Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Resolution

2013.06.19. 06:00 Rusznyák Csaba

res02.jpgManapság alig van műfaji film, amiben ne lenne valami belsős poénkodás, posztmodern fricska, vagy metafikciós trükk – ellenben egyre kevesebb azoknak a száma, amik ezekkel tényleg kreatívan tudnak zsonglőrködni, nem csak megszokásból ülnek meg egy döglött lovat. Az utolsó, ami egyértelmű pozitív példaként eszembe jut, az véletlenül, illetve, a Resolutionről lévén szó, francokat véletlenül, szóval az pont a Ház az erdő mélyén. A Resolution ugyan kivitelezésében gyökeresen más film, tematikájában viszont ugyanarról a tőről fakad, amiről Joss Whedon és Drew Goddard geekes horrorgejzíre: fog egy unalomig ismert toposzt, és addig rázza, amíg le nem esik belőle valami új, hogy fejbekúrja a nézőt.

A tisztes életet élő Michael aggasztó házivideót kap egykori legjobb barátjától, a kurvára nem tisztes életet élő, rozoga erdőbeli kunyhóban vegetáló, agyát, testét, mindenét szétivott, szétdrogozott Christől. Michael azzal az elhatározással keresi fel földijét, hogy rátereli arra az említett tisztes útra, csakhogy Chris nem lát a piától, a kábulattól, az arroganciától, meg úgy általában a vadbaromságtól és tahóságtól. Úgyhogy barátja odabilincseli egy csőhöz – elvonókúra következik, akár akarja, akár nem. De a következő napokban, míg Chris józanodik, Michael furcsa jelekre, eseményekre, hangokra, üzenetekre lesz figyelmes. Ó, csak nem valami gebasz van az erdőmélyi viskó környékén? Példátlan!

Az a baj a Resolutionnel, hogy – akárcsak a Ház az erdő mélyén esetében – ahhoz, hogy igazán meg lehessen indokolni, miért olyan fasza film, spoilerezni kellene, márpedig az nem lenne jófejség, mert a poén jóval túlmutat a „ki hal meg utoljára/ki a gyilkos” és hasonlók trivialitásán. Lássuk, mire megyünk spoiler nélkül: Justin Benson és Aaron Moorhead kisköltségvetésű független horrorjának cselekménye lassan eszkalálódik, és sosem ugrik fejest semmiféle monumentalitásba és gorefestbe. Sőt, úgy indul, mint egy indie dráma, és még félúton is ebbe az irányba lökik a karakterek közti dialógusok, nosztalgiázások.

resol01.jpgAztán meg már nem. A vészjelek szaporodnak, de a Resolution végig visszafogottabb, intelligensebb, sőt, provokatívabb, urambocsá, művészibb szempontból boncolja a zsánert, mint említett eszmei társa, és két kézzel dobálja be a sztoriba a horror tetőzésébe vezető szálakat, helyi drogdílerekkel, elmegyógyintézeti szökevényekkel, a viskónak helyt adó indián rezervátum kegyetlen rendfenntartóival, hátborzongató hang- és képüzenetekkel, természetfeletti jelenségekkel.

Aztán mindet félbevágja, és úgy játszik el a nézővel, mint cica a gombolyagával.

A végjáték okos, frappáns, átkozottul vicces és ijesztő egyszerre. A koncepció kikerekedik, és sok, addig puszta plot device-nak tűnt történeti elem (mint a függőség), új értelmet nyer, ahogy elfoglalja végső helyét a komplex egészben. Nagyszerűen összerakott film, még ha itt-ott lehetett volna feszesebb is, és kaphatott volna kicsit jobb színészeket. Ami pedig a Ház az erdő mélyén-t illeti, az sokkal viccesebb volt. Viszont kevésbé volt rémisztő. Ez szintén vicces a maga módján, és sokkal rémisztőbb. Metarémisztő.

Még az is lehet, hogy ezután többé nem tudsz ugyanolyan szemmel nézni egy horrort, mint eddig.

31 komment

Címkék: horror filmkritika

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr15366677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

prick 2013.06.19. 10:34:33

Na akko' én ezt megnézem.

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2013.06.19. 14:53:06

Na asszem a Feri valami ilyesmiről beszélt abban a rádióadásban, mert erről a filmről halvány sejtelmem sem volt, hogy egyáltalán létezik. Aztán jött Csaba, hogy szóljon róla.

Fasza cikk (bár a Ház az erdő mélyén zsenijét, mércéjét nehéz lesz megugrani - már ha azzal példálozunk mellé). De kurvakíváncsi lettem.

Jancsa Jani · http://burger.blog.hu 2013.06.20. 07:03:01

tegnap este megnéztem, és bár vannak elképzeléseim, kurvára nem világos teljesen a dolog. Majd szóljatok ha megnézte mindenki, és lehet spoilerezni, mert ez így még nem kerek, de annyi biztos, hogy rémisztő, valóban.

Horemheb 2013.06.20. 13:29:16

Sokat elmond a filmről, hogy az imdb-n az egyik értékelő, aki egyébként 8/10-re, tehát nagyon jónak értékelte a filmet azt írta, hogy a vége olyan, mintha egy olyan szálra épülne, amit végül kivágtak a filmből. És valóban kb. ennyire érthető a vége. Meg az egész film. Számomra nem tűnt rémisztőnek sem, inkább gyötrelmesen unalmasnak, bár ebbe a nem túl szórakoztató dialógusok mellett a fájalmasan amatőrnek ható színészi játék is belejátszott. Az meg kurva idegesítő volt, hogy ez egyik szereplőnek majdhogynem szó szerint minden második szava a fuck volt. Nincs az a szó, ami ne válna irritálóvá, ha ilyen gyakorisággal hangzik el. A végére már majdnem úgy éreztem, hogy a fuckolás nem is vicces úgy általában sem, ami persze nem igaz. :)

Rusznyák Csaba 2013.06.20. 18:03:42

@Horemheb: Ühüm, nem akarok spoilerezni, de nagyon is van értelme a befejezésnek.

Nerve 2013.06.20. 18:38:44

@Rusznyák Csaba: Najó. Eddig törtem a fejem, de ennyi. Tippem ugyan van, de ideírni nem akarom, mégis milyen módon lehetne ezt kitárgyalni veled? Mert flusztrál. Nagyon.
Mellesleg a film így is remek volt, csakhát, na.

Horemheb 2013.06.20. 19:02:40

@Rusznyák Csaba: Nyugodtan spoilerezz, lehet azt jelezni előtte. Már csak azért is érdemes, mert ha jól látom, az itt hozzászólók közül egyedül te értetted. Csak nehogy valami olyasmit mondj majd, amire a költő azt mondaná, hogy "gondolta a fene". :)

Rusznyák Csaba 2013.06.20. 19:33:14

Akkor SPOILER!!!!!

Te vagy a történet mumusa, a néző, aki horrorra vágysz. Te vagy a figyelő kamera, te vagy az, aki azt akarod, hogy a szereplőkkel valami szörnyűség történjen. Az utolsó beállításban rád néznek a szereplők, a vérre vágyó horroraddiktra, és téged kérlelnek, hogy adj nekik még egy esélyt. Ez az egész metafikciós játék lényege.

Nerve 2013.06.20. 19:42:07

Oké, köszi ez volt a tippem, csak így áll össze. De így nagyon.

memora 2013.06.20. 20:06:49

Még nem hallottam erről a filmről, de a cikk méltatása (+ Ház az erdő mélyén hasonlóság) igencsak felkeltette az érdeklődésemet, így a "must watch" kategóriám top10-es csoportjába instant felvételt nyert :)

Horemheb 2013.06.20. 22:38:57

@Rusznyák Csaba: Hmm. Köszi, ez valóban jó magyarázatnak tűnik.
Ez azt is megmagyarázza, hogy a srác miért mondta, hogy "egy történetet akar valami befejezéssell". Nem értettem, hogy miért mondja ezt, semmi oka nem volt ezt gondolni, de ezek szerint már ez is a nézőnek szólt.
Egyébként én nem szeretem, ha egy film direktben megszólítja a nézőt, nekem ott véget ér a varázsa.

K.Leslee 2013.06.21. 10:43:31

Nekem valamiert tetszett ez a film, de maig sem tudom. hogy miert. Pedig En nem is elemeztem ki ennyire, mint Csaba. Egyszeruen volt benne valami felelmetes. Kiveve a videokazettak meg hangszalagok megtalalasa, az olyan eroltetett volt, de igen, tudom, hogy szandekosan volt benne a filmben. A laptopos jelenet nagyon ijeszto volt egyszerusege ellenere is.
A dialogusok nagyon jok es szerintem nem unalmas a film, rohadt jo hangulata van. Inkabb ilyeneket keszitenenek parezer dollarbol, mint millios jumpscares mainstream szarokat.

K.Leslee 2013.06.21. 10:46:26

@Gevin: nekem mar rajta volt az IMDB-s watchlistemen egy eve is, de nagyon sokat kellett ra varni, hogy kijojjon, aztan egy onlinestream oldalon talaltam meg par honapja.

endberg 2013.06.21. 11:18:41

na, látom már mehet a spoiler... hú de el akartam már mondani :)

Tényleg van hasonlóság a Cabin in the woodsal, de amíg az jobb szórakozás volt, addig a Resolution jobb filmélmény, nagyobb agymunkát ad, és nagyobb élmény megélni a végén az epifániát.
Olyan szépen van felépítve, hogy (legalábbis nálam) a film elejétől fogva folyamatosan adagolt infók tényleg az utolsó jelenetnél állnak össze teljessé.
Ahogy a "happyend" után felhorgad a zsánerbe szokott geekagy, hogy "hol a horror?", és közben ezzel együtt felemelkedik a kamera, és a szereplők leborulnak, és könyörögnek, hogy kapjanak még egy esélyt, és rádöbbensz, hogy ilyen frappánsan még sosem rombolták le a negyedik falat... nagyon nagy élmény.
Aztán pedig ennek a jelenetnek a fényében átértelmezed az egész filmet, és sorra rakod be a helyére a kis darabokat... még jobb élmény.
Egyébként meg a Resolution legalább annyira tele van geekséggel mint a Cabin, csak míg ott harsányan tolják az arcunkba, itt finoman adagolják (indián rezervátum, fura vallási szekta, közeli elmegyógyintézet, redneckek, elhagyott ház, titokzatos barlang, eltűnt kutatók, rébuszokban beszélő öreg, bokaficam, kedvenc állat elhalálozása, stbstb megannyi horrorklisé)

ghost 2013.06.22. 08:55:16

Szellemiségében nekem inkább a Funny Games-t idézte.

besucher 2013.06.24. 14:49:41

Sajnálom, én is a hurrogókhoz csatlakozom. Untam, és nem jött át.

Parallax 2013.06.26. 13:03:30

De zsír, pont valami ilyesmire vágytam :D

Parallax 2013.07.05. 09:20:29

@Parallax: Hát ez hatalmas volt!

::SPOILER::
Kb a felétől nyomasztó érzés tört rám, olyasmi, mint amikor valami szörnyűségre számítasz, de csak a szemed sarkából észleled. Onnantól folyamatosan erősödött bennem egy rossz előérzet és egyre inkább azt a benyomást keltette, hogy a szereplők TŐLEM félnek, RÁM várnak. Zseniális.

memora 2013.07.06. 03:31:50

Nekem a saját értelmezésem, és a fórum végigolvasása után ez amolyan poor man's Cabin in the woods :)
Lehet hogy majd megnézem még egyszer, hátha jobban fog tetszeni. Mondjuk értem miért nevezte Csaba provokatívnak, ill. művészibbnek mint a Cabin, de szerintem túl sok a hasonlóság a két film között.

K.Leslee 2013.07.06. 23:39:12

Annyi a hasonlosag e kozott a ket film kozott, h mindkettoben van egy cabin.

memora 2013.07.08. 03:26:58

@K.Leslee:
Nekem a két film

SPOILER
váza teljesen azonosnak tűnik. Még a vége is dettó ugyanaz.

memora 2013.07.08. 03:35:22

@memora:
+ (SPOILER persze) a Resolution-nél legalább meg lehet indokolni a filmbe bedobált, de félúton elfelejtett szálakat és az összefüggéstelen forgatókönyvet. Sok amatőr tucathorrorral ellentétben itt megideologizálták azt ami a többinél csak szimpla inkompetencia :)

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2013.07.14. 01:27:32

Nekem sem jött át igazán. Az ötlet tetszetős, de én egészen másképp éltem meg, másra számítottam és más miatt lehetett volna sokkal jobb, mint a tényleges befejezés.

Cabin in the woods! - aszondom én.

manuva 2013.10.24. 09:20:36

@memora: Na és hogy lehet megindokolni?

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2013.12.22. 23:19:55

@Rusznyák Csaba: pöttyet off, de írjatok már egy kritikát a Pontypoolról, légyszi!
www.imdb.com/title/tt1226681/

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2013.12.23. 01:42:53

@NateDog: hát akkor vagy tologatod a feliratot a lejátszódban, vagy leszeded a felirat verziójának megfelelő változatú rippet a filmből, pl. valahonnan innen:

torrentz.eu/5f59068b0e0fb10f12eb13c17fcc9e1e371a3ec6

De mostmár tényleg hagyjuk az offolást, mert kitiltanak minket!

Gábor Miski 2018.08.23. 23:00:04

@Rusznyák Csaba: Logikusnak tűnt ez a magyarázat, amíg meg nem néztem a rendező duó The Endless c. filmjét.
Spoiler
Egyértelmű, hogy nem a néző rángatja a gyeplőt. A film pedig lényegében a Resolution folytatása, csak a sok kérdésre az utóbbiban válaszokra is lelhetsz. Nem mindenre, ezért is sanszos egy befejező rész, amiből kiderül, ki is a "mumus" valójában.

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2019.01.03. 23:55:43

@Gábor Miski: Igen, így van, Rusznyák csaba nagyon melléfogott a "megfejtésével". A The Endlessből egyértelműen kiderül, hogy valami egészen másról van szó, bár hogy pontosan miről, az persze nem. DE amikor a francia régész arról beszél, hogy a társai keresték a szörnyet, és alighanem meg is találták azt, akkor azzal tulajdonképpen ki is mondja a film... Itt nem az emberek a szörnyek, az emberek itt csak játékszerei valami másnak.
süti beállítások módosítása