Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Filmkritika: PATHFINDER ***

2007.08.16. 10:38 Chavez

Az általam egyik legjobban várt idei film volt a Pathfinder. Mindig is odavoltam a vikingekért, de sajnos úgy tűnt, hogy rajongásomban a filmipar nem nagyon osztozik, hiszen mindezidáig elenyésző számú alkotás készült róluk. Azok legtöbbje is nyilván a skandináv országokban. Gyermekkorunk óta tudjuk, hogy bár a könyvek és a köztudat szerint Kolombusz volt az első európai, aki az új világ földjére tette a lábát, a tények mégiscsak azt mutatják, hogy a vikingek úgy kábé 500 évvel beelőzték a genovai hajóst. Ez a történelmi esemény pedig szinte ordít a megfilmesítésért.

Marcus Nispel az egész jól sikerült The Texas Chainsaw Massacre remake után, ezúttal egy Oscar-díjra is jelölt, 1988-as norvég film, a Veiviseren (Számi nyelven Ofelas) újráját forgatta le. Az eredetileg egy Lappföldi legendán alapuló történet vázát megőrizte, de a konfliktus résztvevőinek ezúttal a vikingeket és az észak-amerikai indiánokat tette meg.

A történet szerint, a vad viking hordák hatalmas pusztítást végeznek az indián falvak között. Egy fiatal viking gyermek, apja és népe kegyetlenkedéseit látva, megszökik tőlük. Egy indián asszony talál rá a rémült ifjúra egy hajóroncsban, majd a törzs beleegyezésével, végül felneveli a fiút (Karl Urban), akinek a Szellem nevet adja. 15 évvel később újabb viking hajók érkeznek a partokhoz, majd miután a félelmetes betolakodók Szellem faluját családjával együtt lemészárolják, az azóta kiváló harcossá cseperedett férfi úgy dönt, hogy bosszút áll a vikingeken. Fogságba esik, és a hatalmas viking vezér Gunnar (Clancy Brown), arra kényszeríti, hogy mutassa meg, hogy merre van a többi falu. Szellem látszólag hajlandó segíteni nekik, de eközben kidolgozik egy agyafúrt tervet, hogy kelepcébe csalja Gunnart és az embereit.

Figyelem! Innentől az írás nyomokban SPOILER-t tartalmazhat! Az erre érzékenyek ezt vegyék figyelembe!

Az alapsztori igazából nem olyan rossz, de ugyanezt a kivitelezésről már sajnos nem tudom elmondani. A jól ismert hollywoodi betegség, miszerint az egyébként jól felépített sztorit telepakolják már ezerszer látott klisékkel, itt is nagy károkat okozott. A szereplők legtöbbje ugyan valamennyire kidolgozott karakter, de sajnos egytől-egyig elcsépeltek. Mint ahogyan a történet többi összetevője is a már unalomig ismételt elemek sokaságából épül fel. Van itt hovatartozási problémákkal kűzdő, jóképű és izmos főhős, aki korabeli Rambo-ként, szinte egyedül veti magát rá a túlerőben lévő ellenségre. Elmaradhatatlan az öreg és bölcs indián, aki folyamatosan rébuszokban osztja az észt. Szemtanúi lehetünk egy abszolút erőtlen szerelmi szálnak, benne egy gyönyörű indiánlány, plátói szerelem formájában, féltékeny harmadik féllel, aki aztán önfeláldozása pillanatában hirtelen baráttá válik. Aztán ott a film végi összecsapás, ahol az erőfölényben lévő gonosz ellenfél pusztulását végül a furfangos észjárás okozza, vagy a megintcsak nagyon ismerős jelenet, amikor a főhős hirtelen felbukkan a film végén, holott már mindenki halottnak hitte. És még számtalan ilyen, minden eredetiséget nélkülöző megoldással találkozunk a film során. Az olyan logikai és egyéb bakikról már nem is beszélve, mint pl. az elég valószínűtlennek ható, korabeli autós üldözésre emlékeztető szánkós jelenet, vagy hogy a jeges vízben eltöltött halálközeli állapot után, hősünk nem igazán tűnik megviseltnek, és szintén talány az is, hogy a jóval szerényebb indián harcmodoron edződött Szellem, miként válhatott ilyen kivételes harcossá, miközben törzsének többi tagját gyakorlatilag minden erőfeszítés nélkül gyilkolták le a vikingek. Persze ehhez hasonló hibákkal szinte minden filmben találkozhatunk, itt mégis olybá tűnik, mintha a készítők tudatosan kerülni akarták volna a hitelességet.

Azért a filmnek vannak értékelhető mozzanatai is. Kimondottan tetszett pl. az a jelenet, amikor a hősünk által állított csapdába, saját forrófejű indián társai gyalogolnak bele, hogy aztán a felnyársalt rézbőrűekből a vikingek ezután már könnyedén csinálhassanak vagdalthúst. De az ellenség sorainak a hegyen való gyors megritkítása is azok közé a pillanatok közé tartozik, amelyekben még felfedezhető némi eredetiség. A film igazi pozitívuma, hogy nem fárasztja sokáig a nézőt kiszámítható dialógusokkal, esetleg mély mondanivalóval. A Pathfinder egy folyamatosan pörgő akciófilm, ami néhol megáll kicsit pihenni, hogy aztán újra indulhasson a vérengzés. Merthogy a film az erőszakkal, (CGI)vérrel nem spórol (R besorolást is kapott). A vörösbőrűek és vöröszakállúak közötti kiegyenlítetlen küzdelem során kard feszül fabotnak, így Karl May hősei nemcsak büszkeségüket, de kezeiket, lábaikat, fejüket és egyéb más testrészeiket is gyakran elveszítik. (A történelmi hitelesség szempontjából az mindenképpen dícséretes, hogy az indiánok egy olyan békés, és ezért könnyen leigázható népként jelennek meg, akik fegyvereiket leginkább csak vadászatra használták, és ezért a harci tapasztalatnak híján vannak.) A túldémonizált vikingek láttán persze a történészek valószínűleg két kézzel fognák a fejüket, de pont ez az a része a filmnek, ami végül megmenti a középszerűség alá süllyedéstől. Az északi harcosok hatalmas, szörnyszerű, szinte már nem is emberi lényekként lettek ábrázolva, akiknek óriási szarvakkal ellátott sisakjuk mögül, alig látszanak ki az arcvonásaik. (Innen is gratulálok a jelmeztervezőnek!)

A vikingek vezetőjét Gunnart, az a zseniális Clancy Brown alakítja, akiről már a Hegylakó óta tudjuk, hogy remekül áll neki a kard és a sátáni hang. Bár a súlyos páncél és a méretes szakáll alatt alig lehet felismerni, szerintem még így is ő a film igazi sztárja. De szintén félelmetes jelenség a neo-Schwarzeneggerként is aposztrofálható Ralf Möller, mint a félszemű óriás, Ulfar. A film hangulata is nagyon eltalált, a sötét, ködös, mocsaras vidék már önmagában is félelmet keltő, mikor azonban megszólalnak a vikingek kürtjei és előbújnak ezek a démoni alakok a ködből, az ember nem szívesen képzelné bele magát az őslakosok helyébe, amint először találkoznak velük. A csodálatos, ám veszélyekkel teli hegyes vidék láttán pedig az ember akaratán kívül is megborzong.
Sajnálatos, hogy nem sikerült egy eredetibb filmet szentelni ennek az izgalmas témának. Márcsak azért is, mert van benne potenciál bőven, és Marcus Nispel sem egy tehetségtelen rendező. Ráadásul a vért sem spórolták ki a filmből (ami nélkül már tényleg menthetetlenül egy Disney film szintjére degradálódott volna az egész), és még a hangulat is nagyon rendben van. Az igazság az, hogy felesleges és bosszantó baromságok akadályozzák meg, hogy a Pathfinder végül egészen jó kis film legyen. A rengeteg "Worst Movie Ever" típusú kritikát nem szabad komolyan venni, mert a film azért a magamódján szórakoztató, a hozzám hasonló "viking-fetisiszták" pedig még szeretni is fogják, de ezt akkor is meglehetett volna csinálni sokkal, de sokkal jobban is. Na majd legközelebb!

21 komment · 1 trackback

Címkék: filmkritika kaland 3csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr44138936

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Barbár - Legenda a szellemharcosról (Pathfinder) 2010.07.30. 16:45:05

Alapsztori: Egy viking kisfiú Amerikába keveredik, ahol az indiánok nevelik fel, később azonban szembekerül magukkal a vikingekkel.Húzónév: -Műfaj: epikus, akcióTrailer ittAmire számítottam: Kevés sztori, sok kaszab.A szigorúan szubjektív vélemény: Nem...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TheBerzerker 2007.08.16. 12:18:39

Még sajna nem volt szerencsém látni ezt a filmet de tuti megnézem, mert én is szimpatizálok a vikingekkel:)
Amugy fura, hogy nem nagyon kapták még elő a témát hiszen köztudottan nem éppen kedves népség voltak. Lehetne filmet csinálni a foci eredetéről.:)

Chavez 2007.08.16. 14:36:08

Igen, én is furcsálom, hogy a vikingek ennyire elhanyagolt téma, mert közel akkora hatással voltak a történelemre, mint a rómaiak. Évszázadokig uralkodtak Angliában, létrehozták az első Orosz államot, eljutottak a Fekete-tenger, Kaszpi-tenger és a Földközi-tenger vizeire, megtámadták a Bizánci Birodalmat, a modern, ma is használatos jogrend és demokrácia létrehozásában is nagy szerepük volt. És persze elsőként jutottak el Amerikába, mert egyikük elnézett egy balkanyart! :)
De majd jön az Outlander, az meg ugye Vikings vs Predator lesz, ha minden igaz!

TheBerzerker 2007.08.16. 15:03:18

Arrólnem is beszélve, hogy a vikingek találták fel a focit:)

Chavez 2007.08.16. 15:21:23

Akkor biztos a huliganizmus is tőlük ered! :)
Nem úgy volt, hogy az Inkák, vagy kik?

TheBerzerker 2007.08.16. 15:40:53

Én úgy tudom, hogy a vikingeknek volt egy nagyon hasonló játéka mint a focit. Annyi volt a különbség, hogy emberi fejjel játszották.

Chavez 2007.08.16. 16:55:44

Kár, hogy manapság már nem azzal játszanak. Akkor talán én is kijárnék meccsre!

Kester 2007.08.17. 21:45:49

A vikingeket most kezdik előszedni, jó példa erre Brian Wood most induló vikinges képregénysorozata a Northlanders

Chavez 2007.08.17. 22:31:18

Ennek örülök! Brian Wood-ot amúgy is szeretem! A Dark Horse pedig a Pathfinder-ből dobott ki egy TPB-t, igencsak szép rajzokkal! Bár igazából mintha csak megdolgozott fényképek lennének.

Chavez 2007.08.18. 00:19:41

Bár a Nyócker nem éppen jó ómen, én mégis látok benne némi fantáziát. Szóval kíváncsian várom.

TheBerzerker 2007.08.21. 11:44:25

Na megnéztem én is. Nem volt rossz, de valahogy jó sem. Azért érdekes volt, hogy az indiánok kedves aranyos kis nyomorékok voltak. Azért közöttük is volt jópár törzs, akik azért nem a kedvességükről híresültek el.

Chavez 2007.08.21. 12:37:09

Ezek az északon élő törzsek kevésbé voltak harcos népek. Eleinte még jóban is voltak a vikingekkel, csak az egyik vendégség alkalmával a rézbőrüek rosszul lettek a tejtől, és azt hitték, hogy meg akarták őket mérgezni.Állítólag ezért kezdtek el harcolni velük.

p 2008.02.03. 14:46:08

még csak az első húsz percen vagyok túl, de nem igazán tetszik. az indiánok teljesen az ellentétei a karl may regényekből megismerteknek. és ez nem jön be :)
meg ha az indiánok nem használtak kardot, akkor a csávó miért tudja olyan pöpecül forgatni???

Chavez 2008.02.03. 16:18:07

Benne van a vérében a kardforgatás! Norvégiában minden gyerek így születik a mai napig is. :)
Az igaz, hogy Karl May sosem látott igazi indánt? Gyerekként tényleg végig meg voltunk vezetve?

VVega · https://debugme.eu/ 2008.03.24. 22:24:52

Mostanában láttam és a tavalyi év egyik legszarabb filmje szerintem. Akkora fos mint a Ghostrider vagy a 10,000 BC kb. Eddig majdnem minden kritikátokkal egyetértettem, de erre hogy lehet 3 csillagot adni?

Chavez 2008.03.24. 23:14:21

A vikingek böszmesége, meg Clancy Brown miatt. A 13. harcost is hogy utálják sokan, aztán meg tök jó film. Az meg kit izgat, hogy sok baromság van benne, és történelmileg sem hű? A Ben Hur, meg a Gladiátor is ilyen!

VVega · https://debugme.eu/ 2008.03.25. 00:06:09

Nekem nem is a történelmi hűség volt vele a bajom. Egy tényleg ütős, látványos harci jelenetet se sikerült összehozni, pedig ez lenne a lényege. Sztori unalmas, karakterek egydimenziósak meg egyáltalán úgy klisé az egész, ahogy van. Ezt mondjuk írtad te is.

Chavez 2008.03.25. 01:19:49

Igaz, de nálam valamennyire azért működött. Nem titkoltam a vikingek iránti elfogultságomat sem, márpedig a jelenlétük volt olyan erős, hogy plusz egy csillagot érjen. És azért az idegesítő hülyeségeket (pl. szánkós üldözés) sikerült néhol elégedettségre okot adóan ellensúlyozni is, mint ahogyan azokat is felsoroltam.
De remélem azért az Outlander sokkal jobb lesz, mert egy vikingek vs. Predator Beowulf köntösben + Ron Perlman és John Hurt, több mint érdekes ötlet.
Én már erre izgulok nagyon. :P
süti beállítások módosítása