Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

You're Next

2014.01.15. 08:00 Nemes András

Youre-Next-2011-Larry-Fessenden-blood-window.jpgHa rendezőként történetesen zseninek születtünk, egyszerű a képlet: csak csináljuk, amit természetünk szerint helyesnek érzünk, a végeredmény nagy valószínűséggel egyedi és megismételhetetlen, semmi máshoz nem hasonlítható műremek lesz. Amennyiben csupán középszerű talentummal vagyunk megáldva, még nem kell kétségbe esnünk: fogunk egy zsánert (esetünkben a horrort), megvizsgáljuk alkotóelemeit, kikutatjuk, mitől működőképesek, az innen-onnan összeszedegetett darabkákat ízlés szerint elrendezzük, majd agyalni kezdünk, miféle plusztartalmakkal tölthetnénk meg őket, hogy végeredményként ne egy tucatfilmet kapjunk. Választhatjuk az extremitásig fokozott erőszakot, a filozofikus megközelítést, ha viszont biztos közönségsikerre vágyunk, legkézenfekvőbb, ha a humorra voksolunk. Ehhez persze nem árt, ha rendelkezünk is némi humorral, valamint munkál bennünk az igény közönségünk szórakoztatására. Ha mindezek mellé sikerül épkézláb, csavarokat sem teljesen nélkülöző forgatókönyvet kreálnunk, és a világot sem akarjuk mindenáron megváltani, garantálható, hogy a kiéheztetett horrorrajongók lelkesen vetik rá magukat alkotásunkra.

Adam Wingard rendezőről sok minden állítható, csak az nem, hogy zseninek született volna. Félreértés ne essék, ez véletlenül sem sértés, csupán a kíméletlen tények higgadt tudomásul vétele. Van az a helyzet, mikor a lelkesedés, a jó ízlés, és az egyéni hang megtalálására utaló törekvés is elegendőnek bizonyulnak ahhoz, hogy nézőként jól szórakozzunk. Egy darabig. A You're Next legnagyobb érdeme, hogy ügyesen elaltatja a figyelmünket, először úgy csinál, mintha vérkomoly lenne, majd, mikor már éppen ásítozni kezdenénk, elkezd tapogatózni a járatlan ösvény irányába, és néhol (tényleg nem túl gyakran, de) szerencsésen rá is talál. Örömünk mégsem lehet teljes, mivel megvan az a kellemetlen tulajdonsága, hogy csak addig képes nyújtani valamit, amíg játékideje tart, később rá kell döbbennünk, hogy valójában kurva keveset adott.

youre-next-movie-image-02.jpgEgy kedves, jómódú, enyhén diszfunkcionális család tagjai (papa, mama, gyerekek, és azok aktuális partnerei), a szülők házassági évfordulójának alkalmából összegyűlnek, hogy pár napot együtt töltsenek szeretetben, békességben. A terv természetesen borul, az évek óta gyülemlő sérelmek hamar felszínre törnek, a testvéri rivalizálásnál pedig csak az kellemetlenebb, mikor állatmaszkos idegenek nekilátnak a család módszeres kiirtásának. Az elegáns villa percek alatt mészárszékké változik, a házból nincs kiút, a mobiltelefonok nem működnek, a helyzet egyre kilátástalanabb, arra viszont senki nem számított, hogy a családnak éppen csak bemutatott Erin (Sharni Vinson) John McClane és Ellen Ripley szerelemgyerekeként szálljon szembe a betolakodókkal.

Ha nagydarab emberek kifejezéstelen maszkok mögé bújva baltákat és bozótvágó késeket lóbálnak, az rendkívül ijesztő tud lenni, feltéve, hogy az utóbbi években egyáltalán nem néztél horrorfilmeket. Ha esetleg mégis, kezdetben erős ellenérzéseid támadhatnak a filmmel kapcsolatban, de Wingard lazasága szerencsére képes kiemelni művét az átlagból, ha nem is túl magasra, és nem is nagyon sokáig. A karakterek motivációi egyszerűek, de logikusak és érthetőek, a túlzások megbocsáthatók, a feszültség folyamatos, a tigrismaszk alatt megbújó Simon Barrett tisztességes munkát végzett a forgatókönyvvel. Üresjáratok nincsenek, a cselekmény szépen építkezik, a csavarok megfelelően időzítettek és mérsékelten bár, de ötletesek. Brutalitás tekintetében azért vállalhattak volna többet az alkotók, a fesztiválsikereket pedig némiképp (na jó: nagyon) indokolatlannak érzem. 

Az underground-filmesként rövid, de emlékezetes szerepben feltűnő Ti West által rendezett The House of The Devil úgy volt képes valóban maradandó élményt nyújtani, hogy szinte kizárólag panelekből építkezett (más kérdés, hogy ez A fogadósok esetében már Westnek sem jött össze), a You're Next pedig csupán annyit variál a paneleken, hogy az építmény távolról újszerűnek hasson, stabilan megálljon a lábán, annak ellenére, hogy belül tök üres.

Picsába már, hogy manapság ennyinek kell örülni. 

26 komment

Címkék: horror vígjáték filmkritika

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr145756459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.01.15. 11:16:02

Jó írás, szinte teljesen egyetértek (na ez is ritka :) ). Brutalitás kapcsán azért kiemelném, hogy szerintem ügyes benne a gore, amolyan Argentósan fájdalmas, de nem Fulcisan eltúlzott.

SPOILER ON

Annak ellenére, hogy a filmet nem tartom az év horrorjának, az a jelenet, amikor az egyik csajszi lendületből nekifut a trükkösen kifeszített drótkötélnek, ez év egyik legzsigeribb horrorélménye (a Contracted-es férgesszexszel /"ó de csiklandós vagy" :D / holtversenyben ).

SPOILER OFF

+ Még annyi, hogy a film zenéje tök jó, a szétrepeatelt indie rock szám beleég az ember hallójárataiba, és a szintis horrorzene is nagyon adja, ez utóbbi néhol picit a kamuszintihorroros Umberto munkásságára emlékeztetett.

Sztem egyébként akkor lehetett volna jobb a film, ha keményebben ráfekszenek a keménycsaj metamorfózisára, mert így elég súlytalan lett a dolog, kicsit fanservice jelleget éreztem rajta.

kukilopezromero 2014.01.15. 11:17:17

nekem ez olyan strangers light volt, elment a háttérben, miközben böngésztem a netet

voltak tényleg humoros pillanatai, meg egy két frankó gore, csak egyedibbre, hangulatosabbra kellett volna rendezni

az állatmaszkok meg mega gagyik, béna zenekarok videóira emlékeztetnek, valami komolyabbat is választhattak volna, ez túl trendi ( vagy legalábbis pár éve az volt ), vagy cukik vagy mittomén, nyálas na

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.01.15. 11:18:06

@kukilopezromero: tényleg, nekem is beugrott ez az együtteses dolog :D

kukilopezromero 2014.01.15. 11:18:59

@Werewolfrulez: a szintizene tényleg ütött, abszolút 80as éveket hozta, csak nem értem, hogy kb a film vége fele kezdik el használni, és valahogy nem is passzol az egészhez, mármint a film nem annyira jó,mint a zenéje

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.01.15. 11:21:29

@kukilopezromero: Sajnos a zenére is igaz András mondata: "Picsába már, hogy manapság ennyinek kell örülni. "

kukilopezromero 2014.01.15. 11:28:55

@Werewolfrulez: mármint a film zenéje, vagy a mai zenék amiket erőltetnek?

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.01.15. 11:31:45

@kukilopezromero: mármint a film zenéje meglepően jó volt, és szar, hogy nem társult hozzá illően király film, csak ilyen "felemás befutó".

A mai zenéket nem tudom, biztos nem túl igényesek, én főleg underground metál és ambient kiadványokat hallgatok, távol a fősodortól.

kukilopezromero 2014.01.15. 11:36:16

@Werewolfrulez: jól teszed, szerencsére metal koncertekkel tele van az ország

Tadt 2014.01.15. 11:55:47

@Werewolfrulez: A mai zenék közt is van igényes, és nem csak távol a fősodortól :) postrockot kell hallgatni mert az jó.
A film amúgy elég gyengének tűnik, de van-e bármi manapság ami a horror berkein belül még üt? Talán csak mi láttunk már túl sokat. :(

kukilopezromero 2014.01.15. 12:04:43

@Tadt: mi az a postrock ?? ez a kifejezés is annyira hülyén hangzik, ne haragudj

a rock egy lüktető, életvidám valami, és akkor hozzábiggyesztik ezt a post-ot és ettől úgy hangzik, mint valami depressziós, szomorú, érthetetlen dolog

szerintem az emberek 90 %-a nem tudja, és nem is akarja tudni mi ez

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.01.15. 12:13:05

@Tadt: A posztock már a fősodor? Azt hittem, a fősodor az 50 millió feletti youtube megtekintéseknél kezdődik (Lady Gaga, Katy Perry, Rihanna, Justin Timberlake stb.). A posztrock kapcsán tettem egy-két próbát pár csapattal (God is An Astronaut, Sigur Rós, Mono, stb.), elismerem az érdemeiket, de hosszú távon nem tudtak lekötni.

Mondjuk annyiban pontatlanul fogalmaztam, hogy valóban hallgatok friss megjelenésű zenéket, csak nem a népszerű pop kategóriából. Tehát lehetnek a mai zenék is igényesek, csak nehéz őket megtalálni a sok kevésbé jól sikerült között :)

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.01.15. 12:14:52

@Tadt: ja, és valóban, az, hogy sok horrort láttam, eléggé kitolta az ingerküszöbömet, nehezen találok igazán jó horrorfilmeket. Mondjuk, amikor találok egy-egy gyöngyszemet, az nagyon jó :)

Tadt 2014.01.15. 12:16:09

@Werewolfrulez: Igen,sajnos kevesebb sajtóvisszhangot kapnak, és kevesebb pénzből tudnak reklámozni, mint mások, de van egy-két zenekar akikre érdemes odafigyelni. Marilliont vagy porcupine treet próbálj, ha érdekel, de én a Ghinzut is szeretem, meg most az Interpol tetszett meg. :)

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.01.15. 12:17:38

@Tadt: a Porcupine Tree-n és az Interpolon már túl vagyok, de a másik kettőt nem ismerem, köszi.

Tadt 2014.01.15. 12:19:00

@Werewolfrulez: Nekem a mai napig a Srpski film az egyik kedvencem, ami még nagyon tetszett (és nem szigorúan véve horror) az pedig a resolution volt, ami ugyan szerény 6,3-on áll az IMDB-n de elgondolkodtató. Amitől még a hajat téptem kicsit az meg a Rabbits volt,bár az sorozat :S

Tiger Woods 2014.01.15. 13:01:26

valahol azt olvastam, hogy ez olyan, mint a reszkessetek betörők gore-változata...

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.01.15. 13:01:40

@Tadt: A szerb filmet nem szeretem. Sztem "pöttyet" öncélú, nálam ugyanaz a kategória mint a Grotesque, Human Centipede 2, stb., tehát el lehet rajta szörnyülködni, meg minden, de nem igazán találok benne szimpatikus vonást. A Resolution bejött, az imdb pontszám nem szokott mérvadó lenni számomra. Már 5 egészes pontszám alatt is értek kellemes meglepetések (Zombie Hunter - 2013 - 3.4), és 7 egész felett is kellemetlenek (WWZ - 2013 - 7.1.).

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.01.15. 13:03:11

@Tiger Woods: Ja, a horrormirroron. Van benne hasonlóság, valóban.

Tadt 2014.01.15. 14:32:02

@Werewolfrulez: lehet hogy öncélú de azért nem alacsonyítanám le a human centipede-hez :D Szörnyülködnés nem volt, de aztán lehet ám hogy én vagyok a dilis némber :) (azta kiderült, hogy nő vagyok..nesze neked kukilopezromero) A WWZ nyilván méjnsztrím fos. E!

Tadt 2014.01.15. 14:51:12

@kukilopezromero: semmi gond :) jól is nézek ki, és a geekz bulin is tartottam a frontot ;)

kukilopezromero 2014.01.15. 15:11:28

@Tadt: asztal alá ittad a szerkesztőséget ?

Tadt 2014.01.16. 08:54:04

@kukilopezromero: Ugyan kérlek, fiam, egy hölgy mindig megőrzi a méltóságát...de azért született egy-két jó kép ;)

Blake / Mitch and Murray 2014.01.26. 17:04:28

Alkonyttól pirkadatig sorozat?Azt oszt hogy?Mert a trailerben Richie (gondolom ő a szemcsis fiú,aki még félhomályban sem hasonlít Tarantinora)még él,tehát előzményekről van szó.De akkor hogy kerülnek ide vámpírok?És persze mindez Rodrigez műhelyéből,ami cseppet sem meglepő,viszont roppant szánalmas.

Blake / Mitch and Murray 2014.01.26. 17:07:30

Jaj,bocsánat!Az előző kommentemet a másik megnyitott ablakba akartam írni,csak veszett módon nyomkodtam,és így alakult.Pardon!
Attól persze még tartom a véleményem. :)

K.Leslee 2014.04.20. 15:56:30

Ez a film egy atgondolatlan, erzelemmentes, otlettelen amator bohockodas. Egyik legrosszabb film iden. Ez alol pedig nem menti fel a teny, hogy 'haverokkal elmegy' meg 'csak szorakoztatni akar'.
Arra hogy nincs sztori, csak rabolintttam. A szereplok amatorsegere szinten(kiveve a noi foszereplo). A '80-as evekbeli vereffektekre is. De hogy meg onismetlo es logikatlan is?????

SPOILER

A film netovabbja hogy a csaj minden behatoloval ugy vegez hogy megbujik egy ajtoban es hatbadofi oket. Ja, meg egyszer elloptak a fenykepezovakus megoldast a Rear Window meg Julia's eyes-bol a valtozatossag kedveert. Arra sincs mentseg hogy kb. 10x hagyjak elfutni a not.
Meg 2014-ben ilyen motivaciot tomeggyilkossagra???? WTF Az iroi lustasag iskolapeldaja.
Raadasul semmi onkritikaja nincs ennek a szarnak. A betorok amatorsege mar-mar Home Alone szinten van, de megsem eleg nevetseges hogy szorakoztasson. Inkabb kinos.

'Megoltem az egesz csaladomat meg a barataimat, de hozzamjosz felesegul??'

Hogyne.
süti beállítások módosítása