Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Filmkritika: INSIDE (francia, 2007) *****

2008.03.26. 19:24 kerekgyarto yvonne

A Kör- és Szem-filmek második, harmadik epizódja, az eredeti történetek alapján születő felejthetőségek vagy a Hatodik érzék ihlette szellemmesék idején nem csoda, hogy olyan sekélyes és szinte nevetséges trancsírjelenetekben bővelkedő film, mint pl. a  Motel képes kitűnni az ingerszegény felhozatalból. A siker titka az ütős alaptörténet és a nyílt, kendőzetlen brutalitás. Friss opuszokra tehát - a műfaj szélsőségességéhez képest - óriási az igény, az elvárások viszont teljesíthetőek egy gore-filmnek való bátor nekirugaszkodáshoz, hát végre itt van: az Inside sémáktól mentes, übergusztustalan, ugyanakkor nagyon is értékelhető darab. Alexander Bustillo a film írója és társrendezője megtartja a horror állandó vázát képező, gonosz és jó élet-halál harcát, a történet alaphelyzetének és karaktereinek ügyes megválasztásával mégis eredeti és megdöbbentő filmet produkál.

Meglepő az is, hogy a L’interieur női horror, hasznavehető és lényeges férfi szereplők nélkül marják egymást húsbavágó kegyetlenséggel a nők, asszonyi motivációtól vezérelve, és a kíméletlen, gyilkos indulat is a nő másik nő iránt érzett féltékenységéből fakadó gyűlölet. Őrülettel párosítva ez olyan végzet asszonyát szül, aki elszántságában csak egy magzatát védő várandós anyatigrissel vetekedhet, a harc tárgya ugyanis nem más, mint a nőnek az életénél is fontosabb gyermeke. Hasonlítani ezt a szituációt talán egy szadista iszapbirkózáshoz tudnám, ahol az incselkedés a szokottnál több személy az egészségesnél jóval súlyosabb vérveszteségével jár, míg végül eljön a várt(?) katarzis: ha nem is iszapban, de belső szervekben és persze több liter vérben mindenképp megmártóznak a szereplők.
 

E hosszú bevezető után egyesek talán igényt tartanak a szinopszisra, bár valamennyire már sikerült körvonalaznom az alapkonfliktust. A filmbeli kismama, Sarah figyelme elkalandozik a volánnál, frontálisan karambolozik. Kilenc hónapos magzata az anyatest védelmében éli át és túl a balesetet, ami az apa halálát okozza. Így marad magára a család, két lélek, egy testben, Sarah pedig gyász és önmarcangolás közepette várja a szülést. Magányába zárkózva elutasít minden ismerős, segítő kezet, ezzel tudta nélkül is a gyilkos indulatok elszabadulásának kedvez. A kiírt szülés előtti utolsó napján a kiszolgáltatott Sarah nem marad sokáig egyedül: az anyai örömökben egy rejtélyes idegen is osztozni szeretne. Sarah gyermekét szeretné világra segíteni. Szabászollóval. 

A L’interieur szerkezete és tempója mint egy fékezhetetlen, exponenciálisan terjedő halálos vírus. A hatásos főcím és a brutális nyitó jelenet lehet a szúnyogcsípés, a sekély, életszerűtlen párbeszédekkel tűzdelt expozíció a lappangási időszak, onnantól pedig, hogy bent vagyunk a hamarosan hullaházzá avanzsáló családi fészekben, a vírus, a halálos kór, a sötét erő tombolni kezd, majd lassú kínok közt, fröcskölő vér, segélykiáltások, halálhörgés kíséretében beáll a néző exitusa. Kétségtelen, hogy a film pszichopatájához hasonlóan az alkotók sem válogatnak a hatásvadászat eszközeiben, nem finomkodnak és kíméletlenül hagyják elszabadulni az indulatokat - ha viszont csak a kíméletlenségre épülne a film, nyilván nem kapott volna öt csillagot. A franciáknak van érzékük az ösztönös, gátlástalan erőszak művészi reprezentálásához, Sade márki és Bataille műveihez hasonlóan az alkotóknak itt is volt gondjuk arra, hogy a gusztustalanságot ízlésesen fogalmazzák meg. A sokkoló vérfürdő ellenére az emlékezetben olyan egyszerű, konkrét képek maradnak meg, mint a trailerben is látható gömbölyű pocak fölé görnyedő gótikus alak, a köldökre merőleges olló vagy a filmvégi biblikus, ikonszerű szörnyanya a gyermekével-kompozíció. Ez utóbbi ritka jó kép, lehetne a film és az alapötlet summája, be is kéne illeszteni, ha nem lőné le a poént.

Mert van csattanó is, ám ami kicsapja a biztosítékot, az mégis inkább az ezután következő vizuális sokk. Ha a L’interieur sztorija nem is olyan vitathatóan sokrétű, mint a tanulságra kihegyezett Cannibal Holocaust-é vagy a Salo-é, de műfajbeli társaihoz mérhető átgondolt történettel bír és meglepően ritka benne a logikai buktató. Persze annak, aki bele akar kötni, a töketlenzsaru-szál, a szereplők szokatlanul erős tűrőképessége a fájdalommal és vérveszteséggel szemben, vagy pár hogyannal kezdődő kérdés lehet ugyan vesszőparipa, ám azt hiszem, egy ilyen film esetében ezeket az apróságokat szentségtörés komolyan venni. Bár amúgy is elvonja róluk a figyelmet a pokoli látványorgia.

Hogy szüksége van-e erre a leizzadással, összeszoruló torokkal és lelki sérülésekkel járó filmélményre? Ha valamiért a megnézése mellett döntesz (mert mondjuk gore-rajongó szadista vagy mindenre nyitott filmínyenc vagy) nem fogsz csalódni. Nehezen tudom elképzelni, hogy legális mozgóképen lehet ennél tovább feszíteni a néző idegeit, illetve tűrőképességének határait. Jó szórakozást!
 

43 komment

Címkék: horror filmkritika 5csillagos eurocult

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr35398025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chavez 2008.03.26. 20:05:01

Remek film, remek írás.
Terhes és majd valamikor még szülni akaró nőknek nem ajánlom ezt a filmet, mindenki másnak túlcsorduló szeretettel. :)
Jó hír, hogy a film rendezőire bízták a Hellraiser remake dirigálását, ami ugye Barker teljes felügyelete alatt készül. Így kicsit nagyobb esélyt látok rá, hogy jó lesz.

bakfitty · http://ismerosvalahonnan.blog.hu 2008.03.26. 21:32:58

már egy ideje megvan, de esküszöm nem merem megnézni

aeon flux · http://aeonflux.freeblog.hu 2008.03.27. 00:47:06

jól indul, de vérbörleszkbe fordul. nagyon-nagyon overrated.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2008.03.27. 06:41:58

Nagyszerű film, és a kritika sem utolsó. :)

feribá 2008.03.27. 07:18:31

nem kicsit hozta meg a kedvemet a filmhez a kritika, be is szerzem menten..

clive 2008.03.27. 10:14:24

Ezt kihozzák nálunk is?

bobbyperu · http://twitter.com/bobbyperublog 2008.03.27. 10:47:02

mindennel egyetértek, kivéve, a csattanóval, ami a cikk szerint "kicsapja a biztosítékot". mondjuk nálam is, csak nem a szerző által használt értelemben. magyarul nagyon kiszámítható és mégis gyenge motiváció az idegen nő gyilkos indulata. ja, szerintem:)
Chavezzel egyetértve nem terhes kismamák matinéműsora.

vittorio 2008.03.27. 12:02:16

Szép elemzés.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2008.03.27. 14:29:39

finom film, finom kritika...:-)
gratula!

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2008.03.27. 18:11:48

A szerző nevében nem beszélhetek, de szvsz nem a végén a fordulatra érti, nem a Beatrice Dalle motivációjának megadására, hogy "kicsapja a biztosítékot"...

Az INSIDE pont olyan film, amilyenre az európai mozinak szüksége van.

virtualdog 2008.03.27. 19:46:50

Kellemes, merészen brutális film néhány remek ötlettel és sok kiszámítható fordulattal, valamint ostoba és öngyilkosjelölt férfiakkal. :) Nálam inkább három csillag (vagy négy), de tényleg ilyen irányba kell menni. :D

bobbyperu · http://twitter.com/bobbyperublog 2008.03.27. 20:17:30

jogos, mea culpa (így jár az, aki futva olvas (majdnem szó szerint igaz)). akkor tehát a "csattanó" az, ami nem csattan akkorát a fentiek értelmében.

(persze nem akarok egy amúgy fasza vitát újrakardozni, de akkor már inkább a funny games (most lőjj feri:) motiválatlan motivációja jobban esett.)

virtualdog 2008.03.27. 22:26:50

Puff! Ne kezdjétek újra. :)

Matyi 2008.03.28. 04:46:38

szerintem az utóbbi idők egyik legjob filmje a műfaján belül, szépen mondva kibaszott jó
számomra nagyon kellemes meglepetés volt, kb olyan, mint mint Mr Chiba Streetfighter-re
aki bírja, mindenképp nézze meg

Chavez 2008.03.28. 12:27:11

Érdekes párhuzam, bár végülis...
Csak Sonny Chiba nem ollóval szedné ki a gyereket, hanem puszta kézzel. :D

Bajtai András · http://bajtaiandras.hu 2008.03.28. 14:56:25

Szerintem is alapfilm az ezredforduló utáni horrortermésből.

Matyi 2008.03.28. 19:16:43

:D puszta kézzel...:D:D
nem párhuzam volt, csak az élmény volt ugyanaz, amikor leülsz egy film elé, úgy kelsz fel előle, hog y ihajj

bakfitty · http://ismerosvalahonnan.blog.hu 2008.03.28. 20:38:58

off, meg illegál: már le lehet szedni a [rec]-et

Ramiz 2008.03.31. 12:24:01

Már három hónapja le lehet szedni.. :D Paraghramma az alapján írta a fasza cikkét.

becsmik 2008.04.02. 23:04:15

Csak 1 kérdésem van? Végén nem igazán esett le mi történik , nyomózó aki végiggumibutozza a csajt .. ezt most miért is is ?

bakfitty · http://ismerosvalahonnan.blog.hu 2008.04.06. 22:28:55

ja, a [rec]ért bocs, most láttam, hogy volt kritika itt, én valahogy elsiklottam felette. meg a friss torrenteknél is lecsúsztam róla.

becsmik: azt én sem értem, bevallom férfiasan.

kosi 2008.04.12. 00:12:03

A cime A l'interieur.

Edu 2008.04.19. 22:38:32

Valaki véletlen nem tudja hogy mi a címe a zeneműnek ami a film végén megy amikor a nő a gyerekkel a hintaszékben ül?

Pierre75 2008.04.25. 09:18:27

Remek kritika, köszönet a szerzőnek! Szőrszállhasogatás, de francia film esetén is az eredeti címet közölni célszerűbb. A film sokkoló és nem egykönnyen emészthető.

ghost 2008.05.05. 21:07:23

Most látom csak, hogy milyen jó kritika van erről a szuper filmről.

Amúgy a kérdésre szerintem az a válasz, hogy a rendőr vak, mert már nem maradt egy szeme sem, és nagyon taktikusan megvárja míg a nő közel megy hozzá, hogy meg tudja támadni, csak éppen ez a nő nem az a nő. Talán ez egy finom utalás a korábbiakra, amikor a kismama ugyanezt a hibát követte el a saját anyjával kapcsolatban a kötötűvel a kezében?...

boungiorno 2008.05.28. 15:10:08

Kegyetlen film, és ha azt mondod, hogy nyilvánvaló dolog nem öt csillagot adni egy kíméletlenségre épülő filmnek, akkor maximum négyet érdemel. Szerintem ez csak a kíméletlenségre épít, az elborzasztó és sokkoló látványra. A képek mind ezt szolgálják, és nem művészi beállításokkal kísérletez, kivétel mondjuk az utolsó "szörnyanya" kép, amely igazán "kitérít a hitedből" erejű. Mentségére legyen mondva (ha egyáltalán rászorul), hogy az anya gyerekhez ragaszkodásának, gyerek iránti vágyának erőteljességét mutatja be túlzással.

ghost 2008.07.01. 13:44:48

Épp most akartam belinkelni...

Szóval ez több, mint durva. Nem is tudom, melyik a rosszabb: ha magától volt képes erre, vagy ha látta a filmet, és úgy érezte, ezt kell tennie.

Szeretem a horrorfilmeket, de gyakran van az a rossz érzésem, hogy a valóság valószínűleg még borzasztóbb.

wurlitzervilmos 2008.07.01. 14:34:19

3 cigit kellett egymás után elszívnom a film után,köszönöm geekz!

Marci · http://geekz.blog.hu/2008/07/07/red_cliff#comments 2008.07.28. 11:14:32

remek írás. amúgy ti a filmből milyen verziót láttatok? az IMDB szerint a film rendesen 83 perc, + van a csonkított USA változat, ami 75 p., én meg találok egy - állítólag - uncut kiadást, elindítom és 79 perc. ????????

Pierre75 2008.08.25. 21:23:22

Marci

Francia verzió 1h22min24s

Kokuszgyerek 2008.09.18. 20:35:21

Bíztató kritika.
Holnapra meglesz alig várom.
:D
Rem. téleg olyan jó mint mondják.

Prsütür 2008.10.08. 21:29:03

Nálam a magasfeszültség is nagyott ütött, de ez még talán azt is hajazta, a frontieres-t nem tom ki látta már? na mind1, az is kb ilyen szinten van, de ez még azt is üti, szóval kijelenthetem ,hogy 10 év horrorozás után, elmondhatom, hogy ez a kedvencem, említésre méltó még a Kedvencek temetője, és a szikák szeme, ami nekem kultusz. DE EZ AZ ISTEN , hát a franciák érétenek valamihez , az bebizonyosodott.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2008.10.09. 13:30:47

Prsütür,
természetesen a Frontiere(s)-ről is találhatsz írást nálunk, nemhiába ez a legklasszab blog a témában...:-)
geekz.blog.hu/2008/05/05/filmkritika_frontiere_s_francia_2007

Prsütür 2008.10.09. 20:18:51

jah köszi szépen :) olyan hogy Sheitan és Ils?

Prüstü 2008.10.09. 20:21:45

ja és amúgy ez a igazi nevem, nem a prüstür :D

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2008.10.10. 09:53:00

Prüstü, a geekzen nem írtunk egyikről sem, de az Ils-ről itt egy kritika Bajtai kolléga a sokkról, ami ugye szintén a mi kutyánk kölyke:
www.sokkmagazin.hu/?p=333
nekem nem tetszett mindjuk ennyire...:-)

Scarecrow 2008.12.03. 12:18:10

Hát ehhez gyomor kell az biztos.Elképesztően brutális főleg a záró már már groteszkbe hajló jelenete.A "császármetszés" is hatásos, hogy ott már semmi sem számit csak a baba túlélje.:D

kiraly.andras 2011.11.02. 23:39:53

A "kilenc hónapos magzata az anyatest védelmében éli át és túl a balesetet,..." nagyon nem stimmel, hiszen a baleset utáni snitt a "4 hónappal később" felirattal indul. Nem? De. És ez nem mellékes, mert fokozza a tébolyt a tény, hogy a másik nő ennyi ideig képes volt várni, mert hiszen nem bosszút akart állni, hanem megkapni a gyereket.

GyZ · http://mediaplayer.blog.hu 2012.07.14. 00:02:46

@Bajtai András: Konktréten ITT, ezen a ponton estem ki. Szerintem fantasztikusan ostoba és overrated ez a film, én csak röhögni tudtam rajta.

K.Leslee 2012.07.14. 19:50:36

Én sem értem, hogy ez miért jó. Én ugyanakkorát csalódtam benne, mint a Martyrs-ben, meg idén a The Divide-ban. A franciák nem normálisak.

Syrac Hold 2014.07.28. 23:27:53

EZ EGY ÓTVAR FOS SZAR! (A barátnőm szerint nem is)
A HORROR NEM ATTÓL HORROR HOGY FOLYIK A VÉR ORRBA SZÁJBA!!! A Martyrs ellenben nekem nagyon tetszett. Itt a gyilkoson kívül mindenki egy idétlen faszt játszott...
süti beállítások módosítása