Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

The Tall Man

2012.08.02. 08:00 Dr. Sick Fuck

the-tall-man07.jpgPascal Laugier szép számú tisztelőt és nem kevés hívet szerzett magának második egészestés mozijával, a mind témaválasztásában, mind kivitelezésében szarakodásmentes, brutális Mártírokkal (Martyrs, 2008). Az évtized egyik legerősebb és legemlékezetesebb (illetve legnagyobb lelkesedéssel félreértett) filmjét okkal nevezték ki a New French Extremity-mozgalom zászlóshajójának: az egyébként is virulens francia horror-újhullámban hivatkozási ponttá, referenciamunkává vált alkotás olyan torokszorító élményt jelentett, amelyhez a Cannibal Holocaust óta nem volt szerencsém. Az író-rendező a műfaj leglényegét ragadta tökön: célja nem a test dekonstrukciója, értelmezésében a legmélyebb szenvedést nem a kis- és nagykések, bárdok és láncfűrészek, egyéb válogatott gyilkok által kiváltott fájdalom gerjeszti, hanem a megválaszolhatatlan morális dilemmák feloldására tett lehetetlen kísérlet kínja, a reményvesztetten gyötrődő lélek néma izzása.

Ekkora tét mellett már piszkosul nehéz jól játszani, a legnagyobb virtuózok keze is meg-megremeg. Az amerikai-kanadai finanszírozásban készült The Tall Man úgy vált az év egyik legjobban várt bemutatójává, hogy a kezdetektől fogva ellentmondásos információk szivárogtak ki róla, valamint a nemzetközi trailer sem feltétlenül segítette a film pozicionálását. A cselekmény ez esetben nem lehet csevej tárgya (bárminemű előzetes ismeret romba döntheti az élményt), a legfontosabb prekoncepciókat azonban szükséges volna még elöljáróban tisztázni.

The Tall Man Movie Stills Mycineworld Com (1).jpgA The Tall Man eredeti szerzői film, nem pedig az 1979-es Phantasm újraforgatása; aki a taglinet vagy a hárommondatos sajtószöveget hiteles tájékozódási pontként kezeli, csúnyán el fog tévedni; Pascal Laugier ez alkalommal nem a Mártírokhoz hasonló, ultra-szadista horrort forgatott, hanem egy vele szervesen összefüggő, azt tökéletesen kiegészítő, koromfekete lélektani drámát.

A magas elvárások mellett kellemetlen aggályok is felmerültek. Jessica Biel főszerepre való felkérése kábé ezeregyféleképpen sülhetett volna el szarul; elsőre teljesen érthetetlennek tűnt, miért egy drámai szerepek terén tapasztalatlan, a tehetségnek különösebb jelét soha fel nem mutató (egyetlen számottevőnek mondható teljesítménye a 2006-os The Illusionist volt), star power szempontjából sem meggyőző színésznőt szerződtetett ehhez a fajsúlyos mozihoz. Felesleges volt az aggodalom: Biel, ha nem is brillírozik, de tisztességgel teljesíti a feladatot, a színészgárda pedig kellő hatékonysággal támogatja őt.

Azonban a szereposztásnál is fontosabb, hogy Pascal Laugier forgatókönyvíróként és dramaturgként újfent piszkosul nagy spílernek bizonyult. A stúdiófilmekben alkalmazott, idegesítően mesterkélt hajtűkanyarok helyett organikus átmenetet tudott teremteni az egyes felvonások között, így a karakterek integritása szemernyit sem sérül, a cselekmény szerkezete nem dől össze. Kifinomultan, de határozottan mozgatja a dramaturgiai nézőpontot; úgy manipulálja a néző perspektíváját, hogy fejezetről-fejezetre haladva teljesen más oldalról mutatja meg a kontextust és a karaktereket, így egyetlen plot point sem tűnik önkényes erőszaktételnek. Az intelligens szerkesztésnek köszönhetően rengeteget el tud mondani és meg tud mutatni úgy, hogy a játékidőt józan keretek között tartja, a főszereplők végzetét bemutató zárójelenetek pedig a maguk csendes zaklatottságában is félelmetesen nagyot ütnek - így kerekedik ki ez az iszonyúan kényelmetlen morális kérdéseket felvető, egyszerre csodaszép és rettentően felkavaró film.

0083fb556e1d8ced_jessica-biel-the-tall-man.xxxlarge_1.jpgUgyanakkor néhány megfontolandó tanulság is levonható Pascal Laugier friss mozijából. Eszerint az európai rendezők hollywoodi kurválkodása talán mégsem szükségszerű iparági jelenség, markáns szerzői filmet transzatlanti produkciós keretek között is lehetséges készíteni. Másrészt a francia fenegyerek nem feltétlenül horrorfilmes, tehetsége nem korlátozódik egyetlen zsánerre; sokkalta inkább egy ördögien virtuóz alkotó, aki eltökélten hirdeti, hogy az ember nem csupán húsból s vérből való, ösztönök által uralt organizmus, hanem spirituális lény, aki hite és erkölcsi meggyőződése által képes teljesíteni a keresztút stációit, s ezáltal megváltásra találni.

55 komment

Címkék: horror filmkritika

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr684691151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.08.02. 09:09:31

új szerzőt köszönthetünk a geekz-en?!

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2012.08.02. 09:30:24

úgy újat, hogy a sokkmagazinnál kezdte, ami a Geekz elődje volt :)

Dr. Sick Fuck 2012.08.02. 09:51:25

Doggfather:
Röpke tíz éve a Sokknál toltuk, ottan bírtam publikálni az első filmes vakkantásaimat, aztán meg, miként említettem az expozícióban, eltelt tíz év, itt a reunion, mert az menő meg divat. Stay tuned.
Istenem, de utálok kommentelni meg kommenteket figyelni, ez volt az utolsó, elnézést mindenkitől.

walter white 2012.08.02. 16:16:45

jesszus, azt hittem, hogy ez csak osszel jon ki

Maya-- 2012.08.02. 16:36:09

tetszik az "uj" szerzo irasa, csak azt nem szeretem, hogy nem fogja figyelni a kommenteket..s ha kerdezek valamit tole, akkor, hogyan fog valaszolni nekem??..haragszom, ha nem valaszolnak. es ilyenkor mindig megolok egy macskat. ja..egy olyan edes kiscicat.
(hulyulok, nem igaz :))

Maya-- 2012.08.02. 16:37:40

de a veszelyes az, ha moderalnak, azt a magazint elatkozom :)

Styxx 2012.08.02. 16:49:46

@Maya--: Egy "Dr. Sick Fuck" -nicken kommentelőrt most biztos megbotránkoztattál:-) Jó kritika, a 100% spoilermentesség pedig külön erénye.

tetsuo_ · http://www.ekonyv.hu/ 2012.08.02. 16:50:05

@Wostry Ferenc: A Martyrs amúgy még mindig elvből nem nézed meg, mert béna tortureporn?

K.Leslee 2012.08.03. 17:17:59

Ezt a filmet nagyon lehúzták az IMDB-n, mondjuk az nem sokat jelent. Pedig nekem valahogy tetszett a trailer. Igazi európai thrillernek tűnt.
Ezek után meg biztos megnézem. Remek írás btw.

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2012.08.05. 11:56:22

A CH szerintem kicsit se torokszorító, max. primitív baromság, mintha retardált hülyegyerekek gusztustalansági versenyét néznéd a homokozóban.

Maya-- 2012.08.05. 21:05:14

nezzetek meg ezt a filmet, a legjobb kolyokelrablos film, amit eletemben lattam..(mondjuk nem lattam sokat :))

walter white 2012.08.06. 17:14:56

nem csodaszép és nem rettentően felkavaró.

SOKKAL jobbra szamitottam.

Maya-- 2012.08.06. 19:16:30

@walter white: pedig jo :)..jo, nem csoda, meg nem rettento, de azert nagyon jo. mi nem tetszett?

walter white 2012.08.07. 06:48:43

@Maya--: nem akarok spoilerezni :)

szoni_ 2012.08.21. 09:23:51

hát erről én is csak spoilerezve tudnék igazán beszélni...
engem sem kavart fel, pedig a tartalmát tekintve nagyon is felkéne... jó, persze van egyfajta fordulat benne, de kvázi semmit nem váltott ki belőlem...egyoldalú nagyon és kiforratlan.

K.Leslee 2012.08.25. 10:10:09

Senki nem említette a Gone Baby Gone-t, ugyanezt a morális kérdést feszegeti.
Ezt a filmet az menti meg, hogy nem foglal álláspontot.
A film által felvetett kérdés nem újkeletű, de szerencsére nincs benne túl nagy kontraszt, hogy választ adjon rá. Még az tetszett, ahogy az elején megcsavarják a sztorit. Így, thrillerbe csomagolva, felesleges dráma nélkül szerintem rendben volt ez a film.Jessica Biel meglepően jó, a smink mellőzéséért külön pont jár. Az Isten háta mögötti Amerika hangulata is meghozta hatását.

Maya-- 2012.08.25. 18:32:44

@K.Leslee: igen, Biel tenyleg jo.

na meg nalam mindig kapnak +1 pontot azok a filmek, melyek ilyen Isten hata mogotti helyeket mutatnak be...kivancsi lennek, hogy en hogyan elnek ilyen helyen? nagyon fuggok a varostol. mikor kisebb voltam mindenkinek volt nagyija falun, meg itt-ott, nekem minden rokonom vagy fovarosi volt, vagy nagyvarosi, vagy kulfoldi, de ott is csak a fovarosok johettek szoba..egyszoval nekem senkim nem volt falun. rendesen rosszul ereztem magam. aztan anyuek kerestek nekem ilyen "cserebere" nyaralo pajtast, hogy mi fogadjuk oket a varosban, en meg mehessek falura, mert bolondultam meg. sot, ha atmentem mamahoz a masik negyedbe, azt kellett otthon mondani, hogy en falun voltam :)..mostanra mar en is kikoltoztem, de csak egy par kilometerre mertuk elhagyni a "nyuzsgest", viszont mindennap 1000x visszamegyunk :)

Maya-- 2012.08.25. 18:42:33

na meg azt is hiszem, hogy sokkal felemelobb megmenteni egy lelket, mint lopni egyet Istentol..van egy ilyen mondas, de nem tudom ki mondta s hogyan van helyesen.

walter white 2012.08.26. 15:14:00

(SPOILER)

kb a felenel van az egyik nagy twistnek szant jelenet amikor a folyoson a kisgyerek hatatfordit a foszereplonek, aki hiaba szolitja, a gyerek elsetal. ez annyira valoszerutlen, hogy nekem onnantol bukik az egesz film.

Maya-- 2012.08.26. 16:39:11

ISZONYAT EROS SPOILER!

@walter white: abban az elhagyott gyarszeru epuletben? de hat ott elszalad a gyerek amikor a csaj folnez az emeletre. emlekszem hatarozottan, hogy pont ezert nagyon izgi abban a pontban a film. pont ezert valt ott nekem gyanussa a dolog. es vartam a twistet. jo az a jelenet. :)

walter white 2012.08.26. 17:32:40

egy gyerek elszalad mikor meglatja a "sajat anyjat"? :)

K.Leslee 2012.08.26. 18:44:47

@walter white: Ezek szerint Te ott leállítottad a filmet, mert..ööö.....az nem az anyja.

@Maya--: Én is szeretem az Amerika igazi arcát mutató filmeket. A legutóbbi ilyen amit láttam a Winter's bone volt.
Kellene ilyen cikket írni ami ezekről a filmekről szól.

Maya-- 2012.08.26. 19:15:15

@walter white: epp ezert jo az a jelenet, mert ott lett gyanus nekem, hogy vajon miert csinalja ezt a gyerek?!..hat pont azert mert tenyleg nem az anyja. es ez a jelenetig, semmi, de semmi jel nem utal masra. ezert az a jelenet tokeletesen odapasszol. viszont latom, te is idezojelbe tetted az "anyat" :)

@K.Leslee: ja, imadom amikor plane az amcsik, mert koztudottan egy hatalmas ipokrit nep, bemutatja az igazi arcat. teccik.

Maya-- 2012.08.26. 19:16:28

bocsanat, azt akartam irni, hogy: az amcsik koztudottan egy hatalmas kepmutato nepseg..

walter white 2012.08.26. 20:19:21

igen, nem az anyja, de miota nevelte a no?

Maya-- 2012.08.26. 20:35:55

@walter white: ha jol emlekszem, csak rovid ideje volt nala. viszont ha kicsi meg a gyerek, hamar lehet manipulalni. es ezert tunt ugy mintha o lenne az anyja. De mikor visszaszerzi ot az igazi anyja, akkor hamar vissza tud zokkeni a gyerek. hamar megy ez ilyen kicsikorban. azt mondjak otthon, hogy en mikor kicsi voltam mindenkivel elmaradtam, nem feltem senkitol :)

Dr. Sick Fuck 2012.08.26. 21:34:37

@K.Leslee:
Ha minden ilyen flottul menne...
Filmvilág, 2011./3. Más hangok, más szobák - Az elfeledett Amerika krónikásai
A filmvilag.hu oldalon rákeresel, és olvashatod is.

Maya: hogy melyik népség mennyire képmutató, én azért kicsivel óvatosabban nyilatkoznék a helyedben.

Maya-- 2012.08.26. 21:49:00

@Dr. Sick Fuck: van valami igazad...de nagyon sok embernek ez a velemenye roluk, es olyan ervekkel tamasszak ala a mondandojukat, hogy en egy adott pillanatban ezt elfogadtam. nem bonyolodok jobban bele.

viszont, ha ugy erted, hogy EN ne tegyek ilyen megjegyzeseket, azzal egyetertek.

Blake / Mitch and Murray 2012.08.27. 01:50:06

A Mártírok tetszett,ez kicsit sem.Hihetetlenül felesleges volt ez az álmisztikus szál,amire egyébként az összes előzetes is ki volt hegyezve.Baromira mást vártam,ezért csalódott vagyok.

K.Leslee 2012.08.27. 19:41:18

@walter white: egyértelműen az igazi anyjához szaladna a gyerek

@Dr. Sick Fuck: kösz, megnézem, jó cikk

@CzinkesshyGróf: máskülönben lapos lett volna a sztori

szoni_ 2012.08.27. 20:10:56

K.LESLEE:
csak azért nem említette senki a filmet, mert lelövi a "poént":)
bár itt a poén olyan picit szól, h végülis mindegy...

szoni_ 2012.08.27. 20:26:17

de mi a francot keresett az a gyerek Julia Denningnél?
kérdezem főleg ezt azok után hogy mi derül ki a sztori végén az egész Tall Man ügyről....
a gyerekszál elég gyenge...sztem

K.Leslee 2012.08.27. 20:34:13

@szoni_: nem egy nagy poén, a felénél le is esett(a fénykép a nő házában), Amúgy nem mondtam, hogy ugyanaz a poén , mint a Gone Baby Gone-ban, csak hogy ugyanazt a morális kérdést feszegeti:-)
Ez utóbbi filmet @Maya--: -nak is ajánlom, ha még nem látta.

Maya-- 2012.08.28. 20:09:10

@K.Leslee: bizony az egy tenyleg jo film!
amugy volt itt cikk a konyvrol es mi, Sonival egyutt (ugye? :)) kommenteltuk a filmet. azt a filmet mar kibeszeltuk. viszont ez nekem egy egesz picivel jobban tetszett. tetszett, hogy itt Julia a ferjevel egyutt szervezetten dolgoztak + Julia volt MINDIG a masodik ANYA (ezt Soni-nak is irom), erre feny derul amikor David anyukajaval beszel a sitten. es mondja, hogy egyik gyereket sem sikerult maganak megtartania. meg Jenny a film vegen elsorolja oket. szuper. na pont Jenny miatt tobb ez a film, mint a GBG, mert itt a csaj mar a tudataban van, hogy o mindenkepp elakarja hagyni azt az "iskola nelkuli" vilagot, sot onkent bujik be a Tall Man kocsijaban az ules ala. ez mar egyertelmu dontes. hogy a film ugy zarul, hogy mindig felteszi Jenny a kerdest, hogy jol dontott e, az egy dolog. mert meg hangsulyozza is mikor David-et meglatja, hogy nekuk mas, mert ok meg kicsik es nem fognak emlekezni az 1-es anyara, a 2-es anyara..stb. iszonyat klassz film !

Maya-- 2012.08.28. 20:11:14

@szoni_: fennebb elirtam 2x is a neved. bocsi. erre haragszom, ha elirjak a neveket, s erre en elcsesztem a tied :(

Maya-- 2012.08.28. 20:22:26

@walter white: amugy neked is lehet a film vegi jelenet valasz a kerdesedre, hogy hogyan nem emlekszik a gyerek a "sajat anyjara"..nem? pont ott a valasz, hogy ok meg egeszen KICSIK, es ezert nekuk majd nem kell ragodniuk azon, hogy jol dontottek e mint Jenny. mert igy konnyebb a gyerekeknek, hogy nagyon hamar tudnak valtani, egyik anyarol a masikra.

K.Leslee 2012.08.28. 21:04:03

@Maya--: Nem tudnám megmondani, melyik film tetszett jobban. A GBG talán kevésbé hatásvadász és nagyobbat ütött a vége, de lehet, hogy azért, mert azt előbb láttam.

walter white 2012.08.29. 17:22:03

@Maya--:

es azok a jelenetek vajon miert maradtak ki a filmbol amikor ezeknek a kisgyerekeknek megprobaljak elmagyarazni az elrabloik, hogy akkor most itt van az uj anyukatok, a regi mar nem az anyukatok. kesobb meg azt, hogy akkor az uj anyukatok, nem az igazi anyukatok.

hamar tudnak valtani egyik anyarol a masikra?

megis mennyi ido alatt? az a jelenet amit fent emlitettem, kb egy (vagy nehany) nappal azutan van, hogy a kisfiut elvittek a 2. anyatol.

valasz a sajat kerdesemre: teljesen valoszerutlen es zavaros ahogy ezt a koncepciot a filmben tálalják, az ilyen jelenetekkel nem tudott volna megbirkozni az iro/rendezo. ez a film azt akarja, hogy fogadjuk csak el szepen, hogy fontosabb (az egyebkent jo) alapotlet es az abbol kinalkozo suspense-ek meg twistek, mint jol megirt, eros karakterekbol adodo valodi drama.

Maya-- 2012.08.30. 18:25:09

@walter white: nem :)..Juliaek mar egesz kicsikorban raboltak el oket gyakorlatilag, lattad a kepeket a tablon. David-el, csak bemutatjak, hogy milyen csodas-otthoni atmoszferaba kerul a gyerek a mocsokbol meg a reszeges szulok mellol. Jenny mar pl mas, o mar onkent elakarja "raboltatni" magat.
amugy ha egy ismert apolono vagy, meg elviszed a nyomorbol a gyereket, ott meg adsz neki csomo fasza jatekot, normalis vacsit, kellemes atmoszferat, a gyerek hamar megnyugszik. sot, ha jol tudom, a gyerekek ugy kb. 7 eves korig inkabb emocionalis tudast vesznek magukhoz, s majd kesobb a racionalist..valami ilyesmi. tehat hamar tud valtani, talan mar 1-2 nap alatt. szerintem. igaz, nincs gyerekem :)

a masik dolog, azt mondjak, hogy ha a nonek nem lehet gyereke, akkor oda az egesz feminitasa. az mas dolog, mint en, hogy nem akar meg, de tok egeszseges, es mas az, aki akar, de keptelen erre. amugy asszem kifejleszteni magadban egy emberi lenyt, az a legnagyobb kreacio :)..vagy valami ilyesmi. es ezt Julia nem tudja foldolgozni, sot beteg ettol, ezert is vallalja, hogy o megmarad az aldozatnak, s nem arulja el sem a ferjet, sem, hogy hol van a tobbi gyerkoc. jo film na!..nem tudlak meggyozni mi? :)

walter white 2012.08.30. 22:50:56

@Maya--: dehogy gyoztel meg :)

ha David mar a sajat anyjakent tekint Juliara, es ha hirtelen az ejszaka kozepen egy vadidegen elrabolja tole, majd megprobalja elmagyarazni neki, hogy ez a no nem is az anyja volt, viszont na aggodjon, mert lesz itt neki helyette egy masik, aki ugyan szinten nem az igazi anyja, hanem egy masik vadidegen no, akkor enyhen szolva nem tul hiteles az a reakcio Davidtol, amit akkor lattunk amikor megtalalta Julia.

es ez a jelenet azert maradt ki a filmbol mert b*szottul rohejes lenne, probald csak elkepzelni.

Tiger Woods 2012.08.30. 23:12:34

hát én bírtam volna, ha laugier a mártírokhoz hasonló, ultra-szadista horroroknál marad.

szoni_ 2012.08.31. 10:10:40

@Maya--: mindegy, viszont nagy S-sel írtad :)

K.Leslee 2012.08.31. 16:18:44

@walter white: de David emlékezett az igazi anyjára
és amúgy tényleg igaz, hogy a gyerekek nagyon gyorsan alkalmazkodnak ilyen körülmények között

Az Én bajom inkább az volt, hogy sablonokra épít a film és az alapötletet is lopta. Ráadásul gazdag sznob örökbe fogadott gyerekének lenni nem feltétlenül jelent felhőtlen boldogságot, maximum több lehetőséget. Szerencsére ezt nem feszegeti annyira a film, mint ahogy a szegény gyerekek kilátástalanságát sem hangsúlyozza ki. Ezért OK ez a film szerintem, de lehetett volna jobb is(az iszákos szülőket elég felszínesen ábrázolta)
Egyébként ez tipikusan olyan film, ami jobban megfogja a nőket.

Maya-- 2012.08.31. 16:47:26

@walter white: szerintem az, mert Julia nagy sebekkel az arcan jelenik meg es mostmar a gyerek is atment az "elrablas" trauman. mert feltetelezem, hogy Julia, mivel ismert volt a varoskaban(biztosan o volt az apolo aki kovette a csecsemok fejlodeset otthon) nem igy "rabolta" el a gyerekeket, hanem szepen elcsalogatta, akik mar tudtak jarni, a tobbit meg csak olbe kellett vennie :)..s akkor igy hiteles a jelenet.

Maya-- 2012.08.31. 16:50:43

@K.Leslee: egyetertek, ez a tema inkabb a noke.

Maya-- 2012.08.31. 21:47:07

@walter white: ont tanarur szepen kimoderalta a doktorur :)..de olvastam a kommentet, mert bevan allitva, hogy kapjam mailen is a valaszt.

de..ne busuljon, mert a multkor engem 2x moderalt ki egy Freevo nevezetu szerzo, es en ezert keszultem szokasomhoz hiven bosszut allni. konyortelen vagyok!(nem igaz:)). felkutatom, ki is az ember. azta! mikor meglattam, hogy nez ki es hogyan ir, majdnem megvettem vagy 10 Filmvilagot miatta. nem viccelek. huu..bazmeg!

walter white 2012.09.02. 10:26:21

@Maya--: dehogy busulok, eloszor fordult elo, viszont nem tudom mi volt az oka :) ugyis csak neked valaszoltam es ezek szerint hozzad eljutott.

Maya-- 2012.09.02. 13:14:04

@walter white: eljutott :)..az okat a te moderalasodnak en sem tudom, de az enyemet azt igen!, akarattal csinaltam. tudtam kiveszik, de megdogoltem volna ha nem irom be :)

Error Flynn 2012.09.30. 02:16:27

Sikerült ezt is kissé késve megnéznem, a fórum ismét kihalt már, de sebaj, azért leírom pár sorban a véleményem ;-) (nyomokban SPOILERt tartalmazhat)
Húsba vágó, kemény film, de nem "úgy", ahogy a Mártírok után gondolná a gyanútlan néző. Nekem inkább a rendező első filmjével mutat folytonosságot, de hozzáteszem, hogy a Mártírokat nem igazán értettem (tervbe van véve az újranézése)
Szerintem ügyes poén volt a karakter/zsánerkifordítás, és a film eleji flash-forward, amiről mindenki azt hihette, hogy egy bazinagy spoiler, pedig nem, de a legfontosabb része, az az ideológia, ami a film feléhez érve fokozatosan vedli le a kezdeti zsáner elemeket.
A feldobott, majd elejtett zsáner elemek kellő izgalmat biztosítanak a nézőnek a film első felében (egy kis Texasi láncfűrészes, egy kis Okkult, gyilkos falu, a hosszú üldözős jelenet pedig azt sugallja, hogy ki fog tartani a film végéig, stb)
Valahogy Kurosawa (nem az Akira, a Kiyoshi) filmjeire is emlékeztet, azok is zsánerszempontból horror-ok, de az ideológia a lényeg.

Ami beugrott még: A falu, Gone baby, gone, I loved you so long, David Gale élete.
Sok mindent újrahasznosít, de mégis frissnek tűnik, a humanista filmekre meg én mindig vevő vagyok, pláne ha elég erőszakosak :) A legtöbben meg azért húzzák le ezeket a filmeket sárga földig (Shayamalan bukását is a Falu okozta), mert nem tudják túltenni magukat azzon, hogy egy horror/thriller a felénél 180 fokban műfajt váltson, és onnantól megy a köpködés, akár jó a film, akár nem, mert nem azt kapta, amit várt (valahol persze érthető is, én is kiverném a balhét, ha pl: a Dawn of the dead félúton átváltana tinivígjátékba, vagy romantikus filmbe :-)

Error Flynn 2012.09.30. 02:20:10

+ jó a kritika, jólesett elolvasni a film után
+ a Phantasm sorozat is jó :)

Dr. Sick Fuck 2012.09.30. 03:22:46

Újranézés után is tartom a véleményt: csodálatos film. Eddig 2012-ben az egyetlen film, amibe szerelmes tudom lenni. Bassssssszemeg, bárcsak én írtam volna, a WF meg rendezte volna. Ilyet kellene idehaza csinálni.

Error Flynn 2012.09.30. 05:00:52

Nekem is ott van a topon a film a "szar" Falu és a Gone baby, gone mellett. Ha esetleg véletlenül filmrendezés közelébe kerülök, én is azon leszek, hogy a saját világképem valamilyen zsánerfilmbe csomagoljam...

Ha már magyar film, máig nagy kedvencem (a sokszor fájóan idétlen, "magyarfilmes" párbeszédek ellenére is) Antal Nimród Kontrollja, hát igen, a depresszióról vígjátékot forgatni nem kis teljesítmény :)
süti beállítások módosítása