Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

True Blood - 4. évad

2011.09.22. 17:39 Magócs Dávid

Nem, nem és nem. Egyszerűen nem vagyok hajlandó egy magában ekkora potenciált hordozó sorozatról lemondani, csakis azért, mert az íróknak minden nagyobb jelentőséggel bíró epizód megírása előtt elszáll az agyuk, és egyszerre akarnak minden drogot magukba injekciózni. A True Blood már az ezt megelőző évadban is ötlettelen cirkuszba fulladt, megmutatva, hogyan kell agyonvágni a kezdetben aprólékosan kidolgozottnak tűnő koncepciót. A negyedik szezon első része is így alakult és nem maradt semmi kétség: a sorozat felett eljárt az idő, az írók kifogytak az ihletből. De mindössze pár résznek kellett eltelnie ahhoz, hogy újra magukra találjanak és ugyanazon a magas színvonalon folytatódjon a show, amin négy évvel ezelőtt elkezdődött. Az évad csúcspontja valahol a hetedik rész környékén lehetett, a cselekmény egyre pörgősebbnek, a végkifejlet egyre érdekesebbnek ígérkezett. A rész végi cliffhangerek ugyancsak a sorozat hőskorát idézték, az újabb misztikumok bevezetése pedig egyáltalán nem vált nevetségessé. Míg be nem kellett fejezni az egészet és kiderült, hogy pontot tenni a cselekmény végére még mindig nem tudnak. Az ugrás után igencsak mélyére ásunk a dolgoknak, csak az olvasson tovább, aki érintett a vámpírok, vérfarkasok, vérpumák, alakváltók és tündérek legfrissebb kalandjaiban. 

Lassan ott tartunk, hogy nincs olyan karakter, akivel azonosulni tudnánk, holott tömve van a sorozat szereplőkkel és bőven rejlik bennük potenciál. Sookie és Eric románca arra lett volna hivatott, hogy közelebb hozza őket hozzánk, de eszméletlen gyorsasággal fordult giccsbe az egész, és mutatott rá a negyedik évad egyik legnagyobb hibájára: Ericből egyik pillanatról a másikra egy jókora pojáca lett. Kevés igazán badass karakter maradt a szériában, és Eric volt a legtökösebb mind közül. Pont őt megnyomorítani, és egy szerelmi háromszög kedvéért vinnyogós tinilánnyá változtatni olyan dolog, ami mellett egy megveszekedett agyarfüggő sem mehet el szó nélkül.

A Sam és Tommy körül zajló események kezdetben teljesen érdektelenek voltak. Százegyedjére rágtuk ugyanazt a csontot, és Sam új kapcsolata sem volt képes megmozgatni a fantáziánkat. Mégis, a köréjük épített történet és a szálak összefutásából fakadó csavar volt az évad csúcspontja. Az egymástól kezdetben fényévekre ténykedő szereplőket játszi könnyedséggel hozták össze, amiből nem egy átláthatatlan kavalkád született, hanem egy érzelmektől pulzáló karakterdráma.   

Ahogy már fentebb említettem, az évadközi történésekkel minden rendben volt. Részről részre képesek voltak borzolni az idegeket, remekül keltettek feszültséget, és rángattak bele karaktereket a legnagyobb bonyodalmakba. Aztán egy idő múlva megmutatkoztak a hibák. Túl sok szereplőt mozgattak, ami egy idő múlva lehetetlenné vált és ennek következtében három dolgot tehettek az adott cselekményszállal: 1. a legkevésbé sem frappáns módon, hirtelen véget vetettek neki (Sam és az öccse, a vérpumák klánja, Alcide és a nője) vagy 2. volt egy nagyszabású tervük, amit több-kevesebb sikerrel végigvittek (Lafayette és Jesus, Jessica-Hoyt-Jason háromszög, Andy és a “V”) illetve 3. egy nagyszerű cliffhanger keretében adták tudtunkra, hogy még fogalmuk sincs (TARA, Andy és a tündérke). Tarához csak annyit, hogy már megindultak a híresztelések, miszerint ilyen vagy olyan formában vissza fog térni a következő évadban, ami ugyebár mindannyiunk nagy örömére szolgál... 

Az ötödik évad irányába vegyes érzelmeket táplálok. Egyszer ugyebár adott a két visszatérő karakter, akik önmagukban is borzasztó erősek, de így együtt minimum szétkapják a világot. Ha csak ebből indulunk ki, már akkor is egy újabb izgalmas szezonnal számolhatunk, amit ha minden kötél szakad, akkor is elcipel a hátán Russel Edgington. A másik oldalról vizsgálva viszont félő, hogy újabb túlírási problémába esnek a szerzők, és éppúgy nem tudják feloldani a bonyodalmakat, ahogy az előző évadokban sem. 

9 komment

Címkék: horror fantasy vámpír tévékritika

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr43246463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

superben 2011.09.22. 20:59:56

Én kurvára untam az egész évadot. Eric kiherélése borzalmasan fájt, a Billt játszó színész egyszerűen szar és idegesítő, a vérpuma és tündér vonalnak egyelőre semmi értelme nem volt, Tara pedig szokás szerint halálra idegesített. Nézni fogom az ötödiket is, de ez nagyon szar volt.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.09.23. 11:52:22

ezt se néztem sose, érdemes??
a SOA-ra már "rábeszéltetek" az első évad felénél járok, bitang jó sorozat.

Ez milyen?

Balakin · http://balakin.blog.hu/ 2011.09.23. 12:41:12

@doggfather: SOA-hoz képest rossz :) szerintem legalább is. Már a 2. évadon is szenvedtem aztán abba is hagytam.

Maya-- 2011.09.23. 14:40:36

@doggfather: nem sokat láttam belőle..mert nem vonzótt annyira mint pl. a SOA, de az alapján amennyit láttam, egyetértek Balakinnal.

Oidipus Prime · http://oidipusprime.blog.hu/ 2011.09.23. 16:13:13

A vérpuma kifejezésen mosolyogtam azért. :D

Rusznyák Csaba 2011.09.23. 16:28:50

Ha valaha is terveztem volna megnézni ezt a sorozatot (nem) az itteni lead kép jó eséllyel akkor is lebeszélt volna. Kiakadt a gagyiméter.

Magócs Dávid · http://geekz.blog.hu 2011.09.23. 19:04:23

@doggfather: Itt egy jóval lelkesebb általános összefoglaló a sorozatról: geekz.blog.hu/2010/06/25/true_blood_11

Ahogy fent is írtam, nincs már meg benne az, amiért érdemes lenne nézni. Lásd az én példám: már csak kötelességből nézem.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.09.23. 19:34:53

@Magócs Dávid: olvastam már azt is meg ezt is, ahogy a SOA-s írást is, de nem kaptam kedvet egyikhez se, abban meggyőztetek, evvel nem fogtok...

chuck-d 2011.09.23. 23:26:10

nekem ez a sorozat az izmos főcímen és Anna Paquin csücsör száján kívül nem mutatott sosem többet, megadva lehetőségét, hogy az én készülékemben a hiba. nem egy érdemi hozzászólás, de kikívánkozott.
süti beállítások módosítása