Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Nindzsák harca

2009.01.21. 08:02 Geekblog

A januárra meghirdetett nindzsahónap (eddigi termés: 1, 2, 3) szerencsére nem csak a Geekz-stáb tagjaiból kezdi feszínre hozni az ifjúkori (film)élményeket, de az olvasókból is. Az alábbiakban Gulandro vall könnyes szemmel a fekete ruhás harcosok iránti szerelméről egy magyar nindzsa-képregény kapcsán. (Ha másnak is vendégbloggerkedni támadna kedve, nem csak nindzsás témában, az a geekz@index.hu-ra küldje a cikket. Megjelenni persze csak az fog, aki megüti a mércét.)

Mikor olvastam a hírt az oldalon a ninjanuárral kapcsolatos tervekről, nagyon megörültem. Elragadtatásom, ha lehet, fokozódott, ahogyan a 80-as évek klasszikusai kapcsán olvashattam a kedvenc orgyilkosaim magyar eredetéről. Eszembe ötlött azonban egy, a szobám rejtekén lapuló nyomtatott médium, ami engem a megszállottság ezen irányába sodort egykor. Egy kétrészes képregény, a Nindzsák harca.

Nehéz bizonyos idő távlatából és szükséges dokumentumok híján feltérképezni egy ilyen dolog múltját, de amennyire lehetséges, tudósokból, teológusokból és könnyűdrog fogyasztókból álló kutatócsoportunkkal megkísérljük a lehetetlent. Valamikor 1988-ban dr. Serényi János munkája nyomán Sárközy Endre rajzolta meg ezt a képregényt az Idegenforgalmi Propaganda és Kiadó Vállalat számára. Az akkor 58 ft-ért kiadott magazin tökéletesen alkalmas volt egy olvasni nem tudó gyermek számára is, hogy menthetetlenül és végérvényesen beleszeressen a nindzsák világába. Így a később népszerűvé vált kulturális abominációkat, mint a Tini Nindzsa Teknőcök vagy a Szamuráj Pizzacicák, már gondolkodás nélkül fogadta el reális és valós történelmi anyagokként, hogy aztán behívják az anyját az óvodába, mert a gyerek meg van győződve arról, hogy Amerika csatornáiban olasz reneszánsz festőkről elnevezett mutálódott hüllők viszik tovább a feudális japán orgyilkosainak hagyományait. Megjegyzem, ennek ellenkezője máig sem bizonyított.



A Nindzsák harca rögtön az első néhány kép után azzal a bizonyossággal hergel minket, hogy az egészet színes filctollakkal készítették. Tették ezt olyan remekül és stílusosan, hogy olyasvalaki, aki gyermekkorában rengeteg mesterművet álmodott ezzel az eszközzel a lakótelepi lakás csupasz falaira, feltétlen csodálattal kell adózzon a festménynek tetsző oldalak láttán. Különösen, hogy a kiadvány szakít a nyugati képregények kötöttségeivel és nem átall különböző képeket egyben ábrázolni, alig hagyva helyet a történetet jelentő narrációnak, ezzel is tovább erősítve egzotikus voltát. Vizualitás terén szerintem etalon azóta is, és nemcsak az mondatja velem ezt, hogy sehol máshol nem rajzolták még meg ilyen szépen a nindzsaeszközöket. Helyenként például az egy oldalra jutó hajítócsillagok száma eléri a kilencet.

Az epikus történet főszereplője a fiatal Jomigucsi, aki Iga tartomány egy rejtett nindzsafalujában nevelkedett, és eredményei okán mesterei egy titkos feladattal bízzák meg: az ellenség soraiba férkőzve kell lelepleznie az árulót, aki az elmúlt időkben több küldetését is tönkretette Jomigucsi klánjának. Rögtön az első néhány oldalon szembesülünk azzal, hogy egy ilyen horderejű feladatnál az igazi nindzsák semmit nem bíztak a véletlenre és bárkit megöltek, ha az a legcsekélyebb mértékben is veszélyeztethette a tervük sikerét. Szeretem a működő emberi közösségeket. Így az első kötetben Jomigucsi szemszögéből bejárhatjuk a távoli Japán világát, kileshetjük, amint a szamurájok becsületbeli ügyeiket intézik egymás között, vagy ahogy a fiú álmaiból megismerjük egy összetett nindzsatámadás taktikáját.

Az ellenséges falvakat elérve hamar befogadják az ifjút, és így remek rálátásunk lehet az ifjú orgyilkosok kiképzéséről erőnlét és lopakodás terén. Mondanom sem kell, vidéki tartózkodásaim során rengetegszer próbálkoztam ezen módszerekkel, de a víz alatti nádlégzéssel mindig gondjaim akadtak. Anélkül, hogy a csavaros történetet elspoilerezném, csak vázlatosan jelzem, hogy a főhős, miután teljes értékű nindzsa lett, és felfedte az áruló kilétét,
megismerkedik a gyógyítás keleti módszereivel, és egy rejtett nindzsaklán tagja lesz, hogy a második kötetben majd a bírkózás alapjait tanulja meg, míg végül egy régmúltban gyökerező titok feltárása után egy nindzsacsapat élére álljon maga is. Míg az első kötet a Kémhajsza alcímmel, addig a második A bosszú titulussal futott, hogy aztán a történet elapadása egy életre megtörje gyermeki lelkünket. A második és utolsó kötet után ugyanis (amit 1990-ben adtak ki és már 76 forintba került) nem jelent meg több Nindzsák harca. Pedig a harmadik kötet előzetese még mindig itt hergel minket a vásárlásra, a kiadvány hagyományaihoz híven kérdések formájában:

- Mire képesek a nindzsák a bennszülött harcosok elleni küzdelemben?
- Milyen eséllyel küzdhet egy nindzsa vadállatok ellen?
- Miből készült a bennszülöttek félelmetes tűzfegyvere?
- Meddig képes az ember a kínzásoknak ellenállni?
- Mit ér a becsület, a tisztesség halálos veszély esetén?
A kérdésekre válaszol a NINDZSÁK HARCA c. képregénysorozat III. része, amelynek címe: HARC A DZSUNGELBEN.


Bár sok cián lefolyt azóta a Tiszán, de ennél a képregénynél teljesebb és autentikusabb bemutatása a feudális japán orgyilkosoknak szerintem nem született nyomtatásban. Ugyanakkor elgondolkodtató, hogy ha ezen felbuzdulva a 80-as évek végén elutaztam volna Japánba, és nem ilyen világot találok ott, bizony csalódottnak éreztem volna magamat. Így számomra megmaradt az az elméleti lehetőség, hogy odaát mind a mai napig Jomigucsi leszármazottjai orgyilkolják egymást, békés egyetértésben és modern eszközök nélkül. Hiszen ennek ellenkezője sem bizonyított a mai napig.

31 komment

Címkék: nindzsa képregénykritika

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr58891388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pacey · https://filmleltar.blog.hu/ 2009.01.21. 08:51:43

Jó kis írás.

A képregény pedig tényleg remek. Először még az iskolai napköziben olvastam, ahonnan aztán meg is lovasítottam az egyetlen fellelhető példányt, ezzel gátat vetve a ninjafanatikusok robannásszerű szaporodásának. Nagyon sajnálom.

Yodz 2009.01.21. 09:18:58

Meg lehet ezt még szerezni valahonnan? Majdhogynem könny szökött a szemembe, mikor eszembe jutott a napközi, ahova behozta ezt a remekművet egy osztálytársam és meg is alapítottuk a saját nindzsa klánunk. Istenem be szép is volt. :)
Na meg a vidéki önképzés. Faágból faragott íj és kard. Baszki, hogy lopakodtunk tesómmal az erdőben. :D
Kösz az élménybeszámolót.

Nagy ötlet volt ez a nindzsa hónap. Abszolút nosztalgia.

TheBerzerker 2009.01.21. 09:40:57

Tényleg jó írás! Várjuk Gulandro nyinnya visszatérését!

A képregény engem is érdekelne, mert nekem sajna ez kimaradt.

2009.01.21. 09:41:40

Ez a kritika naygon kafa!
Remélem még találkozunk kedves Geekblog.

Beyonder 2009.01.21. 10:21:40

@vittorio: A "Geekblog" nem 1 szerző nickje, hanem a Geekz-stáb kollektív szerkesztőségi nickje. :)

csati 2009.01.21. 10:23:12

Hú, én is nagyon szerettem anno. Elvileg valahol megvannak nekem. Ha kell, jó pénzért eladom...:)))

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.01.21. 10:30:54

Ez a kettő megvolt, de a többit nem sikerült megszerezni anno, ha egyáltalán volt több

NickNickNick · http://nemzetiagyhalal.blog.hu/ 2009.01.21. 10:36:52

Ami az eredeti nindzsás könyv szerzőjét, dr. Serényi Jánost illeti, volt szerencsém egy ideig a keze alatt dolgozni, remek ember, azóta is felnézek rá. János sokáig újságíróként dolgozott, nem csoda, hogy a lehetőségekhez képest igyekezett mélységében utánajárni a kulturális háttérnek. Jánosnak jelent meg egy másik harcművészettel foglalkozó könyve is a 80-as években, tae-kwon-do témában, a címe "Testből edzett fegyver", szerintem legalább olyan jó, mint a nindzsás.

Beyonder 2009.01.21. 10:53:59

@Nick_: Ismerem én is a könyvet, '87-ben jelent meg, de nem ugrott be, hogy ugyanarról a szerzőről van szó.

házipálesz 2009.01.21. 10:54:48

Üdv!

Jó az írás... Az I. rész (Kémhajsza) nekem is megvan valahol. Tényleg nagyon jó képregény...

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2009.01.21. 10:55:45

Azért a legautentikusabb nindzsa mégis csak Franco Nero volt a Nindzsa szinre lépben!!!

gabor_nor 2009.01.21. 11:04:45

vazz én az elsö részen nöttem fel. többit vhonnan be lehet még szerezni?

Chomy 2009.01.21. 11:16:03

Én anno megpróbáltam kisajátítani az iskolatársaim összes képregényét, minden rendelkezésre álló anyagi erőforrásom felhasználásával. Így szereztem ezt is, egy nem túl műértő havertól, kb. két gombóc fagyi áráért. :D

Nem bántam meg a vételt, óriási hangulata van a cuccnak. Máig ott porosodik valamelyik szekrényem aljában - sajnos csak az első rész, a folytatásait még csak nem is láttam soha. :(

Cukorpofa 2009.01.21. 11:16:15

Azért ne felejtsük el Gy. Horváth László - Nindzsák c. könyvét (www.antikva.hu/onan/boritodisp.jsp?kep=/borito/1-104628-567.jpg), ami szintén részletesen igyekszik bemutatni a témát.

2009.01.21. 11:27:43

Kösz Beyonder, így már kicsit csökken az esélye, hogy hülyén halok meg. Sajnos csak egy kicsit.
Nem gondoltam komolyan, csak nem gondoltam, hogy komolyan oda kellene tennem egy smájlit a viccemhez.
Ezek szerint nem volt jó poén. Na, mindegy.
A kritika szuper volt, az a lényeg.

travis 2009.01.21. 11:31:59

Megvolt mind a kettő.

Emlékszem, a tesómmal rohantunk a moziba, mert nindzsás film volt kinézőben a helyi moziban, ugyanis egy fekete maszkos fickó képe volt kirakva a heti premierek-ablakba. Micsoda csalódás volt, amikor elkezdődött a Tuareg bosszúja című olasz film, az arab sivatagi harcosokról....

2009.01.21. 11:37:50

Pedig az sem volt olyan rossz.
Castellari.

Köbli Norbert (törölt) 2009.01.21. 12:05:05

a tuareg bosszúja zseniális! amikor ncis-harmon felvágja a tevét, és benne alszik... vagy ezt csak álmodtam?

lojzi1 2009.01.21. 12:13:19

Volt egy könyv akkoriban, a címe Jádegyűrű-lépéses mandarinkacsa-rúgás. A kifejezés Si Naj An: Vízparti történek c. klasszikus kínai regényéből van ,ami meg is jelent abban a vászonkötéses Világirodalom Remekei sorozatban (ez 3 kékesszürke kötet), rögtön az elején valamelyik szereplőnek ez a figura a nagy trükkje. Szóval ez a Jáde.... köny mindenféle harcművészetről szólt, de még az akkori igényes, lektorált módján. Mintha nindzsás fejezet is lett volna benne.

Nindzsák kapcsán ne feledkezzünk meg a Nékó nindzsa klánról az Usagi Yojimbo-ból. Nekem nagyon meggyőzőek!

És még egy kis nosztalgia: C64-en a Last Ninja I-II játékok is mára már kult kategória. A 3. résznél mér sajnos megnőttem :(

NickelADeón 2009.01.21. 12:29:21

Itt 1000% hogy kapható lesz a kiadvány.
17. Képregénybörze
www.kepregeny.net/?p=3653

Köbli Norbert (törölt) 2009.01.21. 12:35:36

engem frusztrált ez a kiadvány, mert nem hagyományos füles / cs. horváth képregény volt.

virtualdog 2009.01.21. 13:10:13

Vittorio: szerintem jó volt, csak túl cizellált Beyondernek... :D

"Azért ne felejtsük el Gy. Horváth László - Nindzsák c. könyvét (www.antikva.hu/onan/boritodisp.jsp?kep=/borito/1-104628-567.jpg), ami szintén részletesen igyekszik bemutatni a témát."

Én ezt legalább 5-6-szor elolvastam gyerekkoromban két év alatt. Nemrég nyomtam bele öcsém kezébe, "nesze, tudd meg te is, mi az abszolút jóság!". :D

Yodz 2009.01.21. 13:42:25

Lelki szemeim előtt él, ahogy a Geekz olvasók majdan kisegyermekeiket vezetik be az akkorra már az emlékezet homályába veszett, így ködös nindzsa jóságba filmekkel, könyvekkel, képregényekkel.
A gyerek meg leszarja majd, mert a virtuális valóságban szeretne játszani.

travis 2009.01.21. 13:49:53

Egyébként a ninjából miért lett a nyugati popkultúrában a szamurájhoz hasonló tökéletes pozitív hős? Elvégre is egy feketeruhás bujkáló gyilkos zsoldosról van szó, aki bárkit megöl, ha megfizetik. Vagy csak én vagyok ideológailag képzetlen?

Yodz 2009.01.21. 13:58:49

Azért mert mindig volt egy kiugrott öreg nindzsa mester aki megcsömörlött a gyilkolástól és a nyugati világot elárasztó terrosrista nindzsákat különösen nem állhatta, főleg, hogy ő is a nyugati világba jött letelepedni, mert itt mindig hiány van japán kertépítőkből, házmesterekből és szakácsokból.
Emiatt kiképzett egy fiatal amerikai, jóképű, rezzenéstelen arcú, jégszemű tehetséget, hogyha ne adj isten kéne, akkor legyen már aki rendet tesz a sok nindzsaterrorista között.
Azok pedig azért nem voltak csendben osonó bérgyilkosok, mert a rohadt tömegcikk termelő és fogyasztó drogbárók/korrupt politikusok/politikai anarchisták a mennyiségre mentek rá a minőség helyett.
(Ugyanezt tették az ezekből a valós történetekből készült film kiatalálói is természetesen.)

lojzi1 2009.01.21. 14:00:32

@travis:
A Nékó nindzsa klán ilyen szempontból is pontos: james bond-os kütyükkel ellátott szupergyilkosok, de saját erkölcsi kódexszel, amihez szigorúan tartják magukat. Usagi egyik részben szövetségre kényszerül velük, de nem verik át, tartják a szavukat.
Szerintem nagyon sok szempontból a keresztes háborúk korabeli asszaszinokra hajaznak erősen. Van egyébként ennek atémának említésre érdemes filmes feldolgozása? Annyira erős a sztori, hogy csodálom nincs valami közismert és népszerű film belőle. (no nem a Stallone-Banderas fémjelezte azonos nevű izére gondolonék)

Yodz 2009.01.21. 14:03:01

@lojzi1: az az izé mindamellett, hogy nem arról szól amiről szeretnéd egy kiváló mozi

Chavez 2009.01.21. 15:32:53

A nindzsák a híres Nagy Japán Zsákhiány idején vándoroltak át Amerikába. Azóta jegyzi őket a popkultúra-történelem.

lojzi1 2009.01.21. 16:50:22

@Yodz:
Lehet hogy jó, nem is akartam bántani.
félOFF: a szó eredeti értelméhez olvasd el Umberto Eco: Baudolino regényében azt a részt, ahol leírja az asszaszinok várát meg működését. További háttéranyag még Sir Steven Runciman: A keresztes háborúk története I-III. és Farhad Daftari: Asszaszin legendák, de ha jól tudom Vladimir Bartol: Alamut c. combos regénye is (ez jó ideje be van tárazva, de még nem nem került sorra).
Szóval manapság már mindenkiről készül film, Abraham Lincoln szabójának sógornőjétől kezdve, a hős ujságírókig akik leleplezték hogy a juharszirup mesterséges szinezéket tartalmaz ami lehet hogy szájrákot okoz, bár ehhez napi két kamionnyit kell megenni (ez a filmben nincs benne persze). Pedig remek európai nindzsafilmeket lehetetne a témából kihozni, Franco Nero biztos elvállalná.

Planetszabi 2009.01.22. 21:01:00

"Szeretem a működő emberi közösségeket." Többször is hangosan felkacagtam a cikk olvasása közben. A dunaújvárosi moziban a mai napig fent van az Amerikai Ninja I fekete-fehér óriás plakát, ha jól emlékszem :)

Nuklearis Baromfi 2009.01.25. 23:06:32

Bakker, ez a cikk nagyon betalált. Mindkettő megvolt, ill. megvan. Bár hozzá kell tenni, hogy ha végiggondoljuk, ezek valóban elmennek "képregénynek" definíció szerint, mégis, a szöveg dominanciája miatt nem lenne nagy mellényúlás inkább illusztrált (kis) regénynek titulálni őket.

Mindenesetre így visszagondolva tényleg elég jók voltak, a hangulat "átjött", és elég autentikusnak tűnt a sztori.

Hirtelen kedvet kaptam újra elolvasni a füzeteket - kár, hogy anyámék házában vannak valahol. Kösz.

süti beállítások módosítása