Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Vasember 2.

2010.04.28. 16:50 Rusznyák Csaba

Szépen épülget a szélesvásznú Marvel Univerzum: a Vasember 2-ben a Fekete Özvegy és az immár evidens Nick Fury mellett feltűnik Amerika Kapitány pajzsa és Thor pörölye is, ráadásul hősünket besorozzák az Avengersbe (azt hiszem, a magyar fordításnak hála, hozzá kell szoknunk a ’Bosszúállók’ névhez). A lényeg mégis az, hogy elődjéhez hasonlóan, a második rész egy közel tökéletes, könnyed (kora)nyári akciófilm, azon kevés szuperhősmozik egyike, amikbe a pixeláradat mellé fért szív, lélek, agy és humor is. Egyébként is, arra a filmre, amiben Robert Downey Jr. egy sármos, géppuskaszájú, nőcsábász feltaláló-milliomost játszik, nem lehet haragudni.

A Vasember 2 nagyjából ott folytatódik, ahol az első rész véget ért – épp csak Tony Stark időközben kiharcolta a világbékét (aranyos egyébként, ahogy egy ilyen teljességgel képtelen fordulatot elintéznek annyival, hogy „már megtörtént” – fogadjunk, hogy sosem mernek majd csinálni egy Vasember 1.5-öt!). Ez viszont még nem jelenti azt, hogy ne küszködne komoly problémákkal. 20 éve halott apja múltjából felbukkan egy rosszkedvű orosz zseni, Ivan Vanko (Mickey Rourke), aki szövetkezik hősünk vállalati riválisával, a fegyvergyáros Justin Hammerrel (Sam Rockwell tökéletesen visszataszító féreg), hogy beteljesítse bosszúját Tonyn, akit szorongat a nemzetbiztonság is, mert a csillagok és sávok fejesei nem nézik jó szemmel, hogy két whiskey közt csak úgy hősködik, lődöz és robbantgat a világban, ahogy épp jólesik neki. Ráadásul a Vasember technológia, ami életben tartja, közben lassanként meg is öli.

A Tony felett gyülekező viharfelhők ellenére a folytatás szerencsére megőrizte az első rész könnyed, „pusztítsuk a rosszfiúkat, de a fő, hogy közben baromi jól szórakozzunk” attitűdjét. A cselekmény, a manapság tipikus hollywoodi pixelszörnyetegekkel ellentétben, nem rohan fejvesztve egyik akciótól a másikig, az alkotók tisztában vannak vele, hogy a nézők nem attól éreznek és izgulnak együtt a karakterekkel, hogy egymás után tíz robbanás előterében látják őket. Így aztán bőven hagynak időt arra, hogy Tony és társai elmerüljenek az iróniát csöppet sem nélkülöző, kellemes hangulatú, szópárbajokkal teli jelenetekben, amiknek hála többek lesznek a látványt kiszolgáló báboknál: hús-vér emberek, akiknek még a csaknem idétlenségig fajuló pillanatokat (DJ-ző Vasember, páncélos házi csetepaté Tony és Rhodey közt) is mosolyogva nézzük el.

Ez annak ellenére vonatkozik mindenkire, hogy a ráöntött szerepben (megint) lubickoló Robert Downey Jr. lemossa a vászonról az amúgy igen tekintélyes méretű és kaliberű mellékszereplő gárdát, és one-man-show-t csinál a filmből. Ezt a legjobban a Rhodey szerepét Terrence Howardtól átvett Don Cheadle sínyli meg, akinek bizony nem sok lapot osztottak, nameg Mickey Rourke, aki derekasan, és majdnem feleslegesen küzd a félelmetesen alulmotivált (utoljára a Star Trek Nero-jának volt ilyen érdektelen és összecsapott háttere) és sztereotipizált orosz gazember bőrében (szerencsére Rockwell kompenzál). Scarlett Johansson és Samuel L. Jackson jól elvannak, de furcsamód a legjobban a valósággal ragyogó Gwyneth Paltrow, és a Tony testőreként domborító rendező, Jon Favreau járt.

Amikor pedig akcióra kerül a sor, akkor meghallgatásra találnak a geekek imái. A kétórás filmben ugyan csak két nagy haddelhadd van, de azok piszkosul látványosak, dinamikusak és ötletesek (és nem utolsósorban láthatók, azaz nincsenek szarrá vágva), bármelyik játszva zsebre vágja az első rész elsietve odakent fináléját. Ja, és ha jót akarsz magadnak, kivárod a stáblista végét. Iron Man rocks.

 

 

18 komment · 2 trackback

Címkék: akció filmkritika szuperhős képregény adaptáció 4csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr431959704

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Vasember 2. (Iron Man 2) 2010.10.03. 09:04:03

Alapsztori: Tony Starkot kikezdik a politikusok, ráadásul nincs jó bőrben és még új ellenséget is szerez magának. Húzónév: Robert Downey Jr., Don Cheadle, Scarlett Johansson, Gwyneth Paltrow, Sam Rockwell, Mickey Rourke, Samuel L. Jackson Műfaj: akció ...

Trackback: Vasember IV 2010.05.12. 16:27:04

A negyedik részben a szovjetek újra világuralomra törnek és a hidegháborút néhány ismerős figura vívja ezúttal.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Balakin · http://balakin.blog.hu/ 2010.04.28. 17:20:26

nemnemnem ezt most nem olvasom el:D pénteken nézem, utánna mindenképp de már trailereket se nézek egy hónapja:D

BloodGrey · http://awesomness.blog.hu 2010.04.28. 18:52:22

Tudtommal van Vasember 1.5 filmképregény.
Szóval pedig de. :)

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2010.04.28. 21:08:03

"Bosszúállók Iniciatíva", ha kérnem szabad! :)

mizrolist 2010.04.29. 05:41:01

A Bosszúállók résznél megkeseredett a szám íze, pedig a film amúgy jó volt - Avengers = Bosszú Angyalai, pont.
De annak örülök, hogy egy Vasember-filmnek ismét nem volt vége a stáblista kezdetén :D

Rusznyák Csaba 2010.04.29. 07:12:47

@Hamlet: Nem szabad, mert az nem a csapat neve, hanem az alapításukat megcélzó projekté :)

kaamir 2010.04.29. 09:27:38

Nem várok túl sokat, nekem - enyhén szólva - nem tetszett az egy sem. Ez meg a beszámoló(k) alapján olyan lett, mint az; kevés akció, nulla történet, és Downey végeláthatatlan, unalmas, egysíkú, erőltetett poénkodása. Már a Sherlock-ban is a falat kapartam a fickótól.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2010.04.29. 19:36:57

@kaamir:
ha jót akarsz magadnak, Downey színészi képességeit nem szidod 25-35 közötti bölcsész, marketinges, pénzügyes újságíró és lakberendező csajok társaságában, mert ez a korosztály egyszerűen BE VAN ZSONGVA ettől a fickótól, és bármelyik filmjére hajlandó beülni veled! :)

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2010.04.29. 19:38:01

@Hamlet: mondjuk _velem_ pont nem volt hajlandó, de _másnál_ működött a recept. ;)

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2010.04.29. 22:23:41

Egyetértek a kritikával, baromi jó szórakozás volt a film. Soha ennél rosszabb képregény/mainstream akció filmet.

kevinmaster 2010.04.30. 08:39:33

Jöhetnek a kövek: nekem nem jött be. Súlytalannak éreztem az egészet, hangulat sem jött át igazán, az 1-nek sokkal mélyebb volt az atmoszférája. Ismét bebizonyosodott számomra a tétel: ha csak megismétlik az első rész hangulatát, az már kevés, az ember valamilyen téren továbbgondolást vár. Ez nem volt meg. Pedig vártam, az első rész nagyot ütött, kár érte. Mickey viszont király volt, még akkor is, ha külsején nem sokat kellett rontani :)
Ja, és a szinkron is pocsék.... vagy csak én voltam rossz paszban tegnap? :D

elefes 2010.04.30. 15:41:12

Típikusan az a kategória ez a film, amire nyugodt szívvel mondhatja az ember, hogy fasza. Teljesen súlytalan, talán nem is jó, ám piszkosul szórakoztató.
Viszont ha a harmadik részben is robotok és átdizájnolt Vasemberek lesznek, akkor agyfaszt kapok. Nem értem, hogy miért kell ennyire hasonszőrű ellenségeket felsorakoztatni. Hulk is azzal az elcseszett/feltunningolt jószággal harcolt.

mizrolist 2010.04.30. 15:59:10

@elefes: én bíztam benne, hogy a végén a Mandarint hozzák be Új-Mexikóban valahogy, ha már a varázslatról volt szó... vagy akár a Varázslónőt/Enchantresst.

Rusznyák Csaba 2010.04.30. 17:17:44

@mizrolist: Szerintem nem akarnak még fantasztikumhoz nyúlni... alapvetően ez egy technokrata karakter/történet, így az elsőben, az eredet elmesélésében, eleve szó sem lehetett ilyesmiről, aztán meg a bevált recepten nyilván nem akartak változtatni a másodikra sem. Nem biztos, hogy a nagyközönség szemrebbenés nélkül fogadná, ha a reális sztori folytatásában fantasyelemek hemzsegnének. Thor bekacsintása, és főleg, a majdani Avengers film változtathat ezen... Favreau-nak amúgyis voltak tervei a Mandarinnal már kezdettől fogva, szóval ez csak idő kérdése.

Balakin · http://balakin.blog.hu/ 2010.05.01. 14:58:30

az a baj hogy el kell mennem a Mom parkig ha feliratosan akarom látni. Talán egy hangyapöcsnyit többet vártam tőle de nekem így is adta eléggé. Amikro az öltönypáncélt felveszi..jajj:D

7thArT 2010.05.05. 09:24:59

uh, négy csillag?
Mire?
Az idétlen viccekre?
Najó, látványban van egy-két ütős jelenet, de a többi...
Az események csak úgy történnek, mintha feldobott volna valaki egy kockát...
Az első részhez képest ez visszaesés, egyértelmű, hogy meglovagolták az első rész sikerét.
Downey meg szerintem rohadtul unja az egészet...
Lehet innia kéne még egy kicsit...

damoqles 2010.05.07. 23:25:41

Ez marha jó volt. Kb. egy síkon mozog az első résszel minden aspektusában, de nekem ez így tökéletesen megfelelt, Downey Jr.-t inkább laza filmekben látom szívesen, semmint drámákban vagy thrillerekben... vagy rossz filmekben ugyebár. Lehet, le leszek hurrogva, de ha poénos-szatirikus szuperhős-mozi, akkor nekem inkább Vasember (2), mint mondjuk Kick-Ass.

csudri82 2010.05.10. 11:22:36

Lehet, csak én nem figyeltem eléggé, de hol tünt fel Amerika Kapitány pajzsa?

scorsesefan 2010.05.10. 13:43:15

@csudri82:
Azzal egyensúlyozza ki a barkács részecskegyorsítóját. Az ügynök faszi kapja elő a ládából. :)
(Ez ugye nem spoiler? :) )
süti beállítások módosítása