Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Carrie (2013)

2013.10.21. 13:28 Rusznyák Csaba

carrie201301.jpgAz új Carrie-ben a telekinézis cool, és ez tönkreteszi a filmet. A címszereplő képessége, akár az eredetit nézzük, akár De Palma első adaptációját, sosem volt cool. Egy szerencsétlen, a tűréshatáráig lökdösött, majd azon brutálisan átrúgott, megzavarodott lány frusztrációjának és dühének tragikus elszabadulása volt. Stephen King első regénye rendkívül erőteljes, hatásos horror, de sokkal fontosabb, hogy messze a legszomorúbb mű, amit valaha írt. A ’76-os feldolgozás ezt csak kis részben tudta átadni, De Palma inkább foglalkozott a feszültséggel, mint a drámával, a telekinézis ijesztő borzalomként való ábrázolását pedig még túlzásba is vitte (az a rohadt idegesítő, psychós hegedűrikoltozás…). Kimberly Peirce, A fiúk nem sírnak rendezője másképpen közelített az alapanyaghoz, és ha a végén nem adja át magát teljesen a trendeknek, akkor ez a Carrie akár sokkal jobb is lehetett volna, mint a ’76-os.

Értem én, hogy a természetfeletti képességekhez való hozzáállás alaposan megváltozott a popkultúrában az utóbbi csaknem 40 évben. A ’70-es évek tele voltak olyan horrorokkal (könyvekkel és filmekkel), amiknek főszereplői felfoghatatlan erőkkel kerültek szembe (Az ördögűző, Rosemary gyermeke), a Carrie pedig mindezt a borzalmat elvette a Sátántól és csatlósaitól, és egy meggyötört tinilány kezébe adta, új divatot indítva el (ld. King egyik következő könyvét, a Tűzjgyújtót). Manapság azonban, köszönhetően nem kis részt a szuperhősfilmeknek (és itt fontos megjegyezni, hogy a Carrie forgatókönyvét Roberto Aguirre-Sacasa írta, aki a 2000-es évek közepén Fantasztikus Négyes, Pókember és X-Men képregényekkel kezdte a pályafutását), a természetfeletti képességek nem félelmetesek, hanem vagányak.

Ezért aztán a bálon az ismert körülmények közt megalázott, telekinézisét korábban élvezettel próbálgató Carrie heves kézmozdulatokkal, láthatóan örömteli, már-már perverz elégtétellel, gonosz vicsorral osztja a halált – és két alkalommal is biztonságba helyez olyanokat, akik a többséggel ellentétben jók voltak hozzá. King (és De Palma) Carrie-ének vak, kegyetlen és mélységesen tragikus dühét itt a maga brutális módján igazságos, számító isteni büntetés váltja, ami a film drámai alapjait menthetetlenül felőrli. A telekinézisnek nem kellene coolnak lennie. A mészárlásnak még csak kicsit sem szabadna megérdemeltnek tűnnie.

A finálé arány- és iránytévesztéséért azért is kár, mert addig a Carrie egészen remek. A címszereplő és anyja kapcsolata kellően komplex és ambivalens, valósággal tombol a félelem, a szeretet és a fanatizmus egyvelege (Chloë Grace Moretz és Julianne Moore brillírozik), Peirce sokkal jobban kidomborítja a történet drámáját, mint De Palma. Egyébként nem 100%-ig az eredetihez nyúlt vissza, egyértelműen átvett dolgokat a ’76-os adaptációból is, pl. Carrie pontosan ugyanúgy öli meg az anyját, így a King által írt, gyönyörűen szomorú és csendes haláljelenetből megint véres horrorfest lesz. (Apró megjegyzés: a teljesen felesleges, időhúzó disznófarmos jelenet – aminek a könyvben annak dokumentarista jellege miatt volt helye – is újfent bekerült.)

Az új Carrie-t a szuperhősdivat tette tönkre.

19 komment

Címkék: horror filmkritika

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr855590732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

K.Leslee 2013.10.21. 17:08:26

Nekem tetszett a '76 os verzio. Sissy Spacek annyira tokeletes erre a szerepre. Artatlan es sebezheto, am halalos rejtett ero lakozik benne. Ezert felelmetes. Chloe egy nagyszaju vagany kiscsaj, ezert abszolut nem illik erre a szerepre. Tipikusan az az eset mikor felkapnak egy szineszt es betoljak minden masodik filmbe, ha illik oda ha nem.
Az eredeti Carrie-nek az artatlansagaban rejlett az ereje. Nekem a telekinezis borzalomkent valo bemutatasa tetszett, a hegedu meg a kor sajatossaga(ma mar tenyleg nevetseges).

Maya-- 2013.10.21. 17:20:16

szerintem is cool a telekinézis. amúgy értettem, hogy miért nem kéne az legyen. de ha csak ennyi a hibája, nem próbléma..
most láttam a WWZ-t, ahol totál cool az egész zombis mindenség, ellentétben a régebbi zombis filmekkel, és ezt nem tudom hibaként felróni a filmnek. minden egyebet igen, de a cool-ságot nem. passzol oda.

kukilopezromero 2013.10.21. 17:50:26

@Maya--: mi volt a WWZ-ben cool a zombis mindenséggel?? bocs de ezt nem értettem..

ellentétben a régebbi zombis filmekkel?
ezt nem tudom értelmezni

régen miért nem voltak menők a zombik? a maguk véres, lassan csoszogó, ijesztő mivoltukban

mikor nem lesznek véresek, bakot tartanak és szaladgálnak az vagány?

Maya-- 2013.10.21. 18:43:20

@kukilopezromero: nekem tetszett, ahogy másztak fel a falon, mit másztak, folytak..s fent köröztek a helikopterek. cool. s olyan zombik voltak, hogy fölcsimpazkodtak a helikopterre s az lezuhant, tök cool volt. na meg ahogy Pitt fölbont egy dobozos kólát s a zajra ekezdenek rohanni..az is cool volt. stb.
na jó, az a tudós zombi az ajtónál már inkább szinpatikus volt mind ijesztő :) ez így igaz.

Tiger Woods 2013.10.21. 19:35:34

@K.Leslee: pontosan. kivéve, hogy a "psychós hegedűrikoltozás" nekem már a psychóban is bejött.

kukilopezromero 2013.10.21. 20:53:38

@Maya--: ez még talán el is ment volna, ha a filmet normálisan megcsinálják..

én nem is értem, hogy tudtad végignézni

5perc után kikapcsoltam :)))

HavasiG 2013.10.21. 21:44:53

"Az új Carrie-t a szuperhősdivat tette tönkre."

Vagy inkább az, hogy a készítők nem vették észre, hogy nem egy új X-men rész egyik új szereplőjének eredettörténetét mesélik el, hanem egy önálló horror -t forgatnak.

Erről pedig nem Amerika Kapitány és a társai tehetnek.

Gulandro 2013.10.21. 22:06:41

Ahoy,

nekem nagy élmény volt a film. A végén már egy kicsit reménykedtem, hogy még happy end is lesz. :D Tetszett, hogy inkább volt dráma és thriller mint egy (újabb) rossz horror remake.

A főszereplőt játszó lány nagyon meggyőző volt. Az effektek kellemesen hihetőek és nem, nem vágytam egy Silent Hill szerű fináléra a végén. Kellemes moziélmény volt.

Igaz, trailer és mindegy egyéb ismerete nélkül ültem be, az eredetit pedig jócskán gyerekkoromban láttam, de most majd kiíváncsiságból megnézem, hogy összehasonlítsam.

Az ismertető nagyon ráfeküdt erre a telekinézis-coolság-szuperhősök problémára. "Sajnos" ilyen világban élünk. Én sokkal kevesebb, sokkal komorabb és okosabb szuperhősfilmmel is beérném. Ez pedig olyasmi volt.

Rusznyák Csaba 2013.10.22. 01:48:42

@K.Leslee: @Tiger Woods: A psychós hegedűrikoltozás jó a Psychóban. Máshol meg nem kéne lennie.
Chloéban simán megvan a szerephez szükséges ártatlanság, tökéletesen passzol rá a figura.

A coolsággal itt ugyanaz a baj, mint Snyder Watchmenjében. Teljesen szembemegy a mű értelmével, jelentésével, lényegével. Nézzétek meg, hogyan irtja a bálon résztvevőket a '76-os Carrie, és hogyan a mostani. És vegyétek észre az ordító különbséget (arról nem is beszélve, hogy King hogyan írta meg).

Mamzel · http://mamzel.blog.hu 2013.10.27. 00:02:27

Minden normális nő érezte már azt, hogy nem elég szép, vágyott arra, hogy valaki különlegesként tekintsen rá és legalább egyszer tiszta szívből kívánta az anyja halálát.

A Carrie-ben minden adott volt ahhoz, hogy egy felszabadító erejű girlpower film legyen, ahol a rossz kíméletlenül elnyeri a büntetését.

Sajnos ebből semmi nem valósult meg.

Ez a történet sokkal jobb Carrie-alakítást, sokkal kifinomultabb rendezést, és mindenek előtt, sokkal több drámai mélységet érdemelt volna. Igazi sekélyes vacak. Csak egy férfinek lehet mentsége azalól, hogy ezzel maradéktalanul egyetértsen.

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2013.10.27. 08:20:33

"...és legalább egyszer tiszta szívből kívánta az anyja halálát."

Ez így mégis honnan?

Maya-- 2013.10.27. 19:32:00

holnap megnézzük mi is. bár mondtam, hogy a dark touch az idei Carrie :)..na abban tényleg az elején nyoma sincs a coolságnak, de amikor a végén belecsempészik. akkor lesz kívételesen klassz...

Maya-- 2013.10.29. 12:58:26

van ami tetszett benne: a csaj. végre a színésznő kora egyezik Carrieével. mert rühellem amikor 30 évesek játszanak tinit..
az anya abszolút klassz. hálás vagyok ezért..gondolom King-nek is. mert asszem ez a karakter menti meg valamennyire ezt a sovány filmet. értem, hogy szárazság van horror terén, de akkor is ebből a témából lehetett volna horrort csinálni. mert a princessek abuzálják a szegénylányt témát láttuk már vagy 100x. de nem ez a lényeg, hanem pont az, hogy megnézem én ezt még 1000x is, csak hadd meséljék el jól. nem bánom, ha frissítik, sőt. de ne legyen patetikus mint ez. mert ez a Carrie az. pl. a vérzős jelenetnél inkább hisztizik, mint hogy féljen..sokkal nagyobb pofont követelt ott :) s az autista visekedése is túlzás. akkor imádom amikor természetesen hozza a meggyötörtet. mert néha eltalálja. tényleg látom, hogy ő Carrie.
visszatérve a cool-ságra. ebben van egy feminin jézusnak látszó kislány aki hol röhejes, hol szánalmas..hol ez, hol az :/..amúgy kuncogtak a teremben. hát ja, egy rossz horroron sokkal jobban lehet szórakozni, mint egy jó komédián.

K.Leslee 2014.01.04. 11:46:17

Most nem azert hogy igazam legyen es nem is ugy alltam a filmhez, de ezt feltehetnetek az ev legfeleslegesebb remake-jei koze. Az alapfilm es a konyv ismereteben hatarozottan kijelenthetem, hogy ez a De Palma-fele Carrie ujraforgatasa mobiltelefonokkal(ami egyebkent jo huzas volt).
Chloe szo szerint erolkodik ebben a szerepben. Annyira de annyira szeretne kuloncnek tunni. Ossze is kulcsolja a karjait vegig, mint Spacek, meg ijedten nez csakhogy ez itt nem termeszetes. Nem eleg hogy raadjak a masik Carrie ruhait. Nevettem, mikor a vegen ugyanugy jart mint Sissy Spacek, behuzta a nyakat, szettarta a karjait. Csak hogy Spacektol meg ma is kiraz a hideg. Csak ra kell neznem.
Olvastam otleteket hogy ki lehetett volna jobb a szerepre es koztuk volt Mia Wasikowska. Szerintem O telitalalat lett volna.

SPOILER
A cikk szerint a telekinezis cool lett ebben a filmben es ez nem jo. Pontosan ez a film egyik hibaja. A tanarno biztonsagba helyezese nagyon meglepo volt szamomra. Az eredetiben a tanarno is mosolyog Carrie-n. Ez azert iljeszto mert tudatosul benned, hogy Carrie senkiben nem bizhat, az egesz vilag ellene van, meg azok is akik empatiat mutatnak.
Az anya-lanya parbeszedek is at lettek emelve a 76-os valtozatbol, nem adnak semmi pluszt a munek.
Maskulonben az egesz film tul gyorsan le van daralva. Meg a vegen is a prom night. Egyik percben puncsot isznak, masik percben mar ott ulnek a szinpadon. A leszamolas pedig sokkal hatasosabb volt az eredeti valtozatban. Bar hallottam hogy ehhez van alternate ending.

@Maya--: azert nemelyik osztalytarsa szerintem volt vagy 25 eves :-)
A csaj egyszeruen nem tudta hogy mit csinaljon ebben a szerepben. Probalkozott O de az egesz olyan 'szinhazi' lett. Nem az O hibaja, nem azt jelenti hogy nem jo szinesz, csak nincs meg a kisugarzasa hogy Carrie lehessen.

Maya-- 2014.01.04. 13:29:39

@K.Leslee: ja. bizti volt közöttük vénebb is :)
szerintem a csaj jó lett volna Carrie-nek, csak
elcseszték.

amúgy én nem tartom a remakeket feleslegeseknek, céljuk a már meglévő mű korszerűsítése. és erre úgy gondolom szükség van. kell! mert én sem néznék meg sokmindent, ha nem hoznák most az orrom alá. nem tudok csak régi filmeket nézni. valami miatt nem megy. hiszem, s látom némelyik sokkal jobb a mostaniaknál, de akkor is előbb az újat nézem, s úgy a régebbit. mert nincs más poszibilitás. olyan ez az éra amilyen, de az enyém :)

K.Leslee 2014.01.05. 00:35:43

@Maya--: megertem h vannak akik nem neznek meg egy tul regi filmet csakeppen aterezni nem tudom. A mai generacio elvarasaira igazitani a klasszikusokat egyfajta csonkitas sztem. Tobbek kozt ezert cool a telekinezis az uj Carrie-benAzért ezert szar a remakek 90%-a.
Mondjuk ez meg egy turheto remake volt, csak eppen folosleges.

Nem vagyok biztos benne h jo az ha fiatalabb korosztaly remake-kent ismeri meg a klasszikusokat. Viszont igy legalabb eljut hozzajuk. Inkabb ezt a Carrie remaket nezzek mint a Paranormal Activity 9-et. Szoval ez egyfajta dilemma.
Azert beprobalhatod a 76-os Carriet.

Maya-- 2014.01.05. 13:29:07

@K.Leslee: megnéztem. s őszintén, az sem tetszik sokkal jobban. mondjuk ott talán elfogadom a csaj tudatlanságát, míg itt ebben a 2013-asban nem. asszem bármilyen infóhoz hozzáférhetett volna. s lehet azért az anyja tök dilis. szóval..
amúgy nekem nem tetszik ez az egész sztori. komolyan na. a könyvet is ezért nem olvastam el. de ha valaki azt mondja, hogy a könyvben sokkal de sokkal malefikusabb az anya, vagy a csajok, vagy Carrie..vagy mittudom én, elolvasom.
amúgy ha ebben az új filmben a régi anya lenne..meg ez a mostani Carrie..meg pfff..nem tom na..:P

K.Leslee 2014.01.05. 14:37:00

@Maya--: a konyvet tobb mint tiz eve olvastam, de szerintem tulzas lett volna ha ennel is gonoszabbak az osztalytarsak es elvakultabb az anya. Nekem a katarzis tunt sekelyesnek, ugy emlekszem hogy sokkal utosebb volt konyvben, itt nem ereztem annyira a kilatastalansagot es a duhot.
A 76-os verzioban nekem ez sokkal jobban atjott ahogy Carrie karaktere is.
Meg oszinten szolva nekem ez nem volt eleg kemeny, olyan volt a film mint a muver amivel dolgozott.
A vegso leszamolas met tul rovid es jellegtelen volt egy ilyen hosszu felvezeteshez.
Valoban, az sem volt hteles hogy tulsagosan tudatlan volt ahhoz kepest, h 16 eves es h 2013 van.
A film melypontja mikor a csavo odaszol neki hogy a youtube videot kiteheti nagy ablakba is. Ennel okosabban os demonstralhattak volna h nem ert a szamitogepekhez. Most komolyan, az emberek java resze kis ablakban nezi a youtube videokat.
süti beállítások módosítása