Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Üvöltés

2013.02.15. 09:04 Rusznyák Csaba

Howling4.jpgNincs vonyítás a Holdra, nincs akaratlan átalakulás, nincs önmaga szörny-énjétől borzongó főhős. Van helyette egy halovány kísérlet a régi indián mítosz felmelegítésére, sőt, forradalmasítására. Előbbi is csak félsiker, utóbbit meg inkább hagyjuk. A mozgókép legendás rémalakjai, így a farkasember is a Universal stúdió ’30-as, 40-es évekbeli horrorfilmjeinek köszönhetően mélyesztette bele igazán a karmait a popkultúrába, és vált ismert és rettegett figurává, de a ’70-es évekre kifogyott belőle a szusz. Még a Hammer is, ami a Frankensteinből, a Draculából és a múmiából egész sorozatokat épített fel, hagyta a francba a témát egyetlen film (The Curse of the Werewolf) után.

Ezért Joe Dante, aki Roger Corman kezei alatt tanult (Piranha), úgy döntött, friss vért pumpál a mítoszba, és 1980-ban (majdhogynem zsebpénzből) elkészítette az Üvöltést, hogy megmutassa a világnak, a farkasemberek még mindig félelmetesek. Azok voltak, de ez nem ebből a filmből derült ki (bár a közönség meghálálta a próbálkozást, és sikerre vitte, sőt, hét pocsékabbnál-pocsékabb folytatás is készült hozzá), hanem John Landis pár hónappal későbbi, Egy amerikai farkasember Londonban című horrorkomédiájából (Rick Baker maszkmester egyébként ezért a filmért hagyta ott az Üvöltést – tudott valamit).

Karen White TV-bemondónő vállalja, hogy csaliként segít egy sorozatgyilkos kézre kerítésében, ám ez olyan sokkoló élménnyel jár számára, hogy orvosa meginvitálja saját kis vidéki csoportjába, szanatóriumába, mondván, hogy az új környezetben majd megnyugszik. Hamarosan azonban kiderül, hogy ennek az új környezetnek a nyugtató faktora picikét alacsonyabb a kelleténél: éjjelente üvöltéseket hallani az erdőből, a csoport tagjai furcsán viselkednek, és a nő férjét megtámadja, és megharapja valami nagy, szőrös és nem ember.

Mindig úgy képzeltem, hogy az olyan horrorfilmek, amik nem félelmetesek, nyugtalanítóak vagy a francba is, legalább néha ijesztőek, valahol a homályzónában kötnek ki (a humortalan vígjátékokkal együtt – Amerikában bőven van mindkettőből) – mint az Üvöltés első majdnem egy órája. Nagyjából ennyi időnek kell eltelnie, hogy valami történjen, de akkor meg az lesz a baj, hogy a film korábbi részein legalább lehetett csicsikálni. Mindent összevetve, az jobb volt, mint nézni két férjet és két feleséget, akik egymással teljesen felcserélhetők, és akiket a színészek vagy teljesen tompán vagy irritálóan színpadiasan alakítanak. Az egyetlen épkézláb ötlet a filmben azé a sajátos „szanatóriumé”, amiben a farkasemberek egy pszichológus irányítása alatt élnek, viszont az ebben a koncepcióban rejlő fekete humor lehetősége teljesen kiaknázatlan marad. És ha már a humornál tartunk, a Piranha ilyen szempontból (is) sokkal jobb volt (pedig nem csak a rendezőn, hanem az írón – John Sayles – is osztozik a két film).

Howling5.jpgMég szerencse, hogy az ígéretesebb produkcióba elszelelt Rick Baker otthagyta protezsáltját, Rob Bottint (ő később közreműködött a Carpenter-féle A dologban is), aki a szűkös költségvetés ellenére is csodát művelt: kis túlzással az egész filmből csak az átalakulásjelenetek érnek valamit, Eddie Quist (Robert Picardo) transzformációja meg egyenesen legendás. Oké, viszonylag jó, mozgalmas a finálé is, csak nincs nagy jelentősége, mivel a karakterek a kutyát nem érdeklik, effektes szempontból pedig az imént említett képsoroknak sem ott, sem máskor nem ér a közelébe semmi.

És ami az új köntösbe öltöztetett farkasember mítoszát illeti, az nem ér szart sem. Miért izgalmas az, hogy ezek a teremtmények bármikor képesek saját akaratukból átalakulni, és nem függnek semmiféle külső tényezőktől? (Továbbá, ez esetben mi a faszért mutogatja a kamera állandóan a teliholdat? Az operatőr nem kapta meg a memót?) Ez így nem egy tragikus horror egy saját identitásával küzdő teremtményről, hanem egy farkasemberalibis humbugfilm gyilkosokról, akik képesek szörnyeteggé alakulni. Mi jöhet még? Szerelemittas fircsúrvámpírok, akik nem isznak embervért? Oh, wait…

26 komment

Címkék: horror filmkritika

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr35073588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

clegane 2013.02.15. 10:47:37

ugyan a film még csak a vinyómon várja a sorát, azért a kritikát elolvastam, és igazából azt nem értem, hogy miért van tele olyasmiből fakadó negativitással, hogy a szerző valami mást várt a filmtől, mint amit az nyújtott. Nincs ez, nincs az, nincs amaz. ez így nem ez, ez így nem amaz. kit érdekel? miért nem lehet saját jogán megítélni szerencsétlen filmet?
a leírtak alapján közelebb áll az elképzelés pl a Werewolf RPG vérfarkas-képéhez, ami amúgy számomra szintén szimpatikus (attól függetlenül, hogy a film amúgy jól sikerült-e), most miért baj az. nemárhogy az legyen a hibája egy filmnek, hogy a cikkírónak volt egy prekoncepciója és akkor annak nem tett eleget.

Elmeboy 2013.02.15. 10:50:30

Nem igazán érzem helyénvalónak a 30 évvel későbbi Twilight iderángatását a cikk végén, még csak közelről sem ugyanarról a jelenségről van szó, függetlenül attól, valakinek tetszik-e a Howling vagy sem (én közepesen elvagyok vele, nem olyan szörnyű szvsz). Azzal se tudok egyetérteni, hogy egy farkasemberes filmnek márpedig juszt is az önmagával viaskodó főhősről kell szólnia, pláne, hogy ez a motívum eléggé - hahaha - lerágott csont. A Howlingban az állatias én van a középpontban, horrornak az is van olyan jó téma, mint a hasadt identitás.

Rusznyák Csaba 2013.02.15. 11:10:00

mer' a farkasember legyen farkasember, ne egy alakváltó szörny. ez bizonyos szempontból ugyanúgy lehugyozása ennek a mítosznak, mint, igen, a Twilight amazénak. csak ebben vér van, nem szerelmes sóhajtozás, és ettől máris minden oké (nem).

persze ez csak egy dolog, ettől még nem kéne baziunalmasnak lennie - de az. @clegane: "tele van" = három sor.

clegane 2013.02.15. 11:12:47

@Rusznyák Csaba: mi az hogy ne legyen alakváltó szörny a farkasember? és ha az, akkor mi van?
honnan veszed az arcot, hogy te megmondd, mi legyen a farkasember?

a három sor ugye külön-külön ki van fejtve bekezdésekre, úgyhogy több lesz az, ha levonjuk még a kritikából a történet vázolását, hát nem sok értelme marad.

clive. 2013.02.15. 11:22:53

Ez a film nekem sem tetszik. Rettentő unalmas és kiszámítható.

Egyébként ezek a farkasemberes filmek sosem voltak a szívem csücskei, pedig magát a karaktert kedvelem. Gyűlölöm a régi korok farkasembereit, mert inkább hegyes fogú majmoknak néznek ki vagy csak simán lapos pofájú szőrös emberkéknek. Számomra rettentő gagyik.
Egyedül az Egy amerikai farkasember Londonban filmet tudom megemlíteni, ami tényleg jó volt.

Érdekes még a témában Farkasok társasága is.

Napokban néztem meg a Ginger snapset. Ennek meg nem ártott volna egy nagyobb költségvetés.

Rusznyák Csaba 2013.02.15. 11:27:34

@clegane: "honnan veszed az arcot, hogy te megmondd, mi legyen a farkasember?"

Ja, oké, ha tudtam volna, hogy ezen a szinten akarsz "beszélgetni", akkor eleve nem megyek bele a dologba.

Elmeboy 2013.02.15. 11:28:48

@Rusznyák Csaba: A "lehugyozás" talán kicsit erős kifejezés, én úgy mondanám "értelmezés". A helyzet az, hogy nincs egységes farkasember-kánon vagy kritériumlista, ha szerinted mégis, akkor nem velem nem értesz egyet, hanem pár ezer év mitoszaival és folklórjával.

clegane 2013.02.15. 11:33:41

@Rusznyák Csaba: akkor sem értem, miért baj az, ha új értelmezésben közelítenek meg egy témát. ennyi erővel mittudomén hozzáállhatnál az EThez úgy, hogy szerinted a földönkívüliek kizárólag az emberiség elpusztítására törekvő béfilm szörnyek, ez a film meg bazmeg előjön egy ilyen nyálas éliennel aki barátkozni akar, micsoda szar már.
ugye tán érted, miért nem helyes hozzáállás ez.

Rusznyák Csaba 2013.02.15. 11:35:18

@Elmeboy: ez a vámpírokról is elmondható, de azért mindkettőnél vannak olyan jellemző elemek, amikből ha túl sokat veszel ki, akkor már nem azok, amik. az Üvöltésben ezek a szörnyek lehetnének óriásdenevérek vagy vérmedvék, akkor is tökugyanaz lenne az egész.

Rusznyák Csaba 2013.02.15. 11:37:20

@clegane: ld. előző hozzászólás. de még mindig ott tartunk, hogy a film nem (csak) emiatt rossz.

Elmeboy 2013.02.15. 11:43:14

@Rusznyák Csaba: Hát jó, ebben akkor nem értünk egyet, de akkor maradjunk ennyiben. Magáról a filmről: régen láttam, olyan 10 éve, de akkor egész jól elvoltam rajta, az erdei kunyhós jelenet a tévén futó Disney-farkassal nekem meg kifejeztten emlékezetes volt. Meg tudtommal ez volt az első film, amiben teljes alakos, két lábon álló ember-farkas hibridet mutattak, nem is keveset és (ha jól emlékszem) nem is rosszul.

clegane 2013.02.15. 12:29:40

@Rusznyák Csaba: hát igen, simán el birom képzelni hogy amúgy tényleg rossz a film, és hát ha csak ezt fejtegetnéd a kritikádban, semmi bajom nem lenne vele, de az határozottan nem tetszik, hogy rá akarod erőszakolni egy témára a saját elképzelésed, és ha nem egyezik ezzel az alkotók elképzelése, akkor ettől az rossz lesz. ez az alkotói szabadság lábbal tiprása ízlésdiktátorokhoz illő ideológiából kifolyólag.

Tiger Woods 2013.02.15. 12:37:27

@clive.: "Egyébként ezek a farkasemberes filmek sosem voltak a szívem csücskei..."

nekem sem, amíg nem láttam ezt a klipet:

www.youtube.com/watch?v=O-iw3yyLApQ

ez két évvel a howling előtt készült és mennyivel viccesebb már!

Rusznyák Csaba 2013.02.15. 12:50:23

@clegane: az utolsó (rövid) bekezdés meg az első egy része szól erről. a többi nem. (ha meg annyira el akar távolodni a mítosz alapjaitól, ne mutogassa nekem folyton a teliholdat, ami pont direkte arra asszociál, amiről a filmben szó sincs)

Elmeboy 2013.02.15. 18:30:00

@clive.: Ginger snaps szerintem erősen rendben van, még az alacsony költségvetés se áll neki rosszul, kár, hogy a végét elkúrták. Farkasok társasága is jó, bár az helyenként valami hihetetlen elbaszott (nem feltétlenül negatív értelemben, csak elég sok wtf mozzanat van benne). Ami farkasemberesből még nekem tetszett, az a Dog Soldiers volt. Nagyon nem veszi magát komolyan, de jól áll neki, maguk a monszták is hihetően vannak megcsinálva, az enyhe Aliens-utánérzés meg részemről pluszpont.

Fratello (törölt) 2013.02.15. 19:05:11

@Elmeboy: Dog Soldiers-ben üdítő volt végre olyan katonákat látni, akik (a hollywood-i recepttel ellentétben) mikor valami ismeretlen, megmagyarázhatatlan rémséggel találják szembe magukat akkor hirtelen nem felejtik el azt hogy ők állig felfegyverzett, kiképzett katonák, hanem lábukat megvetve keményen odacsapnak...

clive. 2013.02.15. 20:50:33

@Elmeboy: Na ja a dog Soldiers egy férfias akció-horror.
A Ginger snaps-nek szerintem jól állt volna egy kicsivel nagyobb költségvetés, így a végét is erősebbre vehették volna + a képi világ is lehetett volna kicsit változatosabb (ez inkább a technikai rész).

Igazából, ami farkasember fronton nekem teljes mértékben tetszett az Stephen Kingnek az Ezüst pisztolygolyók című illusztrált könyvecskéje. Feri is méltatta valamikor.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2013.02.15. 22:16:53

Sose értettem, mitől van akkora kultja ennek a filmnek. Egy dögunalom, de ezek szerint nem csak nekem nem jött be.

Elmeboy 2013.02.16. 00:56:03

@clive.: Mint tán az eddigiekből is kiderült, van némi egészségtelen farkasember-fixációm, és ez jócskán köszönhető a zsenge tíz éves koromban elolvasott Ezüst pisztolygolyóknak meg a kellemesen plasztikus illusztrációinak. Éveken át nem bírtam normálisan aludni miatta, de utólag nézve asszem nekem is ez volt az alap.

Ginger snaps-nél meg marhára tetszett, hogy az egész "átváltozás" motívumot hogyan passzintják hozzá a pubertás témakörhöz, pont olyasmi kreatív értelmezés volt ez, mint amiről fentebb Csabával vitáztunk. És pont ezért nem bántott az alacsony költségvetés, és pont ezért bántott a klisés bémozis befejezés.

Oidipus Prime · http://oidipusprime.blog.hu/ 2013.02.16. 08:55:05

@Elmeboy: King Ezüst pisztolygolyója (a könyvbeli illusztrációk, nem a film, abban Gary Bushey arca félelmetesebb mindennél.) az egyetlen a sok könyv/film/képregény/hieroglifa közül amiben FÉLELMETES a vérfarkas. Gyerekként rettegve olvastam (havi rendszerességgel :D), azóta rákerestem a rajzolóra, hát nálam ő az etalon vérfarkasban. Ha érdekel ki az megkeresem, itt van a könyv a polcon, de fetrengek ép és lustavagyok felkelni. :l

Oidipus Prime · http://oidipusprime.blog.hu/ 2013.02.16. 08:57:37

@Elmeboy: Az a rajz, amikor a faszi ül a kocsiban és a farkas az ablakon benyúlva így éppen letépi az arcát. AZ A RAJZ. O_o

FunkTazmagora 2013.02.16. 09:08:34

Az Ezüst pisztolygolyó filmváltozatában a szörny inkább vmi elcseszett medvére hajaz, mint farkasra :)

Egyébként sokan fikázzák a 2010-es Wolfman-t, de sztem kifejezetten nézhető,hangulatos film - bár valszeg legtöbbet Hopkins karaktere dob rajta -, számomra kellemes csalódás volt.

Rusznyák Csaba 2013.02.16. 10:37:34

@FunkTazmagora: Ennél simán jobb.

A Ginger Snaps meg tényleg fasza kis film.

henteshindu · http://henteshindu.blog.hu/ 2013.02.16. 10:54:12

SPOILER!
:
Azért amikor a farkasember kivette a csaj kezéből a dossziét, csokis lett a gatya. :D
A végén meg egyenes adásban átváltozik farkasemberré - kb úgy néz ki, mint egy elbaszott mókus- a bemondónő, és kb le se szarja senki.
A gyilkos átváltozása meg kurvajó lett.

A filmet legalább 10-szer láttam, nekem nagyon tetszett, de ha elfogulatlan akarok lenni, el kell ismernem, hogy valóban unalmas lehet a film első - és sajnos nagyobb - fele.

Fratello (törölt) 2013.02.19. 20:14:22

Őőő, mi történt Elmeboy "Ordas közhelyek" c. cikkével? Egy pillanatra feltűnt, utána el...

Rusznyák Csaba 2013.02.20. 07:12:50

@Fratello: baleset lehetett, hogy megjelent. a kolléga kiegészíti majd két szép, teljes cikké, és úgy fog kimenni.
süti beállítások módosítása