Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Cockneys vs Zombies

2012.11.05. 13:13 Rusznyák Csaba

cockneys01.jpgAz első poén az, hogy valaki elfingja magát. Igaz, ezzel a Cockneys vs Zombies ki is meríti a 80 perces játékidőre jutó altesti humormennyiségének 100%-át, de attól a színvonal még nem ugrik nagyot. Bár az is lehet, hogy bennem van a hiba: kezdem már unni a zombikat. Tudom-tudom, de lépjünk most túl azon az egyébként hosszas kifejtést érdemlő dilemmán, hogy egy geekzblogon ez a kijelentés mennyire számít blaszfémiának, és vegyük észre, hogy ha már Kubából is zombikomédiával támadnak, akkor a zsáner talán egy picikét túl van telítődve (mondjuk a Juan of the Dead ettől függetlenül akár jó is lehetett volna, ha valaki megrendezi).

Amióta az elmúlt évtizedben Max Brooks, Robert Kirkman, Zack Snyder, Danny Boyle (igen, tudom, hogy kissé kilóg a sorból) és még csak véletlenül sem utolsósorban, Edgar Wright újra divatba hozták a vegetáriánus életmód ellen lázadó élőholtakat, úgy tűnik, hogy boldog-boldogtalan zombifilmeket akar csinálni. A sok pedig még a legjobbakból is megárt előbb-utóbb.

A zsáner most már ott tart, hogy nem elég derék maszkmesterek ínycsiklandozó remekei közt „Shoot ’em in the head!”-et kiabálni és „Kill me if I turn!”-t suttogni, azt túl sokszor láttuk, sőt, a zombi, mint az agyatlan fogyasztói társadalom metaforája is rég kimerített. Továbbá a kacsintások és irónia nélküli, vérkomolyan vett zombihorror trónján évek óta ül Kirkman a The Walking Deaddel (az egyre jobb tévés adaptációnak komoly esélye van rá, hogy csatlakozzon hozzá), és nehéz elképzelni, hogy akármilyen médiumban valaki egyhamar kitúrja őt onnan.

Ha pedig afféle paródián törik a fejüket a lelkes művészek, akkor kapásból mindenki a Shaun of the Deadhez fog viszonyítani (hát még ha britekről van szó, mint jelen esetben), abból meg megintcsak kurvanehéz jól kijönni. Szóval valami agyament ötlet kell, valami jól hangzó abszurditás, ami rögtön felkelti az érdeklődő figyelmét. Pl: zombi, mint házikedvenc, vagy zombik a nyugdíjasok ellen. Ezek hol jól sülnek el (Fido), hol kevésbé (helyben vagyunk).

cockneys02.jpgA Cockneys vs Zombies, amiben egy csapat töketlen bankrabló és egy bezárás-lebontás előtt álló nyugdíjas otthon bentlakói kénytelenek szembenézni a londoni zombiapokalipszissel, messze nem nézhetetlenül rossz film, sőt, vannak kifejezetten vicces, ötletes, jól sikerült pillanatai (nagyjából mindet megnézheted az előzetesben). Ráadásul Alan Fordot mindig öröm nézni, ahogy lelkesen túljátssza a szerepét. Csak sajnos az egész a „csináljunk egy vicces zombifilmet, mert az tök menő, már a fejemben is van 5-6 fasza jelenet” kiindulási pontból vérzik. El.

Mert néhány frappáns gondolat és jó poén még nem tesz ki egy filmet. Kellenek hozzá karakterek, kohézió, tempó, csupa olyan dolog, aminek a Cockneys vs Zombies híján van. Marha vicces ötlet pl., hogy a futballhuligánok még zombiként is egymást csépelik az utcán, de jó lett volna legalább valami minimális kontextust adni a jelenetnek, nem csak teljesen véletlenszerűen elpottyantani valahol a cselekményben, ahonnan épp hiányzott egy vágókép. Így ez is csak majdnem jó. A színészektől a humoron át a rutinos maszkokig itt minden csak majdnem jó. Ebbe döglik bele az egész.

13 komment

Címkék: horror vígjáték filmkritika

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr364890185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TheBerzerker 2012.11.05. 13:35:56

Látom túl szigorú vagy:) Én mindenképpen adok neki egy esélyt. Jópofának tűnik.

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2012.11.05. 13:39:59

Nekem azért enneél jobban tetszett, persze nem lesz klaszikus mint a Shaun (és még az utobbi évek nem zombis, ironikus-horror filmjeivel - Tucker and Dale, The Cabin in the woods - is alulmarad) , de szerintem korrekt kis móka. Egyszeri nézésre bőven elszórakoztatott. Sőt egész jól szórakoztam, az említett focis részen kifejezetten jót nevettem. Az elején meg Guy Ritchie korai filmjei idéződtek meg.

Abban viszont igazad van, hogy a Dawn of the Dead remmakekkel, a Land of the Deaddel illetve a Shaun of the Deaddel elindult zombi reneszánsz kezd kifuladni, hissz már szinte minden lehetőséget kimerítettek. Voltak viccesen, félelmetesen, akcíódúsan, kézi kamerásan, társadalom kritikusan, történelembe ágyazva stb. Sőt már készül a Twilight féle romantikus zombi film.

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2012.11.05. 13:40:36

Mondjuk a World War Z-t azért várom (elég régóta már).

TheBerzerker 2012.11.05. 13:45:22

@The Man Who Laughs: Zombi blokkbaszter? inkább ne várd...

scorsesefan 2012.11.05. 14:04:13

A World War Z-vel annyi cseszekedés van/volt már, hogy óriási csoda volna, ha nem lenne rossz.

Mad Mind 2012.11.05. 14:53:39

A zombik már a 70-es években kifulladtak.

Sikamlós Jim DiGriz 2012.11.05. 15:48:36

@Mad Mind: akkor szeretted a zombikat, mikor még underground voltak?

Maya-- 2012.11.05. 17:38:42

akkor azt a Fido-t, mert azt nem lattam.

walter white 2012.11.05. 18:30:01

a zombisag nagyon sokat valtozott a harmincas evektol hetvenesekig, azota meg szinte semmit, szerintem a zombis mufajokban igenis boven vannak kiaknazatlan lehetosegek, pl. John Ajvide Lindqvist Handling the Undead-je tokeletes pelda arra erre.
a mozik (es DVDre szant filmek) nagyon keves kiveteltol eltekintve a "jol bevalt" receptet kovetik, a zombi koncepcion semmit nem valtoztatnak, nem helyezik a temat mas latoszogbe, pedig nem kellene hozza irdatlan nagy kreativ team :/

Agent Ricsko 2012.11.06. 06:43:31

Pont tegnap néztem, nekem talán még ennyire sem tetszett, borzasztóan irritált a rengeteg kihagyott ziccer, a semmitmondó, béna karakterek, az ütős dumák teljes hiánya, a két helyről összelopkodott rendezésbeli klisék ötlettelensége és a fájdalmasan kevés működőképes poén (menekülés járókerettel a csoszogó zombik elől, vagy az említett huligán bunyó) elcseszése, ugyanis ezek is mind rosszkor és rosszul bukkantak fel.

Azzal viszont nem értek egyet, hogy a zombi téma már a 70-es években kifulladt volna, a rákövetkező évtized olcsó B filmjei között számtalan felejthetetlen darab bújik meg, sok esetben épp a humorosra vett fajtából (Return Of The Living Dead, Re-Animator, Night Of The Creeps, Dead Heat, The Beyond, az olyan - bizonyos szempontból nyilván szar, de eszeveszett szórakoztató - filmeket nem is említve, mint a The Dead Next Door, a Hell Of The Living Dead vagy a Burial Ground).

Mad Mind 2012.11.06. 08:17:14

@Sikamlós Jim DiGriz:
Nem, sosem szerettem a zombikat.

K.Leslee 2012.11.14. 22:34:48

Az egyetlen vicces dolog ebben a filmben az akcentus. A tobbit mar lattuk ezerszer.

Flankerr 2013.12.08. 21:21:13

Nem váltja meg a világot, az első fele lassú és gyenge, a kritika minden sora igaz, de a vége miatt nem bánom, hogy láttam. 5/10.
süti beállítások módosítása