Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Dan Simmons: Hyperion

2011.10.24. 09:28 Wostry Ferenc

Agave, 2010.

Holnap jön a napokban megjelent folytatás, a Hyperion bukásának kritikája.

A tényről, hogy az emberiség nem érdemli meg a tudományos haladás gyümölcseit, meggyőződhet, aki végigolvassa mondjuk az Index bármelyik belpolitikai cikkének kommentjeit. „Egy vírus vagyunk, amelyik cipőt hord”, szajkózta egykor Bill Hicks, a popkulturális próféta, és istókuccse, igaza volt. Pedig nem vagyok pesszimista alkat.

Na és mi lesz velünk, ha kiszabadulunk a kozmoszba? Vagy ami potenciális áldozatainkra nézvést jobban nyom a latban, mi lesz azokkal a szerencsétlen intelligenciákkal, akikbe/amelyekbe belefutunk? Belegondolni is rossz. Stephen Hawking szerint az efféle találkozásoktól inkább nekünk van félnivalónk. Ebben nem vagyok olyan biztos.

Simmons remekművében is ez remeg ott valahol, láthatatlanul: ki és mi valójában a fókusza ennek a bibliányi űroperának? Az emberiség üdvözülése vagy éppenséggel a bennünk lakozó veszély? Fontos kérdés egyáltalán, hogy megérdemeljük-e a túlélést?

A regény nem amiatt nagyszerű, mert formai szempontból Chaucer Canterbury meséinek struktúráját veszi át. A regény annak ellenére nagyszerű, mert a Canterbury mesék struktúráját veszi át. Az efféle keretek közé szorított, a különböző figurák történeteit elsőre egymással összefüggéstelennek tűnő novellák segítségével elmesélő szerkezet szörnyű: ingatag, nyikorog. Egyetlen egy esetben működik, ha eposzi példabeszéd használja. A Hyperion pedig az.

A regény lenyűgözően ambíciózus, évszázadokat és fényévmilliárdokat átszelő társadalmi keresztmetszet, amelynek persze még ez a bizonyos bibliányi hosszúság sem elég - csakhogy egy olyan emberiség és emberiségtörténet kritikája, amely még nem létezik. Simmons technológiai, teológiai és szociális szempontból, természetesen töredékesen ugyan, de képes elénk tárni a világegyetembe kirajzott emberiség egy potenciális jövőképét. Hatalmas munka, babramunka, lenyűgöző.

Hét zarándok igyekszik a célja felé a vadregényes Hyperionon, a közelgő inváziós flotta hírére a bolygót pánikszerűen elhagyó lakossággal szembe menetelve. A legendás szörnyisten, a Shrike lakóhelyére igyekeznek eljutni, aki az ún. időkriptákat őrzi: egy helyet, ahol visszafelé folyik az idő. A hosszú bandukolást igyekeznek izgalmassá tenni, no meg egymás titkait felfedni, amelynek legkézenfekvőbb módja, hogy sorra feltárják társaik előtt zarándoklatuk okát. Történeteik az olvasó előtt fellebbentik a fátylat a Föld haláláról, a kirajzás óta eltelt évszázadok történetéről, a faj vélt céljáról a kozmoszban (a valóság ábrázolása a könyv és folytatásainak legfőbb titka), fejlődésünk lehetséges útjairól és arról a lehetetlen helyzetről, amikor szembe találjuk magunkat egy valódi, létező istennel, és ő minden, csak nem emberi.

Simmons virtuóz módon dobálózik a műfajokkal, melodrámát, akciót és (legérezhetőbben) horrort kever a science-fictionbe - időnként olyan elszántsággal, hogy a végeredmény már-már patetikusnak mondható, ám ettől függetlenül nem esik át a ló túlsó oldalára. A vándorok történetei magukban, novellaként is megállják a helyüket, és mesélőik lélekmorzsoló erővel szivárognak át a papíron: nem egy elbeszélés zárul letaglózó katarzissal.

A könyv vége felé épp csak elkezd összeállni a kép. Kezdünk némi fogalmat alkotni egy kaotikus, az emberiség felé semilyen érzelmet nem tápláló világegyetemről, amelyben a háttérből a humánokat irányító mesterséges intelligenciák kibertere talán valóságosabb a miénknél, és az univerzum egyetlen biztos pontja egy vérszomjas, időn és fizikán felül álló fenevad, amelyet semmilyen lény, sem ember és sem intelligens gép nem tud kordában tartani.

A regény annyira jó, annyira komplex, hogy mikor ukmukfukk véget ér, attól többen idegrohamot fognak kapni. Semmi pánik, a folytatás, a Hyperion bukása már megjelent.

7 komment

Címkék: scifi

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr393325632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

superben 2011.10.24. 13:12:16

Régóta szemezek vele, de asszem most meggyőztél, hogy érdemes.

Jancsa Jani · http://burger.blog.hu 2011.10.24. 13:54:13

basszus, idén már nem akartam több könyvet venni, de most mégis kénytelen leszek...

Pikszi · http://afeketezongora.blogspot.com/ 2011.10.24. 14:29:10

Nálam ez volt a tavalyi év könyve, most gyűröm a második részt (ami egyelőre nem tudja felülmúlni az első virtuozitását, de ettől még maradt benne elég izgalom).

SoulMiner 2011.10.24. 15:11:12

Én most olvasom az első részt, és az eddigi életem egyik legjobb sci-fije, pedig még csak a negyedénél tartok...

Tepes 2011.10.24. 21:29:11

Nagyon jó könyv, de igazából csak a második résszel együtt "teljes". Annak idején amikor olvastam alig bírtam kivárni azt a 3 hetet, amíg megjött a megrendelt 2. rész a Hyperion Bukása.
Egyébként már pár éve megjelent egy másik kiadónál (nem akarom reklámozni). Csak az volt kicsit zavaró, hogy néhány fogalmat máshogy fordítottak, de 20-30 oldal után azért megszoktam.
Egyébként amikor az elsőt megkaptam kb fél évig nem kezdtem el, mert nem nagyon tetszett az alapsztori, de utána már nem lehetett letenni :-)

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2011.10.25. 08:05:08

Annak idején amikor 4 kötetben árulták én balga csak az első 2 kötetet vettem meg aztán meg nagyon hosszú volt az a idő amíg maradék 2 könyvet is beszerezhettem.

Rendívük jó könyv, rádasául ha minden igaz most végre az úgymond "fojtatása" az Endmyion is megjelenik majd idővel.

borisz 2011.10.26. 23:09:58

életem egyik legnagyobb irodalmi élménye, pr év után tavaly olvastam újra, és talán még jobb volt, mint először.
kötelező
süti beállítások módosítása