Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Tinker Tailor Soldier Spy

2011.09.19. 08:01 Forgács W. András

Mucsi Zoltán különös megelégedettséggel eszi a zsírral vékonyan megkent kenyeret, amelyen apró sötét foltokként világít a karikára szelt kovászos uborka. Ha magyar színész tud valamit - akár a vásznon, akár a színpadon - az az, hogy hogyan kell akkora jelentőséggel majszolni a velőscsontot, mintha minimum egy államszervezet jövője múlna rajta. Kálloy Molnár Péter átizzadja az ezerszer kimosott fehér inget, csak a vak nem látja rajta, hogy valójában az elhárításnak dolgozik. Mindeközben a háttérben egy anya gyermekét szoptatja a budapesti Párisi udvar közepén - a hetvenes években. Nem, ne gördítse vissza a cikket a Kedves Olvasó: nem Gothár Péter legújabb filmjének kritikájával keverte össze a linket. Ez a Tinker Taylor Soldier Spy harmadik jelenete.

A kissé esetlennek tűnő budapesti felütés után visszazökkenhetünk a hírszerzők kellemesnek és nyugodtnak nem mondható hétköznapjaiba. Áruló van ugyanis a brit kémszervezet legfelsőbb köreiben, és a főnöknek (John Hurt) nem sikerült kiderítenie, ki az. Miután teljes titokban Budapestre küldi egyik ügynökét, Mark Strongot, amazt a fent már említett, magát Kálloy Molnár Péternek álcázó titkosrendőr hátbalövi. Kétszer. Így nem marad más választása, és - ellentétben a magyarországi példával - lemond George Smiley-val (Gary Oldman) egyetemben. Azonban az áruló ettől még a helyén marad, így a pályán kívülre került Smiley-nak kell nekilátnia újra a nyomozásnak.

Miután 1979-ben a BBC már elkészített egy hétrészes feldolgozást az eredeti John le Carré-féle regényből, az Engedj be! rendezőjének, Tomas Alfredson-nak nem volt könnyű dolga. Nem csak a történet terjedelme, de Sir Alec Guiness mondhatni ikonikussá vált George Smiley-ja miatt is. Mindezek - és az eléggé akciódúsra vágott előzetesek - ellenére kapunk egy nagyon finoman megmunkált, összpontosítást és teljes figyelmet kívánó kétórás, feszült drámát - vagy ahogy a klasszikus plázamozi-látogató fogalmazna, két óra tömény unalmat. A kétórás játékidő éppen elegendő - időnként elég nagy, de még vállalható kompromisszumok árán bomlik ki a Londonon, Budapesten, Párizson és Isztambulon keresztül folyó cselekmény. Szeretném megmutatni a filmet Kevin Macdonaldnak - így kellett volna A dolgok állását is megcsinálni.

Persze mondhatjuk, hogy túl sok a karakter. Túl sok a kibontásra váró, de félig, vagy egyáltalán el nem mesélt mellékszál. Belátom, hogy a sok statikus kép, a kitartott közelik vagy a nem túl ötletesen felsnittelt Budapest látványa nem a legvonzóbb részei a filmnek. Nagyon oldszkúl (a hideg futkos a hátamon, ahogy ezt leírom. "There's no school like the old school and I'm the fuckin' headmaster." mondaná erre Tom Wilkinson a Spílerből. Direkt nem fordítom le.), nagyon hetvenes évekbeli - és nem csak a téma, de a kivitelezés tekintetében is. Az a fajta szórakozás, amely érzetben talán a legközelebb áll a regényolvasáshoz. Rengeteg mindenre csak utal a film - a történetben szereplő szerelmi háromszög harmadik csúcsát, Smiley feleségét például soha nem látjuk - és ez mind így van jól.

Akár csak az alakítások; a Tinker Taylor Soldier Spy Gary Oldman jutalomjátéka. Élvezet nézni minden percét, ahogyan ez az ember, aki annyira közeli részese volt a Cirkusznak, most mégis kívülről jön vissza, hogy lerombolja azt. Csodálatos. Akár csak Colin Firth, aki végleg leteheti a Mr. Darcy uniformist: legalább akkora játékot kapunk tőle, mint amit A király beszédében. Nem beszélve a rezidens Sherlock Holmes-ről (nem, nem a Guy Ritchie-félére gondolok), Benedict Cumberbatch-ről - lassan őt is beszippantja Hollywood, lásd Warhorse. Nehéz szavakban beszélni ezekről - olyan ostoba filmes újságírós-közhelyek jutnak eszembe, mint érzékeny alakítás, meg lírai képsorok. A film egész egyszerűen szép. Pont annyi dialógussal, amennyi feltétlenül kell.

29 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr903237358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kavics 2011.09.19. 09:11:34

hova lettek a csillagok az ajánlók alól?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.09.19. 09:49:04

@Kavics: már hónapokkal ezelőtt abbahagyták őket valami incidens után, ha jól emlékszem...

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.09.19. 09:51:32

Nincs ezzel semmi baj, csak az látszik, hogy Gothárba bele akartál rúgni, gyakorlatilag ok nélkül, szimpla és pillanatnyi asszociáció okán: Gothár soha nem játszatná Kálloyt, de még Mucsit sem, s ha már zsíroskenyér, akkor sohasem vékonyan, csakis vastagon. Lilahagymával. Fingod nincs Gothár Péterről - főleg, hogy e filmhez aztán végképp semmi köze... Gondoltam szólok.

Forgács W. András · http://geekz.444.hu 2011.09.19. 09:53:25

@efes: Örülök, hogy észrevetted a lényeget. Gondoltam szólok.

brown_h 2011.09.19. 12:35:10

A regény egészen zseniális (mint ahogy a teljes Karla-trilógia). Olvasva biztos nem jutott volna eszembe Oldman a szerepre, de elhiszem, hogy nagyon jól megcsinálta.
Colin Firth, mint Haydon - ez is nagyon ígéretes.

230e 2011.09.19. 12:52:45

Carré mindig elvarázsol. Most olvastam újra a trilógiát.
Ezért kicsit félek, hogy át lehet-e vinni filmre azt amit a könyvekben felépít.
Smiley-t egy kicsit köpcösebbnek, jelentéktelenebbnek gondoltam, mint Gary Oldman-t, de ez apróság.
Mark Strong viszont zseniális választás.

Így látatlanban akár jöhetne a másik két rész is.

Forgács W. András · http://geekz.444.hu 2011.09.19. 13:18:18

@230e: Ne aggódj, Gary Oldman elég jó :) Viszont ha tényleg teljes élményre vágysz le Carré-ből, még mindig a sorozat a legteljesebb - de a film is nagyon jó.

Maya-- 2011.09.19. 16:38:52

óóó..én ezt mikor látom?, Velencében láttad?, én ezt mikor látom?, ez most a KÉRDÉS:)

de rég nem ettem zsíroskenyeret..egy hete csak sárgadinnyét eszem, megyek szerzek valahonnan zsírt, én paprikával fogom enni:)

Forgács W. András · http://geekz.444.hu 2011.09.19. 17:40:49

@Maya--: Mint a Geekblog Londonba delegált tagja rendesen moziban láttam - itt pénteken volt a premier. Állítólag tényleg bemutatják valamikor, de ezt egyelőre pletyka.

szoni_ 2011.09.19. 18:10:11

nagyon várom a filmet, szeretem az agyas kémfilmeket...
az se baj, ha nincs tele eksönnel...

Maya-- 2011.09.19. 18:12:18

@Forgács W. András: köszi, ha volt már rendesen moziban premier, akkor ok:)

RoFä 2011.09.20. 21:24:39

Pont most olvasom az osszes carret szep sorban, ami kaphato zagrabban angolul, Tehat az ujabbak fokent.
Annak idején a kém aki bejött a hidegrol évekig hevert a polcomÖn aztán raszantam magam, n bírtam letenni 14 évesen.
Elszánt diplomata az utóbbi évek 10 legnagyobb filmelmenye között, Es ne jöjjön senki azzal hogy nyálas. Nekem így lehet nyálas bármi.

walter white 2011.09.21. 17:06:00

@Forgács W. András: A Red State Q&A-n voltal pentek este a Prince Charlesban?

Forgács W. András · http://geekz.444.hu 2011.09.21. 17:23:43

@walter white: Sajnos nem, vasárnap Camdenben néztem az Odeonban...

walter white 2011.09.21. 20:39:37

pedig azt hittem, hogy lesz itt egy beszamolo rola. de azert ismertetot fogsz irni? :)

en sem voltam, tul keson kezdodott, kb hajnali fel2re lett volna vege...

Forgács W. András · http://geekz.444.hu 2011.09.22. 00:32:39

@walter white: Egyelőre más irányú teendőim vannak - és amúgy is azokat a filmeket írom elsősorban, amelyeknek vagy nem lesz vagy csak sokára magyar bemutatója.:)

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2011.10.03. 15:43:07

A KILL LIST-et írd meg, ha megnézed ;)

K.Leslee 2012.01.29. 19:53:50

@walter white: OMG! Én Camdenben lakom!! Nem is tudtam, hogy volt bemutatója a Divie-nak!

walter white 2012.01.31. 16:06:21

van ez sci-fi london banda (www.sci-fi-london.com/), evente szerveznek egy nagyobb fesztivalt, de neha becsuszik par kisebb is, ott volt a Divide oktoberben. szoktak lenni tematikus all-nighterek, ejfeltol reggel 8ig negy film, ingyen szponzor energiaital es jegkrem :)

udvozletem kuldom Golders Green-bol :)

K.Leslee 2012.01.31. 17:21:08

@walter white: ez nagyon jól hangzik. Köszönöm a tippet.

K.Leslee 2012.04.04. 17:52:37

@walter white:
A Divide-ról nem írsz? Most néztem meg. Lenne mit kivesézni, borzasztóan van megírva az a film.

walter white 2012.04.14. 21:03:06

@K.Leslee:

nekem tetszett :) az szerintem tulzas, hogy borzasztoan van megirva, csak nem az amerikai elvarasok szerint (francia rendezo, nemet-kanada-usa produkcio). tipikus kenyelmetlen film.
en pl. sok japan filmrol gondolom azt, hogy osszeszedetlen, fokusztalan kaosz, igazabol csak mas.

viszont most jovok a the cabin in the woods-rol, ami tenyleg kurvajo volt.

Maya-- 2012.04.15. 19:08:34

a Divide-nak jó a zenéje, meg tetszett a fimnek az eleje, de kb. ennyi:)..szerintem is inkább rossz film. tényleg na, most ki nem tudta, hogy a szimpatikus csajjal mi lesz, vagy ki nem tudta már az elején, hogy a fekete bőrdzsekisek lesznek a rosszak, vagy a baltásnak nincs még eldugva provizíó :)..meg aztán milyen hamar elkészültek azok a folyosók, meg jött az a csapat, direkt oda, mintha tudták volna előre hová kell menni..egyszóval sok a sztoriban a hiba, szerintem is borzasztóan van megírva. imádom az apok filmeket, s nem zavar, hogy kényelmetlen, vagy beteg..vagy ilyen-vagy olyan, vagy Legyek ura, csak tetszeljen, de ezzel a filmmel valami gond van. a nagy jegy amit adtak neki, csalóka.

viszont ez a TTSS szuper film, nagyon tetszett, igaz én kétszer kellett megnéznem, mert a film okosoknak szól, de kurva jó. mindenki nézze meg. igazi kémes film, nem olyan Bondos, hanem az az igazi ködös, ahol minden szót, minden mozdulatot, minden rezgést nagyon kell figyelni, ááá..ez olyan fárasztó, de megéri megnézni. és Cumberbatch micsoda frizurával áll elő :))..na meg az a Gary Oldman nem potyára cseréli meg a szemüvegét a film végén, értettem.

K.Leslee 2012.04.16. 18:38:24

@walter white: Nem szeretem az olyan filmeket, amik mindent megmagyaráznak, de a totál értelmetlen filmeket sem szeretem.
Mi volt a lényege a sci-fi résznek az instant laboratóriumokkal? Mintha azután elfogyott volna az ötlet. Michael Biehn B filmhez méltóan túljátszotta a szerepét(pedig karriere legjobb alakítása állítólag)
Az őrület elhatalmasodása az egyetlen erős pontja a filmnek, de azt meg ügyesen túlzásba vitték, mindenféle fokozatosság és feszültség nélkül(pedig a többi színész jó volt). Semmi értelme nem volt a posztapo-keretnek, játszódhatott volna metróalagútban, medvebarlangban, sátorban, stb. Így maximum Polanski tudott volna ebből valamit összerakni.

@Maya--: a zenéje nekem is nagyon tetszet a többiről feljebb nyilatkoztam.
A TTSS-t Én is csak ajánlani tudom.

walter white 2012.04.17. 17:59:40

@K.Leslee: Polanski legutobbi filmje, a Carnage eleg halovanyra sikerult :)

K.Leslee 2012.04.17. 22:44:07

@walter white: a Carnage-ből senki nem tudott volna többet kihozni.
Arra gondoltam, hogy a paranoia, bezártság, őrület ábrázolásának Polanski nagy mestere.
süti beállítások módosítása