Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Itt a vége

2013.09.23. 06:54 _Nagy Krisztián_

This-Is-The-End-Rogen-Franco-Hilcbl.jpgSztárkéjlakok romjaiban térdig gázoló, óriási péniszét himbáló Fenevad, lángoló hollywoodi dombok helyén nyíló feneketlen verem, ami egyenesen a Pokolba okádja a bűnös életük miatt elnyelt élveteg amerikai színészsereglet színe-javát, utcákon garázdálkodó démonok és túlélőkre vadászó kannibálok. Azt gondolná az ember, hogy valami horrorszatírával van dolga, holott ennél valami sokkal jobbal: egy Seth Rogen tágabb baráti körére kiterjesztett többszereplős buddy movie-val, egy gigantikus méretűre hizlalt belsős poénnal, ami történetesen a Jelenések Könyvében megjövendölt Ítélet Napján játszódik. Én ugyan szándékosan nem nézek filmtrailereket,  ezért (vagy éppen ennek ellenére) erősen meglepett, hogy a Biblia apokaliptikus víziójának legfrissebb interpretációját éppen egy stoner komédiákban befutott zsidó srác rendezi. Félreértés ne essék: a világvége utolsó napjait James Franco villájában töltő Ananász Expressz és Superbad színészgárdájának túlélésről alkotott elképzeléseit végigülni pokolian szórakoztató mulatság.

A film alapötlete, miszerint a színészek saját magukat játsszák, amint beköszönt a Végítélet, nagyon ügyesen egyensúlyozik az önirónia és a szándékos túlkarikírozás határán. Seth Rogen ugyanolyan bumfordi, gyerekkori traumákkal súlyosbított nagy mamlasz, mint gyakorlatilag az összes szerepében (talán az egy Take This Waltz kivételével) és erre saját maga is rámutat, amikor James Franco villája előtt egy paparazzi rákiált, hogy „Hé, Seth Rogen, miért nem játszol egyszer már valami más karaktert a filmjeidben?”. A sztori szerint Ray Baruchel (Túl jó nő a csajom), Rogen kevésbé sikeres földije és régi jóbarátja érkezik hozzá látogatóba, hogy elüssenek egy hétvégét füvezéssel és tévézéssel, de annak minden tiltakozása ellenére felkerekednek, hogy benézzenek James Franco villájába, ahol éppen egy nagyobb parti kezd kerekedni. Itt aztán nyüzsögnek a tévésorozatokból és az aktuális hollywoodi vígjátékokból ismert színészek (akinek már régóta a bögyében van Michael Cera, az különös elégedettséggel fogadja majd a cameoját), akik egytől egyig csúnya véget érnek, amikor meghasad a föld és lángok csapnak elő a mélyből.

A megrettent túlélők közül végül öten húzódnak meg a roppant ízléstelenül berendezett villa oltalmában, Jay és Seth, James Franco (Ananász Expressz, 127 óra), Jonah Hill (Pénzcsináló, Superbad) és Craig Robinson (A hivatal amerikai verziója, Zack és Miri pornót forgat). A teljesen tanácstalan és a világ működéséről teljesen vad elképzelésekkel bíró társaság dinamikája éppen kezdene összecsiszolódni, amikor ezt teljesen szétrobbantja a váratlanul előtámolygó, és a bulira meg sem hívott Danny McBride (Király!), aki (mivel átaludta a kinn tomboló apokalipszist) a legnagyobb lelki nyugalommal falja fel a gondosan beosztott készletek maradékát. Ő az, aki újra és újra olyan szituációkba kergeti a társait, hogy a civilizációs máz lefoszlásával újra kell értelmezniük az egymáshoz való viszonyukat. Természetesen az Itt a vége (This is the End) a legkevésbé sem dráma, a játékidőt a füvezéssel, drogozással, a rendkívül értékes kinccsé vált pornómagazinra került spermával és az egyetlen megmaradt Milky Wayjel kapcsolatos, jobbára alpári, de működő poénok töltik ki, azonban szerencsére kapunk pár zseniális pillanatot is, például amikor a 127 órában használt kamerával házilag elkészítik az Ananász Expressz második részét, amolyan Tekerd vissza, haver!-módra megsvédelve. Ugyancsak szenzációs húzás a démoni megszállás alatt álló Jonah Hill ördögűzése az azonos című film alapján, hiszen mindenki tudja, hogy az egy pontosan erre szolgáló audiovizuális gyakorlati útmutató. Legalábbis Jay szerint, aki egyébként is elég lazán értelmezi az Írás sorait, ráadásul még kanadai is.

A film utolsó harmadában újra előkerül az addig kissé háttérbe szorult barátság témája és a véres jelenetekkel sem szemérmeskednek, amint a szereplők kénytelenek szembenézni belső és hús-vér démonaikkal, sőt, magával a Sátánnal is. A finálé felszabadítóan szórakoztató és éppen csak annyira giccses, hogy ne fájjon, mindenesetre minden jó érzésem ellenére nem tudom a filmet jó szívvel ajánlani azoknak, akiknek a Rogen-féle humor (lásd még Ananász Expressz és Zack és Miri pornót forgat) megfekszi a gyomrát. Mindenki másnak pedig: soha ilyen szórakoztató Világvégét! Na jó, a Simon Pegg fémjelezte The World’s End-et azért várjuk meg a végső verdikthez.

21 komment

Címkék: vígjáték világvége filmkritika

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr15521600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

virtualdog 2013.09.23. 09:40:29

Ellenvélemény:
Hollywood imádja magát, fiatal celebek cinikus libertinust játszanak, és a viccek 80%-ának valaki kínos cikisége az alapja, de azért a tanulság az, hogy állj ki a haverjaid mellett. Ez a Seth Rogen képviseli ma az intelligens humort az amcsi filmekben? Jééézus!

Redcap 2013.09.23. 11:14:20

@Borbíró Andris: ki mondta, hogy Seth Rogen képviseli ma az igényes humort? Az alpári/füves humort képviseli, de azt legalább jól csinálja.

Rusznyák Csaba 2013.09.23. 11:45:36

@Redcap: Az alpári/füves humort képviseli igényesen/intelligensen:)
A film baromi szórakoztató.

prick 2013.09.23. 12:15:00

Pénteken a Ragadozó helyett ezt néztem meg. Hát... nem szakadtam a röhögéstől, de ami a belsős poénokat illeti: "ha poénként tálalva kirakjuk az igazságot a bandáról úgyis mindenki poénnak veszi"... akkor James Franco meleg.

kukilopezromero 2013.09.23. 12:50:03

kurva nagy volt ez a film... először féltem tőle, mondom összejöttek seth rogenék, és magukon fognak poénkodni végig, de nagyon örülök, hogy megnéztem, mert szarrá röhögtem magam !!!

kibaszott nagy poénok vannak benne, tényleg jól sikerült :))

annak élmény aki szereti ezt a brancsot, christopher mintz passe még lehetett volna többet, michael cera viszont egyszerűen zseniális :))))

az effektek is profik voltak, és tényleg változatos, fordulatos sztorit hoztak össze

nem egy intelligens film ez, inkább egy baráti hülyülés, de az azért magas fokon :))))

nekem nagyon feldobta a napom, james franco halála meg hihetetlen faszság :)) suck my diiiiiick :))

prick 2013.09.23. 13:31:12

OFF: Kiss Kiss Bang Bang - ről egyszer írtok majd?

albatrosz ezredes 2013.09.23. 13:49:28

@prick: Támogatom, ha a Shane Black-féle filmre gondolsz. Az a kétezres évek első évtizedének egyik legjobb filmje.

FunkTazmagora 2013.09.23. 14:10:21

Ha ez az a Seth Rogen, aki a Felkoppintva ( Knocked up ) fimben játszott, akkor isten ments, h. megnézzem. Többektől arról is azt hallottam, h. vicces, jópofa film, aztán kiderült, egy marha nagy fosbánya...inkább nem kockáztatom meg, h. még1x kitegyem magam hasonló megpróbáltatásnak. Ennek a Rogen gyereknek nincs is humora.

borisz 2013.09.23. 16:50:47

@FunkTazmagora: az az igazság, hogy ezek a filmek úgy működnek igazán, ahogy készültek: szívni kell hozzájuk jó sokat. ha már párat végignéztél beállva, akkor utána tisztán is sírva fogsz röhögni rajtuk.
true story.

RenHoek 2013.09.23. 18:01:45

Szerintem józan állapotban, délelőtt is lehet jókat röhögni rajta. Meg is lepődtem, hogy a legalpáribb részeken szórakozok a leginkább (pl. a letépett fejjel "focizás").
Nekem különösen tetszett, hogy mindenki saját magát alakítja. A "The Watch" és a "The Campaign" mellett az utóbbi idők legszórakoztatóbb filmje (számomra).

RoFä 2013.09.23. 20:06:02

shaun of the dead vs. zombieland? Nem vagyok válogatós, jöhet.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.09.23. 22:03:45

Igazából ez egy ********** jó, akarom mondani zseniális film volt. 8,5/10

Fratello (törölt) 2013.09.24. 05:32:09

Mennyire lehet élvezni a poénokat, ha az ember totál analfabéta a fent említett úriemberek személyét és munkásságát illetően (magyarán mennyire belterjes a film)?

prick 2013.09.24. 08:56:41

@borisz: Én így tettem és ahelyett, hogy szakadtam volna, azon agyaltam sokszor, hogy milyen üzenetet akarnak kirakni az arcunkba, amit mi úgyis poénnak veszünk.

@Fratello: Az Ananász Expressz-t és a Superbad- et sztem érdemes megnézni előtte. A Your Highness trailer-e is elég, mert az kaksi egy film, azt jó ha tudod. Nem tudom, van-e még valami... Ja, még a Knocked Up-ban is együtt játszik pár hülye.

Fratello (törölt) 2013.09.24. 09:00:42

@prick: Köszi!

Érdekes amit mondasz, mert az Ananász Expresszt (a dícséretek miatt) bepróbáltam, és a felénél csúfosan felsültem vele, egyszerűen a humora nem nekem való, fárasztott, ellenben a Your Highness! az egyik kedvenc vígjátékom lett (és nem szabad hinni a trailerének, semmi köze a filmhez), abban minden tökéletesen a helyén van (a poénok is...).

K.Leslee 2013.09.24. 11:50:40

Ez inkabb faraszto volt mintsem szorakoztato. A Deftones szamert viszont pirospont jar.

thegoddamnbatman 2013.09.25. 13:12:55

Jó kis film volt, bár kicsit álszentnek érzem ezt a fene nagy hálivúd önkritikát.

Nálam a legjobb poén a Rosemary Gyermeke (demon rape) utalás volt.

K.Leslee 2013.09.26. 00:53:39

@thegoddamnbatman: nekem is:-) ' this is not a dream, it is really happening'
Meg az ordoguzos is jo volt
Viszont a film masodik fele faraszto, nincsenek vicces parbeszedek, csak eroltetett 'fuck' meg 'are you shitting me'
A Worlds end sokkal minosegibb szorakozas ebben a kategoriaban

kukilopezromero 2013.09.26. 08:30:06

@K.Leslee: szerintem meg nem, mert a worlds endben elfelejtették a poénokat, és inkább sztori orientált lett

egyik se egy Tökös tekés... eléggé nehézkes a forgatókönyve mindkettőnek
süti beállítások módosítása