Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Machine Girl

2008.06.06. 08:30 Chavez

Amikor először láttam meg a The Machine Girl előzetesét, már tudtam, hogy eléggé kétesélyes lesz a dolog. Mert bár nyilvánvalóan kiváló szórakozást ígér egy szemrevaló japán leányzó, akinek egy hatalmas géppuskát applikáltak a baljára, hogy azzal szó szerint véres cafatokká lője az ellent, de ugyanakkor mindez magában hordozza azt a veszélyt is, hogy a dolog hamar sekélyessé, és túlzottan öncélúvá válik, amit már a felénél megun az ember. Az előzetes és Noboru Iguchi rendező korábbi filmjei alapján már nagyjából tudtam, hogy mire számítsak, a baj pedig pontosan az, hogy végül azt is kaptam, amire számítottam, de sajnos semmi többet.



Ezúttal mintha a nagyobb elvárások terhe nyomta volna a rendező vállát, és ha nem is szalonképesebb, de valamivel konzekvensebb filmet akart volna készíteni, mint például a hasonló analógiájú Sukeban Boy. Az alapsztori egy hagyományos bosszútörténet, ami a filmet tekintve természetesen most is csak másodlagos: Ami öccsét és annak barátját halálba szekálják az iskolai nehézfiúk, erre a lány bosszút esküszik. A dolgot nehezíti, hogy a gyilkos fiatalok vezére egy ősi nindzsa klánból leszármazott jakuzafőnök fia, és az egész családja olyan hibbant, hogy a Texasi Láncfűrészes Mészárlás famíliája órákat vehetne tőlük. Ami első találkozása velük a lány bal alkarjába került. Ekkor a meggyilkolt öcs (szintén meggyilkolt) barátjának szülei egy a csonkra szerelhető géppuskával ápgrédelik Ami-t, majd ők is csatlakoznak hozzá a bosszúhadjáratban.

 
Értem én, hogy az ilyen típusú filmekben felesleges bármiféle ésszerű dolgot is keresni, de számomra akkor is nagyon zavaró volt, hogy ez az extrém gore-orgia, sokszor átcsap egy fárasztó és bugyuta paródiába. Mert míg jól elnevetgéltem a csontvázig legolyószórózott nindzsán, vagy az ujj-sushin, addig bizonyos részek esetében már úgy éreztem, mintha az effektek minősége és mennyisége akarná diktálni az iramot. Az egy dolog, hogy az erőszak öncélú, de amikor ezeknek a túlzott és céltalan használata elkezdi aláásni a film alapjait, az már egyáltalán nem tesz jót neki. Goreból is megárt a sok.

A trükkök a maguk szintjén kezelve egyébként szenzációsak, és bár nem árt óvatosságra inteni az érzékenyebb nézőket, azt kell, hogy mondjam, ez a fajta komolyanvehetetlen abszurditás általában véve sokkal szórakoztatóbb, mint a The Machine Girl történetét jellemző fekete humor. Bár elismerem, régen röhögtem akkorát, mint amikor megláttam az Ami-ék által legyilkolt tinédzser nindzsák gyászoló szüleiből összeálló csapatot, a Super Mourners Gang-et (Szuper Gyászoló Csapat)!

Mivel maga a történet és a karakterek is csak alibiből vannak, színészi alakításokról sem igazán beszélhetünk, elnagyolt és túljátszott szerepekről annál inkább. Az Ami-t alakító első filmes Minase Yashuro civilben szofterotikus J-idol, akinek a kamera előtti tapasztalata kimerül a fürdőruciban való hempergésben, társnője Asami pedig ugyanezt csinálja, csak fürdőruha nélkül. De mégis szeretjük őket, mert mindegyikük ultraszexi és a Shakespeare drámák amúgy sem állnának nekik jól.



A filmben az összes japán filmes sztereotípia helyet kapott, így a nindzsák, jakuzák, cuki iskolai egyenruhás csajszi, méterekre és literszámra spriccelő vér, harcművészet, szamurájkard, nemi erőszak(kísérlete), egyedül talán a szex maradt ki, nyilvánvalóan okkal. Tehát ha vevők vagyunk az ilyesmire, akkor tobzódhatunk a mókában, de valami még akkor is hiányzik. Persze tudom, hogy a The Machine Girl még csak véletlenül sem akar több lenni, mint aminek látszik, de aki hozzám hasonlóan már több ilyen jellegű filmet is látott, annak ez már valahogy kevés. Pontosan az történt, amitől féltem: a vérzivatarok és a testrész-esők, a közéjük beékelt vékony kis történettel együtt egy idő után unalmassá válnak, a meglepetések elfogynak, végül a másfél óra leteltét egy kellemes, de nem túl maradandó élménnyel nyugtázhatjuk.

A The Machine Girl valójában olyan, mint egy olcsó seinen (felnőtteknek szóló) manga, amibe a lehető legtöbb exploitation elemet belesűrítették, hogy aztán az átmeneti élvezetet okozó egyszeri abszolválás után a kukában, vagy legfeljebb a polc mélyén kössön ki. Guilty pleasure a javából, házibuliban haverokkal remekül el lehet rajta sörözgetni, de aligha hiszem, hogy időtálló klasszikus lesz belőle.

 


The Machine Girl. Japán, 2008. Rendezte: Noboru Iguchi. Írta: Noboru Iguchi. Producer: Yoshinori Chiba, Yoko Hayama, Satoshi Nakamura, John Sirabella. Fényképezte: Yasutaka Nagano. Vágó: Kenji Tanabe. Zene: Takashi Nakagawa. Szereplők: Minase Yashiro, Asami, Taro Suwa és mások.

23 komment

Címkék: scifi horror akció filmkritika 3csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr18504907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Narg 2008.06.06. 12:25:30

nem tudom, sztem retekszar volt minden szinten, egy óra után abba is hagytam. pedig gore és japán film rajongó vok, de ígyse tetszett egyáltalán

Chavez 2008.06.06. 12:38:08

Lehetett volna ez jó is, de nem Iguchi által.

anti és apu 2008.06.06. 12:56:43

ez mekkora faszság! Uram, atyám! végigtekertem az egészet, utána meg anyáztam, hogy elbasztam vele egy csomóg időt, meg megabájtot!

Koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.06.06. 12:58:30

Hát gore volt benne szépen, de viszont a paródia elemek fárasztóak voltak, a verekedéseken meg nagyon látszott, hogy mű, a színészek pedig vagy gyengék voltak, vagy ez volt a terv, hogy így játszanak.
Horrorparódiának ott van a Hullajó, na az kiváló:)

rozsdáskocsmás · http://izharc.try.hu/ 2008.06.06. 13:23:08

Tyű a Ringu után ezt is megnézem :)

Dallas 2008.06.06. 13:41:54

Hol a trailer linkje?

HalivudEstevez · http://www.halivud.hu 2008.06.06. 13:48:36

Ilyet bezzeg nem adnak a tévében, csak Bud Spencert.

Noormális? 2008.06.06. 14:01:50

Ecsém, nem értitek ti a lényeget. Ha Tarantino hányja oda a vetítőbe, akkor meg csillagos 5-ös, mi? Ennek a filmnek ott a helye a XXI. századi klasszikusok polcán!

Oidipus · http://oidipus.deviantart.com/ 2008.06.06. 17:47:21

MIAGOND BUD SPENCERREL TE MOCSOK? Megyek keresek egy géppuskát az alkarom helyére de rögtön. :D

xyzdg1981 2008.06.06. 18:46:29

"Ha Tarantino hányja oda a vetítőbe, akkor meg csillagos 5-ös, mi?"

Erről kérdezd Wostry főszerkesztő urat, majd ő megmonnya a konkrétot Quentin Tarantuláról... :)

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2008.06.06. 18:53:44

Émmá annyit ugattam Tarantinót, émmá kussolok. Szépen ledolgozza ő magát nékülem is. :)

Chavez 2008.06.06. 19:07:16

Az a vicces, hogy mikor írtam, direkt figyeltem, hogy kerüljem a "Tarantino", "Rodriguez", "Planet Terror" és a "grindhouse" szavakat! Ugyanis a legtöbb kritika ezekkel dobálózik.
A japánok mindig is gyártottak ilyen szarokat. Ennek semmi köze a fenti dolgokhoz, nem kellett nekik Kventin meg Robi, hogy az exploitationt mint olyat felélesszék, mivel az odakünn mindig is ébren volt.

xyzdg1981 2008.06.06. 19:31:37

Ha már itt tartunk: milyen lehetne egy hunplotation film (a másutt említett Don-kanyar of the Dead-et, vagy a Talpik alatt fütyül a szél gore-ral, szexszel és Boncz-féle abszurddal megszórt vezióját leszámítva)?

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2008.06.06. 19:47:21

Állítólag lesz valami, a Lóránt Demeteréknek valami zombifilmje.

Chavez 2008.06.06. 20:27:25

Hunploitation :D Néhány ötlet:

Talpuk alatt ürül a bél
A Hentes kapitánya
Kannibál tanár úr
Nyakló apámnak, anyámnak
A fehér asszony lőcsei

Játszhatna benne például Gore Nagy Mária.
:)

xyzdg1981 2008.06.06. 20:44:07

:D)))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Na Chavez ezért szeretünk :)
A Lóránték filmjéről a moziplussz is írt anno, azóta viszonylg csend van (bár az imdb szerint jövőre már kijön); csak nehogy úgy járjanak, mint Gorehoundék a Worst-Csae Scenarioval... :I

"A fehér asszony lőcsei"... "Gore Nagy Mária"...
beszarááás... lolroflbroáf :D

virtualdog 2008.06.06. 21:57:38

Chavez, beszarás, ez a posztod nagyon betalált... :DDDDDDDDDDDDDD

Én véleményem a filmről:


"Megrögzött zsánerfilmes vagyok, egészen pontosan rettentően értékelek mindent, ami igazán szórakoztatni képes - többre, mint a túl sokat markolni szándékozó szerzői vallomásokat vagy a félresikerült, unalmas nagyköltségvetésű mainstream filmipari beruházásokat (figyelem, az iménti jelzők nem az (igen értékes) szerzői filmek vagy széles közönséget megcélzó blockbusterek összességét minősíti, hanem csak azok egy halmazát jelöli ki). Természetesen az ebből fakadó, hibákkal szembeni elnézéssel csínján kell bánni, a Machine Girl-t azonban bátran a jól sikerült alkotások közé sorolom, amely temérdek megidézett Nagy Öreg film vigyázó tekintete előtt is képes megtalálni saját hangját.

A leglényegibb jellemzőket két nagy popkulturális áramlat jelöli ki: nyugatról - az USA-ból - a (napjainkban világszerte egyre népszerűbb és egyre gyakrabban újrafelfedezett és -felhasznált) grindhouse, keletről - Japánból - pedig a képregény-feldolgozások, azaz anime live action alkotások adják a Machine Girl legfontosabb alkotóelemeit.

Az előbbi tűnik szembe elsőnek: a főcím, az in medias res mészárlásjelenettel megindított történet, a tökös-pörgős zene, a kimerevített képek egyértelmű grindhouse stíluselemek, mint ahogy maga a főcím és a plakát is erre utalt. Az amerikai Grindhouse: Terrorbolygó című filmmel való hasonlóságot éppen ezért - akár szerencsétlen véletlenről, akár valamilyen irányú infó-kiszivárgásról van szó - kár túlhangsúlyozni, mivel tulajdonképpen mindkettő film ugyanabba az irányba mutat hivatkozásképpen, s ezért a hasonlóság is csak a '60-as, '70-es évek amerikai alkotásainak fontosságát hangsúlyozza ki igazán a mai nyugat-kelet tengely mentén vizsgálható trendek helyett.

A japán anime-adaptációk a látványhoz és a karakterekhez tettek hozzá a legtöbbet: extravagáns ruhák és frizurák, középiskolás, ördögien gonosz jakuza-srác, vagy éppen a nem lanyhuló mániával fetisizált, elmaradhatatlan iskoláslány-egyenruha mind ismerősek lehetnek már. Még az erőszakábrázolás is absztrakt, stilizált a csonkolás, a sérülések, komikusan túlzott a vér fröcskölése. Több helyen eszünkbe juthat Miike őrült remekműve, a Yamamoto Hideo mangából adaptált Ichi The Killer (Koroshiya), de a rendező megidézi konkrétan is a híres hosszában kettészelős jelenettel.

Az idézéseknek ezzel nincs vége: a Machine Girl, akár féktelen, huncut, kifelé kacsintgatós örömében, akár valamiféle posztmodern intertextuális indíttatásnak engedve, temérdek mozgóképes utalást szór a néző elé. Bruce Lee legendája egy fél másodperces mozdulatban tűnik fel, Jackie Chan-é a régebbi kung-fu filmjeire jellemző "szigorú mester vicces módon edzi a tanítványt" jelenetben, a Master Of The Flying Guillotine című kung-fu / grindhouse klasszikusból a címbeli fegyver beemelése egyértelmű, az Ash láncfűrész-eszkábálása előtt tisztelgő sufniban összetákolt művégtag-fegyverekre pedig szinte már számít is az ember az Evil Dead 3-éhoz hasonló kinézetű poszter után. A Hellraiseres kínzásjelenetre pedig nem lehet mit mondani (mint ahogy arra sem, hogy a fickó túléli) - nagyon ott van.

A fenti tisztelgéseknél azonban többet ér talán a tény, hogy a rendező nem fullad beléjük, és a brutális, fekete humorral, iróniával, vérengzéssel, akcióval és a félig komoly(an kihasznált - exploitation!), félig amolyan japános paródia-elemekkel (az egyik középiskolás srác anyját játszó színésznő aligha lehet több huszonegynéhánynál...) teli film meg tud állni a saját lábán, és a sorra érkező, elborultabbnál elborultabb ötletekkel, extravagáns képi megoldásokkal (az utolsó jelenet fényhatása baromi hatásos lett) szórakoztatja a nézőt, miközben egy komolyan vett motívummal - minden szülő csak a gyermekéért harcol, és mindent megtenne a (természetesen értelmetlen) bosszúért - még egy kis egyéni ízt is csempész az önfeledt gore-festbe. Bakik, túl sok kölcsönvétel, B-filmes megoldások ide vagy oda, én ezt is nagyon értékelem."

virtualdog 2008.06.06. 21:58:08

Ja és szerintem bőven megvan 4/5.

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2008.06.06. 22:13:50

Ramiz, ez akár egy dupla-kritikába is belefért volna... ;)

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2008.06.29. 09:53:30

a 3 csillag jár neki, de több semiképp! szórakoztató, de helyenként nagyon fárasztó és bizony időnként tempóját vesztő vérdagonya. mondanám hogy bulikba sör mellé, de ha én ezt legközelebb benyomnám a dvdjátékosba a házigazda nosztalgiaegyvelege helyett, hát lenne bizony virnyákolás...:-D

fairi 2008.12.17. 15:21:31

Picit Spoileres:)

Tényleg Aminak hány liter vére volt?

Először karját vágják le,elmegy minimum 10 liter,utána a fúrómelltartó(atyaúristen) beleváj a mellébe és újra fröcsköl a vér..

Addig a barátnője egy "rutin" láblevágásba belehal xD
Megvágták a hasát nindzsák utána siránkozott Ami,elfertőződött,jaj menj kórházba...

De az a repülő gijotin is nagyon állat,ráment a szerkezet és leesett azonnal a végtag xD

Film nagyon beteg,és gagyi,ám aki bírja ezt a műfajt,annak kötelező darab:)
-4/5
Ilyen filmet másképp kell osztályozni:)

Chavez 2008.12.17. 15:38:38

Másképpen is osztályoztam, a műfaján belül.
süti beállítások módosítása