Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

A nindzsa színre lép (Enter the Ninja)

2009.01.12. 08:01 Beyonder

Ismert (film)történelmi tény, hogy a nindzsák a nyolcvanas években robbantak be a köztudatba, mármint a nyugati féltekén. Mifelénk a legtöbben talán Dudikoff munkásságára emlékeznek e tárgykörből, hála a hangalámondásos, rojtosra másolt kazettáknak.  Kevesebben tudják, hogy a hírhedt Golan-Globus produkciós cég, amelyet az Amerikai nindzsa széria mellett olyan címekért lehet isteníteni / átkozni, mint a Bosszúvágy sorozat, a Delta Force vagy az USA Invázió, már 1981-ben előrukkolt egy műfajteremtő nindzsás  mozival. Az első (nem ázsiai) celluloid-nindzsa büszke titulusa így aztán  ennek a filmnek a főszereplőjét, az ibolyakék szemű,  tiszteletbeli magyar Franco Nerót illeti meg.



Az Enter the Ninja elején Árpád apánk egyből aktiválja félelmetes harcművészeti arzenálját, amikor is egymaga tucatnyi piros ruhás nindzsát ártalmatlanít. Hősünk mellesleg fehérben pompázik, ami talán az álcázás szempontjából nem a legpraktikusabb viselet – bár ha állomásoznának a sivatagban vagy Kréta szigetén is nindzsák, ők nyilván máshogy vélekednének – de ilyen apróságok ebben a filmben nem számítanak; első a divat! Na meg a kifinomult színszimbolika, az egyetlen fekete ruhás nindzsáról ugyanis rögvest meg is tudjuk, hogy bizony velejéig gonosz. Irigység lakol az ő szívében: nem nézi jó szemmel, hogy a nindzsa iskola vezetője képes egy idegennek – azaz egy nem japánnak – is átnyújtani a nindzsa-diplomát. Pedig Franco, aki a filmben Cole névre hallgat, megérdemli a kitüntető titulust, hiszen a vizsgán (a filmindító csete-paté ugyanis az volt) jelesre végez. Rozmárbajszú hősünk megköszöni a Mesternek a kiképzést, és Japánból a Fülöp-szigetek felé indul.

Manilában már várja régi katonacimborája, akiről egy drámai flashback során kiderül, hogy anno kimentette Cole-t a vietkongok karmai közül. Úgy néz ki, itt az idő viszonozni a kölcsönt, Franket ugyanis egy helyi üzletember vegzálja, aki a férfi apró birtokát akarja mindenáron megvenni. Arra az olajkincsre fáj a foga, amelyről sem Franknek, sem fiatal feleségének, Mary Ann-nek nincs tudomása, ennek ellenére makacsul ragaszkodnak a földjükhöz. Mr. Venarius először csak néhány helyi rosszarcút küld, hogy megfenyítse a házaspárt, de miután a nemeslelkű Cole széjjelhassíttyaja hátukat, kénytelen külső segítséghez folyamodni. Váratlannak semmiképp sem nevezhető fordulattal megérkezik hát Hasegawa, a rasszista fekete nindzsa, és ettől kezdve minden az elkerülhetetlen végjáték felé vezet, ahol jó és rossz, fehér és fekete összecsap egy drámai erejű, katartikus küzdelemben.



A nindzsa színre léppel kapcsolatban a legnagyobb meglepetés tulajdonképpen az, hogy egyáltalán nem nézhetetlen. Igaz, hogy nincs egyetlen olyan eleme sem a filmnek, amely ne lenne mai szemmel nézve menthetetlenül zs-kategóriás, de egy percig sem unalmas. A sztori annyira egyszerű, hogy már-már letisztultnak is nevezhetnénk. Az írók egész egyszerűen fogták a western műfaját, illetve a legordasabb kliséit, és átültették nindzsába. A helyszín más, de a dramaturgia ugyanaz: a magányos cowboy – aki itt történetesen egy nindzsa – megérkezik a messzeségből, érzékeli, hogy a gyámoltalan kisközösséget egy gonosz ember fenyegeti, ezért közbelép, győz, beleszeret a nőbe, de a végén mégis ellovagol – egyedül – a naplementébe. És így lesz egy ikonikus japán figurából az amerikai mítosz része, egy olasz színész közvetítésével. Akinek mellesleg – rozmárbajusz ide vagy oda – nagyon is jól áll a hallgatag idegen szerepe. Nerót persze blaszfémia lenne Eastwooddal együtt emlegetni, de ebben a filmben pontosan arra az eszköztelen „játék”-ra volt szükség, ami utóbbinak is sajátja, és amit előbbi is képes, jóval szerényebb kivitelben, prezentálni.

A sötét oldal képviselői, kezdve a kampókezű végrehajtóval, az idegbeteg főgonosszal vagy az angol nyelvet brutális kíméletlenséggel szilánkokra zúzó fekete nindzsával, már közelebb állnak a burleszkfigurákhoz, de van egy olyan érzésem, hogy a humor sokszor szándékos, és az alkotók előre megfontolt szándékból túlozták el a végletekig ezeket a karaktereket. Nehezen tudom másképp elképzelni, mi másért adták volna például a „Hi-hi-hi” hangsort az éppen gonoszkodó nindzsa szájába, de az is gyanús, amikor a karját átszelő nyílvessző láttán a főnök helyettese így sóhajt fel finom rezignációval: „Uram, olybá tűnik, hogy megsebesültem.” (És akkor a YouTube-on is kielemzett, az egzisztencializmus leglényegét megragadó halál-jelenetről még nem is ejtettünk szót.)



Emlékezzünk meg végezetül Sho Kosugiról, a gonosz nindzsa megformálójáról, aki Franco Neróval ellentétben valóban értett és ért a harcművészetekhez – a színészmesterséghez egy fokkal kevésbé –, sőt, a harcjelenetek koreográfiáit és ő álmodta meg; valószínűleg neki köszönhető, hogy a nindzsa-eszköztár összes legendás darabja, a dobócsillagtól a füstbombáig, szerephez jut a filmben. A nyolcvanas években még jó párszor belebújt a jellegzetes nindzsa mezbe, többek között az Enter the Ninja folytatásaiban, és jó ideig arról szóltak a hírek, hogy The Return of the Ninja címmel jön 2008-ban egy folytatás. Ebből nem lett semmi, a Mesterrel viszont találkozhatunk majd egy epizódszerepben a Ninja Assassin című új Wachowski projektben. Reméljük egyszer még Árpád apánk is megkapja a maga jól megérdemelt tribute-ját, ha máshol nem, akkor egy Tarantino moziban.

Vigyázat! A netről leszedhető verziók között van olyan, amelyből csúnyán (= ertéelklubbosan) kivágták a véresebb részeket, a maximális esztétikai élvezethez viszont az uncut verzió javallott. Még szerencse, hogy a trailerben minden benne van:
 

33 komment

Címkék: filmkritika nindzsa 80 klassix

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr80871755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Yodz 2009.01.12. 09:42:35

Úrjézus!

Ezt a filmet Vico videotékából kölcsönöztük ki 8-10 évesen tesómmal, mert az Amerikai Nindzsa miatt nagy nindzsa rajongók lettünk. Franco kegyetlen kemény a filmben...:)Fel is írtuk a nindzsa keménységi listára Dudikoff meg David Bradley mellé. :)

Amúgy Nero igencsak próbálkozott Eastwoodal egylapon megemlítődni western ögyben a Keomával, meg a Django filmekkel. Amik jók is.

Meg a másik überelhetetlen kedvenc tőle a Cápavadász volt. Alámondásosan, villogó, agyonmásolt kazettán.

(Mondjuk Franco valószínüleg legsikeresebb szerepe így is a Die Hard 2 volt.)

TheBerzerker 2009.01.12. 11:12:29

Franco Nero egy zseni és kész! Akkor is ha ma már kissé megfáradt.

Godfrey Ho filmet meg akkor is akarunk ha fáj! Még ha nagyon is fáj.

Blazzo (törölt) 2009.01.12. 11:12:34

Amikor ez a film elterjedt a suliban, VHS-en, a következő héttől kezdve, nálunk, a Kossuth Lajos Általános Iskolában volt Magyarországon az egy négyzetméterre jutó nindzsák száma.:))

Bár azt azóta sem értem miért kell a nindzsának piros, zöld, meg fehér piszamában szaladgálnia.:)) Na jó, értem én...de azé' mégis csak a fekete a default viselet.

travis 2009.01.12. 11:20:56

Én 7 évesen fehér nindzsa voltam farsangon. Majd meg fulladtam a fehér kötöttsál mögött, de akkor is viseltem.
Nálunk moziban is vetítették, az egyik első film volt, amit láttam az E.T. meg a Frigyláda mellett.
Aztán a VICO is kiadta.
Jut eszembe, ha már VICO:
www.youtube.com/results?search_query=vico+el%C5%91zetesek&search_type=&aq=f

Yodz 2009.01.12. 11:31:59

Jujj travis, belerántottál a nosztalgiába!!!! Akkoriban csak VICO volt. Nem is lehetett máshonnan filmet nézni, az alámondásos kalózmozikon kívül. Na meg a mozi, de az csak ünnyepkor volt. Viszont a VICO csak 50 méterre volt, és ha csak 4 órára kölcsönöztél filmet akkor vagy 50 FT-ba került. ! óra alatt meg 2x is meglehetett nézni! :D

virtualdog 2009.01.12. 11:54:29

Úristen, nem is tudtam, hogy van Franco Nero-s nindzsafilm! O_O Pedig a faszi mostanában nagy kedvencem, spagettiwesterntől polizieschi-ig mindenben találkozok vele... :D

Beyonder 2009.01.12. 12:27:01

Nosztalgiához csak annyit: anno nem láttam ezt a filmet, de egyéb nindzsás remekeket igen, és a hatásukra természetesen a haverommal mindenféle nindzsakelléket beszereztük. Gyártottunk fúvócsövet és csináltattunk dobócsillagot valamelyik osztálytársunk apjának lakatosműhelyében, és persze a nuncsaku sem hiányozhatott. Egy házi készítésű "szárnyas szög" (a darts-hoz hasonló valamit kell elképzelni)a nagy gyakorlatozás közben szépen bele is állt egyszer a lábamba... Mondjuk nem tudom, ezek a sztorik mennyire egyediek, gondolom semennyire. :)

bakfitty · http://ismerosvalahonnan.blog.hu 2009.01.12. 13:44:38

nekem ez volt az első nindzsaélmény
www.youtube.com/watch?v=M0x8C0Btm_o

8 évesen eléggé odaver egy dekapitáció, aminek láttán aztán egy másik szereplő a gázálarcába öklendezik.

én is voltam nindzsa farsangon, szüleim faragtak partvisnyélből kardot, csak aztán olyan bénán lett kivágva a lyuk a szememhez, hogy ideoda csúszkált az arcomon, és általában csak az orrom meg egy fél szemem látszódott. :)

Yakuza · http://yakuza-filmes-pagodaja.blog.hu 2009.01.12. 14:13:33

A "trilógia" többi darabjáról se feledkezzünk meg; A nindzsa bosszúja még jobb film ennél, a Ninja III: The Domination meg...ööö... nem. Ezt most jól megmondtam.

2009.01.12. 14:28:33

Hehe. A haverom nagybátyja meg eszkábált nekünk szamurájkardot. Megélezett valami rossz vasdarabot, kicsit hajlított rajta, hogy jól nézzen ki, kézvédőt is heggesztett rá. Mi meg betekertük a végét ronggyal meg szigetelőszalaggal. De ez mid hagyján, tűzbe tettük párszor, utána meg vízben hűtöttük. Mert hát így láttuk. Edzeni kell a jó kardot. :)

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2009.01.12. 14:47:01

Lesz revendzs is meg dominésön is meg egy rakás másik is.

Yodz 2009.01.12. 15:14:07

JEEE

A Youtube-on fent vannak az amerikai nindzsák darabolva!

a legcoolabb vödrös jelenet
www.youtube.com/watch?v=YclovWXK3xc&feature=related


meg a 2-ből a legeslegnagyobb keménység, a durva verekedés a piac mellett meg a menekülés a terminator nindzsa elől

www.youtube.com/watch?v=bwTMKLCQftw&feature=related

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2009.01.12. 15:24:00

Tisztán emlékszem hogy azon vitatkoztunk az iskolában hogy melyik nindzsa a legerősebb: mert a piros nindzsa el tud bújni a tűzben, a fehér a levegőben (miért nem hóban?) a fekete meg a sötétben. Most úgy gondolom hogy a piros a legerősebb, mert szerintem a tűzben a legnehezebb elbújni...

Yodz 2009.01.12. 15:26:18

:))) valóban...

de akkor

a sárga nindzsa a napban bújik el?

Yodz 2009.01.12. 15:27:03

amúgy ezeket felemlegetvén sajnálom a mai gyerekeket, hogy kimaradnak a nindzsázásból...

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2009.01.12. 15:37:06

@Yodz:

Vagy a napban, vagy rá sem merek gondolni, hogy miben.
Amúgy tényleg nagyon sokat veszített, akinek a jó kis kommandós-nindzsás időszak kimaradt az életéből, és egyetlen kályhalemez kardot se állított bele (majdnem) a haverjába, meg nem hajigált kiélezett alátéteket meg horganylemezeket...

Dr. No 2009.01.12. 15:43:01

Nem akarom elrontani az örömötöket, de ez az egész már sokszorosan ki lett vesézve a zskategória blogon, súlyosbítva azzal, hogy ott régesrég saját posztot kapott Dudikoff, Sho Kosugi és Franco Nero is.

Yodz 2009.01.12. 15:46:30

Dr. No

Na és? Fogadok, hogy még ezer másik helyen is kivesézték. Ez a csodálatos az internetben.
Nem írta a cikkbe Beyonder, hogy először ír erről, vagy, hogy ez az írás tartalmát tekintve olyan eredeti, hogy jujj.

Chavez 2009.01.12. 15:50:14

Én a Godfrey Ho-s nindzsákon röhögök mindig, mert nem elég, hogy a nindzsa lényegét adó rejtőzködés válik értelmetlenné a színes ruhákkal, de azoknak még Ninja feliratos fejpántjuk is van. Mondom is mindig, hogy ezek nehezen tudnak elrejtőzni, mert a homlokukra van írva, hogy nindzsák! :D

Beyonder 2009.01.12. 16:00:28

@Dr. No: A zskategória egy videóblog __kevés szöveggel__, itt meg többnyire filmkritikák vannak, amiken a szerző azért el-eldolgozgat 1-2 órát, nem csak simán kikeresi a vonatkozó linket a youtube-ról. Ezzel persze nem akarnék beszólni a zskategóriának, merthogy nem ugyanaz a műfaj, nem ugyanaz a stílus és - szvsz - a színvonal sem, de amúgy igazad van. :)

Yodz 2009.01.12. 16:12:10

Ezzel a ZSkategória bloggal az a baj, hogy erőltetett. Kurva vicces akar lenni, de csak 10/2-es rossz poén/jó poén arányt hoz, az kevés szvsz, hogy jól odadörgöljük mindenhova, hogy ez ottan már jófajta módra megvan írva. Sőt saját posztot is kapott x és y...

TheBerzerker 2009.01.12. 16:27:39

Godfrey Ho átértelmezte a műfajt. Ő a nyinnya filmek nagy királya.

Yodz 2009.01.12. 16:29:28

Úristen ez több mint 100 nindzsás filmet csinált? Biztos egészséges...

TheBerzerker 2009.01.12. 16:38:14

Nem mindegyik volt nyinnya film, de kb 90%-uk az volt ez tény.

Ralphus 2009.01.12. 17:07:43

Godfrey apó manapság filmművészetet oktat az egyetemen. Ezen most nevessek vagy sírjak?

bakfitty · http://ismerosvalahonnan.blog.hu 2009.01.12. 17:18:43

all i want for christmas is a shuriken.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2009.01.12. 18:20:56

@Dr. No: ez egy kritika. azok ott bejegyzések. meg eleve, a "húzzunk le mindent"-hipster hozzállás... ha valaki ilyennel akarna írni ide, elhajtanám egy bikacsökkel.

norberthellacopter 2009.01.12. 21:36:53

már most nem azért,de Godfrey ho szerintem a filmtörténet egyik legérdekesebb figurája:)
nem számoltam,de saccra olyan 40 filmje van meg.
1987 volt a legaktívabb éve,abban az évben születtek olyan időtlen klasszikusok mint pl a Empire of the Spiritual Ninja,a Zombie vs Ninja,vagy a Ninja Extreme Weapons.

lojzi1 2009.01.13. 23:44:09

Ezt mintha én is láttam volna anno a falusi moziban, de semmire nem emlékszem az égvilágon, csak hogy fehérnindzsa - jó, feketenindzsa - rossz. A kópia fekete-fehér volt, így a pirosninja nem jött le.
Hogyan tudott néhány ilyen film beszivárogni a hivatalos moziforgalmazásba akkoriban? Hasonló mozis emlék még a Leopárd kommandó és az UFO Arizónában. Mondanak ezek a címek valamit valakinek?

ZSkategória szerintem nem alapból lehúzós, de kétségtelenül ott nem szépen felépített/levezetett kritikai értékelés történik, de nem is célja. Mindenesetre a ZSablonokat végigolvasva az ember könnyen összeüthet egy forgatókönyvet ami simán eléri a filmek jórészének színvonalát. Sajnos.

Scaramanga 2009.01.16. 13:50:20

Kár, hogy a Vico által kiadott változat is vágott volt. Viszont a tv2 a film vágatlan változatát vetítette már jópárszor.

Yodz 2009.01.26. 09:41:49

www.imdb.com/title/tt0082332/fullcredits#cast

ÚRISTEN! Ezt ti sem tudtátok, fogadjunk.

Dudikoff statisztált az ENTER THE NINJÁBAN. Tuti, hogy itt tanult meg mindent Nero mesteről!!!! Hihetetlen! :)
süti beállítások módosítása