Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

The Purge

2013.08.22. 06:00 Nemes András

purge01.jpgA jövő Amerikájában szinte megszűnt a bűnözés.

Aggodalomra semmi ok: nem az emberiség vált akár egy fikarcnyival is intelligensebbé, senki nem döbbent rá, hogy egy ölelés többet ér ezer tökön rúgásnál. A kormány bevezette a Purgálást (vagy Tisztogatást, ahogy tetszik, de az biztos, hogy nem a "Bűn éjszakáját"), egyetlen éjszakát, amikor mindent lehet. Nincs rendőrség, nincsenek mentők, nincs segítség, sem felelősségre vonás. Végre helyreteheted magadban az év közben felhalmozódott feszültségeket, és, ha úgy tartja kedved, aktuális haragosaidat, csalfa házastársadat, szemétkedő főnöködet akár egy bekapcsolt láncfűrésszel is pofán csaphatod, ha ezt látod helyénvalónak. Feltéve persze, hogy bejutsz a lakásába.A biztonsági rendszerek ily módon felértékelődnek, a társadalom tehetősebb rétegei pedig izgatottan várják az eseményt, akár mi, magyarok augusztus 20-át (ha láttad már a rakpartot közvetlenül a tűzijáték után, rájössz, hogy a két ünnep gyakorlati lefolyását tekintve nem is áll annyira távol egymástól), míg a szegényebbek védtelenek az utcákra szabaduló, jól szituált polgártársak őrjöngő dühével szemben.

Az alapötlet kiváló, leszámítva azt az apróságot, hogy nincs az a beteg társadalom (nem, még az amerikai sem), amely egységesen támogatná egy ilyen intézmény létrejöttét, pláne úgy, hogy léte tulajdonképpen semmire sem garancia: ha a barátnőd pont aznap közli veled, hogy igazából férfi, mint amikor kedvenc csapatod kiesik a Nemzeti Ligából (vagy honnan), ráadásul tegyük fel, hogy tulajdonképpen őrültebb és gonoszabb vagy, mint Charles Manson, nem biztos, hogy jól nevelten megvárod a jeles éjszakát, mielőtt betáraznád a páncélöklödet. Ezek a gyakorlati kérdések valószínűleg fel sem merülnének bennem, ha a film alaphangulata egy hajszálnyival apokaliptikusabb, esetleg a valóságtól elrugaszkodottabb lenne, de nem az: a jövőkép olyannyira nem túl távoli, hogy a díszletek alapján a történet akár napjainkban is játszódhatna (egyébként 2022-ben járunk). Nem a lézerfegyvereket vagy az űrsiklókat hiányolom, sőt, a társadalmi mondanivaló sulykolását ezek nyilván kevésbé komolyan vehetővé, esetleg az egyszeri néző számára nehezebben kódolhatóvá tennék. Értem én, hogy az alkotók azt kívánják sugallni, filmjük szereplői mi magunk vagyunk, mégis zavaró magabiztosságuk, amivel a hétköznapinak egy pillanatra sem nevezhető felvetés elfogadására kényszerítenek. De legyen, különben nem lenne film.

purge02.jpgNagyobb probléma, hogy a működőképes sztoriból pontosan annyit hoznak ki, mint amire bármelyik, minimális szociális érzékenységet felmutató embertársunk is képes lenne, ha felvázolnánk előtte a szituációt: az emberek alapvetően állatok, az anyagi helyzet, társadalmi rang nem feltétlenül hordozza magában a humánumot, a gazdagoknak jó, a szegényeknek nem annyira, ésatöbbi, ésatöbbi. A bevezetőben feltűnő, kényszeredett mosolyú, bájos arcú szőkeségről azonnal tudjuk, hogy valójában gátlástalan, vérengző elmebeteg (nem jelzem a spoiler veszélyt, mert meggyőződésem, hogy a lehetősége sem áll fenn), a szegény, fekete szereplő pedig naná, hogy a társaság legértelmesebb tagja. Az egyetlen helyszínen, az Ethan Hawke által alakított biztonsági szakembernek és népes családjának otthont adó, hiperbiztonságos erődítménnyé alakítható házban a belek kiontására hajlamos szomszédság ugyanolyan gyakori vendégnek számít, mint a logikai bukfencek. Boldog-boldogtalan ki-be mászkálhat a házban, simán bevehető, semmiféle biztonságérzetet nem ad, ami csak azért furcsa, mert hősünk kijátszhatatlan védelmi rendszerek értékesítésével vált közösségének legtehetősebb, (és leginkább irigyelt) tagjává. Nem szoktam ennyire cinikus lenni, de kérdem én: ha az általa forgalmazott termékek szart sem érnek, miként van még munkája?

A film egyébként távolról sem nézhetetlen, sőt, a maga módján kifejezetten szórakoztató. A cselekmény egy pillanatra sem ül le, a csavarok, bár gyakran logikátlanok, sikeresen tartják fenn a feszültséget. A felvetés bátorsága alapvetően becsülendő, néhol felszisszenhetünk a céltalan erőszak bemutatásán (bár korántsem annyira, mint amire számítanánk), néhány képsor (például a főcím alatti "valódi" felvételek) kellemesen hatásosra sikeredtek. Ezek azonban nem elegendőek a csalódás enyhítésére, amit a kihagyott ziccer érzete okoz. 

Több bátorsággal, kreativitással, odafigyeléssel ez akár egy nagyon jó film is lehetett volna.

Így csak van. Kár érte. 

11 komment

Címkék: thriller filmkritika

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr155467149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

virtualdog 2013.08.22. 08:27:13

Pedig jó az alapötlet! Így már kevésbé Battle Royale szagú, mint az Éhezők viadala. :D

Fratello (törölt) 2013.08.22. 12:48:03

OFF

@Borbíró Andris: Azért gyorsan tegyük hozzá az "Éhezők Viadala" védelmében, hogy ugyan az alapötlete kívülről (sziget -> gyerkőcök -> FIGHT!) "gyanúsan" hasonlít a Battle Royal-hoz, de valójában a két történet pont az ellentéte egymásnak: A BR-ben lényegtelen a "miért?", és teljes mértékben a "hogyan?"-ra koncentrálnak, míg az ÉV-ben pont hogy a "miért?"-en van a sztori hangsúlya, és a "hogyan?" csak akciótöltelék szerepet tölt be (főleg a 2.-3. részben, habár a harmadik rész már szerintem olvashatatlan)...
(Ezt csak azért, mert kicsit unalmasnak tartom hogy minden ÉV-megjelenéshez automatikusan felbukkan egy "dehát ez BR-koppintás" megjegyzés, ami szerintem ebben a nyers formában nem igaz.)

virtualdog 2013.08.22. 13:21:09

@Fratello: Alapvetően én is unom, hogy mindig előjön, aztán meg mégis előhozom, mert azt még jobban unom, hogy mostanra a várt-reklámozott filmmegjelenések 95%-a folytatás, remake, remake-könyv adaptációja stb.

A BR-ben csak annyira lényegtelen a "miért?", hogy nem rágják szájba, mert egy normális néző amúgy is elgondodik a miérten, ha egymást brutális módon mészárló kamaszokat lát a képernyőn, ami a szerencsésebb korszakokban ill. országokban azért elég szokatlan látvány. De a gondolkodásra késztetés persze üzletileg ma nem túl nyerő... :D

Na jó, leállok a cinizmussal, nem akartam félrevinni a kommenteket.

Gyingizik 2013.08.22. 21:56:53

Mintha lett volna egy orosz sci fi író, aki ezt a sztorit már megírta a 70-es években.

Parallax 2013.08.23. 10:33:57

Szerintem felháborítóan rossz az alapötlet. Nincs az a civilizált társadalom, amely erkölcsileg elfogadna egy ilyen paradox "megoldást." A bűn megszüntetésének céljából bűnt elkövetni, cserbenhagyni minden elvet, amit az emberiség magáénak vall, ez nonszensz.
Lehet, hogy hülye vagyok, de engem az ilyen etikátlan agymenés felzaklat, mert morálisan irreálisnak és elfogadhatatlannak tartom.
Nem is fogom megnézni. :P

Maya-- 2013.08.24. 19:13:11

nem a bűn megszüntetése a cél, hanem a TISZTOGATÁS...mert mig a gazdagok jól bezárkoznak a szuperbiztonságos lakásba(és most hadd ne röhögjem hülyére magam, hogy milyen kurva biztonságosak ezek a lakások .I.. ), addig a szegényeket és a betegeket kinyírják este 7-től reggel 7-ig. ennyi elég, hogy csökkenjen a hátrányosok száma. egyfajta nácisság..csak durvább. na és persze az sincs biztonságban kinek sok a pénze. meg kinyírhatod azt is akire haragszol/irigykedsz. amúgy említették fent az orosz írót, na az Yuli Daniel..s írta a Report from Moscow-t. az ötlet tényleg jó, csak a rendező kreációs kapacitása még most 2013-ban gyenge, de reméljük 2022-ben jobbacska lesz. reméljük. bár külön szeretném megdicsérni, hogy lökött filmet csinált, de legalább rövidet. ez azé már valami. rájött, hogy jobb így. aztán Ethan mit keresett ott? jött mutatni, hogy milyen rondán öregedik? nem..adtak a kezébe egy puskát, azzal meg eltéved a saját lakásában, mig a teljesen idegenek szuperül tájékozodnak a számukra idegen lakásban. na jó..hagyjuk. de ott az a hülye tinipicsa, hülyébb mint az egész film. jaj..inkább hagyjuk.

Maya-- 2013.08.24. 19:29:46

jé, elfelejtettem beírni, hogy mennyire jó benne Rhys Wakefield a Polite Leader. ez komoly. ő ébresztett fel :)..mert bizony néhányszor elaludtunk mig néztük a filmet.

K.Leslee 2013.08.26. 13:43:49

Jo cikk!! Ez a film egy primitiv tarsadalmi tanmese. Egyetertek, kihagyott ziccer. Azert egyszer erdemes megnezni ha masert nem, az utolso 5 percert Lena Headey-vel.

nwp 2013.08.28. 21:52:51

SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER

Nem rossz ötlet az atombiztos házban átvészelni a 12 órát, de ami engem foglalkoztatott, hogy miért nem veszik egyszerűen ki a szabadságukat arra a hétre és ugranak át Mexikóba egy burritóra?

SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER

K.Leslee 2013.08.31. 22:24:08

@Parallax: kisse engedekenyebbnek es rugalmasabbnak kell lenned , ez csak egy film. Amugy a vilagban sok etikatlan dolog van csak senki nem beszel rola mert az etikatlan lenne. Ezert vagyunk mind agymosottam a median keresztul.
Kepzeld el h ez a film egy parhuzamos univerzumban jatszodik es maris konnyebb lesz elfogadni.

K.Leslee 2013.08.31. 22:28:59

@nwp: Azt megneznem hogy egesz amerika nyaral. ki folgozna peldaul a repulotereken, stb. De azert elgondolkodtam, h milyen harc mehet a munkahelyeken a holidayekert :-)
süti beállítások módosítása