Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

True Blood

2010.06.25. 19:00 Magócs Dávid

A vámpírok mindig is szerves részét képezték a fantasztikus irodalomnak, rengeteg alkotót ihlettek, akik néha hasonló, néha teljesen különböző módon interpretálták mindezt műveikben. A Nosferatun és Anne Rice klasszikusain át eljuthatunk a modern vámpírtörténetekig, ahol már egy jól kitaposott út áll a szerzők rendelkezésére és rajtuk múlik, hogyan használják ezt fel. Mindig megvan a hátulütője annak, ha valaki nagyon elrugaszkodik a hagyományoktól, hiszen az ilyen szerzeményeket, nehéz leerőszakolni a műértők torkán. Az ilyesfajta témában készülő alkotások mindig meg fogják osztani a nézőket, de ha megpróbálunk egy kicsit elvonatkoztatni és kevésbé konzervatívnak lenni, máris igazi gyöngyszemekre lelhetünk a modern alkotások között.

A True Blood Charlaine Harris nagysikerű kötetein alapul, és egy remek példája annak, miképpen lehet egy nagyszerű regényt tv-képernyőre vinni. Többek között ezen sorozatnál is érzékelhető, hogy az HBO feltámadt hamvaiból, amihez csak nyúlnak, arannyá válik a kezükben. Ezt a második reneszánszot erősíti az is, hogy nem csak rajongók népes táborára lelt a True Blood a kábeladó berkeiben, hanem 2008-2009-ben több díjat is besöpört, mint az Emmy és a Golden Globe,  a kritikusok pedig zabálták, mint kedélyállapotfokozót szokás pszichedelikus koncertek előtt. A második évad végére, 4 millió nézőt számláló produkció nem véletlenül lett oly sikeres. Alan Ball, akinek olyan művek fűződnek a nevéhez, mint az Amerikai szépség vagy a Sírhant művek, nagyszerű módon nyúlt hozzá a már meglévő történethez és művészi magasságokba emelte a nézők képernyőhöz ragasztását. Gondolok itt a gondos odafigyeléssel kidolgozott cliffhangerek-re, amik mellett szinte lehetetlen elmenni. Magába szippant, nem enged, és amikor már úgy gondolod, neked semmi sem okozhat meglepetést, vesz a történet egy 180 fokos fordulatot, te pedig vakargathatod az állad, amíg ismét le nem nyugszanak a kedélyek.

A sztoriról röviden: japán tudósoknak szintetikus vért sikerült előállítaniuk, ami végre meghozta a lehetőséget a vámpíroknak, hogy több évezred múltán megmutassák magukat a nyilvánosságnak. Külön szakszervezetük van, embereik a kormányban és feltett szándékuk, hogy kivívják a teljes egyenjogúságot.  A történet, egy Louisiana-i kisvárosban játszódik, Bon Temps-ban, ami önmagában megalapozza a déli, forró és fülledt atmoszféráját a sorozatnak. Főhősünk, Sookie Stackhouse (Anna Paquin), különleges képesség birtokában van, azonban ő sem tudja miért, hiszen ezen kívül nincs benne semmi különönleges. Egy kocsmában pincérnő, van egy idióta öccse, egy nap viszont fenekestül felfordul az élete azzal, hogy beleszeret egy vámpírba. Bill Compton (Stephen Moyer), aki egy 140 éves individualista vámpír, hasonló vonzalmat érez a lány iránt, ám az ilyesfajta kapcsolatok mindig is problémákat szültek.

A dolog persze nem ilyen egyszerű, rengeteg fogaskerék zakatol a háttérben és a történet nem is túl lassú, de nem is túl gyors folydogálásával, egyre kidolgozottabb univerzumban találjuk magunkat. A vámpírok mellett feltűnnek alakváltók, vérfarkasok, maenadok és kezd kibontakozni a vámpír konklávé is, lassan teljes képet kaphatunk, sajátos hierarchiájukról.

Az egyedi karakterek, a feszes történetvezetés, az itt-ott elejtett információmorzsákkal való játszadozás, mind-mind a sorozat nagyszerűsége mellett szólnak. A vér és az erotika naturalista megjelenítése, nem pusztán szenzációhajhász, de abban is biztos vagyok, hogy jelentős része van, a siker övezte sorozatban. Tipikusan olyan szórakozás ez, amit az HBO pofiljára találtak ki, mesterien ötvözve a nézők idegein való táncolást az egyéni karakterek drámájával. Az egyetlen negatívum, amit fel tudok róni a sorozattal szemben, a kezdetben idegesítő akcentus, amellyel gondolom próbálták autentikusabbá tenni a sorozatot, de ehhez is hamar hozzá lehet szokni, a végén már fel sem tűnt. Amit még ki szerettem volna emelni az a főcím. Ennél profibb összevágással, ami ennyire visszaadta volna az adott sorozat hangulatát, nem nagyon lehet találkozni. 

Nyári sorozat lévén, az év közbeni promózás, nagyon fontos, de a True Blood készítői még ezt is a tökélyre voltak képesek fejleszteni. A 3. évad premierjét megelőzően, poszterek, kisfilmek és trailerek garmadája látott napvilágot, remekül kihasználva ezzel, a napjainkban oly megszokott, hype effektust. A mostani évad, a múlt héten startolt, szerettem volna egy összegzővel kezdeni és becserkészni eme sorozatot a geekblog sűrűjébe, hamarosan pedig jelentkezem a harmadik évad első részének kritikájával.



 

16 komment

Címkék: horror fantasy dráma vámpír 4csillagos tévékritika

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr902109355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Balakin · http://balakin.blog.hu/ 2010.06.25. 19:17:01

nagy lelkesedéssel áltam neki mert southern, nem tvájlájt, aztán hamar el is untam. Végig néztem az első két évadot, de rettenetesen irritáltak a szereplők már, meg maga a sztori is. Asszem ezzel a sorozattal szoktam le egy időre a 40-50 perces sorozatokról, aztán a Justifiedal szoktam csak vissza.

Chavez 2010.06.25. 20:11:00

Én is beleuntam hamar. A beígért hangulat sehol, a szereplők pedig valóban rohadtul irritálóak. Ez csak egy éppen, hogy egy kicsivel komolyabbra vett Tvájlájt.

Edgar 2010.06.25. 22:53:26

A főcím tényleg nagyon jó. Maga a sorozat nem fogott meg, és a déli kiejtést sem viselem el hosszabb távon, úgyhogy öt rész után lemondtam róla.

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2010.06.25. 23:44:36

Nekem viszont nagyon tetszett. Az első évadon vagyok túl és eddig semmi bajom vele.

De vámpíros témában ez, csak a harmadik helyet érheti el. A két kedvencem a Coppola féle Drakula és a Penge 2.

Chavez 2010.06.26. 00:35:50

Ma is volt valami tvájlájtos vámpíros sorozat az RTL-en. Ezek most a trend?

Glock360 2010.06.26. 00:46:18

@Edgar: Ém is öt rész tudtam befogadni, azután kuka!@Chavez: Igen ez a trend mindenhol, menj be egy felkapottabb könyvesboltba!

A magam részéről lassan már sírok egy Anne Rice vagy "Anita Blake" feldolgozásért.

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2010.06.26. 01:08:52

Igen az a Vámpírnaplók volt, ami tényleg kb.: Twilight The Series. A Twilight sikerét akarják most nagyon sokan meglovagolni.

Sőt a marketingesek is, a jóval komolyabb True Blood könyveket ilyen szlogennel adják el: A Twilight után beléd kostól ami kb. olyan mint ha, a Transformerssel reklámoznák a Vasmebert.

Chavez 2010.06.26. 02:11:56

Adják vissza a vámpírok tökeit!!!

Magócs Dávid · http://geekz.blog.hu 2010.06.26. 13:20:08

@Chavez: A True Blood a vámpírok tökeit próbálja visszaadni, Twillight-tal meg direkt nem akartam összehasonlítgatni, mert ég és föld.

Balakin · http://balakin.blog.hu/ 2010.06.26. 13:46:24

Énis éreztem a törekvést, hogy na ez legyen az igazi vámpíros szerelmes dolog, ne a tvájlájt, de szerintem egyáltalán nem sikerült. Az Anita Blake na az tudta hozni, de csak az első 3 könyvben, ott abba kellett volna hagyni, viszont az első 3 könyv még úgyis, hogy erősen nőközpontú a dolog én meg nem vagyok nő, kifejezetten szórakoztató volt.

winghealer 2010.06.26. 13:55:11

Kedves Artemis

A jelen post minőségben igen emberes javulást mutat a legutóbb általam olvasotthoz képest (the good guys).

A True Blood (bár nézem) olyan felemásra sikeredett sorozat, hogy méltán megérdemli az "állatorvosi ménes" jelzőt.

Edgar 2010.06.26. 20:37:29

Kár, hogy Clint Eastwood sosem játszott vámpírt.
Kathryn Bigelow csinált eccer rég egy tökösvámpíros filmet: tiny.cc/0sjpz

doktor.dikhed 2010.06.28. 08:24:41

Bigelow egy nagyon gyenge vámpíros filmet csinált "eccer rég". Borzalmas párbeszédekkel, és unalmas karakterekkel.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2010.06.28. 11:50:11

@doktor.dikhed: ööö... a NEAR DARK az "nagyon gyenge"? Vááá.

Oidipus Prime · http://oidipusprime.blog.hu/ 2010.06.29. 22:05:19

Near dark az kurvajó, sőt én még a Lost Boys-t is csipázom pedig az igazán homoerotikus, de ez az újhullámos vámpírlófasz nekem nem fér le a torkomba. Lestat a vámpír. mindenki más bekaphatja.
süti beállítások módosítása