Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

The Punisher

2013.03.12. 06:00 TheBerzerker

punisher890.jpgA 80-as éveket nyugodtan nevezhetjük az amerikai akciófilm nagy korszakának. Az évtized, amely még/már hírből sem ismerte a politikai korrektséget, amikor minden olasz maffiózó volt és minden ázsiairól nyugodtan el lehetett sütni valami gagyi, rasszista viccet, maga volt a valóságos "guilty pleasure". Ha fogod mindezt az esszenciát, és beleraksz pár ninja kinézetű japánt és egy Dolph Lundgrent, már kész is a Punisher film.

Mark Goldblatt 1989-es alkotása sosem kapott igazi amerikai premiert. Miután a New World Pictures lehúzta a rolót, a közel 10 milliós költségvetéssel rendelkező film csak nemzetközi terjesztést kapott, hogy aztán pár évvel később az amerikai videotékák polcain kössön ki. Pedig mindenfajta hibája ellenére tökéletesen reprezentálja a 80-as évek második felében önálló képregénysorozatot kapó karakter árasztotta hangulatot. Van benne morbid humor, erőszak és fegyver. Rohadt sok fegyver, amelyek közül Castle egy adott típust csak egyszer hajlandó használni.

A film 5 évvel azután játszódik, hogy Castle családját az olasz maffia kiirtotta. A szívét tápláló harag és igazságtalanság arra ösztökélte, hogy saját maga tegyen rendet. Csatornában élő elzárkózott bosszúállóként, miközben szisztematikusan és brutálisan, mint gazt gyomlálja ki a szervezett bűnözést a köznapi szóbeszédéből, egy szál seggben, seizában ülve (tradicionális japán térdelő ülés) beszélget istennel. Munkáját rendkívül sikeresen végzi, hiszen kis hadjáratának köszönhetően olyannyira meggyengíti a szembenálló családokat, hogy azok kénytelenek szövetséget kötni egymással. Ez felkelti a yakuza érdeklődését is, akik új meghódítandó területeket vélnek felfedezni a megtépázott „cosa nostra” birodalmában. A Lady Tanaka vezette yakuza a helyi maffiát a legérzékenyebb pontján támadja meg. Elrabolja a vezetők gyerekeit. Más egyéb alternatívát nem találva, a maffia kénytelen egyfajta laza szövetséget kötni a Castle-vel, hogy segítsen kiszabadítani elrabolt gyermekeiket.

Mark Goldblatt mondhatni tökéletesen kitanulta a szakmát James Cameron mellett. Tudja hogyan kell egy filmet működőképes akciójelenetekkel megtűzdelni, tudja, hogy fontos a sebesség, és azt is, hogy a jó film egy percre sem veszíti el a kapcsolatát a nézőjével. Ezen elveket azonban sajnos csak részben sikerült adaptálnia. A film logikai bakijaiba most nem akarok belemenni, mert ilyeneket csak az nem talál, aki nem akar. Hogy az adaptációs képességeire mennyire volt hatással a vágóolló és a produceri nyomás, azt nem tudni, de az tény, hogy Boaz Yakin eredeti forgatókönyve jóval összetettebb és drámaibb módon mutatta be Castle karakterét.

punisher896.jpgA végleges verziójú filmben ugyanis az átlagnéző nem igazán tudja átélni, és teljes mértékben talán megérteni sem azt a lelki metamorfózist, amin Castle karaktere keresztülment, és ami arra késztette, hogy egymaga szálljon szembe az alvilággal. A családját ért tragédia bemutatása ugyanis lekorlátozódik pár flashback jelenetre, amely a főszerepelő motivációnak csupán a felszínét karcolgatja. Ráadásul a dolog miértjére se kapunk választ. De a legnagyobb gond mégsem ez, hanem sokkal inkább az, hogy hiányzik az a rohadt koponyás póló. Castle koponya nélkül pedig olyan, mint Superman S betű nélkül. Fasza, meg minden, de valahogy mégsem az igazi. Lundgren ennek ellenére nagyjából jól hozza a főszereplő karakterét, ahogyan Louis Gossett Jr. alakítására sem lehet különösebb panaszunk. De hát, lássuk be, hogy egy ilyen film nem támaszt túlzottan nagy elvárásokat a színészekkel szemben.

Összességében tehát nem olyan rossz film a '89-es The Punisher. Ha félre tudja tenni az ember a logikai hibáit és a film hiányosságait, na és a megannyi negatív kritikát, akkor igenis lehet rajta jól szórakozni. Persze, kell hozzá egyfajta alázat és rajongás a karakter irányába (ha nem is akkora, mint az én esetemben), de ha ez megvan, és a néző még a '80-as, '90-es évek Megtorló/Büntető képregényi iránt is táplál némi érdeklődést, akkor nem fog rossz szájízzel felállni a film végén. Persze, lehet, hogy elfogult vagyok. De hát, ha a robbanásokat nem számítjuk, 91 ember patkol el a filmben. Ha valami, akkor ez csak képes odaszögezni egy igazi geek-et a képernyő elé. Nem?

24 komment

Címkék: filmkritika nindzsa képregény adaptáció 80 klassix

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr235105181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

clive. 2013.03.12. 07:28:01

Az egyik legnagyobb párbeszéd a filmtörténelemben:

"-Frank te beteg vagy!
-Nem. Nem Vagyok.
-Akkor minek nevezel 125 gyilkosságot 3 év alatt?
-Teljesítménynek."

Valahogy így :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.03.12. 08:54:28

kövezzetek meg, de a Punisher az ami mind a 3 filmben tudott valami jót hozni. Olyan képregényfeldolgozás ami nem celluloid pazarlás.

Blake / Mitch and Murray 2013.03.12. 10:30:02

Erre már nem nagyon emlékszem,érdemes lenne újranézni talán.De a legutóbbi (War Zone)nagyon tetszett,még ha nincs is igazi összefüggés a két film között.

David Sumner 2013.03.12. 10:57:10

A Punsiher: War Zone, na az guilty pleasure a javából. Öröm nézni minden túlzását. Hensleigh próbálkozása is jó lett volna, ha sokkal drámaibb, de abban vannak néha olyan arcpirító hülyeségek a Castle-re küldött bérgyilkosok, különösen az orosz, nevetségesek és a nagy trauma is csak egy baszomnagy flashback-klisé tulajdonképpen), hogy kigáncsolják a filmet. De a War Zone?

SPOILEREK!!!

Mikor az elején a tárgyalásról vígan kisétáló olasz maffiavezért ugyanolyan brutálisan lemészárolja, mint a hülye vén szipirtyó módjára sikoltozó, bűnrészes nejét? Tapsolni tudnék, annyira megérdemelték. Csakúgy, mint a szarás közben agyonlőtt dagadt gengszteren. Egyedül azt bánom, hogy a főgonosz nem olyan véresen halt meg, ahogy kellett volna.

SPOILEREK VÉGE!!!

A Dreddig nem vette fel semmi vele a versenyt. Ray Stevensonnál lehetett érezni, hogy ha valaki bűnös, akkor ő azt megöli. Fascism for liberals too-kaliberű móka.

Ez csak egy szimpla videoszemét: a gyerekrablás ötlete vérgáz, pláne, ahogy ott gyülekeznek, mint a legdebilebb ovisok. Lundgren pár egysorosa meg olyan überbunkó hangon van kimondva, hogy inkább kiröhögöd ezt a parasztot, mintsem éljenzel. A "Ha bűnös vagy, halott vagy." szentencia a "kedvencem". De a War Zone, azt adja, ami a csövön kifér.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.03.12. 11:48:46

@David Sumner: a war zone tényleg bitang volt, az egyik valaha volt legjobb képregényfilm (de nekem top5ös az biztos)

Rusznyák Csaba 2013.03.12. 12:15:02

A War Zone volt az egyelten, ami jól visszaadta a karaktert, és Stevenson brutáljó Castle volt. A 2004-es film egy rossz vicc, értékelhetetlen.

borisz 2013.03.12. 12:45:32

úgy tűnik mindenki war zone rajongó itt, én is :)
persze emiatt a lundgrenes film miatt kezdtem érdeklődni egyáltalán a figura iránt, annyira, hogy aztán a végén még egy punisher tattoom is lett ;)

borisz 2013.03.12. 12:49:19

ha fele ilyen jó lett volna a jane-es megtorló film, mint ez a rajongói izé, nem úgy emlékeznénk rá ahogy (én nagyjából sehogy):
www.youtube.com/watch?v=bWpK0wsnitc

David Sumner 2013.03.12. 12:55:18

@borisz: A Dirty Laundry sokkal betyárosabb, érthetetlen, hogy Jane (aki tudvalevőleg nagy Megtorló-fan) miért nem egy ilyen politikailag inkorrekt revansmenetet akart.

@Rusznyák Csaba: Azt hiszem, el kellene olvasnom majd a Welcome Back, Frank!-et, amiből a 2004-es film átvesz legalább egy karaktert, de amit olvastam a képregényről, az alapján inkább a War Zone-hoz áll közel. Egy Barracuda-film meg remek lett volna, ha a War Zone nem bukik akkorát.

Rusznyák Csaba 2013.03.12. 13:11:41

@David Sumner: A Welcome Back, Frank nagyon gúnyos-cinikus-szatirikus, totál over-the-top képregény, azt úgy képzeld el inkább, mint a 2004-es film bunyóját az orosszal (az a karakter egy az egyben abból a képregényből van). A War Zone inkább Ennis azután indult Megtorló sorozatára (Punisher MAX) hajaz (abban van Barracuda is).

Parallax 2013.03.12. 13:26:02

Javítsatok ki, ha tévednék (Punishert inkább csak a mainstream Marvelből és a Garth Ennis-es és a Max sorozatából ismerem), de nekem az volt a a bajom a sztorival, hogy Castle elvből soha nem paktálna le bűnözőkkel. Nála ez az "ellenségem ellensége a barátom" elmélet nem igazán jöhet szóba, nem tűr megalkuvást, inkább meghalna, mint, hogy "laza szövetségre" lépjen a mafiával.

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2013.03.12. 14:22:18

Kövezzetek meg, de nekem a Thomas Jane féle Megtorlóval sem volt semmi problémám. Igaz a képregény ismerete nélkül, tinikorom akciófilmfalós korszakában láttam kétszer is, de a maga nemében szórakoztató volt, bár érezni lehetett, hogy nagyon hiányzik belőle valami, ami igazán markánssá, határozottá és egyedivé tenné.

De mint tipikus bosszúsztorival kibélelt zúzda, nálam működött. Persze azóta eltelt néhány év.

Rusznyák Csaba 2013.03.12. 14:47:39

@Parallax: Igen, ez így van. Az igazi Castle már az elején kinyírná az olaszokat, és egyedül menne a jakuzák ellen. És kinyírná azokat is:)

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2013.03.12. 17:02:07

Fasza Megtorló mozi volt. És Lundgren nem volt olyan puhapöcs, mint Thomas Jane.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.03.12. 17:29:03

@Gevin: én is azért írtam, hogy mind a 3 film tetszett.

weapon x 2013.03.12. 22:27:37

A War Zone-nal az a baj, hogy hiába adja vissza tökéletesen a karaktert, hiába faszák az akciók, mint film, ennek ellenére is nézhetetlen. :)

TheBerzerker 2013.03.13. 08:31:15

Igen. A Jane féále Punisher, inkább a Welcome Back Frank-re hajaz (bár a fagyis vallatás az a régi War Zone képregényből van asszem), a Stevenson-os meg a MAX-ra. Én minegyik Punisher filmet szeretem a maga módján, de Stevenson tényleg olyan, mintha éppen akkor lépett volna le a képregény oldalairól.

mergenc 2013.03.13. 11:02:50

Hát, ha más nem, akkor majd én promotálom kedvencemet:
en.m.wikipedia.org/wiki/Punisher_Kills_the_Marvel_Universe
:)))

Vészmadár · http://foxhole.blog.hu 2013.03.13. 13:54:00

Egyrészt kösz a cikket, nálam ez, és a War zone a két jó Punisher film, a Jane-féle nem annyira...
(Mekkora már, amikor a Warzone-ben az elején végig szipog, meg nem tud levegőt venni rendesen, és az autóban egy ceruzával teszi helyre az orrát? XD)

Viszont ez a befejezés a Lundgren-féléhez jobb:
www.youtube.com/watch?v=3LGcGIaJFoY

Valahonnan elő kellene keríteni az uncut verziót...:)

weapon x 2013.03.18. 18:01:40

@doggfather: Mert a színészek többségükben szarok és/vagy ripacsok, történet nincs nagyon, gusztustalan lila-citrosmárga-babakék fényárba úszik a képernyő, és sajnos amennyire eltalálták Megtorló karakterét, Fűrész éppen annyira mellément. :(

weapon x 2013.03.18. 18:02:52

citromsárga és fényárbaN... ehh

batboy 2013.03.23. 08:55:50

@Rusznyák Csaba: az "igazi Castle" ugyanígy lepaktált bűnözőkkel a képregényben is, és ott is ugyanaz volt a vége mint itt: felszámolta a laza szövetséget.
süti beállítások módosítása