Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Breaking Bad

2013.10.01. 06:00 Rusznyák Csaba

breakingbf01.jpgWalter White mindig is Heisenberg volt. Szépen fel volt öltözve nyárspolgárnak, játszotta a szerepét, amit a társadalom megkívánt tőle, alkalmazkodott, elvegyült. Mert Heisenberg hideg, számító – és óvatos. Nem utolsósorban pedig, briliáns. Megvolt a helye a világban a feleségével, a fiával és az éppen születendő lányával, a tanári állásával és a mellékkeresetével. Nem volt tökéletes felállás, persze, messze nem. De biztonságos volt, és ő beleszokott. Felesleges lett volna kockáztatni. Olyan jól játszotta a szerepét, hogy még autómosós főnökének megalázó bánásmódját is elviselte. Már el is felejtette, hogy Walter White csak egy álca, amit gyerekkorától viselt, amit ráhúzott a szülői nevelés és a társadalmi konvenció. Heisenberg nyilván többet akart volna, de nem volt rá oka, hogy veszélyeztesse mindazt, amit addig elért. Aztán jött a rák. (Spoilerek jönnek.)

A második évad tizedik epizódjának (Over) zárójelenete volt Heisenberg ébredése. A szupermarketben észrevesz egy suhanc vevőt, akinek a kosara tele van metamfetamin főzéséhez szükséges cuccokkal. Reakciója még bűnözőként is illedelmes, betanított nyárspolgárhoz méltó: figyelmezteti az illetőt, hogy rossz anyagokat vett, és különben sem kellene mindent egy helyen vásárolnia, mert az gyanút kelt. A suhanc megijed, lelép, Walter White pedig beáll a sorba a pénztárnál, és csak mered maga elé. Az arckifejezése, a tekintete megváltozik. Akkor jön rá, hogy szinte elfelejtette, ki is ő valójában, hogy instant drogfőzdés tanácsadása röhejes és képtelen, hogy évtizedek óta álarcot hord, amit most már ideje levetnie. És utánamegy a suhancnak. All hail Heisenberg.

Évek óta mondogatják, hogy az igazán jó, érdekes és eredeti amerikai drámák már nem a szélesvásznakon, hanem a tévéképernyőkön játszódnak le, elsősorban a kábelcsatornáknak köszönhetően. Az úttörő az HBO volt, főleg a Maffiózókkal, de az olyan címekkel, mint a 24 vagy a Lost, az országos csatornák is kivették a részüket a tévé nívójának növeléséből. Egy sorozat a puszta szerkezetéből adódóan olyan lehetőségeket aknázhat ki (mint a hosszú távú, aprólékos karakterdráma, ha már Walter White-nál tartunk), amilyenekre egy mozi- vagy akár tévéfilm eredendően nem képes. Mégis, a Breaking Bad az első darabja a 2000-es évekkel beköszöntött szériaparadicsomnak, ami ezeket a lehetőségeket mindenki mást megszégyenítő tökéletességgel, hibátlanul, végig következetesen és precízen aknázta ki.

breakingbf02.jpgEz nem a többi nagynevű széria becsmérlése: ami a formátum előnye, az egyben a hátránya is. 5-7 éven át hozni egy stabil minőséget, több szezon után is megadni a nézőnek mindazt, amit már megszokott, és lehetőleg hozzátenni valami újat, pokoli nehéz. Még a jobb sorozatok is hajlamosak kifáradni, ismételni magukat, vagy akár mélyrepülésbe kezdeni, és méltatlanul zárni egy hosszú pályafutást (Dexter-rajongók?). Hogy mást ne mondjak, A drótnak és a Shieldnek is megvoltak a maga kisebb hullámvölgyei, egyenetlenségei, pedig ezek nem kispályás címek. A Breaking Bad viszont, noha az első évaddal Vince Gilligan még láthatóan kereste a megfelelő hangot (az arra jellemző fekete humor később szinte teljesen kikopott a sorozatból), mindig egyenletes volt, üresjáratok, képtelen fordulatok és öncélú divatmegoldások nélkül vitte végig a koncepcióját.

Walter White útjának, gengszterpályájának íve klasszikus – felemelkedés, siker, bukás (már amennyire, de erre még visszatérünk) –, de egy markáns XXI. századi csavarral. A kis cézár, a sebhelyesarcú és társaik jellemzően vagy bevándorlók voltak, akik megelégelték, hogy szarban dagonyáznak az ígéret földjén, vagy háborús veteránok, akiket trauma és a normál életbe való visszailleszkedés képtelensége gyötört. A Breaking Badben azonban a közellenség nem kívülről jön, hanem Amerika melegágyából, a kerti törpék, mosolyogva integető szomszédok és úszómedencés házak világából. A közellenség egy közülünk.

Ez Gilligan legnagyobb bravúrja: rávett minket, hogy összeszorított fogakkal szurkoljunk egy rosszfiúnak. Igaz, kezdetben mi magunk sem voltunk hajlandóak elfogadni, hogy rosszfiú: Walt áldozatszerepe az első évadban olyan lesújtó volt, hogy eszünkbe sem jutott megkérdőjelezni a döntéseit. Anyagi biztonságot akart teremteni a családjának, nívós iskoláztatást a gyerekeinek, hátra akart hagyni valamit, ami több egy szép emléknél, valamit, ami számít abban a kegyetlen és mocskos materiális életben, aminek szabályai mindnyájunkra rá vannak kényszerítve. Egy férfi, aki a halál torkában mindent megtesz a szeretteiért – ki ne érzett volna együtt vele?

Csakhogy ez már egy új szituáció volt, és az álca, Walter White nem volt elég hozzá – ezért előlépett Heisenberg. Aki kételkedne benne, hogy a kémiatanár volt az álca, és nem a kalapos kopasz, az nézzen meg csak egyetlen tetszőleges jelenetet a sok közül, amiben a főhős az aljasságait leleplező feleségét, Skylert, vagy a helyzetük miatt egyre frusztráltabb társát, Jesse-t igyekszik nyugtatgatni. A felszín: csupa nyájas, barátságos, tanárattitűdös racionalitás. Ami mögötte van: jéghideg, számító manipuláció. Heisenberg a Mr. White-alteregó társadalmi státuszát, közösségi megbecsülését használta, hogy érvényesítse az érdekeit – a hanghordozása, a gesztusai csöpögtek a jószándékú, okító türelemtől, minden rezdülése azt sugallta, a te érdekedben cselekszem, érted vagyok. Briliáns hazugság. Sokkal hatásosabb, kifinomultabb (és pusztítóbb) módszer, mint a fegyverrel, fenyegetéssel motiválás.

breakingbf03.jpgDe Heisenberg ébredésével eltűnt a maszk visszafogottsága, alázatossága, szerénysége is. Heisenberg érvényesíti az akaratát otthon, az üzletben, mindenhol, ésszel, erővel, fortéllyal, kerül, amibe kerül. Heisenberg nem alkuszik meg, nem hátrál meg, Heisenberggel senki nem baszakodhat. Mint a gengsztertörténetekben általában, ő is saját arroganciája, kapzsisága, büszkesége miatt bukik el. Mert nincs olyan, hogy „elég”, ennek a szónak ebben a világban nincs értelme. A főhős egy darabig hitegethet mindenkit, még saját magát is, hogy az egészet a családja érdekében csinálja, és ez eleinte talán így is volt – bár valószínűleg már akkor is csak részben. Heisenberg végre okot, pontosabban, ürügyet talált a kitörésre, a családját használta fel, hogy az lehessen, aki mélyen belül mindig is lenni akart.

A fináléban végre elismeri. Belenéz Skyler szemébe, aki letört, fáradt, illúzióit vesztett, halálosan unja a süket dumát, és azt mondja neki: „I did it for me.” Ötévnyi manipulatív bullshitet, a röhejesség határát súroló racionalitást, profin felépített, masszív érvrendszert söpör el egyetlen halk, rövid mondat. Azért tette, mert jó volt, mert élvezte, mert végre érezte, hogy kurvára ÉL. Milyen szerencse, hogy ott volt neki egy feleség és két gyerek, akikkel ezt igazolni tudta. És mégsem ez az a pillanat, amikor végleg elhagyjuk, és meggyűlöljük őt, nem – épp ellenkezőleg. Mert mi mindezt eddig is tudtuk, az újdonság nem az, amit mond, az újdonság a tény maga, hogy kimondja. Itt kezdődik Heisenberg megváltása.

Azzal, hogy beismeri, saját magáért főzött metamfetamint, és vált a helyi alvilág kulcsfigurájává, illetve azzal, hogy nem próbálja többé meggyőzni igazáról a feleségét, nem akarja elfogadtatni magát a fiával, és nem számít neki, hogy sosem fogják tudni, a közel 10 millió dollár, ami hamarosan az ölükbe pottyan, tőle származik, levetkőzi arroganciáját és büszkeségét. Később, amikor, és erre nincs jobb kifejezés, Isten haragjaként csap le Hank gyilkosaira, pénze ellopóira és Jesse elrablóira, levetkőzi a kapzsiságát is. Hogy saját briliáns tervének előre nem látható mellékhatása okozza a vesztét, egyrészt afféle költői igazság, másrészt a sorozat egészének méltó tematikai eleme (az egész Breaking Bad a tökéletes tervek kisiklásáról szól), de a legfontosabb az, hogy Heisenberg hősként távozik.

Végig azt hazudta, hogy a családja érdekében lépett a bűn útjára, ezért gázolt át hullákon, életeken, mindenen, ami az útjába került. A végén eljut oda, hogy hazugságából igazság lesz. Ekkor már nem érdeklik többé a milliódolláros hordók, már tényleg csak az számít neki, hogy biztonságban tudja a családját, hogy a lehetőségét is kiirtsa minden veszélynek, ami a jövőben az ő tevékenysége miatt érhetné őket. Nem érdekli, hogy senki nem fogja szeretni és hősnek tartani érte, ez már végre nem póz, nem számítás, nem manipuláció. Ez egy férfi keresztes háborúja, hogy jóvátegye a hibáit akár az élete árán is. Már az Ozymandias című epizódban is erről szólt az a jelenet, amiben a főhős a filmtörténet valószínűleg legkatartikusabb telefonbeszélgetésével mossa tisztára a feleségét a rendőrség előtt.

breakingbf00.jpgGilligan fináléja attól olyan zseniális, hogy nincs benne semmi meglepő. Nem parádézik semmiféle gimmickkel, nem ránt elő a seggéből egy „na, hitted volna?” fordulatot, nem parasztot jött vakítani – csak szépen lezárja a sztorit, úgy, ahogy azt le kell zárni, logikusan, katartikusan, természetesen, a karakterek ívét tartva szem előtt. Ezt hívják érett történetmesélésnek. És a legszebb az egészben? Heisenberg győz. Nem azzal, hogy eltakarítja a mocskot, ami mindig ott ólálkodna a szerettei környékén, és nem is azzal, hogy megmenti Jesse-t. Hanem azzal, hogy eléri a célját, ami már nem csak ürügy, hanem őszinte, önzetlen, emberi és szívből jövő: a családja meg fogja kapni a pénzt, a jövőjük biztosítva van.

Győzelme messze nem minden áldozat nélküli, de attól még győzelem, ráadásul morálisan az. A Breaking Bad nem bukástörténet, hanem megváltástörténet. Mert Walter White mindig Heisenberg volt, mindig kis cézár és sebhelyesarcú volt, de a végén, amikor igazán számított, túllépett rajta, hogy az legyen.

58 komment

Címkék: sorozat krimi thriller dráma tévékritika gengszter

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr125542854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RoFä 2013.10.01. 06:46:06

'nough said. Annyit teszek csak hozzá, hogy persze hogy nem az a lényeg, viszont nagyon örültem hogy Jessie megszabadul (minden értelemben), Jack bácsi és Todd pedig megkapják ami jár nekik. Ez így volt tiszta.
A lézeres trükkre meg nincsenek szavak. Heisenberg at his finest...

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2013.10.01. 07:09:15

Szép és jó a Breaking Bad.... node az új Horror Csellendzsel mivan?! :) :) :)

Happy Zoidberg 2013.10.01. 08:24:51

Így kell lezárni egy sorozatot! Alig várom, hogy újranézzem! A kritika is pazar!

Kicsit OFF leszek, de...

Az ajánlásotokra (egyebek mellett) elolvastam a Sagát, az Orc stain-t, meg az Atomic Robo-t. Nem voltam képregényes, sőt őszintén bevallom, még egy kicsit le is néztem ezt a műfajt, de a fentebb felsoroltak után, gyökeresen megváltozott a véleményem.

Köszönet érte, srácok! :)

Még OFF-abb (ha ez egy szó):

Mit szóltok, a Deadpool kills The Marvel Universe-hez, a Deadpoll killustrated-hez, meg a Deadpool kills Deadpool-hoz?

virtualdog 2013.10.01. 08:37:50

Nekem nem lenne bajom a Breaking Bad-del - egy szezont néztem meg, voltak igazán székbe szegező csúcspillanatai (fürdőkád...), de már az első szezonban is túl sok volt nekem a dráma és túl lassú a történet folyása, és ahogy hallom, ez nem változott, sőt a humor is eltűnt -, de hogy a két-három hónapja tartó hype-ot, ami a zárást megelőzte, mennyire unom, arra nincsenek szavaim. (Kotaku és társai.) És mivel nem néztem végig, nem is szállhatok vitába avval, hogy jobb-e, egyenletesebben tartja-e minőségét, mint a Shield vagy a Wire (utóbbinak ráadásul elfogulatlansággal nem vádolható rajongója vagyok), csak annyit jegyeznék meg: az első szezon, illetve a helyzet szezonokon át történő eszkalálása és kibontása szempontjából (a sztorit végig követtem, annyira azért érdekelt, mi lesz belőle), úgy tűnik, a Breaking Bad nagyon sokat köszönhet a fenti két sorozatnak. Konkrétan nélkülük sosem jött volna létre... (Szerintem.)

Bryan Cranston pedig valóban zseniálisan játszott!

Rusznyák Csaba 2013.10.01. 09:33:13

@Borbíró Andris: A Wire nélkül nyilván sokminden nem úgy lenne a sorozatok világában, ahogy most van, de a BB karakterábrázolása példátlan. A lassúsággal nem értem, mi a probléma, a Wire-nek sem volt valami veszett tempója, sőt.

ghavin 2013.10.01. 09:36:34

@Borbíró Andris:
1) Van bármiféle jelentősége annak, hogy téged zavar a Breaking Bad-et övező népszerűség, hype?
2) Magadra vess, amiért Kotaku-t és társait olvasol. Az internetes újságírás legalja, amit többek között a Kotaku produkál a szenzációhajhász faszságaival, no meg azzal, hogy tudatosan és szisztematikusan egybemossák az újságírást a blogolással. No nem mintha mostanság dúskálnának a saját tartalomban, általában megelégszenek más oldalak híreinek és cikkeinek lenyúlásával.
3) Én is felsorolhatnék tetszőleges 2002 előtt indult, kritikailag sikeres televíziós dráma sorozatokat, mondván, a Shield és Wire nagyon sokat köszönhet nekik, de minek? Ennek épp oly csekély relevanciája lenne, mintha a népszerűségük miatt nyafognék.

www.youtube.com/watch?v=-JLbAePwoHQ

thegoddamnbatman 2013.10.01. 09:38:18

Tökéletes cikk.
Annyira elégedett vagyok, úgy féltem, hogy nem lesz kielégítő a vége. De minden tekintetben az lett.
SPOILERES leszek.
Annyit vártam el, hogy Walt megmentse Jesse-t. Ennél sokkal többet kaptam, megmentette őt, megváltotta magát, elvarrta az összes szálat (Lydia megmérgezése is tökéletesen illet a képbe), "békére lelt" a családjával is és bosszút is állt. Heisenbergnek és az ő kék meth-jének ezzel vége, de a legendája fennmarad. A szimbólikus kép, ahogy a meth laborban hal meg végül, ahogy a rendőrök rátalálnak, tökéletes!
Abban még bíztam, hogy Jesse vagy Marie megkapja kárpótlásként a nácik által elrabolt hordókat is, de ez már apróság. A kirakós minden darabja a helyére került.

Ami a fekete humort illeti, szerintem nem veszett ki, hanem tudatosan csökkent.
A sorozat fő motívuma az átváltozás, a lejtőn való lemenés, ezt a színek fejlődése (világosból sötétbe) is ábrázolja. Több humor volt az elején, ez érthető, hiszen Mr. Chips-szel kezdtünk. De pl. az egész sorozat legkatartikusabb részében, az Ozymandiasban is van humor, amikor egy szánalmas Walt az egy szem megmaradt hordóját gurítgatja a sivatagban. Mi ez, ha nem irónia?
Nálam ez a sorozat benne van az all time top 5-ben.

szkristof92 2013.10.01. 09:38:42

Pazar kritika, a sorozat pedig talán a legjobb, amit valaha láttam, a befejezés is katartikus volt.

thegoddamnbatman 2013.10.01. 09:40:41

@thegoddamnbatman: bár lehet, hogy a hordós jelenet már az utolsó előtti részben volt, bocsi, nem emlékszem pontosan.

mamoulian 2013.10.01. 09:58:10

Tényleg nagyon jó kritika, legjobb magyar amit eddig olvastam. Annyi, hogy az "Ötévnyi manipulatív bullshit" az két év. (;

Case · http://streetartbp.hu/ 2013.10.01. 10:17:58

Szóval az egésznek a tanulsága, hogy a Crime Does Not Pay" kitétel hamis? :D
Egyébként egészen szenzációs az írás. Nem vagyok az a sorozatnézös típus, ezt sem láttam, de simán lejött a cikkböl, hogy miért volt oda érte kb. mindenki és mitöl jobb, másabb, mint a többi széria.

walter white 2013.10.01. 10:35:53

@mamoulian: nekunk, nezoknek volt 5 ev :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.10.01. 10:36:52

valamiért nem kaptam kedvet ehhez a sorozathoz, pedig rengeteg nagyon jót olvastam róla, sőt csak jót olvastam róla. Az alaptéma se rossz, mégis hiányzik valami nekem, hogy bepróbáljam.

thegoddamnbatman 2013.10.01. 10:38:20

@Case: Nem hamis. Walter mindent elvesztett, életek mentek tönkre, emberek haltak meg miatta. Szó sincs happy endről, maximum elégtételről beszélhetünk.

Baski Sándor · http://filmvilag.blog.hu 2013.10.01. 10:57:03

A 24-et és a Loston én mertem volna egy BB-ről szóló cikkben megemlíteni, legfeljebb ellenpéldaként.

Heisenberg és WW viszonya jóval bonyolultabb annál, mint hogy az egyik álcaként szolgált volna a másiknak, de ezt majd kifejtem bővebben.

@doggfather: Tragédia!

Rusznyák Csaba 2013.10.01. 11:06:31

@doggfather: Szóval csupa jót hallasz róla, és érdekel a téma, de mégse. Nem próbálom megérteni:)

@thegoddamnbatman: Attól függ, honnan nézzük. Ezen a ponton ez már egyfajta happy end.

@[bs]: A 24 nagyon jó, a Lost... nem, de nem is a BB-vel hasonlítottam össze őket.
Heisenberg/WW: márpedig ez a viszonyuk lényege.

virtualdog 2013.10.01. 11:11:51

@Rusznyák Csaba: Igaz, de mindig volt annyi finom humor (bőségesen!) és annyi mellékszál, hogy ne unjam. Persze ízlések és pofonok, senkit sem lebeszélni akartam a Breaking Bad-ről, sőt én is szívesen lelkesednék annyira, mint ti, mert ez a közösségi sorozat-imádás jó bulinak tűnik, csak mindig vagy a lelkesedés nem kap el, vagy az azonos idejűség nem teljesül. :( (Lecsúsztam a Twin Peaks, a The Wire vagy a The Office (UK) sugárzásáról... De talán ezeknek itthon nem is volt akkora valós idejű kultusza?...)

@Ghavin:
1. Van bárminek? Értelmetlen a kérdésed. Mindenki más nem véleményt cserélni jön ide?...
2. Tényleg nyúlnak sokat, de a friss híreket összevadászni olyan munka, amire nekem nincs időm & kedvem. Amúgy a trollkodásig menő "felvilágosult" világnézetük ("Miért férfiak 95%-ban az akciójátékok hősei? Nőgyűlölet!" - Nem, bazmeg, hanem azért, mert a kislányok nagyon kis része - mondjuk kb 5%-a - játszik ilyen játékokkal...) valóban idegesít annyira, hogy gondolkoztam, keresek másik hasonló blogot, de aztán mindig jön egy-egy telitalálat videó-játékkritika vagy Tim Schäfer-interjú.
3. Csak azért emeltem ki őket, mert az aprólékosan kidolgozott morális züllés, a "családjáért vagy magáért csinálja valójában?" kérdése, valamint a főhőssel való egyre nehezebb azonosulás konkrétan annyira a Shield-ből lett átvéve-átgyúrva, hogy a "sokat köszönhet" igazából szépítés volt...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.10.01. 11:15:40

@Rusznyák Csaba: nem is lehet. :D

Én a maffiózókat is csak késve, vagy 2 évvel a záró rész után kezdtem el nézni akkor ért meg bennem, hogy csak nézni kéne. :D

walter white 2013.10.01. 11:27:40

@thegoddamnbatman:
@Rusznyák Csaba:

a sorozat elejen es vegen is a tudorak volt a trigger, ez inditotta be a metamorfozist: ha nincs rak, soha nem szuletik meg heisenberg, ha nem ter vissza a rak, akkor marad orokre heisenberg.

elegtetel es nem megvaltas volt a vege, ennyi bunert nincs megvaltas. az ozymandias utan azt gondoltam, hogy akar lehetett volna az utolso resz is.

ghavin 2013.10.01. 11:43:00

@Borbíró Andris:
1) A Breaking Bad, de ha már itt tartunk, bárminek a kiértékelése szempontjából az azt övező hype-nak minimum másodlagos tényezőnek illene lennie. Nekem is nehéz volt leszoknom az alulértékelt-túlértékelt kifejezések használatáról, de idővel be kellett látnom, hogy a vélt, illetve valós és az általam megérdemeltnek tartott népszerűség közti különbség kihangsúlyozása semmivel sem teszi tartalmasabbá a véleményem, de még csak könnyebben befogadhatóvá, s színesebbé sem.
2) Learn to RSS.
3) Őőő, most direkt leplezni próbálod, hogy a Sopranos három évvel a Shield előtt debütált vagy szerinted ugyanez a motívum nem volt központi eleme a Sopranos-nak? Vagy akkor ugorjunk vissza egészen a klasszikus "maffia dráma" filmekig? Irodalmi elődök? Klasszikus drámák? Mitológia? Jó játék ez, csak épp az aktuális diskurzus tárgyáról feledkezünk meg közben.

Rusznyák Csaba 2013.10.01. 11:59:55

@walter white: A triggerben igazad van, csak a "megszületésben" nincs. Heisenberg végig ott volt. Sokan lesznek halálos betegek (trigger), mégsem lesz belőlük drogbáró.
Ha az Ozymandiasszal van vége, az egyértelmű bukás a karakter számára, minden szempontból. De így nem. Megváltás, mert felülemelkedik minden gyarlóságán, és egyszerűen csak azt teszi, ami helyes.

thegoddamnbatman 2013.10.01. 12:02:45

@Rusznyák Csaba: Végülis., ha úgy vesszük, ja. Az igazságérzetünknek megfelel.
@walter white: Érdekes párhuzam, de én nem vagyok annyira biztos benne, hogy a rák visszajötte ébresztett benne moralitást. Inkább az, hogy már mindent elvesztett, és akkor már ne legyen hiábavaló. Redemption.

virtualdog 2013.10.01. 12:23:08

@Ghavin: Értem én, de nem a hype miatt nem tetszett - egyszerűen csak megjegyeztem, hogy uncsi a hype. Azt azért csak szabad? :) Amúgy sokkal jobban örülök, hogy egy ilyen minőségű sorozatról beszél mindenki, mintha mondjuk a How I Met Your Mother 16. évadjától zsongna az internet. :D

virtualdog 2013.10.01. 12:23:49

Ja, és az RSS-en követem a Kotaku-t, de ha tudsz jobbat, ne rejtsd véka alá! Még csak pár hónapja kezdtem (épp a google reader halálakor :D).

ghavin 2013.10.01. 13:20:06

@Borbíró Andris: A Kotaku eredendően videojátékokkal foglalkozott. Én évek óta lemondtam a játékújságírásról úgy általában - ha sellout-ság (jááj) mérhető lenne, akkor ez a szegmens képezhetné az abszolút maximumot (vagy minimumot, nézőpont kérdése). Játék témában szinte csak fórumokról tájékozódok, meg még talán TotalBiscuit-et követem YouTube-on. Minden másra ott a Steam news feed.

A többi médium/szubkultúra kapcsán meg igazából neked kellene tudnod, hogy milyen cikkek érdekelnek, s hogy azokat honnan lopja a Kotaku. Legalább annyi tisztesség van bennük, hogy a forrást megjelölik... Ami újabban egyre inkább a twitter és a tumblr, úgyhogy tessék, itt van mindjárt két alternatíva, ha nincs másra időd, igényed :)

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2013.10.01. 13:47:54

Végre egy jó cikk! Köszönöm.

Csak annyit fűznék hozzá, hogy az utolsó epizódokban én inkább azt éreztem, hogyha WW mindvégig is csak egyfajta álca volt, az túl jól sikerült. És épp ezért a végén Heisenberg alakult át Walter White-á, azzá az emberré, aki szerette a családját, aki Jesse-t saját fiának tekintette, és akinek minimum az életével tartozott.

A befejezés a meth-laborban nem egyszerűen katartikus, hanem utánozhatatlan és libabőrbizsergető. Tökéletes befejezés, mindenféle felesleges momentum, vagy pózörködés nélkül.

superben 2013.10.01. 15:04:29

Az első évadot nagyon nyögvenyelősen néztem végig, több mint egy évig nem is folytattam, de szerencsére valamiért adtam neki mégegy esélyt. A második évad fergeteges bolti jelenetétől pedig zseniális volt az egész. Az egyik legjobb amit valaha láttam (a Drótot azért ez se überelte, bár azt asszem nálam nem is lehet).

laziorome 2013.10.01. 16:08:33

Imádtam a sorozatot, de a vége szar lett.
WW-nek Hank mellett kellett volna feküdni a sivatagban a gödörben.

Na az kemenyfaszu befejezes lett volna.....

De igy?!

Nacibacsi elvitte volna az egesz zsugat es a kicsi Toddal lövette volna agyon Mr. WW-t, Jessit meg elvittek volna rabszolganak.

Puablo Escobar csaladjaval mi lett? Ö el tudott bucsuzni Tölük? Nem, azt kapta amit erdemelt.

MacGayver-kent kiiktatja a megyei KKK-t, a picsigo kis fasz Jessit megmenti es ugy simogatja a methestartajokat mintha valami rohadt plüssmackokat.

Ez Nektek a jo finale?

Megegyszer, imadtam a sorozatot, de szerintem nem kellett volna ilyen kompletten elvarni minden szalat.

Az 5 evad böven eleg volt mindenre, tudtuk, hogy imadja csinalni, hogy jo benne, egy szamito manipulator stb stb, megragtak a veget helyettünk is es valami pepes szart kaptunk a tanyerra.

Ezek utan el sem merem kepzelni mi lehetett a Dexter vege.

getro2 2013.10.01. 16:36:50

Nagyszerű kritika!
A befejezés meg... Imádom az első 4(,5) évadot is, de amit az elmúlt nyolc részben műveltek arra nincsenek szavak.
SPOLER
A befejezés pedig nem is lehetett volna jobb. Kicsit féltem a félévad felénél (kb. Hank halála előtt egy résszel) hogy nem fogják vissza magukat és egy, az egész várost felölelő apokaliptikus leszámolással ér véget a széria, de ez a túlzásoktól, drámai fordulatoktól, giccses pátosztól mentes lezárás az elsőtől az utolsó pillanatig a helyén volt. Nem is akadt igazán katarzis-pillanat (na jó, Jesse felszabadulásába erősen beleborzongtam és majdnem meg is könnyeztem), inkább csak a jóleső elégedettség öntött el. Köszönjük, Giligan!

koho 2013.10.01. 17:51:40

@laziorome: ezt vártam én is.
Kb egy olyan szintű befejejezést, hogy mindenki, aki kedves volt neki az 5 évadon keresztül, életével, vagy szabadságával fizet.

A katarzis elmaradt, de ennek ellenére is jó finálé volt. Csak lehetett volna még jobb.
kb.:
Próbál megmenteni mindenkit, de nem sikerül.
A "fiai" (Jr, és Jesse) meghalnak, Skyler teljesen becsavarodik. Ő pedig élete végéig sitten rohad, ahol csak nem jön a rák vissza, hogy megváltsa attól a szenvedéstől, amit csak saját magának köszönhet.

"I did it for me. I liked it"

RoFä 2013.10.01. 19:54:35

A kritikák kéteflé oszlanak.
"Valami Szokatlant Vártam" és "Elegánsan Következetesen Lezárták".
Én általában az utóbbihoz húznék. A Sporanos egyébként mindkettőt hozta, azt szerintem zsenialitásban nem lehet verni.
A nézők (sokan, sokfélék) elvárásait kielégíteni lehetetlen. Így hát úgy döntöttek, hogy a magamfajta morálisan kissé kusza geek-ek elvárásait elégítik ki: megadni (az egyébként szerintem végig szerethető és tisztelhető, köpjetek) WW-nek azt a minimális elégtételt, ami a giccsen innen, de a "romboljunk le mindent az úgy coool" faktort kizárva lehetséges.
Úgy rakták össze, hogy minden jelenetből lehetett volna egy grand guignol és valami orbitális faszság egyben, de tartották az egyensúlyt.
Köszönet az elmúlt hat évért a teljes teamnek, kívánom hogy ne kiégett pöcsökként csináljanak silányabbnál silányabb ismétléseket ("Tudjátok, mi csináltuk meg a BB-t) hanem tudjanak tovább lépni, még feljebb.
Geci nehéz lesz...

RoFä 2013.10.01. 20:03:39

És akkor, hogy a Júdea Népe Fronttal szóljak: de mit adott nekünk a BB?

A legszerethetőbb antihőst: Jesse
A legvalósághűbb (minden valószínűtlensége ellenére!) comic relief-et): Saul
A legszebb fényképezést
A legkomplexebb természettudományos utalásrendszert, mit rendszert...komplex rendszert
A legérdekesebb mellékszereplőket (Skinny Pete zongorázik????)

A legkomplexebb és legérdekesebb nemezist, Gus Fring nyugodj békében a fél arcoddal a pokolban, megstzolgáltad

Az egyik legnyugtalanítóbb pszichopatát akit valaha képernyőn láttam (Todd)

Egy félelmetes karakterfejlődést alsópolcos bohócból abszolút tragikus HŐSSÉ (Hank)

Megszámlálhatatlan sikítva röhögős, fekete-lyuk intenzitású fekete humorral átitatott jelenetet (Walt beszéde a repülőstzerencsétlenség után??? Tévétörténeti momentum, ebben minden tudatlanságommal biztos vagyok)

És még egy csomó mindent amit csak többszöri újranézés után tudnék felidézni. Ja, de, az egyik legizgalmasabb caper-jelenetet amit valaha vászonra baszott BÁRKI.

Ja, meg még pár dolgot: stílus, arányérzék, elegancia, értelem. Állítólag ezek hiányoznak a tévéből. De nem itt.

RoFä 2013.10.01. 20:08:23

+disclaimer: értem én, hogy a ricint fel kellett használni, de én Lydiának inkább egy robbanós nyakörvet szántam ami letépi a kis jól nevelt control freak pofikáját.
Nyilván ha végiggondolja valaki, mennyire szar egy ekkora kényszerbetegnek hogy tudja hogy meg fog halni 2 nap múlva a méregtől és nem tud tenni ellene, az nem ért egyet velem, de őt kurvára felrobbantottam volna á la Gus.
Hogy valami hibát is felrójak.
Ja és kár hogy Brock mamáját tarkólövéssel degradálták plot device-szá, Jessenek kijárna egy pici boldogság azért, de hát javíthatatlan romantikus vagyok a készítők meg nem, ők következetesek, ezért lett jó a sorozat.

Maya-- 2013.10.01. 21:11:37

kedvencem ez a sori. bírtam ahogy abból a balfasz, megalázott tanárból akire rájárt a rúd, magyarul kibaszott vele a sors..ilyen félelmetes lesz. tőle még Dexter is félne. mit? még Chuck Norris is. amúgy sokkal tökösebb mint Dexter. igaz, hogy Dexter már startból egy morális kód szerint él. ezért az ő fináléja az ami. na de a BB finálé kurva jó. bírtam. zseniális volt ez a W.W. és mindig sikerült meglepnie. pont mikor asszittem, hogy most már átlátok rajta. ügyes munka.
de kár, hogy vége lett :( most várhatom mig megint lesz egy világ legjobb sorozata. a francba.

Maya-- 2013.10.01. 21:22:40

@Werewolfrulez: ne kérd a csellendzset, mert ugyis én nyernék :)

@walter white: nehogy nevet változtass :)

RoFä 2013.10.01. 21:37:29

@Maya--: Akkor benned is van egy adag WW.
...Főzni kéne valamit...:D

thegoddamnbatman 2013.10.02. 14:40:33

Tegnap óta sokat gondolkodtam azon, hogy jobb lett volna e egy olyan befejezés, ahol WW mindent és mindenkit elveszít? Nesze, bazmeg, ez az ára a heisenbergeskedésednek, most szenvedj, bumm!
Vajon a durva, sokkoló vég, vagy a következetes "happy end" a kielégítőbb a nézőnek?
Én minig arra jutok, hogy számomra még mindig ez utóbbi.

Maya-- 2013.10.02. 17:00:31

@Werewolfrulez: bocsi. csak hülyültem. és sajnálom én is, hogy nincs. mert ez egy jellegzetessége volt a blognak.

@RoFä: :D

@walter white: <3

Tepes 2013.10.02. 20:16:28

@Maya--: Kicsit én is sajnálom, már hagyomány volt itt :-)

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2013.10.02. 22:14:12

@Maya--: Hát ja, nem tudom miért ez a nagy hallgatás a csellendzs körül. Pedig a múlt héten végre megjött a tavalyi nyereményem is :D

Filter Ákos 2013.10.03. 00:36:04

@Werewolfrulez: :D ja, nálam is pihen a gépen pár cselendzs-kompatibilis klasszikus...asszem tavaly eljutottam 5-ig, de most megcéloztam volna a 8-at :(

Maya-- 2013.10.03. 20:50:57

@Werewolfrulez: :)..de lehetséges, hogy pont úgy elfelejtették az idei csellendzset, mint az ajándékodat. vagy lehet többet nem lesz.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2013.10.04. 00:15:06

@Filter Ákos: @Maya--: Én reménykedem, hogy még lesz, csak valami frissített szabályokkal (okt 20-tól nov 1-ig vagy vmi).

K.Leslee 2013.10.04. 10:42:50

Nem lattam meg sorozatot, ami hat evadon keresztul hozta ugyanazt a minoseget(mondjuk nem sok sorozatot neztem hat evadon at). Sokat kellene toprengenem hogy barmi negativumot felhozzak a Breaking Bad ellen. Hianyozni fognak a remek karakterei.

vargatom 2013.10.05. 00:22:51

@Rusznyák Csaba: "Heisenberg/WW: márpedig ez a viszonyuk lényege."

Ebben én sem értek veled egyet, bár azt is gondolom hogy a szerzők kellő szabadságot hagytak az értelmezéshez és a te verziód is belefér.

Nekem az volt a benyomásom, hogy mindig is csak WW volt, a maga sajátos belső egyensúlyával a személyisége különböző elemei között. Ezt az egyensúlyt kezdte felborítani a rák, és utána a Hesienberg-jelmezben megélt pozitív visszacsatolás. De a végén Walter lesz újra, csak sokkal bölcsebb, stabilabb belső egyensúllyal, mert végre nem hazudik magának.

Ez az egász persze valahol csak játék a nevekkel és a definíciókkal, ráadásul az erős és általában nagyon következetes vizuális szimbolika is mintha egyenetlenné válna kissé - a feketébe és kalapba öltözött Heisenberg is viselkedik néha Walterként (például amikor Tuco agyonveri a fogdmegjét, szegény majd' összecsinálja magát) és a bézsbe öltözött Walterből is kitör néha a fenevad (amikor kiosztja Skylert, vagy amikor konfrontálódik Hankkel). De a végén azért csak ugyanazokat a ruhákat viseli, mint amiket a legelején.

Szóval nehéz egyértelmű értelmezést találni, de szerintem Heisenberg csak egy eszköz volt, amit Walter jól-rosszul használt és végül az utolsó előtti részben a kunyhóban hagyott, mert többé már nem volt rá szüksége.

vargatom 2013.10.05. 01:45:38

Egy kicsit tovább gondolkodva, azt hiszem Walter karakterének értelmezése egyben állásfoglalás is a moralitás és az ember kérdésében... Ha mindig is Heisenberg volt, akkor az ember lehet eredendően gonosz. Ebbe belegondolni elég ijesztő, könnyen lehet odáig eljutni hogy mindenki a velejéig romlott és csak a társadalmi konvenciók tartják vissza attól hogy szörnyeteggé váljon.

Én viszont úgy láttam, hogy Walter átalakulása egy hosszadalmas folyamat volt - lépésről lépésre kárhozott el, tudatosan meghozott döntések egész sorozatán át. Néha tényleg kényszer hatására cselekedett rosszat (vagy ő, vagy én) - de ezekre azért volt szükség, hogy később könnyebben racionalizálhassa azt, amikor öncélúan tette. És számtalanszor kapott lehetőséget arra, hogy kiszálljon, mielőtt a közvetlen környezetének is komoly kárt okozna.
Ezzel sztem egyébként jobban egybevág az is, hogy a sorozat címe Breaking Bad ;)

Rusznyák Csaba 2013.10.05. 02:02:37

@vargatom: Az ember nem eredendően gonosz, csak eredendően elveszi, ami kell neki, és azt teszi, amit tenni akar - ezt neveli ki belőle a társadalom. Plusz attól, hogy WW mindig Heisenberg volt, nem következik az, hogy mindenki Heisenberg (vö. azzal, amit fentebb mondtam - sokan lesznek halálos betegek, de nem mindenki lép emiatt a bűnözés útjára).
És Heisenberg nem lehet csak egy eszköz, főleg nem egy nyárspolgár kezében. Ahhoz előbbi túl erős, utóbbi túl gyenge.
Egyébként a kulcsjelenetek, amiket a cikkben említettem, szerintem elég jól alátámasztják az igazamat - bár lehet, hogy aki más véleményen van, az annak az alátámasztására is találna hasonló jeleneteket:)

(Az mindenesetre egész biztos, hogy az éppen aktuális öltözéke határozza meg a személyiségét, az nem érv, hogy ha ezt meg ezt viselte, akkor WW volt, lám, mégis úgy viselkedett mint H, stb...)

vargatom 2013.10.05. 02:21:18

@Rusznyák Csaba: Nemtom, szerintem a vizuális oldala a sorozatnak túlságosan is erős és átgondolt ahhoz, hogy ne legyen jelentőssége az ilyesminek. Amikor például Walter feketébe öltözik, az mindig kiemelkedően fontos, és ehhez gyakran társul a kalap is.
Ezt például nem tudom hogy ismered-e:
tdylf.com/2013/08/11/infographic-colorizing-walter-whites-decay/

Azt hiszem amikor Hank először szembesül vele, akkor is kék inget visel Walter bézs kabátja alatt, ami a kék meth-re utal.

Ha pedig eredendően Heisenberg, akkor miért van az erős fokozatosság? A láncokat lerázni, az álarcot levenni nem tart évekig, viszont a romlásnak idő kell. Na meg maga a szerző is úgy írta le a történetet, hogy Mr. Chips to Scarface, és nem úgy hogy Scarface ledobja a Mr. Chips álarcot. És ahogy Walt az első részben említi, a kémia a _változás_ tudománya.

Persze ezzel már megint abba a hibába estem, hogy a magam igazáról győzködlek - azután, hogy első körben egyformán érvényesnek akartam beállítani a két különböző értelmezést ;)
A sorozat szimbolizmusa (is) bőven elég összetett ahhoz, hogy akár teljesen ellentétes értelmezések is érvényesek legyenek, szóval nem kell semmiben sem egyetértenünk - már persze azon kívül, hogy nem semmi teljesítmény volt ez az egész...

Rusznyák Csaba 2013.10.05. 02:49:04

@vargatom: Most akkor amellett érvelsz, hogy adott szín mindig adott oldalát jelenti a karakternek, vagy az ellen?:) (Ha amellett, azt nem veszem be - ha végignézzük az epizódokat, tuti, hogy száz ellenpéldát találunk rá - az, hogy BIZONYOS kulcsjelenetekben ezzel IS hangsúlyoznak, az nyilvánvaló.)

Nem volt az ANNYIRA fokozatos. Csak a vége felé már nagyobb szemétségeket kellett csinálnia, hogy megússza, de valószínűleg korábban is meglépett volna ilyeneket, ha rákényszerül. De ez amúgyse az az "álarc", amit csak úgy ledob egy pillanat alatt.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2013.11.05. 09:31:50

@Maya--: csak mélyen egyet tudok veled érteni. :)))

@Rusznyák Csaba: (aeon flux-os kommentem kiváló ide is:) ) én végignéztem, de nem úgy mint sokan, akik(tipikusan a hipszterek) most a hype kapcsán érezték hirtelen szükségét, hogy megnézzék (mert trendi lett beszélni róla, ill. kötelező tananyag lett..), hanem még a hypeolás előtt. és akkor kialakult a véleményem (amely késöbb sem változott, (a részekben előre haladva/az idő múlásával)), amelyet azóta folyamatosan hangoztatok:

hibátlan és tökéletes sorozat (az egészre értem, nincs kivétel). + talán az első sorozat, amelyről el tudom mondani, hogy "bárhol belenézek, azt érzem, érzékelem, az a benyomásom, hogy filmet nézek, FILMET, és nem sorozatot. -> szóval nekem ez egy sokfelé szabdalt nagyon hosszú mozi :)

a felsőfokú jelzőket eddig köbö csak a Twin Peaks-re tudtam mondani, de ott volt egy kb 10 részes gyengélkedés, amikor Lynch mester nem volt ott a forgatásokon...

kukilopezromero 2013.11.05. 10:05:31

elkezdtem nézni ezt a fost a múltkori cikk miatt

azt írták a csávó bűnöző lesz, meg mondom kapok valami jó kis vicces , groteszk sorozatot

erre miről szól? az első részben elbasznak valamit és utána 10 részen keresztül sepregetnek, próbálják rendbe tenni

ezt egy normális filmben 10 perc alatt lerendezik, hogy mit csinál a drogos tini a szüleivel, hogy mi legyen a fogollyal

de itt elhúzzák persze sok részen keresztül, hogy szóljon valamiről ez a szar, ez a drámai fos

ez volt hypeolva most komolyan? van akinek ez menő??? hát sajnálni tudom erősen őket, szegényes életük lehet

ne csodálkozzatok, ha ma nincsenek normális sorozatok, ha ilyen szarokat tömegesen néznek az emberek

kukilopezromero 2013.11.05. 10:42:12

ja a legszebb dolog, hogy a 6. rész táján miután valakit szétmaratnak a savval , mint egy érzelmi ellensúlyozásként bevágnak egy nyálas részt, hogy a kémiatanár az emberi test összetételét vezeti le különböző összetevőkre, szén, nátrium, víz,mittomén

és egy racionális, adatokkal dolgozó ember döbbenve néz a táblára, hogy a levezett képlet alapján hiányzik vagy 2 gramm az emberi szervezetből

és ez biztos a lélek húúúúúúú öcsééém

és mindezt egy kémia tanártól, gondolom, ha szivárványt lát, akkor is elkezd ásni a tövében, hátha kincset talál, vagy netán a szentelt vízből is képes lenne kimutatni valami csodásat és különlegeset

nem azzal van baj, hogy nincs lélek hanem azzal hogy ezen valaki elképed és azt hiszi, hú az biztos 2 gramm

akkor a mennyországot jó erős cölöpökre építhették barátom, hogy a sok kis 2 grammos lélek elférjen benne, talán már hely se jut ott nekünk, hacsak nem húzunk fel még egy szintet

tisztában vagyok vele,hogy ez a gondolat egy közhely, ami a legretardáltabb spiritualiszták között terjed, és pont az ilyen gondolatok miatt ők sokkal anyagiasabbak, mint az átlagember, vagy azt a fantáziáikban hiszik

a lélek 2 gramm , biztos kis köteleken húzzák őket fel a mennybe, mert az meg ugye 15 ezer kmer magasban van

hát bazdmeg mikor született ez a barom ötlet ? a középkorban ? mert egyes emberek tényleg ott tartanak agyilag

és ilyet beleraknak ebbe a hú de szuper sorozatba, ebbe a menő, hypeolt valamibe, kb annak is ennyi agya lehet aki ezt nézte

ennyit erről a sorozatról, jó primitív gyökér lehetett aki írta

Maya-- 2013.11.05. 12:46:19

@kukilopezromero: igazad van, hülyeség az a 2 gramm. mert igazándiból 21 gramm :)

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2013.12.17. 11:40:37

@kukilopezromero: Az a 2 gramm az 21 gramm, es a fing sulya, ami kijon, patologus ismeros meselte, hogy minden hulla hatalmasakat fingik.

kukilopezromero 2013.12.17. 13:26:03

@Rorschach: igen csak manapság egy csomó spiritualiszta retardált van, aki képes elhinni, hogy ez a lélek súlya, meg azt is, hogy a Dalai Láma a világ legbölcsebb embere
süti beállítások módosítása