Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Waxwork II - Lost in Time

2013.10.07. 06:40 Rusznyák Csaba

waxwork2lit.jpgA csaj sikeresen meglóg a szörnyek serege elől, megmenti a szüzességét, a napot, a seggét, meg úgy mellesleg még a világot is – aztán fáradtan, félholtan, véresen hazavergődik, ahol részeges mostohaapja jól lebassza, hogy mégis mit képzel magáról, hát ilyenkor kell hazajönni? Semmirekellő némber! De hát soha senki nem mondta, hogy a horrorfilmes tinédzserlányoknak könnyű az életük. Az 1992-es Lost in Time másodpercre pontosan ott kezdődik, ahol a négy évvel korábbi Waxwork véget ért. Sarah és Mark elpusztították a viaszmúzeumot, és mindketten hazafelé veszik útjukat, de a lángoló infernóból meglóg egy gonosz, levágott zombikéz is, ami nem sokkal később a mostohafater fejének péppé verésével kompenzálja poszttraumatikus stresszét. A gyilkossággal Sarah-t vádolják, mert a „gonosz, levágott zombikéz tette” védekezési stratégia megdöbbentő módon alig 0%-os hatásfokot produkál. Mark mentőötlete: belevetik magukat az idő örvényébe, és a jelenbe hoznak valami szörnybizonyítékot, amit látva az esküdtszék és a Sarah-t a tárgyalás alatt unottan akasztófa alá firkálgató bíró (bassza meg az ártatlanság vélelme) kénytelenek lesznek átértékelni a „lehetetlen” fogalmát.

A Lost in Time-nak alig van története, és még annak a kevésnek sincs értelme. De felesleges azon szemet forgatni, hogy hőseink most akkor időben utaznak vagy (mint a dramaturgiailag sokkal összeszedettebb első részben) fiktív világok közt, mint ahogy a következetlenségek, a deus ex machinák és a karakterek folyamatos vadbaromságai is legfeljebb pihesúllyal esnek latba, mert a film egy nagy horrorvicc, ami lazán összekapcsolódó, a burleszk határán egyensúlyozó, és azon néha átzuhanó szkeccsek sorozatából áll. Nevetségesen illogikus kvesztjük során, amelynek égető kérdéseit „majd kitaláljuk”-féle vállrándításokkal intézik el („Hogy fogunk hazajutni? Majd kitaláljuk”, elvégre ez csak egy dimenzió- vagy idő- vagy valami ilyesmikapu – igazából nem tudjuk mi, még kevésbé, hogy hogy működik, de majd kitaláljuk), Sarah és Mark megjárják Frankenstein kastélyát, A ház hideg szívét és az Alien űrhajóját (ez utóbbi sajnos a film leggyengébb pontja), hogy végül Artúr király kastélyában küzdjenek meg a gonosszal.

Anthony Hickox rendezői stílusa sokat csiszolódott a Waxwork óta, a színészek mintha egyenesen instruálva lennének, a kamera pedig nemegyszer megmozdul (!) egyes jelenetek alatt. Az eszement bohóság folytán ráadásul a film képes egyenesen profitálni a teljesen nonszensz sztoriból, ami már ezer horrorfilmet ásott hat láb mélyre. Mert faltól falig fun az egész, mozgóképes rémcirkusz egy bohóc vezénylésével, a karakterek és a történetmesélés súlyától szinte teljesen megfosztva. Ennek a burleszkszemléletnek az egyik csúcsa a levágott kéz elleni harc, ami az Evil Dead II hasonló jelentét parodizálja ki (ami hihetetlen pofátlanság, hisz már az is egy paródia volt), a másik pedig az isteni Bruce Campbell frenetikus kínzásjelenete a kísértetházas szkeccsben. Ez, retroaktíve, még a mai torture porn szemetek paródiájaként is tökéletes. Egyébként - Campbellhez hasonlóan ráöntött szerepben – David Carradine is felbukkan. Csak mert.  

A fináléban a Szörnyecskékből szabadult Zach Galligan Alexander Godunovval (a.k.a. Karl, akit még McClane sem tudott megölni, pedig szétverte/felakasztotta) kardozva bukdácsol keresztül egy rakás híres, nem csak tematikailag, hanem stilisztikailag is ügyesen beidézett horrordíszleten, a zombikkal teli plázától Dr. Jekyll laboratóriumán át a Godzilla által széttaposott metropoliszig. Hickox olyan, mint egy kisfiú, aki beszabadul a világ legnagyobb játékboltjába, a film meg olyan, amilyennek a kisfiú a világot elképzeli, amikor teljesen belefeledkezik a játékaiba. Semmi értelme, de baromi szórakoztató.

7 komment

Címkék: horror vígjáték filmkritika

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr155513577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tepes 2013.10.07. 14:43:53

Végre horror kritikák is vannak az oldalon. És még jó is :-)

Tiger Woods 2013.10.07. 15:18:36

fantasztikus kritika egy csodálatos filmről! a cselendzs keretein belül újra is nézem gyorsan.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2013.10.07. 21:50:49

A Waxwork első részének geekzes cikkénél (kb. három hete) rájöttem, hogy a Waxwork 2 volt az a film, ami nagy hatást gyakorolt a gyermekkoromra, csak épp elfelejtettem a címét. Akkor iziben újranéztem a W2-őt, és meg kellett állapítanom, hogy az idő jócskán megszépítette az emlékeimet. A film nagyon szarul öregedett, de tényleg. Való igaz, vannak benne szórakoztató jelenetek, pl. ilyen a fekete-fehér Bruce Campbelles kínzásjelenet. De film 80 %-a csak nagy jóindulattal (vagy sok piával) minősíthető kiváló szórakozásnak. Nagyot csalódtam. Tanúság: óvatosan a gyermekkori emlékek felelevenítésével!

mr.roper 2013.10.08. 03:53:53

tuti, hogy meg fogom nézni ezt a remek kis "b "darabot. De azt nem értem, hogy Zach Galligan hogyan tudott kistartolni a "zs" kategória galaxisába? Szerintem a Szörnyecskék 1. és 2. mellett nincs nagyon publikus filmje. :D tisztára Ralph Maccio effektus. :D

kukilopezromero 2013.10.10. 08:54:08

ha most nem lett volna cikk, én is elfelejtem, hogy létezik,pedig megvan valahol a videokazetta kupac alján.. szuper élmény volt ez a film gyerekként,akkor még rendesen féltem is tőle, és az a sok időutazós, filmes jelenet már akkor is őrültségnek hatott

kafa,hogy ilyen kincsekről is írtok, ez remek szórakozás :)

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2013.10.10. 14:21:30

Tuti szakítok az első részre valamikor időt, majd a másodikra is, ha tetszett.
süti beállítások módosítása