Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

2 kaliber

2013.09.09. 06:00 Rusznyák Csaba

2-GUNS-1.jpgNem jó film a 2 kaliber: végtelen plusz egyedik Halálos fegyver klónként azzal az egyetlen szóval lehet a legtalálóbban jellemezni, hogy erőtlen. Összeszedtek bele egy sor szimpatikus és általában jó színészt, egy kis tökösséget, egy rakás közepesen jó, vagyis nevetésre nem, de mosolyra gond nélkül ingerlő poént, pár lődözést és robbanást, aztán uccu neki. Félkész és kidolgozatlan, ütős forgatókönyv és vagány rendezés híján pedig rosszfiús sármon és jópofaságon akar elevickélni. De pont azért, mert sármos és jópofa, hiába nem jó film, nem lehet rá haragudni. Mint a simlis haverra, aki teljesen megbízhatatlan, de bármikor fizet egy sört, és egy laza vállvonással meg egy széles vigyorral teszi jóvá a hülyeségeit.

Az átverések és dupla átverések sorozata két nem túl nagystílű rosszfiú körül bonyolódik, akik kirámolnak egy kisvárosi bankot, hogy hozzáférjenek a helyi drogbáró (Edward James Olmos) abban tárolt pénzéhez. Csakhogy a két rosszfiú egyike (Washington) egy beépített DEA-ügynök, a másik (Wahlberg) egy beépített haditengerész hírszerző, és ezt ráadásul nem is tudják egymásról – viszont legalább mindkettejük társai, főnökei elárulják őket, a pénz pedig nem a kartellé, hanem a CIA-é, aminek bajszos, texasi nyakkendős, orosz rulett fétises képviselője (Bill Paxton) nagyon makacsul szeretné visszaszerezni a lóvét. Ők meg közben legalább annyit marakodnak egymással (verbálisan és fizikálisan), mint az ellennel.

A 2 kaliber könnyed (utó)nyári buddy-cop limonádé, a „nézed, viszonylag jól elvagy rajta, aztán elfelejted” kategóriából. Egyetlen zavaró tényezője az R-es besorolás (ez idehaza 16-os karikát ért), amivel teljesen feleslegesen rázták meg a fejüket a közönség egy jelentős részének pénztárcanyitó mozdulatára. Azért a pár csepp vérért, egy pár ciciért és egy kézen megszámolható káromkodásért felesleges volt beáldozni a családi akcióvígjáték címkét, illetve ha már elkötelezték magukat egy felnőtteknek szóló film mellett (alapból ennek ugyebár örülünk), akkor lehettek volna ennél jóval merészebbek is, mind akcióban, mind humorban, mind szexualitásban. Főleg, hogy a film még csak nem is a konformista Hollywoodból jön (bár ez nem látszik rajta).

A 2 kaliber egyébként egy azonos című képregényből készült, de ennek nincs sok jelentősége. A forrásmű egy igen érdektelen és lapos, kicsit trehányan rajzolt, és nagyon trehányan írt minisorozat, amire a „gyenge középszer” is megengedő jelző. Szóval a film jobb: ugyanolyan mint a comic, csak azzal ellentétben van benne akció, humor és egy sor karizmatus színész, vagyis a rojtosra használt hollywoodi recept alkalmazása ezúttal még szerencsésnek is mondható. De hogy miért épp erre a képregényre kellett elverni 60 milliót, az ettől függetlenül is rejtély. (Egyébként az egyik gyártó az eredeti képregényt kiadott Boom! Studios új mozis részlege – de biztos találtak volna jobb művet az archívumukban.)

Esetlen és felesleges kis film, de mégis: nem lehet rá haragudni.

22 komment

Címkék: akció vígjáték filmkritika

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr435496553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.09.09. 08:55:25

nagyon gondolkodnom kell, hogy találjak egyáltalán igazán jól sikerült halálos fegyver klónt. :S

kukilopezromero 2013.09.09. 10:33:05

@doggfather: pl most a Női szervek ( csak vicc volt, csak vicc volt :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.09.09. 10:49:18

@kukilopezromero: azt se láttam még, de annak a trailere tetszett. :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.09.09. 11:10:05

@Fratello: az nem lehet hf klón, ahhoz túl régi. ;)

Fratello (törölt) 2013.09.09. 11:52:05

@doggfather: Na és mi van a Bujtor-filmekkel? Ötvös Csöpi - Kardos doktor már elég jó Halálos Fegyver-klón? :D

Fratello (törölt) 2013.09.09. 11:59:05

@doggfather: Kardos doktor mint Terence Hill??? Ezt válaszra se méltatom... :)

Rusznyák Csaba 2013.09.09. 12:43:05

Igazából már a Halálos fegyver is egyfajta 48 óra klón:)

RoFä 2013.09.09. 14:01:41

@Rusznyák Csaba: "Mert az utolsó kék Cadillacet egy fehér seggfej elcsaklizta előlem" :D :D

kukilopezromero 2013.09.09. 16:06:50

@doggfather: pedig hatalmas nagy szar, hidd el :)

chuck-d 2013.09.09. 18:44:32

@doggfather: a Halálos fegyver zsarupáros téma ismertebb klónjai a Tango és Cash vagy a Bad Boys, ami így rögtön beugrik, a 48 óra cop-outsider felállására meg Az utolsó cserkész hajaz.

Maya-- 2013.09.09. 19:26:20

a zsarupáros filmek mind komédiák?

na ezt nem láttam még, de arra mérget veszek, hogy Denzel hátrabilicselt kézzel is eljátsza amit kell, Marky pont olyan mint a legelső filmjében és megint európai filmes esetlenkedik holly..hol máshol? stb.
de azért muszáj megnézni, Denzel-ért :)

chuck-d 2013.09.09. 19:36:22

@Maya--: nem, itt a buddy movie filmeken belül keresgélünk, de az olyan filmek, amik zsarupárosról szólnak korántsem feltétlen komédiák. példa a közelmúltból:
www.imdb.com/title/tt1855199/

Maya-- 2013.09.09. 19:51:46

@chuck-d: igaz. az még véletlenül sem vicces.

David Sumner 2013.09.10. 20:24:07

Na, akkor most hadd anekdotázzak ide egy kicsit.

Találkoztam Baltasar Kormákurral. Egészen király volt, amikor említette Walhberg és Denzel nevét. Még királyabb, amikor azt mondta, hogy a Noét az ő emberei csinálták Izlandon, mire én megjegyeztem, hogy érdekes ez a biblical epic mánia most Hollywoodban. Mire ő, igen, épp Christian Bale-re vár (akkor, azóta kiesett), aki Ridley Scottal forgat egy ilyen mozit. "The Moses movie, right?" Mondja, hogy igen. "Have you met Bale?" Igen. Aztán még beszélgettünk, a végén pedig megígértem neki, hogy ami elmaradásom van nála, azt pótolom.

Remélem, az általa rendezett The Missionary jó lesz, megveszi az HBO, és akkor diadalmenet van.

mr.roper 2013.09.11. 08:13:27

Jajj, akkor most keresgéljünk a geek filmek táborából is szórakoztató buddy-moviet ! Akkor kérem alásan, ott van a Fenegyerekek Lamberttel és Van Peebles-szel. Meg egy másik vicces(és ténylrg téka film) és szerintem tényleg szórakoztató haver/ökörködés a Lance Henrikssen és Green dr. Edwards főszereplésével készült Torkolattűz! (Delta Heat) :D És ha már a Heat szócskánál tartunk, akkor a Red Heat aka Vörös Zsaru is nagy kedvenc. :D

mr.roper 2013.09.11. 08:36:28

Aztán még ott van a középkori havermozi is a Robin Hood, a tolvajok fejedelme. És ha nem fekete/fehérben gondolkodunk, a személyes kedvencem : Fekete Eső! És van egy nem túl jól sikerült, ámbár hangulatos akció/ökörködés is a Billy Chrystal és Gregory Hines-szal a Rémült Rohanás. És ha már a rohanásnál tartunk, ne feledkezzünk meg az Éjszakairól sem. :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.12.27. 17:58:22

Most pótoltam, és nem olyan rossz ez, mint ahogy a kedves szerző lehúzza. Korrekt akciófilm, két egész jó színésszel.

Az azért nem semmi egy év, mikor összesen volt vagy 2 jó akciófilm, és mindkettőben marky mark van?!

(pain and gain a másik)
süti beállítások módosítása