Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Hóember

2011.12.04. 21:08 Wostry Ferenc

Jo Nesbo: Hóember. Animus Kiadó, 2011.

A pofonnál is egyértelműbb, hogy Martin Scorsese miért választotta következő filmjének a Hóember adaptációját. A közismert horrorrajongó Scorsese kedvencei a főleg a hatvanas, hetvenes években virágkorukat élő, horrorba hajló vérszomjas olasz thrillerek, a giallók, és Nesbo bestsellere egy modern (bár norvég) giallo, amely a műfaj összes erényét és hibáját magában hordozza.

A Hóember a kilencedik Nesbo Harry Hole (Hari Hólé) sorozatában, amelynek főszereplője a nevezett oslói rendőrfőfelügyelő. A név, talán akaratlanul is, de beszédes: Hole egy lyuk; rezignált és életunt, ám zseniális, intelligens rendőr - Nesbónak sikerül egyfajta tiszta vászonként megjelenítenie, amire/akire az olvasó olyan neurózisokat vetíthet ki, amilyeneket nem szégyell. Vagy éppen szégyell, csakhogy ezúttal meglesz rá a lehetősége.

 

 

Nesbo a jelenleg agyonajnározott skandináv krimihullám legtehetségesebb szerzője, aki a rendkívül pongyolán megírt Millenium-trilógia írójánál, Stieg Larssonnál (nyugodjék békében) jóval inkább megérdemli a világsikert.

A Hóember Hole és egy bestiális sorozatgyilkos összecsapásának története, aki családos asszonyokat rabol el az otthonaikból, vagy minden nyom nélkül, vagy áldozataiból egy-két darabot hátrahagyva. Ezeket a testrészeket mintegy installációszerűen teszi közszemlére, általában az általa épített hóemberrel kombinálva.

Nevetségesen hangzik? Többé-kevésbé éppen ez a lényege a dolognak, és valószinűsítem, hogy Scorsese is emiatt stoppolta le magának a könyvet. Itt jön be a giallo-párhuzam: a hetvenes éveknek ezek a barokk horrorthrillerei is vizuálisan groteszk, gyakran totálisan illogikus képi csúcspontokra voltak kihegyezve, amilyeneket az életben egyetlen gyilkos sem alkotna meg, egész egyszerűen azért, mert a valódi gyilkosok fantáziátlan, bonyolult motiváció nélkül operáló primitív állatok. Hannibal Lecter nem létezik, mint ahogy a Hóembert, ezt a Lecternél jóval kevésbé reneszánsz, ám mégiscsak rendkívül intelligens szörnyet sem gyárthatná le az élet. A patológia természetéből adódik, hogy nem alkot mesterműveket. A hozzájuk hasonló rémek csak a mesékben, könyvekben léteznek. Szintén giallós párhuzam, hogy a Hóember egy egzotikus gyilkolóeszközzel hatékonykodik – sőt, ez több, mint párhuzam, mert Dario Argento 1993-as Trauma-jában az örült egy hasonló vágóhurkot használ.

Felesleges tehát, hogy szigorú realizmust várva üljünk neki Nesbo regényének. Gyilkosának eredettörténete, tettei és modus operandija már-már képregényesen túlzó, néha olyannyira, hogy még én is, aki totál vevő vagyok a grand guignolra, a fejemhez kaptam. Most komolyan, hogyan tudna valaki feltűnés nélkül felépíteni egy gigantikus hóembert egy családi ház emeletén (tehát egy olyan helyen, ahol mások is laknak), a hálószobában, és utána bonyolult, a kilincsre hurkolt csapdát állítani? A könyv még csak meg sem próbálja az ilyesmit megmagyarázni, és hasonló logikai bukfencből és rajzfilmesen túlzó mozzanatokból jópár van a regényben.

Éppen ezért szerencse, hogy Nesbo valami veszettül jól bonyolítja a sztorit. A történet lendületét fantasztikus érzékkel tartja fent, és az elmaradhatatlan skandináv morc, a figuráknak a magánéletben és a szakmájukban tanusított emberiességével vegyítve komor, mégis izgalmas miliőt teremt. Az un. vörös heringekkel, azokkal a személyekkel, akik a gyilkos kilétéről való figyelemelterelést hivatottak elősegíteni, óriási ügyességgel bánik – és ezért furcsa, hogy már kb. száz oldal után ki tudtam pécézni a gyilkost. Mert ugyan teledobálja a tányérunkat vörös heringekkel, a gyilkos személyéről azonban túlságos egyértelműséggel igyekszik elterelni a gyanút.

Akkor meg hogy lehet az, hogy nem emlékszem, mikor izgultam utoljára ennyire egy könyv fináléját olvasva? Szó szerint rágörnyedtem az asztalra, fejem a kezembe fogtam, és a számat harapdáltam. Hát azért, mert a túlzásoknak, és kegyetlen erőszaknak, és hihetetlen gyilkosnak, és meghasonlott rendőrnek, és skandináv-szuicid hangulatnak, és a múltból előmászó bűnöknek, és mindent átitató halálfélelemnek, és sokkoló csúcspontoknak ez a keveréke egy már-már fájdalmasan izgalmas elegyet alkot, olyat, ami pont beleillik az ízlésvilágomba, és ami a realitáson kívül létezik ugyan, de utóbbi kurvára nem számít. Andersen is ilyesmiben utazott, és látjuk, a művei jóval túlélték a fazont.

Még jó, hogy itt a következő Nesbo-könyv a kezem ügyében, érzem, alakul az addikció.

25 komment

Címkék: krimi könyvkritika

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr603437471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2011.12.04. 21:38:53

ez elvileg a 7. a sorban, az első kettő nem jött ki nálunk, a többi meg nem sorba...:-/
a többit is olvastad Feri?

superben 2011.12.04. 21:39:53

Ad bármi pluszt ha az ember sorban olvassa a sorozat köteteit, vagy édes mindegy melyikkel kezdi?

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2011.12.04. 21:42:45

@superben: szerintem nem árt ha sorban olvasod, mert Hole előélete erősen befolyásolja a dolgait, de nem fontos túlságosan

@ringsider: a MEGVÁLTÓT olvastam ezen kívül

Ági, aki főz 2011.12.05. 09:40:27

Sorban olvasva érdekesebb, de azt kell mondjam egyáltalán nem ez a legjobb könyve. A többi sokkal jobban tetszett - talán a kevésbé eltúlzottan őrült gyilkosságok miatt. Mostanában kezd egy kicsit hasonló lenni a sztori a regényeiben, várom már, hogy valami újat hozzon. De az tény, hogy éjjel kettőig olvasósan izgalmas. Talán a Vörösbegy a legjobb vagy a Boszorkányszög.

travis buckle 2011.12.05. 09:44:07

Jó kritika. Nesbö nagyon jó, bár Stieg Larsson nem olyan pongyola és a krimihullám csúcsa, Arne Dahl még nincs magyarul. Sztem jobb sorrendben olvasni, a vörösbegy-nemezisz-boszorkányszög hármast feltétlenül, de a másik kettő is jobb utána. Persze én is az utolsóval, a hóemberrel kezdtem.

Leslieke 2011.12.05. 09:45:34

Olvasni csak sorban szabad a könyveket.
Sajnos az első kettőt valamiért még nem adta ki az Animus.

Az új, könyv, azaz a Fejvadászok, nem a Harry Hole sorozat része. De a következő HH már előkészületben van,a címe: A Leopárd.

Leslieke 2011.12.05. 09:51:28

Még valami: szerintem Stieg Larsson könyvei is jók, 5 nap alatt olvastam el a trilógiát.

gahanreader · http://davegahankonyv.blog.hu/ 2011.12.05. 09:59:04

Egy Jo Nesbo könyv Scorsese feldolgozásában, lehet igen erő, de Nesbo könyvei alapvetően könnyű krimik.

Jim Raynor 2011.12.05. 10:24:12

@Leslieke:

én nem bírtam kivárni, és elolvastam a Leopárdot angolul. hát mit mondjak, még a Hóembernél is odabaszósabb :)

R. Daneel Olivaw 2011.12.05. 10:31:34

@superben:

Harry magánéletének szálai sorban bontakoznak ki, de Nesbo a megértéshez szükséges mértékben mindig elmagyarázza pár mondatban a korábban történteket, tehát ha épp nem sorrendben kerülnek a kezedbe sem baj.

Én most fogok nekiállni a Hóembernek, eddig valamennyit olvastam tőle, és nagyon kellemesnek találom a stílusát, Harry Hole pedig - számomra legalábbis- egy nagyon szerethető karakter.

R. Daneel Olivaw 2011.12.05. 10:36:45

A cikkhez: Harry Hole norvég kiejtése Hari Húle nem pediglen Hólé, és a hole- lyuk párhuzamot kicsit erőltetettnek érzem...

R. Daneel Olivaw 2011.12.05. 10:38:18

@Jim Raynor:

Itthon tudtad megvenni? Én nem találtam Nesbo-től semmit sem a Libriben, sem az Alexandrában... (Meg sajnos Bankstől sem, de ez más lapra tartozik...)

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2011.12.05. 10:38:21

@R. Daneel Olivaw: a "hólé" vicc volt + én meg nem érzem annak :)

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2011.12.05. 10:51:01

Nesbo a legnagyobb e műfajban, ez nem is kérdés!

@Jim Raynor:
Egyetértek, valóban az eddigi legjobb!

Jim Raynor 2011.12.05. 10:54:55

@R. Daneel Olivaw:

a nyugati téri nagy alexandrában szúrtam ki tök véletlenül az angol nyelvű könyvek között.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2011.12.05. 12:02:23

nagyon jó Nesbo, de éppen a Hóemberben durva hibák is vannak.
amúgy ha a végére értél, és mondjuk megismered Alvtegent, elmúlik a Nesbo-addikció :)

Leslieke 2011.12.05. 14:27:27

@Pável: Alvtegen szerintem is jó.

var11 2012.01.10. 18:30:34

@Pável: És ha még Arnaldur Indridason-t is megismered:)

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2012.01.11. 17:56:48

@var11: már ismerem, 3 könyvét is, ő se rossz :)

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2012.04.12. 12:09:03

jön ki az első könyv magyarul! akkor már bevárom a többivel...:-)
a Vörösbegyet elolvastam, nagyon jó...van benne egy drámai rész, az olyan csodásan van megírva, hogy ihajjj!

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2012.04.12. 12:12:07

@Pável: Altvegen, ez az amit szegény Ramiz alig bírt végigolvasni!? :-D

walter white 2012.05.09. 16:24:57

csak a Fejvadaszokbol keszult filmet lattam, az nem volt rossz. voltak olyan jelenetei amiken felnevettem, de nem tudtam eldonteni, hogy valoban komikusnak szantak-e.
Nesbo-tol meg nem olvastam semmit, csak rola azt, hogy focistanak keszult, majd zenesz-dalszerzo lett, aztan pedig iro. ez vicces.
süti beállítások módosítása