Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Metallica: Through The Never

2013.09.26. 06:00 Nemes András

meta01.jpgRemélem, nem tör ki a filmben látotthoz hasonló utcai lázadás az ablakom alatt, ha a sértés leghalványabb szándéka nélkül kijelentem, hogy 2013-ban kevés korszerűtlenebb dolog létezik egy Metallica koncertnél. A pénzsóvár producerek által hipertrendire dizájnolt fiú-és lánycsapatok, tinidívák, vagy a laptop-mágusok, youtube-sztárok korában talán nehezen belátható, kinek és miért jó, ha jegyet vált egy középkorúnak is csak nagy jóindulattal nevezhető, meglett férfiakból álló, szőrös tökű fémzenét játszó zenekar előadására, pláne, ha ezen előadást nem is természetes közegében, sörrel a kézben, cigifüstben pácolódva, csatakosan saját, és a mellette állók izzadtságától, heves bakancsrugdalásokat elszenvedve abszolválja egy koncertteremben, hanem egy pláza kellemesen hűvös, légkondicionált mozijában, fején kényelmetlen, a kívánt intenzitású headbangelést eleve kizáró 3D szemüveggel fogadja be. Bár a zenekar kétségkívül minimum legendásnak tekinthető, fénykorukon régen túljutottak, egykori rajongóik nagy része mára elfordult tőlük, még az általuk képviselt műfaj lelkes hívei között sem teljes az egyetértés, hiteles előadókról, vagy cinikus üzletemberekről beszélhetünk-e. A Metallica nem egyszerűen "csak" egy zenekar, sokkal inkább brand, egy hatalmas, minden ízében kitalált, megtervezett, professzionális cirkusz, de annak, hogy úgy mondjam, kurva állat. 

Bár nem csörgedezik árpádsávos turulvér az ereimben, Antal Nimród munkásságának figyelemmel kísérését valahol hazafias kötelességnek gondolom, minden alkalommal, mikor egy hollywoodi produkció főcímében meglátom kiírva a nevét, nagyot dobban a szívem, büszkén elvigyorodom, és kedvem lenne kacsingatva oldalba bökdösni a mellettem ülőt (még boldogabb lennék, ha itthon rendezne olyan filmeket, melyek a szívügyei, de ez legyen az én bajom: ő valószínűleg jól érzi magát ott, ahol van). Nos, a Metallica: Through the Never legnagyobb erőssége, hogy hazánk fiának álomgyári munkái közül ez az, ami legközelebb áll alkotói gyökereihez: kliprendezői múltját maradéktalanul kamatoztathatja, lévén gyakorlatilag egy mozivászonra álmodott, másfél órás zenei videóval van dolgunk, ráadásul képes becsempészni a már említett, kiszámított precizitással működő gépezet fogaskerekei közé egy kis koszt, alulról jövő életérzést, hadd ne mondjam, "underground" attitűdöt.

meta02.jpgA zenekar tagjai, és a rendező által közösen jegyzett... hát, ööö... "forgatókönyv" sztorijának főszereplője, a Dane Dehaan által alakított, nem kifejezetten nyertes alkatú srác kellemetlenül induló, majd fokozatosan apokaliptikus túlélőharccá, delíriumos rémálommá fajuló kalandjainak bemutatása látványos és jó ritmusú, az utcai harcok sodró lendületűek és brutálisak. A figura akár a Kontroll Bulcsújának fiatalabb verziójaként is értelmezhető, mind külsőségeit (bőrdzseki, kapucnis pulcsi), mind alkatát, az őt ért atrocitásokhoz való viszonyát  tekintve (megsebezhetik és összeverhetik, eljut a mélypontra, de végül talpra áll, és győzedelmeskedik). A karakter működik, egyrészt Dehaan meggyőző jelenlétének (a Chronicle óta tudjuk, hogy jól áll neki a szenvedés), másrészt az alkotók jó ízlésének köszönhetően, amivel a figurát ízig-vérig maivá és modernné, de nem bántóan, erőltetett módon trendivé, vagy taszítóan divatossá fazonírozták. 

A színpadkép jó cirkuszhoz méltóan monumentális, az effektek bámulatosan látványosak, robbanásoktól és felcsapó lángnyelvektől kezdve a felépített, majd lerombolt Jusztícia-szoborig, a padlóból előbukkanó sírkövekig, gondosan koreografált műbalesetekig van itt minden, ami teljes lenyűgözésünkhöz szükségeltetik, Pados Gyula szédítő, de mindent gondosan megmutató kameramunkájának köszönhetően pedig a zenészekkel együtt állhatunk a színpadon, beülhetünk Lars Ulrich mellé a dobok mögé (sőt, akár a helyére is, mivel ő előszeretettel hagyja el posztját, hogy a színpadon rohangáljon körbe-körbe ijesztő pofákat vágva, akár egy megveszekedett őrült).

meta03.jpgApropó, zenészek: ha kérhetem, valahogy így szeretnék megöregedni. Az együttes tagjai kirobbanó formában zúznak, ami részben nyilván a médium sajátosságainak is köszönhető, lévén nem tudhatjuk, egyes részek hányszor kerültek felvételre, a végeredmény azonban rendkívül meggyőző: a koncertnek szépen felépülő íve van, nyugvó-és csúcspontokkal, néhol már-már katartikus pillanatokkal, közönségénekeltetéssel, kielégítő megdicsőüléssel. James Hetfield fizimiskáján nyoma sincs kiadós alkoholtúráinak, kiváló frontember, minden vicsorára és agresszív megnyilvánulására jut egy kikacsintás, egy félmosoly a közönség felé, jelezvén, hogy nem kíván hülyét csinálni sem magából, sem rajongóiból azzal, hogy úgy tesz, mintha ez az egész véresen komoly lenne, de nem is bohóckodja el az ügyet: alázattal és a tőle elvárt energikussággal játszik. Kirk Hammett továbbra is igényt tart a női szívek elrablásának előjogára, valamint a produkció magyar vonatkozásait is erősíti azzal, hogy (egyik) gitárjáról Lugosi Béla tekint ránk fenyegetően, Robert Trujillo pedig reményeim szerint eszébe jut a következő Conan film castingosainak: a rommá gyúrt basszusgitáros nem egyszerűen olyan, mint egy kimmériai barbár, hanem egyenesen: AZ. Mellényúlásoknak és hamis hangoknak a gondos tervezés okán természetesen az esélye sem merül fel, de az is tisztán érzékelhető, hogy ezek a faszik bizony nem felejtettek el játszani, ráadásul mindannyian baromi jól néznek ki, ellentétben a vetítésen egyébként jelen lévő Hooligans táncegyüttes csinos tagjaival, akik remélem, legalább egy kicsit magukba szálltak a látottak után.

Lehet azt mondani, hogy ez az egész csak parasztvakítás, ügyes marketingesek által fogyaszthatóra csomagolt műkeménység, de mindenkinek, aki ilyesfajta előítéletek miatt maradna távol a mozitól, azt javaslom, tegyen magának egy szívességet azzal, hogy félreteszi ellenérzéseit, és gyermeki élvezettel hagyja, hogy másfél órára felültessék a metál-hullámvasútra.  

Higgyetek nekem: megéri.

20 komment

Címkék: akció filmkritika zenés

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr405530713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2013.09.26. 06:53:34

Na ezen most meglepődtem. Azt hittem, ez szar film lesz. Oppábocsánat.

kukilopezromero 2013.09.26. 08:26:47

azért a detroit rock city jobb mi?:)

2013-ban meg annyi frankó metal koncert van az országban mindenhol , hogy nyugodtan lehet menni zúzni bárhova

endberg 2013.09.26. 09:16:22

kicsit csodálkozom a cikken, mikor a zenei fórumokon eléggé közkedvelt téma, hogy Hetfieldék hogy úgy mondjam kevésbé szorgosan gyakorolnak, és emiatt a koncerteken is hallható a minőségesés.
Ezzel együtt nagyon kíváncsi vagyok a filmre, és nyilván itt nem fog meglátszani a technikai minőségesés, és a Metallica még mindig a keményzene egyik meghatározó, megkerülhetetlen alapköve, csak azokon a részeken csodálkoztam, ahol a 'talicska "konzervatív" szőröstökű metálbandának van kikiáltva, mikor az utóbbi években nagyon sokat tettek azért, hogy szakítsanak korábbi önmagukkal. (blue collar nép fiai, akik különösebb sallangok nélkül tolták a zenéjüket, és a turné fontosabb volt nekik mint az albumkiadás vs. sminkelt pozőrség, RIAA ügyek, perek a rajongókkal, stb.)

Tiger Woods 2013.09.26. 16:52:03

bár rég nem hallgatok metallicát, antal nimród meg a cikk is meghozták a kedvemet a filmhez.

@kukilopezromero: a detrot rock city tényleg jó kis film volt ellentétben ezzel a tehéntrágyával: www.imdb.com/title/tt0077788/

mojoking77 2013.09.26. 19:35:13

Basszus, mi a fenenek kell egy olyan embernek kritikat irnia a Metallica filmrol, akinek lathatolag fingja nincs az egeszrol? Te jo eg... Kirk a noi szivek elrabloja, Robert a szetgyurt vadallat. Bocs, de ez annyira debil kritika volt, hogy inkabb ne mis reszleteznem tovabb. Hulladek, mar bocs...

mojoking77 2013.09.26. 20:23:28

@Keresztény szellemiségű luxuskurva: Az a kissebbik gond, de az irasa alapjan (masodik elolvasas utan) ket dolog biztos:
-Eleteben nem volt meg koncerten
-Nem latta a filmet.

Ezek utan irni rola egy kritikat.... Haat, biztos eleg "geekz"

Rusznyák Csaba 2013.09.26. 20:32:02

@mojoking77: "Nem latta a filmet."
Jól van, trollocska, csituljál.

mojoking77 2013.09.26. 20:36:20

@Rusznyák Csaba: Ne haragudj, te irtad a kritikat?
Mert akkor mar mint troll megkerdeznem, hogy megis miert nem lett emlitve semmi a filmbol, mar persze az alapveto debilsegeket kiveve?
Plusz troll az a kedves rokonod akire epp gondolsz. eleg regota irogatok tobbek kozt filmes blogokhoz hozzaszolast, eddig meg nem nagyon trolloztak le, foleg nem egy ilyen "cikk" kapcsan..

Rusznyák Csaba 2013.09.26. 21:03:01

@mojoking77: Akkor ideje volt. Hogy más a véleményed, az egy dolog, de emiatt csuklóból odaböfögni, hogy nem látta a filmet? Az is lehet persze, hogy nem olvastad el a cikket rendesen, de akkor meg minek fikázod?

Álsakál · http://www.teamtuning.hu 2013.09.26. 21:03:07

Nekem viszont tetszett ez a cikk. A tartalomról ugyan nem sok szó esik, de hát egy ilyen film esetében nem is az a lényeg. Ellenben baromira kedvet csinált hozzá és ezt nagyra értékelem. A "Hooligans táncegyüttes"-sel pedig végképp a szívembe lopta magát...D

mojoking77 2013.09.26. 21:10:27

@Rusznyák Csaba: Ez az elso cikk/kritika ami magyarul megjelent a neten a filmrol. Ezek utan a "Kirk Hammett továbbra is igényt tart a női szívek elrablásának előjogára...., ..Robert Trujillo pedig reményeim szerint eszébe jut a következő Conan film castingosainak: a rommá gyúrt basszusgitáros nem egyszerűen olyan, mint egy kimmériai barbár, hanem egyenesen: AZ....", hogy a tobbit ne is emlitsem.. Rendben, elnezest, lehet, hogy latta. De, hogy rohadtul nem erdekelte az egesz, az is biztos. Legalabb egy pici informacit adhatott volna, ha mar a sajtosokkal egyutt megnezhette, hogy milyen? Es nem fikazni a Metallicat folyamatosan? Olyan nehez lett volna?

Rusznyák Csaba 2013.09.26. 21:22:24

@mojoking77: Na, látod, lehet ezt normálisan is. Én nem láttam a filmet, a Metallicát sem ismerem túlságosan (de nekem nem az jött le a cikkből, hogy fikázta volna), úgyhogy a többire majd reagál András, ha akar.

getro2 2013.09.26. 22:22:30

Na, erre nem számítottam. Még az is lehet, hogy moziban nézem meg, holott ez az egész trash-metal korszak legalább annyira taszít mint a mostani MTV-ben nyomatott popzenének csúfolt valami.
Ja és a kritika nagyon fasza, többször is felröhögtem közben :D

Forgács W. András · http://geekz.444.hu 2013.09.26. 22:46:44

@Rusznyák Csaba: A write-only olvasókkal nem lehet és nem is szabad mit kezdeni.

Pandeamonium 2013.09.30. 00:22:44

@getro2:

Figyelj, az tHrash metal, oké? Ha meg taszít, minek nézed meg, mikor a film 3/4-e Metallica-koncertből áll, azaz THRASH-ből?

Egyébként komolyan kíváncsi lennék, hogy egy abszolút anti-metal arc elmegy-e erre a filmre, és ha igen, mit szól hozzá, mert azért ez mégis csak a Metallicáról szól, na meg a metalról, és nem Vin Diesel-féle akciózásról némi tökös háttérzenével nyakon öntve.

A cikk szerintem nem rossz, de nekem is kicsit olyan érzésem van, mintha a T. Szerzőtől elég távol áll maga a metal az összes "kellékével", életérzésével együtt, mert a műfajhoz kapcsolt sablonokat (pl. a bakancsos vagy a conanos hasonlat) egy kifejezetten rock/metal magazinban nem olvasnál, "stílusidegen" orgánumban annál inkább. Szerintem.

Nemes András 2013.09.30. 08:06:41

@Pandeamonium: Valóban, rajongónak nem kifejezetten mondanám magam, viszont gyanítom, hogy a zenekar sem csak és kizárólag az ősrajongóknak készítette a filmet (bár feléjük több, rendkívül szimpatikus gesztust is tesznek), erre utal talán az is, hogy a tracklista leginkább olyan számokból áll össze, amiket az is ismerhet, akinek soha eszébe nem jutna magától elmennie egy Metallica koncertre. Egyébként ha egy abszolút "hiteles", rajongói kritika jelent volna meg, nem lehet, hogy csak azok éreznék megszólítva magukat, akik amúgy is gondolkodás nélkül jegyet váltanának a filmre? A cikkben szereplő hasonlatokat nem kötözködésnek szántam, Trujillo sem hiszem, hogy megsértődne a dolgon, lévén egész színpadi megjelenésével, mozdulataival, grimaszaival vastagon erre játszik rá, ahogy az együttes többi tagja is hozza a tőlük elvárt kőkemény kiállást, amivel semmi baj nincsen, sőt, rendkívül szórakoztató, de abban azért szerintem megegyezhetünk, hogy ezek bizony pózok, színpadi kellékek, csakúgy, mint a robbanások vagy a fényeffektek. Gyanítom például, hogy Lars Ulrich nem vicsorogva, a nyelvét öltögetve kér egy kiló kenyeret a boltban. Azt nem tudom, hogy egy "abszolút anti-metal arc" elmegy-e a filmre, de a kritikát azzal a nem titkolt szándékkal írtam, hogy mindenkit arra buzdítsak: menjenek, mert kurva jó. (Egyébként a vetítés után elcsíptem néhány: "nem gondoltam volna, hogy ez ilyen jó"-típusú beszélgetést, szóval igen, sanszos, hogy mindenféle előképzettség nélkül is élvezhető).

Pandeamonium 2013.09.30. 12:47:36

@Nemes András: Én inkább úgy értettem, hogyha teszem azt a Scooter összeállna J.J. Abrams-szel, és készítenének egy hipergigalátványos, formabontó koncertfilmet némi ütős keretsztorival, hiába zengenének ódát a kritikusok meg a rajongók, a büdös életben el nem mennék megnézni, mert rosszul vagyok a csávó hidrogénezett fejétől meg az egész techno-vonaltól. :)

Amúgy a pózokban egyetértünk, ez bizony a kőkemény metal-imidzs része bőven a nyolcvanas évek óta...

getro2 2013.10.01. 17:37:56

@Pandeamonium:
Nem véletlenül hagytam ki a "h" betűt. :D
Btw az F1 is legalább ennyire taszít, a Senna filmet mégis lenyűgözőnek tartom. Meglátjuk, Metallica koncertre valószínűleg soha nem fogok már menni, szóval talán ezért is megérné a mozizás. Mondjuk nemtom pont Vin Diesel hogy kerül ide, de mindegy. :D
süti beállítások módosítása