Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Filmkritika: FRONTIERE(S) (francia, 2007) ****

2008.05.05. 18:37 ringsider

Remélem, mindenki emlékszik még, hogy a Hitman kritikánkban valahol ott hagytuk abba az ismerkedést a nem igazán fényesen sikerült film direktorával, Xavier Gens-nal, hogy komoly internetes suttogással körbezsongott debütáló mozija, a Frontieres a forgalmazói startpisztoly eldördülését várja. Nos, jelentem, a film megérkezett, és azt kell mondanom: „Xavier, ezennel minden meg van bocsátva!".

Emlékszem, néhány éve, amikor a francia filmnapok sajtóvetítésén sínylődtem a Puskinban, és egyik oldalamról a másikra fordulva azon töprengtem, hogy hogyan képes egyetlen nemzeti filmgyártás ennyi tudálékos, szépelgő álművészfilmet kifosni magából egyetlen év alatt. Akkor aztán még a világ összes kincséért sem hittem volna el, hogy ugyanez a filmgyártás fogja néhány év múlva móresre tanítani a világot zsánerfilmkészítésből. Még fel sem épültünk teljesen a Bustillo-Maury páros celluloid-dögvésze, az Inside által okozott, nyolc napon túl gyógyuló sérülésekből, amikor Gens-nak hála, máris itt a következő megkerülhetetlen vérzivatar.

A Frontieres kiindulópontja tulajdonképpen ugyanaz a red herring, mint a Psycho esetében - egy sportszatyornyi eltulajdonított zöldhasú, a felelősségre vonás elől való menekülés, és egy elhagyatott hotel, ahol a vezetőség nem igazán az aminek látszik - a hotelt üzemeltető család pedig azonnal eszünkbe juttat egy texasi családot, akik „mindig is húsban utaztak". Gens nem tagadja meg gyökereit, sőt, büszkén hirdeti, hogy ő sem más, csak egy sokat látott, hétpróbás filmőrült.

A film elején megy is minden, mint a karikacsapás: a soha be nem mutatott rablás utáni menekülés, egy meglőtt bandatag miatti csapatmegosztás, a red herring, így amikor a határszéli hotelba érkeznek főhőseink, ahol az „előhad" a műfaji szabályok megfelelően már felnégyeltetett, a horrorkedvelő néző hátradől, és azt gondolja: megérkeztünk.

Amikor azonban a jól bejáratott torture porn betéteket követően a film felénél a családfő (rokonoknak csak „der Vater") megjelenik SS-egyenruhájában, és francia-német keveréknyelven kezd bele a család tiszta vérvonalának továbbviteléről szőtt terveinek ecsetelésébe, nemcsak szereplőinkkel, de velünk nézőkkel is ismét nagyot fordul a világ.


A végtagcsonkolás és egyéb nyalánkságok, az ugye egy dolog, geeknek való mocsokság, giltiplezsör, de legyünk őszinték, ha kultúrember kart lát lendülni, akkor összeszorul a gyomor. Ez a vaskos (aktuál)politikai attitűd ragadja ki a filmet az ocsmánymozik sorából, innentől ugyanis minden halál százat ér, és a szándékosan elstilizált pokoljárás a történelmünkkel itatódik át.

És amire a film végén csutkára vágott hajú hősnőnk - egyfajta felejthetetlen holokauszt-mementóként - véráztatta, elrongyolódott ruhájában visszabotorkál a civilizációba, a sokszor látott mészárszékmozi vérfoltos görbe tükörré és karcos emberjogi kiáltvánnyá is válik egyszemélyben.

Aja Magasfeszültség-ével kétségtelenül elindult valami a francia filmgyártásban, ami az Inside-dal és a Frontieres-szel elérte eddigi csúcsát. Gens bemutatkozó filmje ugyan nem olyan tökéletes, mint az Inside - ahhoz kissé egyenetlen, és egy kissé túlságosan megfertőzték az elsőfilmes alkotót sújtó tipikus gyermekbetegségek -, de jelentősége és hatása ennek is csak a Richter-skálán mérhető. Nem véletlen, hogy mindkét film első képkockáin a főhősnő hasában cseperedő magzatot, a jövő francia állampolgárát látjuk, ahogy az sem véletlen, hogy mindkettőnek a forrongó Párizs adja a hátterét: ezeket a mozikat forradalmi hevület hajtja.

Hol vannak már azok az idők, amikor Jan Kounen Dobermann-jában egy szereplőnek a Cahiers du cinema egy lapjával kellett kitörölnie a seggét, így köpve szembe a „nagypapa moziját"? Amíg a tengerentúl túlértékelt tacskók és függetlenfilmes nagykutyák csaholják a Grindhouse-holdat, addig egy maroknyi francia filmes valódi emlékművet állít az „aranykornak", filmjeik a hatvanas-hetvenes évek celluloid-söntésekben bemutatott remekműveit idézik. Büszkén merítenek a zsánerfilmes eszközökből, nem béklyózza őket semmiféle cenzúra, nem ismernek irgalmat, és ha kell, akkor fontos kérdéseket boncolgatnak. És ez esetükben a szó szoros értelmében vehető...

33 komment · 1 trackback

Címkék: horror filmkritika 4csillagos eurocult

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr22454326

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: excel vba training london 2019.03.20. 21:07:02

Korai Fejlesztő Központ - Fejlesztő módszerek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

virtualdog 2008.05.05. 19:41:48

Hú, ez jól hangzik! A kritika alapján jobban be fog jönni, mint az Inside. :)

istenfa 2008.05.05. 19:50:17

hat igen

vegre egy film ami ujfent ramutat a holokauszt borzalmaira, es felhivja a figyelmet arra hogy a fasizmus es nacizmus mocskos keze ujra betette labat europaba
egyelore meg a kozel-keleten tombol, de bizony egyre tobb es aggasztobb jelei mutatkoznak annak hogy a nepirtas itt jar kozottunk
arctalan, szagtalan de itt van...

istenfasz 2008.05.05. 20:12:05

Istenfa, hogy te mekkora balfasz vagy... Ha valakik miatt népirtás történik, azok a hozzád hasonló fanatikus idióták.

ON:

A film tényleg jól hangzik, biztos érdemes megnézni.

ghost 2008.05.05. 20:49:38

Tisztelve a blog íróinak munkásságát, én azért kicsit vitatkoznék: szerintem a film meglehetősen erőltetett és a gore jelenetek teljesen öncélúak (kb. mint a Motel vagy a Fűrész sorozatban). Kicsit azt éreztem, hogy próbál nagyon kemény lenni, hogy tartsa a szintet a honfitársakkal (pl. Magasfeszültség), de a kreativitás a változatos és látványos elhalálozásokra korlátozódik.

Azzal is kezd problémám lenni, hogy a hiperrealista csonkolás és a sztori minimális hihetősége erősen ütik egymást. Csak néhány példa:
- a három férfi simán a vágóhídon végzi, ezután a törékeny terhes csaj kiirtja az egész famíliát
- modellalkatú lányok géppisztollyal támadnak (mint a Csapatleépítésben, csak az nem vette komolyan magát)
- kúszás a szűk járatban, ami annyira szervetlen jelenet volt és olyan direkt nyúlás a Descent-ből, hogy az már fájt

Amúgy a film első félórája a párizsi zavargásokkal nagyon aktuális, de igazából semmit nem tett hozzá a történethez, viszont így túl hosszú lett az egész (az Inside pl. nem félt kb. 1 óra 20 perces lenni). A náci vonal is csak egy jó apropó az aberrált család koncepciójára, 20-30 évvel a Texas Chainsaw után a sima kannibalizmus már nem elég.

Az Inside szerintem fényévekkel koherensebb volt és a durvasága is szólt valamiről. Itt inkább a színésznőt volt rossz nézni, hogy milyen átéléssel küzdi végig az összes durva dolgot (pl. trágyalé alámerülés). Ha lett volna szarkazmus vagy fekete humor a filmben, semmi bajom az egésszel, de ez így izzadságszagúan komolyra lett hangolva (miközben túl hiteltelen), és tényleg csak a gore volt a lényeg.

Amúgy most néztem meg a Funny Games-t, persze más a műfaj, de az darabolás nélkül is jobban sokkol.

Ez persze csak egy vélemény, és ettől függetlenül örülök a kritikáitoknak, úgyhogy további sok sikert a blog-hoz!

bakfitty · http://ismerosvalahonnan.blog.hu 2008.05.05. 22:20:14

bazmeg ghost örülnék ha nem spoilereznél

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2008.05.06. 01:01:17

Miért is kell egy Geek-nek belezős horror rajongónak lennie? Illetve másként, miért lenne egy tocsogós horror rajongó Geek? Itt valami műfaji tévedés van elásva hat láb mélyen kéremszépen.

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2008.05.06. 01:04:18

Jajj és a nácizás szvsz egy annyira gusztustalan, polulista húzás, hogy még...
Nemhogy kiemel, de a közhelyek közé taszít egy filmet, főleg, most, főleg manapság.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2008.05.06. 04:26:23

Jó a film, de az INSIDE sokkal jobb.

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2008.05.06. 05:26:41

szívesen megnézném ezt a filmet.ahogy kizárólag csak az európai és ázsiai filmeket nézem.mert igényesek..nem úgy mint hollywood,ahol futószalagon gyártják a silány egyforma filmeket..és a melegeket is hitelesen dolgozzák föl..usában ez egyszer sikerült a brokeback mountain-al.. szép a kritika.igényes.gratulálok. ruszkibaka.blog.hu

ghost 2008.05.06. 06:23:12

Ó, valóban volt spoiler, elnézést érte.
Nyugodtan töröljétek ki azt a comment-et.

bobbyperu · http://twitter.com/bobbyperublog 2008.05.06. 08:46:06

félek tőle, h a kritika sokkal jobb, mint a film maga. érzem én is a vágyat, h tendenciát lássunk az új erős francia zsánerfilm kialakulásában, továbbá maximálisan egyetértek a grindhouse-percemberekkel való provokatív ám annál relevánsabb szembeállítással, de a lelkesedés(ünk) még nem biztos, h elegendő maltert biztosít egy stabil "emlékmű" felállításához. várjuk meg, h milyen gyerek bújik elő a terhes főhősnőkből...

SzigMa 2008.05.06. 09:25:15

Jesszusom. 2008-ban még mindig náci hentesekkel készülnek a horrorfilmek?! Hát ennek komoly önparódiának kell lennie, hogy ne legyen vérciki.

GiantRobot 2008.05.06. 12:12:16

Azért ne keverjük már a gorehoundot meg a geeket! Nem mindnek wet dream egy végtagcsonkolás!
Amúgy a franciák tipikusan azzal operálnak, hogy az amúgy koppintásos filmjeiket vmi brutál gyomorforgatással tegyék eredetivé. Náluk valahogy mindíg előjön a terhes nő//gyerek abuzálás, a precízen bemutatott nemierőszak, az állatkínzás.
Azért ennél több kéne. A náci téma elcsépelt, még akkor is, ha van aktualitása.

virtualdog 2008.05.06. 12:46:41

A 'geek' szó tipikusan olyan szülötte az internetnek, ami annyi mindent jelent, hogy értelmetlen azon vitatkozni, mit is. Én legalábbis találkoztam már infó-geek meg mérnök-geek meg bölcsész-geek meg kertész-geek meg ki tudja még milyen geek poénnal, és azon kívül, hogy mindegyik egy erőteljes és némileg szubkulturális rajongást sejtetett valami felé, nem sok közös vonásuk volt. (A film-geeknek meg természetesen 1000+1 alesete és csoportosítási módja lehetséges. Ki nem Star Wats-geek legalább egy IRL "hörgősen légzős" Darth Vaderes poén erejéig?)

Én pont ezt szeretem a Geekzben: mindenki geek, jelentsen az képregény--, jakuzafilm-, horror- vagy éppen kung fu-mániát. Vagy az összeset egyszerre. :D

Szóval aki nem izgul fel egy full frontal csonkolásra, ne szomorkodjon, ő is lehet GEEK! :D

Bővebben a témában lásd a SPACED című ősgeek kultsorozatot (bárcsak lenne apropója, szívesen írnék róla :)).

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2008.05.06. 12:53:13

Kedves geekek!
a cikben szereplő "geek" jelző természetesen ezen kultúrblog olvasóit hivatott tömöríteni, és hát legyünk őszinték, tőlünk elsősorban csúnyafilm-témában kaptok maradandó betevőt...
még egyszer őszintén sajnálom, hogy ha megbántottam bárki geektudatát...:-D
Ramiz, már hogyne volna apropója, nekem nemrég jött...meg a 2 évad dvd-n...:-D

bakfitty · http://ismerosvalahonnan.blog.hu 2008.05.06. 13:23:10

Ramiz, ringsider, nektek is a díszdoboz van meg, a star warsos borítóval? nem csinálunk megy maratont?

(amúgy nézzétek meg a werkfilm végét, a legvégén megtudjuk hogyan fejeződött be a sorozat)

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2008.05.06. 13:28:35

nekem sajnos tok nélkül érkezett...;-)
de az a verzió...

vittorio 2008.05.06. 15:31:04

Nagyon jó ez a kritika. Köszönet érte.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2008.05.06. 15:38:56

vittorio, érdekelne, hogy a film hogy tetszett... majd jelezd, ha sikerült megnézned! :-)

George 2008.05.06. 20:36:38

Tiszteletem Mindenkinek!
Szerintem a film túlságosan elveszik a "nagy elődök" tengerében, túlságosan sok benne az átvett motívum, a komplett jelenet. Erőtlen a háttértörténet, és túlzásnak tartom az amerikai NC-17-es besorolást is, mert alig van benne értékelhető gore-jelenet. Én jobbra számítottam, és bár bizonyosan élvezhetőbb, mint a Hitman, messze az Inside mögött marad.
A kritika tényleg szép, de véleményem szerint túlságosan fényezi a filmet.
Amúgy meg én nagyon várom Aja új filmjét, bár a trailer nem nagyon akaródzik elkészülni.

2008.05.07. 10:41:35

Majd jelzem, de nincs meg egyelőre, meg az idővel állok bagyon hadilábon. Az Inside-ra sem volt eddig időm. De pár szót majd kommentelek, ha megnéztem.

Lamb 2008.05.08. 10:07:40

Most néztem meg. Hát... vicces volt. Nácik ÉS emberevők - haha. Miért nem mindjárt zombik, vámpírok és farkasemberek egyszerre? Vagy legalább felváltva...

aFx 2008.05.08. 15:52:03

franciák tudnak valamit. a vérben tocsogás csak egy lehetséges materializálódása ennek. az csak egy lehetséges kellék, a groteszk közelképeken kívül. máshogy fogalmazva: a naturalitás a francia filmhez hozzátartozik, a fiatal filmesek pedig sokkal tovább mennek el, mint általában kollégáik (kivétel talán a japánok, de az egy más világ... ld Hellsing, csak a náci emberevő vámpír témánál maradva).

mint az Insidet, mint a Frontierst felvettem a megnézendők közé:). a Magasfeszültséget imádtam, a Dobermann pedig bentvan a megvevendők között (pedig már láttam párszor:)).

a gore pedig tör előre. konkrétan a Doomsdayen meglepődtem, hogy pár jelenet mennyire nem bíz semmit a fantáziánkra.

sejk 2008.05.10. 22:09:29

SPOILER

Meglepően másmilyen volt, mint ezek a balfasz fűrész meg motelszerű amerikai filmek. A tocsogás igenis jó volt. Az is, hogy a főhős a végére már két lábon járó idegzsábává vált.

A géppisztolyos lányok kurva viccesek voltak, ott nem tudtam, hogy ez miért került bele. A kúszás baromság: ha választhatsz, hogy a szabadban mész, vagy egy 30x30-as alagútban kúszol egy autóbalaset után, akkor mit választasz?

És azért az érdekes, hogy bár a vérengzés megy ezerrel, de egy női mellet nem mertek belerakni (még a kezdeti dugásos jelenetnél sem). Egyszer látszik egy női mell, egy hulláé a hullakamrában a háttérben.

Nekem ez kissé kimódoltnak tűnt (tegyünk bele vért, de cicit ne, mert az akkor nem megy át a nemtommilyen cenzorszűrőn)

k.balint 2008.05.13. 09:24:46

Abszolút, mindenben egyetértek Ghosttal. A film egy aránylag jól megcsinált zsánerhorror, ami azzal próbál kitűnni a legfeledhetőbbek közül, hogy beletesz két plusz szálat, a párizsi forradalmat és a nácikat. Az első felesleges, céltalan és nincs és nem is lesz jelentősége; a másik pedig szerintem kevés. Egyrészt egy brutálgorehorrorban ne kelljen már hasraesnem attól, hogy a kannibál még náci is (mert hogy is van ez? A kannibál tömeggyilkos az magában voltaképpen egy átlagos hupikéktörpike, de basszus, ha már azt mondja németül, hogy tiszta vér, akkor húha, kemény durva brutálarc? Ez kissé fura gondolat, pedig látszólag ezt akarták érzékeltetni.) Másrészt pedig szerintem kissé bátortalan is, lehetett volna még ábrázolni azt a fajalapú fanatizmust kissé meggyőzőbben is.

Ha pedig mindezt nem vesszük figyelembe, mondván, nem sikerült elég jól, akkor bizony NEM marad egy milliméterrel sem több a Fűrésznél és a többi olyan horrornál, amivel a legtöbb kritikus szembeállítja, hogy a Frontiére(s) húde megmutatja nekik.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2008.05.20. 09:33:32

de legalább kiírta magából...
nincs is annál jobb terápia...:-D

Rusznyák Csaba 2008.10.01. 21:41:39

A kritika hatására olvastam el, de ilyen pocsék horrort rég láttam, a rendezés egyszerűen borzalmas (az a sok agyonvágás, meg trendi képi effekt, minden idők egyik legmoslékabb autós üldözése és az üvöltőgépekké insturált színészek - gondolták, hátha a hangzavartól félünk majd, ha a filmtől már nem lehet? pfff..) A film egyik felét végigunatkoztam, a másikat meg (minthogy röhejesen túlzó és erőltetett) végigröhögtem. Ezt az Inside-hoz hasonlítani szinte szentségtörés:)

Köbli Norbert (törölt) 2008.12.07. 23:07:35

olorinnal értek egyet. blöff az egész film, idegesítően rángatozó kamerával, szarrá vágva, alulvilágítva, csúcsszar forgatókönyvvel.

Parraghramma. · http://torrance.freeblog.hu/ 2008.12.08. 10:10:53

ringsider · geekz.blog.hu 2008.05.20. 09:33:32
de legalább kiírta magából...
nincs is annál jobb terápia...:-D


Nem arról van szó, hogy a film egy büszkén bárdolatlan giccsegylet, melyben a narratív egység és következetesség a mérhetetlen megmondó ambíciók és az együgyű pastiche árnyékában sorvad el, hanem egyrészt személyes véleményem szerint a komplett gíx krú nem érdemes arra, hogy elindítsa NemesZ Márió gépén a vördöt (kutyagumi kollektív gurgatása, az zajlik itten, már: amikor zajlik valami), másrészt, aki minimális magán jellegű adattal bír felőle, az tuggya, hogy ringsider cinizmusa - bár _amaz_ olvasatában szándékolatlan, nyilván, különben nem írta volna - szóbeli megrovást ér.

Nem kell tisztelni őt - lett légyen bármennyire is szánandó, én majd mások helyett is megteszem.

.m.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2008.12.08. 10:19:31

kedves tudós kollégám, aki vagy Te!
fentebb említett NZM-val mindazóta nagy egyetértésben tisztáztuk hősünk (aki ugyebár e francia semmiség) filmtörténeti szerepét.
ennek ellenére megrovásodat tudomásul vettem, Köbli és Olorin kartárs ellenvéleményét magamévá tettem, így a filmet mindörökre töröltem a vincseszteremről...

Parraghramma. · http://torrance.freeblog.hu/ 2008.12.08. 10:45:10

Ez egy csalódást keltő reakció volt. (Szövegértés és jellembeli szempontból.)

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2008.12.08. 10:56:44

valszeg a szövegértésel lehetett a gond...:-P
süti beállítások módosítása