Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

A csodálatos Pókember

2012.07.12. 09:32 Rusznyák Csaba

tasm1.jpgBár a Pókember 3-mal a Sony nem égett akkorát – sem anyagilag, sem kritikailag – mint a Batman és Robinnal a Warner, miután éveken át hiába próbálták tető alá hozni a negyedik részt, ők is úgy döntöttek, hogy rebootolják a franchise-t, és hasonló megközelítést választottak hozzá. Marc Webb új verziója komolyabb, emberközelibb, földhöz ragadtabb – átélhetőbb (még a fantasztikusan megvalósított hálóhintázás is).

Pedig az írók késélen táncoltak, amikor a képregényfolyam egy hírhedten rossz aspektusából, a Parker-szülők halálával kapcsolatos rejtélyből indították a sztorit (az Amazing Spiderman 1968-as éves különszámában derült ki, hogy Parkerék a CIA kémei voltak, és a Vörös Koponya végzett velük, míg egy másik – az Ultimate univerzumos – verzióban Bruce Banner első Hulkká változásakor vesztek oda a tudós apa munkahelyén).

Sosem volt ez egy markáns része a karakter történetének, Webbék itt mégis ügyesen elkeverik az érzelmeknek abba a forgatagába, ami végül a hős megszületéséhez vezet. Mert A csodálatos Pókemberben egy hős születik, és még csak nem is egy pókcsípés miatt, nem azért, mert azt követően a főszereplő nagyokat tud ugrani, és erőseket tud ütni, hanem azért, mert belül, fejben, lélekben azzá válik.

Hogy ez működik, és hogy mindössze 10 évvel Sam Raimi első Pókembere után a lényeges pontjaiban tökugyanolyan eredetsztori nem válik unalmassá, annak prózaian egyszerű oka van: jó a forgatókönyv. Bőven szolgáltat okot Peter Parker dühére, keserűségére, magányosságára, bűntudatára, megfelelni vágyására, mindarra, ami a karaktert azzá teszi, aki (de – és ez nagyon fontos – mindeközben nem túlságosan sötét, és nem süllyed bele mesterkélten könnyfakasztó jelenetekbe). Minden, ami történik vele, minden, számára fontos ember körülötte formálja őt, motivációi, céljai világosan változnak, hogy a játékidő második felében azzá a hőssé érjen, akire New Yorknak és a nézőnek szüksége van.

Andew Garfield nem keveset tesz hozzá a hitelességhez: tökéletes Peter Parker és tökéletes Pókember, alkatilag, színészileg, mindenileg köröket ver Tobey Maguire-re, neki még azt is elhisszük, hogy tinédzser. A szerelmét, Gwen Stacyt alakító Emma Stone ragyogó, természetes, bűbájos, kettejük dialógusai frappánsak, megmosolyogtatóan, szívmelengetően esetlenek.

tasm2.jpgA többi színészt is jól válogatták össze: Martin Sheen (Ben bácsi) és Sally Field (May néni) hús-vér emberek, nem csak üres plot device-ok, Dennis Leary (Stacy kapitány) határozott, kemény, szimpatikus (és hozzá kapcsolódik a film legjobb poénja), Rhys Ifans (Curt Connors) izgatott, szenvedélyes elegáns tudós. Az ő karaktere sajnos jobban működik Gyíkké alakulása előtt, mint után, aminek több oka is van, a lény designjától a viselkedéséig és személyiségéig – a tudathasadásos sztorielem messze nincs megfelelően kidolgozva.

Egyéb döccenői ellenére (mint a túl gyors átmenet a gyászból és haragból az autótolvaj viccelődő lekapcsolásába) A csodálatos Pókember egy jól átgondolt, jól kivitelezett szuperhősfilm, ami lehet, hogy nem a nyár legnagyobb izgalmait és látványosságait kínálja, de érzelmileg tökéletesen eltalálja a karakter fejlődését (James Horner nagyszerű zenéje is segít), és ez bőven elég, hogy a seggén tartsa a nézőt a moziban egy meleg nyári napon.

25 komment

Címkék: akció filmkritika szuperhős

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr684647096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TheBerzerker 2012.07.12. 09:38:38

De jó olvasni ezt a pozitív kritikát erről a filmről. Én már az első mindenki által lefikázott trailernél éreztem, hogy ebből most összehozhatnak valamit. Sokkal sötétebbnek és realistábbnak tünt mint Raimi filmjei. Már nagyon kíváncsi vagyok rá!

erwinke 2012.07.12. 10:26:13

Tegnap néztem meg, nekem nagyon bejött.
Teljesen egyetértek a kritikával. Végre egy normális pókember film! :)
A 3d szerintem nem igazán tesz hozzá semmit.

clive. 2012.07.12. 12:07:25

Sam Raimi pókember filmjei totális mellényúlások. Remélem, ha sikeres lesz ez a film és folytatni akarják, akkor kapunk majd tisztességesebb Zöld Manót, Oki Dokit meg Venomot is gonoszként. És ezúttal tényleg legyenek is gonoszak, ne csak egy rakás szánni való szerencsétlen, akik vagy skizofrének vagy depressziósok vagy tévedésben vannak és valójában egyik se tehet róla, hogy rosszak.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.07.12. 12:29:09

Köröket ver Tobey-ra.

Ez azért nem nehéz, és ez azért még nem színt lássuk be...

TomPowell25 2012.07.12. 13:49:06

Teljesen egyet értek. Garfield brillírozik, a humor megmosolyogtató (Leary-é tényleg a legjobb poén), Sheen és Field figurái végre élnek, lélegeznek, nem avatják szenté őket, Ifans is jó, csak némely jelenete mintha a vágóasztalon maradt volna. A 3D nem hivalkodó, de amikor kell, akkor működik, Hornernek meg végre tetszik egy zenéje, annak ellenére, hogy most is visszanyúlt a korábbi munkáihoz (Aliens, Avatar, Titanic). Várós a folytatás.

záporeső 2012.07.12. 14:27:44

Örülök, hogy jókat írtok róla, hétvégén készülök elmenni megnézni.
Már a főszereplő választásnál látszott, hogy ez a film csak jobb lehet az előzőnél. Tobey Maguire nagyon nem volt jó választás. Semmi köze nem volt a képregénybeli Peter Parker-hez.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.07.12. 15:04:22

index címlap, nemsokára jön a sok szakértő...

qwertzu 2012.07.12. 15:44:37

@doggfather: Itt is van az első. Kíváncsi vagyok az első képregényfilmre, ahol még a film vége előtt rebootolják a sztorit.

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2012.07.12. 16:01:05

Jó lenne, ha a folytatásokban már nem csak egyetlen ellenfelére koncetrálnának, hanem csőstől jönnének.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.07.12. 16:19:12

Éjféli vetitésnél láttuk, tényleg sokkal jobb, mint az "eredeti" verzió.
A zene viszont engem idegesitett, pedig általában észrevehetetlenül ad hozzá az élményhez.

TheBerzerker 2012.07.12. 21:53:14

Csodás a cikk az index főoldalán. Ott van a kultúra rendesen, főleg a végén a többi író 1-1 mondatos kritikáinál.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.07.13. 08:08:01

@chipanddale74: csőstől???

nem rossz gondolta, de elég vékony jégnek tűnik...

@TheBerzerker: mindjárt csekkolom is akkor. :D

Galak (törölt) 2012.07.13. 16:22:50

Spáájdermeeen, spájdeeeermen!!!

Örül a sok hatéves meg a fejlődésben megrekedt lábszagú ökör.
És még csak észre sem veszik hogy megint kibasztak velük.
Kibaszás, reboot a neved.

Zsoca87 · http://kilencesterv.blog.hu/ 2012.07.14. 21:15:13

"Bőven szolgáltat okot Peter Parker dühére, keserűségére, magányosságára, bűntudatára, megfelelni vágyására, mindarra, ami a karaktert azzá teszi, aki"

Nagyon jó, ezzel pontosan megfogtad, hogy miért is gondolom jobbnak ezt a filmet, mint az előző hármat.

SPOILER

A film végén lévő arc Connors cellájában ki? Osborn esetleg?

winterrain 2012.07.15. 01:17:58

Nekem tetszett. A Tobey Maguire féle töketlen Spiderman már túlzás volt. Jól tették hogy újraindították a sztorit. De ez is meg fog halni pár rész után, mert a későbbi történetek már nem érnek fel az eredettörténethez. Külön tetszett hogy a filmben megidézték az eredeti képregény-Pókember egyes mozdulatait, testtartásait.

szkristof92 2012.07.16. 10:01:34

PRO:

- Andrew Garfield sokkkkkal jobb Peter Parker mint Tobey Maguire, Emma Stone elragadó és a kettejük között lévő kémia is remekül működött.
- Nagyon jól működik a humor, és a mellék szereplőkkel sem volt gond
- A látványra nincs panaszom, az akciók (habár kiugróan emlékezetes egyik se volt) jók voltak
- Az operatőri munka és vágás pazar, nem volt shaky-cam anarchia, kifejezetten ötletes megoldások is beficcentek
- Van benne pátosz de nem lendül át a giccshatáron, mint a Raimi félék

KONTRA:
- Újrahasznosított eredettörténet révén, a forgatókönyv nagyon gyorsan át akarja venni az alapokat, emiatt töredezettségérzetet és kapkodást érzékeltem.
- Ifans gonosszá válása túl gyors, majdnemhogy ad hoc jellegű mintha a készítők félúton jöttek rá, hogy be kéne rakni egy főellenfelet
- A darus jelenet kínos
- És ez egyetlen a cikkben, amivel abszolúte nem értek egyet: James Horner zenéje szerintem egy-két témát leszámítva csapnivalóan rossz. Én komolyan nem értem, hogy ezt az embert, hogy a büdös rákba engedik még komponálni.

Maya-- 2012.07.19. 17:34:34

elvonszoltak vendegeim a filmre, mert semmikepp nem akartam megnezni. en Batmant szeretem s kesz :)...na de jo volt vegulis ez a Parker, tetszett. bar egyszer latni rajta a pattanast majd a masik percben nem, ja..es lattam a tangajat a kosztumon keresztul. ugyhogy becsuletesen megneztem magamnak ezt a Parkerianus segget. Garfield 1000x jobb Poki mint Tobey (untam mar azt a skizoid pofajat). viszont azzal, hogy Emmacska termeszetes lett volna, nem ertek egyet. nem volt az..legalabbis nekem igy tunt. igaz, Garfield ellopta az egesz filmet, es en neha ugy ereztem, hogy Emma nelkul is mukodne a film.
(mmint nekem :))
nem volt rossz, de...aa, hagyjuk. jojjon Batman, Batman, Batman !!!!

ha jolertettem a zangol uriember irja a cikket, kivancsian varom. na, akkor holnap, egy igazi Nolan formularol fogunk olvasni. remeljuk csak jot :)

szoni_ 2012.07.23. 10:27:06

Emma sztem jellegtelen, Garfield valamivel jobb, de Tobey esetlen Parkere sokkal emlékezetesebb, pedig a régi Pókember részeknél is vannak hibák...
arról, h kvázi felejtősek a karakterek, nem is annyira a színészek tehetnek, hanem h már a forgatókönyvet se írták meg valami ütősre...zene pedig...volt egyáltalán? A konfliktusok sokkal erőteljesebbek a régi 1-2-ben...és bájosak a szereplők ott, mégha kétbalkezesek is.

Maya-- 2012.07.23. 17:21:09

@szoni_: teljes mertekben egyetertek. Garfield akar nem is kell atvaltozzon, mert mar a csipes elott is cool, ez komoly, meg az a szemuveg is kivetelesen jol all neki. tehat..ez egy kisse fura. nekem, mint irtam, Emma nelkul is perfekt mukodott volna a film. stb. jajj..a zenet ne is emlitsd :(...kezdek merges lenni :)

elefes 2012.07.29. 14:04:18

Igazi vigyorgós film, halál jó arc Peter Parkerrel és imádnivalóan aranyos Gwen Stacy-vel. Stan Lee cameoja pedig hatalmas!

Case · http://streetartbp.hu/ 2012.08.30. 22:30:31

Kis fáziskéséssel megnéztem én is és lazán a legrosszabb mozis élményem ki tudja mióta. Nagybetűs SZAR. Tocsogós, elnyújtott, drámázós, irgalmatlanul klisés, kibírhatatlanul giccsesmód érzelgős rettenet. Szinészileg nulla, rendezésileg átlag, semmi, az égvilágon semmi nincs benne, ami kicsit is kiemelné az átlag fölé, az alá viszont egy halom minden rántja, mindenekelőtt az óborzalom forgatókönyv.
Mert az oké, hogy vannak egy filmforgetókönyvben ilyen pont-ott-pont-akkor megoldások, de amikor CSAK az van (plusz klisék) az azért már nevetséges. Amikor a végén a semmiből előkerül a darukezelő és véééletlenül pont a város összes daruja azon az úton áll, ami a Pókemberünknek kell, akkor már tényleg csak röhögtem kínomban.
Nekem iszonyat nagy csalódás volt, főleg a sok pozitív kritika után. Nálam ez ilyen... 2/10 jóindulattal.

K.Leslee 2012.10.27. 10:56:05

Na, most potoltam be. Csatlakozom az elottem szolohoz.
Ez a rossz hatarat surolja a szar CGI-vel meg hulye plot twistekkel. Ez a film rendkivul eroltetett. A Sam Raimi fele sokkal kerekebb, atgondoltabb es jobbak a trukkjei.
A darus resz volt a film melypontja szerintem is. Nem is beszelve azokrol a szar beszolasokrol, amikkel a kepregenybeli Pokembert probaltak megidezni.
Szinte minden jelenet, amit utosnek szantak eroltetett es otlettelen. A Lizard hulyen nezett ki a valos kornyezetben, mozgasarol nem is beszelve. Egyetlen pozitivuma a filmnek Andrew Garfield, aki szerintem egy tehetseges angol szinesz(Boy A, Never Let Me Go).Viszont ebbe a filmbe valami amerikai nyalgep illett volna, mert ennel hollywoodibb filmet rohadt reg lattam.
süti beállítások módosítása