Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

WALL-E

2008.07.18. 16:52 Parraghramma.

Hogy lehet az, hogy az 1986-os Rövidzárlat főszereplőjének legelső skiccei alapján két évtized elteltével, önálló bájjal bíró herkentyű firkálható? Hogy lehet az vicces, ahogy ez a bizonyos WALL-E melltartót applikál szorgosan fókuszáló optikáira? Hogy lehet, hogy lassan nem hiszem el, hogy az animált tárgyi környezet animált? Hogy lehet a merchandising kizárólagos célpontjait képező csemetesereg gumicukroktól és affektáns visítástól ragacsos torkán ilyen könnyedséggel lenyomni egy olyan történetet, amiben sokáig annyit se beszélnek, mint a 2001: Űrodüsszeiában, és aminek láttán a megboldogult Arthur C. Clarke is elérzékenyülten rágcsálná egynémely körmét? És – mindenekelőtt – hogy lehet az, hogy a happy end előtt minden idegszálammal azon vagyok, a mellettem üldögélő Beyonder egy jól irányzott pillantással nehogy „kiszúrja” csordultig telt könnycsatornáimat? Pedig énengem aztán kurvakemény fából faragtak…

A megoldás öt karakter, vízszintes, és a második betűje egy asztali lámpa.

A Pixar (Animation Studios) valamennyi munkájában (az általa dirigált Némo nyomában-ig és ilyen-olyan kreatív szerepkörben a Hihetetlenék óta is) meghatározó feladatokat vállaló Andrew Stanton már régóta dédelgetett egy mesét, melynek főszereplője a globális villanyoltás után sártekénken egyedüliként maradt, szeméttömörítő robot. A humán telhetetlenség, a jóléti felesleg utáni, delejezett epekedés végenincs tárgyiasulásait szabályos kockácskákba sajtoló, sztahanovista présgép először vízszintes rendszerbe igazgatja a bolygót kényelmes gyávasággal evakuáló emberek itt maradt, szervetlen szarát, majd – kézenfekvő algoritmusainak megfelelően – vertikális halmozásba kezd.

A modellértékű városfejlődés eredményeként muzeális felhőkarcolók és tőlük szinte elkülönböztethetetlen, színtiszta hulladékból hasonló magasságokba felhúzott emléktornyok monotóniája nyomasztja a 700 év múlva játszódó filmet.

Pontosabban: nyomasztaná, hisz a jogos gúnnyal (igaz, nem a legeredetibb módon) élcelődő disztópia sivárságát WALL-E motorikus hétköznapjainak türelemmel és vágyakozással teli békaperspektívája oldja – automatikusan kinyíló fogódzókat megmarkolni – helyenként valóban szívszorongató lávsztorivá. A WALL-E igazi iróniája nem a negatív prognózisban „rejlik”, hanem a főleg elektronikus cast lelkes megformálásában kínálja magát, mintegy: újrafelhasznált pléhtálcán.

Pixarék lassan pusztán kisujjaik hanyag remegtetésével is a kortárs szórakoztatóipari antropomorfizáció csúcsteljesítményeit pottyantják elénk – és e metódus jelen esetben már maga a maliciózus meszidzs. Míg például a Dreamworks inkább klasszicista, La Fontaine-i állat-tipológiában gondolkodik, Stanton stábja egy tojástartót is olyan jellemrajzzal – és fejlődéssel (!) árnyal, aminek merő áhítása is meghaladja a Tomboló Ötök (The Furious Five) kumulált pszichés igényeit. A Föld nevű mementó szondáztatására küldött mesterséges létforma, EVA (az első, az egyetlen kvázi-nő WALL-E kvázi-életében) például fegyelmezett, szigorú lebegését azonnal Besenyei Péter-féle örömkörökre váltja, ahogy felettesei kifarolnak a bolygó légköréből. Rideg, karrierista szingliként tartja a távolságot WALL-E-től, hogy aztán LED-szemei még védtelenebbül párásodjanak be a kis lánctalpas lankadatlanságának láttán.
   

Az elnyúló expozíció gegrengetegére az ismerkedési fázisban ráhuppan még pár lapáttal. A scriptért is felelős Stanton, valamint a háta mögött perifériákat éjt nappallá téve stimulálók precíz összhangjáról tanúskodik az a kifinomult ízlés, mellyel a Pixar sci-fije az unalomba fúló érzelmi giccset és a helyzetkomikumok egymást laposító halmozását kerülgeti. Majd a film ugyanezzel az érzékkel csap a lecsóba (a melankolikus első félidő tüneményes, esetlen lomhaságát itt ordítja le az akcióorientált, kissé hektikus második rész entrée-ja - a közönséget minden bizonnyal megosztva), és egy huszárvágással repít minket a küldetéstudatos EVA, valamint az érte szabályosan epekedő WALL-E társaságában az emberiség végső menedékéig. Ami történetesen egy, a Naprendszerünk körül korzózó luxushajó, teljeskörű, robotizált kiszolgálással – és irányítással. A tökéletes társadalom, ahol az ember fia kedvéra hízhat, a robot meg kedvére robotolhat.

A fémszolgák személyiségjegyei, döntéshozatali önállósága és akarata pedig kéretlenül vetíti előre, hogy ennek a bio-mechanikus harmóniának a nem rendeltetésszerű használata komoly veszélyeket rejt magában. A hallgatólagos egyenjogúság megkérdőjelezése esetén még a kevésbé akaratos cyber-punk dilemmák is a páncélba zárt szellem kieregetéséhez vezetnek. 

A punnyadt panda és az atletikus hópárduc állkoptatósra koreografált megmérettetése – tán a korhatárra való túlzott figyelem miatt – nem csak narratív szempontból találtatik gyengébbnek a történettel és fontolásra érdemes filozófiával is rendelkező WALL-E-vel szemben, a megjelenítés is ordas szemléleti különbözőségre utal. Akinek mondjuk a nyócas fokozatú csillagharcosok veseleverő technikái könnyen avanzsálnak esztétikai örömforrássá, azok jogosan gyönyörködhetnek az animés(-wuxiás) harcászat Kung-Fu Panda által demonstrált, valóban bravúros megidézésében; a WALL-E azonban nem garázdálkodik ily mohón a virtuális terek biztosította, végtelen plánozási lehetőségekkel. Választékos, sokszor vágástakarékos fahrtjai, óvatosan szédítő „daruzásai”, hatalmas látszögei – és nem utolsósorban a mélységélességgel való leleményes játéka – inkább "csak" a beállítások fölényes ismeretéről adnak számot.

Ez az elegancia is szerves része a WALL-E varázslatosan hiteles meséjének, amiben a dolgok már pittyegésük, kattogásuk, gépies zümmögésük előtt is szinte lerongyolnak a vászonról - noha, az űrben játszódó szegmens steril közege (amiben WALL-E 100% piszoknak minősül) mintha szándékosan bírna gyengébb kidolgozású, művibb felületekkel. Ugyanakkor az igazi csoda a filmben az a részvét, amit űrmodern bádogemberei és (jelenleg még zöldelő) életterünk felé kényszerít ki – minden korosztályú nézőben.

44 komment

Címkék: scifi animáció vígjáték filmkritika 4csillagos post apocalypse

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr25574608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Henrik_ · http://hh.kepregeny.net 2008.07.18. 21:57:04

Jujjdejó most én leszek az első hozzászóló: :-D Láttam énis ( ezért nem zavaró számomra a cseppnyi spilerezés)és sajnos úgynézki én egy érzéketlen tuskó vagyok. Számomra a film első harmada majdnem unalmasnak tűnt, az utolsó harmad meg szájbarágós volt. Az animáció természetesen kifogástalan de a 4 csillag személyem szerény véleménye szerint kicsit erős (de ha halvány 4 akkor beveszi a bögyöm simán) nekemnek inkább egy baszomerős 3as. Mindezen csekély véleménykülönbség mitsem von le a kritika értékéből. Sőt mi több általa kicsit más megvilágításból talán újranézem afímet oszt hátha énis picsogok rajta kicsinyég.

Ui: Ugye a kungfu pandáról is lesz ilyen??? Ugye? Ugye??

(: sokhülye :) 2008.07.18. 22:04:36

a Verdáknál jobb animációs film úgysem lesz többé:D

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2008.07.18. 22:30:04

Ejjha, a sorokat elolvasvan ugy erzem, ez a rajzfilm tenyleg bejott a poszt irojanak :D
Egyebkent tenyleg fenomenalis, latszik hogy a pixar sracok nem csak hogy nem ma kezdtek a szakmat, hanem durvan maximalistak is. Respekt!

dude 2008.07.18. 22:34:33

már volt is: bármelyik menőmanó epizód..

Jam25 2008.07.18. 22:43:09

hat nem egy Vuk2 :D

led 2008.07.18. 23:05:44

ööö...izé...te masszívan toltál valami tudatmódosítót :)
gyermelyi.
kérek még :)

steven 2008.07.19. 00:02:04

Lattam en is a bemuato utan......harmat gyenge liberalbolsi propaganda az egesz. Az anyagi javakban duskalo amerikaiknak szol, hogy jo kis lelkiismeretfurdalassal gorduljenek ki v8-as geppel a parkolobol. Egy jo emebergyulolo PETA-s vagy szelsobalos konnyekig meg lesz hatodva.
A Finding Nemo-utan dobbentem ra, hogy megirni kell egy filmet zsenialisan a tobbi csak iparos munka.
Wall-e fantasztikus iparos munka csak a sztori nulla....nem is igazan ertem most akkor a gepek a gonoszok vagy az ember. Tonkreteszik a bolygot a "zemeberek"......es akkor mi a teendo, hagyjuk abba a fogyasztast.... mindenki szuksegletei szerint, pusztuljanak a gazdagok...., hogy ezt a komcsi baromsagot minden generacionak ujra csomagoljak?

Gringo 2008.07.19. 00:24:03

Már ide is betették a lábukat a komcsizó tahók?

erdőmester 2008.07.19. 00:57:38

Rendkívül unalmas az első 50 perc, aztán beindul. Az elején néhány vicc, később is aranyos szívmelengetős elemek, egy ideig úgy megy az idő, hogy észre sem venni, de összességében részemről egy 3-as és a csodálatos grafika miatt nem 2-es, egy 5ös listán.
Wall-e szemeit pedig mintha E.T.-ről kölcsönözték volna...

dzsuli 2008.07.19. 01:01:25

szerettem a Rövidzárlatot, Wall-E-t még nem láttam, de fogom

Mr Anderson 2008.07.19. 02:56:40

Pixar-ék nemcsak hogy nem ma kezdték a szakmát. Ők találták fel! És ez nem túlzás. Igényesség minden szinten! Nem rossz védjegy! ;-)

subabubba 2008.07.19. 03:38:02

Ma láttam, komolyan nagyon kedves kis film. Semmi komoly történet persze, de tényleg lehet szeretni, és vízuálisan is nagyon okás. A post is jó volt, jó kritika.

dark future · http://www.andocsek.hu 2008.07.19. 04:17:49

Kövezzetek meg, de nekem a 3D-s rajzfilmek valahogy nem igazán jönnek be. Ennek csak az ajánlóját láttam, de annyi elég is volt.

Valahogy a gesztusok és a mozgások nekem a klasszikusokban (Tom & Jerry, Gyalogkakukk, Vuk stb. stb.) jobban bejöttek, sőt néha éppen a rajzolt világ esetlensége és elnagyoltsága jelenti azt a pluszt, amit az animáció a hagyományos filmekhez viszonyítva birtokol (MenőManó, Mézga, Gusztáv, Frakk, 8ker stb. stb.).

Tomi 2008.07.19. 06:28:40

Steven téged szívből sajnállak :( Hogy valakinek egy ilyen animációs moziról is egyből a kommunizmus jut eszébe az elég durva szerintem. Semmi rosszindulat nincs a filmben vagy a sztoriban, pláne nem "liberalbolsi propaganda", ugyanis nem arra van kihegyezve a sztori sem hogy "pusztuljanak a gazdagok" és hogy tönkretették a bolygót az emberek... Persze ilyen jellegű üzenete is van: sokat szemetelünk :) Ez meg így is van. De szerintem neked hiába magyarázom te gondolom még a National Geographic-os természetfilmekben is a kommunizmust véled felfedezni.

pizsama · http://pizsama.blogter.hu 2008.07.19. 07:55:45

Amilyen jól indul ez a kritika, ugyanolyan rosszul folytatódik. Ne haragudjon már a kedves szerző, de minek kell ennyi idegen kifejezést használni? Egyszerűen élvezhetetlenné teszi az olvasást és a kritika értelmezését!

RoFä 2008.07.19. 09:04:34

Ahogy elnézem megint főoldal :D

muy caliente el negro special · http://bazdmeg.blog.hu 2008.07.19. 09:30:23

"A humán telhetetlenség, a jóléti felesleg utáni, delejezett epekedés végenincs tárgyiasulásait szabályos kockácskákba sajtoló, sztahanovista présgép először vízszintes rendszerbe igazgatja a bolygót kényelmes gyávasággal evakuáló emberek itt maradt, szervetlen szarát, majd – kézenfekvő algoritmusainak megfelelően – vertikális halmozásba kezd."

hö?!

Netuddki. 2008.07.19. 09:44:36

Notre Dame-i toronyőr, ET, Rövidzárlat, Tommyknockers, 5th battery, ... + Maya (nem gold, mert azért mégis csak gyerekfilm lesz) = Wall-E ?

candy · http://globalszar.blog.hu 2008.07.19. 09:51:40

Nekem bejött, végre valami értékelhető CGI rajzfilm. Meg végre nem állatok nyáladzanak a képernyőn. Amúgy szerintem a Titan AE után a legjobb sci-fi alkotás (anime nem ér), és tényleg képes arra, hogy kicsit megkönnyeztesse az embert, még screenerbe nézve is. Mellesleg nagyon szép...

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.07.19. 10:19:03

Megtekintjük az tuti, a Pixar nem okozott még csalódást (legalábbis ha jól emlékszem)

Andrei · http://www.szegedguide.com 2008.07.19. 10:28:33

imdb: 8.8 pont??? Még ha egy kicsit over-rated is, holnap megnézem :)

Beyonder 2008.07.19. 10:30:48

A Pixart azért lehet szeretni, mert úgy tudnak mainstreamek lenni (=kurvasok pénzt keresni), hogy közben nem kell lemenniük kutyába. Kreatívkodhatnak, újíthatnak, kísérletezhetnek kedvükre. Melyik másik cég merné megcsinálni, hogy a filmjének első 40-50 percében hanyagolja a dialógokat? Vagy azt, hogy kihagyja a filmből a jók-rosszak felállást? A WALL-E-ben ugyanis nincs se fő, se semmilyen gonosz.

AP 2008.07.19. 10:46:47

a Cars a legjobb, akkoris

kutyacica 2008.07.19. 11:04:01

a posztírónak: őrjöngő ötös, emlékeim szerint. csak mert remekbeszabott kis poszt ez, akkor már ne maradjon ilyen benn. üdvözlet.

Kheller 2008.07.19. 11:06:47

szvsz az utóbbi idők leggyengébb pixar alkotása volt. bárgyú történet, klisék tömkelege. a film első fele gyak. átaludható. a grafika az ami ok.

frkazoid 2008.07.19. 11:38:30

Ekkora szófosást rég olvastam már. Nem vagyok egy nemeztarsolyt reggeliző szittya, de nem lehetne magyarul beszélni? Megértem ha egy-egy esetben jópofa egy idegen kifejezés beszúrása (mert mondjuk alliterál (hehe én is tudok ilyeneket)) de semmit nem emel az írás értékén, ha az egész átmegy öncélú idegenszó-önkielégítésébe.
Maga a tartalom az érdekes volt, de kifejezetten sznob dolognak tartom ha valaki öncélúan halmozza az idegen kifejezéseket.

xido 2008.07.19. 11:55:57

A Pixar számomra a Toystory óta egy olyan "csapat",aminek a termékeire csukott szemmel is vevő vagyok...Érdekes módon pont a Verdák volt az,ami-noha ott van a többi film mellett a polcon-,de csak félig láttam,annyira nem kötött le a "beszélő kocsik" világa....valamint a kis 10 perceseik előtt is fejet hajtok,zseniálisak,kíváncsi leszek Wall-E előtt mi lesz az aktuális:)...Wall-E...először a trailer és a kis spot-ok voltak,amiket láttam-remélem a dvd-re mind felkerül:)..Aztán a zenéjét hallgattam...egy régi hollywoodi nagyság szerzeménye...aztán jött a játék..ami tipikus gyerkőcöknek készült ügyességi..de én szeretem ezeket és mivel a környezet meg a fő karakterek mesterségesek..így a látvánnyal se volt gondom....Na..ezután jött végre a film..miután már persze a fő vonalat ismertem a játékból...és persze meglepődtem,a filmből mennyi "kimaradt" úgymond,hogy emlékszem hová fut egy "jobbkanyar" és mi van azon túl,amit bebarangoltam a játékban:))..Egy szó mint száz,nekem a film nagyon bejött,a kis szótlan első felével együtt..lévén a játék is meglehetősen monoton,de szerethető:)

attttti 2008.07.19. 12:24:24

xido: Csak annyit mondok, hogy a wall-e elött is tényleg van egy rövidfilm ami megintcsak jó lett :D
És a wall-e mostmár etalon, veri a toy storyt is szerintem :D
5/5

attttti 2008.07.19. 12:26:18

frkazoid: No igen, amit itt az író összehányt kb. 2 sorba összetömöríthető (gyakoribb szavakkal, "sznobság" nélkül) node akkor az nem elég hosszú XD

Ingrid 2008.07.19. 20:13:27

"amit itt az író összehányt kb. 2 sorba összetömöríthető"

Te hülye vagy... :-O De komolyan.

sanyi 2008.07.20. 09:55:00

muszáj ilyen érthetetlen kritikát írni ,,,,

virtualdog 2008.07.20. 13:46:31

Gyerekek, szabad gondolkozni is, miközben olvastok. Ez nem olyan, mint régen a hangos olvasás, ahol elég volt egymás után hangosan és érthetően artikulálni a szavakat és megdicsérték érte az embert.

attttti 2008.07.20. 18:07:30

Ingrid: Te is, de komolyan. :P

Kenyőcs 2008.07.21. 09:42:35

A wóll í előtt ez a pixar short lesz:
www.youtube.com/watch?v=YbccXefaPgw

Ez az eddigi legjobb pixar rövidfilm szvsz. Na jó, ez, meg a For The Birds.

hmikey 2008.07.21. 13:45:26

És ha a pixar egyszerűen gyerekfilmet akar csinálni, és ezt a feladatot jól végzi el? A shrekben (=dreamworks cuccok) pl. az a baj, hogy rengeteg olyan utalás van, ami egy 5-10 év közötti kisklambónak tök értelmetlen. A pixaros filmekben ilyen nincs, az összes dolog érthető, vagy elmagyarázható gyorsan. A zseniális az egészben az, hogy mindig, mindenkor tettenérhetőek bennük dolgok, amik azért a felnőttekre (utálom ezt a kifejezést) is hatással vannak. Aki meg propagandát akar benne látni, az valószínűleg az előtte fityegő vécépapír mintázatában is azt fog keresni. :)

geomayler 2008.07.22. 23:16:23

Igen, ez inkább a gyerekeknek készült, de a nekik szánt rajzfilmekben se kéne hamis képet mutatni pl. a döntésekről (a kapitány, meg az egész bálnahad pálfordulása), a gyerekek nem hülyék csak fiatalok.

yeti_6 2008.07.29. 22:33:38

Hát ebből én most nem sokat értettem :D Mindegy, a lényeg, hogy jóóó :D

gargoyle 2008.07.31. 09:45:43

a filmet elveztem, a kommentektol meg nem kicsit besirtam. legkozelebb 2 kritikat kerunk, egyet tomondatokban, kifestos rajzokkal es csakis omagyar mondakorbol vett idezetekkel meg egyet amiben meghaladjuk a 10 evesek szokincset es mondatfuzeset, es amiben esetleg kulturalis utalasok is lehetnek a tom es jerryn kivul masra is. nagyon remelem hogy ezek az emberek akik ide irtak 12 evesek max, de nagyon felek hogy 22-35 a nagy reszuk. :P

Talented Torrance · http://torrance.freeblog.hu/ 2008.07.31. 11:45:53

Ez a kifestős de ötlet má! Tényleg kéne tolnunk minden filmkritika mellé egy képregényt, ideológiailag és stilisztikailag valahol félúton Dörmögőék és a Teszveszváros között...

:) (Most elképzeltem, és azon nevetgélek épp'.)

.m.

Norbi · http://www.iwiw.com 2008.09.02. 12:11:37

ööö! izéé! én 23 éves vagyok és tetszett. Az gáz?
Külömben meg úgysem érdekel más mit gondol! :)
süti beállítások módosítása