Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Noé

2014.03.26. 23:45 Rusznyák Csaba

noah01.jpgAz iszlám országokban kapásból betiltották, a keresztények meg jó eséllyel a hatkarú kőóriás-angyalokat látva fognak kiesni a székükből, amik Sauronhoz méltó vehemenciával aprítják a Noé bárkáját ostromló hadsereget. Darren Aronofsky eddigi legmainstreamebb filmje egy új állatfajtája a bibliai adaptációknak. Nem valami háromórás, ömlengő felolvasóest („ááh, hú, de jót aludtam… hé, ez még mindig megy?”), nem is a rendező brutalitásfetisizmusát kielégítő korbácsolás- és megfeszítésmaraton („jó, értem, sokat szenvedett, felfogtam, tényleg”), és nem is az alapanyagot merészen, provokatívan és ügyesen újragondoló dráma (Krisztus, az ember). Hanem egy fantasybe (mármint, érted: még többe) oltott hollywoodi látványfilm, amire bőven elvertek annyi lóvét, hogy a végeredményt rá kelljen szabni a mai, blockbusterekkel kényeztetett (vert?) fiatalság igényeire. Csata! Könnyek! Szerelem! Dráma!

A történet szerint Noé… na, jó, most komolyan, hagyjuk. Bár, mivel Aronofsky elég jelentős változtatásokat eszközölt a forrásműhöz képest, nem lenne teljesen hülyeség egy tartalomismertetés – de azért a lényeg mégiscsak ugyanaz, és mindenki tudja, miről van szó. Ha meg nem tudná, akkor épp elégszer bele lesz verve a fejébe a bő kétórás játékidő alatt, semmi szüksége rá, hogy még én is ezzel traktáljam. Mert készülj fel rá, hogy vagy háromszor elmesélik az egész teremtést (egyszer vizuálisan is, de Az élet fája ominózus jelenete után az itteni csak egy lelkes, közepesen tehetséges főiskolás vizsgafilmjének tűnik), és vagy tízszer elmondják, hogy Noé és családja Ádám leszármazottai, nehogy elfelejtsd (hogy egyébként elvileg mindenki Ádám leszármazottja, abba most jóindulatúan ne menjünk bele). Rettenetesen didaktikus az egész, és végig szinte érezni a stúdióelvárásokat: ide kell egy csata; ide egy látványos flashback; itt valaki sírhatna.

A film paradox módon az özönvíz után kezd el működni, szóval bő egy órát kell várni rá, hogy jó legyen (és akkor is csak ideiglenesen lesz az, bár akkor legalább nagyon).  Addigra a látványbuzik már megkapták a betevőjüket („milyen fasza volt már, amikor a kőóriások szanaszéjjelfelé csapták a rosszarcokat!”), Aronofsky megdolgozott a cirka 130 milliós költségvetésért, és végre TÉNYLEG történhet valami. Az ekkor felvezetett konfliktusnak persze nyoma sincs a Bibliában, de igazából kit érdekel: Noé őrlődése Isten akarata (minden embernek pusztulnia kell, a főszereplőket is beleértve) és saját érzései (családja iránti szeretete) közt már-már az említett Krisztus utolsó megkísértését idézi merészségében és emocionális komplexitásában.

noah02.jpgRussell Crowe pedig bizony rég alakított akkorát, mint itt, ahogy ide-oda rángatja karakterét a szigorú, de szerető családapa és a már-már pszichopata vallási fanatikus között, mindvégig megtartva az egyre viharvertebb alakját nyomasztó szörnyű bűn- és küldetéstudatot, aminek súlya alatt más ember fizikailag, lelkileg és morálisan is összeroppanna. A filmnek ezen a pontján Noéból kvázi negatív karaktert faragnak, ami egyrészt a (kissé megváltoztatott) sztori kontextusában nagyon jól működik, másrészt kellettek hozzá tökök rendesen.

Aztán (spoiler!) a bárka kiköt, és kezdetét veszi a dögfelesleges utolsó negyed óra, amibe Aronofsky úgy okádja a szirupot, mintha Spielberget akarná lekörözni. De legalább az emberek jóságáról meg a hatalmas szeretetről előadott giccslózungok elég kínosak ahhoz, hogy egy darabig elfeledtessék velünk a gagyi CGI-állatokat, amik nagy, véres, leszakított lólábbal lógnak ki az egyéb területeken (mint maga az áradás) amúgy meglehetősen impresszív látványvilágból. Szóval, a Noé minden téren nagyon, sőt, megbocsáthatatlanul egyenetlen film. Abban, hogy a bibliai történetet (Clint Mansell óriási zenéjének segítségével) trendi fantasyként, a címszereplőt meg kis túlzással akcióhősként adja el a mai fiataloknak, valószínűleg sikerrel jár, mármint ha a célközönség egyik fele nem bassza fel magát a bőkezűen mért „művészi szabadságon”, a másik meg a repetitív hittérítésen.

22 komment

Címkék: fantasy dráma filmkritika

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr345880532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Oidipus Prime · http://oidipusprime.blog.hu/ 2014.03.27. 08:29:14

A képregény se rúgta ki a ház oldalát, ilyen egyszer elmegy kategória, gondolom a filmverzió is hasonló.

Happy Zoidberg 2014.03.27. 08:43:33

Nahát, a Noénak nagyobb volt a füstje, mint a lángja? De kurvára meglepő!

Nuklearis Baromfi 2014.03.27. 09:06:28

@Oidipus Prime: "a képregény".... Ööööö, tessék? :-D
Ez nem egy képregényfilm, a Noé-sztorinak gondolom EGYMILLIÓ képregényfeldolgozása létezik...

Jancsa Jani · http://burger.blog.hu 2014.03.27. 09:09:37

de akkor most ez egy jó film vagy nem? hogy viszonyul aronofsky korábbi munkaihoz? mert ez alapjan pl egy the fountainhez kepest nagyon mas hangot ut meg...

kukilopezromero 2014.03.27. 09:27:05

én majd megnézem, nincs semmi más a moziban :) nem mintha nagy vallási fanatikus lennék, de elvileg látványosan megcsinálták, persze a cikk szerint meg túl látványos, és túl divatos, de azért kap egy esélyt, csak Russell Crowe miatt félek , mert 10 éve nem szerepelt normális filmben, ha a megérzésemre hallgatnék, nem mennék el rá, de unalomból megnézem

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2014.03.27. 09:34:02

Rásszel Kró legutóbb a szausz parkban volt jó a "bragging around the world" sóban

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2014.03.27. 09:40:10

Akkor ez most Russel Crowe Bunyózzunk Óraszám című utazási sorozatának a filmes verziója?

aegithalos 2014.03.27. 09:45:27

"Aztán (spoiler!) a bárka kiköt..."

Made my day, nagyon röhögtem. Köszi! :D

2014.03.27. 10:18:01

folytatódik a harry potter láz.. megint egy mesekönyvből csinálnak egy filmet... :D

2014.03.27. 10:18:02

@Nuklearis Baromfi: az egymillió közül azonban Aronofsky képregényéből készült, illetve készült volna, csak le lett fojtva rendesen, mert az jóval elszálltabb volt.

Rusznyák Csaba 2014.03.27. 10:30:14

A képregényt lényegében azért csinálták meg, hogy azzal adják el a filmet. Aronofsky anno már A forráshoz is így szerzett pénzt és stúdiót.

Beyonder 2014.03.27. 10:37:27

@Jancsa János: Ha szereted Aronofsky korábbi filmjeit, és valami olyasmire vágysz, akkor ezt ne nézd meg, nincs köszönőviszonyban sem velük. A Forrás is teljesen más.

Tiger Woods 2014.03.27. 11:58:16

"Krisztus, az ember"

:DDD

Máté B Pongrácz · http://kulton.hu 2014.03.27. 12:24:09

Kár, hogy negatívabb hangvételű lett a kritika (de azért szerencsére nem is teljesen rossz film képét festi le). Én mindenképpen megnézzem, mert fantasy rajongó vagyok (sőt már az előzetesek alapján egy látványos fantasyra vágytam azt pedig ezek szerint megkapom és még egy kis komolyan vehető karakter drámát, jó színészi játékot is, ha pedig ezek mellett kissé giccses a vége vagy kissé túl modern-hollywoodi az eleje az legyen a legnagyobb baja). Szerencsére azért a külföldi kritikusok főleg dicsérik a filmet. Ideje már egy nagy költségvetésű jól sikerült és sikeres (klasszikus értelemben vett, Peter Jackson nélküli)) fantasynak a nagy vásznon.

kukilopezromero 2014.03.27. 13:26:08

@Máté B Pongrácz: nem tudom, hogy a Biblia mennyire számít fantasynek :)

Urfang 2014.03.27. 13:51:29

Jó, jó, de milyen volt Emma Watson? :D

Colonel Walter E. Kurtz 2014.03.27. 15:38:00

Na de miért adja a fejét Aronofsky ilyen baromságra?

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2014.03.27. 16:54:40

Gondolom a bőrönd pénzért, amit kapott érte.

lutánnia 2014.03.28. 15:30:23

amúgy itt is Morgan Freeman játssza Istent?

Maya-- 2014.03.29. 11:58:39

mégiscsak megnézem. megtéríteni bizti nem fog, de szereték látni egy cool vagy egy hard Noét :) nem igazán tudtam kivenni a cikkből, h milyen is, de valamelyik a kettő közül. gondolom. kár, h egyenetlen, meg giccses..bloe :P de azé' hátha a két kancsal kaméleon, meg a két zsiráf mellett lesz 2 husky kutya, meg két jegesmedve is :)

Zsoca87 · http://kilencesterv.blog.hu/ 2014.03.30. 19:30:29

Az eleje nagyon tetszett, a történet felvezetése, a kép világ. Az a helyzet, hogy én mindig imádtam a katolicizmust fantasy köntösbe ágyazó történeteket (nem az eredeti Bibiliára célzok, lol), így az eleje az Őrzőkkel, a kietlen tájjal kilóra megvett. Igazából végig élveztem a filmet, kivéve az utolsó negyed órát, amit Csaba is kiemelt. Kvázi úgy jöttem ki a moziból, hogy 'miafaszvoltez?'. Teljesen kilóg a végén a nyáladzás, kár, hogy beleerőltették.

thegoddamnbatman 2014.03.31. 14:26:41

@kukilopezromero: embere válogatja, hogy a bibliát hiperrealista dokumentumfilmként, vagy látványos high fantasy-ként, esetleg abszurd komédiaként interpretálja. :)
süti beállítások módosítása