Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Organized Crime and Triad Bureau

2011.08.31. 22:05 Wostry Ferenc

Általában jelen filmet tekintik Kirk Wong un. true crime trilógiája (Crime Story, Rock 'N Roll Cop és OCTB) legjobbjának, amely kijelentéssel nem teljesen tudok egyetérteni. Kéretik nem félreérteni: mindhárom kimondottan intelligens akció-dráma, ám ettol függetlenül én inkább a Jackie Chan legsikerültebb alakításával megkoronázott Crime Story-ra szavazok. Ráadásul egyes részletei az OCTB-t lehúzzák valamelyest.

A film producere és foszereplője, Danny Lee Sau Yin karriert csinált abból, hogy több tucat filmben játszotta el a "Lee Sir" karaktert, egy Dirty Harry-szerű, az igazság nevében minden szabályt áthágó rendőrfigurát. Általában ezeknek a "Líszőröknek" semmi köze egymáshoz, nevükben és az igazság iránti elhivatottságukban megegyeznek ugyan, de pl. az OCTB főhőse, a különleges ügyosztály vezetője nem azonos az Untold Story (1992) "Líszőrével", pedig a nevük ugyanaz, és mindkettőt persze Danny Lee játsza. Líszőr inkább megelevenedett legenda, mint hús-vér ember, a rendőrbuzi Danny Lee szemében mindenképpen. Remélem érthető.

A történet nem túlságosan eredeti: Tung (Anthony Wong) és Cindy (Veronica Yip) egy elvetemült bűnözőpárocska, akiknek a szerelmükön kívül semmi sem szent (Tungnak még a lamúr sem igazán, gyakran Cindy orra előtt dugja a kurváit). Az egyik félresikerült ékszerbolti rablásuk után menekülniük kell Hongkongból, de a Szervezett bűnözés- és triádellenes iroda (innen a film címe) vezetője, Lee felügyelő, valamint hűséges emberei mindenhová követik őket, és nem válogatnak a módszerekben: Tungék bűntársait a legkülönbözőbb módszerekkel kínozva (waterboarding ahoy!) igyekszenek kiverni belőlük az információt.

Tung és Cindy a városhoz közeli szigeten keres menedéket, ám nemsokára megérkezik Lee és csapata, és az idillnek annyi, a párnak tovább kell menekülnie. Ám a rendőr dolga sem könnyű, felettesei és kollégái (hűséges csapata kivételével) ki nem állhatják, kiközösítik. Még az üldözéshez szükséges anyagi támogatást is megvonják tole, amit Lee a bűnözőktől elkobzott kézpénzből kénytelen finanszírozni. Végül csak Tungot sikerül elfogniuk, akinek kiszabadítására Cindy rajtaütést szervez...

A film legnagyobb erénye a pofátlanul tehetséges Anthony Wong és a megközelíthetelenséget sugárzó Cecilia Yip játéka: hidegvérűek, kegyetlenek, és egymásért mindenre képesek. Mint diszfunkcionális, szociopata szerelmespár, teljesen hihetőek. A forgatókönyv eleve nem fekete-fehéren rajzolja meg a figurákat, ám ez az árnyalás csak náluk muködik igazán, Danny Lee a megszállott rendőr szerepében tehetségének korlátozottsága okán már messze nem brillírozik ennyire (érdekes, hogy mindössze egy évvel vagyunk a korábban már említett Untold Story után, Anthony Wong abban is bűnözőt játszott (legendásan, el is nyerte a legjobb férfi foszereplő díját).

Kirk Wong rendezése lendületes - hol rögreális, hol pedig reklámosan stilizált - nincs neki szuverén kézjegye, talán a Ringo Lam szikár rendőrmozijaira hasonlítanak leginkább a munkái. Sosem áll le, és akciójeleneteket illetve expozíciót egyaránt izgalmasan visz filmre. Gyanítom, hogy a filmet lezáró szenzációs lövöldözés, amely végigzúz Hongkong Wanchai elnevezésű negyedén, másokat is megihletett - kiváncsi vagyok, hogy Michael Mann látta-e, mielőtt megrendezte a Heat-et.

3 komment

Címkék: ázsiai akció

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr893194072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szkristof92 2011.09.01. 10:50:49

Az utolsó negyedóra tényleg kegyetlen jó, addig viszont a film tényleg sablonos és kicsit unalmas is. Viszont Anthony Wong és Yip tényleg nagyon jók, a rendezés stílusos, és szerencsére a brutalitástól sem berzenkedik.
Ha Kirk Wong akkor inkább a Crime Story, az tényleg Chan egyik legjobb mozija.

Darkcomet 2011.09.02. 19:05:55

Szeretem ezt a "trilógiát". Viszont kár, hogy csak a Crime Story-hoz van Magyar felirat.

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2011.09.05. 14:38:19

az utolsó mondat pofátlan mód megmosolyogtató :)
süti beállítások módosítása