókönyvíró Hollywoodban? Vehet például drága autókat, járhat a legmenőbb klubokba, hogy aztán - gondolom - elégtételt érezve minden középiskolai megaláztatásért végighallgassa, amint összesúgnak, amint belép. "- Azta... - Mi van? - Ne nézz oda, ott jön... mondom, ne nézz oda, ott jön George Nolfi. Tudod, az a csóka, aki egy valag pénzért eladott két forgatókönyvet, mielőtt megcsinálta volna a PhD-jét filozófiából... Ne nézz így, ő írta az Ocean's Twelve-t meg A Bourne-ultimátumot... Jó, ott volt A testőr is, de azt most hagyjuk, szóval... érted. Muszáj ráköszönnöm." És ő mosolyog, és azon gondolkodik, vajon meddig fognak még emlékezni rá. Írni már nem nagyon van kedve - most komolyan, hallgassa a hülyébbnél hülyébb rendezőket és az ő "művészi meglátásait"? Belenéz a légkondicionált, füstmentes levegőbe, amelyben keveredik a konyak és a "természetes hatóanyagokat tartalmazó" citrusillatú légfrissítő, és elmereng. "Bezzeg Tony Gilroy... Ő az igazi király, ha van kedve, csak úgy összedob egy filmet a haverjaival."

"Ha belegondolok, én meg jóban vagyok Matt Damonnal, elvégre írtam két sikeres filmet neki." Ha elég közel ülnénk hozzá, hallanánk, ahogy kattannak a fogaskerekek. Mikor hazaér, ránéz a könyvespolcra, és találomra levesz egy könyvet. "Hmmm..." gondolja "Hát persze. Ő lesz a megoldás." És leveszi a Philip K. Dick novelláskötetet a polcról. Amióta a szerző 1982-ben elhunyt - és bemutatták a Szárnyas fejvadászt - nem nagyon telik el év, hogy valaki ne próbálná meg adaptálni valamelyik művét. Jelen esetben az Adjustment Team-re esett a választás, amely egy meglehetősen paranoid hangulatú novella - érthető, és nem csak azért, mert az ötvenes évek közepén született. 

Ha valaki eddig a bekezdésig nem jött volna rá, nos, akkor most szólok: innentől kezdve nem fog szó esni Philip K. Dick-ről. Sem más, a science fiction műfajához tartozó dologról. Mert a Sorsügynökség - noha az előzetesek alapján úgy tűnhetett - nem sci-fi. Hanem romantikus film, amibe némi misztikusságot akart csempészni az író/rendező - ki nem találják - George Nolfi. Rögtön a tizenötödik perc környékén merül fel a kérdés először az emberben, hogy minek. Fel-alá mászkál néhány egészen tisztességes színész, (John Slattery, a régen látott Terence Stamp és Anthony Mackie) akiket úgy öltöztettek fel, mintha az 1960-as római olimpián lennének a szovjet delegációt kísérő KGB ügynökök. Szerepel egészen pontosan két darab Ford SUV, néhány érdekesen izgő-mozgó ábrákkal díszített könyv, New York Ajtajai, meg egy neoklasszicista irodaház. Ezekről kellene elhinnünk - meg a bőrkabátos-rohamsisakos statisztákról - hogy ők lennének a Sorsügynökség, akik azon ügyködnek, hogy a Sors Könyvében leírtak úgy legyenek, ahogy az meg van írva.

Ha ezen túl tudunk lépni - márpedig muszáj, ha már beülünk rá - akkor koncentráljunk a valódi sztorira. Adott a fiatal, ambiciózus szenátorjelöltünk, David Norris (Matt Damon, ha nem jöttek volna rá), aki ha nem követne el egy-két csacskaságot, akkor már rég megválasztották volna. Csacskaság alatt persze - hiszen ez Hollywood - nem nokiásdobozokat vagy nagy értékű, állami pénzen vett luxusautókat értünk, hanem egy kocsmai verekedést meg egy fenékmutogatást valami egyetemi bulin. Az elvesztett választás éjszakáján összefut a balett-táncos Elise-el. Sajnos ennek a találkozásnak nem kellett volna megtörténnie - innentől Davidnek versenyt kell futnia a látszólag mindenható - valójában a történet megfelelő pontjain kellően tehetetlen - Sorsügynökséggel, ha együtt akar maradni a lánnyal.

Ez a film legtisztességesebb része: nincs mellébeszélés, ez kérem romantikus film. Az ezen jeleneteket megszakító sci-fi jellegű epizódok inkább kellemetlen mellékhatásai az alkotói szándéknak - miszerint lőcsöljünk minél több információt szegény nézőre. A misztikusságot a túlírt dialógusok, a túlmagyarázott háttér-információk jobban oldják, mint az Ismert Vízkőoldómárka a lerakódott szennyeződést a konyhai csaptelepről.

"Most akkor nézzük meg, vagy ne?" merülhet fel a kérdés teljes joggal a Kedves Olvasóban. Ha Ön történetesen rajongója Philip K. Dicknek, és rossz néven veszi, ha rajongása tárgyát íly rútul kihasználták alantas pénzszerzés céljából - nos, akkor ne nézze meg. Sőt, írjon kommentet, amelyben a Nagy Gonosz Stúdiót hibáztatja a világban található minden rosszért. Ha viszont Ön képes túllendülni az ilyesmin, és már régóta szerette volna elvinni kedvesét egy romantikus filmre, amelyet aztán nem kell letagadnia barátai-kollégái előtt - nos, akkor foglaljon helyet péntek estére. Azért az éttermet Önnek kell majd kiválasztania.

44 komment

Címkék: dráma filmkritika 2csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr42767666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2011.03.24. 14:23:55

Jajj. Mikor lesznek megint olyan Dick-adaptációk, mint a Blade Runner meg a Scanner Darkly?
:(

sep · http://prizmafolyoirat.com/ 2011.03.24. 14:29:10

@Hamlet: a kettő között eltelt kb. 25 év, szal olyan 2030 körülre esedékes a következő. (Habár volt közben egy Total Recall)
btw a sorsügynökséget nem nevezném adaptációnak.

Rusznyák Csaba 2011.03.24. 14:35:28

@sep: Én a Total Recallt sem nevezném annak (független attól, hogy tényleg jó volt).
Dehát Dickkel már csak ezt csinálják odaát. Veszik egy ötletét, és a felismerhetetlenségik "adaptálják".

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.03.24. 14:50:01

Én igazából nem hiszek a filmadaptációkban, úgy en bloc sem igazán, mégha nyilván vannak egész jól sikerült ellenpéldák. Egy regényt, Philip K Dick, de akárkinek egyetlen valamirevaló regényét sem lehet olyan minőségben filmen feldolgozni, hogy az tökéletesen egybevethető legyen a nézői olvasattal, melyből mondjuk kapásból annyi van, ahány néző. Akkor ott vannak a terjedelmi korlátok, stb.... Már Godard is megmondta, hogy egy jó filmnek elég egy két soros történet, egyetlen újságcikk, és szerintem igaza is van. PKDicket is jobb olvasni, minthogy azt nézni, hogy valakik milyen kompromisszumokat kötöttek valakikkel, hogy aztán filmvászonra hányják saját olvasatukat... vagyis, ami abból megvalósítható és megvalósult.

manuva 2011.03.24. 15:03:08

Mi az a New York Ajtajai? Vagy ez a filmből kiderül, csak nem akarod lelőni a poént?

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2011.03.24. 15:28:54

@efes: Már azzal megelégednék, ha egy Dick-kötet felét jól adaptálnák, és a maradék saját ötlet nem lenne baromság. :(
A Ridley Scott-féle Blade Runner ugye még úgy is nagyon jó lett, hogy elég sok dologban eltér a regénytől.

sajen 2011.03.24. 16:18:08

Ebben az esetben tökmindegy, kinek az írásából készült. Bájos szerelmesfilm lett belőle, és mint ilyen, nagyon ritka. Két csillagnál többet ér.

gothmog 2011.03.24. 16:33:12

@Hamlet: Emlékeim szerint a regény egy ponton kapcsolódik a filmmel, ahol a főhős egy lépcsőházban összefut egy vadásszal (aki nem Deckard, csak ugyanabban utazik) aki a főhőst basztató androidokat üldözi. Egyébként csak a világ ugyanaz, de a két sztori tök más.

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2011.03.24. 16:40:05

Milyen bájos hogy egy kocsmai verekedéssel egybekötött fenékmutogatás elég ahhoz hogy valaki elpuskázza a "nagy" esélyt. Bezzeg itthon nem sok dolga lenne ennek az intézménynek. :)

Mellesleg mindig eszembe jut ilyenkor hogy egy feltűnést kerülő szervezetnek miért a legfeltűnőbb ruhákban kell flangálniuk ahelyett hogy szépen beleolvadva a környezetbe csak akkor csapjanak le amikor már késő.

sajen 2011.03.24. 16:48:11

@Forgács W. András: Értem. És fáj a torkod. Vagy nincs olyan geek, aki szereti az ilyesmit? Viszont akkor mi volt az a "vigyük el rá a kedvest"? Mer belé nem kár az ilyesmi? :)

Before · http://azbeszt.blog.hu 2011.03.24. 17:26:53

Hát, nemtom, szerintem Dick annyira furcsa, hogy nehezen lehet filmre vinni. Zseniális ötletei vannak, de gyakran érzi az ember olvasás közben, hogy félidőben mintha elfogyott volna az anyag (és valószínűleg nem egyszer így is lehetett), aztán az Író nem tudott mit kezdeni a saját művével.
Lehet köpködni, nekem a legtöbb Dick-adaptáció nagyon tetszett, jól sikerült egyszerűbb, fogyaszthatóbb formára hozni az írásait, kifejezetten szerettem a Paycheck-et és a Next-et is.

mesko 2011.03.24. 18:19:45

..szólok a pasimnak, hogy vigyen el rá:)), ja és ő is olvassa el a kritikát, mert annak ellenére, ahogy én kivettem, ez egy tök romantikus film, s mégis csak a pasiknak ad tanácsot a szerző..érdekes..ja, s még meg is jegyzi, hogy ez itt a Geekblog..ez most még érdekesebb volt..
na jó, ezután a blogot, csak a pasim fogja olvasni..csak van vele egy apró kis gond, nem tud semmit magyarul...vagyis igen, egy szót.. az a: NEM:D

entro 2011.03.24. 18:35:40

@Before: Jajajjj... pedig ezek nemhogy adaptációnak, de filmnek is gyalázatosak (legalábbis szerintem). Ámde a Spielberg-féle Különvélemény? Az szerintem - Tom Cruise ellenére is - rendben van.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.03.24. 19:05:27

@Hamlet: A Blade Runnert én bírtam, igaz, hogy még moziban láttam, még annak idején és a könyben talán három éve volt, hogy olvastam. Egyáltalán, PKDickkel nem jártam jól, mert hamarabb láttam belőle (regényeiből, novelláiból) filmfeldolgozásokat, mint olvastam volna néhány könyvét, így már eleve volt róla valamilyen képem, és akaratlanul a film képeit próbáltam megtalálni a szövegben, és csodálkoztam, hogy sokszor nem jött. Ezért is haragszom a rossz filmadaptációkra, bár ez az én egyéni szociális problémám.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2011.03.24. 19:09:26

@entro: tudom, tudom, alapvetően kisebbségben vagyok a véleményemmel, de nekem mindkettő nagyon bejött. A Különvélemény is. A Total Recall is. A kedvenc filmem pedig a Blade Runner.
Na, ez van... :)

Forgács W. András · http://geekz.444.hu 2011.03.24. 19:27:34

@mesko: Ha jól emlékszem, a "kedvesét" kifejezést használtam direkt annak uniszex volta miatt :)

Forgács W. András · http://geekz.444.hu 2011.03.24. 19:33:52

@sajen: Mint mondtam, a dolog "romantikus film" részével nincs is semmi baj - Philip K. Dick mint ürügy az igazi probléma. :)

sajen 2011.03.24. 19:46:23

@Forgács W. András: Oké, bár én is így érzékeltem, mármint, hogy neked ez a probléma. Viszont szerintem ez most nem probléma. És vissza is érkeztünk a startvonalhoz :)

Forgács W. András · http://geekz.444.hu 2011.03.24. 19:47:52

@sajen: Ha nem a Geekz-en jelent volna meg a kritika, talán még a harmadik csillagot is megkockáztattam volna :)

sajen 2011.03.24. 19:50:26

Na ez az, ami fura - mi ez a diszkrimináció? Bátorság geekek, bátorság! :)))

sajen 2011.03.24. 19:51:08

@Forgács W. András: Na ez az, ami fura - mi ez a diszkrimináció? Bátorság geekek, bátorság! :)))

mesko 2011.03.24. 20:17:19

@Forgács W. András: jaa..így már más, néha elfelejtem, hogy a magyarban nincsenek "nemek", ok, akkor tévedtem, bocs:)
de akkor most csak azért nem 3 csillag mert a Geekz-en van?..ez mi?..miért?
vagyis úgy értem, hogy ha te írtad a kritikát, az logikus, hogy csak a TE VÉLEMÉNYED!, nem?..na mármost akkor pl. bárhol lennél, nem úgyanaz volna a véleményed???
azt már rég értem, hogy melyik szerző milyen mezben játszik, te pl. a ROMANTIKUS vagy..
ne is próbáld tagadni:)

mesko 2011.03.24. 20:44:04

@Forgács W. András: ...és nyughatatlan:)

de romantikus vagy!, bebizonyítom, még nem tudom hogyan, de megteszem:)

mesko 2011.03.24. 21:00:31

@Forgács W. András: ..na ez hamar ment, rádléptem a szerzők névsoránál, megnéztem miket írtál, ha benézel véletlen egyszer a Tőzsdecápákhoz, meglátod a saját kommentjeid között, hogy milyen romantikus is vagy...még csak nem is szimpla, hanem "megveszekedett":D

ezt most csak a móka kedvéért csináltam:)))

Dr. betonfelhő Ph.D. 2011.03.24. 22:17:01

A Nagy Gonosz Stúdiót hibáztatom a világban található minden rosszért.

Bokortalan Lajtalan · http://facebook.com 2011.03.24. 22:59:56

Én már azt se tudtam feldolgozni, hogy egy egész világ beszopta, hogy a Nextnek bármi köze van a The Golden Man című novellához.

RoFä 2011.03.24. 23:14:29

Hehe... Dick mán, méghogy!
Rejtélys kalapos emberek megpróbálják megakadályozni, hogy a főhős összejöjjön szíve választottjával... Hát ilyenről 1998 óta nem hallottam, ebben is szerepel a kífer szadörlend??? :)))

A trailer alapján egyébként várós és amúgy is szeretem a romantikus filmeket.

RoFä 2011.03.24. 23:23:26

Blade Runner, sokszor megnézős mesterműves. Én műfajom. A Szép új világhoz szoktam hasonlítgatni, na nem a történet vagy hasonló miatt, hanem mert ahogy arról is nehéz elhinni hogy 193Xben írták, a Blade Runner is eléggé megelőzte a korát

Total Recall: a gonosz hollandnak még nem láttam rossz filmjét. Van neki? Drága jó ember, szeretjük. "They will fix you...they fix everything".

Minority report: Spielberget is szeretjük, Colin Farrelt is, a szemkiszedést is, szóval nem volt az rossz. Meg kéne nézni újra érett fejjel, végül is volt azóta olyan film amit Tommal is élveztem

Scanner darkly: három éve nem bírom rávenni magam. Itt ül a vinyón... Ez a rotoszkópos cucc taszít. Pedig Linklater az nagyon haver. Ezek szerint nézzem meg.

Bokortalan Lajtalan · http://facebook.com 2011.03.24. 23:38:02

@RoFä: Juj, a Minority Report az nagyon rossz. Alapvetően nem idegesít, ha túlpörgetik az akciófaktort adaptáláskor, a Total Recallt is bírtam, de egy ilyen pesszimista és kozmikusan paranoid novellát kiherélni azzal, hogy "választhatsz, mondta a steril szépségű prekognő", a Hellblazer Constantine-jának keanureevesizálásához fogható szemétség.

A Scanner Darkly viszont tök jó, ha egy visszafogott, a sokkolásban nem tocsogó drogfilmet akarsz látni, egyébként meg a legszöveghűbb Dick-adaptáció, ever.

nuklearis_baromfi · http://nuklearispillanatok.blogspot.com 2011.03.25. 00:45:59

Amúgy maga Dicknek elég sok olyan regénye/novellája van, amin nagyon érződik, hogy a fantasztikus elemeket csak azért aggatta rá, hogy el tudja adni - lásd például a legutóbb magyarul megjelent könyvét, amiről pont az egyik kollégátok írt kritikát nemrég egy másik blogra, és igen hasonló dolgokat írt róla.

Tehát azzal, hogy ez egy romantikus film, semmi gondom nincs. A novellát régen olvastam (nem akarom a film előtt még egyszer). Az eddig a filmről hallottak szerint semmi lényegeset nem hagytak ki a sztoriból.

Megint az a baj, hogy a poszt alapján nem értem, ezen kívül mi a probléma a mozival.

RoFä 2011.03.25. 09:30:29

@Bokortalan Lajtalan: Sajnos nem olvastam az eredetit, ezt elfelejtettem mondani. Mint film tetszett, Spielbergtol egyebkent sem varok cinizmust es vegtelen pesszimizmust, nem annyira az o terepe.

Bar...Munchen egy kicsit kivetel.

7thArT 2011.03.25. 09:49:08

egyetértek nuklearis_baromfival - érdekes nick:) -
Philip K. Dicknek több sztorijánál a sci-fi rész majdhogynem csak ürügy egy párkapcsolati probléma felvezetésére, vagy akár egy romantikusabb szálra...
ilyen módon nem hazudtolja meg Dick-et.
Pont nemrég olvastam a Várjuk a tavalyi évet, ami ennek jó példája.
De egyébként több sci-fi valójában társadalmi, párkapcsolati és egyéb hasonló problémákat feszeget...szóval biztos, hogy nem ettől nem Dick-es...
Egyébként én szeretem, ha egy forgatókönyv író vagy rendező szabadon fantáziál - persze azért értelmesen - és egy könyvhöz képest sajátosan adaptál valamit. A Szárnyas Fejvadász is jócskán eltér az eredeti Dick novellától, mindkettő tetszik...
Egyáltalán nem biztos, h minden esetben betűről betűre kell hozni valamit, az adaptáció magában hordozza az átalakítás jogát és sokszor jól sül el, ha élnek vele...
Feltétlen megnézem a filmet, mert ezek alapján - habár kedvelem Dick-et - nekem nem vette el a kedvemet...

walter white 2011.03.25. 11:50:11

ez egy lanyoknak valo sci-fi volt, egyszer meg lehetett nezni :)

nalam a Valis mindent visz, na abbol mikor lesz film? opera mar keszult :)

www.youtube.com/watch?v=gYiFQfi8IT0

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2011.03.25. 13:19:58

a címbe írjatok már egy K-t lécci:)

K.Leslee 2011.03.25. 16:49:47

@Forgács W. András: Nehogy elkezdd András!!!Láttad a kommenteket a Sucker Punch-nál??

mesko 2011.03.25. 18:01:33

..nyugi..nem hiszem, hogy itt is ittak volna abból a Balfasz Punch-ból:), de azért az ottani kommenteken én is jól szórakozom..kezdtek már az Á listások is megszólalni, egyre jobb:D..még azt a filmet nem láttam, de ezt igen..
tényleg inkább több benne a romantika mint a scifi..olyan ügyeske, szerényke ez a film, inkább csajoknak van, de most komolyan, ha valaki romantikus filmet akar nézni, akkor jobb ez a film 100x, mint más ragacsos marhaság..
Matt Damon itt sem valami, hát ügyeskedik ő amennyire tellik tőle, ha nem nagy a kihívás..a csaj is nagyon koncentrál mindenre, el-elfelejt szexi lenni, ez nagy hiba..szerintem:)
és igen, ha a filmet scifis szemmel nézzük akkor 2 csillag, de ha a romantikussal akkor 3 lenne..

vargatom 2011.03.26. 15:41:25

Egyetétek Before véleményével Dick munkásságáról. Szerintem egy hihetetlen ötletgyár volt a fószer, egy született zseni, de szinte minden alkalommal beletört a bicskája a kifejtésbe. Gondjai voltak a cselekményvezetéssel, és szinte egyetlen emlékezetes karaktert se bírnék felsorolni a munkásságából, gyakorlatilag az összes könyvét addig lehetne felidézni, hogy mi volt a kiinduló konfliktus. Néha sikerül egy-egy jó megoldást is bedobni utána, de ezen felül csak az maradt meg, hogy mindenki paranoid meg nagyon törékeny a valóságképe.

Namost bármilyen közepesen sikeres hollywood-i producer vagy stúdiófejes simán látja ugyanezt, és ezért állnak neki átírni az összes művét, amikor filmre adaptálják. Aztán tehetségtől függően van, hogy az eredmény anyagilag sikeres film lesz (MR), vagy jó adaptáció lesz (BR), vagy többé-kevésbé mindkettő (TC). De az esetek többségében inkább kudarcot vallanak minden fronton ;)

Ettől függetlenül szerintem teljesen jogos, hogy sokat változtatnak, mert Dick tehetsége nagyon kiegyensúlyozatlan volt, de hát az igazi zsenik általában már csak ilyenek.

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2011.03.27. 17:11:23

A Blade Runner sztem sokkal jobb, mint a könyv, abban egy szinte üres posztapokaliptik Földet látunk, ahol csak az aljanép maradt, a film meg nyüzsgő-villogó cyberpunk alapvetés, annyira, hogy amikor William Gibson látta, megijedt, hogy úristen, most mindenki azt fogja hinni, innen nyúlta a Neurománcot (akkor írta) meg úgy általában a teljes motívumkincsét.

Dickből amúgy nem jó sokat olvasni egymás után, elég zavaróak tudnak lenni az ismétlődések.

doktor.dikhed 2011.03.28. 20:41:37

Miért ne lehetne egy Philip K. Dick könyvet filmre vinni? A The Man from Earth-öt is sikerült, pedig ez egész egy szobában játszódik, némi párbeszéddel, meg a főhős narrációjával, és jó film lett. Persze, nem populáris, de megkockáztatom, hogy egy hűen adaptált Philip K. Dick könyvből lehet a mozikban is sikeres filmet készíteni, ha a költségvetés nem száll el indokolatlanul.

wice 2011.03.29. 14:08:05

@vargatom:
+1

Dick novellái _sokkal_ (de tényleg, klasszisokkal) jobbak, mint a regényei. Utóbbiak bármilyen érdekes alapötletből képesek egy idő után követhetetlen drogos látomásokká, v elvont filozófiai/teológiai metaforákká fejlődni, míg előbbieknél (nyilván a rövidségük miatt) valszleg nem volt ideje elég drogot magához venni az írásuk közben és teljesen elfelejtenie a végére, hogy hova a fenébe is akart kilyukadni, így a pazar felütésből viszonylag egyenesen (néha egy-egy szintén jól sikerült csavarral is mgfejelve) halad a végső, rendszerint ugyancsak ütős csattanó felé.

DoRiS20 2011.05.03. 23:35:07

"Megint az a baj, hogy a poszt alapján nem értem, ezen kívül mi a probléma a mozival." - én sem értem...

Kellemes, nagon jü, egy emberi filozófiai dilemma hibátlan filmrevitele.

Miért kell mindig az "eredeti" könyvhöz/ovellához/íráshoz/festményhez/zenéhez. stb.. hasonlítani valamit...?

Megáll önállóan a lábán. Tisztán érthető, kerek egész.

Az az érzésem, a "kritikusok" útját is a Sorsügynökség egyengeti....
süti beállítások módosítása