Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

A Bourne-hagyaték

2012.09.11. 11:38 Dr. Sick Fuck

A 2000-es évek legkiválóbb akciófilmjei közé sorolt trilógiát lezáró Bourne ultimátumot követően a kulcsfigurák kihátráltak Jason Bourne mögül, Paul Greengrass rendező után érthető módon Matt Damon is lelécelt; keresett színész ő, nem gyötri anyagi szükség, és ugyanazon figura negyedik alkalommal való eljátszása nem feltétlenül tartozik a visszautasíthatatlan felkérések közé. Ugyanakkor egy intenzív, pénzügyi természetű vízió kísértette szüntelen a Universal igazgatótanácsát, mert megvolt a sansz, hogy megcsinálhatják a 21. századi James Bondot, egy olyan sorozatot, ami hároméves periódusokkal dolgozva önjáróan elketyeg még minimum 15-20 évig, természetesen beleértve egy jól pozícionált rebootot is, kicsinosítandó a mérlegfőkönyvben szereplő aritmetikai halmazt.

Rendező azonban gyötrelmesen nehezen akadt a feladatra. Végül a korábbi epizódokban forgatókönyvíróként dolgozó Tony Gilroy vállalta el a melót, és ezzel el is lett szúrva az egész big time; Gilroyt nemhogy direktornak volt hiba szerződtetni, de még a scriptet is más lakcímről kellett volna berendelni a stúdiónak. A Universal azonban nagyon-nagyon nem akarta elrontani ezt a ziccert, ezért a gyávasággal határos következetességgel ragaszkodtak a bizonyított karakterekhez és dramaturgiai modellhez, foggal-körömmel csimpaszkodva a sikeres trilógiába.

A továbbiak hozzávetőlegesen annyi meglepetést tartogatnak a néző számára, mint egy palack tucatrozé a rutinos borisszának. Bele se kell kóstolni, elég ránézni a pohárra, máris megfogalmazható a halálbiztos verdikt: szintetikus tutti-frutti illat, gátlástalanul alkalmazott fajélesztők, kevés hozzáadott szénsav, fajtajelleg vagy terroir semmi; akkor ezt legyen szíves bele a lefolyóba, kérnék valami rendes anyagot, köszönöm szépen a fáradozását.

Elárulják a főhőst? El, a mocskok. Hölgytársaságban menekül? Egy színvonalas csaj még az űzött vad-életmód kényelmetlenségeit is képes enyhíteni. Hosszasan ugrálnak egy egzotikus nagyváros háztetőin? Jobb buli, mint a quadozás. Elegáns öltönyöket viselő, gondterhelt arcú férfiak folytatnak feszült vitákat high-tech irodákban? Ilyen ez a szakma, aki nem bírja a gyűrődést, áruljon vattacukrot a vidámparkban. A fináléban motorizált mestergyilkosok kergetőznek a sűrű gépjárműforgalomban? Ugyan már: a főszereplő ellen kiküldött ügynök muterja is látta az előzményfilmeket, ezért már a főcím vetítésekor a családi ház verandáján ücsörögve böngészte a hapsi nevére szóló életbiztosítási kötvényeket meg az IKEA-katalógus konyhabútor rovatát.

Jut eszembe, tényleg tűkön ülve vártam, hogy Jeremy Renner ollót és hidrogén-peroxidot ragad, hogy egy derítőernyők között felvett, érzelmes jelenetben játssza el Hajas Lászlót, Rachel Weisz őszinte sajnálatára.

Persze profi, kurvára profi az egész, könyörtelenül pörög a precízen koreografált akció, Jeremy Renner pedig vitán felül jó arc, maradéktalanul megfelel a szerepre, csak hát gyatra filmet adtak neki, és a bevételi adatokat látván egyáltalán nem biztos, hogy alkalmat kap még a bizonyításra.

Ez azonban nem az ő felelőssége: ha már Greengrass és Damon úgyis megpucoltak, egy tökös döntéssel le kellett volna cserélni a teljes csapatot. Ha a producereknek lett volna bátorságuk a szükségből előnyt kovácsolni, friss gárdával nekirugaszkodni a feladatnak, a könnyen értékesíthető büntetőkre hajtás helyett szép támadójátékot vezényelni, és a sarkaiból kiforgatni, vagy legalább átkeretezni ezt az egész történetet, akkor most nem kellene ennyire keserű hangulatú mondattal búcsúznom a nyájas olvasóktól.

14 komment

Címkék: akció thriller filmkritika

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr204768697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabor Zulu 2012.09.11. 12:41:12

Nos, szóval, izé. Tökéletes kritika, tökéletesen foglalja össze a film közben csapongó gondolataimat. Mindezek mellé sztem még az akció is kevés volt, de valószínűleg azzal csak feledtetni akartam a sztorit.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.09.11. 14:22:45

ez színvonalas csaj minden kényelmetlenséget képes enyhíteni, nem csak az űzöttvadságot.

kkn 2012.09.11. 15:15:23

Nem tudom miért, de ennek a pasinak olyan tenyérbemászó képe van, eltűnhetne már a vászonról.

Dandie (törölt) 2012.09.11. 15:38:19

modortibi sport és bor metafórái nagyon ülnének azon a másik blogon.

taxilovearsenal (törölt) 2012.09.11. 16:38:36

Sztem egész jól tágítj a film a Bourne-univerzumot, és egy igazán ütős 5. rész után simán gondolhatunk rá majd nagyszerű átkötőrészként.

Maya-- 2012.09.11. 20:47:46

ez egy jo iras. tetszik. jo..tudnek ide most mast is irni, ha lattam volna a filmet. megnezzuk, s visszaterek.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2012.09.12. 14:30:41

Egyáltalán nem tud érdekelni ez a film, de a kritika így látatlanban is remek, gyönyörűek ezek a hasonlatok :)

David Sumner 2012.09.16. 08:43:44

Nagy kalap szar. Unalmas, zavaros, jéghideg, nyerészkedő. Olyan, mint Az ördögűzőnek Az eretnek vagy Hannibal-nak a Hannibal ébredése. A Bourne-franchise: élt 10 évet.

K.Leslee 2012.09.16. 09:35:31

Teljesen mas mint a tobbi Bourne-film. Le van ez butitva rendesen. Hianyzik belole a porges is. A sztori a kilencvenes evek akciofilmjeit idezi. Az egesz film eroltetett, sok jelenet kotelezoen volt benne. Egyedul Rachel Weisz tudott kibontakozni, a film szinvonalahoz kepest szerintem tul jo volt a jateka.
Jeremy Rennerbol sokkal tobbet ki lehetett volna hozni. Az elejen vagy 20 percig maszkal a hegyekben.
Matt Damon sokkal meggyozobb volt, raadasul neki azt is elhittem, hogy zseni. Ez a film nem volt eleg tokos, viszont nagyon probalkozott hogy az legyen.
Osszessegeben nem volt rossz film, de igy ebben a formaban nem melto a Bourne trilogiahoz.

Maya-- 2012.09.17. 19:59:15

elvartam volna, a szerzo dokitol, hogy szoljon, vegyunk be legalabb egy feher pirulat filmnezes elott :)..kek es zold kizarva. hat ez milyen akciofilm volt? valojaban szar is meg le is van butitva. :P
kaptunk egy kibaszott FECSEGO filmet, ja..tobbet fecsegnek benne mint itt Majacska. az hagyjan, hogy Edward Norton csak lefetyel, de Renner is mekkora egy fecsego..mi van, ez a melojuk? igy nem lesznek, soha a budos eletben 007..vagy valami ilyesmi. szornyu mennyi duma van a filmben, akcio meg majdnem semmi. ja..bocsanat, mert valakinek a film kozepen eszebe jutott, hogy miert is van ott Renner, s megengedtek, hogy lojjon vagy egyet-kettot. ennyi. koszonjuk szepen, jartassatok tovabbra is a pofatokat az akcio helyett, mert igy nagyon sikeresek lesztek, mint akcio..s plane mint kemesdi :P

Flankerr 2013.02.19. 00:56:53

Hát akkor ezek szerint egyedül vagyok azzal, hogy tetszett. Nem volt úristen de király, a sztori talán lehetett volna jobb, de Renner nekem bejött, és az akció részek is jók voltak. 7.5/10

K.Leslee 2013.02.19. 18:52:15

@Flankerr: attol tartok, h igen. egyedul vagy. Nekem egyedul a farkasos jelenet tetszett. Tobbi akcio reszre nem emlekszem, pedig lattam a trailert is :-)

Flankerr 2013.02.19. 19:44:49

@K.Leslee: Sebaj, pont ezért is szeretem ezt a blogot, mert itt egész kulturáltan, jó érveket (is) felsorakoztatva lehet ezeket a dolgokat kibeszélni.

K.Leslee 2013.02.19. 20:00:49

@Flankerr: En is ezert szeretem. Bar van egy-ket alpari is, de azok altalaban lemorzsolodnak:-)
Amugy J. Renner szerintem is jo, de nem ebben a filmben. Ha nem lattad meg a The Town-t, akkor potold be!
süti beállítások módosítása